2023-11-06 17 views
「川花烤魚」位於荃灣大壩街(荃灣廣場對面), 揸車嘅就推薦泊荃灣廣場或者享和街咪錶。呢間川菜出名烤魚,仲有自家製涼茶特飲!今次晚市嗌咗 👇酸菜味乾豚烤魚『 肉太韌,味道口感都差!』自家製涼茶特飲『 溫度及味道都唔夠!』揸車出入:👍👍👍帶小朋友:👍食物質素:👍環境舒適:👍👍CP值...😋:👍彩蛋:荃灣區最近開多咗好多烤魚店, 其實選擇有好多! 或者我嗌呢幾樣未係呢間舖頭嘅Signature!

呢間川菜出名烤魚,仲有自家製涼茶特飲!今次晚市嗌咗 👇

酸菜味乾豚烤魚『 肉太韌,味道口感都差!』
自家製涼茶特飲『 溫度及味道都唔夠!』

揸車出入:👍👍👍
帶小朋友:👍
食物質素:👍
環境舒適:👍👍
CP值...😋:👍

2023-11-05 30 views
放工約左朋友食烤魚,見到店舖裝修得好靚仔,唔講以為係cafe🤭 係行文青路線嘅烤魚店,坐得好舒服~~除左烤魚,仲有雞煲、酸菜魚、串燒等,好多選擇。第一次緊係試下佢嘅主打正宗巴蜀烤魚先~ 有8種不同口味,十五十六唔知揀咩好🤣最後我地就揀左麻辣味 — 骨少肉嫩嘅鱸魚🐟 辣度揀左少辣,唔太辣,食得辣嘅可以揀中辣/大辣🤭烤魚上爐前炸過,所以特別香口惹味~魚肉厚身、好滑同啖啖肉😋😋😋 好大條,2個人食晒都好飽,大食嘅朋友仲有大把配料打邊爐~嗌多左份寛粉,索埋啲湯汁非常入味!仲要好煙韌同好滑,必嗌🌟食烤魚點少得野飲~嗌左自家製水果茶 — 英式伯爵同鳳梨茉莉,解渴又解辣😛下次會想試下酸菜味嘅烤魚!應該都會好好味🤤
係行文青路線嘅烤魚店,坐得好舒服~~

烤魚上爐前炸過,所以特別香口惹味~

嗌多左份寛粉,索埋啲湯汁非常入味!仲要好煙韌同好滑,必嗌🌟

下次會想試下酸菜味嘅烤魚!應該都會好好味🤤
2023-11-02 28 views
凍冰冰既夜晚,特別想食辣野,行過荃灣,一眼就見到呢間主打四川麻辣烤魚、雞煲嘅鋪頭,佢分別有室外同室內位。一入到去,因為我哋6:30就到咗,店內無咩客人,可以慢慢揀位置,我哋就揀左對住街景嘅window seat,店內嘅黃燈同木系佈置,十分溫馨舒適。我哋叫咗一條鱸魚,揀咗新口味,豆花麻辣小辣,只係$298,一上枱,好香椒麻味迎鼻而來,嫩豆腐鋪面,加上乾辣椒同蒜蓉鋪面,好惹味,。鱸魚不得不讚,好足秤而且新鮮嫩滑,魚皮魚旗部分則烤得焦香,可以伴以京蔥、豆腐泡、芽菜同豆花一齊食。店家仲好貼心提供一壺魚湯,可減辣或防痴底,令烤魚能一直加熱。除咗烤魚,我哋亦叫咗濃湯浸油麥菜,清清淡淡,可解油膩同時解辣前菜我哋仲叫咗涼拌魚皮,薑蔥麻油配上爽脆魚皮,無得頂

豆花麻辣烤魚  (鱸魚)

