Restaurant: Chill Out Chaozhou Cuisine (MOSTown (Phase 4))
Info:

2022-10-30 1393 views
上兩個星期到馬鞍山郊遊,隨便搵間商場(新港城中心)的酒樓食飽飽先開始行,挑選了個名都幾特別嘅「駟馬拖車潮州飯店」。既然是潮州酒家,就點了幾個典型的潮州菜,包括有香煎蠔仔格、滷水五花腩肉及蠔仔肉碎粥。另外吃了椒鹽九肚魚,沙嗲金錢肚及百花蜜蛋散,全部食物都有中上水準👍我自己就特別鍾意蠔仔粥,蠔仔新鮮大粒,加了冬菇絲沒有腥味😋豬腩肉和煎蠔餅就係男士至愛菜式,食到佢哋舔舔嘴👍因為覺得食物水準不錯,即場買了$500現金券,呢一餐就即時減了$100,埋單$411,三個人都超飽,抵吃!
2022-10-30 920 views
住在馬鞍山有方便就腳的潮州飯是開心事,食物質數可以的,可惜員工態度惡劣。。。趕客!今天歡歡喜喜地打算和家人相聚往駟馬拖車飲茶,入座時女職員正在擺餐具,我見枱面只有三套餐具及四張櫈,我便告知我是五位的,該職員沒反應、沒回應、沒理會我,因此我豎起五只手指再講一次我哋五位的,職員目露兇光瞟着我便轉身,之後加多兩套餐具便走開,因只有四張櫈,再通知另一位女職員加櫈,同樣態度差,"吓,四位枱,其中一個位係通道",照樣拉一張櫈過來,因此,我返回店外找派位職員幫忙,職員互相吵幾句,便帶我返回原枱,並承諾: " 哩張枱坐五人就唔會有人用個通道‘’,。。。 事實上,不斷有職員行來行去。。。家人話。。。駟馬出名職員態度差,我第一次感受到!

家人話。。。駟馬出名職員態度差,我第一次感受到!
之前有飲過茶覺得唔錯,今晚和家人平日去試吓食晚飯,如果唔正宗就唔好叫自己做潮州飯店,非常失望,而且收銀阿姐態度差和溝通有問題,令到客人覺得好似自己有問題,好坦白講我和家人以後都唔會光顧😤😤😤😡😡😡👎🏻👎🏻👎🏻。 叫了幾個餸,其中一個方魚炒芥蘭,原來芥蘭先烚到好淋然後再炒一炒先上枱,一食就知完全冇鑊氣😖。蠔仔烙,睇餐牌張相係煎嘅,點知出嚟係炸嘅,下單時又唔同客人講,炸到好厚粉,蠔仔冇味道,十分難食😩。最後結帳時收銀阿姐話公司有優惠買$500送$100,但我張單啱啱$500又唔俾我即時買$500優惠券,要我買$1000先用得。但以我所知同集團嘅茶餐廳就算食$100都可以買$500送$100,茶餐廳收銀阿姐仲話可以即時使用。點解我食$500晚飯唔可以用,食$100茶餐可以用呢!!! 所以我真係要係呢度同大家分享下今次晚飯經歷,無論食物質素和服務整體都好差,駟馬拖車-馬鞍山分店分明要人買多啲優惠卷谷大條數,其實優惠券可以在所有集團旗下餐廳都用得,冇可能使用條款不一致。

點解我食$500晚飯唔可以用,食$100茶餐可以用呢!!!

2022-09-20
$170 (Dinner)
2022-09-18 739 views
之前經常來飲茶,蝦餃,燒賣,蟲草花鮮竹卷,超流沙的流沙包都係必叫之選。但最近,蝦餃落了色素,燒賣又落了醜樣的綠色,鮮竹卷就比以前差咗,流沙包又唔流,點心師傅不知道是否換咗人。很懷念以前的食物。依家啲人都講求健康,除非真的是有必要的造型先落色素,無端端蝦餃變成又綠又黄,又唔係為咗表達出咩造型,不知點解要落色。好彩味道都仲幾好,但賣相不討好。服務都幾好,樓面都依然快手快腳,茶依然唔錯。希望下次去到,食物會有進步啦。

