2016-07-09 257 views
男朋友放假,去咗圓方行下,聽講呢頭好多野食,就過嚟尋下食啦!我地個日好早,無咩人,唔使等位!原來呢條食街好近柯士甸站,幾分鐘就行到。芝士焗金針菇蒜容焗金針菇就食得多,竟然見到有芝士同金針菇咁邪惡嘅配搭,即刻心心眼哂!芝士超級多,一夾起拉哂絲,啲芝士包住哂金針菇。金針菇吸咗芝士同牛油嘅香味,幾juicy!燒茄子呢個茄子好巨型,不得了!一定一定要食,因為巨型得嚟,燒得好入味好均勻。燒到啲肉同皮可以岩岩好分得開,而且頭頭尾尾都唔會生或者唔夠味個啲。燒芝士年糕因為係燒唔係炸,所以無咁油膩。年糕煙煙韌韌,好有口感。而且芝士味香濃,同係屋酒屋食到嘅一樣。燒雞腎爽口野一向係我至愛,燒得焦香又彈牙,而且唔韌。加咗啲七味粉,夠哂香口野味。燒牛舌食串燒點可以無牛舌呢!牛舌好厚切,燒得外脆內軟,又夠入味。燒羊仔架一份有兩件,都係45蚊,幾抵食。有兩種醬配比我地點嘅,一種係芥末,另一種就有啲奇奇怪怪,唔知係咩嚟。我就中意唔點醬食,原汁原味麻xd啖啖肉,帶小許油脂香。羊唔會好so,肉質都好嫩。果粒青蘋果汁因為幾熱氣,就叫呢個試下。青蘋果味甜甜的,再加上一啲果粒,都幾好飲嘅。建議加多啲冰,因為好快就溶哂。
我地個日好早,無咩人,唔使等位!
原來呢條食街好近柯士甸站,幾分鐘就行到。

芝士焗金針菇
芝士超級多,一夾起拉哂絲,啲芝士包住哂金針菇。
金針菇吸咗芝士同牛油嘅香味,幾juicy!

燒茄子
呢個茄子好巨型,不得了!
一定一定要食,因為巨型得嚟,燒得好入味好均勻。

燒芝士年糕
因為係燒唔係炸,所以無咁油膩。
年糕煙煙韌韌,好有口感。
而且芝士味香濃,同係屋酒屋食到嘅一樣。

燒雞腎
爽口野一向係我至愛,燒得焦香又彈牙,而且唔韌。
加咗啲七味粉,夠哂香口野味。

燒牛舌
食串燒點可以無牛舌呢!
牛舌好厚切,燒得外脆內軟,又夠入味。

燒羊仔架
一份有兩件,都係45蚊,幾抵食。
我就中意唔點醬食,原汁原味麻xd啖啖肉,帶小許油脂香。
羊唔會好so,肉質都好嫩。

果粒青蘋果汁
因為幾熱氣,就叫呢個試下。
青蘋果味甜甜的,再加上一啲果粒,都幾好飲嘅。
建議加多啲冰,因為好快就溶哂。
Type of Meal
Dinner
2016-07-05 79 views
邊個話食串燒要企係街度食架?! 如果你想慢慢又嘆冷氣咁食? 呢間係好選擇. 呢間食物種類多, 除menu 外, 牆身仲貼左好多精選推介. 除左串燒外, 仲有雞煲等嘢食.全部串燒都即叫即燒.份量唔少, 肉質唔乾, 外脆內嫩.不過呢間比較重口味, 正如餐廳名一樣, 佢係用重慶辣, 唔係一般的辣味粉, 鐘意食重慶辣的你, 一定會喜歡呢.

全部串燒都即叫即燒.份量唔少, 肉質唔乾, 外脆內嫩.
2016-07-03
2016-06-24 109 views
想食串燒, 又唔想坐係户外熱住食, 朋友介紹下, 就試左呢間..menu 已經好多食物種類, 估唔到佢仲有好多推介食物貼係牆身.肉類方面: 我地叫左豬頸肉, 豬扒, 牛柳串, 西冷牛扒,檸檬雞翼, 雞腎, 雞軟骨, 大司華力腸. 全部肉類比我地想像中大份, 唔乾, 外脆內嫩, 加上少少辣味粉, 刺激味雷. 包心丸d芝士流出 , 鮮魷魚鬚燒完仲好嫩滑, 好正呀! 蒜茸包一d都唔慳,好多牛油蒜茸呢.起初以為食串燒會食唔飽, 今日至知個concept 錯晒...下次可以再約三五知己食下串燒, 飲下啤酒!

