2023-02-17 1337 views
上網睇過呢度嘅菜牌覺得都幾多嘢食,專登走嚟試下,裝修就真係好靚,有中國色彩,古色古香,座位闊落,每張台旁邊都有個自助水吧,這是稻香集團的特點。另一特點就是人手極少,大廳只見到一個侍應。🙄 我哋點咗兩個餸試下先,啲價錢一啲都唔平,炒碟西蘭花都要$128蚊,半隻鹽香雞要$168, 貴啲都唔緊要,最緊要好食。 兩個人坐卡位,真係幾舒服,一路慢慢飲茶等送到,幸好呢度係有自助沖茶,否則搵個人都難。好快就有野食,份量不差,西蘭花炒得好香,蒜係炸到金黃色,有啲水準,鹽香雞都幾好味,雞肉有咬口,不是又肥又林哪種。 整體嚟講啲食物係唔錯,但係啲服務就真係認真差,問佢問題嘅時候,一係就唔想答,一係就好似嗌交咁樣覆你,今日咁樣嘅服務態度點得㗎 。

鹽香雞都幾好味,雞肉有咬口,不是又肥又林哪種。

2023-01-09 1503 views
環境好古色古香,VIP房佈置也非常好,有一個area 是品茶地方非常好。飲茶食點心價錢抵食。春風得意腸必選,另外蝦餃一籠一粒,人少少可以容易點,蝦餃非常大皮薄餡靚👍🏻
2023-01-04
$120 (Lunch)
鮑汁鳳爪
春風得意腸
蝦餃
2022-10-08 2273 views
最近和家人去鍾菜館飯聚。鍾菜館的點心和小菜味道錯。菠蘿咕嚕肉好好食,鮮菠蘿開胃,咕嚕肉香甜,我們忍不住叫了兩碟。燒鵝水準不錯,皮脆肉香,送酒一流。炸雞也美味,雞皮洒滿芝麻很香,雞肉有肉味。龍蝦伊麵龍蝦新鮮,伊麵不錯。咸水角和蝦餃都好食。炸豆腐滑。小壽包细细個一啖一個。酒樓裝飾古色古香有中國風,牆上有很多瓷畫可供欣賞。坐位舒服,服務ok。
最近和家人去鍾菜館飯聚。

鍾菜館的點心和小菜味道錯。

燒鵝水準不錯,皮脆肉香,送酒一流。

炸雞也美味,雞皮洒滿芝麻很香,雞肉有肉味。

龍蝦伊麵龍蝦新鮮,伊麵不錯。

咸水角和蝦餃都好食。

炸豆腐滑。

小壽包细细個一啖一個。

2022-09-24 1742 views
今日去鍾菜吃午飯,除了叫點心之外,我哋仲叫咗啲孖寶。蝦餃都幾大隻,裏面嘅🦐都幾爽脆。最鍾意食嘅點心就係叉燒酥,皮薄叉燒多而且好Juicy,食落去甜甜地好酥脆水準唔錯。鮮蝦腐皮卷都好爽脆,裏面嘅🦐好多,腐皮脆卜卜,唔錯嘅選擇。鹹水角甜甜地,裏面嘅餡有好多汁好食。我覺得廚房嘅師傅功夫唔錯,我哋叫咗個星洲炒米,係我鍾意嗰種乾身嘅唔會濕立立,亦都唔會太辣,配料叉燒芽菜也不少。龍蝦伊麵都好好食,龍蝦新鮮,伊麵唔會太淋,加埋芝麻雞,好有滿足感。我哋又叫咗燒鵝,燒鵝嘅皮好香脆,咬落去好Juicy,真係好好食。妹妹好鍾意食咕嚕肉,佢嘅咕嚕肉甜酸適中,而且外面嘅粉漿炸到好脆,加埋個新鮮嘅菠蘿,極之推薦大家食。
今日去鍾菜吃午飯,除了叫點心之外,我哋仲叫咗啲孖寶。

