2024-01-24 29 views
同朋友喺荔枝角D2 Place果度左一陣,見有D攰就系三樓食個個好西,三樓當中有一排有好多餐廳。當中以環境同氣氛最好的就系#Chill Vietnam Cuisine and Bar ,餐廳主打越法fusion 菜既餐廳,環境舒適又有休閒風情,空間感十足,方便我地兩個傾下計。🔸香煎鵝肝青蘋果米紙卷-$108 一口鵝肝入口即溶,晶瑩通透的米紙卷,沾上魚露,酸甜的清新口味,十分滋味👍🏻🔸火焰鐵板香蔥燒龍躉魚扒- $228魚件好大舊,火喉恰到好處,並沒有燶邊,除咗魚皮滑溜之餘仲帶有膠質。肉質結實,骨膠原滿滿,口感嫩滑。夾著葱絲入口,食得出魚肉既鮮味。值得推介👍🏻🔸家鄉燒豬腩肉伴懞-$78 約有八片燒豬腩肉,件件都燒到燶邊,口感都好好。五舊檬粉另外上碟。檬粉幼身滑溜。配上青瓜片一齊食。每一口都帶點酸酸甜甜,特別醒胃。🔸越式傳統糕點-$56 係薑汁糕,賣相精緻,嚼勁十足。傳統越菜之上加入創新,賣相精緻而質素唔錯,而服務態度親善有禮👍🏻
🔸香煎鵝肝青蘋果米紙卷-$108
🔸火焰鐵板香蔥燒龍躉魚扒- $228

🔸家鄉燒豬腩肉伴懞-$78
🔸越式傳統糕點-$56
係薑汁糕,賣相精緻,嚼勁十足。
D2 place 真係好多嘢食 好多文青創作舖頭 放工就同朋友嚟行下街 同埋食晚飯 開咗好多新餐廳都係3樓嘅位置 今晚揀咗越南嘢 見呢間餐廳係走新派路線 嘢食選擇好多 裝修簡約得嚟有少少輕奢侈 坐得好舒服畀一種cafe嘅感覺 嘢食都係好精緻嘅 頭盤食咗香煎鵝肝青蘋果米紙卷 份量都好多 入口即溶 米紙卷裏面好多蔬菜夠曬健康 極上牛小排火車頭雜錦湯河 份量好多可以兩個share食 都好足料 有大量牛肉 牛丸湯底好清甜 有少少藥材味非常開胃 甜品點咗越式tiramisu係用越南咖啡做嘅 伴碟好精緻 另外呢度都有自製嘅奶昔 我就揀咗新鮮嘅士多啤梨加藍莓做一個smoothie感覺好健康 仲好吸精 添啱曬打卡呢度坐得好舒服 嘢食又好高質素 又唔算好貴 啱曬同朋友一齊嚟