2022-09-16 804 views
今朝同老婆去新港城駟馬拖車飲早茶,等了差不多30分鐘,11點前埋單有88折,叫了兩盅飯,蝦餃同蒸蘿蔔糕,蝦餃比較失望,無肉汁,像食蝦一樣,蘿蔔糕是條狀的,亦較普通,反而盅頭飯較好(只限11點前供應),最近店主做推廣,買$500現金券送$100, 今朝埋單$144,即用送果張,只付了$44.
2022-08-06 736 views
平時喺香港都好少食到潮州菜想下轉轉新口味就嚟到呢個商場入面試吓呢間潮州菜估唔到好高質喎🤣環境好靚好乾淨嘢食都好好食🤩💎$12 茶芥/位.💎$98 xo醬海皇炒粉絲呢個粉絲煲真心好高質🥳XO醬味好濃好香粉絲索晒XO醬嘅醬香同時又有用煲嗰種少少香脆嘅味道配埋好多細蝦一齊食好正🤩.💎$88 九肚魚烙呢個係店舖嘅潮州菜招牌之一今次第一次食覺得好特別🤣外層有少少鬆軟入面就配住好香嘅九肚魚一份都幾大同朋友share食啱啱好😍.💎$82 潮州咸肉炒麵線炒麵線亦係店舖招牌菜之一食落感覺幾好有少少醬香味麵線配埋咸肉條嘅配搭好夾😍都有種特別嘅潮州菜香料味道.💎$58 海蜇手撕雞麻醬配埋海蜇同手撕雞一齊食真係冇得頂😍雞肉口感軟硬適中😆一啲都唔乾份量都幾多唔似一般小食嘅份量.💎$48 潮州蠔仔粥呢個蠔仔粥真心推介😆雖然我哋只係叫做一碗但係個份量係足以裝滿幾個細碗蠔仔嘅份量係好多粥底有好濃嘅海鮮味食得出係用心熬製😇
平時喺香港都好少食到潮州菜

蠔仔嘅份量係好多
粥底有好濃嘅海鮮味
食得出係用心熬製😇
2022-08-02 637 views
馬鞍山好少好似冇潮州嘢食,想食潮州嘢同飲茶咁依家就啱晒啦.不過就好多人等位繁忙時間四廿幾張枱都要等幾耐. 咁啱屋企人攞咗飛咁就入去試吓啦蝦餃個樣幾特別個樣幾精緻鄙薄餡靚叉燒包係近期食過最有誠意嘅一種,包裏面啲叉燒唔係只係得一Pat 汁. 你會見到好多一粒粒嘅叉燒係個包入面,汁同埋叉燒個比例非常之好食落佢唔會覺得太多汁或者太少蠔仔粥就麻麻哋正常發揮不過$100一大鍋呢個價錢都算係咁都分到五大碗使少啲號係乾淨,冇腥臭味. 略嫌啲冬菜等配料唔夠多個味唔夠豐富滷水鵝片$178 來講我覺得叫做OK啦如果價錢108我會覺得好好食. 鵝片其實都好夠滷水味只不過係佢肉質略嫌乾咗啲. 個人覺得就唔係咁值178 la牛肚都OK嘅夠大塊又厚

