2023-11-21 29 views
最近天氣突然轉涼,朋友話想食熱辣辣嘅嘢,經過見到一間裝修得幾精緻嘅舖頭,冇諗過係食烤魚,好啦就試試佢~.入邊嘅環境好光猛乾淨,唔似平時其他烤魚鋪好重油煙味或者暗暗沉沉,坐得好舒服慢慢食慢慢傾,舖頭亦唔會趕人走。.一坐低就好口渴,叫咗杯鳳梨茉莉水果茶飲住先再睇叫咩嘢食,味道好清新中和咗之後烤魚嘅油膩感。小食叫咗個涼拌魚皮,少少辣好開胃。.主菜叫咗個豆花麻辣烤爐魚,睇相已經覺得份量好多,都唔敢叫好多其他嘢食,淨係叫咗響鈴同寬粉皮。上到枱真係好大份,對於我哋兩個細食嘅人嚟講,真係完全食唔晒,又要做大嘥鬼🥹.麻辣味好香好濃,因為下面會一直開住火,令到面頭啲油唔會凝固,所以就算叫咗小辣都越煲越辣。食食下忍唔住要拎返起啲辣椒再加湯,唔係好食得辣嘅記得要BB辣就夠!令我好驚喜嘅就係就算一直加熱,條魚都唔會話好韌好鞋,由頭到尾都係咁好食😋.其實仲有串燒、雞煲、鮑魚煲、小菜等等可以叫,不過真係食唔落啦,唯有下次帶多啲朋友一齊過嚟,咁就可以試埋佢其他嘢食啦!
2023-11-18 51 views
這次的烤魚體驗有別於以往吃到的川菜餐廳,裝修以各種畫作和花帶出文青味道。聽著台式的歌曲,中間有好幾首還是周傑倫的,讓我想起讀書的時候,吃起來特別有感覺。另外,設有室內和室外座位,現在天氣比較冷,坐在外面吹著涼風吃著熱騰騰的烤魚有種打邊爐的感覺,別有一番風味,而裡面的環境截然不同,充滿文藝氣息,是相當特別的烤魚體驗。在等待食物的過程中看見有不少熟客跟老闆互動,可見老闆也是熱情之人。二個人叫了一整條魽魚,在川菜面前當然叫了個麻辣不過是BB辣。像譚仔米線一樣這裡各種辣度仼君選擇,還是怕太辣叫了1L自家制的山楂楊梅,生津又清熱。寬粉米飯也少不了,配辣烤魚絕佳,寬粉由白色煮至透明有點像吃涼粉,切記不能煮太久。因為是現烤新鮮的,等待魚的過程有少許長,果然心急吃不到熱豆腐。魽魚肉質執實,豐厚彈牙,它是一條大骨不需要特別挑細骨,麻辣不會蓋過魚的鮮味,剛剛好。若果想多吃點菜式,可能需要叫多幾個朋友,因為整條魚實在非常大,兩個人吃得滿載而歸。

🫶🏻位處於荃灣大壩街嘅呢間以即烤、新鮮為特式既烤魚店,店鋪佈居寬鬆而且座位不少,不過每次經過都見到座位坐滿哂。今次專誠訂位黎食,一嘗川式麻辣烤魚風味~ 🐟🐟🔹 原條江團魚餐廳提供多款魚類選擇,從未食過江團魚,但見到餐單介紹係骨少肉嫩之選,於是點黎試試,搭配泡椒中辣口味 🌶️🌶️只見上枱一大盤火紅湯汁映襯住既烤魚,上有不少辣椒豆角以及豆卜。滾煮泡開後食,一如介紹所講,魚肉嫩滑,同泡椒湯底既味道完美融合,呈現出魚鮮及麻辣辛香風味,魚骨比較大條易剔走,怕多骨既選擇江團魚正合適 👍🏻 最後送飯食,不知不覺就食完了~🍚🔸 肥牛食完烤魚有啲唔夠喉嘅感覺,多點咗一碟肥牛。肥牛一碟大概有六至八片,滾泡於泡椒湯底後,掛汁食用相當辛辣入味,但又不失牛肉既濃郁 😋🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸 川花烤魚 (荃灣)📍荃灣大壩街29號安康大廈地舖☎️ 46784029💸 ~ $ 450 / 2人
🫶🏻

