2020-01-02 33 views
今次試咗個椰皇雞湯底,椰皇水味道清甜,低脂低卡,而且有豐富酵素同充足水分,用嚟整健康火鍋湯底,清甜可口。 肥牛質感柔軟又滑,今年嘅年飯食得又豐富又滿足!開開心心又一年了
2020-01-02 27 views
依期其實都少左出街食飯,自自然然又少左寫食評,但臨近假期約埋朋友一齊食飯梗係要食好D,有朋友介紹依間佢附近既火鍋店,環境好,坐得舒服,食材靚,一於就同朋友黎試一試。 坐底左之後第一時間梗係揀湯底,依度除左有common 湯底之外,仲有鎮店湯底,我地決定就揀反個花膠雞煲翅,食得又滾得。 依度除左火鍋之外,仲有D 餐前小食,因為我地都肚餓,所以係等火鍋之前,我地就叫左款椒鹽脆骨腩試下。出街多數都係食椒鹽九肚魚或者鮮尤,依個脆骨腩別有一番風味,都幾香口。 等左一陣之後個湯底就到啦,我地首先食左個雞煲翅先。雖然個雞煲翅湯底比普通湯底貴,要268蚊,但係入面都好足料,有半隻雞,花膠同埋翅。 我地飲埋d 湯之後就開始打邊爐啦。叫左一份大既手切安格斯小排,手打四寶丸,芝士牛肉餃加松露帶子餃,紫菜響鈴,再加兩個菜,西洋菜同埋油麥菜。 埋單一人300蚊,價錢合理。
依期其實都少左出街食飯,自自然然又少左寫食評,
一於就同朋友黎試一試。

雞煲翅
食得又滾得。

椒鹽脆骨腩

手切牛
四寶丸
手打四寶丸,
芝士牛肉餃
芝士牛肉餃加松露帶子餃,
紫菜響鈴,
再加兩個菜,西洋菜同埋油麥菜。

埋單一人300蚊,價錢合理。
雞煲翅
椒鹽脆骨腩
四寶丸
芝士牛肉餃
2019-12-30 7 views
今晚忽然轉涼,即刻出去打邊爐啦!黃埔出名多嘢食,於是今晚過咗嚟呢邊行吓。潮鍋感覺比較高檔,靜靜哋,坐得舒服。今晚我哋揀咗濃湯花膠雞煲翅湯底,滋補一下呢個湯好濃味,飲兩碗先開始打邊爐自家製嘅竹蓆水味道都唔錯!炸魚皮係打邊爐必備,$38大大兜,好抵食!紫菜響鈴唔係度度有得食,必食推介我哋要咗碟日本黑毛豬梅頭肉片,切得厚薄適中,口感味道都唔錯!美國雪花肥牛就比較普通,不過價錢唔貴,$88一碟。我哋要咗手工松茸帶子餃,皮薄餡靚,松茸味道突出手打蝦丸同埋黑松露牛丸每樣要半份,爽口彈牙;黑松露牛丸有驚喜最尾再食個烏冬就飽晒!
今晚忽然轉涼,即刻出去打邊爐啦!
黃埔出名多嘢食,於是今晚過咗嚟呢邊行吓。

潮鍋感覺比較高檔,靜靜哋,坐得舒服。

今晚我哋揀咗濃湯花膠雞煲翅湯底,滋補一下

呢個湯好濃味,飲兩碗先開始打邊爐

自家製嘅竹蓆水味道都唔錯!

炸魚皮係打邊爐必備,$38大大兜,好抵食!

紫菜響鈴唔係度度有得食,必食推介

美國雪花肥牛就比較普通,不過價錢唔貴,$88一碟。

我哋要咗手工松茸帶子餃,皮薄餡靚,松茸味道突出

最尾再食個烏冬就飽晒!