食落去甜甜地好酥脆水準唔錯。

2022-09-07 3894 views
近年來香港興起吃素,也有大量素肉品牌的出現,是外食人士的福音哦🥰,大家一起吃得健康一點,支持綠色飲食啦~ 香港首個本地研發和製作的自家素肉品牌 •🌱 植廚 ℙ𝕝𝕒𝕟𝕥 𝕊𝕚𝕗𝕦•最近聯同本港7間中菜餐廳,推出全新素食餐牌呀😍。今天就約好姊妹去灣仔的 •🇭🇰鍾菜館•試一試啦~店內裝潢懷舊,古色古香,甚有氣氛🥳,而且店員服務親切有禮,我會再度到訪的~ 「 追味素鱔套餐🍽 $588/位 」 即日起到10月31日,就可以品嚐到這個期間限定套餐😋,記得要2天前預訂哦! _松茸燉五寶 鮮甜的燉湯😍,有滿滿的材料。沒想到不用肉去煲,也會有如此清甜的效果呀~ _禪關萬丈 大大個鮮甜蕃茄,清甜多汁,作為前菜,好醒胃呀。 _上湯素豬肉釀竹笙 嚴選矜貴的野生竹笙,再釀入素豬肉,上湯完美熬入竹笙之中,好好吃呢。 _松露素豬肉焗芙蓉 道菜之中,我最愛這個松露素豬肉焗芙蓉😚。撲鼻而來的松露香,令人食指大動。加上內𥚃有滑溜溜的雞蛋、雜菇,口感豐富,拌飯都好好哦~ _白玉葡萄 超可愛的白玉葡萄,原來是冬瓜來的😳,最適合夏天吃啦。 _鍾菜素肉炒飯 最後還有一碗滿滿的健康炒飯,除了加入素肉、五殼、紅米等健康食材,更加入提

「 追味素鱔套餐🍽 $588/位 」

_禪關萬丈

大大個鮮甜蕃茄,清甜多汁,作為前菜,好醒胃呀。

_上湯素豬肉釀竹笙

_松露素豬肉焗芙蓉

_白玉葡萄

超可愛的白玉葡萄,原來是冬瓜來的😳,最適合夏天吃啦。

_鍾菜素肉炒飯

最後還有一碗滿滿的健康炒飯,除了加入素肉、五殼、紅米等健康食材,更加入提子乾👅,微甜的味道,令整體層次更豐富阿~
2022-09-05
2022-08-30 1495 views
鐘菜館新出素食套餐,鐘意食齋嘅你有口福了!😋😋呢度環境裝修好中式,走廊係一個好靚嘅打卡位旋轉樓梯都唔好錯過啊!有獨立包廂房間,舒適隱私度高。👍🏻 松露數豬肉焗芙蓉🌺松露入邊有啲菇類,本身兩者好合,配埋原本冇味道嘅豆腐度,食出咗肉香嘅味道。好夾!好出色! 上湯數豬肉釀竹笙🎋上湯係芡汁做成,有食啫哩嘅感覺。呢度菜味道偏清淡,造型可愛。竹笙做成一個小蓮藕節,十分清甜爽口。青豆蓉做成蓮蓬。 白玉葡萄🍇造型似葡萄,但其實佢係白蘿蔔做咖。芡汁做得好出色。清淡之餘又有少少薄荷汁嘅感覺。天食好適合好清爽。 松茸鄧五寶🍄紅蘿蔔,鮮蓮子,百合,羊肚菌湯味香濃,野菌嘅香味,取締咗肉味!唔講唔知真係一款全素食嘅燉湯。菇口感有食肉嘅感覺😲 鐘菜素肉炒飯🍚加入紅米飯,菜粒,粟米粒,青豆仲有紅蘿蔔。好健康!且特別係有松子,定成個炒飯更加香口,有口感。加入提子幹,增加甜嘅口味。越食越開胃!配合咋過嘅豆干食落口感真係同肉🥩冇分別 禪關萬丈🍅名起得好,有氣勢,估下係咩?其實係一個好似蘋果造型嘅大番茄,下面有萵筍絲,口感清爽,最特別係旁邊嘅腰果,有八角的味道!將原本清淡嘅呢道送升華曬!
鐘菜館新出素食套餐,鐘意食齋嘅你有口福了!😋😋
有獨立包廂房間,舒適隱私度高。👍🏻

松露數豬肉焗芙蓉🌺

上湯數豬肉釀竹笙🎋

白玉葡萄🍇

松茸鄧五寶🍄
紅蘿蔔,鮮蓮子,百合,羊肚菌
湯味香濃,野菌嘅香味,取締咗肉味!
唔講唔知真係一款全素食嘅燉湯。
菇口感有食肉嘅感覺😲

鐘菜素肉炒飯🍚
加入紅米飯,菜粒,粟米粒,青豆仲有紅蘿蔔。好健康!
且特別係有松子,定成個炒飯更加香口,有口感。
加入提子幹,增加甜嘅口味。越食越開胃!
配合咋過嘅豆干食落口感真係同肉🥩冇分別