前菜我哋仲叫咗涼拌魚皮,薑蔥麻油配上爽脆魚皮,無得頂

2023-10-31 18 views
川花烤魚荃灣地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖電話:46784029之前已經食過一次呢間餐廳嘅烤魚,佢啲魚係好新鮮,而且烤得好好味!而餐廳嘅佈置都相當舒適,有花同畫作,就算錯咗好多人,都唔會嘈吵。而且仲會播小小音樂,所以今次就特登約咗朋友過嚟食多一次。🤭🤭(本人十分鍾意食烤魚,每個月食一次都唔厭😄😄)江團魚 番茄味 BB辣 $338今次叫左江團魚,肉質細嫩,沒細骨!可以大大啖食都唔怕!一如既往,叫左蕃茄味,裏面有豆卜,同大量蕃茄!另外因為喺BB辣,所以有小小乾辣椒喺到,越食越出味,但又唔會搶左魚嘅鮮味,對於食得好少辣嘅朋友我就推薦呢個辣度!啱啱好!生津李乾蘋果茶 1L $58呢個茶係佢哋自家製,味道酸酸甜甜,好開胃🤤食完烤魚飲,可以中和翻個口嘅味,好舒服👍👍生菜 $36份量多,都好鮮嫩!烤魚必備蔬菜🥰
川花烤魚荃灣
電話:46784029

江團魚 番茄味 BB辣 $338

生津李乾蘋果茶 1L $58

生菜 $36
份量多,都好鮮嫩!烤魚必備蔬菜🥰

2023-10-31 26 views
來到荃灣食烤魚,就唸起川花烤魚🐟🔥,呢間烤魚店非一般烤魚店,餐廳有獨特的文青風,令到整間烤魚店都青春起來。第一次來到餐廳,覺得好舒適好靚,烤魚專門店,呢度的烤魚有好幾款可以選擇,味道也是多款式。點左最新口味———豆香麻辣味,魚🐟就選擇左少骨既海驢魚(原條)$298,大大鍋烤魚好吸引,還有好多配料,豆腐,豆卜等等,味道BB辣也不算太辣,而且魚肉也很嫩滑,整條魚來講都算抵食啊。另外都點左碟鮮鵝腸放係烤魚湯底度烚,吃起來十分爽脆,再來多碗魚湯米線🍜,呢個烤魚用來送米線也是不錯的口味喔。
2023-10-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2023-10-29 23 views
想食烤魚嘅時候都要去荃灣呢一間店,環境舒適,食物味道唔差👍今次揀了魽魚原條,原條兩個人食都非常足夠👍入邊有豆卜,芽菜和芫荽芹菜等等…味道香濃,再加一啲配菜,一個豐富嘅晚餐🥰魚肉比較厚實,而且魚骨真的比較少,大骨有幾條,可以食到啖啖魚肉嘅感覺👍魚肉非常新鮮,唔會霉霉爛爛😂而且魚肉冇經過油炸,完全可以睇得出魚肉嘅新鮮程度😍我哋加咗一份牛肉,牛肉嘅口感嫩滑,薄薄一片牛肉,混合湯汁鮮味👍享受濃湯最緊要點寬粉,可以吸收湯汁,又鮮又辣嘅口感,而且寬粉彈牙,會吃上癮,愈食愈開胃🥰佢哋嘅李乾萍果好清甜,1L嘅份量兩個人飲,而且非常解辣👍10分我會俾8分,魚肉新鮮真係好緊要,正宗嘅烤魚味道十分濃郁,重口味朋友仔必食👍職員態度都唔錯,環境亦都非常舒適👍
想食烤魚嘅時候都要去荃灣呢一間店,環境舒適,食物味道唔差👍

佢哋嘅李乾萍果好清甜,1L嘅份量兩個人飲,而且非常解辣👍

2023-10-22 41 views
充滿藝術氣息 烤魚店🐟睇得出店主用心裝修🎨環境俾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️室外位仲可以帶寵物可惜落大雨☔️帶唔到🍗一齊食😮‍💨🐟青椒味烤魚(海鱸魚)🐟麻辣東北涼粉🌟香港近排荃灣有一間好正嘅烤魚,仲可以帶🐶,終於可以嚟試吓!裝修好靚一啲都唔似烤魚店,而且座位都好舒適👍🏻今次個烤魚特登揀咗海鱸魚,諗住可以多啲肉唔使咁多骨,不過等嘅時間比較耐,上菜嘅時候條魚過熟,有啲失望,不過個味道都唔錯,青椒帶酸都幾開胃。起乎東北涼粉就有驚喜,口感好煙靭,偏辣但係好惹味😋
充滿藝術氣息 烤魚店🐟
睇得出店主用心裝修🎨
環境俾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
室外位仲可以帶寵物
可惜落大雨☔️帶唔到🍗一齊食😮‍💨

