2022-06-19 402 views
炸雞翼配薯角$34抵食,炸得好香脆流心芝士火腿西多士$34 如果想食甜就叫翻普通西多,唔係就唔好落糖中式牛柳$88幾好,牛柳軟腍紅豆冰+$8 正,夠甜好飲
炸雞翼配薯角$34
抵食,炸得好香脆

流心芝士火腿西多士$34
如果想食甜就叫翻普通西多,唔係就唔好落糖

中式牛柳$88
幾好,牛柳軟腍

紅豆冰+$8
正,夠甜好飲

2022-05-07 299 views
之前堂食過早餐一次覺得杯奶茶幾好, 今日費是落街就平台叫外賣。 8:11落單, 當時見9:05-15,都覺有少少耐,但唔緊要,諗住起身刷牙洗面等一陣就到, 點知一路望個app,不斷延遲,延遲到9:55,問個app客服 原來係外賣員8:40已到,但餐廳未整好, 跟住9點再去都未有, 最後係9:30先有!平台話餐廳已接單又唔比我取消,局等!我覺得如果餐廳接唔切,冇能力消化外賣單就唔好join 外賣平台, 回想上次堂食, 已經見到呢個情況,樓面有係咁追外賣出未。8點2落單10點先有得食, 幾好食都嬲。至於食物方便,我都只係叫普通早餐冇乜特別, 係加錢要既奶油豬同餐肉蛋一齊放,送到黎浸林哂,奶茶凍左,其他正常。但今次之後唔會再有下次囉,除非你唔介意等
8點2落單10點先有得食, 幾好食都嬲。
但今次之後唔會再有下次囉,除非你唔介意等
2022-05-07
Waiting Time
120 Minutes (Delivery)
Type of Meal
Breakfast
2022-03-19 372 views
等半個鐘先有外賣,後過我15分鐘黎既一個女仔等5分鐘就有,同我講下個到我,但之後淨係出比d電話訂單,再等多10分鐘先有,我唔會再幫襯,一直追話有,一d唔好意思都冇,態度差
2022-02-06 470 views
平時我和謙謙都有去開屯門,今次去屯門探朋友近近地係佢樓下嘆個 tea 。朋友帶我們來到雲桂川冰室,邊食野邊傾近況, 我地叫左以下食物👇🏻👇🏻👇🏻⚛️ 冰室常餐 的 沙嗲牛肉麵配火腿奄列牛油豬仔包 ~ 去親冰室茶記, 謙謙多數都叫沙嗲牛麵,佢話因為沙嗲味夠濃,公仔麵索哂d 汁會好好味, 呢幾好會用豬仔包夠香脆。⚛️ 吉列魚柳配沙律 ~ 我和朋友唔太餓,所以叫左呢d share , 吉列魚柳沾上千島醬特別滋味, 好耐冇食呢種什果沙律感覺唔錯。⚛️ 椒鹽雙拼 ~ 分別叫左雞軟骨和椒鹽鮮魷超惹味, 粉漿夠薄唔會死厚粉, 所以好喜歡呢碟。呢到有紅豆做底的咖啡飲,緊係叫返杯啦!感覺又唔錯,係甜左dd。

2022-02-03 339 views
入屯門跟朋友食飯,他帶我來雲桂川冰室 😋炸雞翼配薯角$34 炸雞翼有三隻,新鮮炸起,肉質嫩滑,帶有肉汁 薯角簡單配茄汁吃就很不錯了😊  🤗招牌豬排包$34 份量適中,豬排包十分酥脆,配上香濃千島醬已十分美味😚 😚流心芝士火腿西多士$34 西多士配芝士火腿餡料第一次見但個人認為還是傳統西多士口味更佳,可能因為糖漿太甜🤣🤣  😍中式牛柳$88 十分出色,牛柳十分軟腍,調味剛好,配飯吃一流☺️☺️  😳紅豆冰+$8 紅豆冰甜度剛好,紅豆綿密  😀椒鹽鮮魷$85 這道菜有點炸得過火,表面少少啡黑,但之前看到別人點的是金黃色的,相信沒有過火會好吃點🤣 人均$143,吃得好飽,下午茶價錢相宜,小菜中式牛柳也不錯,可以一試🙆🏻‍♀
入屯門跟朋友食飯,他帶我來雲桂川冰室