2019-12-29
$300 (Dinner)
2019-12-26 23 views
草莓🍓爆漿墨魚丸是潮窩@紅磡自己店鋪研制的!墨魚和草莓🍓的味道非常吻合!好好好吃😋!店員很友善!每次去也有不同的新菜色推薦!好吃又有創意!回味無窮!值得推薦!
2019-12-25 44 views
☃寒冷天吃火鍋❄近日見同事凍到騰騰震🥶,於是建議大家放工齊齊去吃火鍋🍲。但要選一間大家都啱嘅店舖就真係有點困難😣,於是開OpenRice 查下附近有哪些食店🍽,最後選擇了「潮窩」,就決定膽粗粗去試吓啦!😎我幾喜歡餐廳的裝修,感覺整齊潔淨,燈光光暗度合宜,當晚被安排到一邊的四人卡位就坐。看過餐牌,我們就點算了一個竹笙紅棗椰青竹笙雞窩,這個湯底經煮滾後,陣陣椰青香味撲鼻😋我們立刻喝了一囗湯,清甜暖身,雞件、雪耳和竹笙索盡湯底精華。喝湯後,店員會加添雞湯備用。隨後來一碟松茸帶子餃子🥟及韮菜餃,兩款餃子用料新鮮,皮薄滑嫰👍黑毛豬腩肉,看似脂肪比例多,但吃落不太肥膩🐖紫菜響鈴,簡直絕配,外觀平平無奇,咬落香脆惹味😋,浸於湯內盡吸精華🥣
☃寒冷天吃火鍋

黑毛豬腩肉,看似脂肪比例多,但吃落不太肥膩🐖

2019-12-24 367 views
天時涼涼凍凍地, 又係我呢個個邊爐達人出去搵邊爐食今次就去左紅磡站附近, 聽講話用料靚加新裝修, 反正之後都順路有野做就去試下。 我呢就個人喜好鍾意重口味, 所以食佢雞煲(我對雞煲好有要求)環境幾乾淨, 新裝修得幾好。 待應都快手。 真係想講聲唔好意思, 我朋友手殘, d配料跌到四圍係, 係你地先咁快手抹返乾淨晒。 首先黎左個小食, 椒鹽九肚魚。呢個椒鹽九肚魚真係不得之了, 炸得又熱又脆之外, 大廚仲一絲不苟咁起晒d骨。我真係未食過咁好食既九肚魚, 平時都好多骨(雖然係食得既)之後當然上左個秘制醬雞煲, 仲順手上埋其他火鍋料黎。 個雞煲本來都冇乜野, 但當個煲一滾, 一打開, 我諗係成間鋪都會聞倒佢個陣雞煲味。 睇倒滾晒熱辣辣。 D醬汁岩岩好, 唔太咸, 夠黏可以痴住係雞上面。 雞既量都夠多,都好嫩。 可以大中細辣, 叫左個中辣, 都岩岩好, 下次試大辣。不得不提就係個牛, 叫左個小牛排, 真係好大碟(比想像中大碟, 外面好多都好孤寒)都比一般厚切, 所以都幾抵。 手打墨丸, 韭菜餃同雲吞都正常, 但都比外面大粒大隻。 而佢個黑松露牛丸就真係好足料, 未煮已經聞倒陣香味。 如果唔食黑松
天時涼涼凍凍地, 又係我呢個個邊爐達人出去搵邊爐食

我真係未食過咁好食既九肚魚, 平時都好多骨(雖然係食得既)

之後當然上左個秘制醬雞煲, 仲順手上埋其他火鍋料黎。

手打墨丸, 韭菜餃同雲吞都正常, 但都比外面大粒大隻。 而佢個黑松露牛丸就真係好足料, 未煮已經聞倒陣香味。 如果唔食黑松露嘅人就要小心啊喇。
個自制竹庶水都好好飲, 老闆仲服待周道勁好人。
2019-12-11
  • 小牛排
  • 椒鹽九肚魚
2019-12-23 320 views
做節打邊爐你哋試過未今晚唔想媽媽煮得咁辛苦,大家齊齊出街打邊爐。潮窩環境唔錯,坐得好舒服。食物選擇都幾多,價錢合理。我哋要咗濃湯花膠雞煲翅湯底!一上枱已經聞到好香嘅雞湯味!一人先飲兩碗雞湯暖下肚再打邊爐,雞湯味道濃郁,好好飲打邊爐食物未到之前我哋先食咗個椒鹽九肚魚。九肚魚開邊炸,非常香脆!食物方面一定要叫呢個紫菜響鈴唔係好多地方有得食!好特別!就咁食或者放落湯度幾秒都好想,口感香脆中帶少少煙靭。美國雪花肥牛性價比高,$88份量都唔少! 日本黑毛豬梅頸肉片亦係推介! 口感同味道都唔錯。我哋仲食咗手打蝦丸同埋黑松露牛丸蝦丸真係好爽口彈牙!黑松露牛丸有餡㗎!黑松露香味濃郁,又係另一推介美食長輩好注重健康,蔬菜拼盤走唔甩。呢度嘅自家製竹庶水都唔錯,味道幾清甜。大家都對呢度打邊爐表示滿意,一家人食飯最緊要開開心心
做節打邊爐你哋試過未