🐟青椒味烤魚(海鱸魚)
🐟麻辣東北涼粉

起乎東北涼粉就有驚喜,口感好煙靭,偏辣但係好惹味😋
青椒味烤魚(海鱸魚)
麻辣東北涼粉
麻辣東北涼粉
2023-10-20 26 views
相约三五好友系荃灣。品尝一道正宗巴蜀烤鱼$338江團鱼一整條。非常之新鮮。加上各種配菜。一大盤。BB辣,经过烤制的鱼,外皮焦脆,内里细嫩,鱼肉鲜嫩入味,汤汁麻辣浓郁鲜香,地道的川味,新鲜滚烫,香辣过瘾非常好吃。再加一道开胃菜“麻辣牛展”,四川的传统名菜,以拍青瓜、牛展肉制作而成,色香诱人,牛肉带筋;肥而不腻,麻辣鲜香可囗,真的是一绝!地道的川味,非常好吃!餐廳:川花烤魚(荃灣)地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖
相约三五好友系荃灣。品尝一道正宗巴蜀烤鱼$338
地道的川味,非常好吃!
餐廳:川花烤魚(荃灣)
2023-10-19 34 views
荃灣烤魚店⚡️川花烤魚荃灣大壩街29號安康大廈地舖門口好靚,係好似一間木屋咁,好文青🤣招牌菜烤魚! 無令人失望~ 😍海鱸魚原條$308叫左Bb 辣,味道方面係啱啱好,唔會太辣但又有少少辣味!海鱸魚比較少骨,方便食用,完全無腥味可以另外追加配料打邊爐,價錢合理~ 配菜都多,有大豆芽、芫荽、芹菜、酸菜、薑等等 我自己就加咗寛粉,全部索晒湯汁真係好好味! 雞翼串 💯雞翼燒得嫩滑,仲要好脆好香口
荃灣烤魚店

⚡️川花烤魚
荃灣大壩街29號安康大廈地舖

門口好靚,係好似一間木屋咁,好文青🤣

招牌菜烤魚! 無令人失望~ 😍
海鱸魚原條$308

可以另外追加配料打邊爐,價錢合理~
配菜都多,有大豆芽、芫荽、芹菜、酸菜、薑等等
我自己就加咗寛粉,全部索晒湯汁真係好好味!

雞翼串 💯
雞翼燒得嫩滑,仲要好脆好香口

川花環境乾淨企理、裝修簡約時尚,即使店舖主打食烤魚但一入店鋪亦都冇覺得”一陣味”,手機QR CODE落單後 員工好快就上菜了👍🏻川花呢度有多款烤魚口味揀,除左有唔同辣味既烤魚試之外 仲關照到唔係好食到辣既朋友仔(酸菜魚/蕃茄口味)當然呢2款味都有得加辣啦😋除左多款口味選擇之外 另外仲有幾款魚可以揀(草鯇魚/海鱸魚/鉗魚/江團魚),不過本人屬怕骨之人,所以揀左少骨多肉而且平時又少食既🐟鉗魚+酸菜魚bb辣口味😍-烤魚(鉗魚配酸菜bb辣口味) 初初以為會唔夠飽,但係發覺原來原條鉗魚係成個盤咁大條,而且肉質厚實,酸菜、豆卜、芽菜等配料亦唔慳皮,雖然嗌左BB辣嘅程度,但係辣椒尖椒都比足 所以覺得辣度都好夠❤️以烤魚為主打嘅川花 亦都有好多火鍋配料揀 可以邊食魚 邊食火鍋配料🤤滿足晒🍲打邊爐既能同時食🐟烤魚嘅慾望。唔想打邊爐嘅朋友仔都可以揀🍢串燒同小食,今次一於揀平時唔係好多地方都有嘅涼拌魚皮同燒白鱔🤩如果怕食到口乾或者熱氣,川花仲提供好多款唔同飲料同自家製涼茶,下火又得 解渴又得🤪我地2個人飲就試下1L生津梨乾蘋果茶🍐🍎-生津梨乾蘋果茶 酸酸甜甜幾滋潤 Aftertaste仲有啲水果香味😛-涼拌魚