😋炸雞翼配薯角$34

炸雞翼有三隻,新鮮炸起,肉質嫩滑,帶有肉汁

薯角簡單配茄汁吃就很不錯了😊

🤗招牌豬排包$34

份量適中,豬排包十分酥脆,配上香濃千島醬已十分美味😚

😚流心芝士火腿西多士$34

西多士配芝士火腿餡料第一次見
但個人認為還是傳統西多士口味更佳,可能因為糖漿太甜🤣🤣

😍中式牛柳$88

十分出色,牛柳十分軟腍,調味剛好,配飯吃一流☺️☺️

😳紅豆冰+$8

紅豆冰甜度剛好,紅豆綿密

😀椒鹽鮮魷$85

2022-01-11 288 views
第5波疫情下,入去想買外賣,侍應冇帶口罩,講左好幾句先戴翻好⋯⋯攞完外賣,老公話我知,原來廚房又係冇戴口罩😅翻到屋企,一心勁高興諗住試下佢個雞煲,但當我打開蓋⋯⋯生既?我嗌既係外賣雞煲喎,,,唔係買醃左既雞肉喎⋯⋯⋯⋯⋯⋯打電話諗住問下咩事,同我講d雞係7成熟。我有煮開飯,我知1成熟既雞,同7成熟既雞個樣係點既⋯⋯其實都真係冇下次,上次食又係,我地嗌腐乳通,俾錯左蒜蓉通我地,又話呢d係腐乳通,,,其實我唔係前世未食過腐乳通,我知腐乳通係乜野味⋯⋯但佢個蒜蓉通都炒得唔錯,就費事換翻la⋯⋯但係d雞倒左出黎落個煲度,個下呆左,冇影到相⋯⋯ 味道係ok既,但衛生同食物相符度就不敢恭維啦~ 但係1成熟既雞煲又唔戴口罩,幾好食都冇下次咯,都9588既⋯⋯

攞完外賣,老公話我知,原來廚房又係冇戴口罩😅

翻到屋企,一心勁高興諗住試下佢個雞煲
但當我打開蓋⋯⋯生既?
我嗌既係外賣雞煲喎,,,唔係買醃左既雞肉喎⋯⋯⋯⋯⋯⋯

打電話諗住問下咩事,同我講d雞係7成熟。

我有煮開飯,我知1成熟既雞,同7成熟既雞個樣係點既⋯⋯

其實都真係冇下次,上次食又係,

2022-01-11
TakeAway
2022-01-08 225 views
嚟到屯門行下山,緊係要食飽先起行啦!喺富健花園見到間茶餐廳,連戶外座位都坐滿街坊,早餐都咁爆場,就試試佢啦由於我地真係好餓,一人叫左一份早餐,再加多左個招牌菠蘿包。勁豐富嘅早餐蕃茄湯底夠濃味,豬扒肉質彈牙喎!黑松露炒蛋一向係我地至愛,見餐牌寫用左北海道3.6牛乳,真係又香又滑。推介奶油豬仔包招牌豬扒包好足料,啖啖都可以食齊醬啦、菜啦、蛋啦、火腿港式早餐點少得茶走,濃濃茶香配埋幼滑口感,為呢個早餐寫上完美句號。臨走餐廳仲派左利是封比我地🤣🤣
嚟到屯門行下山,緊係要食飽先起行啦!
喺富健花園見到間茶餐廳,
連戶外座位都坐滿街坊,早餐都咁爆場,
就試試佢啦

由於我地真係好餓,一人叫左一份早餐,
再加多左個招牌菠蘿包。

勁豐富嘅早餐

蕃茄湯底夠濃味,豬扒肉質彈牙喎!
奶油豬仔包

黑松露炒蛋一向係我地至愛,
見餐牌寫用左北海道3.6牛乳,真係又香又滑。
推介奶油豬仔包

招牌菠蘿包

招牌豬扒包好足料,
啖啖都可以食齊醬啦、菜啦、蛋啦、火腿

茶走

臨走餐廳仲派左利是封比我地🤣🤣
2022-01-08
$54 (Breakfast)
奶油豬仔包
招牌菠蘿包
茶走
2022-01-07 128 views
龍門居不嬲都多嘢食,最近就去咗富健花園雲貴川冰室 嘆吓下午茶,本身餐廳都好多選擇無論係午市或者晚市,價錢方面係平民之選,屯門人不妨到訪炸雞髀配薯角(下午茶$38)大大件炸雞髀送上炸得非常香脆可口而且好入味,薯角份量都十足,友人表示好味道黑松露炒蛋多士(下午茶$30)咬落口已經食到浸浸黑松露味,師傅都攞得幾足料:)芝士鹹牛肉蛋豬仔包$28芝士分量十足,炒蛋幾滑,入邊加咗千島醬食落又幾特別,作為下午茶一流豬扒豬仔包$28望落豬扒都幾大件,豬仔包面焗得幾脆身,估唔到加咗千島醬食落竟然有驚喜,而且生菜番茄夠清新懷舊紅豆冰+$8係傳統嘅懷舊味道紅豆冰,紅豆夠淋分量可以再多啲,咁就更滋味喇

