2023-04-04 3181 views
呢日喺荔枝角啲工廈參加完活動,見差唔多要食晚飯,於是周圍搵食。以為工廠區星期日冇咩餐廳會開,點知行行下就見到「潮食地Chill Cafe」呢間餐廳,於是決定入嚟一試。☺️☺️行到入嚟,覺得裝修好企理、非常新潮,唔似一般嘅茶餐廳。坐低望望餐牌,就發覺佢有非常之多元化嘅美食。除咗一般家常小菜、風味小炒,仲有各適其適嘅沙律,如南瓜紫薯藜麥沙律、挪威煙三文魚凱撒沙律,仲有芝士蛋糕、鮮果杏仁片奇亞籽椰奶等甜品,令選擇困難症嘅我,睇咗勁耐餐牌,都諗唔到食乜。最後我叫咗一人前石燒西班牙黑毛豬梅頭肉配日式飯素及流心蛋($128),跟餐加$12,叫咗杯特飲西班牙咖啡。😍😍本身以為呢度只不過一間普通嘅茶餐廳,真係估唔到佢咁潮、咁多元化,竟然會有一人前石燒飯。侍應將石板拎上張枱嘅時候,感覺好滿足,就好似細個去平價西餐廳,成塊鐵板上牛扒送上嘅感覺😂😂至於呢味石燒西班牙黑毛豬梅頭肉,梅頭肉肉質柔嫩,入口即化,經過石頭燒嘅加熱,肉質更加鮮嫩多汁,配合埋流心蛋,口感絕佳豐富,叫人感覺驚喜出色😋😋而佢嗰杯西班牙咖啡都係不容錯過的飲品。它的口感濃郁、香氣十足,加上幼滑軟綿嘅黑芝麻雪糕,非常適合用來與食物搭配,讓整個用餐體驗

而佢嗰杯西班牙咖啡都係不容錯過的飲品。它的口感濃郁、香氣十足,加上幼滑軟綿嘅黑芝麻雪糕,非常適合用來與食物搭配,讓整個用餐體驗更完美。

「潮食地Chill Cafe」竟然可以咁潮,有石頭燒西班牙黑毛豬梅頭肉同埋西班牙咖啡,講真都幾特別,加上佢用餐環境舒適,讓人感到放鬆愉悅,如果你喜歡探索美食,呢間餐廳絕對值得一試。

潮食地Chill Cafe
地址:荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖
2023-04-02
  • 西班牙咖啡
  • 石燒西班牙黑毛豬梅頭肉
2023-04-03 1873 views
接友人在荔枝角下班,順道在附近吃個晚餐。潮食地這家就在地鐵站附近,食物種類豐富,來試試荔枝角打工仔的其中一個食堂吧。這家潮食地的裝修色彩豐富,中間設計已像隔板,就算是茶記都可以有私人空間不會太逼,是我欣賞的地方。中西式等食物大有選擇,拍不完那麽多餐牌,就每項選一款吧。晚上的熱奶茶仍然是甘香奶滑的,沒有苦澀後勁這點很好;凍檸茶茶底也有甘香。茶記的速度當然快,不消一會就上齊了,煲及盤都是很熱的,店員有溫提。啫啫滑雞煲 $88熱辣辣的雞煲一直都在我的喜愛小菜之列,這煲上菜時還滋滋作響、飄來香氣;金黃色的醬汁裹滿每件雞件,賣相吸引。雞件切得小件容易入口,肉質不粗糙,只是真的好熱!最驚喜的是雞件非常多,好像怎吃也吃不完,超過一人份量。濃郁惹味的醬汁撈飯一流,配菜洋蔥等都是滿滿鹹香醬汁味道,令我吃多了飯!明太子白汁芝士海鮮意粉 $65這是餐廳推介之選,焗白汁芝士層之上是一大坨明太子醬,鹹鮮的味道跟柔和的白汁好夾。海鮮也份量十足,佈滿頂層。雪白軟嫩的大件魚塊、大隻青口、蟹柳、爽口魷魚及蝦等,對得住價錢。掛汁的意粉非常好,creamy的濃厚白汁及焗過的芝士同時吃最美味。個人更喜歡他們的小菜,下次再來找