🔹 原條江團魚

🔸 肥牛

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

川花烤魚 (荃灣)
📍荃灣大壩街29號安康大廈地舖
☎️ 46784029

💸 ~ $ 450 / 2人
2023-11-08
$250 (Dinner)
2023-11-17 712 views
天氣涼返好多,夜晚想食一啲慶住,熱辣辣嘅菜式,有諗過去打邊爐,但係又想食魚。最後諗過,why not both呢,就嚟咗荃灣嘅川花烤魚🤗🤗😄烤魚可以選海鱸魚,江團魚,鉗魚同埋草鯇魚。平時食烤魚,鉗魚同鱸魚就食得多,今次想試下食鯇魚。鯇魚嘅份量係比其他魚多啲,侍應話有兩至三斤重。🥳🥳😁青椒味bb辣烤全條新鮮草鯇魚🐟 $368我選咗青椒味bb辣嘅烤魚,辣嘅程度真係微辣嚟嘅,有新鮮青椒同埋醃製過嘅青椒,調味恰到好處,越食越開胃。鯇魚肉質非常嫩滑,而烤過嘅外皮烤得非常香脆有好香嘅孜然味,烤魚絕對係新鮮烤製,魚肉一梳梳,係新鮮嘅魚,肉質係冇得呃人嘅,一食就知新唔新鮮。本身嘅配菜都有豆芽,西芹,芫茜,豆卜等等相當豐富。另外,烤魚會提供1壺魚湯,有需要自己可以加🤗🤗😍生津梨乾蘋果茶🍎 $58加點咗自家製飲品,味道清甜解膩,微酸微甜咁,一公升嘅份量,兩個人飲就啱啱好啦🤭🤭🤗餐廳環境相當有格調,有一盞充滿藝術嘅燈喺餐廳中間,亦有唔少藝術畫在餐廳嘅兩旁,再配合埋悠揚嘅音樂,幾似係去咗cafe呢,仲有,餐廳係寵物友善㗎🧑‍🎨🧑‍🎨🎨🎨🖼️🖼️餐廳:川花烤魚 (荃灣)地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖電話:467

青椒味bb辣烤全條新鮮草鯇魚🐟 $368

生津梨乾蘋果茶🍎 $58

餐廳:川花烤魚 (荃灣)
地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖
電話:46784029
$200 (Dinner)
2023-11-16 25 views
今日朋友帶我嚟食烤魚喺內地食得多喺香港真係較少食裝修都好舒服呢度嘅烤魚比喺大陸更加大條香味濃郁 亦有少量配菜我哋就加咗萵筍,10分入味今日我哋兩個女仔食就不方便食太多整体來說都挺不錯的
今日朋友帶我嚟食烤魚

我哋就加咗萵筍,10分入味
今日我哋兩個女仔食就不方便食太多

整体來說都挺不錯的
2023-11-04
$200 (Dinner)
2023-11-14 27 views
我喺好鐘意食魚~ 今日同朋友特登去荃灣食魚😉 發現呢間又抵食又好味嘅魚!仲要都唔淨喺得魚😙 仲有雞煲果啲~ 啱曬呢排開始有啲凍凍地,食翻的熱嘢暖暖身☺️鋪頭裝修係以日系為主,比較簡約,同埋都喺用米色為主。同平時烤魚主打嘅餐廳好唔同~ 今次我哋嗌咗江團魚,配酸辣味,其實本身想食海爐魚,可惜鋪頭嘅人表示已經賣曬,不過江團魚都喺冇咩骨!最重要條魚喺好大條,我覺得4 5斤都有可能!我哋2個人淨喺食條魚+薯粉已經好飽🤩!
我喺好鐘意食魚~

