2017-11-16 462 views
中午12點來到佐敦分店,已有不少食客,看看餐牌,選擇不算多,主打米線及燒烤食品。自選米線的配料是大路食材,另有幾款固定材料米線,裡面有些配料是自選米線裡沒有的。餐廳也很照顧素食者,有素食餐單點了精選米線 (勁辣) $43剛捧上來時熱氣騰騰,相機鏡頭也濛得差點看不清🙈 愛吃熱騰騰食物如我的滿心歡喜配料多得鋪滿麵碗,有酥炸魚腐、鮮蝦腐皮卷、冬菇、雞肉、枝竹、生菜、腐皮、韮菜、芽菜。湯底有麻味,夠辣,卻不會鹹,不知道是否只點了勁辣,沒有酸味。魚腐吸收了湯汁,一咬湯汁滿溢,很過癮各配料味道也很好冬菇最有驚喜! 很入味,應該是先滷煮過,有誠意,一定要試唯一不足的地方是米線煮過淋,不夠爽滑彈牙。男店主服務態度也很好,待客親切友善,接外賣電話時也十分有禮貌$43能品嚐到超多餸米線,連一杯細豆漿,真是超值!

餐廳也很照顧素食者,有素食餐單

點了精選米線 (勁辣) $43

各配料味道也很好
冬菇最有驚喜! 很入味,應該是先滷煮過,有誠意,一定要試
唯一不足的地方是米線煮過淋,不夠爽滑彈牙。

$43能品嚐到超多餸米線,連一杯細豆漿,真是超值!
2017-11-16
$46 (Lunch)
2017-11-02 388 views
多年前吃過景林的米線,覺得有風味不錯的。 到底是他分店開多了,質素下降,還是大家 食得米線多 ,口味挑剔咗呢?下午茶時候點了一食餸酸辣湯底 加兩隻雞翼& 豆漿 $35。 湯底感覺味道很單薄 而且配料比較少。 雞翼是入味的 可惜不夠熱😅 拍黃瓜$18~ 酸辣調味得而,有花椒及芝麻增添香氣。沙嗲串燒豬頸肉 $22~ 沒想到這個是厚切,有驚喜,豬頸肉又爽又充滿油香 😍, 可能配其他醬料會比較出色,因為塗就上沙嗲醬後感覺不夠熱, 而且這個沙嗲醬比較偏向花生味 不夠惹味。整體感覺都是普普通通, 米線湯底始終差一點飢Point : 4/10#hungermarch #飢詩 #非飢詩

雞翼是入味的 可惜不夠熱😅

拍黃瓜$18~ 酸辣調味得而,有花椒及芝麻增添香氣。

整體感覺都是普普通通, 米線湯底始終差一點
飢Point : 4/10
#hungermarch #飢詩 #非飢詩
2017-08-25 651 views
今日午餐在佐敦的景霖米線,午市時間比較人多,幾乎全場滿座。食物方面,基本上跟譚仔大同小異。我點了一個兩餸米線另加一個凍檸茶,要$42,價錢跟譚仔差不多。腩肉雞肉中辣米線:米線份量中等,腩肉及雞肉都算多,還有少許的芽菜,韮菜及腐皮。腩肉比較鞋,雞肉肉質還可以,兩者浸了湯底的味道,所以非常濃味,湯底要了中辣,辣度尚可,下次可以試試大辣,米線不會煮過火,很爽口。凍檸茶:茶膽夠濃,非常解渴。幾十蚊食碗米線都無咩要求,味道過得去就可以。

