2024-08-27 4668 views
最近去左食buffet,想搵間高級d,就揀左文華。咁岩原來佢岩岩裝修完relaunch左,setting 同座位都唔同曬,感覺比以前更加有活力,但仍然不失傳統嘅氛圍。而呢度嘅buffet係齊集左所有餐廳嘅signature dish,可以話係一次過就試到曬MO餐廳最出名既菜式有幾樣野特別impressed 👉🏻 麵包蟹,蟹膏多到可以放滿成個口👉🏻 生蠔,每隻都大大隻,而且keep住refill保持新鮮度,絕對高質👉🏻 Prime rib ,文華扒房signature dish之一,點都要試👉🏻 Cheesecake ,應該係我暫時食過最好味嘅cheesecake👉🏻 Chocolate mousses ,第一啖放入口有被驚艷嘅感覺,你試過就知😎冷熱盤都好豐富,不過甜品絕對出色要留肚食多啲🤣

有幾樣野特別impressed
👉🏻 麵包蟹,蟹膏多到可以放滿成個口

冷熱盤都好豐富,不過甜品絕對出色要留肚食多啲🤣
2024-08-23 5364 views
文華東方酒店Clipper Lounge的自助餐,一向質素高,近日經翻新後重新開業,以全新面貌示人。傳奇回歸,作為老饕既我自然急不及待要去一試。提早來個總結,確是令人有煥然一新的感覺。嘢食太多,我唔打算逐一描述,重點介紹些招牌/ 我認為值得推介的項目便是。凍海鮮是香港人最關注的項目之一,波士頓龍蝦與本地鮑魚肉爽而不韌,還有法國藍青口、紐西蘭綠唇青口、凍蝦及翡翠螺等都好新鮮。餐廳重開的首個月,還會有法國生蠔供應,大家應該會好開心。另一款經典美食,莫過於廣受好評的海南雞飯,肉嫩而油飯濕潤甘香,席上有朋友更加要添食。還記得以前每次到來,定必要吃其燒牛肉,嫩滑又有肉香,配埋家陣愈來愈少遇到的Yorkshire Pudding,是我的至愛。幸好佢可以保持呢個經典,同埋最緊要係保持水準。熱食選擇不弱,吃些蜆肉、咖喱、帶子炒粉絲及虎蝦後,查實已經飽了大半。忽然想來些刺身間一間埸,或者是天氣太熱的緣故吧!拿一碗喇沙回來跟大家分甘同味,淺嚐幾口後,我的目標已投放在各式的甜品之上。甜品款式繁多,尤其是我喜歡的蛋糕,既有招牌的文華芝士蛋糕,亦有重口味的特濃朱古力蛋糕,仲有大家爭相搶吃的提拉米蘇,同埋布朗尼及

餐廳重開的首個月,還會有法國生蠔供應,大家應該會好開心。
忽然想來些刺身間一間埸,或者是天氣太熱的緣故吧!
甜品款式繁多,尤其是我喜歡的蛋糕,既有招牌的文華芝士蛋糕,亦有重口味的特濃朱古力蛋糕,仲有大家爭相搶吃的提拉米蘇,同埋布朗尼及朱古力紙杯蛋糕等等,實在令過氣甜魔的我愛不釋手。
雪糕也是不可錯失的項目,特別推薦英式奶茶雪糕,記緊配埋雪糕筒來吃,擔保你一球係唔會夠喉的。
一口松露朱古力,一粒香甜馬卡龍,配上我手中的咖啡,非常的圓滿!
2024-08-22 4161 views
快船廊自助餐重開啦😆重新裝修之後坐得更舒適✨30秒帶大家睇晒有咩食🔥海鮮區有帶子、麵包蟹、鮑魚、龍蝦、蟹鉗、長腳蟹、青口、凍蝦、螺同埋超肥美生蠔🦪生蠔完全冇限每次拎幾隻,而且refill得好快,絕對可以食個夠🙌🏼熟食區嘅款式唔算好多,但係全部都好食🥰尤其是海南雞飯、牛扒同羊架,牛扒超級大塊,連啲邊邊都好鮮嫩,加埋燒汁之後惹味非常!連配菜都好有誠意用上約克郡布丁。即整即叫嘅有芝士輪卡邦尼意粉,芝士味濃到好似成嚿芝士食緊咁😂另外麵食就有喇沙,湯底唔算超重口味,所以其他嘢都仲食得落🫡甜品有兩大張枱擺放,份量之多真係試唔晒咁多款😂其中我最鍾意嘅係榛子提拉米蘇、文華芝士蛋糕同埋雪糕!! 奶茶味同朱古力味都好好食🙂‍↕️