2023-11-14 37 views
朋友系魚fans,她說荃灣有一間出名好味旣烤魚店,一定要帶我去試吓!這烤魚店周圍牆壁放滿掛畫、花和植物,全店木系設計,加埋木系藝術燈,好文青feel☘️,坐位十分寬敞,私人空間十足,環境舒適美麗,我們幸運地被安排坐窗邊位..超正!這裡還設有室外座位可選擇,我估室外食熱騰騰烤魚又系另一番滋味,尤其冬天😎。酸菜味烤鯇魚(細)$ 2 3 8有不同魚款可選,我們選了鯇魚,可自選辣度,因我少食辣,所以選了B B辣😅,烤魚系即烤的,非常新鮮,食落口大啖肉和少骨,而且魚肉嫩滑,辣度剛剛好👍🏻,烤魚的配菜亦十分豐富,有洋葱、酸菜、芽菜、豆卜,份量十足,酸菜不會太酸,有Gas爐熱住食,好好味😋,無魚腥味!服務員還送上一瓶魚湯給客人自由補給,方便也!魚湯米線$30米線硬度適中,魚湯味鮮甜,用來配烤魚食一流🤩。我們還試了串燒和小食,有雞肉串$ 2 0,豬頸肉串$ 2 0,燒牛舌$ 3 8和麻辣牛𦟌$ 4 8,雞肉外脆內軟,牛舌系用牛舌芯做很特別,厚切,夠爽,豬頸肉大大片,不油膩,配上燒汁幾好味,我們特別要求服務員把麻辣牛𦟌醬汁分開上,服務員知道我怕太辣十分樂意配合,非常貼心服務喁❤️。牛𦟌切得很薄,醬汁不太辣,

酸菜烤鯇魚(半條)
魚湯

酸菜味烤鯇魚(細)$ 2 3 8
魚湯米線$30
米線硬度適中,魚湯味鮮甜,用來配烤魚食一流🤩。
雞串
麻辣牛𦟌、🔥豬頸肉、牛舌

我們還試了串燒和小食,有雞肉串$ 2 0,豬頸肉串$ 2 0,燒牛舌$ 3 8和麻辣牛𦟌$ 4 8,雞肉外脆內軟,牛舌系用牛舌芯做很特別,厚切,夠爽,豬頸肉大大片,不油膩,配上燒汁幾好味,我們特別要求服務員把麻辣牛𦟌醬汁分開上,服務員知道我怕太辣十分樂意配合,非常貼心服務喁❤️。牛𦟌切得很薄,醬汁不太辣,食到有小小麻和酸的味道,配上青瓜,多了一份清新感覺。
他們設了2維碼可供食客用手機查點美食,整體在這裡用餐十分享受💯,這𥚃還有雞㷛和小炒也出名,下次必定再來試吓🕶️。

川花烤魚 (荃灣)
地址:荃灣大壩街29號安康大廈地舖
電話:46784029
#荃灣必食#荃灣餐廳#荃灣好去處#荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處
酸菜烤鯇魚(半條)
魚湯
雞串
麻辣牛𦟌、🔥豬頸肉、牛舌
  • 酸菜味烤鯇魚、燒雞串、麻辣牛𦟌
今日同朋友去咗荃灣間川花烤魚食川菜,餐廳地點非常方便,喺荃灣廣場附近。入到去餐廳播住熟悉嘅台灣歌,牆身有好多插畫同植物做裝飾,睇得出好俾心機裝修,環境幾舒服。呢度主要食烤魚,見到隔籬枱嘅川椒烤魚好香好惹味,即叫即烤,用料新鮮。我哋嗌咗$308嘅秘製鮑魚雞煲,有得揀原味/香辣味/川椒味,朋友唔想食太麻,所以我哋揀咗香辣味嘅少辣,雖然煲入面都有幾隻辣椒,但食落唔算太麻或者太辣,對於唔係幾食得太辣嘅朋友嚟講已經好夠味,雞煲入面有半隻雞,雞肉嫩滑,配料有辣椒、芫荽、洋蔥同蒜頭,仲有四隻鮑魚,食落爽口彈牙。食完大部份雞件之後,可以加入濃濃嘅雞湯去打邊爐,我哋加左個娃娃菜同米線就已經好飽啦!另外叫咗一枝1L嘅生津李乾蘋果茶,酸酸甜甜嘅凍茶用嚟配濃味嘅辣雞煲就最夾啦,推薦大家嚟食!📍荃灣大壩街29號安康大廈地舖電話:46784029 位置就腳:🍊🍊🍊🍊 餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊🍊#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處

