2021-12-18 1370 views
去長洲仲食海鮮?值得一去嘅隱世意大利餐廳,推介有日無意之中發現佢…被佢嘅慢煮60牛所吸引,週末book位要成個月先有呀喂…入到去小店經營,但見到好多細緻位都裝飾得好有風格,比客人一個好舒服嘅感覺由於做咗功課,知道小店特色係慢功出细貨,預咗時間要等…反而感覺又唔係耐喎頭盤叫咗鵝肝多士,外脆內軟,厚切味濃咬一啖,油脂爆出,入口即溶,反白眼系列完咗頭盤十分鐘左右,期待已久的慢煮60小時出場…一切落去,已經感受到果種嫩…入口即化…牛味刺激你每個味雷,外脆內嫩,肉汁豐富,簡直係講唔出,反白眼咁好食就連伴菜薯仔都做到外脆內軟,痴缐㗎😋第一碟係香草黑松露焗雞…由於二人食,只叫了半隻,廚師親自出手切件,ummmm,雞係極嫩嘅,不過略嫌香草味太過,亦食唔出黑松露味,唔太啱自己口味,不過男友就大贊。最後一個 crème brûlée, 比預期遜色⋯⋯太實唔滑,糖面稍燶有苦味,絕對有進步空間😜不過我仍然誠意推咗個60小時慢煮牛,佢應該係我暫時食過最棒的牛,一定會因為你再黎😍
去長洲仲食海鮮?

值得一去嘅隱世意大利餐廳,推介

有日無意之中發現佢…
被佢嘅慢煮60牛所吸引,週末book位要成個月先有呀喂…

頭盤叫咗鵝肝多士,外脆內軟,厚切味濃

咬一啖,油脂爆出,入口即溶,反白眼系列

完咗頭盤十分鐘左右,期待已久的慢煮60小時出場…

一切落去,已經感受到果種嫩…

就連伴菜薯仔都做到外脆內軟,痴缐㗎😋

第一碟係香草黑松露焗雞…

最後一個 crème brûlée, 比預期遜色⋯⋯
太實唔滑,糖面稍燶有苦味,絕對有進步空間😜

2021-10-04 1095 views
長洲隱世餐廳ChocoDuck Bistro龍蝦即製手作意粉😍😍😍手作意粉同平時食開好唔同,好彈牙,配上超鮮甜既龍蝦汁,新鮮既龍蝦肉,好想食多碟🤤🤤🤤翻食指數:5星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Beef 60🤤🤤🤤🤤🤤慢煮60小時既牛肉,一個字黎形容,嫩!也許係我食過最好食既牛肉🤤🤤🤤翻食指數:5星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
長洲隱世餐廳
ChocoDuck Bistro

龍蝦即製手作意粉😍😍😍
翻食指數:5星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Beef 60🤤🤤🤤🤤🤤
慢煮60小時既牛肉,一個字黎形容,嫩!
也許係我食過最好食既牛肉🤤🤤🤤
翻食指數:5星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-07-02 1042 views
上一次唔記得加返相上去。。。所以再post多一次🥲 去過幾次長洲 掃街既野食食過唔少 於是做左功課上網搵下有無特色既餐廳試試 今次搵左一間隱蔽既意大利餐廳 食呢間餐廳要預返多啲時間食 要預先訂位 walk in 好多時未必有位.一入到餐廳 環境好舒服 好似外國個啲有情調既西餐廳 位置幾闊落 餐廳menu系用英文.前菜先上一個熱辣辣 香脆 既法包 旁邊有埋橄欖油俾你配搭一齊食 一個人兩舊 唔使爭😙.蕃茄香辣魷魚魷魚夠鮮味🦑蕃茄汁食得出用新鮮蕃茄整出黎 無加太多調味入去 食到蕃茄本身既酸甜味 佢既香辣不得了 真系幾辣 應該有中小辣程度~.大蝦墨汁意粉意粉口感有咬口 唔會過軟 可能打左墨魚汁落意粉 意粉每條充滿左墨魚汁既味道 顏色同味道都唔錯 大蝦都有三隻 全部都夠新鮮 推介啊☺️.Beef 60好期待的一個主菜 真系無令我失望 慢煮左60小時既牛 切既時候已經感受到佢嘅軟淋唔多肥肉位置 食落充滿肉汁 可以系話入口即融🤤一定要試 加上配菜有蕃茄仔蘆筍 好新鮮 好食 加埋一個好滑既薯蓉 食哂有個主菜好飽😋.整體黎講:有質素既食物同餐廳 老闆娘好nice 推薦特別日子黎試試💛
整體黎講:
有質素既食物同餐廳 老闆娘好nice 推薦特別日子黎試試💛
前菜法包
前菜法包
2021-06-04 320 views
兩日一夜長洲遊既你而且有啲budgets不仿試下呢間餐廳😚相信大家係長洲食魚蛋、又或者食糯米糍食得多,係咪冇諗過長洲都有得食意大利餐廳呢?係YouTube 睇到有YouTuber介紹既一間餐廳,於是就想試吓食新野。介紹之前我一定要提大家食呢間餐廳一定要book位架,無walk in。第一個前菜係辣魷魚前菜,菜式辣度有中小辣而且魷魚夠鮮味。第二個菜式係大蝦墨汁意粉,呢個菜式係當日推介唔知平時會唔會有呢?如果鍾意食墨汁同蝦嘅你,覺得你要試吓啦!個汁煮得幾濃,夠哂味!第三樣菜式一定一定推薦大家叫嘅主菜就係慢煮牛,塊牛煮夠晒林,而且份量足夠一個女仔食架啦!除咗牛之餘,仲有少少side dish同薯蓉,好creamy!最後,覺得女老闆娘幾nice架,而且成間餐廳個氣氛唔錯不過好似得一個廚師,啲菜式就等得有啲耐。我地個日就預慢慢食,食左兩個鐘左右