腩肉雞肉中辣米線

凍檸茶:茶膽夠濃,非常解渴。
凍檸茶

幾十蚊食碗米線都無咩要求,味道過得去就可以。
2017-08-19
$42 (Lunch)
凍檸茶
2017-05-04 945 views
此乃下午茶餐 $32兩餸+豆漿or羅漢果👉🏻豆漿比較淡 不過送既ok啦😅👉🏻芝心蝦丸原來只係好普通既芝士丸 但又冇咁芝士啲芝士好漿 好多生粉既感覺👉🏻魚腐好大舊 幾好食 偏軟身 不過我更愛南記既魚腐 好似綿花咁軟綿綿😋👉🏻上海拉麵比較淋 冇特別👉🏻湯我叫左大辣 唔好見佢唔紅就冇料到其實佢既大辣比譚仔特辣嗆好重口味 好多香料既感覺 食得多覺得好膩唔係唔好食 但就唔想食落去 唔知點解😶
此乃下午茶餐 $32兩餸+豆漿or羅漢果
其實佢既大辣比譚仔特辣嗆
好重口味 好多香料既感覺 食得多覺得好膩
唔係唔好食 但就唔想食落去 唔知點解😶
2017-03-25 781 views
昨晚去到 點左個酸辣紅薯粉加一個餸 — 魚腐點知佢最後收我一個餸係$8Menu明明係$5一個餸,點知佢話魚腐同menu果個鱈魚魚腐吾同 大佬menu都無,點知有另一個魚腐?整體碗紅薯粉都OK,幾煙韌!酸辣味唔會太辣,不過比譚仔嗰隻酸辣辣啲~點知~~番到屋企,半夜瞓瞓下教,我同阿媽兩個都搞肚痛! 係超痛嗰隻!超辛苦!明明我尋晚食完碗紅薯粉後就無再食過野!大家小心呀!自己中完伏之後想大家小心唔想搞肚痛就唔好黎食啦
昨晚去到 點左個酸辣紅薯粉加一個餸 — 魚腐
點知佢最後收我一個餸係$8
大佬menu都無,點知有另一個魚腐?

大家小心呀!自己中完伏之後想大家小心
唔想搞肚痛就唔好黎食啦
2017-02-20 849 views
自己一個上日文堂 仲要未做晒功課 快食做埋功課。自從上日文之後好多機會黎缽敦食飯發現其實有好多平價美食。「景霖」呢間店我想食好耐 但一路未食 見今日係自己一個就入左去試下午茶餐$32 一餸米線+2隻雞翼+豆漿或者2餸米線+豆漿!加餸只係要$5 真係抵到傻左。今日揀左豬潤 生菜 燕儼餃麻辣小辣米線佢個湯底真係好香 飲得出師傅唔係超重。湯底應該有落個苦功 一路飲覺得有甜味 但係唔知乜野湯底黎 但係有種魔力會令你不停想飲。燕餃 唔係係米線鋪成日有得食 呢隻唔錯 都算正宗既味道生菜都好多 好足料豬潤 好食 夠晒沙 同維記既豬潤有得比併香草雞翼兩隻唔算好特別 始終都係譚仔好食豆漿冇乜特別淨係米線,已經足夠令我再黎。呢間米線真係幾高水準明白左點解咁多個笑
自己一個上日文堂 仲要未做晒功課 快食做埋功課。
自從上日文之後好多機會黎缽敦食飯發現其實有好多平價美食。

加餸只係要$5 真係抵到傻左。

今日揀左豬潤 生菜 燕儼餃麻辣小辣米線
佢個湯底真係好香 飲得出師傅唔係超重。
燕餃 唔係係米線鋪成日有得食 呢隻唔錯 都算正宗既味道
生菜都好多 好足料
豬潤 好食 夠晒沙 同維記既豬潤有得比併
香草雞翼兩隻
唔算好特別 始終都係譚仔好食
豆漿冇乜特別

