2022-12-01 23 views
朋友約咗我嚟呢一間油麻地嘅酸菜魚餐廳到食晚飯,其實我係第一次食酸菜魚㗎😂,朋友就話呢一間好好味,一定要陪我嚟試吓😋老壇酸菜魚又估唔到真係又幾好味喎!魚肉一啲都唔腥,條魚都好滑,而且調味都啱啱好,食落酸辣味令人越食越開胃🥰點解我會咁遲先發現呢一樣咁好食嘅嘢㗎🤣泡椒鳳爪比泡椒長時間醃製後,辣味十足,加上爽口嘅口感,令人越食越滋味。香酥雞翼即叫即炸,但又唔會好油膩👍🏻外脆內軟嘅口感好正,側邊仲有d辣粉for點呢個雞翼黎食,仲惹味啦!
同好姊妹好耐都冇見啦,知佢最鍾意食啲辣嘢酸菜魚,咁啱我哋又喺油麻地附近,所以就去咗呢間廚十三老壇酸菜魚食飯。老壇酸菜魚啲配菜可以自己order,我就叫左午餐肉同豆卜,呢兩款都好索湯,特別係豆卜一咬落去啲酸辣湯必晒出嚟,好鬼正。跟住魚肉方面都好滑,酸菜份量多,湯底味道啱啱好。另外,我地仲叫埋十三涼粉,就咁睇可能會俾佢嚇親,因為成碟睇落紅卜卜好似好辣咁,雖然佢係辣但都辣得有層次唔會係死辣,加埋涼粉好滑嫩,爽滑口感,令人哋食到停唔到口。仲有,蔥油撈豬肚處理清洗得好乾,淨一啲異味都冇,加咗蔥油呢啲配料炒完之後更加惹味。

2022-11-29 21 views
今日要介紹嘅呢間餐廳同我嘅標題真係好符合!無論係佢哋嘅主菜定係小食都真係好不錯😚其實我覺得幾啱一家人一齊嚟呢度食飯😆因為佢哋嘅選擇比較多!好似我哋咁今日就叫咗一個刀拍前男友,估唔到原來青瓜就係前男友😆我覺得如果要搵一把刀去拍死佢嘅話咁一定係同綠色有關🟢🤣 so far黎講佢個青瓜都幾爽口。另外,仲叫咗一個正經的雞被撕,唔使多講呢個就係手撕雞🌶️呢個雞肉唔會話太難咬開好鞋口,反而仲要係肉質唔錯,而且辣味十足。因為佢調味嘅醬油好入味🙌🏻另外仲有個主菜就係酸菜魚!酸菜魚份量都幾多,啱晒一家人一齊嚟食😋而且魚肉都幾多👅唔會話好多骨
2022-11-28 21 views
🌶️今日終於約到同事一齊嚟挑戰酸菜魚!點解要用挑戰來形容🥹因為我哋食過好多唔同好服嘅酸菜魚‼️暫時未有一間令我哋深感佩服😢亦都未有一間令到我哋食過返尋味😩好彩今日食到呢間餐廳😏終於係喺我心目中排第一嘅酸菜魚😚老壇酸菜魚🐟👉🏻呢度嘅酸菜已經冇得彈!食得出真係用咗好正嘅酸菜去熬製湯汁!即是已經叫咗碗飯撈湯食!都唔好講佢條魚!條魚簡直就係極品👅魚肉鮮嫩,最緊要冇骨🤙🏻麻辣呠呠雞🐥:好正呀食得辣嘅人一定要叫!佢呢個麻辣醬汁真係好香口。入面有牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳!我自己最鍾意食牛展,平時食牛展都係滷水👀。第一次食到麻辣汁,同樣入味。蔥油撈豬肚🐷:蔥油都唔錯!比平時食開嘅清淡得多!雖然係用咗蔥油,但係唔會過分油膩🤝