包心丸d芝士流出 , 鮮魷魚鬚燒完仲好嫩滑, 好正呀!
蒜茸包一d都唔慳,好多牛油蒜茸呢.

下次可以再約三五知己食下串燒, 飲下啤酒!

2016-06-23
2016-06-24 102 views
想試好耐既——重慶燒,好彩朋友一早到左拎埋位,一去到都已經肚餓到想喊,不嬲都好鍾食重慶燒既我,緊係要試下食佢個鵝肝啦!一食上引,簡直想叫多幾件食啊一定要叫茄子,唔係間間好食,一黎到就非常香口、多汁。仲有平時我最愛既煙肉芝士巨菇,D煙肉加芝士勁好食娃娃菜好juicy,仲要夠晒惹味羊肉串好有羊味,唔係人人都食得個陣味但我就好鍾意食,仲有果個蝦,好大隻好鮮甜~仲有叫左D丸,我朋友話好食!坐得一d都唔迫,又舒服,d人好好好服務
一定要叫茄子,唔係間間好食,一黎到就非常香口、多汁。
仲有平時我最愛既煙肉芝士巨菇,D煙肉加芝士勁好食
娃娃菜好juicy,仲要夠晒惹味
羊肉串好有羊味,唔係人人都食得個陣味
2016-06-23 126 views
本來想去bbq, 但天氣真係好熱,唔想對住個火爐又冇冷氣下燒嘢食,所以揀左間有人呢間燒烤店,有人燒比我食之餘,又有得嘆住冷氣食嘢!2個女仔簡簡單單叫左幾樣串燒!芝士焗牛油金菇,芝士蒜蓉金菇都好多,好香,正!雞泡魚干冇得輸,大愛,魚干上有少少甜醬,熱騰騰,好好味!雞軟骨串比想像中更大串,脆卜卜!羊肉串有少少羊羶味,我至愛,好juicy!雞腎燒得一d都唔韌,啱啱好!茄子好大碟,加上少少辣粉, 食完想再食!飲品叫左原支鴻福堂涼茶,清下熱氣!溫馨提示,呢間店的辣味粉比一般的辣,建議如果平時食開中辣,可以試左少辣先!!

2個女仔簡簡單單叫左幾樣串燒!
芝士焗牛油金菇,芝士蒜蓉金菇都好多,好香,正!
雞泡魚干冇得輸,大愛,魚干上有少少甜醬,熱騰騰,好好味!
雞軟骨串比想像中更大串,脆卜卜!
羊肉串有少少羊羶味,我至愛,好juicy!
雞腎燒得一d都唔韌,啱啱好!
茄子好大碟,加上少少辣粉, 食完想再食!
飲品叫左原支鴻福堂涼茶,清下熱氣!
2016-06-21
$150 (Dinner)
2016-06-10 122 views
小學同學系外國返嚟,佢話好耐冇食過一d有地道風味嘅嘢食,我決定帶佢去食重慶燒烤!呢間鋪頭啱啱新開無幾耐,雖然位置唔多但係五臟俱全!佢哋嘅食物款式十分多,我哋揀咗好耐好多都想試!燒烤必食蛙蛙菜!蛙蛙菜本身好清甜,再配合自家製味粉,而且娃娃菜唔會燒到淋晒,絕對係味覺既享受!蟹子丸外層燒到好香脆,咬落去爆曬啲汁同蟹子出黎!勁juicy!!!!!!燒雞中翼好香口,肉質好嫩滑,燒嘅過程鎖住晒d肉汁!!!加上少少檸檬汁,一啲都唔油膩!仲好清新既感覺大蝦好新鮮,肉質好實、好有口感!如果味粉直接落系蝦身就更完美!芝士焗金菇,佢哋嘅芝士可以拉到好長好長!淡淡既芝士香味配合金菇,好清香!芝士焗蠔,生蠔唔會燒到乾晒,燒完之後仲好肥美多汁!配合香濃嘅芝士味,實在太好味
2016-06-02
2016-04-25 120 views
原本帶住好高期望去食呢間重慶燒。心諗,改得呢個名,應該都係正宗重慶燒掛~~皆因市面上太多不是正宗的重慶燒,但他們偏偏很愛稱自己那家為重慶燒。我地都叫左好多野食,有燒羊肉、燒牛舌、燒粟米等等,但真係冇咩特別,黎黎去去都係個d燒方,燒出黎又係個d味~較為特別的有" 算"容燒蕃茄,蕃茄超級Juicy!!麻辣木耳! 好香好麻,岩曬我,呢個好味~比起譚仔,呢個比較香麻!芝士焗蠔,原本以為係伏,點知其實都唔錯!芝士味白濃,蠔都算大粒!味道不俗!值得一提,呢到d服務唔錯,姐姐好耐心咁向我地介紹每道菜,亦都有講有笑,場面溫馨!
原本帶住好高期望去食呢間重慶燒。
心諗,改得呢個名,應該都係正宗重慶燒掛~~
皆因市面上太多不是正宗的重慶燒,但他們偏偏很愛稱
自己那家為重慶燒。

