Restaurant: Choi Fook Royal Banquet (iSQUARE)
Info:

2024-07-20 4742 views
舊同學週年聚餐,有人建議去尖沙咀國際廣場 iSquare 26樓,話呢度位於尖沙咀上蓋,出地鐵可乘商場電梯直達,交通地點方便,食物可以,價錢亦算合理加埋個煞食海景view,一邊欣賞維港夜景,一邊談笑用餐一致通過,同學即時訂了26樓海景臺,效率甚高本人首次到此晚飯,入內見到環境的確唔錯,裝修都算靚,七個人點咗七個菜及大壽包蝦乾味道較為濃烈且油膩涼瓜得少少,味道一般賣相一般,食味一般🐓皮炸得香脆, 肉質尚算嫩滑, 但無乜雞味個人認為稍肥,肉質普通,價錢唔算平蒸得不錯,肉質算嫩滑,優惠價$98,抵食頗為失望,似中豬多啲,比較老身,脂肪肥膏較多肉較小,感價格不值整體來說,個人認為食材用料一般,食味亦屬一般,但優勝在環境一流,地方開揚闊落, 坐得舒服,對住個無敵海景,乜都抵番,食味已不重要,在尖沙咀區內是抵食之選,平日晚上七點左右,已坐滿人,好旺。

加埋個煞食海景view,一邊欣賞維港夜景,一邊談笑用餐

一致通過,同學即時訂了26樓海景臺,效率甚高

啫啫大澳蝦乾(通菜煲)

蝦乾味道較為濃烈且油膩

涼瓜带子粒煎蛋

涼瓜得少少,味道一般

虎皮椒腰果牛柳粒

賣相一般,食味一般

金牌脆皮燒雞(半隻)

🐓皮炸得香脆, 肉質尚算嫩滑, 但無乜雞味

(例牌)义燒

個人認為稍肥,肉質普通,價錢唔算平

清蒸沙巴龍躉斑(重約一斤二)

蒸得不錯,肉質算嫩滑,優惠價$98,抵食

堂煎BB豬(半隻)

大壽包

2024-07-12
2024-10-24 0 views
在iSQUARE 26 樓既彩福皇宴可以維港景致,白日觀賞壯闊海港,晚上感受都市繁華。 在呢個環境食飯,特別心擴神怡!鮑魚燒賣,賣相精緻,口感怡人!蒜蓉妙菜,最近食肉太多,來過中和,味道不錯!炸鲍魚,惹味又夠鮮美! 龍蝦伊麵,蝦鮮甜之外,伊麵吸收了肉汁精華,好食呀!
鮑魚燒賣,賣相精緻,口感怡人!

蒜蓉妙菜,最近食肉太多,來過中和,味道不錯!

炸鲍魚,惹味又夠鮮美!

龍蝦伊麵,蝦鮮甜之外,伊麵吸收了肉汁精華,好食呀!

2024-09-21 1130 views
小學同學聚會,我們選定以中菜來提前慶祝中秋節。同學們想帶白酒來暢飲,詢問之下發現竟然不收開瓶費,真抵贊!侍應極力推介一個12人用的【笑聲歡聚親情宴(平日)$2680】全包宴會套餐,與另一個8人套餐$2280相比,這個套餐還不收茶芥及加一服務費,真是超值,於是立即拍板。菜式包括:📌 鴻運吉祥乳豬全體📌 碧綠炒花姿翠蚌片📌 金沙南瓜拼黃金海蝦📌 翡翠野菌扣原隻鮑魚📌 清蒸游水龍躉斑📌 蜜梅柚子香荔骨📌 生菜包欖菜滋味四季豆📌 當紅脆皮旺金雞📌 風味臘味糯米飯📌 彩福驚喜大蟠桃另外我們還預早一日訂了一個冬瓜盅,價錢為$258,雖標示只供4-6人用,我們一行10人,最後每人還是能夠分到大半碗。由於是12人套餐,份量相當豐富,我們吃剩很多需打包。此外,大蟠桃(壽包)真的非常巨大,裡面還有一顆很大的蛋黃藏於蓮蓉內,大家都覺得驚喜不已。值得一提的是這裡的服務十分周到,非常貼心。唯一的不足之處是枱與枱之間稍顯擁擠,但在有海景的環境中,這餐廳真是中菜聚會的首選。