第一個前菜係辣魷魚前菜,菜式辣度有中小辣而且魷魚夠鮮味。

最後,覺得女老闆娘幾nice架,而且成間餐廳個氣氛唔錯
不過好似得一個廚師,啲菜式就等得有啲耐。
我地個日就預慢慢食,食左兩個鐘左右

• 慢煮牛
2019-12-15 2045 views
總是說好奇心殺死一隻貓其實是挺有道理的,不過我被殺的是錢包探索長洲總是可以給人意料之外的事有值得期待的也有失望而歸的食物永遠是新鮮現整的好吃美食是值得等待的不過漫長的等待下,卻是換來........就...下次經過就好...哈哈等餐...等等等....等.....味道...嗯....份量...嗯...CP值...太糟糕.....服務...別提了......就....以後吃飯不會在我口袋名單就是了....
總是說好奇心殺死一隻貓
其實是挺有道理的,不過我被殺的是錢包
探索長洲總是可以給人意料之外的事
有值得期待的
也有失望而歸的

食物永遠是新鮮現整的好吃
美食是值得等待的
不過漫長的等待下,卻是換來........
就...下次經過就好...哈哈

等餐...等等等....等.....
味道...嗯....
份量...嗯...
CP值...太糟糕.....
服務...別提了......

就....以後吃飯不會在我口袋名單就是了....
2019-12-10
$200 (Dinner)
入長洲除了吃小食、掃街之外,都離不開晚上食海鮮。但大家有沒有想過在這平凡的小島上竟然有一間隱世、媲美米之蓮級數的西餐廳?今次我要為大家介紹《ChocoDuck Bristo》!😃話說是日入長洲同行一共14人,預先致電訂枱,老闆娘(即是大廚)細心了解我們的喜好、口味,為客人精心準備是日餐單,我們無須細看餐牌、考慮十多人應該點什麼,讓我們可以輕鬆享受晚餐!💯去到餐廳門前,已看見是日派對的告示!😆 餐廳內燈光柔和,整齊乾淨,喜歡他們的型格吊燈,與一些較暗、浪漫情調的餐廳相比,沒有那麼侷促,輕鬆自在!👍🏻是日餐單包括了前菜、沙律、主菜、薄餅、意粉、甜品,一應俱全。💯當中我最喜歡的是「烤新鮮石蚌」、「古岡左拉、羽衣甘藍薄餅」、「帶子菠菜芝士意大利卷」。❤️長洲水產豐富,近水樓台先得月,「烤新鮮石蚌」石蚌新鮮到不得了,鮮甜美味,烤焗火喉及時間控制得恰到好處,魚肉嫰滑。由於加了黑松露醬汁,味道香噴噴。配上檸檬、羅勒,提升石蚌鮮味,食到最尾,簡直連魚骨都想吞掉!😋😋😋「古岡左拉、羽衣甘藍薄餅」之餅底是由老闆娘大廚親自操刀製作,所以跟一般餐廳薄餅很不一樣。餅底超薄、超香脆,塗上自家製蕃茄醬,香甜醒胃。主角
「古岡左拉、羽衣甘藍薄餅」之餅底是由老闆娘大廚親自操刀製作,所以跟一般餐廳薄餅很不一樣。餅底超薄、超香脆,塗上自家製蕃茄醬,香甜醒胃。主角用料「Gorgonzola」,芝士味濃郁,芝士比例誇張,芝士比餅底還要厚,厚厚的半溶芝士,加上羽衣甘藍,每啖都令人讚嘆不絕,確實好味!😋😋😋
至於「帶子菠菜芝士意大利卷」,「Cannelloni」是意大利麵的其中一款,市面不太普遍,但老闆娘大廚悉心鑽研,讓食客可以在這裡品嚐。👍🏻卷子皮非常煙韌,餡料味道豐富,帶子鮮嫰,與菠菜、芝士混合一起,口感一流,絕對是絕配!😋😋😋
