一位戴眼鏡嘅女店員落單,冇禮貌、冇語氣,顯得不耐煩,態度惡劣!難得出外堂食餐飯都咁受氣,真係以後唔會再嚟,亦絕對唔會建議朋友嚟!食物吹噓到幾好都冇用,咩食野嘅心情都冇曬!連茶餐廳大排檔嘅員工都唔會咁離譜!呢間餐廳對員工嘅服務要求太要求低👎🏻疫情下飲食業艱難時刻,但呢間餐廳似乎並不志在,冇心做好,真係極差嘅體驗👎🏻👎🏻👎🏻旺角區有咁多台式食肆,唔想受氣嘅請慎重考慮嚟呢間食!真係絕對唔會再嚟!
幾個月前喺觀塘APM行街見到有間叫春水堂好多人排隊羊群心理就👀下,原來係間裝修得幾靚仔嘅台式料理,我都唔執輸買咗杯珍珠鐵觀音奶茶嘆下🧋但因為人太多杯野等咗成十幾分鐘🙊不過係好飲珍珠細細粒煙韌茶味出👍🏼好嘢係值得等待及回味🙂由於對杯奶茶念念不忘,今日約朋友一齊去旺角春水堂食下晏先,同樣我都係叫珍珠鐵觀音奶茶😬我揀咗XO醬辣拌麵雖然份量小但麵有咬口、XO醬魯肉配青瓜紅蘿蔔絲感覺食緊冷麵味道清新滿分😋跟住緊係要叫主打魯肉飯同樣都係好細碗但入味魯肉鋪滿飯上邊有啲肉鬆溝埋食又真係未試過配搭新穎唔錯😬之後鹽酥雞翼上枱香噴噴脆卜卜雞肉嫩滑但如果可以熱D會加分。我諗應該鹽酥雞會好味啲😆
XO醬辣拌麵
魯肉飯
鹽酥雞翼
2021-02-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
XO醬辣拌麵
魯肉飯
2021-01-03 555 views
我對春水堂嘅印象係貴,而且性價比十分低,普通一碗湯麵至少要$90幾蚊,份量大概係五六啖,食完有空洞的感覺。如果你要入去食一餐正常份量,例如一碗麵加一杯嘢飲,百幾蚊一定走唔甩。今次外賣自取我叫咗一樣,相對地滿意嘅菜式,當歸藥膳湯,今日嘅天氣非常凍,近排身體亦較虛弱,即管試吓飲呢個湯補補,湯入面有好多紅棗,亦都會有少少類似當歸狀嘅物體,飲完成個人䁔晒,冬天飲一流。價錢方面,$69一碗,有補身功效,感覺好似比食佢的碗牛肉麵,性價比較高,不妨一試。

TakeAway
2020-12-08 531 views
講起台灣招牌美食 珍珠奶茶應該點都會係頭五位咁珍珠奶茶又喺邊度發明?答案就係春水堂呢啲都係台灣朋友話我知嘅知道公司附近開咗間春水堂都一段時間不過好多時門口都要排晒隊難得今日自己一個喺附近遊蕩諗緊食咩嘅時候呢度又唔使排咁就入去食個lunch飲杯珍奶啦紅燒牛肉麵湯底濃 牛肉入味 加埋酸菜冇得頂但份量偏少 得2片牛肉我相信旺角區應該有更好嘅選擇珍珠奶茶我要左微糖 但我想去冰店員話唔可以去冰...🤔🤔🤔R晒頭 台灣手搖飲品竟然唔可以去冰???
講起台灣招牌美食

但份量偏少 得2片牛肉
我相信旺角區應該有更好嘅選擇

珍珠奶茶我要左微糖 但我想去冰
店員話唔可以去冰...🤔🤔🤔
R晒頭 台灣手搖飲品竟然唔可以去冰???
2020-12-06 346 views
舖頭味道ok,但服務差到慘不忍睹。但野食期間拎粒糖岀嚟食下。跟住有個女店員衝過嚟喝我,話唔食得野。當我冇留意啦,雖然舖頭唔見有任何告示話唔比。我都即刻話唔好意思,但個四眼女店員除左喝我個下好冇禮貌。仲要食飯全程係咁用不友善目光望住我。幾好食都冇用啦,員工咁倒米
話唔食得野。當我冇留意啦,雖然舖頭唔見有任何告示話唔比。

2020-11-13 596 views
之前到台灣旅遊的時候沒有吃到,所以即使見長長的人龍,還是抱著一試的心態乖乖排隊紅燒牛肉麵(半筋半肉)$82有牛肉牛腱牛筋,牛的份量不算少牛肉牛腱一般般,普通水準吧但牛筋非常不錯,軟綿綿不會很黏口麵質偏軟,湯底不算濃郁,能嚐出香料的味道整體而言很不錯,只是份量有點少,所以感覺價格上是稍貴的再來的話會想試甜品,看上去很好吃的 哈哈同時點了珍珠奶茶,春水堂的珍珠奶茶挺有名的,但感覺很一般,還是邊走邊喝的手搖更好更有風味Braised beef noodles (beef and tendon) $82Tasting quite nice but the portion is a bit little so it seems slightly overpriced. The tendons are very nice though, soft and tasty!