2022-11-25 39 views
終於捱到星期五,係happy Friday時間,同好姊妹約佐放工黎油麻地呢間廚十三食飯,廚十三一直係香港好出名,已經有幾間分店,果然真係好出色!老壇酸菜魚🧡我地兩個女仔一見到就被嚇親,酸菜魚勁大盆,我地係自選配料加佐豆卜,海帶,青荀,望落更豐盛!平時係其他餐廳食過啲魚片唔會多,但呢度份量真係好多,仲要塊塊都大塊,又好柔嫩,湯底就麻酸辣調配得岩岩好,超正!泡椒鳳爪$68🤍鳳爪好大隻,好爽脆好有咬口,油泡過好濃味,花椒令鳳爪愈食愈麻,惹味十足!酥炸無臉男$88💛炸豬肉條就係無臉男,豬肉條用一個月型既兜裝住,幾精緻,每條都炸到金黃香脆既豬肉條好要鬆脆好好食,覺得唔夠辣既朋友仲可以再點辣椒粉黎食,咁就更加香口啦!
老壇酸菜魚🧡
泡椒鳳爪$68🤍
酥炸無臉男$88💛

酸菜魚我食唔少,但稱得上正宗嘅酸菜魚就真係冇幾多間,不過呢排食左呢間廚十三老壇酸菜魚,真係好鬼正😍首先,老壇酸菜魚選用嘅鱸魚超級滑,加上酸菜辣椒等等嘅香料調味,辣味十分之濃郁,酸味亦很突出,確實係好出色嘅酸菜魚。然後,十三涼粉加上芝麻同埋辣椒辣油超級惹味,涼粉食落滑溜溜,真係好好味呀😚之後,紅糖冰粉食落香甜又話滑嫩,透心涼嘅感覺夏天食就啱晒啦💕最後,碧綠脆筍爽爽脆脆,入口十分之清甜,好鍾意食呢種菜嘅口感。

2022-11-23 33 views
廚十三系香港有唔同分店,之前去過銅鑼灣果間,今日再黎油麻地呢間試下,質素都相當有保證,又多一間可以再黎!我地先黎啲前菜:刀拍前男友($58)同埋蔥油撈豬肚($98),刀拍前男友果名咁特別,原來系手拍青瓜,青瓜每粒都新鮮爽脆,加上辣椒,炒香既辣油,芝麻一齊拍啲青瓜,好入味好好食🥒另外既豬肚就唔辣既,但同樣好香好好食,豬肚好煙韌,又唔會有豬騷味,蔥油味入曬落豬肚,香濃既蔥油令豬肚更味道更突出!跟住就緊系到主角老壇酸菜魚,大大份既酸菜魚湯底一樣好濃,酸麻辣三種味道配合得好好,魚片份量好多,好滑好入味,覺得唔夠食既仲可以自選配料加落去,好正!🍲🌶🐟食到辣既再飲啲汽水就舒服曬🥤
食到辣既再飲啲汽水就舒服曬🥤
2022-11-22 29 views
Happy Friday收工就同好姊妹黎到油麻地呢間廚十三食飯,兩個中意食辣既女仔係呢度食飯係會滿足到暈😜老壇酸菜魚🐟見到呢度差唔多枱枱都有叫,我地都知係招牌,當然要試下,兩個女仔要食晒成兜係會有啲吃力架,因為真係好大兜!而味道方面都真係好好,唔會太酸又唔會太辣,而且花椒令湯底仲有啲麻,好香,魚片好滑嫩,份量好多,覺得唔夠喉仲可以自選其他配料加落去,我地就加佐午餐肉青荀,豆卜呢啲,入味好食!麻辣砵砵雞🍢$98一桶,入面有牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳,麻辣味十足,啲食材都係吸味既,所以全部好入味,辣得好興奮呀!正經的雞被撕🐔呢個個名咁特別既係手撕雞,$98一碟,價錢可能比出面一般較高,但真係好好食😋一碟用佐大量辣椒,芝麻,蔥蒜去撈,仲有啲雲耳做配料,雞肉撕得好均勻好入味,成碟都好香,口感好好!
老壇酸菜魚🐟
麻辣砵砵雞🍢
正經的雞被撕🐔
2022-11-21 29 views
(⌯¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)✧終於可以一家人齊齊整整食飯啦!我嗰個係外國讀書嘅家姐終於返嚟香港!之前我哋屋企食飯成日都唔齊人㗎一陣時就中招,有陣時就有啲屋企人唔喺香港☹️今日終於齊人食飯🥰My oder💁🏻‍♀️老壇酸菜魚 · 刀拍前男友 · 香酥雞翼· 雨露均沾❤️酸菜魚:佢嘅酸菜湯底味道好濃郁,果然係真係熬製咗好耐!魚片亦都厚薄均勻,唔會有魚骨!非常彈牙同埋有鮮味。刀拍前男友:好食好食好食!就係正宗手拍青瓜!用刀拍出嚟嘅青瓜會較為傷口啲,而且可以有助青瓜醬汁😤食起上嚟好清爽之餘,仲要夠辣🤭香酥雞翼: 出外酥脆內軟嫰多汁嘅雞翼😍喺呢度我可以當係小食咁樣追住食🤩減肥嘅嘢都係聽日先諗啦😛雨露均沾:呢一個就係川菜必食嘅甜品🫶🏻紅糖糍粑😚黐線煙韌韌真係勁好味🤩