菜式包括:

📌 彩福驚喜大蟠桃
彩福驚喜大蟠桃

冬瓜盅

2024-09-06
$330 (Dinner)
2024-08-21 2265 views
一班老友見面聚舊,訂了尖沙咀彩福皇宴飲茶,貪呢度交通方便,地方寬落,坐得舒服價錢亦唔貴。可以望到海景,環境的確唔錯炒得唔錯亦唔算辣,用石窩上,保持熱度义燒上桌是熱的,入口尚暖蝦餃皮厚,差咗啲.點心味道整體合格第一次食炒米粉同粉絲,加入海鮮炒飯就濕咗啲整體這裏點心雖然不是頂級,但大部分味道都可以,埋單每人才百多元,可説是經濟抵吃,加上環境好,值得推荐!

可以望到海景,環境的確唔錯

石窩X0酱炒腸粉

炒得唔錯亦唔算辣,用石窩上,保持熱度

一口炸豆腐

义燒

义燒上桌是熱的,入口尚暖

蝦餃皮厚,差咗啲.

點心味道整體合格
鴛鴦粉炒海鮮

第一次食炒米粉同粉絲,加入海鮮

福建炒飯

炒飯就濕咗啲

2024-08-13
Lunch
石窩X0酱炒腸粉
义燒
鴛鴦粉炒海鮮
2024-07-01 2649 views
今日7月1日到尖沙咀isquare26樓彩福皇宴同家人去飲茶受到經理極不禮貌對待 只是好簡單的事 那經理的處理真係無禮貌到極點 我家人用QR code下單 下錯了數量要求餐廳人員幫忙處理 那經歷用怪責我的表情 話“你唔會有得食!” 這是個什麼的回覆 我當下問茶樓其它的同事這是個甚麼意思 那經理依然係咁講我怒氣沖沖回到座位上 那經理走過來稍作道歉 ,我更是更加生氣 而家香港飲食業咁艱難 你都可以咁無基本禮貌 用字真係好差 我都唔同你客氣當場爆7 你 我自己係40幾歲既香港人 睇到呢的人都好想講 做飲食的 唔好怪人地點解北上 你地係自己做死自己行業 我從來都係客氣既人 唔認同比錢就是大爺 但香港服務業態度有好大問題 尤其是呢個經理 你睇睇自己食老本可以食到幾時

2024-06-14 2560 views
📍 彩福皇宴-尖沙咀iSQUARE國際廣場 平時同朋友飲茶都係飲24樓嗰間今日試吓高兩層望海景飲茶🫖接待位置氣派十足,猶如置身於中式庭院中,枱與枱之間分隔甚遠,唔會過於嘈雜,座位亦十分舒適🙌🏻25週年,一蚊一隻蝦餃必食之選💰仲有可愛造型小兔仔🐇for 打卡📸✨棉棉兔蘿蔔酥以棉花糖造型造成兔仔🐰以蘿蔔香脆酥炸造成蘿蔔糕蘿蔔切成細細粒保持口感又容易入口而且沾滿每一粒蘿蔔乾🥢✨ 香酥黑天鵝一上枱,打卡真心一流📸黑色靚得黎冇得頂❣️外層係炸得剛好温度既酥脆皮入面係滿載肉汁的嫩滑豬肉好有驚喜👏🏻✨ 原隻鮑魚燒賣皇原隻細鮑魚己經好吸晴🤩大大粒燒賣包住豬肉、鮮蝦同冬菇粒🍄‍🟫爽滑鮮嫩🦐✨ 石鍋XO醬煎腸粉鍾意食香口野既必點XO醬煎腸粉,帶微微辣味,十分惹味,而且腸粉厚度適中,唔會過厚,令到醬汁容易滲入腸粉中,零舍入味,最好既地方係就算食到最尾都冇乜油係碟,唔會太油膩👍✨ $1 彩福蝦餃皇絕對絕對真係一蚊一隻🦐冇花冇假喔~蝦餃份量十足,粒粒塞滿蝦肉外皮晶凝通透,一口咬下真的超級滿足❣️

