2018-08-06 353 views
很久沒有吃潮州菜,屋企人話想食蠔仔粥。 在銅鑼灣金百利商場 有一間潮州菜館, 價錢相宜而且質素唔錯。 坊間大多數潮州菜都經過改良, 傳統又地道嘅已買少見少。餐廳空間唔算太大, 不過 裝修簡潔明亮,枱與枱之間唔算太迫。睇返餐牌, 普通晚餐五十幾蚊有交易, 真不可思議樓下間茶餐廳都要六,七十蚊。 細看還有二人餐四人餐可供選擇。精選二人餐 $298我們選了二人晚餐 因為已包括所有想食的菜式。鹹菜胡椒豬肚湯 先來是胡椒豬肚湯。 胡椒味很濃郁! 呷一啖已經非常醒神, 啱曬炎炎夏日。 豬肚已經煲到好林, 仲入曬味, 鹹酸菜唔係淨係得個鹹字, 仲帶少少酸和甜, 明顯經過處理的鹹酸菜。成個湯都好有誠意。仲有自選鹵水双拼。 我們選了滷水鵝肉和滷水掌翼。 鹵水鵝肉香嫩入味, 掌翼 比較細隻, 皮肉不多但滷水甘香濃郁。 最正係底部墊有鹵水豆腐, 盡吸精华, 相當貼心。因有些潮州菜館雙併下面只有芽菜, 要食豆腐就要再另外再點選。方魚肉碎蠔仔粥期待已久嘅蠔仔粥熱辣辣上枱。 很欣賞粥底清甜唔會過度咸, 亦冇過多嘅芫茜 芹菜碎充斥著蠔仔粥, 相反吃到有真正蠔味嘅粥。 蠔仔肉份量不少, 可以話啖啖都有蠔肉。香煎蠔

精選二人餐 $298
我們選了二人晚餐 因為已包括所有想食的菜式。

香煎蠔仔烙
嫌鹽蠔仔粥唔夠喉, 重有煎蠔餅。 煎炸得香口嘅蠔餅, 唔會感覺到好重麵粉薯粉嘅厚度, 相反鬆脆外皮內就是蠔仔肉和蛋, 蘸些鹹香的魚露更能帶出蠔仔肉嘅鮮味。

方魚炒芥蘭
方魚塊有咬口又鹹香, 芥蘭嫩綠爽甜, 最重要夠鑊氣。

潮州柑桔蜜

叫了一杯潮州特飲"潮州柑桔蜜"$19
味道似咸柑桔, 有鹹柑桔碎 但顏色特別,呈深綠色。 清潤解渴,唔錯!

普寧炸豆腐

因為很喜歡吃炸豆腐, 我們亦叫了普寧炸豆腐。 質感有啲似炸臭豆腐, 外皮鬆脆, 香口。 用了硬身豆腐, 但口感極佳,裏面又帶有少少軟綿。 配上地道潮式韭菜鹽水作調味, 非常美味!

鹽香凍烏頭$128
食潮州菜真係唔少得一條凍烏頭。 真係要早啲order, 食到半路店員話已經售罄。
烏頭魚肉肥美, 香濃嘅魚味, 魚肉帶有少許油脂和濕潤, 唔係攤到凍冰冰乾爭爭嘅魚肉, 配上經典嘅普寧豆醬, 好耐冇食過咁美味嘅凍烏頭。 再蘸一點普寧豆醬,豆醬唔會過鹹,有豆香, 魚肉鮮味唔腥!

睇真啲條魚尾有個標籤--楊氏元朗烏頭。 果然係條正貨黃油烏頭, 手快有手慢冇。

汕頭小食拼盤$48
每款一件的小食拼盤, 少少地可以品嘗多款。裸類有分咸和甜。 鹹的類別, 有韭菜餡料和粟米餡料。 各有特色。 韭菜切得幼細調味適中, 粟米粒超甜。 不過最正係個鄧麵做的外皮, 晶瑩通透超柔軟,
食落軟糯帶少少煙韌, 唔似得潮州粉果嘅外皮凍咗咁硬, 其實我們都已經吃到飽飽,但仍覺得小食拼盤超好味。 點心師傅手工唔錯。