2022-11-18 36 views
油麻地呢間廚十三絕對係咁多間分店入面其中一間質素好好既,出色精彩!🍲老壇酸菜魚呢個絕對係我食過最好食既酸菜魚,份量多就咁睇都睇到,湯底既麻酸辣配合得岩岩好,炒過既花椒帶晒啲麻出黎,仲有辣椒既辣,酸菜既酸都唔會過酸,魚片同樣好多,而且好滑,好似滑入喉嚨咁,另外仲可以自選配菜,我地加佐午餐肉,土豆片呢啲,配料夠晒吸味,好豐富好好食!!🥰🐤香酥雞翼 $78雞翼都好多隻,每隻都炸到好脆,金黃色好吸引,雞肉有醃過,好香,唔會鞋口,中意食辣既仲可以點辣椒粉去食,作為小食一流!🍡雨露均沾 $58呢個係糍粑,炸到好脆既外皮一咬入面煙煙韌韌,配埋黃豆粉同黑糖漿黎食都唔會太甜太溜,好味!食啲燥熱既野飲番加多寶涼茶就舒服晒啦!🧃
🍲老壇酸菜魚
🐤香酥雞翼 $78
🍡雨露均沾 $58
食啲燥熱既野飲番加多寶涼茶就舒服晒啦!🧃
2022-11-17 24 views
今次黎到油麻地呢間廚十三,全香港既其中一間分店,廚十三真係質素好有保證,呢間都一樣,好好食!我地先叫兩桶特別既串串,麻辣砵砵雞($98)同埋上上簽($88),麻辣砵砵雞有牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳,上上簽有鵪鶉蛋,蓮藕片,椰菜花,黑木耳,鳳爪,一個主打牛,一個主打素食,兩個都好好味,辣味好重,又有花椒既麻味,好惹味😚之後就緊係主角老壇酸菜魚,酸菜魚好大盆啦,份量真係十足,而湯底好濃味,岩岩好既酸、麻、辣,每一樣都唔會搶另一種味道,魚片好嫩而且都好多,最重要呢度有得自選配料再加落去,我地加佐土豆片,薄片好吸味好好食👅最後叫個清清地既菜:碧綠脆筍($78)青荀切到薄片放落碗好似刀削麵咁,好新鮮,加上花椒既青荀好香,唔太辣但好開胃!
2022-11-15 32 views
太正了,太正了🙌🏻🥰呢度嘅酸菜魚竟然咁好食🐟睇吓佢個賣相‼️有好多豆腐卜圍住個碗邊🤩我本身自己已經好鍾意食豆卜㗎啦!呢度嘅豆卜真係超級正!因為可以索晒酸菜魚嘅湯汁😌佢呢到嘅老壇酸菜魚自選配菜,我最中意就係加午餐肉😚因為我係食肉獸😆仲有老壇酸菜,味道會較酸。酸菜魚又有麻味,麻香加上酸菜層次更豐富,食完真係成個嘴都麻晒😏酥炸無臉男就就超岩做小食,其實係用左豬扒再切成一小條拎去炸!😆外皮酥脆不油膩😝肉質有點乾身,香口惹味😘總括而言,我覺得呢間餐廳啲嘢食都幾好食,下次會再嚟!
