Restaurant: Chill Out Chaozhou Cuisine (MOSTown (Phase 4))
Info:

2021-10-30 704 views
餐廳為金記冰室集團其下,轉用了自助煲水機,可以自己加熱水。晚市幾多人食,出菜亦很快。茶芥$12/位,前菜$16/碟花生甜甜酸酸,煮得幾腍。潮式芋頭炒飯 | $88炒飯加入了芋頭粒、蝦米仔、花生碎。飯炒得香,帶有油香味,芋頭粒粉粉的,加上花生粒,有不同的口感。炸雙棗 | $98有蝦棗及蟹棗各四粒,兩款的味道差不多都加入了馬蹄,分不到那一款是蝦棗/蟹棗。中間伴碟的是菠蘿,酸甜有汁。滷水鵝肉 | $148鵝肉及油脂薄,肉比較少,油脂薄,滷水味香,滷水肉下有幾塊豆腐。點些醋食,幾開胃。

茶芥$12/位,前菜$16/碟
花生甜甜酸酸,煮得幾腍。

潮式芋頭炒飯 | $88

炸雙棗 | $98

滷水鵝肉 | $148

2021-10-27
$200 (Dinner)
2021-10-29 2467 views
馬鞍山新港城中心有很多食店,最近新開一間潮州飯店,見食物價錢不貴,就是試吓啦環境寬敞,枱同枱之間擺放得很闊落,空間感十足入咗會有一小食,今日的是這一個花生,很香脆可口先來一個前菜,點了一個韭菜豬紅,價錢不貴只需要$48 ,但份量可真是大了,豬紅鋪滿碗面,碗底墊滿韭菜,伴着像沙嗲似的醬汁,份多惹味主菜點了一個滷水鵝四拼盤,有鵝肉紅腸,五花肉,滷水蛋滷水豆腐和雞腎,價錢$148 ,但份量亦都是相當大。滷水煮得很入味,鵝件肉質很嫩滑,相當好味食完這個拼盤,還叫了一個煮食,點了一個潮州鹹肉炒麵線,在外面很少吃到這個東西,就是在潮州菜館裏面很常見麵線除了有鹹肉,還配有一點點韭菜和芽菜,味道不會過濃亦不會過淡,恰到好處,煮好的麵線條理分明,是平凡中顯得不平凡的一道潮州菜,價錢亦只是$82最後,還點了一個鴛鴦水晶包,有兩個是奶黃餡,有兩個是蓮蓉餡。水晶的皮很薄,亦都很晶凝通透,食入口煙煙靱靭的,很滿足的一道甜品吃飯後飲一口清茶,為晚餐畫上完美的句號

環境寬敞,枱同枱之間擺放得很闊落,空間感十足

入咗會有一小食,今日的是這一個花生,很香脆可口

吃飯後飲一口清茶,為晚餐畫上完美的句號

2021-10-26 372 views
同屋企人去商場行街,夜晚經過時見到係潮州野又係酒樓,就揀左呢間入到去座位都感覺舒適,側邊會有一個加水嘅機器,隨時可以斟熱水,岩晒長者餐牌精緻吸引,好多都有圖我先叫咗個海蜇手撕雞,雞較入味,海蜇爽身,呢個價都算大碟打冷點少得食滷水嘢,滷水鵝片我次次都會食,佢嘅鵝都好嫩入味,本身嘅鵝汁都好夠味,點埋佢配搭嘅醋都濃味左,個底有好滑嘅豆腐最後仲有啲唔夠喉,就叫埋沙嗲炒牛肉,超多牛肉!再叫埋靚仔餸飯,今餐都好夠滋味啦
餐牌精緻吸引,好多都有圖
我先叫咗個海蜇手撕雞,雞較入味,海蜇爽身,呢個價都算大碟
2021-10-24 415 views
下班總想找個地方吃個晚飯,公司附近有這間潮式飯店,光猛乾淨,所以一來再來🥳海蜇手撕雞 海蜇爽口彈牙有咬口, 手撕雞是由新鮮雞肉撕成,雞味濃郁,而青瓜配芝麻醬,味道清新蠔仔烙蠔餅炸得鬆脆可口, 蠔肉的份量十足,有濃濃的鴨蛋香味,好足料潮式芋頭炒飯炒飯入面有芋頭、蝦米🦐少許肥豬膏冬菇, 炒飯粒乾爽, 炒飯滲出陣陣的冬菇香味、蝦米的鹹香及豬油的香味,高質酸甜梅膏骨潮洲菜特有的梅膏骨,必點🌸排骨加上梅膏醬的酸酸甜甜, 令人食慾大增,而且份量十足。