我地都叫左好多野食,有燒羊肉、燒牛舌、燒粟米等等,
但真係冇咩特別,黎黎去去都係個d燒方,燒出黎又係個d味~

較為特別的有" 算"容燒蕃茄,蕃茄超級Juicy!!
麻辣木耳! 好香好麻,岩曬我,呢個好味~
比起譚仔,呢個比較香麻!
芝士焗蠔,原本以為係伏,點知其實都唔錯!
芝士味白濃,蠔都算大粒!味道不俗!
值得一提,呢到d服務唔錯,姐姐好耐心咁向我地介紹每道菜,
亦都有講有笑,場面溫馨!
2016-04-04
2016-04-20 489 views
8月30日, 嚟到佐敦呢幾條街, 周圍都可以聞到陣陣嘅串燒味, 呢度一連幾間嘅舖都係呢間重慶燒~ 我地就俾呢d香味吸引住, 受不住引誘就入咗去~::: 燒大海虎蝦 :::先來一隻虎蝦~ 大就大隻, 肉都幾香, 不過肉質唔算太鮮, 咬落都幾淋, 麻麻地...::: 燒大海蝦 :::另外都叫咗海蝦, 呢一隻比虎蝦細大概3分1 , 燒出嚟都幾香, 但係肉質都係同虎蝦差唔多. 唔算出色.::: 燒豬頸肉串 :::豬頸肉都幾實下, 之不過都算爽口嘅, 味道都幾入味, 唔錯~::: 燒牛脷 :::牛脷估唔到係淋得嚟幾有咬口, 肉味仲幾香~::: 燒墨汁墨魚丸:::呢隻墨丸本身味道都已經幾濃, 所以再燒下加埋d粉其實作用不大, 但係呢隻墨丸係好味~::: 燒金菇肥牛卷 :::金菇肥牛卷有d一pat野咁, 肥牛加金菇本身好配, 加上味粉燒一燒更加好味~ 肥牛略為有點乾同瘦...::: 燒羊肉串 :::羊肉串都幾羶, 但係要食羊肉就緊係要食呢種味, 肉質幾香~ 但燒得有d乾, 同冇肉汁.::: 燒牛柳串 :::牛柳個質地同羊肉好似, 只係少咗陣羶味, 同樣都燒得比較乾...::: 燒聖子 :::燒聖子非

::: 燒大海虎蝦 :::

::: 燒大海蝦 :::

::: 燒豬頸肉串 :::

::: 燒牛脷 :::
牛脷估唔到係淋得嚟幾有咬口, 肉味仲幾香~

::: 燒墨汁墨魚丸:::

::: 燒金菇肥牛卷 :::

::: 燒羊肉串 :::

::: 燒牛柳串 :::

::: 燒聖子 :::
燒聖子非常唔錯, 聖子好鮮味又唔會燒到好乾, 加埋佢嘅蔥粒蒜粒吊味, 更帶出海鮮味~ 加埋少少辣椒粒, 好惹味~

::: 燒原條茄子 :::
原條茄子係我地食串燒必叫嘅, 好鐘意佢咁樣嘅燒法, 茄子超淋超入味, 加上蔥粒好惹味, 簡簡單單嘅燒法就可以做出美味燒茄子~

::: 燒蕃薯片 :::
呢個燒蕃薯片過甜, 本身個紫薯都幾甜, 仲要加埋個甜爺爺嘅醬汁, 甜上甜, 唔係好入到口...