📍荃灣大壩街29號安康大廈地舖

生津李乾蘋果茶
秘製鮑魚雞煲
生津李乾蘋果茶
2023-11-08 25 views
入秋嘅天氣 就成日好想食啲熱辣辣嘅野 相約志同道合嘅朋友搵間裝修都幾溫馨嘅餐廳 餐廳係走而家好興嘅奶油簡約風 燈光 畫風 傢私都係比較柔和 木系感較重 成個環境令人覺得好舒服 重點係佢地冇限時🤩 可以一路食一路享受呢個氛圍 好唔錯👍🏻烤魚口味有成八款 都算多選擇 仲可以叫串燒 小食 小炒 飲品都不少選擇👍🏻 心大心細嘅我地都揀咗好一啲時間 不過餐廳員工都冇催我地落單 服務令人舒服 最後我地叫咗涼拌 串燒 烤魚 再打個邊爐🤭🍢大漢羊肉串 ~肉質口感軟腍 幾好味🍢燒雞軟骨串 ~香口惹味 只係略嫌沙嗲汁偏咸 烤汁較優勝🥒涼拌魚皮 ~爽口魚皮 配合薑絲青瓜絲 清新可口🥒涼拌萵荀 ~係一個開胃健康涼拌💛🥬魚湯浸娃娃菜 ~娃娃菜充滿魚湯味道 提升菜嘅清甜👍🏻🐟刴椒味烤魚(海鱸魚)呢個口味辣得黎帶少少酸 有獨特嘅風味 幾開胃 烤魚揀咗海鱸魚 外脆內嫩嘅口感 絕對唔會好快有個種油膩好重口味唔想再食嘅感覺👍🏻 接住打邊爐 叫咗響鈴 粉皮 丸 金菇 淮山片 .... 大部分都係索湯嘅食物 罪惡感滿滿😝 唔緊要 我地叫咗山楂楊梅茶&酸梅湯 非常解油膩👏🏻 戰鬥力不減🤭

🍢大漢羊肉串 ~肉質口感軟腍 幾好味
🍢燒雞軟骨串 ~香口惹味 只係略嫌沙嗲汁偏咸 烤汁較優勝
🥒涼拌魚皮 ~爽口魚皮 配合薑絲青瓜絲 清新可口
🥒涼拌萵荀 ~係一個開胃健康涼拌💛
🥬魚湯浸娃娃菜 ~娃娃菜充滿魚湯味道 提升菜嘅清甜👍🏻

🐟刴椒味烤魚(海鱸魚)

2023-11-08 24 views
今日難得放假,同朋友去咗一間專門食烤魚店到食晚餐😊先講下評價巴蜀烤魚的小辣少骨多肉烤魚是一道令人垂涎欲滴的美食。烤魚的新鮮度和即烤的方式確保了魚肉的原汁原味。它的外皮烤得香脆,內部肉質鮮嫩多汁。小辣口味給了烤魚一種微妙的辣味,增添了更多風味層次。如果你喜歡吃辣,這道小辣烤魚絕對能夠滿足你的口腹之慾。巴蜀烤魚的環境氣氛非常舒適宜人。餐廳播放著輕柔的音樂,營造出輕松愉悅的氛圍。花卉和畫作的裝飾增添了一絲生氣和藝術感,讓整個用餐空間更加美觀。座位的安排也很貼心,讓你可以享受到舒適的用餐體驗。生津李蘋果茶是一款清甜滋潤的飲品。以新鮮的蘋果製成,它帶有自然的甜味,並給人一種清新的口感。這杯茶不僅能解渴,還提供了維生素和礦物質的營養。無論是作為開胃飲品還是搭配烤魚,生津李蘋果茶都能為你的用餐體驗增添一份清甜的享受。萵筍片是一道爽滑可口的配菜。以新鮮的萵筍製成,切成薄片,口感爽脆。萵筍本身帶有微甜的味道,與烤魚的口味相襯,提供一種清爽的口感。它增添了菜品的層次感,同時提供了營養豐富的蔬菜成分。如果你喜歡爽口的配菜,萵筍片絕對能夠滿足你的口腹之慾。總體而言,巴蜀烤魚的小辣少骨多肉烤魚以及舒適宜人的環境