中西式等食物大有選擇,拍不完那麽多餐牌,就每項選一款吧。

啫啫滑雞煲 $88
啫啫滑雞煲

明太子白汁芝士海鮮意粉 $65
明太子白汁芝士海鮮意粉

個人更喜歡他們的小菜,下次再來找朋友又可以嚐嚐其他款式了。
2023-03-29
$70 (Dinner)
啫啫滑雞煲
明太子白汁芝士海鮮意粉
2023-04-01 179 views
今日中午同同事一齊去試附近未食過嘅茶記,呢間餐廳好企理,而且比較新式,選擇都非常多。環境衛生闊落,主要都係卡位,所以坐得好舒服。餐牌都有好多個,有午市套餐餐牌,同埋煮餐牌,菜式都係覆蓋唔同嘅種類。我同同事二人各款都有試下。《自選鮮湯刀削麵》$64刀削麵可以揀湯底同埋配菜,我揀咗麻辣湯同埋香茅豬扒。麻辣湯好香四川花椒味,唔會好辣,我諗唔太食得辣嘅人都接受到,個重點係好香,同埋刀削麵嘅口感好好,又滑又彈,豬扒好厚好大件,香茅味濃,推薦!跟餐附送嘅餐湯都好好飲,足料!《金銀蛋浸時蔬》$68我哋揀咗芥蘭,份量好足,好大碟,芥蘭爽脆入味,好食。《豉汁蒸排骨》$68同樣份量好足大大碟,仲配白飯添,排骨好入味,雖然係豉汁但唔會好咸,好味!每舊都有肉唔係脆骨/骨,幾高質。 總括嚟講,呢間新式啲嘅茶餐廳質素都唔錯,下次會再嚟幫襯。

《自選鮮湯刀削麵》$64

《金銀蛋浸時蔬》$68
我哋揀咗芥蘭,份量好足,好大碟,芥蘭爽脆入味,好食。

《豉汁蒸排骨》$68

總括嚟講,呢間新式啲嘅茶餐廳質素都唔錯,下次會再嚟幫襯。
2023-03-31 121 views
午餐時間見到一間以珊瑚橙色為主調嘅茶餐廳,我不自主咁行左去排隊,排左大約3分鐘,職員好熟練咁將客人安排好座位,入面嘅裝修同傳統茶餐廳唔同,顏色嘅配搭好活潑,好有活力,好光猛。佢有好多午餐選擇,花多眼亂呀!港式、中式、西式,一應俱全。我梗係食最喜歡嘅蔥油豬扒加煎蛋啦!$62豬扒以五香粉醃咗個底味,再煎,好香!而且豬扒非常大塊,肉夠厚。並唔係大大塊但好似紙咁薄,食落有質感,個個男人坐低都係叫厚切豬扒飯,唔怪之得咁多人排隊食啦!簡單一個蔥油,配搭調味簡單嘅豬扒,但味道非常豐富。配埋杯冰底凍檸樂,呢個午餐滿足晒。
佢有好多午餐選擇,花多眼亂呀!港式、中式、西式,一應俱全。
我梗係食最喜歡嘅蔥油豬扒加煎蛋啦!$62
配埋杯冰底凍檸樂,呢個午餐滿足晒。

2023-03-30 120 views
荔枝角工商大廈林立,食飯時間好多食肆都大排長龍,潮食地條龍都唔短,咁多人排隊都食,應該唔太差啦。我地今日早左少少,所以唔駛排隊直入,呢到選擇超多,除了茶餐廳食品外,佢都有好多西餐廳嘅食物及比特飲,甜品咁,淨係揀野食都花左一輪時間。我就叫左個西冷牛扒配薯菜 ($68)西冷扒好大份,有兩塊,見到都開心,有牛肉味又唔薄身,好抵食,佢嘅薯菜好有心思,紅菜頭,紅蘿白同埋薯仔都係烤過,感覺健康啲。另外叫左西班牙咖啡,好特別忌廉又滑,跟餐12蚊絕對超值,好過你去星巴克要46蚊杯。同行朋友叫左個海王鮮蝦帆立貝濃湯喇沙米線 ($68)份量大之餘係兩隻蝦都好新鮮彈牙同大大隻,味道唔錯之餘海鮮份量都多。飲品係華田雪山,鐘意阿華田嘅一定滿意