頭盤食咗

新鮮嘅士多啤梨加藍莓做一個smoothie
感覺好健康 仲好吸精 添啱曬打卡

• 煙三文魚伴魚子米紙卷
2024-01-23 28 views
✨家鄉墨魚餅新解香脆,煙韌彈牙,甜酸醬汁開胃。✨炙燒亮蝦鮮芒米紙卷大蝦彈牙,芒果清甜,米紙卷薄而不靭。✨蒜蓉牛油雞翼雞翼炸得金黃酥脆,牛油味香濃,炸蒜香口惹味。✨椰汁叻沙葉燴青口伴脆法包青口鮮嫩,叻沙充滿椰香及香草味,用來點法包十分惹味。✨馬拉盞炒通菜通菜翠嫩,平均地沾滿濃郁的馬拉盞醬汁。✨極上牛小排火車頭雜錦湯河牛小排牛味濃郁,肥瘦均勻,配有牛丸,牛柏葉等等。✨軟殼蟹鮮芒凍檬軟殼蟹香脆,鮮芒凍檬恰好平衡了油膩感。✨蜆港鮮蟹肉炒飯蟹肉新鮮,炒飯金黃。
✨家鄉墨魚餅
新解香脆,煙韌彈牙,甜酸醬汁開胃。
✨炙燒亮蝦鮮芒米紙卷
大蝦彈牙,芒果清甜,米紙卷薄而不靭。
✨蒜蓉牛油雞翼
雞翼炸得金黃酥脆,牛油味香濃,炸蒜香口惹味。
✨椰汁叻沙葉燴青口伴脆法包
青口鮮嫩,叻沙充滿椰香及香草味,用來點法包十分惹味。
✨馬拉盞炒通菜
通菜翠嫩,平均地沾滿濃郁的馬拉盞醬汁。
✨極上牛小排火車頭雜錦湯河
牛小排牛味濃郁,肥瘦均勻,配有牛丸,牛柏葉等等。
✨軟殼蟹鮮芒凍檬
軟殼蟹香脆,鮮芒凍檬恰好平衡了油膩感。
✨蜆港鮮蟹肉炒飯
蟹肉新鮮,炒飯金黃。
2024-01-23 19 views
Chill Vietnam Cuisine and Bar餐廳位於荔枝角長義街9號D2 Place One 3樓,餐廳主打法越fusion菜和創新雞尾酒,餐廳裝修設計帶有點越南風格,有不少清新越式藤器製品和擺設,令客人坐得舒適,服務員招呼有禮體貼。小食拼盤$138小食拼盤上桌似High Tea擺盤分上下兩層,有蝦棒,春卷.蒸粉卷,扎肉沙律,蝦棒食落彈牙,春卷香脆,蒸粉卷扎肉鮮美。炙燒虎蝦鮮芒米紙卷$98米紙卷餡內很豐富,有檬粉,鮮虎蝦,芒果,雜菜,紅蘿蔔絲,再點魚露甚鮮甜。牛板健火車頭雜錦牛河$88雜錦河有牛肉,牛板健,牛丸,牛百葉和鮮菜香葉,湯底鮮甜,河粉幼滑,每條河粉掛滿牛肉汁。海防鮮蟹肉蕃茄湯檬$118湯檬的蟹肉份量都不少,配有扎肉,豆腐卜,芽菜,葱花,芫茜,雜菜香葉,湯底有好濃郁的蟹肉味,每条檬粉都沾滿蟹汁味。.薑檸燉蛋$38燉蛋好有薑檸味,擺盤配有鮮果藍莓,士多啤梨,青提子,燉蛋香滑微甜。
Chill Vietnam Cuisine and Bar

小食拼盤$138

炙燒虎蝦鮮芒米紙卷$98

牛板健火車頭雜錦牛河$88

海防鮮蟹肉蕃茄湯檬$118
薑檸燉蛋$38

2024-01-19 56 views
D2 Place有不同的特式小店,我和朋友都喜歡到這逛逛。行到攰,就搵地方順便醫埋肚。這次朋友帶咗我去「Chill Vietnam Cuisine and Bar」試試。 餐廳以木系為主,裝修簡潔,燈光柔和,風格清新,給人一種舒適的感覺。 而食物也有很多選擇,包括:小食、凍卷、主食、沙律、甜品…等等。 😋是日選擇:1️⃣金柚鮮帶子沙律🍽金柚酸甜,蔬菜清爽,給人清新的感覺。2️⃣燒豬腩青木瓜米紙卷🍽米紙的輕薄質地使得整個卷物更加清爽,添加調味醬,更增添風味。3️⃣白夏酸子鮮魚窩🍽魚片嫩滑,豆卜吸收了湯汁,令味道更鮮明。4️⃣家鄉燒豬腩肉伴檬🍽燒烤豬腩肉的香氣,檬粉配湯汁,帶來獨特的味道。5️⃣薑檸燉蛋🍽如果喜愛薑的辛辣和檸檬的酸爽,薑檸燉蛋不妨一試。

