2023-11-21
最近天氣突然轉涼,朋友話想食熱辣辣嘅嘢,經過見到一間裝修得幾精緻嘅舖頭,冇諗過係食烤魚,好啦就試試佢~.入邊嘅環境好光猛乾淨,唔似平時其他烤魚鋪好重油煙味或者暗暗沉沉,坐得好舒服慢慢食慢慢傾,舖頭亦唔會趕人走。.一坐低就好口渴,叫咗杯鳳梨茉莉水果茶飲住先再睇叫咩嘢食,味道好清新中和咗之後烤魚嘅油膩感。小食叫咗個涼拌魚皮,少少辣好開胃。.主菜叫咗個豆花麻辣烤爐魚,睇相已經覺得份量好多,都唔敢叫好多其他嘢食,淨係叫咗響鈴同寬粉皮。上到枱真係好大份,對於我哋兩個細食嘅人嚟講,真係完全食唔晒,又要做大嘥鬼🥹.麻辣味好香好濃,因為下面會一直開住火,令到面頭啲油唔會凝固,所以就算叫咗小辣都越煲越辣。食食下忍唔住要拎返起啲辣椒再加湯,唔係好食得辣嘅記得要BB辣就夠!令我好驚喜嘅就係就算一直加熱,條魚都唔會話好韌好鞋,由頭到尾都係咁好食😋.其實仲有串燒、雞煲、鮑魚煲、小菜等等可以叫,不過真係食唔落啦,唯有下次帶多啲朋友一齊過嚟,咁就可以試埋佢其他嘢食啦!