2023-04-07 1133 views
平時都會響粉嶺中心行吓,喺地下試過幾間餐廳後,今日想食下中菜就嚟到呢間湘川滬。一行四人有老有少,嗌咗幾樣嘢,滿心歡喜,因為好耐冇食過糖醋魚,見到又有松子加鱸魚嘅糖醋魚就點咗嚟食,可惜,麵粉包住鱸魚比較厚,唔適合老人家,因為好韌,雖然不嬲呢種係返炸嘅菜式,但太硬嘅話老人家會好難咬。小籠包及生煎包內裏嘅肉一樣,兩份小食味道都唔錯。回鍋肉嘅話,就好似上海菜一樣比較鹹及有少少辣。但係對擔擔面比較失望,原本擔擔麵嘅花生醬及花生不存在,反而係麻辣味較重,並非我哋一般食嘅上海擔擔麵,比較似川菜形式,老人家又唔可以食。上湯菜心,味道唔錯,值得一試。高力豆沙,媽媽話豆沙餡少咗啲,不過仍然有高力豆沙嘅味道

小籠包及生煎包內裏嘅肉一樣,兩份小食味道都唔錯。

回鍋肉嘅話,就好似上海菜一樣比較鹹及有少少辣。

上湯菜心,味道唔錯,值得一試。

高力豆沙,媽媽話豆沙餡少咗啲,不過仍然有高力豆沙嘅味道