炸雞髀配薯角(下午茶$38)

黑松露炒蛋多士(下午茶$30)
咬落口已經食到浸浸黑松露味,師傅都攞得幾足料:)

芝士鹹牛肉蛋豬仔包$28

豬扒豬仔包$28

懷舊紅豆冰+$8

2021-12-15 150 views
平時的我多數都只介紹午,晚餐美食因為通常都比較少機會食早餐😆難得今日同朋友入到屯門行山🏞就聽他介紹去試試間平民價黑松露炒蛋說到黑松露 我第一時間就想到西餐廳但原來「雲桂川冰室」竟然都有得食🍽加上價錢卻與普通茶記早餐無分別🍅 鮮茄濃湯午餐肉米粉 $36🔹 配 煎蛋,牛油厚多士湯頭內含鮮茄,洋葱等食材 味道酸酸甜甜當早上喝一碗暖暖茄濃湯 份外惹味伴隨的荷包蛋🍳焦邊位置口感香脆以及中間呈半熟的蛋黃 乃雙重享受😋🥩 香煎牛扒 $45🔸 配 黑松露炒蛋,奶油豬仔包牛扒富有港式茶餐廳風味 份量十足然而黑松露炒蛋🥚軟綿滑溜的口感還有那啖啖清幽黑松露香氣 實在好食就連豬仔包也很高質🧈烤熱後再塗上奶油酥脆外皮配鬆軟內心 真是必點之選🍜 鮮茄濃湯雞扒湯通粉 $44🔹 配 黑松露炒蛋,奶油豬仔包肉嫩多汁的雞扒 醃製得剛好 不會太鹹或淡浸入濃郁的鮮茄湯底 還帶點酸甜 特別開胃另外值得一提👨🏻‍🍳師傅每份炒蛋也保持水準兩份都是同樣地極為嫩滑❤️🧋 奶茶紅豆冰 +$8除了基本紅豆冰外 餐廳更設有奶茶底可選粒粒甜蜜的紅豆融合香濃微澀的奶茶比例完美 簡單的滋味🥳
平時的我多數都只介紹午,晚餐美食
因為通常都比較少機會食早餐😆
難得今日同朋友入到屯門行山🏞
就聽他介紹去試試間平民價黑松露炒蛋
說到黑松露 我第一時間就想到西餐廳
但原來「雲桂川冰室」竟然都有得食🍽
加上價錢卻與普通茶記早餐無分別

🍅 鮮茄濃湯午餐肉米粉 $36
🔹 配 煎蛋,牛油厚多士
湯頭內含鮮茄,洋葱等食材 味道酸酸甜甜
當早上喝一碗暖暖茄濃湯 份外惹味
伴隨的荷包蛋🍳焦邊位置口感香脆
以及中間呈半熟的蛋黃 乃雙重享受😋

🥩 香煎牛扒 $45
🔸 配 黑松露炒蛋,奶油豬仔包
牛扒富有港式茶餐廳風味 份量十足
然而黑松露炒蛋🥚軟綿滑溜的口感
還有那啖啖清幽黑松露香氣 實在好食
就連豬仔包也很高質🧈烤熱後再塗上奶油
酥脆外皮配鬆軟內心 真是必點之選