淨係米線,已經足夠令我再黎。
呢間米線真係幾高水準

明白左點解咁多個笑
2017-02-19
2017-02-01 820 views
上網搵吓有咩麻辣米線好食,見到呢間啲食評不錯,於是下午茶嚟呢間試一試。聽說有人話小小辣已經都好辣,心諗應該一定滿足到我這個無辣不歡的人了......一心想試埋呢度的豬潤,怎料賣晒😢唯有叫咗雞肉中辣,雞肉幾滑,個米線一到我面前我就諗,隻色一啲都唔似會辣,我嘗試喝一口,嘩!夠晒辣呀👅,但個湯底好正,所以係又辣又好飲!我叫咗個下午茶餐,另外有兩隻雞亦送,可選擇香草味或麻辣味,我點了麻辣味,不太辣而且有點凍,有啲失望。不過因為個湯真好喝,個辣又夠晒刺激,下次再嚟試埋佢個豬潤先。
一心想試埋呢度的豬潤,怎料賣晒😢
米線
麻辣雞翼
$50 (Tea)
米線
2016-11-23 935 views
身體抱恙,許久沒外出吃東西,大多以粥、穀物代替。這天碰巧到佐敦,難得尚有少許食慾,就到便宜又份量不多的米線店吧。景霖的米線也較為彈牙,比起譚仔及川味都要彈,不會過林沒咬口,清湯湯底輕微辣味。酸菜是大大塊那種,但未如元朗小鍋的酸菜那麼清甜爽脆🙄芝麻雞翼味道較淡,不像土匪雞翼般面頭以孜然粉密舖平面。雞翼內也不是烤得非常熱,僅一般而已。店員/老闆娘有禮待人,友善而不催促,值得一讚。
身體抱恙,許久沒外出吃東西,大多以粥、穀物代替。
清湯湯底輕微辣味。
酸菜是大大塊那種,但未如元朗小鍋的酸菜那麼清甜爽脆🙄
芝麻雞翼味道較淡,不像土匪雞翼般面頭以孜然粉密舖平面。
雞翼內也不是烤得非常熱,僅一般而已
店員/老闆娘有禮待人
,友善而不催促,值得一讚。

$50 (Dinner)
2016-09-26 928 views
朋友力推呢間米線,咁我就充滿期望去試下啦朋友叫左個豬肝米線我冇試過唔知咩味我果個係墨丸腩肉米線d腩肉好肥,墨丸有酸味我叫朋友試下係唔係酸左,佢咬左一淡都吞唔落,食到酸宿味...同阿姐講,阿姐強調係今日新鮮返,仲話師傅試過覺得冇問題⋯於是唔要墨丸轉做芝心蝦丸,冇幾耐就送上,一咬,入面d芝士仲未溶,係凍。即刻叫老闆取消個餸啦唔驚師傅加料咩!米線就煮得幾好,湯底係麻辣,冇d人講到咁新奇好味...覺得好一般。
朋友力推呢間米線,咁我就充滿期望去試下啦

朋友叫左個豬肝米線我冇試過唔知咩味

我果個係墨丸腩肉米線

d腩肉好肥,墨丸有酸味
同阿姐講,阿姐強調係今日新鮮返,仲話師傅試過覺得冇問題⋯
即刻叫老闆取消個餸啦唔驚師傅加料咩!

2016-09-26
Type of Meal
Lunch
2016-09-14 697 views
星期六收13:00,收工之後通常都會食埋lunch先返屋企.呢間野係我公司後面條街,好方便.食完可以行返去前面巴士站搭車回家.之前我一星期起碼幫趁一次,依家可能食厭左,變左兩星期先一次.我去親都係食雞肉米線,因為佢個雞肉係一塊塊,唔係雞絲,所以比較滑.個湯就算係辣,都食到係鮮甜.但如果你點清湯米線的話,可能個湯會有大量泡沫.
雞肉小辣米線
2016-09-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
雞肉小辣米線
2015-10-09 1579 views
當完成每天繁忙工作後,好想食回憶中那獨特麻辣的景霖米線及香草雞翼,梗係即刻出發,想食點可以忍,去左佐敦間分店,點左牛肉豬潤米線,小辣,牛肉來枱個時仲有少少紅,浸落湯到,剛剛好,豬潤好細心咁每塊細切左,撈埋米線,連埋杯咸檸七,簡直覺得幸福,如果咸檸七粒咸檸可以切一刀就更好,原粒,好難篤😥,朋友叫左蟹子丸墨丸清湯米線,墨丸真係晤及譚仔,好多粉,唔好食,感覺唔值, 慳錢,蟹子丸依然好食,每天辛苦完一天工作的你景霖得确能給你滿足感覺
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 麻辣雞翼
公司要搬了 >_<!所以差不多有1個星期的時間都是外出午飯今天更是提早Lunch呢~和同事兩個人出去打算簡單點吃米線就好^^因為是大約12點多的時間,午飯的人流還未到~所以很容易就找到位置了。先來一杯冰涼的豆漿  今次選的米線是 - 小辣+魚皮餃、蟹籽丸。我明明記得自己落單是說要小小辣的 QAQ 小辣真的吃不下最後麻煩了侍應幫我將湯底換轉成清湯 (雖然還是有點微辣,但總算吃得下)米線也沒有之前吃時那樣一些硬一些軟。整體的口感~今次比較好。
公司要搬了 >_<!所以差不多有1個星期的時間都是外出午飯