我就叫左個西冷牛扒配薯菜 ($68)
西冷牛扒

西班牙咖啡

同行朋友叫左個海王鮮蝦帆立貝濃湯喇沙米線 ($68)
海王鮮蝦帆立貝濃湯米線

飲品係華田雪山,鐘意阿華田嘅一定滿意

華田雪山

西班牙咖啡
海王鮮蝦帆立貝濃湯米線
華田雪山
2023-03-29 106 views
去旅行前,和朋友在工作附近找到一間比較富有時代感的茶餐廳,餐牌上的選擇非常多。三文魚柳南瓜雜菌意粉$128三文魚非常大塊,厚肉,絕對物超所值。有濃郁的奶油和乳酪味道,並帶有淡淡的魚味。南瓜和雜菌的味道也能增添食物的層次感,讓整體口感更豐富。意粉本身較為軟滑,能夠與其他食材融合在一起。原隻蝦仁炒滑蛋$88 配白飯這是一道口感豐富的經典菜肴。蝦仁的味道鮮甜,與蛋白質的滑嫩口感相得益彰,並且能夠輕鬆地吸收蛋味和其他調味料的風味。整體來說,這道菜肴的味道清新而美味。服務員的態度也非常有禮,笑容滿面,非常好客。

三文魚柳南瓜雜菌意粉$128

原隻蝦仁炒滑蛋$88 配白飯

服務員的態度也非常有禮,笑容滿面,非常好客。
2023-03-26 131 views
潮食地 Chill Cafe🌟整體: 近年多咗好多高級D嘅冰室 多數將茶記經典改造同升級 保留經典同時更加好味🏠環境: 間鋪咁大 就算lunch hour 都唔會好迫 用撞色營造活力風格🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆‼️ 咖喱牛筋坑腩 $66✅ 馬來西亞咖喱為基調 味道濃郁辛辣 有一貫港式curry 嘅 香口、惹味✅ 牛腩 唔會係果種韌到high high 呢種較稔身‼️ Chill正滑蛋蝦仁飯 $64✅ 生熟啱啱好嘅滑蛋 份量亦都合理 at least 每一啖都可以蛋+ 飯咁✅ 蝦仁少少驚喜 大大隻 異常彈牙 味道少少似蝦餃咁‼️ 雪糕紅豆冰 + $12✅ 夏日必備 vanilla 雪糕融埋紅豆冰 隻味都幾夾📍 荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖Shop B, G/F, Laws Commercial Plaza, 788 Cheung Sha Wan Road, Lai Chi Kok⏰ 星期一至日07:00 - 21:30☎️ 電話號碼 67111698📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
潮食地

⏰ 星期一至日
07:00 - 21:30

☎️ 電話號碼 67111698

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
週末同朋友👩‍💻一齊喺荔枝角,諗住簡單快脆食個午餐🥣,大家商量一下,就決定嚟呢度開餐😆呢度有多款午餐/套餐可以選擇,咁我哋揀咗兩款share嚟食🤩$65「星洲炒米粉 Stir Fried Vermicelli Singapore Style」:有足「星洲炒米」應該有嘅材料😋,炒得香口兼有幾香嘅咖喱味,仲非常大碟🤩$62「蔥油厚切豬扒🐷🥩煎蛋🍳通粉 Thick Pork Chop and Pan-Fried Egg with Scallion Oil on Macaroni」:「厚切豬扒🐷🥩」真係好厚好大塊,肉質軟熟,唔會太肥不過又有足夠油分,仲有大量蔥油,好惹味😋$68「蒜蓉🧄炒菜心🥬」:菜心🥬新鮮,顏色嫩綠,口感爽脆,加咗大量蒜蓉炒,簡單好食😋跟餐 朋友👩‍💻同我都係叫咗「熱奶茶☕」️😋

