2020-08-30 917 views
意粉味道比外面清淡一點,不太濃味但好食!Menu選擇不多,可能集中做好一些主打式。年輕waiter經驗不足,但小店經營不可能對服務丶禮議水平有高要求吧。老闆健談,環境有輕音樂,可以讓人慢慢傾談!
老闆健談,環境有輕音樂,可以讓人慢慢傾談!

2020-08-27 1017 views
慶生快閃lunch店員推介 G餐乾式熟成肉眼,我都知男友鐘意食肉,但真係好貴,佢一定堅持請客,所以我就叫番個 A餐牛乾菌意粉平衡番啦~前菜, 上次黎食係炸春卷,今日係parma ham, 優質貨,層次鹹香沒有筋,配埋柚子沙律菜,非常開胃!水果片好似有襯色咁,非常賞心悅目!餐湯係非常香濃既粟米湯,淡淡濃厚粟米香!主菜A, 雖然係餐牌最平既餐,但無令人失望,一樣好味!意粉質地岩岩好,牛乾菌汁非常香濃,無紅肉都做到呢個汁覺得好神奇!呢塊牛,第一啖,可謂將好多牛既肉汁濃縮左係個口到,果種牛肉既香濃,係可以係個口腔內唔散,我真係未食過咁濃肉味既牛!職員仲好細心問我地覺得點。我自己其實覺得肉質唔夠林,因為望落個部份有脂肪,所以期望像牛展一類質地,同埋食落有筋啊。男友話ok的,亦讚賞肉味香濃。口味好個人,總體係讚既!另外配菜既薯蓉口感好 creamy, 亦有調味!多謝男友預先order焦糖燉蛋底下有雲呢拿籽,燉蛋口感creamy, 甜度剛好,無懈可擊!不約而同,我地覺得個紅茶膽都好香,非常好飲!檸茶都做到呢個竟界,好野好野!無論服務,食物,環境,價錢都好滿意!順帶一提,柴門對於每個食評都有心去睇,
慶生快閃lunch

多謝男友預先order焦糖燉蛋

無論服務,食物,環境,價錢都好滿意!

順帶一提,柴門對於每個食評都有心去睇,仲會積極回應評語,我覺得真係好難得!間中出錯做人都會啦,但事後肯承擔並虛心既態度實屬難得,更加欣賞呢間餐廳!

加油

2020-08-17 689 views
外賣自取 明明寫左走結果冇走餐具😭1. 三文魚扒意粉+西湯 ($108)-比錯白飯-三文魚okay, 煎得可以但係都係堂食好d -記得汁醬另上2. 油鴨脾薯菜+$8 凍檸檬茶+中湯 ($116)-比錯意粉-油鴨脾nice! -記得汁醬另上-冇比嘢飲 餐湯一個西湯 一個中湯, 西湯好飲d 整體錯單問題嚴重, d 澱粉(意粉,白飯,薯菜)比到亂曬!疫情過左都係轉番堂食算啦😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
外賣自取
明明寫左走結果冇走餐具😭

1. 三文魚扒意粉+西湯 ($108)
-比錯白飯
-三文魚okay, 煎得可以但係都係堂食好d
-記得汁醬另上

2. 油鴨脾薯菜+$8 凍檸檬茶+中湯 ($116)
-比錯意粉
-油鴨脾nice!
-記得汁醬另上
-冇比嘢飲

餐湯一個西湯 一個中湯, 西湯好飲d

整體錯單問題嚴重, d 澱粉(意粉,白飯,薯菜)比到亂曬!
疫情過左都係轉番堂食算啦😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
2020-08-17
TakeAway
2020-07-17 857 views
柴灣附近有一戲棚。觀賞前想先作進食,偶然下發現此西餐廳-柴門西餐廳。位置理想,就近柴灣地鐵站,幾分鐘內可到。位於商廈內,大廈環境光亮企理。店鋪面積不大,但空間充足,坐得舒適。店鋪裝修精緻,環境氣氛優雅。最欣賞店內之空氣清新流通,細看之下發現店內放有空氣清新機。現場有音樂表演,可惜疫症期間暫停。雖然此處是西餐廳,但我必須推薦佢嘅中湯。湯味濃郁,連湯渣也很好吃。店鋪位置鄰近戲棚,作為pre-theatre dinner相當適合,但請預留較多時間。今次實在有點不好意思,叫左個大餐,又冇足夠時間食,但老闆仍盡力配合,成功開戲前食完。建議各位預更多時間,此店值得好好細味感受。