禪關萬丈🍅
2022-07-30 1868 views
今日同家人4人行,去北海中心嘆個下午茶,原來稻香已經轉咗手,而家轉咗《鍾菜廳》,既然黎到不防試下,可能有驚喜。全場除房間,大廳約有4張8人大圓枱,其餘係高背絨布卡座,有種高雅感。今次要反映嘅係..叫咗3籠叉燒包,全部都係凍嘅(真係唔知點解),舉手叫侍應超過一分鐘無人理,直至企起身揮手,終於有個侍應見到我,對望一眼後行走咗,再向另一位靚女揮手都係無反應,正當我想戴返口罩行出去叫人之際,有位高級d嘅侍應出現(着西裝褸嘅),我即時大叫:唔該!當然要向佢反映一番啦,之後兩位主任級嘅不時走埋黎service我地,感覺氣消了。老實講,呢間食肆唔算平,環境係唔錯,坐得好舒服,但服務真係有好大好大改善空間。
2022-06-21 1669 views
好耐冇飲茶,所以趁着同事生日就去一盅兩件,今日茶客不算多,不過我們都有預先訂枱,好興奮叫咗好多嘢食😂,侍應服務態度唔錯👍🏻,不過要留意叫點心時,是一件件計1. 叉燒包 - 熱辣辣,皮軟熟,餡料適中👍🏻2. 珍珠雞 - 糯米軟熟,餡料較為少,不過味道ok3. 豉汁蒸鳳爪 - 份量都算OK,不過不失4. Q版卡通包 - 即流心奶黃包,不算太甜,食嘅時候要小心,因為真的會流出來5. 咖啡凍糕 - 有驚喜,咖啡味較濃,入口是滑嘟嘟,陣陣香濃咖啡味融入口中,味道不算太甜👍🏻👍🏻6. 安蝦鹹水角 - 味道還可以,不過餡料較少,不知蝦去了那裏,定係安蝦是名字?😅7. 叉燒酥 - 不錯👍🏻8. 炸銀絲卷 - 一般,外皮不脆🤨9. 蒜香蝦春卷 - 還可以,不算太油膩10. 沙薑豬手 - 爽脆,不過較硬,唔覺有沙薑味11. 酥炸魷魚鬚 - 不錯,入口時還是脆身12. 鳳爪 - Ok13. 七味脆豆腐 - 無味,不脆豆腐14. XO醬炒腸粉 - 少少辣,腸粉比較軟身,不過食到底,比較油15. 鹽香燒乳鴿 - 脆皮,還可以16. 蝦餃 - 皮薄,足料,ok17. 燒賣 - 可以18. 斑蘭椰汁糕 - 少少甜,

1. 叉燒包 - 熱辣辣,皮軟熟,餡料適中👍🏻
18. 斑蘭椰汁糕 - 少少甜,少少煙韌,少少少椰汁味👎
點心
  • 咖啡凍糕
2022-05-28 1291 views
諗住新開同朋友去試下, 價錢都公道,但是食物較咸,但係講到服務質素,個男經理真係不得不寫佢, 眼明手快(懶)到一個點, 我哋見到阿姐 服務幾張枱, 已經竭盡所能去服務客人,但都真係回不過氣, 咁我哋幾個人只有自己執碟, 因為已經有餸再嚟, 咁啱個男經理行過嚟兩手空空走嚟走去,以為佢要幫手執下啦,點知佢見到都轉頭走咗, 衷心佩服佢嘅勇氣,如果人多吃飯嘅話 ,預咗自己落手落腳
2022-05-09 1596 views
幸好母親節前社交距離措施稍放鬆,疫情亦見回落先敢同屋企人外出用膳,揀左地點前身係稻香的鍾菜館試下。我地book左位,所以唔洗點等就可以直接入座。餐館內的裝修帶中國風,的確幾靚。食物方面整體味道不過不失,但價錢偏貴,點餐時需留意食物的數量以免唔夠享用。是次叫既食物中,覺得叉燒係意外好食,揀選半肥瘦肉之餘都好林身,唯一不足是過甜;另外「流心奶黃老虎包」幾可愛。雖然覺得食物價錢略貴,不過員工服務態度好。好似見有見我地用筷子分野食時會主動幫我地剪開食物,同時收碟都快,係值得一讚之處。