2011-10-16
我地一行五人,睇見呢間餐廳既rating都幾高,而且又有一百蚊coupon,所以就係九月三十日前幫襯0下佢!!!六點鐘準時到逹,waiter們都很有禮貌,nice,又細心! 贊放好隨身物品後就即刻出去取食物,當然第一樣就係我地最鐘意0既生蠔,生蠔有六款,來自三個地區,美國,澳洲,紐西蘭.第一樣最唔滿意係..每人每次只可以拿三隻,你生蠔都有六款啦,我要試晒咁多款都要"騰"兩轉,仲要張枱離開取食物的地點隔0左成條街咁遠,我計過...為0左生蠔我應該來來回回行0左八轉,有六轉係成功拿到生蠔,有幾轉係出到去見倒太多人排生蠔,所以力0左其他0野食先!負責開生蠔0既哥仔手腳真係幾慢,同我上次去Cafe on M 0個位師父真係差得遠,不過佢開0左成晚都覺得佢好辛苦0既,所以都會體諒佢!先講講佢地處理生蠔0既手法就很有問題,未開0既生蠔竟然冇冰坐位而就咁放係個鐡盤度,即是生蠔係長期處於室溫的狀態,我地食見澳洲蠔味道怪異而且"濃烈"........所以都唔敢食太多(返家後沒有後悔...)而且師父開完生蠔之後用手力住隻蠔放入冰水裏"釀"0黎洗蠔,攪到隻蠔0既鮮味冇晒,至於其他自助型式取的食物最贊的就是蜜
美國,澳洲,紐西蘭.
不過佢開0左成晚都覺得佢好辛苦0既,所以都會體諒佢!
至於其他自助型式取的食物最贊的就是蜜瓜,很甜很多汁,但很快就被KO了!
Parma ham都是我的最愛,尚算可以!
其他都不值一提了!
至於甜品,我認為chocolate mousse係最最好味的了,其他都不太美味,
其中一款最難食的要數藥水味的JELLY
再講熟食,係order上的,很有效率,上菜夠快!贊
我地只order了數款,除0左肉眼還可接受,其餘真的不太美味!
鵝肝:我相信鵝肝的質量本身不錯,但師父的刀功了得,超細薄切,煎到件鵝肝變鵝"乾"
没有了入口即溶的效果,十足十嚼爛布!簡直係浪費食物!
肉眼扒:美味,外硊內軟,有肉味!!
羊架:很乾!
帶子:質地太"林",而且没有仼何味道!
龍蝦湯:有點苦味,可以接受
最後還有一件事,師父好有個人原則,我地在order食物的時候,問waiter可不可以將五份鵝肝放在同一隻碟上菜
結果係師父堅持要每一份每一碟上菜, 攪到我地成枱碟,而且D碟好重,waiter們做得辛苦之餘,我地都唔好意思
叫咁多次!
師父有個人原則我可以體諒,但可唔可以係食物的質量跟味道也配合一下呢?
總之, 想食新鮮生蠔的朋友強烈建議要三思~!