2018-06-16 131 views
見其他食店要等位,呢間唔洗,見未試過,咪下去試下囉.中午時間,仲有一半位冇人坐,睇睇餐牌,有D唔對路,一豌牛三鮮(牛肚,牛根,牛腩)粉要$55,另加$10加杯奶茶,加埋$65.豌粉唔洗2分鐘就黎,份量有點少,所謂既牛三鮮,唔覺有咩特別,好快就食晒,飲埋杯茶奶,其實仲未飽....呢次應該係最後一次.
見其他食店要等位,呢間唔洗,見未試過,咪下去試下囉.
中午時間,仲有一半位冇人坐,睇睇餐牌,有D唔對路,
其實仲未飽....
呢次應該係最後一次.
2018-06-16
2018-06-15 137 views
潮食新派粉麵筲箕灣東大街美食林立,今日發現左一間新開的粉麵店,工業風的門面、光猛的燈光、原木的傢具、米白的磚牆,和一般粉麵店截然不同,新派的麵食店。自家牛三鮮生麵(牛腩、牛筋、牛肚)眾多菜式花多眼亂,有特級牛丸、特級墨丸、自家雲吞、潮滷豬手、崩沙腩、豬三鮮和魚三鮮,但當中有的一款吸引了我,那就是牛三鮮!因為樣樣齊和牛魔王的我,滿足我的選擇困難症!香噴噴熱騰騰的生麵,湯底夠濃夠香,充斥著口腔,而且濃底夠清,沒有半點過喊和味精的感覺。生麵烹煮時間剛好,麵非常彈牙有韌度,麵條一絲絲口感十足,不會一團麵團團在一起。最後到牛三鮮,牛腩炆煮得非常軟身又不失扎實感,肉味重,肥瘦適中,湯底滲進肉中;牛筋非常入味,而特有的薄薄軟膠質,令口感爽軟又不硬身;牛肚則細膩軟腍、爽脆,相信花了好多前期功夫。最後加杯港式凍懧茶,在新派新潮的環境下享受著古早正統地道的味道。
潮食新派粉麵

自家牛三鮮生麵(牛腩、牛筋、牛肚)
牛筋非常入味,而特有的薄薄軟膠質,令口感爽軟又不硬身;
牛肚則細膩軟腍、爽脆,相信花了好多前期功夫。

2018-06-15 114 views
近日天氣又再反常,雨仍舊不停落下。一個的浪漫,住在港島區的我又再走到筲箕灣-東大街,潮流美食大本型。這條街最出名莫過於安利,但有時候吃得久了也需要一些新鮮感。尋找新的美食,發現尖沙咀「潮丸」進駐此地。還記得從前在尖沙咀吃過潮州牛丸,彈牙而有嚼勁。今晚一個人的精彩,倒不如再吃一回吧!餐牌上有別於傳統的潮州粉麵,食物的種類包括有:馳名牛丸、魚蛋、雲吞、豬外,更有牛三鮮、豬三鮮及魚三鮮。名稱以三鮮為題,頗為特別。除了粉麵選擇,還有湯飯、撈麵、飯類等,令客人多一番的選擇。雨中下人流的確比平常少很多,也給我一個寧靜的環境沉思。牛三鮮飯原來以牛腩、牛肚、牛筋三款,利用木盤盛載並有一小客腩汁同上。自家製牛腩肉質軟腍,而且入味。牛肚爽口而彈牙,份量十足令人津津有味。牛筋不是個個人喜愛,軟硬恰到好處。

2018-06-11
$60 (Dinner)
2018-06-15 107 views
OT 完收工快快在附近晚飯,忽然想吃牛,經過粉麵店,就這間吧!內裡裝修較一般粉麵店光鮮及摩登,坐得較舒適。牛三鮮飯,牛筋肥大,炆得軟腍,略帶黏感的膠質充滿骨膠原~牛肚用滷汁浸泡,滷得入味,口感煙韌。牛腩半肥瘦,軟滑可口。味道嫩滑細緻,牛味頗濃。墊底有幾件蘿蔔,可惜不是當造季節,不夠甜。下單時可以選多飯,但其實不用加底已夠大碟~沾旁邊的醬汁同吃,不消20分鐘已經KO整碟飯!本想試崩沙腩,可惜非常好賣,惟有下次早點再來~