甜的餡料 味道唔錯, 外皮煎得很香。

二人晚餐還包括甘草果, 帶少少鹽的水果塊, 幾特別。

今晚超滿足吃到所有潮州至愛菜式。
潮州柑桔蜜
2018-08-01 289 views
呢度既菜式都幾多選擇,有經濟啲既一人餐,又有豐富啲既二人餐,任你揀!湯方面,我地揀左青水欖豬展燉湯材料豐富,有清淡地既水欖味,好潤喉。咸菜胡椒豬肚湯微胡椒辣味,豬肚好稔,好味。芥菜煲芥菜新鮮翠綠,夠稔,面頭有蝦米同腰果。個湯都可以飲埋!川味雞球雞肉嫩滑,佢個醬料有一種獨特既香味,之前未食過!好有鑊氣,乾身,惹味!好好食!價錢仲要幾平,68蚊炸凍花蟹好大只!!蟹肉好新鮮,夠實淨,已經碎晒啲殻,食落都好方便!好多蟹肉同蟹膏好鮮味!正!食潮州野點可以唔食鹵味?呢一碟鹵味有鵝腸、鵝片同鵝肝。鵝腸薄薄一片,超爽!鵝肉都係,入味,肉爽!鵝肝好稔好香!好味!炒魚麵第一次食魚麵,幾特別,長長地,又唔會斷。仲有肉絲、香芹同韮菜等。炒得好香,有鑊氣。小食叫左蒸水晶糕紅豆餃皮薄,紅豆一粒粒,但好稔,又唔會太甜!右邊係菜脯餃,咸味,菜脯爽口,有咬口。粟米餃粟米甜,晶瑩剔透。全部即蒸,熱辣辣。唔錯既一間潮菜館!會再黎!

湯方面,我地揀左青水欖豬展燉湯
材料豐富,有清淡地既水欖味,好潤喉。

青欖燉豬𦟌

咸菜胡椒豬肚湯
微胡椒辣味,豬肚好稔,好味。

芥菜煲
芥菜新鮮翠綠,夠稔,面頭有蝦米同腰果。個湯都可以飲埋!

濃湯大芥菜

川味雞球

凍花蟹
好大只!!蟹肉好新鮮,夠實淨,已經碎晒啲殻,食落都好方便!

潮州凍花蟹

好多蟹肉同蟹膏
好鮮味!正!

食潮州野點可以唔食鹵味?
呢一碟鹵味有鵝腸、鵝片同鵝肝。
鵝腸薄薄一片,超爽!鵝肉都係,入味,肉爽!鵝肝好稔好香!

鹵水三拼

好味!

炒魚麵
炒得好香,有鑊氣。
潮州炒魚麵

小食叫左蒸水晶糕

粟米餃
粟米甜,晶瑩剔透。
全部即蒸,熱辣辣。

水晶餃

唔錯既一間潮菜館!會再黎!
青欖燉豬𦟌
濃湯大芥菜
潮州凍花蟹
鹵水三拼
潮州炒魚麵
水晶餃
2018-07-30 59 views
偶然在老銅發現樓上的潮洲菜,看見風評不錯,約同家人一試一進門,感覺乾淨企理,經理還異常的帥,態度亦很好,帶著一些較年長的侍應也把出菜處理得井井有條,值得一讚。我們沒有點二人餐,因為想試試一些很久沒吃過的正宗潮洲菜。先來的是鹵水鵝片,意想不到的乾身,沒有過多油脂,入口煙韌有嚼勁,而且下面浸著鹵水的豆腐也不會過咸,不錯啊接著就是方魚炒芥蘭,方魚也就是潮州粥經常會放的大地魚切成方塊,加上爽脆的芥蘭也是不俗,但大廚預先把本來很小顆的芥蘭切塊,令賣相有不太好。蠔仔粥也是有用方魚跟肉碎調味,也是十分濃的雞湯香,可是忘了下冬菇,冬菜跟芹菜,所以賣相不夠美觀。12兩的凍蟹非常多肉,殼早已破開,盛惠$408,但潮州凍蟹一向都是這價錢,以這質素來說合格了。煎黃花魚也是十分多肉,外面的鹽也醃得剛好,不過骨也很多,大家吃時要小心。潮州翅又是另一重頭戲,超濃郁的豬油香加上金華火腿的湯底,非常的好吃,令人想越吃越多。甘草水果盤就像是一個用咸柑吉醃過的生果拼盤,咸咸甜甜的相映成趣。其實最出色的反而是最平的粿,8大元一顆,但蒸出來皮薄餡多,玉米帶點甜最好吃。芋蓉反而是很小一碗,有點不夠吃的感覺。
偶然在老銅發現樓上的潮洲菜,看見風評不錯,約同家人一試