位置理想,就近柴灣地鐵站,幾分鐘內可到。

。最欣賞店內之空氣清新流通,細看之下發現店內放有空氣清新機
。現場有音樂表演,可惜疫症期間暫停。

建議各位預更多時間,此店值得好好細味感受

2020-07-05 551 views
如果要在港島, 九龍和新界各選擇一個美食沙漠, 港島的代表應該昰柴灣吧! 連連鎖食肆選擇也不多, 更不用說是小店了. 柴門這家定價中等, 主打西餐而又有舞台給人Jam歌的餐廳, 在柴灣是一個異數. 吃午飯的時間沒有Live Music, 就是單純吃她的西餐. 二百元的3 Courses Set Lunch, 頭盤的粟米忌廉湯有粒粒粟米, 味道清甜, 配上有火龍果及蘋果的自家沙津, 甚為開胃. 麵包帶有淡淡的甘筍甜味, 也算有誠意. 主菜點了安格斯後的Rib Eye, 煎完再焗的傳統做法, 熟度剛好, 只是這塊Rib Eye脂度較正常少了一點, 油香差少少, 而Side Dishes吃下去頗凍, 這點店家要多加注意了. 甜品Cream Brulee的雲妮拿味甚突出, 口感也夠綿滑, 正常水準之作, 當然在這沙漠也許已是個小綠州.
2020-06-18 554 views
Been to this place cos i was finding restaurant in Chai Wan area. Service and food quality is exceptional! We ordered risotto, steak and chocolate cake as dessert. all tasted good

2020-05-10 1312 views
weekend想食好d, 想試下間餐廳質素但又驚伏,最好試下個lunch先喇。男友帶我黎,我一出電梯,以為呢到係賣酒或者賣藝術品,佢話呢到就係啦。裝修格局都好優雅牆上有好多油畫,晚上仲有live band, 呢到樓底好高,坐得非常舒服。我覺得自己置身於藝術館到食緊野咁。坐低一陣,店員斟水比我地,又為我地介紹食物,feeling so good! 前菜好有驚喜!素菜卷酥脆唔油,裡面有蘿蔔絲同芋頭,沙律菜正常,配有一口提子,火龍果同哈蜜瓜,每樣一啖岩岩好,個醬汁係柚子汁,好 fresh好待別! 個南瓜湯好 creamy, 細緻在上面有幾粒脆米,增加了口感。而自家製麵包充滿鬆軟得黎亦香草味!主菜黎啦,我選個最平嫁啦,始終lunch都係唔捨得食太貴。我要左 A餐,煙小茴香三文魚闊條意粉配意大利帕達諾忌廉芝士。我好少打晒個標準菜名,但我感受到廚師既用心細緻,所以尊重番佢。呢個主菜,就似細緻板卡邦尼,個汁唔會槳住個口,亦唔洗靠拉絲,而係實而不華香濃既芝士味!而三文魚似係自己醃?小茴香既味好霸道,佢醃既份量同時間都岩岩好,少少香料味加少許香草味,加埋 d 椰菜絲,平衡番忌廉芝士!男友食 E, 香煎

男友食 E, 香煎加拿大豬鞍排配砵酒濃汁,濃郁肉味,有肉汁,肉質剛好,食到中間都唔un, 可謂達到豬鞍恰如其分既竟介!配菜有個薯絲餅仔,都好特別!

見水準咁高,加 $20 要個辣椒朱古力蛋糕啦!主體係好濃既可可味加上質感幼滑慕絲,尾尾有少少辣,就算你唔食佢面條椒絲,成個蛋糕本身已經有辣味,個餅底係朱古力蛋糕,好鞋好乾身既地步,放左好多日?