2024-08-21 4003 views
在Art Basel期间来文华东方体验了艺术主题联名下午茶:<Forgive you and forget you>:文华东方经典芝士蛋糕重新加了个和作品同款的巧克力牌做装饰<Which is Earth No. C> 杏仁挞底一般般但上面的香草馅料很好吃<Honesty>:普通慕斯<Nicholas Party and Rosalba Carreria>:好吃但是超级甜,巧克力坚果外壳很不错<Siren’s Daughter II> :芒果+香草 和朋友一致认为这个是最好吃的三层下午茶很普通,尤其是咸点非常干。果酱是玫瑰味比较有特色。+1 后933HKD

<Honesty>:普通慕斯

+1 后933HKD
  • Scones
2024-08-08 4892 views
之前staycation 食過好幾次早餐午餐晚餐都試過老牌酒店 最經典係有海南雞環境保留以前年代嗰種氣氛尤其係甜品最出色選擇非常多 而且雪糕都係自家製仲記得細個嘅時候 呢度嘅自助餐係好難先至book到但係老實講 好多年前年紀感覺好唔同即使同上年比 食物款式都少咗好多可能因為成本問題食物將貨就價所以決定唔會再嚟食晚餐啦最近約咗過嚟食早餐早餐正常發揮個人認為早餐的服務比較較好服務員可能比較充足會主動打招呼 補充食物好快如果想嚟呢度嘅環境建議食早餐麵包選擇都算好多
之前staycation 食過好幾次

麵包選擇都算好多
  • 甜品區
  • 海南雞飯
2024-08-08 5449 views
上個weekend同兩三個friends 去左文華東方酒店既快船廊食個港女tea☕️🍰😌 可能有人會問而家禁多酒店有tea set 點解要揀間禁舊既🙈 但就係因為佢有歷史先更係個種傳統既味道👅 同埋文華既scone真係好好味😋而家介紹下呢個港女下午茶有啲咩先🙈首先三文治有四款- 大蝦芒果生菜三文治, 雞蛋沙律青瓜香草蛋黃醬三文治 (個人覺得呢個清清地最好味🤤),煙三文魚火箭菜忌廉芝士三文治同埋烤牛肉辣根紅洋蔥醬西洋菜三文治。 每款都細細件唔怕食完咸點就飽曬,食唔到甜品😌黎到甜品啦! 第一層有1963文華芝士餅配蜜餞藍莓,椰子慕絲菠蘿啫喱同埋荔枝紅莓雲呢拿雪芭🙈 覺得最正都係文華芝士餅!夠曬signature🙌🏻😋第二層有檸檬羅勒泡芙,青蘋果白朱古力撻同埋70%松露朱古力蛋糕🍰 朱古力撻同松露蛋糕都好出色,同朋友兩個人都一致認為會因為呢兩款蛋糕再黎食! 最後一層就有薰衣草蜂蜜瑪德琳蛋糕加埋雲呢拿冧酒可麗露! 個可麗露真係好傳統既味道!值得一讚🫶🏻仲有仲有就係對於我黎講成個下午茶既重頭戲~ Scone! 總共有兩款 原味同埋提子味再加埋兩款醬-玫瑰花果醬同牛油忌廉! 真係單食定加埋醬都好好味

而家介紹下呢個港女下午茶有啲咩先🙈

黎到甜品啦!