呢間重慶燒都幾多人食, 不過最唔好嘅係佢太熱, 加上食呢d咁熱氣又辣辣地嘅串燒, 唔開冷氣之餘仲要開大個門, 確實係迫人叫佢嘅飲品, 咁樣有d唔好. 不過當我地又想食原條燒茄子嘅時候, 又會揀呢類串燒食~
燒大海虎蝦
燒大海蝦 + 燒聖子
燒豬頸肉串 + 燒牛脷 + 燒羊肉串 + 燒牛柳串
燒墨汁墨魚丸
燒金菇肥牛卷
燒原條茄子
燒蕃薯片
2014-08-30
$100 (Dinner)
燒原條茄子
2016-04-08 318 views
又到定時定候和藏友出來吃飯,每次都享受2個人,吃著美食飲著啤酒或飲品,閒談大家的近況或旅行趣事,所以都愛來食燒烤之地,這次選擇了重慶燒,沒想到重慶燒在佐敦區內有如此多的分店,相信食物味道和品質都不錯。重慶燒餐餐環境一般,每間店的坐位也不算多,所以才那麼多分店。的食材選擇也不少,特別是海鮮也提供了蠔、蝦或魚,肉類還有羊,飲品又有啤酒提供,都算不錯。這夜2個人一共HKD574/2人,感覺又有點貴。**********************重慶燒燒烤旗艦店位於佐敦渡船角文英街,就在這裏附近便有3間店,其實去任何一間都是一樣,我們選擇來了這間店坐下。朋友又是飲了啤酒Hoegaarden HKD56/杯,這個價錢又不算貴。我選擇了飲酸梅湯 HKD14/枝,也是不算很貴,這酸梅湯甜味十足,酸味也不錯。 燒皇牌羊肉串HKD13/串,羊肉串都幾大串,不過燒得有點乾身,味道燒得香口,也算不錯。 涼拌黑木耳 HKD24,細細碟的黑木耳都幾貴,黑木耳都幾辣又爽口,都幾好食。 燒檸檬黃金雞中翼 HKD26/份,一份有4隻,都幾抵食,燒得都幾黃金,檸檬是附上自己加上檸汁,吃下時雞翼皮都幾脆和

**********************

燒檸檬黃金雞中翼 HKD26/份,一份有4隻,都幾抵食,燒得都幾黃金,檸檬是附上自己加上檸汁,吃下時雞翼皮都幾脆和香口,這樣食又幾不錯。
燒原條茄子 HKD24,茄子不是很大條相對有點貴,但味道也算是一般,而且燒得不夠香口。
法式芝士燒焗美國石蠔 HKD88/6隻,美國石蠔細細隻,加入了芝士燒和焗,芝士味不錯,相對蠔味變得淡口了,而且蠔又細細隻,口感一般。
一夜干鯖花魚 HKD48,鯖花魚都幾大條,骨也不算多,肉都幾厚,只可惜燒得不夠香口,附上酸辣醬吃又幾惹味。
蒜龍蝦仔 HKD58/隻,細細隻所以叫做龍蝦仔,肉質都幾彈牙,燒的都幾香,龍蝦仔的味道相對比蒜味搶過了,這樣燒覺得有點浪費了龍蝦仔但。
$287 (Dinner)
  • 燒皇牌羊肉串
  • 涼拌黑木耳
  • Hoegaarden
2015-10-01 541 views
風味田螺:很久沒吃了,挺辣的,份量也多,每粒都有肉,配酒喝very good果味酒:好喝,酒味不濃,適合我這種少喝酒的人<br style="line-height: 1.6;">煙肉年糕:煙肉燒得很乾,年糕普通。燒牛仔肉:不韌。鴨舌:老闆說似異形,真的挺像的,底部是沒味道的蘿蔔,鴨舌份量多,有很多蒜頭,辣為主。燒墨魚丸:是黑色的墨魚丸,好吃,不粉,有墨魚粒。重慶酸辣粉:不辣而者便宜,但用膠匙羹比較難吃用。燒雞脣:好吃,爽口。缺點:吃來吃去都是同一種辣粉,沒有其他味道。