蝦餃個樣幾特別個樣幾精緻鄙薄餡靚

牛肚都OK嘅夠大塊又厚
2022-07-26 559 views
通常潮州嘢都會諗起大排檔打冷,如果同屋企人食/想坐得舒服啲可以嚟呢間駟馬拖車潮州飯店,觀塘同馬鞍山都有分店😄⭐前菜貢菜爽脆,唔算好咸,令人好開胃。⭐️ 滷水鵝片 $168鵝片切得厚薄均勻,肉嫩,油脂薄,而且相當入味,滷水味香​,肉下有幾塊豆腐,吸盡肉汁嘅鮮味同滷水嘅精華​。蘸點白醋🍾味道酸甜開胃😋⭐️九肚魚烙 $88用九肚魚整烙都係第一次見,幾特別,對比蠔餅,佢個漿更加煙韌,好似平時酒樓食薄撐嘅質地,係真係有種外脆內軟嘅感覺,兩邊煎得香脆,中間軟糯,另外配上九肚魚滑溜嘅口感,好有層次感。⭐️潮州沙茶牛肉炒河 $82 河粉先與雞蛋炒香鋪底,鑊氣十足,沙茶醬濃郁,令每條河粉都掛滿醬汁,面頭嘅牛肉鮮嫩軟腍,份量又多。⭐潮式椒醬肉 $58第一次食潮式椒醬肉,佢唔係淨係得肉,肉粒嘅數量唔多,主要係有好多豆腐乾同埋菜脯,仲有蝦米,提升香味,撈飯/麵食鹹度啱啱好,就咁食就過鹹啦。值得一提嘅係呢度嘅服務都唔錯,未諗到食咩嘅時候叫傾你推介一下,都真係用心推介🫶🏼

⭐前菜
貢菜爽脆,唔算好咸,令人好開胃。

⭐️ 滷水鵝片 $168

⭐️九肚魚烙 $88

⭐️潮州沙茶牛肉炒河 $82

⭐潮式椒醬肉 $58

2022-06-01 2744 views
第一次嚟呢間潮州嘢飲茶!佢有潮州嘅菜式,亦都有普通嘅飲茶補給版點心當然要哎呀嗌佢嘅滷水拼盤嚟試吓!價錢唔平,但係質素未如理想,用咗好多豆腐薦底,都新鮮嘅,但係完全唔入味唔會再掂因為有少少唔值滷水鵝腎唔入味,好細片超級薄! 一直都好想食蠔仔粥,今日一定要嗌! $42一碗,點知個質素喜出望外超級高質素!!!!超級超級推介,除非你對號係敏感,或者唔鍾意食,如果唔係一定要嗌!食完呢碗野我返屋企嗰晚都想食,仲喺度諗點樣先可以整得咁好味!飲晒個湯都覺得唔口渴, 蠔仔同肉碎都分量足夠,佢仲加咗少少食得出係炸蒜同埋一啲配料嘅調味非常好味😋推介!蝦餃就普通啲金錢肚係蜂巢胃,而且好口好新鮮彈牙手撕雞海蜇普通啦,海蜇就份量比較少同埋佢冇得走芝麻就真係有少少失望, 始終呢間餐廳價位唔算低,咁小嘅要求冇理由滿足唔到帶子餃好清,有淡淡的紅菜頭香,好特別!上湯浸時菜有好多肉碎,而且唔係肥豬油,成件事好好味!而且菜心係呢期嘅靚菜!所以勁甜勁好味,而且$188佢都俾返足過分啦腸粉個皮整得好好!下次去嘅話都會再嗌有足夠不值嘅話,絕對會去呢間潮式飯店飲茶🫖
唔會再掂因為有少少唔值
滷水鵝腎唔入味,好細片超級薄!
推介!
蝦餃就普通啲
金錢肚係蜂巢胃,而且好口好新鮮彈牙
手撕雞海蜇普通啦,海蜇就份量比較少
帶子餃好清,有淡淡的紅菜頭香,好特別!
腸粉個皮整得好好!下次去嘅話都會再嗌