📍 彩福皇宴-尖沙咀iSQUARE國際廣場

蘿蔔切成細細粒
保持口感又容易入口
而且沾滿每一粒蘿蔔乾🥢

✨ 香酥黑天鵝
一上枱,打卡真心一流📸
黑色靚得黎冇得頂❣️
外層係炸得剛好温度既酥脆皮
入面係滿載肉汁的嫩滑豬肉
好有驚喜👏🏻

✨ 原隻鮑魚燒賣皇
原隻細鮑魚己經好吸晴🤩
大大粒燒賣包住豬肉、鮮蝦同冬菇粒🍄‍🟫
爽滑鮮嫩🦐

✨ 石鍋XO醬煎腸粉

✨ $1 彩福蝦餃皇
絕對絕對真係一蚊一隻🦐
冇花冇假喔~
蝦餃份量十足,粒粒塞滿蝦肉
外皮晶凝通透,一口咬下真的超級滿足❣️
2024-06-08 2233 views
跟大陸同事開完會後帶他到附近晚飯,Isquare 樓上晚飯最適合不過,一來方便他回酒店,二來又可以邊吃邊欣賞幻彩詠香江,感受一下香港夜景。鮮波蘿拔絲咕嚕肉菠蘿咕嚕肉是酒家的招牌菜,咕嚕肉用上梅頭肉,入口外脆內嫩口感,醬汁還做出拉絲牽絲的效果,配上新鮮菠蘿甜甜酸酸,可以刺激味蕾,令人食慾大增。得獎酒香蝦腰蒸蛋蒸蛋入口嫩滑可口,味道清淡鮮甜,面頭放上鮮蝦、櫻花蝦及蝦籽提升鮮味,蛋漿內加入冬菇、西芹等蔬菜,健康得來又不失鮮味。清蒸沙巴龍躉斑 肉質嫩滑且肉味較甜,以蔥、薑及自家蒸魚豉油同蒸,可以勾出魚肉鮮味,而且有優惠$98就可以吃到,真的非常超值。

鮮波蘿拔絲咕嚕肉

得獎酒香蝦腰蒸蛋

清蒸沙巴龍躉斑

2024-05-07 2042 views
同屋企人來食母親節飯,一早訂了枱坐窗邊,落地大玻璃望到中環維港景,我們訂了7:00枱,食到八點鐘更有幻彩詠香港。得獎叉燒王 | $88前菜小食有叉燒、燒腩仔,叉燒肉質夠腍,半肥半瘦,鹹味道適中,就算不食飯都不覺得鹹。豉汁帶子蒸豆腐 | $118滑豆腐上放了一粒帶子,帶子開邊算大粒,濃郁的豉汁令到本來無味的豆腐及帶子加添一點香氣。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 | $120咕嚕肉啖啖肉,完全無骨,有點豬肉香味,甜中帶好清的酸味,好特別,不覺得膩。茶位$18/人,服務員態度幾好,不過埋單慢點。

得獎叉燒王 | $88

豉汁帶子蒸豆腐 | $118

鮮菠蘿拔絲咕嚕肉 | $120

茶位$18/人,服務員態度幾好,不過埋單慢點。
Dinner
  • 鮮菠蘿拔絲咕嚕肉
  • 豉汁帶子蒸豆腐
2024-05-01 7152 views
同屋企人食飯,想食好啲之餘,環境亦是一個重要考慮因素,雖然好多食肆的裝修設計其實已經很不錯,倘若可以一邊品嚐美食,一邊享受維港景緻,當然又看高一線, 所以今晚一早book定一間可以飽覽整個維港的中式酒家和家人享受晚膳酒家以中式雀籠為主題,裝修雅緻,除了適合婚禮宴會所設的小舞台外,還設有貴賓房,供小型聚會之用。點餐紙圖文並茂,分類清晰,只需在心儀的菜式旁剔一剔,再交予職員落單便成。得獎叉燒皇拼燒腩仔 $188秘製醬汁包裹著半肥瘦厚切叉燒,蜜味濃郁,邊位焦香味美,肉質軟嫩爽口。燒腩仔 外皮燒得金黃鬆脆,肉嫩甘香,特別之處在於一碟齊有兩種不同口感的燒腩仔~一行肥肉較少,味鮮肉嫩,口感煙韌,適合怕肥人士另一行肥瘦相間,層次豐富,油香與肉味兼備。照顧不同食客的口味,可見酒家細心之處酒香蝦腰蒸蛋 $108這是酒家的得獎名菜,賣相高貴精緻。玻璃蝦球上灑上蝦籽,更顯蝦肉晶瑩剔透,蒸蛋口感順滑,符合水和蛋的黃金比例,吃起來還有點點酒香,非常有驚喜,加入小蝦乾、鮮車厘茄粒、青菜,吃起來更健康清蒸生猛龍躉斑 每條一斤2兩 原價$228  特價$98一斤2兩兩石斑以呢個價錢其實都幾抵食,質素唔錯,沒有蒸過火,