煙肉年糕:煙肉燒得很乾,年糕普通。
燒牛仔肉:不韌。
重慶酸辣粉:不辣而者便宜,但用膠匙羹比較難吃用。
燒雞脣:好吃,爽口。
缺點:吃來吃去都是同一種辣粉,沒有其他味道。
2015-06-19 552 views
由佢一開張,晚晚都多人到要等起碼半粒中以上先有位個時開始,已經有幫襯開。分店開滿成條文英街,都一樣咁多人幫襯,老闆仲親自落場幫手。野食好夠味,最中意燒茄子,雞翼,其他如牛羊架雞軟骨等等,都係每次必叫之選。直到佢分店開始執(搬遷?),可發現連廚房班師傅都唔同晒人,食物?差好好好遠。燒茄子份量縮水,食得出係煮熟再燒,味道差好遠,變左林晒又唔入味。燒9菜只可以話一般入到口,絕稱不上好味。燒豬肉牛肉,啲肉好干好鞋;燒波羅佢地曾經好出名,依家味道仍算維持到,有小小酸但都燒得野味。仲有我地最中意食既之士焗豪,又係縮水左,但味道仍可接受,夠多之士,豪當然只係豪仔加返個大豪殻入去啦,所以豪仔味道都唔好期望太高。服務都唔係特別好,仲有咩去既原因?同一條街燒物店比比皆是,任何一間都比重慶燒更有誠意,無論係服務態度定野食質素都係。
分店開滿成條文英街,都一樣咁多人幫襯,老闆仲親自落場幫手。
2015-06-02 495 views
位於佐敦的重慶燒地理位置真的很不就腳~~我都要朋友帶路才找得到((門面相片取自網絡圖片))上菜速度算很快喔~ 畢竟是即叫即燒的嘛~ 還以為會很久呢~可以選不辣、小辣、中辣、大辣!!小女點了小辣過過口癮吧!上圖: 車厘茄煙肉串、金菇肥牛、羊架、大蔥、牛舌、雞腎、黃喉~~推介: 金菇肥牛、羊架、大蔥、黃喉!!!上圖: 雞軟骨、白鱔、大蝦、茄子、雞亦~~推介: 白鱔、茄子!!!!上圖: 菠蘿、鵪春蛋、韮菜、秋刀魚~~推介: 全推介!!!!有些有再ENCORE, 真的狂點了很多串, HAHA!!因為不是太多海鮮類, 4人份, 位位也差不多要$200,才有8成飽的感覺......=.=串燒真的是很燒錢的飯聚活動XDD但, 又好喜歡它的惹味、麻辣!!也可以放肆地大說大笑的麻甩環境~~wahahahaha!!!!!下次要再試其他~
位於佐敦的重慶燒

地理位置真的很不就腳~~

我都要朋友帶路才找得到

((門面相片取自網絡圖片))

上菜速度算很快喔~ 畢竟是即叫即燒的嘛~ 還以為會很久呢~

可以選不辣、小辣、中辣、大辣!!

小女點了小辣過過口癮吧!

推介: 金菇肥牛、羊架、大蔥、黃喉!!!
上圖: 雞軟骨、白鱔、大蝦、茄子、雞亦~~

推介: 白鱔、茄子!!!!
上圖: 菠蘿、鵪春蛋、韮菜、秋刀魚~~

推介: 全推介!!!!

有些有再ENCORE, 真的狂點了很多串, HAHA!!

因為不是太多海鮮類, 4人份, 位位也差不多要$200,

才有8成飽的感覺......=.=

串燒真的是很燒錢的飯聚活動XDD

但, 又好喜歡它的惹味、麻辣!!

也可以放肆地大說大笑的麻甩環境~~

wahahahaha!!!!!