有足夠不值嘅話,絕對會去呢間潮式飯店飲茶🫖
Type of Meal
Lunch
  • 碧綠鮮蝦腸
  • 蠔仔粥
2022-05-21 745 views
一個人都可以😌飲茶,在馬鞍山新港城中心,有間駟馬拖車潮州飯店,佢係有點心食,我好肚餓叫左幾樣野。1)鮑魚棉花雞😜(好豪咁)頂點39蚊當然真係有鮑魚,唔係菠蘿包冇菠蘿🤣嗰種,佢嘅棉花(魚肚)都好大舊,蒸得好淋,咁大件雞肉都好滑,好味。2)竹笙上素腸,大點32蚊,我自己就鐘意食素腸,覺得清清地,佢嘅粉皮唔厚,食落口感係煙煙韌韌,入面係東菇絲、木耳絲、紅蘿蔔絲,唔錯。3)蠔仔肉碎粥,42蚊,蠔仔算大粒,加埋肉碎和東菇絲,重有不可或缺芫荽蔥,好食。🔔大家留意🔔放在枱上面嘅前菜,係要16蚊一碟(可以同員工講拿走)慳返啲錢食點心重好😜,中國茗茶12蚊一位。呢間都好有水準,我下次會黎食過。
1)鮑魚棉花雞😜(好豪咁)頂點39蚊
呢間都好有水準,我下次會黎食過。
2022-05-17 1686 views
附近開咗呢間中菜一直都未試過,但知道好受歡迎,成日見到多人排隊,聽街坊講都話幾好食,但一直覺得偏貴冇試,今次終於嚟試吓。去到係下午茶時段,即係有折,都叫抵食少少。去到門口冇人等位,睇唔到入面爆唔爆,見門口職員都冇叫我哋入去,我哋就照攞飛等。門口兩位西裝經理見到我哋攞飛,都冇出聲,我哋攞住張飛一直係經理面前等咗十分鐘,跟住有個樓面呀姐出嚟就即刻叫我哋入去,原來經理係唔會負責叫飛。呢間野特色係水係自己煲,都幾神奇,放個煲係上面,撳加水,會係下面抽蒸餾水上嚟,然後煲埋。咁樣幾好,唔洗成日咁辛苦搵侍應嚟加茶加水。前菜,要收錢的,放低個陣可以話唔要,見其他人都有話唔要,不過見第一次嚟就試吓啦,同埋起碼都唔係花生個啲,呢個都可以一試。青瓜雲耳幾酸,都幾好食。咸水角熱辣辣幾脆,唔太油鮮蝦腸粉幾好食,係生菜,唔係芫荽,幾好春卷熱辣辣好脆,有啲蝦肉叉燒包幾軟熟,餐牌話爆餡不過實際唔算蠔餅熱辣辣,香脆好食但勁大份,可以4-6人食一舊已經好滯好溜,上面好多脆脆野最後打包翻屋企食,雖然焗翻熱冇咁好食,但都冇辦法現場真係食唔晒總結,點心款式唔算多,同埋一半都係普通野,一半就有啲特色嘅潮州嘢,食特色野嚟講就唔算太

去到係下午茶時段,即係有折,都叫抵食少少。

咸水角
熱辣辣幾脆,唔太油

鮮蝦腸粉
幾好食,係生菜,唔係芫荽,幾好

春卷
熱辣辣好脆,有啲蝦肉

叉燒包
幾軟熟,餐牌話爆餡不過實際唔算

蠔餅
熱辣辣,香脆好食
但勁大份,可以4-6人食
一舊已經好滯好溜,上面好多脆脆野

總結,點心款式唔算多,同埋一半都係普通野,一半就有啲特色嘅潮州嘢,食特色野嚟講就唔算太貴。
2022-04-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Tea)
2022-04-13 1002 views
馬鞍山貴為美食沙漠,要搵到出色嘅食肆真係唔易。平日攞枱都唔係咁容易,人頭湧湧應該值得試碧綠鮮蝦腸$39⋯⋯每件都有菜包埋隻蝦,蝦十分爽口,皮薄䐄靚蠔仔肉碎粥一碗$42⋯⋯好多蠔仔🦪一碗份量大慨可以分到4個小碗,好抵食😋安蝦鹹水角$26⋯⋯外皮脆卜卜,咬落爽口潮州蒸粉果$26酸菜$16(位)茶介$12一位餐廳座位不多可以用The GULU 攞飛,比較方便店外可以睇到滷水燒鵝,下次恢復晚市再嚟試🤩點心款式唔多,主打潮州菜式有興趣:芋頭炒飯,兩麵黃,反沙芋😙
馬鞍山貴為美食沙漠,
要搵到出色嘅食肆真係唔易。