先來一杯冰涼的豆漿
豆漿
今次選的米線是 - 小辣+魚皮餃、蟹籽丸。
我明明記得自己落單是說要小小辣的 QAQ 小辣真的吃不下
最後麻煩了侍應幫我將湯底換轉成清湯
(雖然還是有點微辣,但總算吃得下)
米線+小辣湯底+魚皮餃+蟹籽丸
米線也沒有之前吃時那樣一些硬一些軟。
整體的口感~今次比較好。
2015-08-13
$32 (Lunch)
今天午餐時間老婆仔同樣想喝豆漿所以我們又再次尋找有豆漿供應的餐廳找到了這間雖然店名看起來這裡出名的是辣我們又不太能吃辣但看到可選不辣後還是進去了研究過後得知32元可選兩個餸我要的是雞肉和腩肉, 上湯湯底老婆仔要的是雞肉炸醬, 小小小辣湯底其實感覺上有點像那幾間出名的連鎖米線店不過這裡更便宜而且還有飲品送我們當然都選了豆漿我的雞肉腩肉麵份量一點也不少就算我還未吃早餐一次過當兩餐吃也很足夠材料方面當然不能要求太多但起碼吃起上來無怪味還算可以接受而老婆仔的雞肉炸醬麵也是差不多不過原來即使是小小小辣還是很辣老婆仔吃得鼻水都流出來了下次再來的話還是要上湯算了至於豆漿也算是不負所望雖然不是很大杯但喝起來還算新鮮不似是加入了大量糖或添加劑還算是健康
今天午餐時間
老婆仔同樣想喝豆漿
所以我們又再次尋找有豆漿供應的餐廳
找到了這間
雖然店名看起來這裡出名的是辣
我們又不太能吃辣
但看到可選不辣後還是進去了
研究過後得知32元可選兩個餸
我要的是雞肉和腩肉, 上湯湯底
老婆仔要的是雞肉炸醬, 小小小辣湯底
其實感覺上有點像那幾間出名的連鎖米線店
但喝起來還算新鮮
不似是加入了大量糖或添加劑
還算是健康
2015-05-20
$32 (Lunch)
其實我好鍾意食景霖米線,因為麻辣湯底真係好好味,雖然有別於一般的麻辣湯底,但對我來說真的好吸引。我已經食過好多次,但質素每況愈下,湯底辣度每次都不一樣,同樣點小辣,但辣度每次都不一樣,有時太辣,有時不夠辣!另外米線也太"林",就算叫了爽米,最後米線都是過"林"。 雲吞的味道及口感也大不如前,雲吞皮太厚,好多次都要吐出厚厚的皮...至於侍應姐姐,也許在這裡工作得太久,把店舖都當成自己的家吧!她們自己大聲談笑,一起討論某某食客....

另外米線也太"林",就算叫了爽米,最後米線都是過"林"。

2015-01-22
$30 (Dinner)
2015-03-27 778 views
其實係紅磡道食開呢一間都覺得OK咁  今日游完水之後見到呢間係佐敦咁咪試吓呢間 我點知一試就中伏囉。咁我點解講中伏咁麻煩你哋繼續睇落去😭-腩肉份量嘟幾少  -腩肉皮多過肉 -食食吓食到幾條好硬嘅米線 唔止一條四五條 其實究竟我係飲緊冰水定係凍奶茶呢?😰下次都應該唔會再嚟因為價錢都唔係平 整體嘅質素服務員食物環境到一般 希望以後有改善啦
其實係紅磡道食開呢一間都覺得OK咁

-食食吓食到幾條好硬嘅米線 唔止一條四五條

冰多到離曬譜😭

其實究竟我係飲緊冰水定係凍奶茶呢?😰

2015-03-24
$34 (Dinner)