個人很喜歡老闆娘,除了她烹調技術一流,媲美五星級大廚,而且她態度親切友善,又懂得搞氣氛,與食客打成一片,讓客人可以輕鬆自在,享受假期。如果大家有機會來長洲,我激烈推薦《Chocoduck Bristo》!👍🏻因為它的水準質素,我已經禁不住相約其他好友食家一起試試!😋
Caprese with cherry tomatoes and rocket leaves
Grilled lobster with fresh mango salad
烤新鮮石蚌
Beef  60
帶子菠菜意大利卷
法式燉蛋
  • 帶子菠菜芝士卷
最初好擔心book唔到...咁啱撞正chef唔係香港...XD黎到餐廳...見到個鴨仔燈牌就知道我搵到佢了...店內嘅裝潢好別緻...睇得出有花過心思...成個環境好舒服...有柔和嘅音樂...太嘈chef都會提示食客...基本上主廚都係一腳踢...由點餐到送餐同埋收盤...現場仲有佢先生會幫忙...由於我地得兩個人...就冇開到酒飲了...各自嗌咗兩枝啤酒飲...我叫咗薑啤...老公叫咗兩枝日本手工啤酒...一枝係薯仔flavour一枝係coffee&choco mix嘅黑啤...三款啤酒都好好飲...薑啤好清新嘅感覺...淡淡嘅薑味...唔甜...我個人好喜歡...配肉一流...薯仔啤偏濃&苦...重口人士應該會喜歡...我老公超欣賞呢款啤酒...順帶一提佢係得獎嘅啤酒...我就比較喜歡另一款黑啤...有少許甜味...好香嘅啡味...好特別...食物方面,主廚推介咗個魷魚小食...彈牙嘅魷魚配上蕃茄香草黑欖打成嘅汁...個辣係會越食越辣...但係唔會太辣...個汁好好味...蕃茄同香草嘅比例配合得非常好...主菜我地叫咗個肉眼七成熟&龍蝦pasta(麵我揀咗佢地自家製嘅蛋麵,我個人
黎到餐廳...見到個鴨仔燈牌就知道我搵到佢了...
店內嘅裝潢好別緻...睇得出有花過心思...
成個環境好舒服...有柔和嘅音樂...
太嘈chef都會提示食客...

基本上主廚都係一腳踢...由點餐到送餐同埋收盤...
現場仲有佢先生會幫忙...

由於我地得兩個人...就冇開到酒飲了...

主菜我地叫咗個肉眼七成熟&龍蝦pasta(麵我揀咗佢地自家製嘅蛋麵,我個人非常熱愛hand made野

pasta黎先...一放低就聞到好香嘅龍蝦味...擺盤簡單但係我覺得very good...半隻開邊龍蝦包住中間嘅pasta...pasta中間有d香草係中間...所以汁雖然濃但唔會膩...龍蝦彈牙同埋上面嘅醬汁非常出色...好香!!!

主廚見我地就黎食哂個pasta先準備個肉眼...我覺得好細心...呢d就係小店嘅好處...

肉眼好大塊,..油脂夠...但唔會太多...火候控制得非常好...啱啱好冇血滴出黎,..但肉質仲超鬆軟...有入口化開嘅感覺...令我異常感動...好耐冇食到呢種口感...出面嘅高級餐廳都食唔到...上面燒過嘅甘荀好甜...薯蓉超幼滑...配菜嘅菇菌帶點微酸,口感爽爽的...好味...但係我最鐘意嘅配菜係旁邊嘅兩隻黑醋小蕃茄...XD

最後點埋個TIRAMISU...MOOSE滑得黎有COFFEE嘅香味...

為我嘅晚飯劃上完美嘅句點...