-涼拌魚皮 食落好香麻油味而且配左蔥花薑絲同花生 非常香口 魚皮份量多亦都做到好爽口👍🏻

-燒白鱔 即叫即整好香脆之外,配埋個燒汁亦好惹味😋

二人邊食邊閑聊唔經唔覺就識咗兩個零鐘,店員周不時都有巡視睇吓各枱人客需要,亦無急着清枱趕客👍🏻最後滿足地捧住肚走lu😝
2023-10-14 25 views
又去荃灣食烤魚,今次去另一間 - 川花烤魚。人流比較多,還有露天座位供吸煙的人坐。我們先點了兩串燒烤。燒白鱔($38)啖啖肉,雖然沒有骨頭,但份量較少。大漢羊肉串($20)調味粉香,沒有羊騷味。接著我們點了一份餐單寫明骨少肉嫩的海鱸魚烤魚($298)味道是鮮青椒味的中辣。上次在另一家烤魚店吃中辣的時候,我還以為自己已經提升到更辣的程度,沒想到這次中招了,辣到一口魚一啖茶。先談談青鮮椒味,可能是我不習慣的原因,食時有一陣我無法形容的奇怪味道。一上桌我們馬上開始吃,魚骨很少,但魚肉不滑嫩,可能是廚房烤得太久的緣故。吃辣的時候,冰飲是必不可少的。因為太辣,我點了兩杯茶,蘋果百香博士茶($38)和英式伯爵水果茶($38)兩杯茶都只有茶液沒有任何配料,不好喝,味道像是從糖醬沖出的飲料。這次的用餐體驗不是很好,烤魚及飲品味道不好,上魚的速度很慢。不過串燒的味道還不錯的。
又去荃灣食烤魚,今次去另一間 - 川花烤魚。

人流比較多,還有露天座位供吸煙的人坐。

我們先點了兩串燒烤。
燒白鱔($38)啖啖肉,雖然沒有骨頭,但份量較少。

大漢羊肉串($20)調味粉香,沒有羊騷味。

2023-10-10
$257 (Dinner)
2023-10-10 85 views
今日朋友安排左間好好食既烤魚雞煲火鍋中菜館比我!好正好開心!又近荃灣廣場方便泊車!停車場對面行幾步就到地段又方便!餐廳店名用色用深啡色做主調,感覺清新舒簡、連天光上面的燈光都充滿住藝術感!今次同朋友率先叫咗個秘製鮑魚雞煲!食咗半隻雞嘅份量!鮑魚煮到好鮮好嫩,而雞煲沖涼住濃郁嘅香味,雞肉亦都好鮮滑!加上好大份量好足料超回本!另外再叫炸魚皮,生菜,薯粉做配菜!好滑好香又有營養!之後小食要咗個大漢羊肉串,香味而鮮滑!飲品方便叫左鳳梨茉莉水果茶!好新鮮水果原味又大杯回本!呢間雖然唔近地鐵站,但係就好近荃灣廣場,停車場行過對面一分鐘就到達,位置都算好便利方便川花烤魚荃灣大壩街29號安豐大廈地舖