我們沒有點二人餐,因為想試試一些很久沒吃過的正宗潮洲菜。

芋蓉反而是很小一碗,有點不夠吃的感覺。
2018-07-30 64 views
爸爸媽媽都係潮州人, 但由細到大媽媽煮的潮州餸菜都不多, 亦有別於外面食到的潮州菜, 今次朋友介紹呢間店名已經頗為特別的名字, 十里潮香, 六點半到, 可能時間尚早, 客人不多, 牆上貼滿一些降龍十八掌的招式, 等上菜時可以慢慢欣賞一番, 地方唔算大, 全部長枱, 適合三五知己, 潮州炒魚麵, 一上枱聞到陣陣我都唔識容易的香味, 加入少量蛋絲, 菜絲及蝦, 麵質非常彈牙, 味道不太濃, 香煎蠔仔烙, 香脆, 每啖都可以食到蠔仔, 滷水三寶有鵝片, 鵝肝及鵝腸, 夠入味, 特別鵝腸夠爽, 花膠螺頭燉豬展, 優惠價$68(原價錢98), 足料, $68可以飲到盅燉湯, 真係好抵, 桃花島黃皮蜜及佛手香黃蜜,足料味濃, 最後的驚喜係隔離枱叫了反沙芋, 一份有八件, 佢地好客氣咁話食唔哂, 請左我地食三件, 不太甜, 可能人地請, 所以特別覺得釨味道.
2018-07-29
2018-07-30 55 views
行街行到攰,雖然只係六點到,但都決定去食晚飯啦,係眾多餐廳中揀左潮州菜食,入去時人唔多,但愈來愈多人啦,食飯時間就坐滿人,好彩黎得早!先先叫左兩個湯潤潤喉咸菜胡椒豬肚湯,豬肚好林,好香胡椒味,飲完成個身暖晒!花膠嚮螺豬展燉湯好多料,有雞、螺頭、大大塊花膠。有甘多料,個湯唔洗講都知好濃,好清甜,好潤。鹵水拼盤-鵝腸、鵝肝、鵝胸超正!鹵水好入味!鵝腸超爽脆!薄薄地既腸皮痴住少少肚膏,正!平時食鵝肝多數係煎,鹵水真係少食。鵝肝味好濃,好creamy既感覺,唔會腥,又幾好食喎,有另一番風味!鵝胸肉,稔得黎爽爽地,做得唔錯!鹽香元朗凍烏頭魚尾有元朗魚場既出世紙,好新鮮,好多肉,咸咸地。中意佢個豆豉醬,之前食過其他潮州菜,個醬好咸,呢個剛好,唔會太咸,點少少食,提升魚既味道!凍花蟹好好彩,我地無訂到,但有貨,二話不說就叫左!蟹好大只!肉好鮮味,爽,唔會梅晒!啖啖肉,超正!少食拼盤有芋頭粿、韮菜粿、土豆粿等,材料豐富,即叫即整,熱辣辣!好滿意呢餐!食物質素好,價錢唔貴,值得再黎!特價餐都幾抵!

先先叫左兩個湯潤潤喉
咸菜胡椒豬肚湯,豬肚好林,好香胡椒味,飲完成個身暖晒!

花膠嚮螺豬展燉湯

鹵水拼盤-鵝腸、鵝肝、鵝胸

鵝胸肉,稔得黎爽爽地,做得唔錯!

鹽香元朗凍烏頭

凍花蟹

少食拼盤
有芋頭粿、韮菜粿、土豆粿等,材料豐富,即叫即整,熱辣辣!

好滿意呢餐!食物質素好,價錢唔貴,值得再黎!

特價餐都幾抵!
2018-07-26 81 views
今日去完書展❤️去咗一間好有特色嘅潮州店舖食粥仔!!!呢間店舖嘅名同裏面嘅裝修非常之唔同😝😝😝店內嘅環境牆壁竟然係蓋世武功😂降龍十八掌!睇嚟店主係金庸迷!雖然餐廳佈置極度出位!但係仍然非常舒適坐得非常舒服~今次我同小鮮肉老公就叫咗個二人餐貪佢乜都有啲而且夠平!一個價錢加埋318,就可以食晒餐廳招牌菜😍雖然佢話二人餐但其實我覺得三個人都夠食😝首先方魚肉碎蠔仔粥非常足料,蠔仔帶出了豐富的海鮮味道,亦令粥獨特的口感,配埋脆脆的方魚!簡直一試難忘,而且熱辣辣份量夠⋯⋯人妻同小鮮肉老公足足每人食咗滿滿的兩碗😆之後就輪到胡椒豬肚湯,豬肚非常清潔冇苦味,飲到第二三啖開始濃濃的胡椒味開始帶出。暖暖辣辣的去濕暖胃一流😎飲完成個身體都非常舒服😌好補呀⋯⋯媽媽咪阿⋯⋯然後就輪到蠔餅啦⋯⋯酥脆可口,超級多蠔仔!基本上每一啖都係蠔蠔蠔☺️⋯⋯值得一試滷水雙拼:我哋就揀咗鵝肉同鵝翼~滷水非常入味而且肉質嫩嫩的~鹹味亦非常適中☺️☺️☺️方魚炒芥蘭:呢種配搭人妻都係第一次食,傳統香港唔係炒牛肉就炒豬肉,今次終於可以試試新意思!其實方魚在潮州或者廣東是天然的添味劑,只係香港唔太流行~當脆脆的鹹香方魚乾遇上甘香鮮嫩的芥蘭!鹹甜鮮

