2019-05-18 109 views
住係呢邊甘多年都好小出街食,平時都係食連鎖野多,但屋企有人生日所以就諗住食好d,就上網搵到呢間有live band show 既餐廳。唔知係咪星期五六日晚先有live band,但唱歌既小哥哥真係唱得超好聽,差不多點咩歌都識唱同彈🤟🏻❤️龍蝦意大利麵 $138龍蝦食落好彈牙,但味道就唔算出,要撈意粉先好食。個意粉係用蕃茄醬煮成,超好食,同份量都算多!❤️咸豬手 $168已經切好左2大件,所以係冇骨,個皮勁脆,肉亦唔會過咸!配菜既薯角超正,又脆又勁重薯仔味🤤❤️set dinner $328 1. 柴門焗蠔入面有好多洋蔥同芥末,仲有芝士等等做調味,蠔唔算大隻但好鮮甜。2. 雞捲外面係類似腐竹,但雞肉唔算多,不算太特別。3. 海蝦沙律蝦有3隻,冇雪味,不錯。沙律真係好有心機,將水果整成波波形😂同好夠fresh,開胃🤟🏻4. 龍蝦湯 配包龍蝦湯超濃郁,飲哂會有d膩,好彩有家姐share😂個包超好食,好似係蕃茄包黎,外脆內軟🤤5. 羊架主菜終於到,有3大支羊架,食落唔太騷味,好夠香🤤🤤油脂亦唔會多,所以唔會太膩🤤6. 甜品有cheesecake同brownie,cheesecake 超香濃,brow

❤️龍蝦意大利麵 $138

❤️咸豬手 $168

❤️set dinner $328
1. 柴門焗蠔
2. 雞捲
外面係類似腐竹,但雞肉唔算多,不算太特別。

3. 海蝦沙律

4. 龍蝦湯 配包

5. 羊架

6. 甜品
有cheesecake同brownie,cheesecake 超香濃,brownie係唔甜偏苦味所以唔會膩,全家都超級喜歡!
2019-05-18 93 views
今晚同屋企人嚟到柴門❤️ 夜晚bk左7點幾,啱啱開始live band!! 好有feel👨‍❤️‍👨👨‍❤️‍👨.我地叫左一份沙律($58) 上面好有生果,都係波波shape ga!! 仲有紅肉火龍果添,甜甜地好開胃👯‍♀️.麵包盤係熱熱地上架,個長條麵包條好脆!另外一個係番茄味,一咬落去會有淡淡嘅番茄味出嚟🍅🍅🍊.Lobster soup 🥣 真心大推!非常濃郁,每啖都飲得出龍蝦鮮甜味🦞🦞.Lobster spaghetti 🍝 龍蝦肉彈牙,意粉煮得剛好,唔會太淋,有鮮番茄一齊煮,特別refresh💃🏻.炸豬手拼香腸🐽🐽 豬手皮非常脆,配上肥美豬手肉食口感豐富。而香腸都幾脆皮,又juicy~.我地都嗌左一個set geh. Starter 有雞卷同蠔❤️ 焗蠔上面有d cheese 🧀 幾有趣 蠔都大只嘅🙈 雞卷好多餡,食落層次分明🥰.Main要左羊架💁🏻‍♀️ 5成熟剛剛好,羊肉好香,又夠腍,唔會難咬或有筋😃配菜薯角薯味十足,好正🧞‍♂️🧞‍♂️.Dessert 有朱古力蛋糕同cheese cake 🍰 朱古力味整得好用心,一食落去d可可味會爆發👅👅.提提Live band 逢星期五六晚都有架,g