今晚唔想媽媽煮得咁辛苦,大家齊齊出街打邊爐。

潮窩環境唔錯,坐得好舒服。

食物選擇都幾多,價錢合理。

我哋要咗濃湯花膠雞煲翅湯底!

打邊爐食物未到之前我哋先食咗個椒鹽九肚魚。

九肚魚開邊炸,非常香脆!

食物方面一定要叫呢個紫菜響鈴

紫菜響鈴

美國雪花肥牛性價比高,$88份量都唔少!

日本黑毛豬梅頸肉片亦係推介! 口感同味道都唔錯。

我哋仲食咗手打蝦丸同埋黑松露牛丸

蝦丸真係好爽口彈牙!

黑松露牛丸有餡㗎!黑松露香味濃郁,又係另一推介美食

長輩好注重健康,蔬菜拼盤走唔甩。

呢度嘅自家製竹庶水都唔錯,味道幾清甜。

大家都對呢度打邊爐表示滿意,一家人食飯最緊要開開心心

2019-12-22
$300 (Dinner)
2019-12-23 14 views
今日喺紅磡做完嘢,約咗朋友食飯,當時6:30咁上下見到有間潮呀,按入去裝修吾錯,見無乜人就入咗去,點知坐到7點幾全場爆滿😎侍應問我地今日想食濃味定係淡味,我兩個都想食濃味,佢介紹我哋食雞煲,我朋友唔識得啦我哋揀咗唔辣,個雞煲嚟到真係好香仲有好多紫洋蔥🤩頭盤有個鬼馬油炸鬼熱辣辣好好味呀👍我哋揀咗牛肉粒,好快就可以食得仲有好新鮮嘅牛肉味平時啲牛肉粒要烚好耐!老闆話佢哋嘅貢丸好出名叫我一定要試,又真係幾好味喎,好彈牙仲要大大粒😍有我最鍾意嘅芝心獅子狗,因為今日朋友唔係好舒服我哋唯有忍口冇叫海鮮,兩個人份量啱啱好😬呢間火鍋確實坐得幾舒服嘅,冷氣仲幾凍下,食完個身又冇乜味👍以下5分為滿分😋好味程度: 😋😋😋😋 😋💞回頭度: 💕💕💕 💕 📝服務: 📝📝📝📝 📝🌉環境: 🌉🌉🌉 🌉 🌉網址: https://s.openrice.com/QrbS0kP8900~usB3zAw地址: 紅磡必嘉街112號紅磡灣中心地下20號舖電話: 95845588

呢間火鍋確實坐得幾舒服嘅,冷氣仲幾凍下,食完個身又冇乜味👍

以下5分為滿分

2019-12-12
Type of Meal
Dinner
2019-12-22 8 views
開張大約幾個月,見食評讚,所以黎試食。果然好好味!之前喺澳門食過卜卜蜆,諗住香港未必有得食,點知呢度有!叫左卜卜蜆鍋,勁正!啲蜆清甜冇沙!之後再落湯打邊爐,啲材料都好新鮮好靚,肥牛、豚肉都好好味,呢度有芝士獅子狗,超好味!仲有紫菜響鈴,特別之餘又好味!佐酒小食一樣美味!服務態度亦好好,坐得又舒服,又唔會趕你走,又多鍋選擇,真係一個理想嘅打邊爐之地!帶過好多朋友黎,個個都讚不絕口。我而家經常都黎幫襯。