下次要再試其他~

2014-03-11 1224 views
晚上9點半,跟友人在圓方看了一套長達三小時的電影,看畢後離開已是凌晨一點多了。我們都有點餓,就到佐敦覓食。整條街都是形形色色的串燒店,在這個鐘數吃串燒實在是有點兒過份,但就難得的放縱一次半次吧!我們最後選了這間重慶燒,坐下有一陣濃烈的油煙味,座位環境還可以接受啦,就是普通的茶餐廳格局。 ]我們很快就點了一些串燒等待的時間也不短。虎蝦味道不錯,可是肉質有點硬。其他的串燒算是不過不失。但味道有點濃烈。點了兩杯小的Hogarden來緩和一下口渴的感覺。最後吃到兩點多,店裡的人也準備打烊的感覺,我們也不好意思再久坐,很快就埋單走人了!

]
我們很快就點了一些串燒
等待的時間也不短。

虎蝦味道不錯,可是肉質有點硬。

其他的串燒算是不過不失。

聖誕節唔食西餐食乜好呢其實食乜都得la!最緊要兩個人都想食姐!今年就揀左食串燒問左朋友意見後就揀呢間啦因為book左位,即刻入得lo坐得少少迫,不過都預左先黎燒茄子硬左少少,個人鍾意食林d既之後食豬牛雞串,飯團,芝士帆立貝豬牛雞串都不錯,唔會燒到過火,arm arm好不過有串落得太多辣粉,辣死我la><飯團一般,不過有d米飯落肚我會高興d如果唔賣飯團,賣下其他飯,應該都不錯咖bo!帆立貝,一客有六七粒倒,都幾抵食,好多芝士呢不過又唔係太重芝士味最後仲有燒龍蝦(小)兩個人食都夠咖la雖然燒得老左d,或者肉既質感本身都係咁$48定$58一隻細既,仲有咩所要啊店鋪只係得樽裝或者啤酒如果有d自家裝涼茶就好la可以食完d熱氣野即刻下下火啊ma!
聖誕節唔食西餐食乜好呢
其實食乜都得la!
最緊要兩個人都想食姐!

今年就揀左食串燒
問左朋友意見後就揀呢間啦

因為book左位,即刻入得lo
坐得少少迫,不過都預左

先黎燒茄子
硬左少少,個人鍾意食林d既
之後食豬牛雞串,飯團,芝士帆立貝
豬牛雞串都不錯,唔會燒到過火,arm arm好
不過有串落得太多辣粉,辣死我la><

飯團一般,不過有d米飯落肚我會高興d
如果唔賣飯團,賣下其他飯,應該都不錯咖bo!

帆立貝,一客有六七粒倒,都幾抵食,好多芝士呢
不過又唔係太重芝士味

最後仲有燒龍蝦(小)
兩個人食都夠咖la
雖然燒得老左d,或者肉既質感本身都係咁
$48定$58一隻細既,仲有咩所要啊

店鋪只係得樽裝或者啤酒
如果有d自家裝涼茶就好la
可以食完d熱氣野即刻下下火啊ma!
$160 (Dinner)
2013-06-29 473 views
尋日同班FD去RE U,, 記得上次去呢度食飯要等位等好耐,,就諗住打電話訂位先, 點知一SEARCH見到已結業, 但又約左班FD係果頭等,, 咪BOOK另一間食LOR,, 估唔到行到落果條街竟然見到重慶燒個招牌, 心諗係唔係A貨黎架,, 入去一問先知搬左舖(但只係10M既距離,真係比佢FAKE左),, 見佢難得有位仲唔即刻坐低食 XDDD 我地幾條友叫左隻龍蝦, 田螺,羊架,一大JAR串燒,,最正都係飲HOEGAARDEN, 平時落BAR飲起碼成6.70蚊杯,,呢度大杯都係50蚊,,真係超抵,,配埋串燒真係一流 XDDDD佢D羊架真係好正,,超JUICY,,佢D燒烤唔知加左D咩調味,, 以前番大陸都食過,, 感覺幾正宗 !!! 同埋D田螺都幾正幾入味,, 不過有D SPICY,, 食得到既都可以試下 不過最正既都係隻龍蝦,, 真係好多CHEESE,, 落足料,, 燒到TIMING岩岩好,, 同埋都幾多肉 ))呢度真係幾岩GATHERING,, 圍落每人都係兩百蚊有找,, 又冇限時加一,,真係唔錯 )))))))

)))))))