平日攞枱都唔係咁容易,人頭湧湧應該值得試

碧綠鮮蝦腸$39⋯⋯每件都有菜包埋隻蝦,
蝦十分爽口,皮薄䐄靚

蠔仔肉碎粥一碗$42⋯⋯好多蠔仔🦪
一碗份量大慨可以分到4個小碗,好抵食😋

安蝦鹹水角$26⋯⋯外皮脆卜卜,咬落爽口

潮州蒸粉果$26

酸菜$16(位)
茶介$12一位

餐廳座位不多可以用The GULU 攞飛,比較方便

店外可以睇到滷水燒鵝,下次恢復晚市再嚟試🤩

點心款式唔多,主打潮州菜式
有興趣:芋頭炒飯,兩麵黃,反沙芋😙

2022-04-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
難得有時間飲吓茶慢慢嘆下茶 食吓點心 見到個餐牌有叉燒酥 咁係有啲懷舊點心宜家唔喺好多地方有上枱時候有驚喜 酥皮好香叉燒都暖 最緊要係冇咩肥肉牛肉球就普普通通啦蔥油糯米卷一流熱辣辣再加上蔥油嘅香味希望保持水準以後嚟都會叫 碧綠鮮蝦腸 隻蝦都好大隻下腸粉好滑 好彩無加韭菜最特別就係哩個紅菜頭帶子餃杞子好甜 帶子配埋紅菜頭好特別可以一試 下次都一定會order 椒鹽九肚魚香口 加炸蒜 上枱温度和暖魚炸得剛好 少鹹 冇骨 好味最後加左一碟鹵水鵝掌翼最重要係佢鹵水汁唔會太鹹 適中喺鵝掌翼下面亦都有啲鹵水豆腐 好味兩個人都食唔哂 要 take away 會再返嚟 期待晚市嘅小菜
難得有時間飲吓茶

會再返嚟 期待晚市嘅小菜

• 紅菜頭帶子餃
  • 椒鹽九肚魚
2021-12-08 832 views
這天到馬鞍山影商場的卡通裝飾,隨後在此吃晚飯。這間為潮洲飯店,裝潢設計典雅有氣派,座位寬敞舒適。食物方面大多用上潮式材料及煮法,平時較少品嚐到。連前菜的花生🥜,也是與別不同的,老公吃到讚不絕口。方魚炒芥蘭 $72老公愛吃芥蘭,就試試這個菜式。本身外表平平無奇,但吃落有驚喜,鑊氣十足之餘,用上方魚(潮州人對大地魚的稱呼)炒芥蘭,增添了芥蘭的美味,而且芥蘭新鮮翠綠,加上方魚的脆口,令整個菜口感及味道都滿分😋潮式芋頭炒飯 $88用鍋上可以保存著熱度👍,炒飯夠乾身,配料多,有冬菇、蝦米、芋頭、花生等,味道香濃😋蟲草花鳳爪螺頭湯 $68 - 清甜足料👍青芥欖豬展螺頭湯 $68 - 清香味美,部長説青芥欖很適合這天時,非常潤喉👍我和老公都非常滿意的一餐,這裡已列入我們encore之選。
這天到馬鞍山影商場的卡通裝飾,隨後在此吃晚飯。
這間為潮洲飯店,裝潢設計典雅有氣派,座位寬敞舒適。

方魚炒芥蘭 $72

潮式芋頭炒飯 $88

蟲草花鳳爪螺頭湯 $68 - 清甜足料👍

我和老公都非常滿意的一餐,這裡已列入我們encore之選。
上次有黎試過晚市 發現都OK好食 今次黎試早茶 質素一般 等菜上很耐在這兩次光顧時 我們落單發現他們都會有加漏單和落錯單的情況 以今次為例)幫我們落漏一個紅棗糕 其實是小問題 當刻我們已搵到一個服務員 她聲稱落單時睇漏眼會幫手加翻 但是等了約10分鐘 依然沒有人比張新單我們 最後我們搵經理(應該係 著西裝嗰啲)先即刻幫我地加翻.我們等蝦餃等了約35分鐘 當中有嘗試找店員幫手跟/催單 但依然沒有人理我們 個個都應會幫手跟 但根本但一個算係可以即刻上既點心(蝦餃)都需要等半個鐘……最後 關於食物味道 個人認為普通 並不值得排隊等位來喝早茶…並且 希望餐廳可以加強員工培訓 提升服務質素