🍜 鮮茄濃湯雞扒湯通粉 $44
🔹 配 黑松露炒蛋,奶油豬仔包
肉嫩多汁的雞扒 醃製得剛好 不會太鹹或淡

除了基本紅豆冰外 餐廳更設有奶茶底可選
粒粒甜蜜的紅豆融合香濃微澀的奶茶
比例完美 簡單的滋味🥳

2021-12-15 106 views
🍾用餐體驗星期日朝早喺屯門行完山肚仔都好餓,經過富健花園見到有間港式茶餐廳,都見到好多街坊幫襯,一於入去醫醫肚先!呢間餐廳一路坐喺度食,一路留意到店員會同經過嘅街坊傾坊傾偈,真係好親切❤️同埋因為疫情關係,好多餐廳都會備有搓手液,但除咗搓手液之外,呢間茶餐廳仲喺每一張枱放咗一包紙巾比客人用,都真係幾貼心🥰🥰🖼環境呢間港式茶餐廳有幾張細枱同埋少量卡位,坐喺門口附近嘅窗邊位可以見到街景,正正望到屯門青山,都幾舒服⛰飲料:🧋紅豆奶茶 $22🧋紅豆咖啡 $22奶茶同咖啡平時就飲得多,加埋紅豆就真係未試過,我同朋友分別試咗紅豆奶茶同紅豆咖啡,味道香濃,紅豆亦煮得好軟腍香滑🥰主食:🤍香煎牛扒配黑松露炒蛋、奶油豬仔包 $45個早餐一送到嚟就覺得好驚喜,塊牛扒比想像中大塊☺️,而且煎得好香。炒蛋都好滑,配埋少少黑松露咁食,真係無得輸。個奶油豬仔包都有驚喜,上面有一層煉奶醬,🤤咬落去又暖又脆卜卜,絕對係一個幸福嘅早餐🤗🤍秘製粉絲大蝦煲 $88食完個早餐都到咗lunch time,見到餐牌上面嘅粉絲大蝦煲mark咗係餐廳推介嘅大姆指,呢個煲有成七隻大蝦咁多🦐大蝦肉質新鮮,粉絲又索晒大蝦同金菇嘅汁,暖笠笠,天氣

🍾用餐體驗

🖼環境

飲料:
🧋紅豆奶茶 $22
🧋紅豆咖啡 $22

主食:
🤍香煎牛扒配黑松露炒蛋、奶油豬仔包 $45

🤍秘製粉絲大蝦煲 $88
食完個早餐都到咗lunch time,見到餐牌上面嘅粉絲大蝦煲mark咗係餐廳推介嘅大姆指,呢個煲有成七隻大蝦咁多🦐大蝦肉質新鮮,粉絲又索晒大蝦同金菇嘅汁,暖笠笠,天氣凍凍哋食一流👍🏻👍🏻

整體評分:
味道 🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟

2021-12-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Breakfast)
2021-12-12 99 views
周日還是要早起,跟朋友屯門見面,一下車感到肚子咕嚕咕嚕地響,來不及等午餐時段就來個早餐吧。冰室內坐満客人,我們就坐在室外順便享受一下陽光。香煎牛扒早餐配黑松露炒蛋和奶油豬仔包,黑松露炒蛋用北海道特選3.6牛乳配制,食落非常嫩滑加上黑松露醬的點綴,美味,香煎牛扒腍身份量也足夠,我喜歡他們的奶油豬仔包烘得好香脆。另一位是暖胃鮮豬潤米粉,餐廳處理的豬潤夠爽身唔會過老,有好多薑絲伴隨,增添味道,如果薑絲能幼一點更好。套餐還有多士及雙蛋,多士烘哥夠香脆,外脆內軟。紅豆冰咖啡 咖啡算香濃,紅豆鬆化綿密,補上$8 便可享用了。另外凍咸檸七喜也不錯,一頓簡單的早餐後開始週日的活動。

2021-12-09 102 views
近排天氣涼咗啲🍂🍁 今日就早啲起身去行山⛰🏔😎😎 行山之前梗係食一個豐富嘅早餐啦❤️ 今日就係屋企樓下食呢一間雲貴川,覺得價錢實惠 就想同大家推介下我哋叫咗兩個懷舊早餐🥣沙爹牛肉公仔麵 配腸仔太陽蛋、牛油厚多士 $34送到枱上,已經聞到沙嗲香😻😻牛肉非常多, 超足料😎 在配埋腸仔太陽蛋,非常豐富鮮茄濃湯午餐肉粒通粉 配火腿炒滑蛋、牛油厚多士 $36番茄湯底味道酸酸甜甜夠開胃🍅🍅 通粉的軟硬適中,午餐肉嘅份量都夠多😎 炒滑蛋口感滑嫩❤️招牌豬排包 $28因為想食飽啲,所以另外叫多一個豬扒包🍞🥯 鬆脆嘅麵包夾住份量十足既豬扒同埋沙律🥗,松化香口配埋千島醬😎味道層次豐富奶茶紅豆冰 (走甜) +$8本身紅豆已經甜所以個人認為甜度啱啱好😍😍紅豆質感軟腍,入口即融凍檸茶(少甜)茶味香濃❤️檸檬🍋分量啱啱好