廚師比心機煮,客人比心機食!我地早到,食到咁上下已經 full house, 大家記得 book位!很推薦的!
2020-05-03
$170 (Lunch)
  • 香煎加拿大豬鞍排配砵酒濃汁
2020-05-05 754 views
羊架厚切,肉質嫩滑,一流。虎蝦帶子配意大利食,食材新鮮。中式燉湯真材實料,每樣菜式足份量,甜品是香濃辣味朱古力,食後喉嚨有回辣感,不過完全無刺激辛辣感覺,怕食辣的都無問題。價錢物超所值。加上柔和燈光,地方乾淨衛生,服務員耐心解釋每樣菜的特色,好開心無揀錯。一定會再嚟。
2020-04-30
$370 (Dinner)
Birthday
Dining Offer
Coupon
  • 紐約芝士餅
  • 烤美國優選肉眼牛扒
係小區發現少有的西餐廳,經OpenRice訂位後餐廳職員好快已透過WhatsApp 確認。由於訂位時備註左‘生日飯’,職員亦細心問詢問需唔需要生日碟,仲send左抗疫措施比我,令我地可以係疫情下安心為媽媽慶祝生日。餐廳音樂柔和環境清潔。職員態度一流,仲比左支好護膚既搓手液我地,值得一讚👍🏽我地點左套餐,頭盤有焗蠔、三文魚同沙律,湯有中西選擇,主菜試左牛扒、羊架同威靈頓三文魚,仲有甜品同餐飲,我地都一致覺得每款食物都非常美味。個人特別推介中式燉湯,沒有味精/調味料,但又鮮甜又足料。威靈頓三文魚做到酥皮保持乾身,功力十足。朱古力蛋糕十分特別,食落口只有香濃的朱古力味,但吞落肚卻食到微微的辣味😋無論食品、環境或服務質素,每樣都超出預期,絕對物超所值!會繼續支持💪🏽

2020-04-29
$300 (Dinner)
Birthday
  • 中式燉湯
  • 威靈頓三文魚
  • 辣朱古力蛋糕
2020-04-10 793 views
讚1. 環境闊落,的確係呢區少見既骨子西餐店2. 野食好味!湯好,足料,沙律菜新鮮,意大利飯真係意外地出色,海鮮既魚煎得嫩滑,青口好鮮甜,意大利飯煮得好好,吸收左芝輕同湯汁又唔過膩,好好味3. 服務好,訂左位已經會whatsapp你最新既餐廳守則,全程既態度好溫和彈無乜

1. 環境闊落,的確係呢區少見既骨子西餐店

無乜
2020-03-24 514 views
Lunch set 前菜有面包、沙律以及湯。面包外殻有少脆,內裡濕潤,有橄欖油、黑醋提供可蘸著吃。是日餐湯是pea soup, 味道溫和順口。沙律是蜜瓜、木瓜等配著Parma ham, 配搭不錯。凱薩雞捲伴薯條($88),雞捲包著嫩滑雞肉、蕃茄、沙律菜等配料,薯角外脆內軟。整體主菜份量很足。最後跟餐加20蚊要了一個焦糖燉蛋。焦糖脆身,燉蛋嫩滑,為這餐畫下完美句號。埋單加一,另外3月透過openrice app book 檯有85折優惠。