跟餐 朋友👩‍💻同我都係叫咗「熱奶茶☕」️😋
$98 (Lunch)
2023-03-23 111 views
第一我入黎唔係黎睇面色個口罩戴到半邊露想點呢位唔知經理定老闆啦個樣兇神惡煞咁又唔出聲指住我叫我去咁既服務?第二阿姐你戴住手套做嘢一手囉住兩杯嘢但我果杯你咁對我啊成隻手渣埋冰面,飲管叫我點飲好囉走都唔講聲咁既服務態度點敢再去啊雖然我叫唔係好貴餐姐
第一我入黎唔係黎睇面色
第二
阿姐你戴住手套做嘢
一手囉住兩杯嘢
但我果杯你咁對我啊
成隻手渣埋冰面,飲管
叫我點飲好

菠蘿蛋包薯條
Type of Meal
Tea
2023-03-10 159 views
收工好鬼肚餓要搵野食,想食下小菜!記得之前同朋友係呢度食過lunch都唔錯!今日一於試下食小菜!小菜套餐包括埋餐湯、白飯同飲品!餐湯可以揀中湯或者羅宋湯!我地叫左三個小菜,分別係豉椒鵝腸、椒鹽豆腐同魚香茄子煲!三個小菜份量都幾多!椒鹽豆腐即叫即整,熱辣辣,上面配有炸蒜同喼汁!個豆腐好滑!外脆內軟魚香茄子煲好正,好惹味,撈飯一流,唔經唔覺食哂成碗飯呀!豉椒鵝腸都非常豐富,除左鵝腸仲有其他配菜!真係好飽呀!
收工好鬼肚餓要搵野食,想食下小菜!

小菜套餐包括埋餐湯、白飯同飲品!

餐湯可以揀中湯或者羅宋湯!

我地叫左三個小菜,分別係豉椒鵝腸、椒鹽豆腐同魚香茄子煲!
三個小菜份量都幾多!

魚香茄子煲好正,好惹味,撈飯一流,唔經唔覺食哂成碗飯呀!

豉椒鵝腸都非常豐富,除左鵝腸仲有其他配菜!真係好飽呀!
2023-03-04 186 views
寫下我美好的一次回憶,its very good.這道日式照燒雞扒配金菇牛肉卷, 搭配了黑松露三文魚炒飯是一份精心搭配的美食享受。首先,照燒雞扒的醬汁甜中帶鹹,讓人食欲大開;金菇牛肉卷的肉質細嫩,配上蘑菇的清甜,經典的日式風味更加突出。至於黑松露三文魚炒飯,每一口都有濃郁的黑松露香氣,讓人垂涎欲滴。整體來說,這份料理將不同食材的特點完美結合,口感豐富、層次分明,是一道令人回味無窮的美味佳餚。很開心的一次經歷。
寫下我美好的一次回憶,its very good.

很開心的一次經歷。
2023-03-02 116 views
晚餐唔知去邊度食好,咁啱行過呢間又似cafe又似中餐嘅茶餐廳。 入到去好cafe feel, 但原來係茶餐廳嚟架。 最後,我哋叫咗兩個餐,一個西式一個中式。 我就叫咗蕃茄肉醬意粉,今餐有蘑菇忌廉湯同埋一杯熱飲。 個蘑菇湯就非常出色,好入味,而且仲有細細粒嘅蘑菇肉。非常美味。蕃茄肉醬意粉就不過不失啦,但係一定好味過大家樂。意粉硬度適中,醬汁就中規中矩啦。而且仲配埋一杯比平時茶餐廳大份嘅熱檸檬水 。 佢個份量都幾大份㗎!第二個餐,我哋就叫咗蔥油豬扒煎熟蛋飯。當然你哋可以叫佢整sunrise egg啦. 我哋係特別要求佢整熟蛋。我呢個蔥油豬扒飯就真係好好味呀啲香蔥放落啲飯度,你睇吓幾送到飯如果再去,我都會揀蔥油豬扒煎蛋飯如果大家喺荔枝角諗唔到有咩好食嘅話都可以試呢間。