Lobster spaghetti 🍝
炸豬手拼香腸🐽🐽

幾有趣 蠔都大只嘅🙈 雞卷好多餡,食落層次分明🥰

Main要左羊架💁🏻‍♀️

提提Live band 逢星期五六晚都有架,gathering 好地方呀!
2019-05-16 124 views
平時好少聽到柴灣有一啲高級嘅西餐廳~~今次係openrice見倒,而且仲有8折,就是下一餐茶。隔好耐喎呢間餐廳只係開四個小時!仲要星期日係休息日!呢個價錢同出面中等價錢嘅西餐廳差唔多,但比較有心思係佢有一個特色嘅頭盤~~同埋其他高級餐廳都有謝橄欖油和黑醋汁~!環境方面,就比較傾向,而且有一個小小的舞台可以比一些夾band嘅朋友表演!佢個頭盤最特別係左手邊既麵包,有杞子的味道,食落有一種好健康嘅感覺,如果配以黑醋汁一齊食更正。至於主菜方面,食得出廚師所揀選的肉質是比較高質素,所以食落嘅時候會覺得同一般的扒房不同。另外佢嘅薯菜也10分新鮮,有不同種類,而且不同種類的味道也非常好至於甜品就不過不失,冇話樓下一個深刻嘅印象,但作為一餐西餐就係一個完美無瑕的句號
2019-05-11
$180 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2019-05-14 93 views
五月十二日星期日晚女兒與我和先生在柴灣工業舊區興祝母親節。當步出柴灣地鐵站後,遠遠便看一座高聳入雲的新型大廈在眼前,到達六樓一間叫柴門的西歺廰時,我們彷佛處身於一間異國的小型博物館中,地方非常雅緻及掛有很多特別的藝術晝,很快地我們便坐下來,看到歺廰侍應專業的殷勤服務。當我品嘗了第一道菜是鮮甜彈牙的迷你飽魚及帶有小小香郁芥末味的焗蠔後,才明白到為何女兒堅持母親節要到柴灣這西歺廳來,我想那是因為這𥚃的食物質數很有水凖㖿!隨後我又吃了第二道菜波士頓龍蝦伴魚柳,龍蝦肉質非常鮮嫰甜美而魚柳帶有香賓汁的調味,感覺到汁液濃醇淸香真是絕佩啊! 而我最喜歡是喝養顏的淮山杞子燉螺頭湯,不過加多小小鹽就更好,喝後很是滿足㖿!而那碟有機蔬果配巴拿馬火腿沙律及果凍和芝士甜品也叫我非常難忘。享用美食其間我們欣賞到有位女歌手 Kaze Elora 自彈自唱演奏了很多首關於母愛的歌曲,演繹得十分悅耳動聽。大約一個鐘後又換了另一位 CherryK 女歌手,她深情演繹多首懷舊的歌曲,非常動聽及讓我留下深刻的印象。沉浸在「柴門」這處讓人放鬆溫暖的好地方,享用著美食與音樂的氛圍中,我們渡過了一個愉快溫馨而難忘的母親節晚上,真

沉浸在「柴門」這處讓人放鬆溫暖的好地方,享用著美食與音樂的氛圍中,我們渡過了一個愉快溫馨而難忘的母親節晚上,真的很多謝我寶貝女兒好棒的介紹啊!
2019-05-12
Dinner
Celebration
Mother's Day
2019-05-14 358 views
今日約左一個好耐冇見的朋友食lunch ,佢話自己屋企附近開左間好似環境幾好的西餐廳,所以就去試下。餐廳環境氣氛都唔錯,雖然唔算真係好fine個種fine dining,但因為柴灣比較少呢種餐廳,所以都ok。同一般餐廳唔同的係老闆係俾一個叫蝶豆花水的水我地,而唔係平時的普通水。(雖然飲落都係水味)我同朋友叫左牛扒同羊扒的lunch set。前菜都算幾有心機煮,個麵包係用乾蕃茄製成,送上嚟時微溫,外脆內軟。個堆菜就冇咩特別。羊扒只係簡單用黑椒鹽醃,燒汁濃郁,帶少少酒味,羊唔算羶,羊味都唔算濃,肉偏鞋,有渣,但脂肪部位重油香,表面煎得可口。牛扒同樣用簡單黑椒鹽醃,整體脂肪布佈均衡,油脂既味道亦煎得揮發出黎,每啖都充滿牛味,牛扒中心剛好五分熟,表面可口,而𥚃面軟熟。

烤新西蘭羊扒

烤美國優選肉眼牛扒
2019-05-11
烤新西蘭羊扒
烤美國優選肉眼牛扒
2019-05-05 1624 views
約了客户在柴灣食lunch, 柴灣對我來說都頗陌生,理所當然由客户介紹餐廳,結果他揀了隱身在商廈其中一層的"柴門",原來電話預訂有8折優惠,好抵wo餐廳以簡約為主,牆身以西方油畫裝飾,光潔明亮特選午餐menu包Starter , Main Course(6款選揀,價錢由$88至$238), Coffee or Tea, Dessert (另加$16)Starter~柴門特色沙律+蘭度忌廉湯+蒜蓉多士蘭度忌廉湯~以蘭度豆磨蓉加忌廉打成的湯口感綿密,味道濃郁柴門特色沙律~以泰式魚餅配新鮮沙律菜加上意大利珍珠茄和青瓜片,配以泰式醬汁,酸甜中帶微辣,清新又開胃蒜蓉多士~蒜蓉味濃郁,香脆可口,配意大利陳醋和橄欖酒一流Main Course~ 烤英國天然豬扒配薯菜,蘋果燒汁$148豬扒採用入口英國自然豬扒,烤得外表甘香而內裏的肉質仍keep住粉嫩和肉汁充盈,毫無豬的騷味但肉味濃郁,蘸埋帶有果香的蘋果濃汁,非常美味烤美國優選肉眼牛扒配薯菜牛肉濃汁$168肉眼扒口感嫩滑,充滿肉汁,牛味濃郁,配以牛肉濃汁和英式芥末醬更加惹味