海蜇手撕雞

蠔仔烙

潮式芋頭炒飯

炒飯入面有芋頭、蝦米🦐少許肥豬膏冬菇, 炒

酸甜梅膏骨

潮洲菜特有的梅膏骨,必點🌸
排骨加上梅膏醬的酸酸甜甜, 令人食慾大增,而且份量十足。
2021-10-19 371 views
駟馬拖車前牌悶悶地,趁着早放工,同老婆去食吓好嘢,地點又唔太遠,仲有免費泊車添!滷水鵝四拼盤:抵食夾大件,鵝肉都算嫩滑,唔會得啖肥脂肪,豬腩肉嘅肥膏,係爽滑彈牙,鵝腎仲做到爽脆添潮式芋頭炒飯:完全唔需要放肉喺個炒飯入邊,都感覺到有辱嘅香味,煲仔炒完之後,香味一直飄逸酸甜梅高骨:大大件,啖啖肉,不過如果可以造成一口一口咁嘅size,就更好啦!方魚炒芥蘭:鮮甜爽脆嘅芥蘭度配合方宇,鹹香他先甜,味道有互相填補,互相提升嘅作用。
駟馬拖車

2021-10-19 1474 views
今晚去咗馬鞍山廣場影貓佈置 ,順便食晚飯,見有間潮州酒樓望落去好光猛而且廚房對外感覺乾淨,師傅切緊鹵水鵝好吸引,就入去試試。裏面裝修都好有中式格調,坐得好舒服。鹵水鵝片色水好靚賣相不錯,師傅切得鵝片夠哂薄,肉質鮮嫩肥瘦適中, 分量都唔少,排得密麻麻, 滷水醬汁調得剛剛好,蓋著鹵水豆腐,同樣嫩滑美味。Xo醬海鮮炒粉絲上枱時熱辣辣出曬煙兼香噴噴,令人食慾大增。主要海鮮配料有小蝦、帶子, 滿滿的鋪在粉絲上,粉絲炒得夠火候,雖然XO酱吾算突出,但調味搭夠。潮州蠔仔粥我哋兩個人share一碗,原來份量都唔少,蠔仔 size唔細,分量都幾多,加上魚乾、肉碎更添滋味。金絲糖蛋散不過不失, 有三大塊,唔會太甜,作為餐後甜品都唔錯。

裏面裝修都好有中式格調,坐得好舒服。

潮州蠔仔粥

潮州蠔仔粥(碗)

金絲糖蛋散

不過不失, 有三大塊,唔會太甜,作為餐後甜品都唔錯。

2021-10-18
Xo醬海鮮炒粉絲
潮州蠔仔粥(碗)
2021-10-16 334 views
每個weekend都會去飲茶,佢個名係唔識讀,蝦餃兩個星期一夾落去都係會穿左,甩咗入面出嚟😂😂😂⋯⋯燒賣正常。腸粉正常。糯米卷幾好,皮薄糯米夠冧。叉燒so唔知點解有少少苦味

燒賣正常。

腸粉正常。

糯米卷幾好,皮薄糯米夠冧。

叉燒so唔知點解有少少苦味
叉燒腸
燒賣
蝦餃
糯米卷
2021-10-11 270 views
當日同朋友兩個人去食,一去到好多人,要排隊拎飛,但值得排,而且附近又有地方可以行街兩個人叫左海皇炒粉絲、椒鹽九肚魚同潮州蠔仔粥,好好食,但因為好得好飽,所以將甜品拎走,甜品都勁好食
2021-10-05 358 views
海蜇手撕雞:手撕雞配合青瓜和雞絲,青瓜比較厚切,口感不錯!加上麻醬非常香濃,作為前菜非常開胃。韭菜豬紅:豬紅分量十足,目測應該有20塊,韭菜下層鋪有韭菜,嫩滑不韌。川椒雞:本以為是雞肉炒辣椒,誰不知上枱一小辣椒絲也沒有。這味菜式辣度屬於小辣,不太愛吃辣的人會覺得惹味可口。沙茶牛肉炒河粉:沙茶醬濃郁,河粉先與雞蛋炒香鋪底。面頭是香濃的沙茶牛肉和菜苗,平時愛吃重口味的沙茶控絕不能錯過!椒鹽九肚魚:絕對是慎店之寶,平均兩枱食客都有一枱點這菜式。油炸恰到好處,不會油膩而且九肚魚新鮮,沾上香醋倍感滋味!