仲有仲有就係對於我黎講成個下午茶既重頭戲~ Scone! 總共有兩款 原味同埋提子味再加埋兩款醬-玫瑰花果醬同牛油忌廉! 真係單食定加埋醬都好好味😋 每人每款得一舊完全唔夠!
2024-07-28 5364 views
之前見文華東方的食評好似唔錯, 又覺得呢間酒店位於中環重心位置應該有返咁上下質素, 又見價錢抵又有我想要嘅日子, 就訂咗去食, 一家四口都成二千幾蚊, 只可以講, 難食到一個點, 壽司D飯唔掂、刺身有渣有根、海鮮好咸, 唔係海水味,係真係好咸、熱食款式少,啲羊肉又硬又鞋, 啲菜直情好似搵水烚就算, 甜品正正常常唔係覺得特別好食囉 ,唉,基本上冇一樣好食, 一個伏字!! 我好少寫食評,但係今次唔寫唔得,D野真係勁難食! 基本上冇一樣嘢好食!
2024-07-28 4984 views
3月中嘅星期日,先去花展行個幾鐘頭,再搭巴士過去中環文華東方酒店食午市自助餐。文華東方為一間有歷史嘅酒店,裝修比較古舊,但不失優雅,快船廊為酒店提供自助餐嘅餐廳,首次係呢間食自助餐,嚟之前有期待,今次感謝朋友上網買到買一送一優惠,令我哋可以用不到5百蚊嘅價錢食到快船廊。我食自助餐第一步一定係食凍長腳蟹,睇相都知道大隻,貨靚,而且補得快。估唔到有皇帝蟹腳,真係好正,鮮甜,好小自助餐提供,佢哋嘅蒸魚都好好食。就係食呢兩三様我都飽咗。甜品牛肉冇食,朋友話切牛都唔錯。
2024-06-23 5138 views
坦白講,近年buffet都加左價,所以都有d卻步。搶到KKDay 優惠, 可以用買一送一優惠價食晚市buffet😆食呢間係因為食物選擇多又高質,甜品bar 有1963年既芝士蛋糕做主打同埋其他出色既甜品如brownie, 蘋果撻,雪糕bar😍😍酒店自助餐分2個時段,我地今次食頭一輪,坐得好近海鮮bar, 所以食物剛剛出爐,就可以試到😊食物方面:龍蝦,青口, 焗蠔,麵包蟹,長腳蟹,壽司,海鮮應有盡有,中式菜式都夠哂獲氣, 亦有海南雞飯。當然唔少得越南喇沙。湯飲: 推介龍蝦湯, 味道濃,蝦味重。餐飲只有一杯,呢度既朱古力cream特飲值得試;另外佢地杯檸蜜好有儀式感,蜜糖用樽仔裝住,有熱水壺分開可以自己沖。總體而言,buffet 表現一如既往冇失水準,保留左文華東方既特色

湯飲: 推介龍蝦湯, 味道濃,蝦味重。

2024-05-26
Type of Meal
Dinner
2024-06-08 4178 views
岩岩係快船廊享用了一餐好正的自助餐! 首先先講講我最愛的甜品區,真的超級吸引我!芝士蛋糕超級濕潤香甜,每一口都令人欲罷不能。另外他們的魚生也很新鮮,色澤漂亮,口感鮮嫩多汁,令我非常驚喜。整個用餐體驗真的非常好。菜品種類豐富,而且品質都很優秀。服務人員也很熱情友善,讓我感受到賓至如歸。加上有Klook的優惠,性價比超高,真的非常超值!下次有朋友想搵聚餐場場,我一定會推薦快船廊。相信大家也一定能在這裡吃個痛快,享受一頓美味滿足的自助餐!