😋是日選擇:
1️⃣金柚鮮帶子沙律
🍽金柚酸甜,蔬菜清爽,給人清新的感覺。
2️⃣燒豬腩青木瓜米紙卷
3️⃣白夏酸子鮮魚窩
🍽魚片嫩滑,豆卜吸收了湯汁,令味道更鮮明。
4️⃣家鄉燒豬腩肉伴檬
🍽燒烤豬腩肉的香氣,檬粉配湯汁,帶來獨特的味道。
5️⃣薑檸燉蛋
🍽如果喜愛薑的辛辣和檸檬的酸爽,薑檸燉蛋不妨一試。
2024-01-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-01-15 81 views
💡寧靜優雅嘅越南餐廳喺荔枝角D2 Plaza發現有間新開嘅越南餐廳,裏面嘅裝修簡潔得來亦好優雅,可以舒舒服服咁食一餐特色越南菜。🍽️黑糖椰青燒豚肉串豚肉串燒得啱啱好,外面仲有少少脆身,入邊仲係好Juice。而且豚肉係厚切嘅,所以咬落去啖啖肉,相當滿足。🍽️海防爆炒香茅雞腎一道相當惹味嘅菜式,雞腎炒得好爽口,用大量嘅香茅炒過,加上微辣嘅刺激下,味道豐富一食就停唔到口。🍽️香煎鵝肝青蘋果米子卷米子卷面頭嘅鵝肝相當肥美,鵝肝嘅油脂會充斥喺你嘅口腔裏面,配上青蘋果米子卷,卻又有一種清新嘅感覺,減緩咗鵝肝嘅油膩感。🍽️ 峴港鮮蟹肉炒飯即叫即炒,上枱嘅時候仲係熱騰騰,鑊氣十足,熱騰騰嘅炒飯已經相當好食,仲配上大量嘅蟹肉,仲有其他嘅海鮮,令到炒飯嘅味道更加豐富同鮮味。🍽️越式提拉米蘇最後提拉米蘇為尼一餐做一個圓滿嘅完結,提拉米蘇層次豐富,咖啡味濃仲帶點酒香。
💡寧靜優雅嘅越南餐廳

🍽️黑糖椰青燒豚肉串

🍽️海防爆炒香茅雞腎

🍽️香煎鵝肝青蘋果米子卷

🍽️ 峴港鮮蟹肉炒飯

🍽️越式提拉米蘇

2024-01-15 48 views
Vietnamese style tiramisu 越式提拉米蘇 ☕️🍰 $58自家製提拉米蘇望落去好吸睛,tiramisu 有幾層layers,分別係咖啡海棉蛋糕🎂、甜薄脆片、鮮忌廉,仲滲入濃濃嘅咖啡,中和蛋糕本身嘅甜味,碟上面另外有少少青提子🍇、藍苺🫐同士多啤梨🍓,夠哂色彩鮮艷🌈Flame sizzling grilled giant grouper with spring onion 火焰鐵板香蔥燒龍躉魚扒 🔥🐟 $228 呢一款鐵板香蔥燒龍躉魚扒係最新推出嘅,用鐵板烘住可以keep 到魚扒嘅溫度♨️,魚扒嘅質感滑嫩,而味道一啲都唔鯹,配上充滿骨膠原嘅魚皮同免頭大量香蔥🌿,的確幾好食,值得推介👍🏻Grilled tiger prawn with mango roll 🦐炙燒虎蝦鮮芒米紙卷 🌯🥭 $98特色越式appetiser 之一嘅炙燒虎蝦鮮芒米紙卷賣相都幾吸睛,適🈴️用黎影相打卡📸️,入面主要有新鮮大蝦🍤、清甜芒果肉、粉絲、生菜🥬、香料等,相當豐富,仲可以點魚露一齊食Raw beef rice noodles in soup 🍜🥩 生牛肉湯河 $79經典嘅生牛肉湯河係越南菜必叫ma
Vietnamese style tiramisu
越式提拉米蘇 ☕️🍰 $58