整體我都非常滿意,我亦都會推薦朋友黎食...
2018-05-29
$420 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-09-02 2093 views
今日與內子到小島一遊,專登上網睇下有咩好食,見呢間鋪開業數年,食評甚少,能夠在香港地立足幾年一定有過人之處,所以決定一試。入內好店東貼心親切招呼,感受得出係用心對待,喺今時今日香港少有嘅待客態度,音樂好舒適,格局好舒服隨性。首先叫咗是日餐湯,係番茄蓉湯,有番茄酸味,亦有忌廉嘅香滑(太投入忘記拍照😅)。第二道係雞肉雜菇薄餅,調味適宜,雞肉比相像中更加入味! 第三道係豬肩肉自家蛋麵,蛋香岀眾,份量適中,如果豬肉多啲就好啦😆 最後一杯 flat white 完結呢餐有驚喜嘅晚餐。兩位大㕑用心製作食物,一定翻焯,下次要試慢煮牛同其他肉類菜式! 多謝。
第二道係雞肉雜菇薄餅,調味適宜,雞肉比相像中更加入味!

最後一杯 flat white 完結呢餐有驚喜嘅晚餐。
多謝。
2016-10-24 2202 views
對上一次入長洲,已經係好幾年前。入長洲,坐船,不外乎都是食海鮮,但是這次就是想同朋友找一家坐得舒服嘅西餐,吹下水,飲下酒,於是就試了這一家。坐低左,開左支紅酒,女廚師介紹,黎巴嫩2009年,易入口,其間同女廚師傾計,經營餐廳嘅經歷,客人嘅口味,覺得女廚師好有heart,好有率性。或許別人眼中的高檔餐廳,就是不會是這一套經營方法,但是我覺這家在長洲出現,就是高檔與親切嘅合體,就是有獨特個性。食物方面,我地食左龍蝦意大利粉,最喜歡佢嘅手作意大利粉,本身不是很愛吃,試了一口,原來質感跟平常吃的,有一點不一樣,QQ同好咬口,加上龍蝦很新鮮,很配合。我地食左雞肉parmaham餡、露筍磨菇鴨腿。最愛磨菇,好有層次,有食材本身嘅鮮味。芝士番茄,女廚師拿來的時侯,名為初戀三重味芝士,原來也有因由。餸菜雖然不是很大大碟,但傾下講下模下酒杯底,一大樂事!當每次清理完主菜,可能剩餘一點點配菜,女廚師就會走來問:做咩唔食埋佢?原來女廚師都有一些故事,就是因為這一點一下滴嘅味道,令我覺得不樣。
原來女廚師都有一些故事,
就是因為這一點一下滴嘅味道,令我覺得不樣。
2015-05-06 2206 views
今日慶祝朋友生日><事前book左呢間一去到女廚師已經好熱情招呼我地,比menu我地之後聽到我話想食risotto就即刻介紹唔同嘅款同有啲咩我地4個人嗌左一個shrimp做前菜,main course就叫左mushroom risotto, salmon spaghetti同steak!! 有人生日就諗住叫啲wine,女廚師見到生日嘅係女仔,就推介左比較fruity嘅white wine真係好介紹,呢款好香好易入口👍啲main course全部都好正,特別係risotto,連我一位一向唔食risotto嘅朋友試完都話正!呢間餐廳真係好唔錯,好味過唔少高級餐廳!
今日慶祝朋友生日><事前book左呢間
雅致嘅裝修

真係好介紹,呢款好香好易入口👍

2015-05-04
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday
週末下午品嚐長洲的特式小食後,晚上打算和老公找間有情調的餐廳,共晉浪漫晚餐。傍晚經過一間新開的意大利餐廳,見裝修雅致,餐牌菜式賣相又吸引,雖然網上未有評價,還是決定率先體驗一下。餐廳名字叫Chocoduck Bistro,室內佈備頗有歐陸風格,感覺不錯。我們晚上7:30pm到達,餐廳已近8成滿,最奇怪是步入餐廳後,完全無人招呼,在坐客人見我們有點不知所措,索性走入廚房找負責人出來。侍應哥哥安排我們坐近牆邊的4人餐枱,正想坐低就發現有隻大狗趴在座位下面。最匪夷所思的是侍應居然沒有叫大狗讓開,因大狗阻著通道,我們只好勉強坐在餐枱外面的位置。廚房外設有Bar枱,不難發現在場都是熟客,猶如一個鄉村俱樂部,大家短褲拖鞋,帶著寵物小孩,幾乎都是self-service。而且明明是走精品路線的西餐廳,卻嘈雜得像市集一樣,真的是小島餐廳難登大雅之堂嗎?雖然長洲多處可見餐廳海報,信誓旦旦寫明"Come on, we're open!",但安排極度混亂,加上全間餐只有1位廚師,1位待應,1位水吧,感覺仍在試業階段,未準備好接待客人。正在看餐牌點菜,突然一行6人步入餐廳並聲稱已訂枱,當時餐廳已幾乎滿坐。更離