帶過好多朋友黎,個個都讚不絕口。

我而家經常都黎幫襯。
卜卜蜆
$250 (Dinner)
卜卜蜆
  • 卜卜蜆,紫菜響鈴,午餐肉,芝士獅子狗
天氣涼咗, 三五知己當然在一樣去打邊爐, 啲人成日諗到九龍城, 今次我就選擇咗遠少少嘅紅磡, 去試一間人哋推介嘅打邊爐。湯底, 由於有朋友嗜辣, 又有朋友滋陰, 所以我哋揀咗一半麻辣一半魚翅雞湯。 兩個湯底都在水準之上, 尤其是係個魚翅雞湯, 魚翅份量十足一啲都冇偷工減料, 雞湯好飲到我要添飲兩次。對於我嚟講, 牛肉係打邊爐嘅主菜, 你好少聽到去打邊爐 啲人話啲魚好食啲菜好好食, 但係就一定會講話啲牛好唔好食, 我就習慣用圖片說話。 我夠膽講呢一間係我呢兩年打邊爐食過好食嘅牛肉, 但係價錢就同出面嗰啲一樣, 完全超出性價比,極力推薦。仲有好多其他特別嘅菜式, 另一本推薦係佢哋包嘅餃, 推薦芝士同黑松露, 我邊打呢篇文章邊流口水, 嗰種豐富嘅質感真係令我好難忘。再嚟係呢個露筍, 外型好吸引, 一向唔鍾意食滑潺潺東西嘅我, 浸完麻辣湯底個口感好特別, 一個人食咗四條。成個過程坐得好舒服, 呢間邊爐大部分都係梳化椅, 唔似得 有啲 要坐櫈仔逼,總括嚟講呢間打邊爐唔好十分我會畀到九分, 嚟緊呢個冬天將會使唔同嘅打邊爐, 到時再同大家分享。

2019-12-19 36 views
每逢接近冬天,火鍋必定是食的首選,尤其雞🐔煲,更加是必吃之選。迎接聖誕,帶出氣氛,食得更開心🥳醬油汁自己調較,喜歡什麼味道悉隨尊便😋秘制醬汁雞煲——雞肉滑,味道濃郁,秘制醬汁確實惹味,😋😚火鍋材料,用料上乘雪花肥牛——肉質鮮嫩,肉滑夠鮮甜黑毛豬豚肉—-爽口肉滑又有口感獅子狗🐠蛋——-望落無乜特別,其實內裡乾坤😝😝😝😝就係原來入面包住濃濃芝士,芝士味香濃,好味道⋯⋯手打🦐蝦丸——-全粒都係蝦,彈牙爽口夠鮮味😋紫菜響玲——香口鬆脆,放落煲浸一吓索咗D汁食仲更加惹味⋯⋯蔬菜🥬藍——-新鮮翠綠、云耳、金菇、粟米油麥菜,生菜........等等鮮甜又新鮮的蔬菜🥬地方寬大,有vip房,人多一班朋友又可以自己一間房,可以暢所欲言😍坐位寬闊,坐得舒適😚
迎接聖誕,帶出氣氛,食得更開心🥳