鉗魚原條

總體而言,巴蜀烤魚的小辣少骨多肉烤魚以及舒適宜人的環境氣氛都值得讚賞。生津李蘋果茶清甜滋潤,而萵筍片則爽滑可口。這些美食和飲品結合起來,為你的用餐體驗帶來了美味和愉悅。如果你正在尋找一個同時滿足味蕾和享受用餐的場所,巴蜀烤魚絕對是一個值得一試的選擇。
2023-11-08
$240 (Dinner)
鉗魚原條
  • 生津李乾蘋果茶
  • 魽魚原條
2023-11-07 18 views
🚩荃灣大壩街🚩川花烤魚(荃灣)今日約左朋友係睇戲前食左個烤魚🤣🤣🤣食完就去左睇戲,因為戲院就係對面😉餐廳裝修主要以木系為主,簡單整潔,帶有少少日系感覺,製造一個舒適環境☺️🐠正宗巴蜀烤魚海爐魚(原條)今次簡左海鱸魚,魚既種類比其他餐廳多選擇,仲有新鮮草鯇魚、原條魽魚、原條江團魚,而鯇魚更貼切地有原條/大邊/細邊之選😀😀👅味道方面,因為今日有少少唔舒服,所以揀左個唔辣既酸菜味☺️☺️☺️如果想食辣都可以加辣的🔥唔好睇佢比平時麻辣湯底咁清淡,其實佢越煲越有味,湯底更濃味😋😋搞到我係咁飲湯,好在餐廳都會安排一渣湯擺枱,可以隨時添加🫰🏻🔥烤魚仲要即叫即烤,新鮮既原條鱸魚,魚超大條,兩個人食再叫多左寬粉同一碟小食,份量都相當之多😆絕對CP值極高,大碟夾抵食☺️🐟小食涼拌魚皮新鮮既魚皮爽口彈牙,配有脆卜卜既花生,絕對係一碟開胃菜之選😊👍🏻💡整體來講,餐廳製造超舒服環境去食熱辣辣既烤魚,唔會覺得感覺焗促,好似食到好趕咁,然後餐廳仲會播住歌,真係好Enjoy係呢個環境食烤魚☺️☺️最岩三五知己聚埋一齊食添!📍 川花烤魚 (荃灣)🗺️ 荃灣大壩街29號安康大廈地舖☎️ 46784029#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處
🚩荃灣大壩街🚩

川花烤魚(荃灣)

🐠正宗巴蜀烤魚海爐魚(原條)

🐟小食涼拌魚皮

📍 川花烤魚 (荃灣)
🗺️ 荃灣大壩街29號安康大廈地舖
☎️ 46784029

#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處
今次 𝗗𝗼𝘂𝗯𝗹𝗲 𝗗𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴 搵左間環境舒適 ☘️ 無限時既烤魚餐廳,店內牆上有不少掛畫油畫,連吊燈都充滿藝術氣息 🤭 有別於一般烤魚店,要大讚餐廳裝潢令人賞心悅目無辣不歡既 👧🏽 點左原條剁椒味海爐魚 🌶️ 小辣,一上枱辣味攻鼻,滿滿既椒粒掩蓋了魚,爐魚肉質新鮮厚實,無腥味而且少骨,仲有洋蔥、芽菜、豆卜等配料,吸收哂湯汁精華十分惹味 🤤等待烤魚煮滾期間,要左幾款前菜食住等,涼拌窩荀入味爽口,涼拌魚皮麻香惹味,送酒一流🍺喜歡辣既朋友可以挑戰串燒再加辣 🥵 虎皮椒辣到不行了!好彩雞軟骨同羊肉串仲可以接受到🫣烤魚食到一半時又可以加火鍋配料,推薦大家必食寬粉皮🌟寬透彈牙,完全吸收湯汁,愈食愈上癮;無油膉味響鈴都係不二之選。烤魚火鍋除左配啤酒,店家仲有自家製山楂楊梅茶同冰鎮酸梅湯,兩款味道酸酸的但十分解膩❤️今餐性價比十分高,食物款式選擇多,而且地點方便及環境舒適,可以一班朋友慢慢𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹住食🍻