• 甜品區
快船廊(Clipper Lounge)位於香港文華東方酒店閣樓,餐廳的裝潢以橙棕色為主調,散發出古典優雅的氛圍🧡 當天本來想到旁邊的Cafe Causette享用下午茶,不過已滿座😅 (❣️2間餐廳供應的下午茶套餐都是一樣的)🌼Spring Afternoon Tea🌸Sandwiches:🤍雞蛋沙律番茄蛋黃醬香草三文治🤍火腿車打芝士椰菜沙律芥末三文治🤍煙三文魚芝麻菜洋蔥忌廉芝士三文治🤍加冕雞葡萄乾杏仁杏脯三文治Desserts:🤍芒果百香果雲尼拿忌廉芝士蛋糕🤍蘿蔔蛋糕🤍覆盆子忌廉開心果酥餅🤍櫻花杏仁蛋糕🤍芝麻醬抹茶撻Baked:🤍檸檬蛋糕🤍70%黑朱古力胡桃蛋糕Scones:🤍傳統鬆餅🤍提子鬆餅🤍玫瑰花果醬🤍牛油忌廉下午茶套餐包括茶或咖啡 (HKD848 for two persons / HKD448 per person)每次來到文華享用下午茶,最喜歡就是他們的鬆餅及玫瑰花果醬😍 鬆餅外脆內軟,塗上清新的玫瑰花果醬,好好吃🌹雖然整體食物味道不俗,但性價比不高😅 不過值得一提的是職員服務態度很友善呢~👍🏻📍快船廊 (Clipper Lounge) - 中環干諾道中5號香港文華東方酒店

🌼Spring Afternoon Tea🌸

🤍提子鬆餅
🤍玫瑰花果醬
🤍牛油忌廉
Scones

📍快船廊 (Clipper Lounge) - 中環干諾道中5號香港文華東方酒店閣樓
$500 (Tea)
Scones
  • scone
酒店陳設走復古風,充滿東方格調,環境偏暗,感覺幾浪漫😝見到好多人嚟慶祝生日!食物選擇唔算多,不過沙律、海鮮、刺身、壽司、熟食、甜品應有盡有,而且質素都唔錯架!我用kkday快閃優惠價「買一送一$401@1」購入,而晚餐時間有2小時,可以選擇18:00- 20:00或20:30- 22:30。以下食物推薦比大家😋龍蝦:肉質彈牙,口感好實在,仲有少少肉汁,而且係有膏架🦞,忍唔住食咗三隻🤤鮑魚:好新鮮,食落有咬口,味道鮮甜!每次補貨都好快比人拎晒,大家要留意下啦🤤刺身:我最推薦三文魚,款式唔算好多,不過勝在夠新鮮,三文魚好肥美,脂肪紋理清晰,而且厚薄適中!牛腩:一定要讚!牛腩真係好出色,非常入味,而且炆得好腍,好重牛肉味,簡直可以用入口即化嚟形容,所以拎咗好多😋炒金邊粉:有鑊氣!炒得好香,有大排檔風味,而且唔會食到一口油,廚師炒得夠乾身,質感帶少少彈牙,甜甜辣辣咁,好好食!焗蜜桃乾果蛋糕:蛋糕甜度適中,食落有微微蜜桃香,味道天然,唔會好人工化,而且口感細滑!香蕉翻轉蛋糕:好濃郁嘅香蕉味,鐘意食香蕉嘅人,一定會鐘意🤤食落口感濕潤,唔會好乾,而且細細舊,食完冇乜負擔感。文華東方芝士蛋糕:經典中嘅
酒店陳設走復古風,充滿東方格調,環境偏暗,感覺幾浪漫😝見到好多人嚟慶祝生日!食物選擇唔算多,不過沙律、海鮮、刺身壽司、熟食、甜品應有盡有,而且質素都唔錯架!我用kkday快閃優惠價「買一送一$401@1」購入,而晚餐時間有2小時,可以選擇18:00- 20:00或20:30- 22:30。

以下食物推薦比大家😋

焗蜜桃乾果蛋糕

香蕉翻轉蛋糕:
香蕉翻轉蛋糕

文華東方芝士蛋糕:
經典中嘅經典!去文華方東冇理由唔食!我夠膽講,絕對係成餐自助餐最出色!芝士味非常香濃,但係唔會好甜,口感十分綿密,帶點芝士獨有的鹹鮮,仲有藍莓做點綴,可以中和下芝士嘅膩😝
文華東方芝士蛋糕