得獎叉燒皇拼燒腩仔 $188
一行肥肉較少,味鮮肉嫩,口感煙韌,適合怕肥人士
另一行肥瘦相間,層次豐富,油香與肉味兼備。
照顧不同食客的口味,可見酒家細心之處

酒香蝦腰蒸蛋 $108

酒香蝦腰蒸蛋

清蒸生猛龍躉斑 每條一斤2兩 原價$228  特價$98
一斤2兩兩石斑以呢個價錢其實都幾抵食,質素唔錯,沒有蒸過火,肉質白滑、鮮嫩,最合老人家和小朋友食用
清蒸生猛龍躉斑

真味帶子小炒煌 $118
很喜歡小炒王這一類包羅萬有的菜式,當然戶戶用料不同,效果味道也截然不同。
這裏用的材料有:粗蝦乾、腰果、韭菜、紅黃椒絲、菜脯絲,增添鹹香,帶子炒得尤其鮮嫩彈牙,鑊氣足,吃起來非常惹味。

原個椰皇燉燕窩  $52

點餐前職員已溫馨提示,此甜品需提早預留。飽餐一頓後才,才叫侍應送上。
一開蓋,湧出熱騰騰的椰皇香,燉奶味道充滿天然椰青水的清甜,口感嫩滑,加上矜貴的燕窩,看起來貴氣又補身
原個椰皇燉燕窩

滋養桃膠燉紅蓮  $28
清澈的湯液散發薯陣陣紅棗香,桃膠軟熟彈牙,清甜味美,養顏恩物。
滋養桃膠燉紅蓮

今晚屋企人都非常滿意,望著維港嘆美食,真是人生一大快事。
2024-04-16
Dinner
酒香蝦腰蒸蛋
清蒸生猛龍躉斑
原個椰皇燉燕窩
滋養桃膠燉紅蓮
1K
2024-04-09 2217 views
彩福皇宴 (iSQUARE國際廣場) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場26樓燕窩椰汁糕Chried Coandt Putdingw Brdsles燕窩椰汁糕口感豐富,質地綿密。燕窩的滑順口感和椰汁的香甜味道完美結合,帶來一種濃郁而清新的味道。這是一道非常受歡迎的甜品。金牌脆皮燒雞Roasted Crispy Chicken w/ Fermented Red Bean Curd Sauce燒雞的外皮烤得香脆,內裡肉質鮮嫩多汁。配上發酵紅腐乳醬,增添了豐富的風味。鮮菠蘿拔絲咕嚕肉Sweet & Sour Pork w/ Pineapple菠蘿的清新味道和咕嚕肉的酥脆質感相互融合,帶來一種經典的中式烹飪風味,拔絲讓人。得獎叉燒皇拼燒腩仔col Award Babecued Pork in Classie Way &Roasted Crispy Pork Belly Combination叉燒肉質鮮嫩多汁,外皮燒烤得香脆,帶有微妙的甜味。燒腩仔則是肥瘦相間,口感豐富,肉質鮮嫩。瑤柱海皇豆腐羹Dried Scallops & Bean Curb w/ Assorted Seaf
彩福皇宴 (iSQUARE國際廣場) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場26樓

