2021-11-20 1451 views
📍川粵樓Came for their 水煮魚 but stayed for their other items such as 干炒肥腸, 涼拌涼粉,煎薄餅 and dim sum. You have to come with a bunch of people so that you can share the dishes with others! The only issue is the inconvenient location, otherwise, this is quite a nice spicy lunch place! Price: HK$300 pp
📍川粵樓

Price: HK$300 pp
2021-07-20
$300 (Lunch)
2021-10-26 1338 views
難得香港可以吃到 正宗一些的川菜,這家真的很愛,朋友家旁邊,兩星期來一次的頻率,口水雞!水煮魚!水煮牛肉還有辣子雞都吃過了 很不錯,推薦推薦 !會帶朋友多來 刷菜單這家現在是我最愛川菜。
這家現在是我最愛川菜。

2021-10-20
Type of Meal
Dinner
  • 口水雞
  • 辣子雞丁
  • 夫妻肺片
2021-04-23 5057 views
星期日陪家人飲茶,鍾意川粵樓人流不算太多,坐得舒服。12:30坐低,不用等位,服務員親切有禮,面帶笑容。擔擔面$42叫咗兩碗,麵條好幼好滑,香濃嘅芝麻香有少少辣,好食。點心蠔皇蜜餞叉燒包$38一行三人,一人食一個剛剛好灌湯小籠包$48小籠包個皮薄,裏面嘅湯都比較燙口,小籠包內的肉汁鮮甜,識食梗係要點醋。櫻花蝦煎薄撐$38呢個係最值得讚嘅一個菜式。鋪上薄撐面嘅櫻花蝦,份量好多,薄餐個邊煎得好脆,未放入口已經係有好香的鮮蝦香氣。

星期日陪家人飲茶,鍾意川粵樓人流不算太多,坐得舒服。

12:30坐低,不用等位,服務員親切有禮,面帶笑容。

擔擔面$42
叫咗兩碗,麵條好幼好滑,香濃嘅芝麻香有少少辣,好食。

點心
蠔皇蜜餞叉燒包$38
一行三人,一人食一個剛剛好

灌湯小籠包$48

櫻花蝦煎薄撐$38
呢個係最值得讚嘅一個菜式。

• 櫻花蝦煎薄撐
  • 蜜餞叉燒包
2021-04-06 2791 views
5/4/2021 星期一,繼續復活節假期,係時候家庭晚餐聚一聚喇。要食好嘢,又要坐得舒服,侍應服務友善,梗係嚟川粵樓啦!頭盤有:椒鹽豆腐角,脆卜卜。棒棒雞絲粉皮,調味醬好好味。酸薑溏心皮蛋,酸薑包住皮蛋食,超正。鮮鮑魚,爽口😋跟著飲碗靚湯:蘿蔔粟米🌽豬骨湯窩,蘿蔔新鮮,粟米清甜。主菜有:啖啖肉龍蝦🦞伊麵底,伊麵索晒啲龍蝦海鮮汁,嘩!真係美味呀!香煎銀鱈魚柳,這一款係特別要求,餐牌無架,魚肉新鮮,煎得香口,皮脆肉嫩!薑蔥蒸紅瓜子斑,魚肉嫩滑,剛剛蒸熟,整條魚比我哋由頭食到尾,清晒!招牌炸子雞,炸到雞皮脆卜卜,雞肉保持嫩滑。上湯浸蜆菜,蜆菜好新鮮。雞湯小籠包,好食好食。甜品有:綠菜流心煎堆仔,芝麻湯圓杏仁蛋白,宮廷棗蓉糕大滿足的晚餐呀!
頭盤有:
椒鹽豆腐角,脆卜卜。
棒棒雞絲粉皮,調味醬好好味。
酸薑溏心皮蛋,酸薑包住皮蛋食,超正。
鮮鮑魚,爽口😋
跟著飲碗靚湯:蘿蔔粟米🌽豬骨湯窩,蘿蔔新鮮,粟米清甜。
主菜有:
啖啖肉龍蝦🦞伊麵底,伊麵索晒啲龍蝦海鮮汁,嘩!真係美味呀!
招牌炸子雞,炸到雞皮脆卜卜,雞肉保持嫩滑。
上湯浸蜆菜,蜆菜好新鮮。
雞湯小籠包,好食好食。
甜品有:
綠菜流心煎堆仔,芝麻湯圓杏仁蛋白,宮廷棗蓉糕
大滿足的晚餐呀!
椒鹽豆腐角
甜品
  • 招牌炸子雞
  • 綠菜流心煎堆仔
  • 芝麻湯圓杏仁蛋白
晚飯就食過水煮魚同埋其他小菜,第一次食點心,有驚喜👍🏻價錢合理餐前小食,好好味,唔記得影相,有綠色小辣椒、青瓜加鎮江醋。熔岩流沙包$38 一口咬開,真係爆出黎,食時記得要小心熱,不會太油膩,味道剛好,包面剪成箭豬啲刺咁,好可愛。正宗四川擔擔麵 $42店員好細心提醒,見到我哋有小孩,就話擔擔面是辣的,不能走到無辣。麻醬好足夠,有小小微辣,面條幼身,好滑。最後以 雷沙湯丸$42 做甜品,雷沙湯丸好暖,入心軟棉棉,黑芝麻醬再在口中爆出,真係無得頂。