方魚蠔仔肉碎粥

胡椒豬肚湯

豪蠔餅

滷水雙拼

方魚炒芥蘭:呢種配搭人妻都係第一次食,傳統香港唔係炒牛肉就炒豬肉,今次終於可以試試新意思!其實方魚在潮州或者廣東是天然的添味劑,只係香港唔太流行~當脆脆的鹹香方魚乾遇上甘香鮮嫩的芥蘭!鹹甜鮮甘完美融合,開胃得來又生津😋
方魚炒芥蘭

最後餐廳會放上甘草水果為這一餐畫上完美的句號⋯⋯實在非常幸福❤️❤️❤️
甘草水果

2018-07-22
方魚蠔仔肉碎粥
胡椒豬肚湯
豪蠔餅
滷水雙拼
甘草水果
2018-07-24 82 views
放工跟同事去了銅鑼灣食潮州菜,唔講唔知會有間潮州菜館在金百利裏面,而且價錢只比茶餐廳貴少許,非常平民價。荔蓉香酥鴨:炸得外面酥脆,芋蓉不過太厚但夠軟腍及幼滑,再加上薄薄一層的鴨肉,這個菜式真係越來越少見。鹽香凍烏魚:烏頭是出名的元朗烏頭,不過因為現在不是食烏頭季,所以黃油不多,但肉質嫩滑有鮮味,但又不會太咸。滷水三寶:三寶滷得很入味,鵝片不太夠腍;鵝肝甘香腍滑,入口即溶;鵝腸爽脆有咬口。家鄉炒麵線:有些肉絲、芽菜及葱等配料,麵線炒得爽口,完全不糊口。五香牛展:牛展滷得入味且腍,帶點咬口。潮州紅燒翅:果然啖啖魚翅,價錢好似比較貴,但絕對超值,因為整碗都充滿魚翅,十分足料。

鹽香凍烏魚

家鄉炒麵線

五香牛展:牛展滷得入味且腍,帶點咬口。

鹽香凍烏魚
家鄉炒麵線
2018-07-23 100 views
潮州菜比人感覺就係一大班中佬係大排檔叫幾支啤酒食滷味,但事實上潮州越來越受歡迎,而餐廳亦由大排檔轉變了走中高檔路綫。今晚同老公兩個去了銅鑼灣的十里潮香食潮州菜。雖然位處銅鑼灣但價錢卻非常大眾化,二人餐都是$298,有多款特色的潮州菜,樣樣都可以試齊。青欖燉豬展淡淡欖香,湯既清且甜,青欖有止咳化痰作用。滷水雙拼:鵝翼及豬手兩者都炆到很入味,鵝翼更是入口溶化,豬手就比較鞋。香煎蠔仔烙啖啖蠔肉及蛋香,蠔肉完全唔腥,味道一流。方魚肉碎蠔仔粥必試的食物之一,方魚香味十足,蠔肉脹卜卜,湯底既香且鮮,完全無腥味。方魚炒芥蘭切段芥蘭,以炸脆的方魚作伴菜,香口又不油膩。黃金蝦棗炸得鬆脆但裏面蝦肉不多,不夠彈牙。

青欖燉豬展
淡淡欖香,湯既清且甜,青欖有止咳化痰作用。

滷水雙拼:鵝翼及豬手
兩者都炆到很入味,鵝翼更是入口溶化,豬手就比較鞋。

香煎蠔仔烙
啖啖蠔肉及蛋香,蠔肉完全唔腥,味道一流。

方魚炒芥蘭
切段芥蘭,以炸脆的方魚作伴菜,香口又不油膩。

黃金蝦棗
炸得鬆脆但裏面蝦肉不多,不夠彈牙。
方魚炒芥蘭
潮州菜是中國南方傳統地道飲食文化之一,以選料考究、刀工精细,烹調方式多樣見稱,亦因潮汕地區鄰近沿海,其鹹鮮海產也頗知名。而潮州菜來到香港後亦逐漸演變加入了不少地道元素,此種平民化港式潮菜大眾又稱之為打冷。在銅鑼灣要覓得一所出色的地道潮州菜並不容易,而筆者最近就和家人來到金百利中心一間新開業的潮州菜用膳。店内空間不大,裝修簡約舒適,設計選用了金庸小說裡以饞嘴聞名的丐幫幫主洪七公為主題,牆上印有不少他的武功招式如神龍擺尾、飛龍在天等作裝飾,滿有新派玩味中國風,轉變了打冷店一般較街坊簡陋的形象。細閱餐牌,小店的菜式種類也頗多,從滷味湯品、前菜小炒到海鮮鮑翅、主食甜點皆有供應,另有2款優惠套餐,$600元左右已可享一個4人套餐,算甚抵食,實在豐儉由人。我們點了一個4人優惠套餐,另加了幾道傳統小菜。鹹菜胡椒豬肚湯,以胡椒、鹹酸菜和新鮮豬肚滾成靚湯,豬肚煙韌帶嚼勁,鹹酸菜鹹香爽口,湯色呈奶白狀甚濃郁,味道先是微微的鹹酸鮮甜,胡椒香不太突出,到後段胡椒味才徐徐散發開來,微微的辛辣為味蕾添上了刺激了,整體味道雖不很突出,但還算到位。青欖燉豬展,另一款老火燉湯, 湯色呈深褐色,入口甘甜,滲著淡淡青欖酸香
滷水拼盤