總括而言,我覺得呢間餐廳啲嘢食都幾好食,下次會再嚟!
2022-11-14 27 views
呢間餐廳係我嘅四川閨蜜帶我去㗎😏我平時好少食川菜,但係都幾食得喇,所以佢話帶我去食正宗嘅酸菜魚💖🔹老壇酸菜魚🐟太爽了!估唔到酸菜魚入面配菜可以自己選擇👀午餐肉、豆腐、腐竹、土豆片、青筍片任君選擇💁🏻‍♀️我男朋友最鍾意就係食腐竹。佢話呢度嘅腐竹超級正!因為腐竹係可以朔晒啲湯汁🤭🔹上上簽🛢️上上籤都係見到隔籬枱食到舔舔脷所以先叫㗎 !我有偷偷地問佢哋覺得呠呠雞好食啲定係上上籤好食啲,佢話上上籤嗰個辣汁比較惹味😚入面有鵪鶉蛋,蓮藕片,椰菜花,黑木耳同鳳爪!我自己超級鍾意食佢個鳳爪🥰🔹十三涼粉🍜呢個涼粉,好似日本食嘅冷麵!佢個醬汁好好食!好掛汁🙇🏻‍♀️基本上每一條兩份都沾上醬汁👍🏻
🔹老壇酸菜魚🐟
太爽了!估唔到酸菜魚入面配菜可以自己選擇👀
🔹上上簽🛢️
🔹十三涼粉🍜
2022-11-11 50 views
香港有多間分店既廚十三一直好評不斷,今次我就同閏蜜黎到油麻地呢間分店試下,果然不負好評!我地先食主菜老壇酸菜魚,酸菜魚味道十足,麻味酸味辣味都好足夠,湯底好香,魚片又多又好食,我地仲可以加其他自選配料,好似土豆片呢啲🥔配料好入味,會吸曬啲辣味,中意食辣既朋友就岩曬啦!之後叫埋果名幾得意既麻辣砵砵雞$98,入面有牛展,牛肚,牛脷,鵪鶉蛋,萵筍片,土豆片,雞腳,每樣都好入味,少少麻多多辣,深紅色既辣油汁令每一串都好香,好食💕最後叫埋酥炸無臉男$88,呢個系炸豬肉條,豬肉炸到好酥脆,香酥既豬肉口感好好,超級好食💗

上星期同男朋友食飯,揀咗呢間油麻地嘅酸菜魚餐廳,估唔到求其搵都食到啲咁好食嘅酸菜魚😛,上網睇一睇先發現原來佢有好多分店嫁!之前一直都冇留意男朋友叫左個老壇酸菜魚魚肉切成薄片,食極都仲有,份量都幾多下,仲要一啲細骨都冇,魚肉亦都好嫩滑,呢樣真係大讚👍🏻👍🏻,湯底方面酸辣到適中,非常惹味。之後我口痕想食啲炸野,咁就叫咗呢個酥炸無臉男,熱辣辣即叫即炸,豬肉條點上秘製辣椒粉食,辣味更加升級,酥脆又香口。仲有呢個泡椒鳳爪最啱慢慢嚼,味道酸酸辣辣又爽口。

仲有呢個泡椒鳳爪最啱慢慢嚼,味道酸酸辣辣又爽口。