2020-03-13 456 views
We ordered one pork and one tiger prawn, pork was good and soft, prawn and scallops were big too, overall up to standard with the price range. Dessert chocolate cake is little spicy but taste good! Service is good, they offer hand sanitizer and wet tissue. Restaurant is not big, has a stage for live band at night.
2020-02-28 602 views
同事講咗好多次呢間餐廳食物質素好高,終於決定一試~礙於疫情我哋本來諗住外賣自取,但同老闆娘傾完,佢話老闆好支持醫護,唔想我哋行上行落自取,所以破天荒由老闆自己揸私家車送上嚟東區醫院!!真係好感動~~!!食物質素真係唔錯~我哋第二日決定落去餐廳堂食,因為好想試下牛扒!!(牛扒無得外賣)果然牛扒不負眾望~~勁燜身,又有肉味!!認真值得一識~~~支持良心小店~btw, 佢哋weekend晩巿仲有live music~食個fine dinner 應該好有情調呢~
$130 (Lunch)
由於學校仍然停課,我不少工作也延遲或取消!面對疫情,減少了外出食飯,心情難免受影響。但一年一度情人節,無理由困在家裡吖!做好預防措施就好!情人節套餐有 5 道菜 ($1,280, 2 位用, 平均每位$600)early bird 88 折,送一杯餐前 Kir Royale Cocktail。Hubby 也點了 house wine!入座前要量體溫,不過很快,幾秒鐘;也有消毒潔手液,方便我們脫口罩時消毒;而且餐桌也有一小瓶, 很細心;也有一個小膠袋,方便我們放棄置口罩前菜2 個, 有 French Specials Cadoret Oyster No.1, 平時食生蠔會灑點檸檬汁,但這次配白酒桂花 jelly (心型) 很清新, 好浪漫啊!牛油果蟹肉沙律配西柚汁,開胃!周打海鮮湯配了名貴番紅花,值 !Hubby 選了免翁牛柳 rare, 我試了一口,肉味香濃!我的豬鞍架厚切,配黑松露汁,真心好味好好食!我最愛的甜品來啦:有迷你焦糖燉蛋,面層焦糖脆口,燉蛋香滑;熱情果奶凍,面層個熱情果與奶凍是神配,酸酸、甜甜、滑滑;黃金曲奇,鹹蛋黃做曲奇非常邪惡但絕對出色,面層一小塊金箔,配得上這個名字
但一年一度情人節,無理由困在家裡吖!
做好預防措施就好!

Hubby 也點了 house wine!

入座前要量體溫,不過很快,幾秒鐘;
也有消毒潔手液,方便我們脫口罩時消毒;
而且餐桌也有一小瓶, 很細心;
也有一個小膠袋,方便我們放棄置口罩

牛油果蟹肉沙律配西柚汁,開胃!
周打海鮮湯配了名貴番紅花,值 !
我的豬鞍架厚切,配黑松露汁,真心好味好好食!
我最愛的甜品來啦:
有迷你焦糖燉蛋,面層焦糖脆口,燉蛋香滑;
熱情果奶凍,面層個熱情果與奶凍是神配,酸酸、甜甜、滑滑;
黃金曲奇,鹹蛋黃做曲奇非常邪惡但絕對出色,面層一小塊金箔,配得上這個名字,哈哈!
還有心型 dark chocolate!
差點忘記,食甜品之前,先吃一個心型洛神花 jelly, 有 refresh 口腔的作用 !

最後 Hubby 點了至愛即磨咖啡!
我就點了一杯洋甘菊花茶!

現場有 Live Music, 歌手唱了多首中英文情歌!
渡過一豐富又浪漫的情人節!

希望疫情快快遠離,大家平安健康!

2020-02-14
$600 (Dinner)
Valentine's Day
2019-12-26 888 views
普天同慶的聖誕節,想著不如試一試新的店,來柴門吃午餐。帶住小朋友,服務員幫我們安排了合適的座位,熱情地介紹食物,服務很好,值得一讚!加拿大天然豬鞍扒肉質嫩滑,有烤過的香味,配菜當中的熟蘋果很特別,底有番薯,好吃!感覺有很多不同的食材。紅酒香草燴羊膝肉質很淋,配薯蓉,入味但沒有羊騷味,很好吃,配菜也很豐富。焦糖布甸表面的焦糖很脆,布甸蛋滑滑的,小朋友很喜歡。不是熱的甜品,冰的但不錯吃。想不到選到了一家大師級水準的西餐廳,期待下次再來。
普天同慶的聖誕節,想著不如試一試新的店,來柴門吃午餐。

加拿大天然豬鞍扒

紅酒香草燴羊膝
肉質很淋,配薯蓉,入味但沒有羊騷味,很好吃,配菜也很豐富。

焦糖布甸

想不到選到了一家大師級水準的西餐廳,期待下次再來。
Dining Offer
Coupon