我們點了一個4人優惠套餐,另加了幾道傳統小菜。

青欖燉豬展

青欖燉豬展,另一款老火燉湯, 湯色呈深褐色,入口甘甜,滲著淡淡青欖酸香,暖胃滋潤。
滷水拼盤

滷水拼盤,有齊鵝件、五花腩、滷大腸、豬耳、紅腸和豆腐。鵝件肉質細嫩,五花腩爽口入味,但脂肪多得有點嚇人,不敢多吃;滷大腸偏瘦煙韌沒有臊味,鹵豬耳爽脆帶嚼勁,紅腸鹹香惹味,豆腐軟滑盡吸滷汁滋味。這裡的滷水汁香而不太濃不會死鹹,全都滷得剛好入味帶著香料清香,也吃得到食材原有滋味,層次尚算豐富。
滷水鵝肝

滷水鵝肝,鵝肝做得非常幼嫩,入口綿滑無筋,點上白醋添上酸香,清爽入味,沒有膩口的感覺,做得十分出色,頗有驚喜。
香煎蠔仔烙

香煎蠔仔烙,跟一般的蠔仔餅有點不同,沒有用上太多澄麵,煎得脆身色澤金黃,滿有蛋香,粒粒肥大的蠔仔份量亦不少,處理得乾淨無沙,咬落外脆內軟,蠔香濃郁,不太油膩,點上魚露添上鹹鮮,更顯潮味。
荔芋香酥鴨

荔芋香酥鴨,賣相雖與預期中有點出入,但仍算炸得香酥脆口,芋泥釀在薄薄的鴨肉上面,綿密幼滑,芋香十足,頗為搭配,佐上炸得酥化的珍珠菜,別具風味,如外層脆皮能做得鬆香一點口感應會更佳。
鹽香涷烏頭

選用本地元朗出產的黃油烏頭

鹽香涷烏頭,選用了本地元朗出產的黃油烏頭,魚肉結實嫩滑帶黃油香,啖啖肉沒有魚腥,鹽香油潤,不用點醬已很鮮味,蘸點普寧豆醬添上鹹鮮,更能帶出魚香。
潮式春菜煲

潮式春菜煲,春菜是潮汕獨有的特產,口感介乎芥菜與菜心之間,兼有菜心的清甜和芥菜的甘苦,大廚簡單以肉湯、冬菇和蘿蔔烹煮,春菜吸收了湯頭的鮮甜肉香,食落爽嫩香口,湯頭亦鮮甜味美,為之前的濃膩帶來了一點小清新。
汕頭小食拼盤

汕頭小食拼盤裡有五款粿件,是潮汕地區民間小食,菜脯粿爽脆鹹香,韭菜粿濃鮮香口,芋頭粿軟脆中帶芋香;紅豆粿軟綿香甜,玉米粿以粟米夾上鹹肉碎,清甜爽口。五款粿角各有特色,粿皮晶瑩軟糯,雖然感覺有點油膩,但風味特別,小試無妨。
蛋包菜甫粒炒飯

蛋包菜甫粒炒飯,蛋絲皮將半圓的炒飯團團包著,賣相精緻,炒飯炒得粒粒分明,加上菜甫粒的鹹香脆口,更覺清爽惹味。
馬蹄綠豆爽

最後以馬蹄綠豆爽來一個完美結局,切成薄片的馬蹄,配上去皮綠豆,質感濃稠,清清的不會太甜, 爽脆帶咬口,唯一挑剔的是綠豆不夠酥化,如煮得鬆化一點,口感沒有違和,將會更好。