燕窩椰汁糕

金牌脆皮燒雞

鮮菠蘿拔絲咕嚕肉

瑤柱海皇豆腐羹
Dried Scallops & Bean Curb w/ Assorted Seafood Soup

瑤柱的鮮甜味道與豆腐的滑嫩口感相輔相成,加上豐富的海鮮,如鮮蝦、魷魚等,帶來了豐富的口感和鮮美的味道。這道湯品清爽又濃郁,絕對是一道令人回味的美味湯品。

2024-04-07 2471 views
有親友將移民,諗住揾間食肆位於尖沙咀區,方便大家聚腳,結果訂了iSquare 26樓嘅彩福皇宴,諗住既可以食晚飯之餘,又可以觀賞夜景,一舉兩得!不知道是星期五晚關係,我們訂座7時半,酒樓已差不多滿座! 入到酒樓後,小妹覺得好噪,可能這裡樓底不算高,啲聲困住,所以顯得特别熱鬧! 我們一行4人,所以就散叫點了四個餸!*脆皮吊燒雞半隻: 皮脆肉嫩,而且又非常入味,好正! 但半隻雞的份量好少,比較細碟!* 虎皮椒腰果牛柳粒:牛仔粒好有牛味,又好鬆化,加埋大蒜、虎椒一切炒,非常惹味!* 柚子水蜜桃脆蝦球:蝦球好大粒,食得出個醬汁落了美極來煮,如果個醬汁能夠有多啲蜜桃味多啲甜酸味,相信會好味多一點!*金銀蛋上湯浸白菜仔:因為沒有莧菜,又只得生菜、白菜仔和菜心,最後我地選了吃白菜仔! 白菜仔浸住上湯好腍滑,但冇乜皮蛋粒,而咸蛋白絲就好多,鋪曬係菜面。食完正餐後,我們order了兩個甜品: 1) 黑芝麻卷;2)芒果布甸。黑芝麻卷不太甜,但芝麻卷皮不夠煙韌, 如果咬口可以煙韌點會更出色!芒果布甸甜度適中,有很多芒果肉,再加埋花奶,的確好滿足! 縱觀而言,這裡環境雖然可以眺望维港夜景,但真的比較嘈吵!
!
,可能這裡樓底不算高,啲聲困住,所以顯得特别熱鬧!

我們一行4人,所以就散叫點了四個餸!
*脆皮吊燒雞半隻: 皮脆肉嫩,而且又非常入味,好正
! 但半隻雞的份量好少,比較細碟!
!

芒果布甸甜度適中,有很多芒果肉,再加埋花奶,的確好滿足
!

縱觀而言,這裡環境雖然可以眺望维港夜景,但真的比較嘈吵!
至於食物方面,味道是OK的
,但每碟份量比較偏細,所以性價比一般。
不過補充一句,在尖沙咀開食肆真是不容易,租貴地貴,這都屬正常! 加油!

脆皮吊燒雞

虎椒皮腰果牛柳粒

柚子水蜜桃脆蝦球

芒果布甸

黑芝麻卷
2024-04-05
$160 (Dinner)
脆皮吊燒雞
  • 蜜桃蝦球
  • 蔥爆牛仔粒
  • 脆皮燒雞
2024-04-02 1833 views
今晚到尖沙咀吃晚飯, 想找間坐得舒服的中菜酒樓, 就選了位於isquare的彩福皇宴, 還有靚景看到菜單有幾款得獎菜式, 包括酒香蝦腰蒸蛋及客家炆豬肉, 另外鮮菠蘿拔絲咕嚕肉也非常吸引, 實在有點選擇困難, 最後選了有點邪惡但又令人無法抗拒的客家炆豬肉, 如果多兩位朋友就可以試足三款😅唯有下次再來得獎客家炆豬肉 $158豬腩肉皮脂肉層次分明,食落軟腍入味, 有入口即溶的感覺, 充滿骨膠原🥰金牌脆皮燒雞(半隻) 特價$48這個是侍應極力推介, 非常抵吃, 一上桌已有陣陣香味, 另配上南乳醬, 燒雞皮脆肉嫩, 完全是色香味俱全金銀蛋莧菜 $108份量十足, 皮蛋、咸蛋及蛋白鋪得滿滿, 莧菜菜身軟滑, 健康又好味另外不得不讚的是侍應們都非常友善又盡責, 我們後加一碗白飯, 侍應落單後兩次主動前來, 在沒有打擾我們的情況下, 察看白飯仍未送到, 就親自領上, 我還留意到這裡上白飯時全部有蓋蓋上, 上桌時才打開, 這些細節也能做得這樣講究, 實在要加分👍下次要再來吃另外兩款想吃的菜式及甜品