2024-05-29
$401 (Dinner)
海鮮類
刺身壽司類
熟食類
焗蜜桃乾果蛋糕
香蕉翻轉蛋糕
文華東方芝士蛋糕
2024-06-01 3508 views
通常嚟講如果唔係發咗達,我都冇乜幾可會有去五星級酒店食自助餐嘅概念,更何況喺中環呢個中產區域,但恰巧因為市道唔好而家連文華酒店呢間咁有歷史情懷嘅酒店都推出晚市自助餐優惠,只係需要$400就可以食到平時嘅晚餐自助餐,機不可失之下立即搵幾個朋友仔去試一試,希望可以感受一下有錢人平時食嘅自助餐會係乜嘢口感位於中環皇后像廣場旁邊嘅文華酒店,由外觀到室內設計都有一種傳統古舊嘅感覺,但係室內裝修都算係稱得上富麗堂皇,美其名就有種古色古香既感覺,現實少少嚟講就真係幾老派土氣。準時入到去喺reception排隊,人龍都唔算好多,而且都發現有大部份係透過優惠訂餐。喺度分咗上下兩層,座位離食物區都相當近,但係驟眼睇落去已經感覺食物區好明顯唔係佔咗好大位置,更可以稱得上係幾細,食物嘅款式亦都自自然然唔多得去邊酒店員工安排座位之後我哋都立即出去攞嘢食,睇吓有啲乜嘢富貴食物可以一掃果份不安感🤷相對細嘅食物區主要分咗凍食區:包括海鮮同埋刺身壽司;熱食區:包括中式餐湯同埋中式菜式再加埋少量嘅各國菜式eg.印度菜仲有遠少少嘅海鮮湯區域同埋甜品區海鮮:龍蝦:體積相對細,味道冇乜特別,畢竟大部份自助餐凍海鮮都冇咩味麵包蟹

各式海鮮
海鮮:
麵包蟹:比較特別啲,但係由於冇乜肉,主要係用嚟食膏再加埋現場嘅蟹膏唔多,唔太吸引
長腳蟹腳:都幾大隻,有少少海水味,但係現場嘅份量認真少
螺:要回本點會食,留返俾其他人享用
蜆:都幾甜,不過不失
凍蝦:認真唔掂,又梅又甩甩地頭

刺身

刺身款式唔多三文魚吞拿魚甜蝦,但係個賣相完全乾痴痴毫無水份,仲要擺到亂七八糟。三文魚又簿又乾,我見到塊吞拿魚厚切諗住食一食一咬落去乾過柴有多筋,完全冇味果斷放棄
真係放題都好食過佢.
中式鮮蝦炒粉絲

中菜區
可以話係最失望嘅區域菜式好少,而且俾人一種好廉價嘅感覺好似係啲兩餸飯店買嘅炒飯,蝦球炒翠玉瓜,咩炆魚,蝦仁炒粉絲,唔係唔好,但係我絕對唔期望係酒店自助餐食啲咁嘅水準嘅嘢
餐痛更加唔掂,係啲瓜瓜菜菜湯
連基本螺頭湯都冇
唯一好食啲嘅就係沙律焗蠔,但係蠔肉丁屎咁大粒,沙律醬就勁多

印度咖喱炆羊肉
講真行到異國菜個位已經諗唔到食咩好,但係驚奇嘅係啲咖喱燉羊肉啊牛腩啊夾餅相比之下竟然表現得幾唔錯,好食過中菜好多,但係由於好多肉始終食唔太落🤢

海鮮濃湯

海鮮湯區,一大煲海鮮煲出嚟嘅湯,畢咗兩啖飲吓都幾淡,有同事講話其實個檔係用嚟俾我哋煮熟啲凍海鮮,但我就心諗有冇咁多餘😅

甜品

最後去到甜品區,講真款式都幾多下,但係好食嘅絕對唔多,我只推介文華自家出品嘅芝士蛋糕同埋佢哋自己嘅雪糕,非常好食,但係必須要配佢專用嘅雪糕筒,因為我雪糕筒都超級好食,個甜品可以話係成個自助餐裏面最值得食嘅地方(錯晒)