餐前小食,好好味,唔記得影相,有綠色小辣椒、青瓜加鎮江醋。

流沙包

熔岩流沙包$38

四川擔擔麵

正宗四川擔擔麵 $42
麻醬好足夠,有小小微辣,面條幼身,好滑。

流沙包
四川擔擔麵
2021-03-03 909 views
2/3/2021 星期二,有夜晚堂食,大家快快約埋一齊,食個豐富大晚餐。傳統大廚,確係品質保證。今晚食咗好多款菜式,簡單講講以下幾款啦:-溏心皮蛋紫薑,入口溶化😋紫薑夠晒開胃。香菜耳絲豆干,豬耳絲切得好幼細,配以香菜,好野味。蒜泥白肉,薄簿的豬肉片,超正,呢個必食。鮮鮑魚仔,鮮甜,預先切好小片,方便人客食用。蘿蔔粟米豬骨窩湯,濃濃的豬骨湯,連湯渣都爭住食,蘿蔔香滑,粟米清甜,豬骨啖啖肉,抵晒啦!龍蝦伊麵,龍蝦肉新鮮彈牙,伊麵吸收晒新鮮龍蝦汁,食到唔停口!招牌咕嚕肉,確係招牌菜,肉質外脆內軟,配以蜜棗三色椒大蒜等,越食越想食。靈芝菇窩筍絲,食咗咁多肉類,這個配搭,清爽可口。另外也要一提,侍應們服務態度很好,給人客舒舒服服享受晚餐。
傳統大廚,確係品質保證。
今晚食咗好多款菜式,簡單講講以下幾款啦:-
溏心皮蛋紫薑,入口溶化😋紫薑夠晒開胃。
香菜耳絲豆干,豬耳絲切得好幼細,配以香菜,好野味。
蒜泥白肉,薄簿的豬肉片,超正,呢個必食。
鮮鮑魚仔,鮮甜,預先切好小片,方便人客食用。
靈芝菇窩筍絲,食咗咁多肉類,這個配搭,清爽可口。
另外也要一提,侍應們服務態度很好,給人客舒舒服服享受晚餐。
酸薑皮蛋
蔥油霸王雞
豉汁蒸魚雲
靈芝菇窩筍絲
2020-10-23 2410 views
川粤楼原来是老店,因拆分,取新名。原班厨子,味道更胜从前。辣子鸡,有滋味,肉不柴;水煮鱼,拿手绝活,不必多言;麻婆豆腐,味道辣又鲜,下饭一级棒,再说那个天麻鱼头汤,料足味美,喝完一盅,补脑醒目,感觉浑身都是药膳味道,大补特补,立马觉得能力拔山兮。商家服务还特别好,送了桂花酒酿圆子汤,甜丝丝的入口,瞬间化解了麻辣和油腻。赶紧又定了再来的日期。因菜太好吃,忙着夹菜,忘了拍照嗮图,下次补上。
2020-10-22
  • 辣子鸡,水煮鱼,
2020-09-30 2195 views
難得一班為食友飯聚,幫襯科達中心川粵樓,原來係一班經驗超班員工,大廚埋班組合,味道更勝前三希樓,水煮魚依然出色,豆腦繼續香滑其他餸菜均為水準之作,而驚喜推介新菜式:五福臨門炒飯:集蝦籽、蝦仁、蝦皮、蝦干、蝦醬融匯而成,鬆軟有度,香味撲鼻,而流心綠茶煎堆仔,綠茶味濃配合香甜適中奶皇更加一絕,桂花冰粉更覺清爽作尾聲,呢餐高水準飯局,係疫情中帶來一點甜…