整餐質素十分有驚喜,尤其是那滷水鵝肝實在讓筆者留下深刻的印象,而且店員招呼有禮,定價亦合理抵食,在銅鑼灣要找一處坐得舒適的潮州打冷,這店實屬不二之選,有機會來到此區,不妨可來試一下。
2018-07-09
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
滷水鵝肝
鹽香涷烏頭
選用本地元朗出產的黃油烏頭
潮式春菜煲
蛋包菜甫粒炒飯
2018-07-19 318 views
一直都鍾意食潮州菜,喺呢幾年多咗好多潮州餐廳,唔洗淨係得打冷選擇。喺銅鑼灣有一間超推介嘅潮州餐廳,價錢唔貴,而且性價比高,份量足之餘味道都唔錯。位於金伯利廣場樓上,唔係朋友同我嚟我都唔知佢嘅存在。上到去見到d poster,先知道原來係傷心酸辣粉旗下另一個品牌,質素都應該唔太差。餐牌價錢唔算貴,幾親民,特別當佢喺銅鑼灣呢個地區嘅時候,就更加覺得抵食!大力推介呢個二人餐,包含好多個菜式,而且價錢唔貴,相當抵食!.二人餐自選滷水雙拼-滷水鵝肉五香牛展唔會將貨就價,份量絕對唔少!牛展同鵝肉浸到軟腍,滷水味濃!肉脂均勻,厚度適中.香煎蠔仔烙蠔仔分量多,幾乎每一啖都會食到好,炸漿唔算好厚,炸到脆卜卜!.方魚肉碎蠔仔粥飽肚之選!有二人份量,肉碎有經過醃製,鹹鹹地。粥裏面都滲透肉香!方魚更加帶起左粥嘅香味,超惹味!而且粥煮到好綿,心機之作。.方魚炒芥蘭方魚嘅味道連埋芥蘭本身嘅鮮甜混和一體,爽甜香口!炒得依然保持翠綠,有少少薑汁味,唔會好油。.普寧炸豆腐 $58又一樣經典潮州菜呀!硬豆腐經過油炸,依然保持佢厚實口感。坊間好多豆腐經過油炸都會變得特別油,但係咬開豆腐,佢嘅皮係分得開,外皮有少少椒鹽味,但

位於金伯利廣場樓上,唔係朋友同我嚟我都唔知佢嘅存在。

普寧炸豆腐 $58
普寧炸豆腐
又一樣經典潮州菜呀!硬豆腐經過油炸,依然保持佢厚實口感。坊間好多豆腐經過油炸都會變得特別油,但係咬開豆腐,佢嘅皮係分得開,外皮有少少椒鹽味,但係唔會過於鹹。
碧綠川椒雞球 $68
碧綠川椒雞球
睇落有啲似醬油雞,唔覺有辣椒,食落其實唔會好辣,不過佢係咁多款菜裏面算係比較重口味;雞件唔會煮到過老,裏面都仲好嫩滑。
黃金蝦棗 $60
黃金蝦棗
蝦棗係一樣潮州特色菜,將蝦膠拎去油炸,外皮金黃香脆,裏面軟腍Q彈。蝦肉經過醃製,有啲胡椒香味,好惹味。一份有8大粒,2個人嚟食會有d飽。

環境光亮,地方整潔,上菜有效率且味道不錯,價錢又唔貴;以銅鑼灣呢個地方嚟講,真係絕對值得返場
2018-07-17
$150 (Dinner)
2018-07-13 341 views
銅鑼灣的金百利出名多餐廳食肆,但吃潮州菜就只此一家。餐廳以丐幫幫主洪七公為主題,牆上印有不少武功招式,例如:神龍擺尾、龍戰於野、飛龍在天....., 活像一本武林秘笈。主餐牌除了散叫外,亦有二人、四人及六人套餐,而晚市一人套餐只是$58,包括一款主菜、是日靚湯、白飯、糖水,熱飲+$3,涷飲+$7,價錢可說是豐儉由人。滷水三寶($138)滷水三寶有鵝片、鵝肝、鵝腸。下面放了幾片滷水豆腐。鵝片-肉質幼嫩,滷水汁的味道不會死咸,滷水香料帶出肉的香味。鵝肝-這個鵝肝是非常幼滑,入口有綿綿的口感,又沒有膩口的感覺,真是要給它一個讚。鵝腸-鵝腸大大片,入口爽脆,並帶有少許肥膏,甘香馥郁。潮州紅燒翅 ($198)魚翅多到用筷子夾起當麵吃,可以先吃一口原味魚翅,再按個人口味加入浙醋和莞茜增味。魚翅用了有蓋瓷器盛載保持溫度。方魚炒芥蘭 ($65)芥蘭斜切成片,炒得青綠的芥蕑很清爽又爽脆,亦沒有苦澀味道,時間和火喉掌控得宜。鹽香涷烏魚 ($128)烏頭用了本地元朗出產的,魚肉幼滑並帶有鹽香,近魚皮部分,更有很多黃油,令魚肉帶著魚油的香氣。另外附有一碟普寧豆醬可增添味道。試業期間,午市免加一,全日九折優惠。

滷水三寶($138)