入到去好cafe feel, 但原來係茶餐廳嚟架。

最後,我哋叫咗兩個餐,一個西式一個中式。

我就叫咗蕃茄肉醬意粉,今餐有蘑菇忌廉湯同埋一杯熱飲。

個蘑菇湯就非常出色,好入味,而且仲有細細粒嘅蘑菇肉。
非常美味。

蕃茄肉醬意粉

第二個餐,我哋就叫咗蔥油豬扒煎熟蛋飯。

如果再去,我都會揀蔥油豬扒煎蛋飯
蔥油豬扒煎蛋飯

如果大家喺荔枝角諗唔到有咩好食嘅話都可以試呢間。
蔥油豬扒煎蛋飯
香港探店|荔枝角|茶餐廳|潮食地忙碌過後,今天到了荔枝角這一所很現代感的茶餐廳。芝士肉醬熱狗🌭️肉醬超級多!芝士和甜甜酸酸的肉醬混和在一起,儘管沒有拉絲的效果,但是起了微妙的效果,讓人不禁一口接一口!慢煮雞胸羅馬生菜沙律🥗雞胸不會太過乾羅馬生菜上面除了有凱撒醬、還有油醋作為點綴,開胃嘅沙律能夠減輕只吃肉的我的罪孽瑤柱蛋白菜粒炒飯🍚碳水化合物永遠是我的好朋友!小弟最喜歡吃瑤柱蛋白菜粒炒飯,更加欣賞是他真的用上了一粒粒瑤柱製作,上面的瑤柱絲加強了炒飯的風味,感覺很滿足。紅豆冰很可惜,這次餐廳沒有雪糕紅豆冰,不過這杯紅豆冰甜度適中,加上紅豆,很滋味。值得一提的是這裏的環境!很有八九十年代溜冰場的感覺,霓虹燈的佈置真的很fancy!就像穿越了時間,回到去了那美好的90年代。——————為食分界線——————📍 潮食地 (荔枝角)荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $80#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrest
香港探店|荔枝角|茶餐廳|潮食地

忙碌過後,今天到了荔枝角這一所很現代感的茶餐廳。

芝士肉醬熱狗🌭️

慢煮雞胸羅馬生菜沙律🥗
雞胸不會太過乾

瑤柱蛋白菜粒炒飯🍚
碳水化合物永遠是我的好朋友!

紅豆冰

——————為食分界線——————
📍 潮食地 (荔枝角)
荔枝角長沙灣道788號羅氏商業廣場地下B號舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $80
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-02-23 197 views
返工收工醫肚之選,有裝修嘅茶餐廳,食物有質素👍🏻👍🏻店員非常親切,同客人交談好友善,唔似平時茶餐廳咁急速。食物種類多,總有一款啱心水😬😬芥末沙拉骨($88)份量好夠,芥末味好香,每舊骨都包住咗醬汁,食落唔膩。豬扒骨好軟淋、好入味,送飯之選🤩🤩黑椒蜜汁薯仔牛柳($88)經典有鑊氣之選,薯仔有炸過,外脆內軟🤤,黑椒味香,連配料燈籠椒都好甜,好大碟,都幾抵食。每舊牛柳都幾大舊,同埋非常軟淋

芥末沙拉骨($88)
芥末沙拉骨
芥末沙拉骨

黑椒蜜汁薯仔牛柳($88)
黑椒蜜汁薯仔牛柳
黑椒蜜汁薯仔牛柳
2023-02-18 136 views
睇完戲 路過 見裝潢光猛 食物選擇好似都幾多 價格相宜 所以就試-試叫左個泡菜餃子拼什果沙律 上枱貌似唔錯 可惜餃子餡 泡菜蓉來個架 食唔出泡菜味 只見韓式粉絲 沙律都係紅蘿蔔薯仔為主 無驚喜
2023-02-18
$40 (Tea)