紅燒牛肉麵(半筋半肉)$82
紅燒牛肉麵

有牛肉牛腱牛筋,牛的份量不算少
牛肉牛腱一般般,普通水準吧
但牛筋非常不錯,軟綿綿不會很黏口
麵質偏軟,湯底不算濃郁,能嚐出香料的味道
整體而言很不錯,只是份量有點少,所以感覺價格上是稍貴的

再來的話會想試甜品,看上去很好吃的 哈哈

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2020-11-07 462 views
本身我係茶湯會粉絲,但果日經過裝修緊,就去左佢師父春水堂(台灣fd 同我講)買杯紅豆鮮奶茶。。首先,佢話無「去冰」,其實台灣過黎既飲料無去冰真係好怪,但我少冰飲完都仲有半杯冰真係好離譜!變左份量好少同埋飲時成口冰👎🏼👎🏼 杯野算係有d紅豆味,但實實在在既紅豆我只係飲到幾粒... 好無口感... 總結,呢杯野唔知想點,飲左幾啖就完左,又唔係好飲,好失望!!我本身喺台灣都好鐘意春水堂,試過apm同九龍站果兩間都不過不失,呢間唔知點解差成咁,無下次👋🏾

紅豆鮮奶茶
TakeAway
2020-10-07 881 views
愛玉鐵觀音檸檬茶🍋 ($35)呢度出名既係茶類既野, 而我又係一個愛茶之人, 所以一於黎試下呢個特別既組合😂 一般鐵觀音既味溝左其他野都會變淡, 呢個反而出奇地濃再配埋檸檬既味道, 酸酸甜甜又帶少少茶既苦澀味, 好多層次😍 仲有檸檬味既愛玉軟綿綿, 為成杯飲品加添左一啲口感滷香拼盤🐄($78)拼盤既份量唔細, 可以一次過試曬咁多款既滷水😚 呢個拼盤以牛為主, 有腍到唔洗點咬既牛筋, 軟綿得黎又帶少少咬口既牛肚, 彈牙得黎又唔會過韌既大腸, 全部都滷得超入味, 仲有少量芽菜同埋薑絲手工素麵線🥬($48)原本想叫麻香烏骨雞麵線, 可惜已經賣曬😭 見呢個幾特別所以就揀左佢, 食落發覺原來素食都唔錯, 麻油味超香不過食落就油膩左少少🤏🏾 麵線撈埋啲素既滷肉燥, 幾惹味珍珠鐵觀音雪糕多士🍦($58)佢既珍珠奶茶類既野真係好吸引, 冇諗過呢個配搭都可以咁好食😍 啲多士配埋light cream加茶味超濃既鐵觀音雪糕真係一流🍦面頭仲有好多細細粒既珍珠, 其實太細粒有啲唔係好咬到😂 但係真係冇諗過個茶味可以咁出
愛玉鐵觀音檸檬茶🍋 ($35)

滷香拼盤🐄($78)

手工素麵線🥬($48)

珍珠鐵觀音雪糕多士🍦($58)
2020-10-05
$150 (Dinner)
2020-10-04 498 views
雖然珍珠熔岩蛋糕稱唔上有驚喜,但的確足料,鍾意厚厚蛋糕口感嘅你,應該幾喜歡,但我愛軟棉棉個種。觀音流沙包,我試過分開一半同一口食曬,一口食曬嘅話口入面流出朱古力會沖走你口腔,可惜朱古力太少。鐵觀音奶茶,其實唔錯,鐵觀音同奶茶都冇互相搶大家味道,佢嘅珍珠細細粒,最重要喺冇痴埋一齊。另加一服務費
珍珠熔熔蛋糕
觀音可可流沙包

另加一服務費
2020-09-24
2020-09-26 651 views
對上一次去台灣已經是3年前啦!😭尤其依家疫情的關係  想去都無得去😭唯有食返啲台灣菜 安撫下心靈的空虛今次就試咗台灣過江龍 - 春水堂👍🏻夜晚8點左右 門口依舊有長長的人龍同朋友傾下計 唔覺唔覺就到我地入座啦我地分別點咗手工麻香麵線黃金鹽酥雞滷香大腸以及珍珠鐵觀音奶茶。。。其實仲叫咗碗魯肉飯(但太心急的原故 未嚟得切影相) 就已經吃掉了依幾道菜 最有驚喜就是魯肉飯同鹽酥雞👍🏻魯肉飯 - 睇落細細碗 但好足料每啖飯都可以配到肉燥一齊食👍🏻鹽酥雞 - 外層酥脆可口 內層鮮嫩多汁調味亦不會過重  碟上亦唔會見到有油一啖接一啖 唔覺唔覺就食哂成碟我同朋友都一致認為麻香麵線  較為失色雖然上菜的時候 麻香撲鼻 食慾大增但吃了兩啖之後  就覺得麻油過多 (有會油膩感)整體來說 都十分滿意會再來  因為仲未試過春水堂的甜品(人氣推薦 - 珍珠熔岩蛋糕)下次試完再報告😎
今次就試咗台灣過江龍 - 春水堂👍🏻