醬油汁自己調較,喜歡什麼味道悉隨尊便😋

秘制醬汁雞煲——雞肉滑,味道濃郁,秘制醬汁確實惹味,😋😚

火鍋材料,用料上乘
雪花肥牛——肉質鮮嫩,肉滑夠鮮甜

黑毛豬豚肉—-爽口肉滑又有口感

手打🦐蝦丸——-全粒都係蝦,彈牙爽口夠鮮味😋

紫菜響玲——香口鬆脆,放落煲浸一吓索咗D汁食仲更加惹味⋯⋯

坐位寬闊,坐得舒適😚
2019-12-18 290 views
晚餐食火鍋 , 地點就在 紅磡-紅磡灣中心 的 潮窩 ~餐廳的座位舒適闊落 , 私隱度高 , 乾淨企理 , 通風系統良好 , 毫無油煙味 ~調味醬料齊全 , 目測都很新鮮 , 醬料當中 最喜歡沙茶醬和薑蓉 ~先點一瓶 竹蔗茅根水 來喝,飲得出係自家煲製的家常味道 ~ 鍋底 - 鹹菜胡椒豬肚雞鍋 : 湯底豐有濃郁的胡椒味 , 味香鹹鮮 , 雞肉切得厚件亦都夠鮮味 , 豬肚軟身滑嫩 ~鮮蝦雲吞 : 雲吞包得紮紮實實 , 是一口 size , 餡料豐富 , 蝦味滿溢 , 食入口就知道一定係新鮮的自家貨 ~台灣貢丸 : 貢丸夠重身 , 爽口彈牙 , 味道香且口感佳 ~手工松茸帶子餃 : 店方自家製 , 賣相靚靚仔仔 , 看上去都感覺很新鮮 , 吃入口 , 還真的吃得到有帶子粒 , 松茸味香 , 鮮味滿溢 , 非常好吃 ~安格斯牛柳粒 : 安格斯牛肉 , 沒有可能不好吃 , 牛肉後肥瘦平均 , 味道濃郁且肉質鮮嫩 , 喜歡吃牛肉的都會喜歡食 ~手打牛丸 : 賣相討好 , 一看上去就知是手功貨 , 牛肉味道濃郁 , 爽口彈牙 ~吃完肉類 , 總要吃點蔬菜 , 點你西洋菜 來吃 , 菜都十分新鮮 ,
晚餐食火鍋 ,
地點就在 紅磡-紅磡灣中心 的 潮窩 ~
先點一瓶 竹蔗茅根水 來喝,飲得出係自家煲製的家常味道 ~

吃完肉類 , 總要吃點蔬菜 , 點你西洋菜 來吃 , 菜都十分新鮮 , 清甜好味 ~

本篇完 ~
2019-12-17 20 views
黃埔,一個比較少去食飯的地方,在地鐵之後先慢慢去多了。最近慢慢去發掘新的鋪去食,發現黃埔有一間唔錯的火鍋店。秘製醬雞煲,叫左個中辣的,辣味剛剛好,唔會太辣!雞肉嫩滑, 口感一流,如果可以的話,真係想食多個煲。椒鹽九肚魚,去到真係要食啊,炸好之後去骨, 味道一流, 好香脆,魚肉又滑,家下回憶都流口水。手切安格斯肉小排,好耐無見過甘靚的安格斯肉,唔講真係以為比左和牛我地去食火鍋,睇相都見到好似雪花和牛。今次真係發掘到一間好鋪,下次會再來食。
今次真係發掘到一間好鋪,下次會再來食。

本来觉得店内环境很好,不像一般街坊火锅店嘈杂油腻,但是吃完火锅准备起身时看到桌上怕过活生生的曱甴,叫来店员只是简单一句不好意思!不敢想象后厨卫生情况,太恶心了🤢🤢🤢🤢再也不会光顾
2019-12-16 38 views
🍲新店開幕🍲聽講紅磡有麻辣火鍋店新開,放工之後就約上朋友一起過來。店裡面,裝修風格大氣,環境很舒適。隔壁桌一群朋友,慶祝聖誕🎄交換禮物🎁另外幾桌家庭聚會,大家圍著打邊爐,其樂融融!.重慶麻辣鍋$118鍋底超讚👍用勺子🥄一撈,超級多花椒和其他調料,所以味道夠勁道。將食材放到如此鮮美的鍋底裡面煮,夠噻入味。.手切安格斯牛小排$228肉質細膩鮮嫩,肥瘦相間,所以,吃起來,口感很鮮美,多汁又不肥膩。擺盤精美,顏值爆表!.手打墨魚丸$48食材上等新鮮,Q彈爽口,墨魚味濃。因為是鮮打,所以,比起速凍肉丸🍡口感更加順滑,而且肉質緊實,有彈性。.頂級貢丸$38.油麥菜$32.鴨紅$48十分鮮嫩,特別滑而且入口即化。媽媽說,多吃鴨血,可以清肺。把身體裡面的髒東西全部排除體外。補血排毒。.薯粉$22絕對是我的最愛,煮過之後,薯粉變得透明,螺旋的紋理,讓粉絲變得容易裹上醬汁,從而更加容易吸收湯汁的鮮美。...
🍲新店開幕🍲

重慶麻辣鍋$118