川花烤魚
荃灣大壩街29號安豐大廈地舖
2023-10-03 42 views
川花烤魚位於荃灣海壩街,是一家專營烤魚的店鋪。店家提供多款烤魚口味供選擇,而魚類有三款可選,包括魽魚、海鱸魚和江團魚。 自家製涼茶系列-生津梨乾蘋果水$58(1lite)酸酸甜甜的,既能開胃又能滋潤一下。 這次我點了酸菜味的海鱸魚$298店員送上一盤超級大盤的烤魚,鱸魚很大條,魚肉厚身,份量十分豐盛,兩個人都吃不完。鱸魚煎得香脆,完全滲入湯汁,搭配酸菜,味道開胃又美味。 麻辣東北粉$38麻辣的味道調得剛好,東北粉的口感煙韌,加上花生和青瓜,使口感更加豐富。 燒汁雞軟骨$22和沙爹燒豬頸肉$20兩者都有焦香的味道, 咬下去很juicy。 總的來說,喜歡吃烤魚的朋友絕對不容錯過川花烤魚,它能夠滿足你的味蕾, 而且口味選擇多樣。

自家製涼茶系列-生津梨乾蘋果水$58(1lite)
酸酸甜甜的,既能開胃又能滋潤一下。

這次我點了酸菜味的海鱸魚$298

麻辣東北粉$38

燒汁雞軟骨$22和沙爹燒豬頸肉$20
兩者都有焦香的味道, 咬下去很juicy。

2023-10-03 19 views
隔咗一段時間再訪川花烤魚。今次試吓佢哋嘅雞煲同小食。今次見到店內裝修唔同咗,光猛咗有特色咗👍令食客享用食物時感覺得更舒適。鮑魚雞煲(半隻)BB辣 $308半隻份量夠2位食喇。BB辣微辣。佢用咗秘製醬汁嚟煮。個煲一嚟到,見到啲鮑魚都幾大隻。鋪喺雞上面有4隻咁多。😮😍😍好食有咬感嘅。雞嘅份量都好多。我同朋友都食唔哂。雞煲嘅汁係佢哋秘製嘅😋大漢羊肉串 X 2 $20@ 表面燒得好香脆😍面上滲了孜然粉。羊肉味唔好太過蘇。我同朋友都大推這個。呢個整得幾好食😋烤汁牛柳串$20味道不過不失。飲品無糖可樂 $15鴻福堂海底椰 $18總消費:$441 (已包括加一收費)總結:坐得舒服,性價比高,抵食。

鮑魚雞煲(半隻)BB辣 $308
雞嘅份量都好多。我同朋友都食唔哂。雞煲嘅汁係佢哋秘製嘅😋

大漢羊肉串 X 2 $20@

烤汁牛柳串$20
味道不過不失。

飲品
無糖可樂 $15
鴻福堂海底椰 $18

總消費:$441 (已包括加一收費)

總結:坐得舒服,性價比高,抵食。
2023-09-28 30 views
川花烤魚荃灣地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖今日要去荃灣換月餅,順便就係荃灣食埋飯。經過見到川花烤魚,餐廳設計好文青,有種好悠閒嘅舒適感,而且仲要係有得食烤魚,於是二話不說就即刻坐低咗🤗🤗👍👍巴蜀烤魚 魽魚(原條) $328.00 蕃茄味超大條魚!啲魚肉質鮮美,彈牙!好正!食到停唔到口!味道上食到有啲孜然粉喺裏面,配合蕃茄,味道👅好夾好好味!好開胃!而啲魚係無骨嘅!超正!娃娃菜 $36娃娃菜好鮮嫩,有滿滿嘅一大籃!二個人都差啲食唔曬!整體嚟講呢一間值得再幫襯,只叫左以上嘅食物都夠二個人食!可見份量超多!好開心!終於唔洗翻大陸食探魚啦!下次都想再試下唔同嘅味道!食到差唔多嘅時候,見到隔籬枱啲飲品特別,原來係佢哋係有自家製嘅飲品,落order嘅時候我都睇漏左!下次都想叫嚟飲下!😍😍鴻福堂-夏枯草 $18.00鴻福堂-銀菊露 $18.00
川花烤魚荃灣

巴蜀烤魚 魽魚(原條) $328.00 蕃茄味

娃娃菜 $36
娃娃菜好鮮嫩,有滿滿嘅一大籃!二個人都差啲食唔曬!

鴻福堂-夏枯草 $18.00
鴻福堂-銀菊露 $18.00