火焰鐵板香蔥燒龍躉魚扒 🔥🐟 $228

炙燒虎蝦鮮芒米紙卷 🌯🥭 $98

生牛肉湯河 $79
經典嘅生牛肉湯河係越南菜必叫main course 之一✨,生牛肉口感唔會太煙銀🐮,牛嘅味道濃厚,而河粉質地夠滑啫啫,份量仲好多,超級大碗,性價比高啊!
2024-01-03 76 views
荔枝角D2 Place 食肆雲集,不過要選擇一間平價又高質的就有難度今次這間Chill Vietname Cuision and Bar,是我認為最符合的餐廳蒜蓉牛油雞翼﹕即叫即炸熱辣辣,4隻雞翼都非常飽滿,再鋪上大量炸蒜,喜愛吃炸蒜的絕對滿足蒜蓉炒通菜﹕份量很多,炒通菜炒得軟嫰,蒜蓉及醬汁鹹香味十足海防鮮蟹肉蕃茄湯檬﹕湯底充滿蕃茄與蟹肉鮮味,檬粉份量多,還有蟹肉、札肉、蕃茄、蛋卷等配菜,唯一可挑剔的是略嫌蟹肉不多其實我們一行3人的食量都不大,已經有7,8成飽了但看見甜品很特別,所以再落單要多了兩款甜品越式芋圓椰汁凍﹕椰汁凍奶味較重,配以芋圓、紅豆、脆片、西米,口感豐富有層次,而且份量非常大薑檸燉蛋﹕賣相造型特別又有心思,蛋殼造型的器皿盛著滿滿薑汁味燉蛋,旁邊再以生果忌廉點綴,不過份量相對較少總結: 環境舒適 座位寬敞食物份量多又高質服務態度好 性價比味道: 9/10服務: 9/10環境: 9/10打卡: 8/10CP值: 9/10推介值:9/10

蒜蓉炒通菜﹕份量很多,炒通菜炒得軟嫰,蒜蓉及醬汁鹹香味十足

其實我們一行3人的食量都不大,已經有7,8成飽了
但看見甜品很特別,所以再落單要多了兩款甜品

總結:

推介值:9/10
2024-01-01
Type of Meal
Dinner
秋天悄悄地來臨,正是芒草緩緩盛開的季節!🐿️🌾 裝潢門面設計得非常有點療癒又帶點小清新,還以為是打卡咖啡廳呢~🤍這裡的菜式很有特色,很適合家庭聚會、和朋友慶生甚至約會~🌻📍 / 食物 Food /每樣食物的賣相都很用心精緻,份量足料,重點是價錢不貴,每一款菜式都是兩位數的價錢,在市區裡已經很難得了~ 🌾越式芋圓椰汁凍 $68喜歡椰香的朋友絕對不能錯過這道精緻又豐富的甜點!😍 椰汁凍口感綿密、細緻,椰香縈繞著舌尖,上面的芋圓更加是浪漫的心形🍠🧡💜🥰🥰 整體層次超豐富!真的真的十分推介!🌾海防爆炒香茅雞腎 $78爆炒香茅雞腎用了大量香茅炒過,每一顆都口感爽脆,十分香口惹味! ☄️🔥💥🌾黑糖椰青燒豚肉串(3串)$98一股炭燒的香氣襲來~ 豚肉串肉質肥美可口,烤得口感剛剛好!配上新鮮椰青肉,增添熱帶風味,超級推薦!🥥🍢🥳🌾河內蒸粉卷 $58粉皮晶瑩剔透,包裹著黑木耳絲、紅蘿蔔絲等蔬菜和豬肉碎,味道清爽不膩。🪹🍃🌾家鄉燒豬腩肉伴檬 $68第一次見燒豬腩肉伴檬用日式沾麵的形式上桌~ 好特別~ 藤籃🧺盛載著五個口感幼滑的檬粉球,綴以青瓜塊🥒。石鍋中的湯汁暖暖的,加入了越式魚露提鮮,味道偏鹹濃。😕 裡面有

/ 食物 Food /

🌾越式芋圓椰汁凍 $68
整體層次超豐富!真的真的十分推介!