總括而言,今次呢個優惠價自助餐我認為絕對唔係我心入邊五星級酒店嘅水平

份量少,種類少,海鮮嘅refill速度可以話係驚人地慢,見佢次次都少少少少咁fill,見好多食客出去想攞龍蝦最終都空手而回🤷‍♂️
食物水準相當一般,根本唔係酒店級,只係路邊兩餸飯店級,特別係中菜

另一點,成個buffet只提供一杯飲品,我簡直O晒嘴,現場仲冇飲品區,唔通要逼人飲嗰啲爛鬼菜湯?

最後我想提出嘅一點係:唔知係咪想顯得high class啲,serve我哋嗰位男員工全程用英文講嘢,我哋講中文佢其實聽得明,但係佢偏要講英文,唔知係咪酒店規矩。

如果呢個係甜品buffet我會比90分,但整體嚟講我只可以俾佢65分左右,令我呢一次感受有錢佬生活嘅飲食體驗完全落空
2024-04-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$401 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy
印度咖喱炆羊肉
甜品
2024-06-01 2457 views
四款三文治餡好好食,但麵包太乾有d硬。Desserts偏balance d味唔會好強烈或過甜- rapsberry蛋糕唔會好酸 上面真生果係甜既 少見甜既rapsberry- 芝麻抹茶撻 mousse好滑,茶味唔濃,相對下芝麻味好突出,撻放到最後食都仲脆- mango passion fruit cheese cake最佳,好食 有心思,芒果好甜,熱情果做既脆皮中和左cheese cake既膩,cheese cake口感輕盈- carrot cake 新鮮好食,保持到濕潤口感,cream cheese足料- sakura almond cake, 坊間好多sakura都係鹽漬 較易出事,文華係甜既 正正常常- 70% Chocolate Pecan Pavé切落好易散,朱古力同nuts味道絕配,啖啖pecan- lemon drizzle cake so fresh- 友人大讚玫瑰花果醬,淡淡花香。scones普通正常Overall 無難食都無話特別驚喜,不過不失,傳統經典。職員唔會主動加水,但你搵佢都願意提供協助,KKday優惠買一送一,咁平服務都無嘜好彈。2人枱有2個size,安排
四款三文治餡好好食,但麵包太乾有d硬。

Desserts偏balance d味唔會好強烈或過甜
- lemon drizzle cake so fresh
- 友人大讚玫瑰花果醬,淡淡花香。scones普通正常
Overall 無難食都無話特別驚喜,不過不失,傳統經典。

2人枱有2個size,安排左圍住大堂玻璃位既細Size,燈光偏暗難影相,張2人枱真係太細好逼,放完三層架 Scones w clotted cream & jam已經無咩位,一邊放茶壺茶杯同濾器,另一邊放三文治。食果陣唔方便,因為有5款Cake得大size一件,想試哂就要自己切開,唔夠位真係雪上加霜。環境一般。
2024-05-30
$250 (Tea)
2024-05-26 2167 views
我都係Klook book 左特價$563嘅自助晚餐、買左之後我就睇左好多負評、又話龍蝦得一轉、cheese cake得一個、好多好多不愉快嘅用餐體驗!咁我諗住死硬、點知嚟到又冇想像中咁差、其實而家星期日$563.1個晚餐、你想點啊?龍蝦真係唔係得一轉喎不停有拎出黎、cheese cake 去到10:15都出多個全晚有3-4個、overall 冇拎唔到嘅嘢食、只不過質素同食物種類就真不過不失、冇乜係特別特出。有一樣雪糕係好味嘅!可能文華東方嘅光環太大、令大家覺得所有野都要超越完美才是理所當然。總結我覺得特價食係ok, 如果原價就唔ok la。順便一提、現場人手不足都幾誇張、但啲staff都唔係冇禮貌、做到都會做比你。

總結我覺得特價食係ok, 如果原價就唔ok la。