內裡裝修較一般粉麵店光鮮及摩登,坐得較舒適。

牛三鮮飯,牛筋肥大,炆得軟腍,略帶黏感的膠質充滿骨膠原~

牛肚用滷汁浸泡,滷得入味,口感煙韌。

本想試崩沙腩,可惜非常好賣,惟有下次早點再來~
2018-06-13
$55 (Dinner)
2018-06-08 200 views
今日唸住去食隔離個間牛肚面,點知佢收鋪,行行下見到依間門面幾好,入左去,一睇餐牌都覺得賴賴地野,咁當佢好食啦,碗野一到,d餸得幾舊,個湯冇乜味,同隔離$22 份量差唔多,但佢要賣到$55,真係試一次冇下次,唔係好食又咁貴,我去隔離舊式鋪頭食好過
喺東大街食咗十幾年,甚少寫食評,好嘢就去多幾次,唔得嘅就一次過,知道租貴人工貴,生意難做。今次例外,不吐不快。食店出品,質素最緊要,最嬲係出品唔得仲要扮上品賣貴價呃錢,有人話裝修幾潮,潮可唔可以當飯食先 ?淨牛丸 -- $55一碗5粒,即係$11蚊1粒,即係1粒牛丸=1個麥記豬柳蛋,好高毛利啫,難怪咁大力推!牛腩 -- 質素普通但貴過晒公認好食嘅X姐、X利清湯腩,連對面安X都不如。雲吞王、墨丸王、乜王物王 -- 都係作大,攞行貨當貴價嘢賣,其實價錢就真係稱王。湯 -- 呢樣最差,入口無味無道,有篇食評yanyanh話啲湯又豬骨又雞骨敖咗6個鐘,擺明老作。花巧綽頭嘢唔使攪咁多,回歸基本老老實實用心去做,想發達都要有攞D誠意。
今次例外,不吐不快。
2018-05-19
2018-05-28 343 views
肚餓落街搵野食,行過見呢間新開既裝修都幾骨止,廚窗上的食物相又似模似樣,就入行去幫襯,叫左崩沙腩撈麵,不幸既係食緊個陣已經有中伏的感覺,牛腩無論係味道同材料都好曾通,個麵就直投唔掂,無乜味加林得滯,食左一半係抱住「捱埋佢」的心態食埋佢的,碗湯又得個咸字,成七十蚊碗,唔通的資源去晒裝修度??????
2018-05-15
$70 (Lunch)
2018-05-27 339 views
一伙同事午飯大多在東大街解决,是日睇完食評就去試新嘢,點知:新店装修唔錯,地方乾淨企理。坐低睇餐牌,款款五六拾蚊,即時你眼望我眼,跟住各自落單各式粉麵,随即被強烈推介淨牛丸、炸雲吞...........,有人叫咗。我食咗魚三鮮和淨牛丸,普通過普通話,但全部人食完行出嚟都係講一個字 - 正宗廣東話母語。埋單每位都要百幾,最慘係貴夾唔飽, 又唔係特別好食,對面安X一半價錢都好食過佢多多聲 。老實講,D装修唔可以當飯食,尤其是粉麵店,應該係快、靚、正,認真經營,我地日日食東大街,有平有貴,唔係唔捨得食,但絕對唔係水魚。最後,公司員工都有同感 - 無下次!
最後,公司員工都有同感 - 無下次!
2018-05-04
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2018-05-25 435 views
見新開張,店面光鮮,門外又有店員拉客,姑且一試,點知…………. 做咗羊牯。装修不同於一般粉麵店、算是新派,但作風老舊,店員總把新到客人往人群中見縫插針,我一人就被安排坐長枱四腳板発,不算舒服,其實當時店內空位多的是。粉麵碗筷放在一個小方木盆端上, 有點多餘造作,而且木盆不太乾淨。隨便叫一碗牛三鮮湯河(牛腩牛根牛肚),  加一個推介的淨牛丸。牛腩完全唔入味,牛根牛肚係下價嘢,竟收$65?推介的牛丸就更激氣,唔好食兼衹有5粒收$55,埋單$120, 掌柜大哥仲問我D嘢得唔得?真係哭笑不得,一定無下次。同區食肆林立,都係街坊生意,而且口碑傳得好快,取巧難長久,請好自為之。