🌾海防爆炒香茅雞腎 $78

🌾黑糖椰青燒豚肉串(3串)$98

🌾河內蒸粉卷 $58

🌾家鄉燒豬腩肉伴檬 $68
第一次見燒豬腩肉伴檬用日式沾麵的形式上桌~ 好特別~ 藤籃🧺盛載著五個口感幼滑的檬粉球,綴以青瓜塊🥒。石鍋中的湯汁暖暖的,加入了越式魚露提鮮,味道偏鹹濃。😕 裡面有很多片厚厚的豬腩肉,鮮嫩欲滴!

🌾 Make Your Own Smoothie 紅肉火龍果 $68
Smoothie的顏色很漂亮,打卡一流~ 🦋紅肉火龍果味道清甜,加入了藍莓、草莓和紅桑莓,充滿果香,又有酸甜滋味!🩷

/ 環境 Environment /

餐廳裝潢簡潔寬敞,以淺木色為主,沒有太多花巧的裝飾,天花吊燈線條簡約時尚,主要都是芒草裝飾,比較像文青咖啡店~

/ 服務 Service /
餐廳收加一服務費。這裡的服務親切,店員非常積極,會仔細介紹餐廳特色食物,也會不時過來檢查水杯中的水量,適時refill。店員更不會催趕離桌,態度友善。

這裡的水比較特別,店員會問你要still water還是sparkling water。💧🫧

/ 價錢 Price /

晚餐主要是à la carte,以價錢來說非常合理。

/ 其他 Others /

餐廳沒有自己的獨立洗手間,洗手間位於商場同層,清潔程度良好。

Chill Vietnam Cuisine and Bar
荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓301號舖

2023-12-28 56 views
係d2行完街…見到有間越南野幾企理就黎試下… 點知有d驚喜ber餐廳地方都幾闊落…坐得舒服…再望下餐牌都好多選擇…有pho有撈檬有飯有小食有甜品…我地食完鹹食唔錯再加多個甜品🤭🤭小食拼盤有蝦棒…春卷…蒸粉卷…扎肉。要讚下蝦棒爽口彈牙… 蒸粉卷都必點…呢度個粉皮幾滑幾煙韌蒜蓉牛油雞翼 呢個好惹味…因為好多炸蒜…食落好香牛油味…個皮好脆…雞翼肉質保持嫩滑椰汁叻沙青口配油炸鬼 呢個店員推介…黎到即刻影相🤭🤭🤭。青口石鍋上…條油炸鬼有個架吊住黎。好鬼搞野。附上手套較剪方便剪開佢再點汁食(剪時feel到油炸鬼仲好脆)。個椰汁叻沙汁幾好味…用油炸鬼黎點好好味…青口好大隻…份量都好慷慨燒牛肉撈檬 燒牛肉牛味都幾香…魚露唔會太甜…喜歡芋圓椰汁凍 食完補多個甜品…芋圓都好煙韌…椰汁凍質感唔錯…好滑呢間野食有驚喜…同埋好想試下佢個火車頭…見到隔離檯叫左…個樣好吸引下

燒牛肉撈檬 燒牛肉牛味都幾香…魚露唔會太甜…喜歡

• 越式拼盘
  • 烧牛柳捞檬
  • 椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條
2023-12-27 38 views
-Chill Vietnam Cuisine and Bar🍽️-海防爆炒香茅雞腎 $78呢個雞腎勁惹味佢係有少少辣🌶️味但未至於好辣但會愈食愈上癮🤣個腎仲要勁爽口👍-炙燒虎蝦鮮芒果米紙卷 $98越南野最愛食米卷因為通常入面都包左芒果同蔬菜食完覺得勁fresh😌虎蝦仲要大大隻肉質勁彈牙😋-黑糖椰青燒豚肉串 $98呢個必食!第一次食串燒係用黑糖椰青調味但佢唔會去到好甜個隻好特別😉豚肉串係勁juicy每一啖都噴哂汁😍-香葱油焗蠔 $28餐廳每日都有promotion當日就有$28 2隻焗蠔🦪佢$28但唔係揸流攤隻蠔勁大隻又鮮甜👍-牛板腱火車頭雜錦牛河 $88火車頭牛河勁多料又有牛肉/牛腱/牛肉全部都好林😋湯河個調味剛剛好唔會好味精咁😉-越式提拉米蘇 $58飯後甜品提拉米蘇好味道!勁重咖啡味😍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_荔枝角#foodieluveat_越南菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger

海防爆炒香茅雞腎 $78

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_荔枝角
#foodieluveat_越南菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #越南菜 #D2Place #火車頭河粉 #越南粉 #越南米紙卷 #finedining #fusion菜 #荔枝角
2023-12-26 50 views
與友人一起來靚到爆既越南餐廳, 我會特別highlight 越南咖啡Tiramisu 刻骨銘心了-因為我其實超愛喝越南咖啡呢!基本上店員推介的都是冇牛肉,所以我全部都愛食! 特別係海防鮮蟹肉茄湯檬,只係 $118,很大碗的都跟朋友一起分享了不只一碗!Took a visit in this Vietnamese restaurant as my friend and I were aiming to take Christmas photos after dinner, so D2 was great since the theme this year was very fascinating.As recommended by the waiters, the crab tomato soup vicemelli since the bowl for $118 and more than enough to share between my friend and I and enjoy so much.
海防鮮蟹肉茄湯檬
海防鮮蟹肉茄湯檬
2023-12-25 1531 views
荔枝角係新興美食天地,果日行完D2 Place,就上去睇下dinner食咩。冇行一排好多餐廳都換左,最後我地揀左呢間好有聖誕氣氛既Chill Vietnam Cuisine and Bar,好啱節日同另一半撐枱腳。.蒜蓉牛油雞翼擺盤一睇就知好邪惡😈外脆內軟,牛油味好濃,配合海量炸蒜夠哂惹味!🤤香辣金不換爆炒牛柳就咁睇似中式大排檔會出現既小菜,但估唔到一間越式餐廳都煮得好出色,好有穫氣!最正係佢牛柳好大塊好厚,但咬落竟然唔會靭,好香口同腍😋加埋香料金不換,佢既獨突香氣亦平衡左炒牛柳既油膩感😋煙三文魚伴魚子米紙卷米紙卷面頭鋪滿魚子,咬落去扑扑脆,中間夾住粉絲同煙三文魚。食落多種口感,健康得黎泰日fusion夠特別!👍🏻蝦膏海鮮炒河粉加左蝦膏好香口有獨有鹹香味🤤河粉同樣炒得夠穫氣,食落有啲似干炒牛河,不過配料多左海鮮,兩三下就食哂成碟。🤣甜品:薑檸燉蛋睇個名好似幾吸引🤣賣相都好正,烏巢上既半開蛋狀容器裝住燉蛋。燉蛋薑汁味都幾重,加入埋檸檬汁令到成個燉蛋有甜、酸、辣,口感層次豐富👍🏻三種味道夾埋好岩key好好味😍總結:餐廳裝潢夠哂情調,而佢地既越南菜有別於出面傳統越南餐廳,柔合左中、日、越、西