2020-09-29 1634 views
幾年前幫襯過,當時仍未轉名;近期再幫襯已改名川粵樓,待應們及大廚自己出資開,裝修無咩大改,但味道更勝從前,今次已是一星期內第二次幫襯,可知有幾好味!本人都不是麻辣控但真心覺得四川味道做得正宗又好味,川粵樓是其中一間值得推介,最重要價錢公道,味道正宗!下次仍會和不同朋友再幫襯的。
冷盤-桂花淮山
炒墨魚
五代同堂炒飯
桂花冰粉糖水
2020-06-07 1390 views
川粵樓是我們一家人的飯堂,今晚妹妹和丈夫、其他親友不能一同前往吃飯,我和老公就兩個人去。我們點了以下菜式,每一味都非常精彩:1. 涼拌豆乾絲這個菜盡演師傅的刀工!每條豆乾絲切得細細的,伴有麻油香、蔥香、芫茜香,非常好吃!涼拌豆乾絲還有一個辣味版本,亦有另一個伴豬耳絲的吃法,客人可以按自己的喜好作不同的選擇👍🏻2. 熗炒包心菜包心菜即是椰菜,師傅用四川的不同辣椒例如乾辣椒、花椒去炒包心菜,非常惹味!喜歡濃味的朋友一定會喜歡👍🏻3. 川麻豆腦滑牛肉這個菜是經理介紹的,我們多番光顧竟然從未吃過這道絕味菜式!豆腐花是師傅手做的,又滑又香!用滑牛肉、辣汁、蔥花、乾黃豆伴着吃,味道非常好!4. 豉椒牛肉煎米粉這個菜是餐牌上沒有的!我今晚很想吃煎米粉,所以就問經理師傅是否可以做,如果為難師傅就我不吃了。經理問完師傅,師傅說可以做,於是我們便嚐到這個味道一流的廣東菜!聽經理說他們的大廚是粵菜出身,然後到四川學藝,經驗十足,廚藝精湛!難怪我們一家人,無論喜歡辣的或者不能吃辣的,到川粵樓都一定可以找到喜歡吃的心水菜式!這間餐廳每一樣食物都做得仔細用心,值得一再光顧👍🏻👍🏻後記:星期日中午我們不時到川粵樓飲

我們點了以下菜式,每一味都非常精彩:

1. 涼拌豆乾絲

2. 熗炒包心菜

3. 川麻豆腦滑牛肉

4. 豉椒牛肉煎米粉

這間餐廳每一樣食物都做得仔細用心,值得一再光顧👍🏻👍🏻

後記:星期日中午我們不時到川粵樓飲茶,他們的點心非常精緻好吃!有時間我再另外寫一篇食評,介紹他們的點心👍🏻👍🏻👍🏻
2020-03-18 1468 views
一向都喜歡吃辣的,得知科達7樓是十多年的老骨幹成員原班人馬主理,立刻約了幾個吃貨朋友一齊上去。疫情關係,都很久沒有外出吃飯,但這一餐飯真是很期待,到最後亦沒有失望而所有服務員及八卦的我看到廚房的工作人員都有戴口罩,而他們都預備了消毒紙巾給我們,這些都拎我放心了不少!一向沒有寫食評的習慣,所以分享的資料不夠充足還有點了土豆絲和辣子雞,最後點了甜點 雷沙湯丸(很喜歡)我們一行四人都很滿足每人$5xx 會再來的!