正在看餐牌點菜,突然一行6人步入餐廳並聲稱已訂枱,當時餐廳已幾乎滿坐。更離奇的事情即將上演,先是女廚師拿著記事本說沒有訂位紀錄,下一秒她拍拍手,對餐廳客人大聲講 "好,而家全部人都要調位!" 突然回到小學時,被指令來個乾坤大挪移,恕我孤陋寡聞,這種情況倒是生平第一次。

調位完畢,又來了一隻大狗,跳上我身旁的座位,我臉色一沉,旁邊的熟客發現我神情有異,即時趕開他們的竉物狗。作為一間中上價位的意大利餐廳,主菜動輒要$200以上,我實在無法理解這種安排。
三催四請後終於點好菜,我們order了2杯飲品,2個main courses,怎料之後是漫長的等待,幸好蘋果發明了iPhone,否則我一定變成化石。

[Faux Salty Dog - Ginger Beer + Orange Juice $35]
大半個小時後,侍應終於送來一杯飲品。玻璃杯設計的確幾特別,兩層玻璃是中空的,設計有保溫效果。飲品是薑啤混合西柚的苦澀味,老公說苦是正常,只嘆我不懂欣賞。
[Victoria Secret - Cranberry + Lemon + Orange Juice $35]
5分鐘後,另一杯飲品來了,飲品漸變色幾吸引,可惜偏甜,味道就如一杯過甜的fruit punch。
[法包2片伴油醋汁 $0]
又...大半個小時後,我終於忍不住追單,待應回覆烤鴨腿正在焗爐中,仍需10分鐘左右。不知不覺已等了個多小時,正當我要爆發之際,待應突然送來2片法包伴油醋汁一碟,但我不明白為何在個多小時後才上麵包,是忘記了,還是要暫時緩和客人情緒?麵包是焗過的,外脆內軟,加上已經餓到頭暈眼花,味道特別好。
[法國香酥鴨腿 French Confit de Canard $238]
吃完麵包後約10分鐘,主菜法國香酥鴨腿終於來了,萬歲!賣相算不錯,焗鴨脾上放滿甜椒絲和牛肝菌絲,旁邊有少量油醋汁和香草,底下有小量薯蓉。
鴨脾大概雞全脾大小,原以為焗鴨脾外皮一定甘香鬆脆,但只有底部是脆的,面層的鴨皮質感軟綿不油膩。鴨肉比較鹹,有點似煙燻鴨肉的味道,肉質尚算鮮嫩,可惜受熱不均,部份鴨肉偏乾。甜椒絲爽甜可口配油醋汁很夾,值得一讚是牛肝菌絲,咬落滿嘴菌香,質感爽脆,是上好的食材。薯蓉份量少得可憐,質地較稀,簡單以牛油調味,不過不失。
[羅勒松子醬配帶子意大利飯 Basil Pesto w/ Scallop Risotto $128]
食完鴨脾後大約15分鐘,另一道主菜終於登場。整個意大利飯就只有一粒帶子仔,十分鈐貴,帶子肉質可以但有少少筋。意大利飯橄欖油似乎落得太多,剛上碟旁邊已見一圈油。
飯是標準意大利飯,質感類似生米飯,煮法正宗但未必符合香港人口味。意大利飯加入大量芝士,味道偏鹹且滯,整道菜除了飯就只有零星的洋蔥粒,羅勒松子醬的味道亦被過濃的芝士味完全掩蓋。
碟上過多的橄欖油令人卻步,結果我和老公只吃了3份2就放棄。本來想試甜品,但經過如斯漫長的等待,吃甜食的心情已經被破壞胎盡。
結帳時,侍應見我們極為不滿,戰戰兢兢提議送甜品咖啡補償,老公即時一口拒絶。原因是甜品咖啡同樣要等,我們已經等得太久,再等下去恐怕今晚要滯留長洲,恕我們無福消受。最後餐廳安排免加一,另給予9折優惠以平息客人怒火,可惜我們已經徹底失望。

假如你喜歡和狗狗共晉晚餐,一心感受長洲熱鬧氣氛,時間多又不介意自助服務,或許你會懂得欣賞這間小餐廳。恕我不懂欣賞,對我來講Chocoduck Bistro絶對可一不可再,希望以後會在長洲找到更好的選擇。
2014-09-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)