得獎客家炆豬肉 $158

金牌脆皮燒雞(半隻) 特價$48

金銀蛋莧菜 $108

下次要再來吃另外兩款想吃的菜式及甜品
2024-03-26 1445 views
晚宴九道菜色很有驚喜,由前菜的日本煙三文魚齊撈起,到日本清酒蒸北海道松葉長腳蟹到讓人想無限添飲的天白花菇宗谷貝燉日本豚肉充份體現大師在食材配搭上巧思,個人覺得這種日菜為體、中式烹調為用的概念的確很別出心裁,當集合日本各個地區的優質食材,加以中式技法和概念烹調,除了能為香港餐飲帶來嶄新的角度及體驗外,也讓日本食材更易入屋,普羅大眾更易以自己熟悉的烹調技法品嚐日本菜的鮮味。-日本煙三文魚齊撈起日式版本的中國農曆新年撈起,原條日本三文魚以木煙燻加工,咬落帶有獨特且濃郁的煙燻香,配搭神奈川的帶子裙邊再以帶有甜味的日本沙律醬及飯素調味,將煙燻氣味中和,配搭新鮮的紅黃椒及清爽的椰菜,入口口感層次豐富。-對於海鮮控來說,日本清酒蒸北海道松葉長腳蟹絕對是不能錯過,日本四大名蟹之一的松葉蟹在11月到3月最當造以中式竹籠來蒸, 蟹肚向天,加上昆布放蟹面保持原味,再加以用神戶清酒辟腥面頭撒些菊花,視覺上有齊紅黃綠色,烹調方法雖然簡單,卻又能保留長腳蟹的原汁原味。別忘了點點日本愛知縣的柚子醋,更可以為帶海水咸香的蟹肉提鮮去膩呢~-日本海鹽燒帆立貝併蕃薯天婦羅要數日本盛產,當然也要數帆立貝吧~北海道帆立貝本身已
晚宴九道菜色很有驚喜,
由前菜的日本煙三文魚齊撈起,
到日本清酒蒸北海道松葉長腳蟹
到讓人想無限添飲的天白花菇宗谷貝燉日本豚肉
充份體現大師在食材配搭上巧思,
個人覺得這種日菜為體、中式烹調為用的概念的確很別出心裁,
當集合日本各個地區的優質食材,加以中式技法和概念烹調,
普羅大眾更易以自己熟悉的烹調技法品嚐日本菜的鮮味。
日本煙三文魚齊撈起