一向沒有寫食評的習慣,所以分享的資料不夠充足
還有點了土豆絲和辣子雞,
最後點了甜點
雷沙湯丸(很喜歡)

我們一行四人都很滿足

每人$5xx
會再來的!
  • 水煮魚
  • 雷沙湯丸
喜歡吃辣的人都知道「三希樓」是城中最好的川菜館之一,近日三希樓的老夥計在科達中心7樓自己開業,食物非常出色,服務貼心,環境乾淨舒適,即使疫情當道,我們也毫不擔心,專程去光顧。麻婆豆腐🌶👍🏻👍🏻水煮魚餐廳用上新鮮的桂花魚,伴菜有新鮮的芽菜、青瓜、冬筍、苕粉、鴨血,還有大量的乾朝、紅椒,非常好味👍🏻👍🏻酸辣湯和上海的酸辣湯不同,這裏的酸辣湯呈白色。由於加入了辣椒的緣故,一入口辣味慢慢滲出,非常刺激!這湯有切得幼幼的豆腐絲、鮮蝦、木耳絲,大廚的刀工一流,令這湯精緻又好喝👍🏻👍🏻火爆鵝腸老公最喜歡的菜式之一,新鮮的鵝腸用上不同的辣椒去炒,非常惹味!熗炒包心菜這是一個令人欲罷不能的菜色!大廚用上花椒粒、乾紅椒和香油去炒椰菜,我們足足叫了兩碟才罷休👍🏻👍🏻同行有不吃辣的友人,所以我們叫了清炒萵筍絲,一樣令一道不辣的菜色「肉鬆蒸水蛋」,下飯一流👍🏻👍🏻這個「紅油韭菜水餃」,單看賣相就知道好吃到爆燈😱👍🏻👍🏻👍🏻「酒釀丸子」超級好吃!為這一頓飯畫上一個完美的句號👍🏻👍🏻👍🏻

麻婆豆腐🌶👍🏻👍🏻

水煮魚

酸辣湯

火爆鵝腸

熗炒包心菜

同行有不吃辣的友人,所以我們叫了清炒萵筍絲,一樣

令一道不辣的菜色「肉鬆蒸水蛋」,下飯一流👍🏻👍🏻

2020-03-14
$280 (Dinner)
2020-03-11 875 views
好地道的川菜,辣得過癮!最愛的水煮豬肉是必點,乾扁系列色香味俱全,尤其雞軟骨好惹味!還有好多選擇,乾鍋菜花都好好味,可以同時品嚐川菜粵菜兩大菜系精品,不吃辣的朋友可以試下蝦兵蟹將(用花雕酒煮好香),豉油皇大蝦,沙爹肥牛粉絲煲等,還有涼菜的耳片豆絲好特別,蒜泥白肉是傳統必點,新創的話梅淮山,胡麻豆腐都好開胃,別有一番風味,甜品最愛是即撞豆腐花,薑汁湯圓,午餐時段還有廣東點心提供,蝦餃燒賣,一應俱全,真是不亦樂乎
水煮豬肉,乾扁雞軟骨,乾鍋菜花,耳片豆絲,豉油皇大蝦,沙爹肥牛粉絲煲
水煮豬肉,
2020-03-07
$400 (Dinner)
  • 水煮滑肉片,水煮魚,乾扁雞軟骨,沙爹肥牛粉絲煲,蝦兵蟹將,乾鍋菜花