$270 (Dinner)
  • 寬粉皮
2023-11-06 17 views
「川花烤魚」位於荃灣大壩街(荃灣廣場對面), 揸車嘅就推薦泊荃灣廣場或者享和街咪錶。呢間川菜出名烤魚,仲有自家製涼茶特飲!今次晚市嗌咗 👇酸菜味乾豚烤魚『 肉太韌,味道口感都差!』自家製涼茶特飲『 溫度及味道都唔夠!』揸車出入:👍👍👍帶小朋友:👍食物質素:👍環境舒適:👍👍CP值...😋:👍彩蛋:荃灣區最近開多咗好多烤魚店, 其實選擇有好多! 或者我嗌呢幾樣未係呢間舖頭嘅Signature!

呢間川菜出名烤魚,仲有自家製涼茶特飲!今次晚市嗌咗 👇

酸菜味乾豚烤魚『 肉太韌,味道口感都差!』
自家製涼茶特飲『 溫度及味道都唔夠!』

揸車出入:👍👍👍
帶小朋友:👍
食物質素:👍
環境舒適:👍👍
CP值...😋:👍

2023-11-05 30 views
放工約左朋友食烤魚,見到店舖裝修得好靚仔,唔講以為係cafe🤭 係行文青路線嘅烤魚店,坐得好舒服~~除左烤魚,仲有雞煲、酸菜魚、串燒等,好多選擇。第一次緊係試下佢嘅主打正宗巴蜀烤魚先~ 有8種不同口味,十五十六唔知揀咩好🤣最後我地就揀左麻辣味 — 骨少肉嫩嘅鱸魚🐟 辣度揀左少辣,唔太辣,食得辣嘅可以揀中辣/大辣🤭烤魚上爐前炸過,所以特別香口惹味~魚肉厚身、好滑同啖啖肉😋😋😋 好大條,2個人食晒都好飽,大食嘅朋友仲有大把配料打邊爐~嗌多左份寛粉,索埋啲湯汁非常入味!仲要好煙韌同好滑,必嗌🌟食烤魚點少得野飲~嗌左自家製水果茶 — 英式伯爵同鳳梨茉莉,解渴又解辣😛下次會想試下酸菜味嘅烤魚!應該都會好好味🤤
係行文青路線嘅烤魚店,坐得好舒服~~

烤魚上爐前炸過,所以特別香口惹味~

嗌多左份寛粉,索埋啲湯汁非常入味!仲要好煙韌同好滑,必嗌🌟

下次會想試下酸菜味嘅烤魚!應該都會好好味🤤
2023-11-02 28 views
凍冰冰既夜晚,特別想食辣野,行過荃灣,一眼就見到呢間主打四川麻辣烤魚、雞煲嘅鋪頭,佢分別有室外同室內位。一入到去,因為我哋6:30就到咗,店內無咩客人,可以慢慢揀位置,我哋就揀左對住街景嘅window seat,店內嘅黃燈同木系佈置,十分溫馨舒適。我哋叫咗一條鱸魚,揀咗新口味,豆花麻辣小辣,只係$298,一上枱,好香椒麻味迎鼻而來,嫩豆腐鋪面,加上乾辣椒同蒜蓉鋪面,好惹味,。鱸魚不得不讚,好足秤而且新鮮嫩滑,魚皮魚旗部分則烤得焦香,可以伴以京蔥、豆腐泡、芽菜同豆花一齊食。店家仲好貼心提供一壺魚湯,可減辣或防痴底,令烤魚能一直加熱。除咗烤魚,我哋亦叫咗濃湯浸油麥菜,清清淡淡,可解油膩同時解辣前菜我哋仲叫咗涼拌魚皮,薑蔥麻油配上爽脆魚皮,無得頂

豆花麻辣烤魚  (鱸魚)

前菜我哋仲叫咗涼拌魚皮,薑蔥麻油配上爽脆魚皮,無得頂