日式版本的中國農曆新年撈起,
原條日本三文魚以木煙燻加工,
咬落帶有獨特且濃郁的煙燻香

配搭神奈川的帶子裙邊

再以帶有甜味的日本沙律醬及飯素調味,
將煙燻氣味中和,

配搭新鮮的紅黃椒及清爽的椰菜,入口口感層次豐富。
對於海鮮控來說,

日本清酒蒸北海道松葉長腳蟹絕對是不能錯過,
日本四大名蟹之一的松葉蟹在11月到3月最當造

以中式竹籠來蒸,
蟹肚向天,加上昆布放蟹面保持原味,
再加以用神戶清酒辟腥

面頭撒些菊花,視覺上有齊紅黃綠色,
烹調方法雖然簡單,
卻又能保留長腳蟹的原汁原味。

別忘了點點日本愛知縣的柚子醋,
更可以為帶海水咸香的蟹肉提鮮去膩呢~

日本海鹽燒帆立貝併蕃薯天婦羅

要數日本盛產,當然也要數帆立貝吧~
北海道帆立貝本身已經肉厚味甜

灑上岡山味塩更加能夠提鮮。
鹿兒島甘薯糖心甜度高達24-25,

裹上廣島天婦羅海苔及東京昭和天婦羅粉,
外香脆內軟糯,好味好味。
當晚的燉湯實在驚豔,
天白花菇宗谷貝燉日本豚肉,

以大分的天白厚菇、鹿兒島的豚肉及北海道宗谷貝燉成的湯,
金黃色的湯頭啖啖都是精華,

如果可以我很想無限添飲啊。
當晚個人最喜歡紅燒瀨戶內海遼參扣鮑魚

經典中式晚宴的佳餚用上來自日本的珍貴食材,
完全無可匹敵,
日本瀨戶內海的遼參以及日本岩手縣的10頭鮮有殼鮑魚。

最喜愛新鮮鮑魚彈牙軟嫩,
遼參也吸滿紅燒醬汁的精華,精緻好吃。
日本櫻花蝦豬骨濃湯泡大根

以糖、薑及酒蒸煮過的大根鮮甜無渣,
以長崎的豬骨湯作湯底,
並加入靜岡的櫻花蝦作點綴,
啖啖都香甜和鮮味咸香。
日本A4和牛鬆燒汁炒釜烏冬

粉麵類菜色有日本A4和牛鬆燒汁炒釜烏冬
以鹿兒島的A4和牛及愛知縣的釜場烏冬入饌,
A4和牛簡單煎出油脂,
以橫濱縣的燒肉汁作調味,
超喜歡烏冬吸收和牛油脂的醇香,
入口有啖啖和牛油香氣啊。
十勝紅豆北海道日本3.6牛乳

日本鹿兒島柑桔
甜品也很有驚喜,
北海道3.6牛乳奶香香醇清甜,
十勝紅豆粒粒飽滿豐潤,
配上香甜幼滑的奶凍真的很可口。

最後以鹿兒島柑桔作結,酸甜味道可以為豐盛晚宴解解膩呢。
2024-03-12 1989 views
放工後來到尖沙咀國際廣場的彩福皇宴晚膳,這裏既有靚景又有美食,一箭雙雕,感覺滿足。~得獎酒香蝦腰蒸蛋🍤這蒸蛋是得獎菜,它的賣相顏色配搭鮮艷吸睛,讓人頓時食慾大增。蒸蛋的火喉掌握得恰到好處,入口嫰滑而不散,可口的蒸蛋沒有加上太多的醬油作調味,在蛋面鋪上的爽口蝦球和厚厚一層的櫻花蝦和蝦子,已足以讓蒸蛋帶出十分討好的鮮甜味道;蛋内同時亦加入了切粒的西芹、蕃茄和冬菇,增加了口感的多樣性。~得獎客家燜豬肉🥢🍚採用的五花腩肉肥瘦分明,炆得恰到好處;看似肥騰騰的肥肉卻入口爽而不膩,瘦肉部分亦不靱不渣,整體口感十分討好。另一亮點是爽口惹味的鹹菜和微辣的紅椒,與五花腩肉配合相得益彰,提昇了色香味的層次,不愧為這酒樓的招牌得獎菜式之一。~金牌脆皮燒雞(半隻)🐓皮脆肉嫩的燒雞燒製得味道剛好,吃起來一點也不肥膩且雞味十足。沾上附上的南乳汁來吃的話,味道層次會更多元化。今晚試了這酒樓的兩個得獎菜式,感覺廚師確實下了不少心思和工夫,值得讃賞;👍 加上食物的份量十足,取價大眾化,絕對是貨真價實的優質選擇之一。

~得獎酒香蝦腰蒸蛋🍤

~得獎客家燜豬肉🥢🍚

~金牌脆皮燒雞(半隻)🐓

2024-03-10 1619 views
星期六同朋友到此享用午膳,可以訂枱,先2天才訂沒有窗口位,用餐限時90分鐘,但可能沒有滿座,我們過了限時,仍沒有人催促我們結單。地方大座位充足,中式宴會廳裝修,服務一般,出品色香味俱全,但價格略貴,味道也不錯故我覺可以。我們各人對黑天鵝(芋角)都十分讚賞,另外流沙包我也十分喜愛。而海鮮烏冬鍋也不錯,蝦肉鮮嫩,配料足,但烏冬份量較少。
2024-03-02
$104 (Lunch)