滷水三寶

滷水三寶有鵝片、鵝肝、鵝腸。下面放了幾片滷水豆腐。

滷水三寶

鵝腸-鵝腸大大片,入口爽脆,並帶有少許肥膏,甘香馥郁。
滷水三寶

潮州紅燒翅 ($198)

潮州紅燒翅

方魚炒芥蘭 ($65)

方魚炒芥蘭

鹽香涷烏魚 ($128)

鹽香涷烏魚

試業期間,午市免加一,全日九折優惠。

門面

內在環境

餐牌
2018-07-11
$265 (Dinner)
2018-06-30 452 views
銅鑼灣金百利係經濟餐廳既基地 呢個鋪之前係間經濟西式餐廳 依家搖身一變就變左一間潮州菜館 -十里潮香 本身都鐘意食潮州菜 今次當然要黎試下啦~ 細細一家店好HOMEY~ 睇下menu, 好多大路菜色(我鐘意既都有~~ ) 首先, 點左潮州紅燒翅 $198 細細一碗 但勝在好足料 正雙拼滷水豆腐五香牛展 $108 本身唔太好鵝 但卻好恨食滷水食物 幸好可點雙拼 豆腐失了點準 有啲𤓓味 但牛展卻入味十足 方魚肉碎豪仔粥 $58 用料足 蠔仔不大不小剛好 加上方魚等等材料 十分惹味~潮州沙茶牛河$68同樣有水準 沙茶味濃 牛肉亦剛好 河粉條條炒得分明不會變成一pat黃金蝦棗 $69全部菜中最期待這個 好少潮州餐館有呢味菜 呢度竟然有實在太感動!!!!凍柑桔蜜 $19x2  嘢飲上到嚟嘅時候當場驚嚇了一跳點解係黑色嘅?! 原來佢用咗平時嘅涼果切碎飲落口感十足總括黎講餐廳細細 好溫馨好似啲私房菜小店 同成班朋友黎食都唔錯~
本身都鐘意食潮州菜 今次當然要黎試下啦~
細細一家店好HOMEY~

睇下menu, 好多大路菜色(我鐘意既都有~~ )

雙拼滷水豆腐五香牛展

方魚肉碎豪仔粥

方魚肉碎豪仔粥 $58
用料足 蠔仔不大不小剛好 加上方魚等等材料 十分惹味~
潮州沙茶牛河

雙拼滷水豆腐五香牛展
方魚肉碎豪仔粥
潮州沙茶牛河
凍柑桔蜜
早前sogo感謝周年慶戰況激烈,好不容易買到心水產品,但換來一身疲倦,拖著戰利品來到金百利廣場開餐。 我們沒有指定要到那家餐廳,不過,無意間發現5樓有一間吃潮州菜的餐廳,即時想起蠔仔粥及荔蓉香酥鴨。 餐廳的舖面的佔地不算很大,不過,座位挺多,空間感足,坐下後感覺舒適。 花膠螺頭燉翅群 燉湯正在進行推廣,以優惠價HK$68就可以喝到,說實,燉湯的火喉足,湯頭鮮甜,而且內裏材料豐富,包括有花膠及螺肉等,每一口都充滿肉香,非常滋潤順喉。 荔蓉香酥鴨 這個荔蓉香酥鴨絕對是必食推介,外層超級酥脆,而內層的荔蓉香滑綿軟,令人忍不住一件接一件的放進咀裏,最重要是油膩感不重,吃後不會有膩滯感。 滷水三寶 (鵝片、鵝肝、鵝腸) 這個滷水三寶同樣值得推介,滷水味濃郁,但味道不會過鹹,鵝片非常入味,肉質鮮嫩,不會過肥,鵝肝肥美,口感油潤,軟滑得帶又甘香,鵝腸口感爽彈有咬口。 方魚肉碎蠔仔粥 蠔仔粥的味道非常鮮味,蠔仔數量雖然不算很多,但size大大粒的,入口鮮甜,一點都不腥,一碗就夠兩個人分著吃。 汕頭小食拼盤 其實我們點菜時,不太知道汕頭小食拼盤是什麼,開始時還以為是炸物,但原來是煎粿。 拼盤內共有5種

花膠螺頭燉翅群

荔蓉香酥鴨

滷水三寶 (鵝片、鵝肝、鵝腸)

汕頭小食拼盤

拼盤內共有5種口味,說實,我也忘記了煎粿的名稱,不過,中間黑色的味道甜甜的,口感煙韌得來又帶點香脆,而 韭菜粿及粟米粿的餡料挺足,口感QQ,蘸上辣椒醬後,味道相當不錯。

