2022-05-29
🥰有幸被一位城市大學教授朋友招待,呢間係新裝修好既餐廳,同時話說要係教授級同時先可以在此用膳,榮幸吃一餐性價比很高的午餐,也見識了在大學當中,寧靜吃飯的過程,在人多擠迫的城市,確實非常與別不同。以下全包一份套餐盛惠 $168烤焗丹麥豬鞍配香橙燒汁伴烤薯及雜菜呢個名好長,好難諗到用配、伴、及,得啊!最近去不同西餐廳食豬鞍都係來自加拿大,今次食嘅係丹麥豬鞍,侍應一放低個碟真係喜出望外。有兩大塊豬鞍擺你面前,我哋三個冇肉不歡嘅人,大家都係叫同一個餐,即係同一時間有6塊豬安喺我的眼前,何其震撼!講返塊豬鞍,肉質算係軟淋,有少少黑毛豬嘅香,同埋師傅烤焗嘅方式相信拿捏時間做得唔錯,因為豬肉最怕過火,就會無晒肉汁,所以呢塊豬鞍係中上水準。同時配上香橙燒汁,有兩塊細細的橙皮我都食埋,就唔會有好肥膩嘅感覺,塊橙皮都唔係苦㗎。跟住陪咗佢焗薯仔同埋不同嘅雜菜有蘆筍又翠玉瓜又矮瓜又青椒都係幾豐富嘅配搭所以呢個主菜性價比真係高。日式蕃茄粟米沙律配芝麻醬以為係簡簡單單一個沙律啦!雜菜係需要新鮮嘅先會食到個清甜,咁呢個沙律係做得到嘅配上我喜歡嘅紫洋蔥抗氧化極高,同埋紫洋蔥有時會過辣,但係我相信佢處理得好好所以冇個辣
烤焗丹麥豬鞍配香橙燒汁伴烤薯及雜菜
呢個名好長,好難諗到用配、伴、及,得啊!
最近去不同西餐廳食豬鞍都係來自加拿大,
今次食嘅係丹麥豬鞍,侍應一放低個碟真係喜出望外。
日式蕃茄粟米沙律配芝麻醬
以為係簡簡單單一個沙律啦!
雜菜係需要新鮮嘅先會食到個清甜,咁呢個沙律係做得到嘅
配上我喜歡嘅紫洋蔥抗氧化極高,同埋紫洋蔥有時會過辣,但係我相信佢處理得好好所以冇個辣味。
特別要讚一讚佢嘅芝麻醬,唔係一大Pat厚身芝麻醬呢冇乜負擔感,佢嘅芝麻醬相信用醋開稀左再放落沙律度,所以醬唔多但係你食出每一條菜甚至一粒粟米都係有好清香嘅芝麻味,但係唔會過甜同過肥膩,呢個係我最欣賞呢個沙律嘅做法,為着好多追求食物健康又想有口感同層次嘅人,廚師係有細心諗過,所以非常抵讚!
餐包與牛油
平平無奇嘅餐包與牛油,但係都食出驚喜之處,啡色嘅餐包係有墨香喺裏面,個軟熟程度同香嘅程度係會令你有幸福感。
另外淺黃色嘅餐包又係軟熟,而外層係有少少脆口,成盤餐包係熱㗎,朋友估計應該係啱啱焗起,而唔係返熱佢平時返熱佢嗰一種,所以唔會乾身,同埋食出啱啱焗爐出嚟嗰一個感覺。
另外你睇吓嗰塊牛油切得幾工整,我哋每人有一舊,首先唔使你搣開張紙,三粒工工整整嘅油油放上枱面,就已經係講緊俾你知喺呢度食嘢係有水準嘅服務,細緻度極高,講完!
抹茶慕絲餅
一個簡簡單單嘅抹茶慕絲餅,唔會好甜但係有抹茶清香,配上¼粒士多啤梨,一粒藍莓小小嘅士多啤梨醬點綴一下,令你完美地食完個午餐,喺圓滿嘅畫面俾你最後一個畫龍點睛嘅功效,真係無話可說!
香濃黑咖啡配上蝴蝶酥
最後一份驚喜,黑咖啡係有質素嘅,唔係求其比杯餐茶你就算數,甘苦適中,跟住個黑咖啡配上蝴蝶酥,呢一個係額外獎賞亦都係令到你對呢間餐廳念念不忘回味無窮嘅一份禮物,我好少飲黑咖啡嘅過程會端上蝴蝶酥俾你做配搭,人生係第二次,感激呢個難忘嘅經驗,令你全日都會好開心!
總括嚟講有時食一餐飯,除咗係見朋友之外,你感受到餐廳服務員、廚師、環境,都係有誠意去服務你,每一個細節位都做到盡善盡美,成餐飯一個套餐都係$168 ,但係完全係高級酒店嘅水準,咁你話係咪好值得感恩呢!再次多謝朋友嘅招待啦!
P.S. 睇返個餐牌,貴精不貴多!