夜晚8點左右 門口依舊有長長的人龍
同朋友傾下計 唔覺唔覺就到我地入座啦

我地分別點咗
手工麻香麵線
手工麻香麵線

(凍)珍珠鐵觀音奶茶
以及珍珠鐵觀音奶茶。。。其實仲叫咗碗魯肉飯
(但太心急的原故 未嚟得切影相) 就已經吃掉了

調味亦不會過重  碟上亦唔會見到有油
一啖接一啖 唔覺唔覺就食哂成碟

我同朋友都一致認為麻香麵線  較為失色
雖然上菜的時候 麻香撲鼻 食慾大增
但吃了兩啖之後  就覺得麻油過多 (有會油膩感)

整體來說 都十分滿意
會再來  因為仲未試過春水堂的甜品
(人氣推薦 - 珍珠熔岩蛋糕)
下次試完再報告😎
2020-09-25
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
(凍)珍珠鐵觀音奶茶
2020-09-21 510 views
今日12點半左右同朋友去食春水堂。本身對台灣店舖抱有彼大期望,因為感覺依類型店舖都會有台灣人嘅服務水準。結果大失所望!!落單後,發現佢地點漏左一樣小食,同佢地講反都冇事。點知朋友同我講,佢上一次食旺角依間,就試過45分鐘後發現原來冇幫佢落到單,點知今次又漏單。都算啦!食物方便冇咩問題,味道ok。準備食的時候,(我坐角落位置,旁邊應該係儲物室)突然一個員工走埋黎,話唔好意思我想開開度門拎野,我起身等佢開門拎,心裡面希望唔會再有第二次。到我出去門口埋單時,我排第二個,點知有個男人係收銀位隔離遞張單比個女收銀員,佢又照收,我都費時嘈佢插隊。好,到我比錢,我都正常態度,點知個收銀員比反張單我時,眼都冇望過我,望住後面就遞張單比我,我連「唔該」都唔想同佢講😡之前食過APM分店兩次,服務都非常好,旺角依家真係極差,希望會改善。
2020-09-20
$115 (Lunch)
2020-09-13 522 views
92元再加一的牛肉麵只有一小塊牛肉!經過最近開張春水堂,打算試下出名的鐵觀音,順便午餐。點了鐵觀音拿鐵,烏龍茶豆干及我要講的番茄半筋半肉牛肉麵。剛送上時我還以為牛肉是另外上,因基本上是看不到有料的,整碗牛肉麵最後只係有兩塊筋及一小塊牛肉,這個價錢完全不能接受。至於那杯拿鐵,不太甜,味道還可以但不至於是signature。最後是豆干,味道很一般,甚至乎有啲怪,那個醬跟豆干完全不配合。整間店唯一可讚的只有店員的服務態度不錯。
92元再加一的牛肉麵只有一小塊牛肉!

經過最近開張春水堂,打算試下出名的鐵觀音,順便午餐。
點了鐵觀音拿鐵,烏龍茶豆干及我要講的番茄半筋半肉牛肉麵。

整間店唯一可讚的只有店員的服務態度不錯。
番茄半筋半肉牛肉麵
2017年去台南交流團🇹🇼既時候, 當地友人知道我地好鍾意珍奶, 喺臨走前特登帶我地黎試呢間台灣珍珠奶茶始祖🇹🇼,就深深愛上左<春水堂> 登錄香港🇭🇰之後, 估唔到係因為行到好攰想搵地方坐就重遇XDDD1️⃣ 珍珠鐵觀音奶茶🥛- 💰$34+10%鐵觀音茶底真係好香😌 聞一聞會有一股想飲茶既衝動~! 面頭有一層雪白幼細既泡沫, 茶味會比奶味稍出 正呀~! 飲落都幾順滑🤤 珍珠細細粒, 幾煙韌幾好咬, 量再多啲就好了👉🏻👈🏻 最可惜既係唔記得左叫少冰少甜😭 正常冰量🧊略嫌多左少少🤏🏻 甜度對於越來越唔嗜糖既👦🏻🧒🏻又會甜左dddd🙈 旺角店感覺都幾有空間感同舒服😌 朋友聚聚都幾唔錯 價錢黎講純粹黎飲杯珍奶要再堂食加一係少貴既🥺 外賣平d仲唔使加一😝 另外, 服務員可以細心多少少問多句甜度同冰量🧊/主動少少就更好... 😉

1️⃣ 珍珠鐵觀音奶茶🥛- 💰$34+10%

旺角店感覺都幾有空間感同舒服😌 朋友聚聚都幾唔錯
$37 (Tea)
2020-08-25 658 views
因為日日食嚟食去都係嗰啲嘢,咁就行遠少少睇吓有咩新嘢啦,見到呢間個名咁特別就上網睇睇,發覺原來除咗台式飲品之外都有飯麵食下由於我太耐冇湯水,見到佢有湯就諗都唔諗上咗嚟,估唔到個湯真係掂!由於有一個燉湯所以我嗌咗個冇湯嘅五香素麵,撈勻佢食味道唔錯

2020-08-25
$162 (Tea)