馬蹄綠豆爽
馬蹄爽有點出乎意料,因為它是熱食的,糖水清度適中,馬蹄爽脆清甜,配上粒粒綠豆,口感十足,讚。

福果芋泥
芋泥的味道不錯,入口軟滑,口感油潤,不過,味道有點甜,建議與朋友share吃。

2018-06-11
2018-06-27 92 views
又黎到金百利搵食,銅鑼灣黎講,呢度嘅餐廳性價比都好高屋企人本身係好鐘意食潮州野就揀左呢度喇野食多到花多眼亂,樣樣都好想食呀,最後叫番D傳統大路野再加其他其實佢最吸引我嘅係幾個湯鹹菜胡椒豬肚湯一直係我至愛,好鐘意辣辣地種感覺,又鐘意豬肚嘅口感呢次食得出豬肚洗得好乾淨,鹹菜胡椒互相配合唔會搶左味花膠螺頭燉豬展就勁多料!睇到都開心,好足料好正!我認我係湯怪,哈哈野食方便蠔餅同蠔粥都好高質另外方魚炒芥蘭我係好欣賞嘅第一次食方魚,係脆身嘅同好香口又咸咸地個人認為代替咸豬肉更為健康同配得更出色韭菜豬紅分量好大,都入味滷水三寶都係平時會少食,難得黎到都叫左,豆腐比較特別,本身係帶酸味最後我覺得一定要試佢幾杯潮州飲品,真係好特別以前完全無飲過類似味道凍香黃蜜凍金桔蜜熱黃皮蜜仲有樣野一定要講,男經理真係好好服務又好傾,全程都有介紹同跟足,真係好難得佢真係有令我覺得賓至如歸嘅感覺
又黎到金百利搵食,銅鑼灣黎講,呢度嘅餐廳性價比都好高
屋企人本身係好鐘意食潮州野就揀左呢度喇

其實佢最吸引我嘅係幾個湯

呢次食得出豬肚洗得好乾淨,鹹菜胡椒互相配合唔會搶左味

花膠螺頭燉豬展就勁多料!
睇到都開心,好足料好正!

我認我係湯怪,哈哈

野食方便蠔餅同蠔粥都好高質

另外方魚炒芥蘭我係好欣賞嘅
第一次食方魚,係脆身嘅同好香口又咸咸地
個人認為代替咸豬肉更為健康同配得更出色

韭菜豬紅分量好大,都入味

最後我覺得一定要試佢幾杯潮州飲品,真係好特別
以前完全無飲過類似味道

凍香黃蜜
凍金桔蜜
熱黃皮蜜

佢真係有令我覺得賓至如歸嘅感覺
2018-06-27 85 views
除打冷舖外,正宗潮州菜於香港取價不便宜,難得近日得悉新開潮州菜館十里潮香於試業期間全日九折及晚市有免費甜品贈送,很久亦未嚐過潮菜,就往銅鑼灣時順到一試。十里潮香位於金百利廣場內,舖面不大,裝修上將菜式相片放於牆上,清晰易明。鹹菜胡椒豬肚湯湯水有好幾款,本想一試青欖燉豬展但已沽清,改為大路的鹹菜胡椒豬肚湯。豬肚份量不少,鹹酸菜及胡椒粒下得不多,鹹酸辛辣味較輕,一般人都可以接受得到。花膠螺頭燉翅群試了一小羹,燉湯非常滾熱,味道鮮甜,材料花膠翅群各有一大件,算是用料十足。鹽香凍烏頭魚飯乃潮州獨有,以魚當飯,多用肉質較結實的魚,傳統以海水煮熟後攤涼。是夜魚飯用上烏頭,配上鹹中帶甜的普寧豆醬。凍烏頭魚肉肉質緊致,魚肉一梭梭的,吃得出適量鹹味,美中不足是魚肉略瘦,不見黃油。方魚炒芥蘭芥蘭不是平常食到的深綠色芥蘭,味道顏色較似菜心,青綠色的一大碟,爽脆味道略淡。方魚肉碎蠔仔粥潮州粥不似廣州粥的煮到開米花,反而近似湯飯,飯粒一粒粒完整的。蠔仔份量下得不少,細細粒脹卜卜的,清淡湯飯配上鹹香的凍烏頭同食很適宜。韭菜煮豬紅豬紅切成正方形的不易散開,豬紅入味爽脆,配上同樣入味的韭菜下粥最佳。滷水鵝片滷水鵝片百

花膠螺頭燉翅群

韭菜煮豬紅

滷水鵝片
滷水鵝片百多元有十片八片算是不貴,鵝片連皮切成一大片的,厚薄適中,十分工整,皮下脂肪不多,肉質略瘦,鵝味到位,不見腥膩。鵝片下面放有豆腐,嫩滑入味。

馬蹄綠豆爽
馬蹄綠豆爽免費贈送,綠豆爽乃去衣綠豆,與馬蹄同樣清熱下火,食完濃味菜式後食此甜品可清味蕾。
2018-06-26
$265 (Dinner)