2021-10-04 244 views
先生跟我都很少吃潮洲菜,今天經過馬鞍山,順便試試這間別具一格的潮洲菜館。菜館佈置雅緻,很有古典氣息。枱與枱之間很寬闊,客人坐得舒適。今晚胃口相當不錯,兩個人點了五道菜:滷水鵝片、潮州沙茶炒芥蘭、普寧炸豆腐、潮式糖醋麵和半煎煮魚件(馬友)。食肆先以茶水及涼拌青瓜招待客人,服務相當周到。小妹最愛吃的是普寧炸豆腐,那秘製醬料才是精髓。驟眼看還以為是蔥+醋,一試之下發現內有乾坤,將炸好的豆腐點完醬料再吃簡直絕配!小妹另一道喜歡吃的菜是潮式糖醋麵。這道菜由於麵餅不是兩面煎,脆口之餘又不會太乾,配以糖和醋一起吃,開胃之餘又不會上火。真好!滷水鵝片則是不負所望的好吃,肥瘦適中又入味,配上辣椒油及醋汁,一流!魚件處理得不錯,既保留煎魚的香味和表皮一點點的脆口口感,魚肉也煮得剛熟不會太老!整體來說是很滿意得一頓飯。

整體來說是很滿意得一頓飯。
2021-10-04 221 views
👂聞說馬鞍山係美食沙漠,等Caca去視察吓有無沙漠中的綠洲啦!今次去到一間位於新港城新開嘅潮洲菜館,晚市時間都坐無虛席,呢度主打華麗版潮洲美食,魚翅鮑魚到打冷會食到嘅菜例如滷水鵝、蠔仔粥都有架!👧🏻CACA今次食乜野?🥢石榴帶子-熱騰騰外皮表面有蟹子點綴,內裡包住鮮甜帶子同豬肉,口感豐富。🥢豆醬焗雞(半隻)-熱騰騰沙鍋載住香滑豆醬,豆醬又帶出雞嘅嫩滑,送飯一流!🥢家鄉咸菜炒飯-重點就係香口咸菜同炒飯配料非常夾,米飯粒粒乾爽💯

👧🏻CACA今次食乜野?
2021-09-28
$240 (Dinner)
2021-10-03 191 views
位於馬鞍山新港城嘅潮州菜館「駟馬拖車」都開業咗一段時間,今日終於約到朋友來試一試。先來拍張食物的大合照👇🏻🐂潮州沙茶牛肉炒河( $82 )沙嗲牛肉炒河是潮州嘅地道菜,每條河粉都掛滿醬汁,濃香的沙嗲醬,帶有微微的花生香味,牛肉又鮮嫩軟腍,鑊氣十足。🐟椒鹽九肚魚( $72 )椒鹽九肚魚表皮金黃酥脆,魚肉嫩如豆腐,係名副其實嘅外脆內軟。重點係椒鹽椒味道香麻而咸,惹味得很。🍤醬燒菠蘿蝦球( $108 )蝦球巨大,外皮炸得薄薄,滿滿嘅醬汁佈滿喺蝦表面,蝦肉彈牙,味道酸酸甜甜好開胃。🍠銀杏芋泥($28)飯後甜品我地選擇咗銀杏芋泥,質感濃稠,散發濃濃芋頭香,甜美可口,絕對好評!店內設有「自助煲水」,智能化,好先進!