我哋叫咗兩個懷舊早餐🥣
沙爹牛肉公仔麵 配腸仔太陽蛋、牛油厚多士 $34

鮮茄濃湯午餐肉粒通粉 配火腿炒滑蛋、牛油厚多士 $36

番茄湯底味道酸酸甜甜夠開胃🍅🍅
通粉的軟硬適中,午餐肉嘅份量都夠多😎 炒滑蛋口感滑嫩❤️

招牌豬排包 $28

奶茶紅豆冰 (走甜) +$8

凍檸茶(少甜)
茶味香濃❤️檸檬🍋分量啱啱好

2021-12-09 84 views
朋友搬左入黎屯門探下佢佢就帶左我地嚟意間雲桂川冰室。估唔到又幾好味有驚喜啵!川味小菜味道惹味,份量又大。今次叫左薑蔥霸王雞、尖椒炒豬頸肉、秘製粉絲大蝦煲。首先講左隻霸王雞$98,幾大隻^_^上枱時熱騰騰,雞肉好嫩滑,真係有雞味雞味幾濃郁。咸鮮味適中,唔好死咸。另一道係尖椒炒豬頸肉$88 份量十足,真係多到瀉!抵食大件味道幾辣下!但好惹味!送飯一流最後一道就係秘製粉絲大蝦煲好香香到隔離枱都望下咩嚟再蒜蓉配金茹多重口感!味道香濃,蝦大隻^_^不錯

朋友搬左入黎屯門探下佢
佢就帶左我地嚟意間雲桂川冰室。
估唔到又幾好味有驚喜啵!
川味小菜味道惹味,份量又大。

今次叫左薑蔥霸王雞、尖椒炒豬頸肉、
秘製粉絲大蝦煲。
首先講左隻霸王雞$98,幾大隻^_^
上枱時熱騰騰,雞肉好嫩滑,真係有雞味
雞味幾濃郁。咸鮮味適中,唔好死咸。

另一道係尖椒炒豬頸肉$88
份量十足,真係多到瀉!抵食大件
味道幾辣下!但好惹味!送飯一流

最後一道就係秘製粉絲大蝦煲
好香香到隔離枱都望下咩嚟
再蒜蓉配金茹多重口感!
味道香濃,蝦大隻^_^不錯

2021-12-07 78 views
通常去屯門朋友家裏玩完都會直接在他家樓下的雲桂川吃飯方便又多選擇這次早點吃完飯回家看Online concert下午五點就去吃小菜點了五款小菜 每款都跟一個白飯全部小菜都好夠鑊氣難怪我朋友都說這裏是她的飯堂最愛第一名 魚香茄子煲一上桌咋咋聲 好香好香好多肉碎 魚香味好濃郁 超級下飯大蝦粉絲煲蝦不算太大隻 但夠新鮮 肉質鮮甜爽口粉絲吸滿蝦汁好好吃尖椒炒鹹肉 這個肉有點太鹹如果淡味一點就更好帶子炒西蘭花 帶子都幾大隻又鮮甜椒絲腐乳通菜 好有鑊氣
通常去屯門朋友家裏玩完

如果淡味一點就更好

帶子炒西蘭花 帶子都幾大隻又鮮甜

椒絲腐乳通菜 好有鑊氣
2021-12-06 90 views
係屯門行行下街,有啲肚餓,想去食下下午茶,見到呢間港式茶餐廳,幾別致,所以就入咗去食啦~入到去,佢餐牌上都有好多唔同種類既野食,有米線、常餐丶、火鍋、小炒都有,肚餓又唔知想食咩既,呢到有唔同嘅野食比你揀價錢都唔貴我去既時候都係下午3點幾,未係晚餐時候,所以就叫左個常餐,米線同試吓個小炒。叫左常餐 - 雪菜肉絲米粉 配 火腿奄列 同 牛油豬仔包餐跟野飲,叫左阿華田常餐啲嘢食都大碟,只要$42,味道幾好食😋足料👍🏻仲叫左豬頸肉米線,真係大碗抵食差啲食唔哂😂😂 味道唔錯仲有個西蘭花炒帶子,有火喉晚餐食小炒都係唔錯嘅選擇最後,埋單都幾抵,唔算貴,想食地道港式茶餐廳就可以試試

價錢都唔貴

叫左常餐 - 雪菜肉絲米粉 配 火腿奄列 同 牛油豬仔包
餐跟野飲,叫左阿華田

常餐啲嘢食都大碟,只要$42,味道幾好食😋足料👍🏻

仲叫左豬頸肉米線,真係大碗抵食
差啲食唔哂😂😂 味道唔錯

仲有個西蘭花炒帶子,有火喉
晚餐食小炒都係唔錯嘅選擇

最後,埋單都幾抵,唔算貴,想食地道港式茶餐廳就可以試試