擺盤一睇就知好邪惡😈
外脆內軟,牛油味好濃,配合海量炸蒜夠哂惹味!🤤

香辣金不換爆炒牛柳
最正係佢牛柳好大塊好厚,但咬落竟然唔會靭,好香口同腍😋
加埋香料金不換,佢既獨突香氣亦平衡左炒牛柳既油膩感😋

加左蝦膏好香口有獨有鹹香味🤤
薑檸燉蛋

甜品:薑檸燉蛋
睇個名好似幾吸引🤣
賣相都好正,烏巢上既半開蛋狀容器裝住燉蛋。
三種味道夾埋好岩key好好味😍

總結:餐廳裝潢夠哂情調,而佢地既越南菜有別於出面傳統越南餐廳,柔合左中、日、越、西既做法,想試創新既越南美食不仿試下呢間!
2023-12-14
$241 (Dinner)
薑檸燉蛋
2023-12-23 57 views
荔枝角真係幾多好多好野食,喺D2 Place食咗一間越南菜,叫做Chill Vietnam,特別推介佢地嘅家鄉燒豬腩肉伴檬,勁好食。蒜蓉牛油雞翼 $58蒜蓉牛油雞翼炸得超級香脆,極多嘅炸蒜,一啖雞翼一啖炸蒜超邪惡勁惹味。香煎鵝肝青蘋果米紙卷 $108鵝肝煎得勁香,啖啖油香而且口感順滑,再加埋青蘋果米紙卷解膩得黎又好清新,非常之夾。黑糖椰青燒豚肉串 $98三串勁大吋嘅豚肉串好有炭燒嘅香味,同時有保留到肉汁,另外黑糖椰青非常之特別,入口甘甜軟糯。家鄉燒豬腩肉伴檬 $78呢度菜真係世界級,家鄉燒豬腩肉個炭燒味勁香,豬腩肉角汁都充滿呢一個香味,而且鹹鹹酸酸咁,將檬粉撈落去呢個汁極之正,好食過平時嘅撈檬10倍以上,必食推介。越式芋圓椰汁凍 $68呢個椰汁凍上面有士多啤梨芒果芋圓西米同埋脆脆,椰汁凍嘅份量超級多,滿滿嘅椰香味,而最底亦都有紅豆夾埋一齊食好香。

蒜蓉牛油雞翼 $58

香煎鵝肝青蘋果米紙卷 $108

黑糖椰青燒豚肉串 $98

家鄉燒豬腩肉伴檬 $78

越式芋圓椰汁凍 $68
  • 家鄉燒豬腩肉伴檬
2023-12-21 49 views
朋友介紹來到D2 PLACE一家越南菜餐廳,這裡的越南美食感覺十分地道,吃過後必留下深刻印象。另外,餐廳的環境給人一種幽暗而有情調的感覺,燈光柔和而溫暖,營造一種浪漫的氛圍,沒有想過越南菜可以這樣吃。餐廳的上菜速度很快,有效率。河內蒸粉卷$58粉卷皮薄而透,口感軟嫩滑口,包裹著切碎的肉和蔬菜,內餡豐富,搭配上越南特有的醬油,帶來了豐富的口感和鮮美的風味。金柚鮮帶子沙律$108新鮮的帶子搭配著清爽的金柚,帶子鮮嫩多汁,味道鮮甜,酸甜的沙律醬份量來得剛好,爽脆的沙脆菜可補充纖維。白夏酸子鮮魚窩$118一般的越南菜較少見這菜式,有點像越南版的酸菜魚,魚片剛好熟,肉質鮮嫩,湯底則以番茄為基礎,帶有微酸的青檸味,非常清爽。湯底的酸味和調味不過於濃厚,恰到好處,感覺自然,讓人回味無窮。菜品中還加入了大量胖胖的芽菜,增添了豐富而清新的口感。生牛肉湯河$78大家都很熟悉的一個湯粉,但這裡吃是不一樣,在於牛肉非常的嫩和有牛香,份量也多,一試難忘,河粉爽滑,牛骨湯底味道香濃但不過鹹,可以喝很多。越式芋圓椰汁凍$68這甜品口感類似於比較硬的豆腐花,但它是椰汁味,甜品內有不同顏色的芋圓、新鮮芒果和西米,增添了

河內蒸粉卷$58

金柚鮮帶子沙律$108

白夏酸子鮮魚窩$118

生牛肉湯河$78

越式芋圓椰汁凍$68
甜品口感類似於比較硬的豆腐花,但它是椰汁味,甜品內有不同顏色的芋圓、新鮮芒果和西米,增添了豐富的口感和口味層次,份量足夠二人分享。