Other Info. : 所謂大廚精製辣醬, 其實係海南島黃燈籠辣醬, 10元8塊一樽, 小學雞程度!!
2018-05-25
2018-05-21 340 views
經過門口望落都幾潮,即時決定入去試試,我哋兩個人叫咗碗牛丸米粉,牛三鮮米線,炸雲吞,上菜好快,無耐就黎齊晒,食物質素同味道都唔錯,牛丸爽口新鮮, 炸雲吞鲜蝦新鮮,炸得好香脆,下次再試下其他款式。
2018-05-21 341 views
今日食晏,叫左魚三寶,送到埋嚟,幾粒野浮吓浮吓呀, 55幾蚊唔包野飲。or, 加$10飲嘢,行出門口,個頭左㩕右㩕,因為要再食過。裝修唔錯,好坐,因爲無咩人,你自己諗下啦。

裝修唔錯,好坐,因爲無咩人,你自己諗下啦。
2018-05-21 394 views
於箕筲灣東大街新開粉麵店,自詡主打清湯牛腩及牛丸王。是次一行4人,點了崩沙腩麵($60)、魚三鮮麵($55)、炸雲吞($65)和净牛丸($55)等等……。先評崩沙腩湯河- 首先是湯頭單薄寡味,這與有否味精無關,是用料及烹調問題,崩沙腩份量偏少更切得零碎小家,兼且食材處理過火以至食味、口感、賣相全失;所謂牛丸王,應屬國產行貨,雖則顆粒較大,然而質素一般,淨食每客祗得五粒而取價55元,兼且大力吹噓,實則遠遠物非所值;至於一客六粒的炸雲吞,皮厚、饀少、不脆,賣價驚見非常進取;至於其他鱼餃、鱼蛋等更不提也罷。整體出品都在水平之下,經營態度取巧,令人失望。
整體出品都在水平之下,經營態度取巧,令人失望。
2018-05-06
$100 (Dinner)
2018-05-18 300 views
喺筲箕灣東大街新開嘅潮丸地方乾淨舒服,侍應態度好好,食物選擇多,味道水準一流。以其招牌手打牛丸為例,爽滑彈牙,牛肉味十足,一定要試!另外,佢地嘅沙崩腩肉同肥比例啱啱好,亦都值得一試!去過小店兩次,兩次都非常滿意,必定會再返去。
。以其招牌手打牛丸為例,爽滑彈牙,牛肉味十足,一定要試
!另外,佢地嘅沙崩腩肉同肥比例啱啱好,亦都值得一試
!去過小店兩次,兩次都非常滿意,必定會再返去
牛三鮮
牛三鮮
2018-05-18 224 views
Sad餐廳嘅食物好貴又唔抵食,兩個人埋單要百幾蚊但係食碗粉麵咋。佢嘅牛丸冇乜特別而且冇乜香港嘅風味囉- -聽佢個名以為係潮流有啲咩咁特別,好嬲呀。同街好多嘅嘢食都平過佢,$65三粒牛丸我都係第一次見囉 你估係周星馳電影嘅賴尿牛丸?賣咁嘅價錢不如出中環食,有錢都唔會揀。不過佢嘅環境坐得幾舒服過係抵讚嘅比起出邊傳統餐廳好坐,可能因為人流唔多,不過我真係希望多啲改善佢哋個價錢同埋質素咁抵食點樣做落去,我唔會再食囉
2018-05-18 238 views
好耐無去筲箕灣食飯,今日放假,就特登去試下,新開既”魚蛋檔” , 呢間牛丸同牛三鮮都好好食!份量夠,一人一個餐盤,做得好細心。加分位!而且啲呀姐都好風趣,個後生仔老闆都會同啲客傾下計,幾好!同行朋友食崩沙腩飯,都好林同埋重牛肉味。仲有墨魚丸都好鮮美,零魚球都做得好鬆化個人建議,去食下午茶會抵啲,因為會送野飲!今日食午餐全部都要散叫,所以食左成舊水個人。如果座位可以闊落啲,咁就perfect! 我個朋友係個身型健碩嘅人,坐落就比較迫
加分位!
而且啲呀姐都好風趣,個後生仔老闆都會同啲客傾下計,幾好!

牛三鮮飯
牛三鮮飯