先來拍張食物的大合照👇🏻

🐂潮州沙茶牛肉炒河( $82 )

🐟椒鹽九肚魚( $72 )

🍤醬燒菠蘿蝦球( $108 )

🍠銀杏芋泥($28)

店內設有「自助煲水」,智能化,好先進!
2021-09-07
2021-09-24 270 views
自從上次新開張食過後👀一直念念不忘佢嘅特色潮州菜🙈但每次經過都人山人海👨‍👩‍👧‍👦難得今日排隊人數唔多🙆🏻‍♀️梗係要再次品嚐美味佳餚😚🔸滷水鵝片($168)鵝片切得厚薄均勻👏🏻而且相當入味🤠底層仲有嫩滑豆腐✨吸盡肉汁嘅鮮味同滷水嘅精華💃🏼蘸點白醋🍾味道酸甜開胃😋難怪成為餐廳熱門菜式🏅🔸椒鹽九肚魚($72)九肚魚未上枱已傳來陣陣蒜香味👃🏻外層炸至金黃酥脆🔥內裏魚肉滑嫩可口🐟鹹香帶微辣🌶口感豐富惹味💁🏻‍♀️值得推介😇🔸潮州蠔仔粥(鍋)($98)仍然保持高水準嘅足料蠔仔粥🍲蠔仔肥美飽滿🦪配搭豬肉碎🐷冬菇絲🍄方魚碎等食材🐠富有潮州風味💥清甜得嚟又鮮味十足🙌🏻 兩個人食份量啱啱好🥰➰茶介$12/位➰酸菜$16/碟
滷水鵝片

🔸滷水鵝片($168)
椒鹽九肚魚

🔸椒鹽九肚魚($72)
潮州蠔仔粥

🔸潮州蠔仔粥(鍋)($98)

➰茶介$12/位
➰酸菜$16/碟
2021-09-20 148 views
今日和朋友在馬鞍山游泳池游完水,經過哩間潮州菜館見菜式好似幾特別於是就試下。咁啱晚市比較多人禁飛稍等片刻,好彩唔到10分鐘就已經安排入座。 🍵一坐低檯旁邊放左一壺茶機上面是自助沖茶,十分特別,可以自己慢慢煎茶又不用叫職員幫手加茶。 另外我地一來就即刻叫芋頭反沙,但可以職員話已經賣曬,平日都起碼要7點前order先會有,於是我地就叫左兩個銀杏芋泥及幾個小菜。大概10分鐘左右,菜式都相繼而同地上菜。👍🏻椒鹽九肚魚哩碟椒鹽九肚魚真係非常出色,香脆可口而帶有九肚魚既鮮味,外脆內軟,每一口都令人齒頰留香,好食到停唔到。👌🏻滷水鵝肉片 哩個差唔多每檯都必叫既招牌菜,鵝肉片肉質雖然未去到好滑,但都啖啖肉,份量都唔少,幾抵食。👌🏻潮州蠔仔粥雖然等左好耐先上台,但一上台一大碗蠔仔粥,份量超多,我地兩個都食唔曬,同一般既蠔仔粥差唔多,不過就幾鮮味。👍🏻銀杏芋泥最後甜品雖然食唔到期待已久既芋頭反沙,但哩碗銀杏芋泥都非常出色,一大個圓形既芋泥入口即溶,銀杏既清香既濃香又軟糯既芋泥每一口都令人滿心歡喜,唔怪得話食甜品可以令人賞心悅目。整體既體驗不過不失,但都算得上正宗既潮州菜,最可惜係食唔到芋頭反沙,哩

大概10分鐘左右,菜式都相繼而同地上菜。

👍🏻椒鹽九肚魚

👌🏻滷水鵝肉片

👌🏻潮州蠔仔粥

👍🏻銀杏芋泥

整體既體驗不過不失,但都算得上正宗既潮州菜,最可惜係食唔到芋頭反沙,哩個遺憾可能要留返下一次再來品賞。
2021-09-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • 椒鹽九肚魚
2021-09-17 263 views
今日兩個老人家去咗馬鞍山試吓呢間酒樓,佢哋話啲食物味道都OK本來諗住下次再去,點知埋單嗰陣時個收錢姐姐又冇比張單佢地睇,淨係話收$245咁就拎左佢張卡去碌,點知碌完返嚟又唔使簽名,淨係俾返張碌卡單佢!好彩我阿媽醒目睇吓碌咗幾錢,一睇發現佢竟然碌咗$2450,我媽問個阿姐點解收$2450,佢竟然好淡定咁答佢打多咗個零完全冇話唔好意思,叫個經理黎,佢竟然話打多咗個零好平常完全冇道歉!過份!好似明蝦啲老人家對眼睇唔到啲咁細嘅數字!蝦佢哋唔識得上網將件事講返出嚟!係咪有心定無意天知地知!差勁!
2021-09-17
Tea