餐廳以簡約為主,牆身以西方油畫裝飾,光潔明亮

Starter~柴門特色沙律+蘭度忌廉湯+蒜蓉多士

蘭度忌廉湯~以蘭度豆磨蓉加忌廉打成的湯口感綿密,味道濃郁

蒜蓉多士~蒜蓉味濃郁,香脆可口,配意大利陳醋和橄欖酒一流

烤美國優選肉眼牛扒配薯菜牛肉濃汁$168

2019-04-15
Lunch
  • 烤英國天然豬扒
2019-04-30 105 views
今日有同事黎香港開會,開會後做東道主帶佢食飯。見到呢間近地鐵站又有得泊車,一於帶佢上黎食個西餐先。預早book定會全單8折,好在有預定因為今日星期五full booking. 餐廳內掛左多張畫 ,選用既枱同餐具都有藝術風。 Menu有5款,肉醬飯,牛扒,羊架,魚同素食2。跟餐有湯,沙律和麵包麵包係每星期新鮮牛扒餐5成熟,肥瘦平均,食落油脂四溢,回味無窮。加上有牛肉汁同有機蔬菜。健康得黎又好食。東星班魚肉新鮮嫰滑,食落份量岩岩好。甜品最後我地點左每人一份甜品,覺得好精緻同好味。cheesecake芝士味好強烈。

餐廳內掛左多張畫 ,選用既枱同餐具都有藝術風。

Menu有5款,肉醬飯,牛扒,羊架,魚同素食2。

跟餐有湯,沙律和麵包
麵包係每星期新鮮

牛扒餐

東星班
魚肉新鮮嫰滑,食落份量岩岩好。

甜品

2019-04-27 81 views
住得柴灣都知無咩好野食😆, 最近聽D街坊講開左間新西餐起東貿廣場6樓,今日就帶阿媽黎試新野。門口好搶眼, 個招牌好特別~就係柴同門組合埋一齊既字,仲有好大隻鑽戒😍✨入到去既感覺好古典, 有好多油畫同擺設, 而且輕輕播住琴音, 好心曠神怡 。呢度逢星期五六Dinner 會有兩節Live music~~~柴灣難得有個咁特別既地方👏👏👏✨連D水好特別加左蝶豆花,成個顏色都好靚 好夢幻。✨是日Set Lunch. 包湯, 沙律, 飲品~~~✨好耐無飲咖啡, 因為平時飲左會訓唔著。不過今日破戒叫左杯latte(+$8)😚奶泡好香滑, 咖啡味香濃。✨呢個西蘭花青口忌廉湯我最鍾意, 雖然入邊無青口肉, 但D青口味同西蘭花已經融入左起個湯入面~飲落幾香, 幾Creamy~~仲好飽肚👍🏻。沙律就有好少食既菠菜仔配醋汁~~✨烤英國天然豬扒拼蘋果燒汁($148):  呢個豬真係超級厚!!!🤩 食落勁爽口同時保留肉汁~~邊位帶肥膏位置就最香最好食~👍🏻佢個蘋果燒汁都幾有蘋果味😆,帶點酸酸的幾清新。✨拌菜份量非常飽肚, 個菠蘿炸過幾香, 蕃薯好甜好好食。感覺幾健康, 好過食薯條~~✨美國肉眼扒配牛肉濃汁 ($1

✨連D水好特別加左蝶豆花,成個顏色都好靚 好夢幻。

✨是日Set Lunch. 包湯, 沙律, 飲品~~~

✨好耐無飲咖啡, 因為平時飲左會訓唔著。不過

烤英國天然豬扒拼蘋果燒汁

✨美國肉眼扒配牛肉濃汁 ($168): 呢塊扒質素唔錯, 7成熟都唔會過韌, 切開好粉嫩~~~
牛味幾濃幾Juicy, 佢個汁帶點酒香超正~~~~我係咁拎黎點薯菜
美國肉眼扒配牛肉濃汁
✨最後叫左件cheese cake share 食(+$16),  果三粒火龍果波波幾有heart❤️~~呢個Cheese 幾香唔算太漏, 可惜餅底唔夠脆,  但食呢餐既滿足度都幾高,下次再黎希望意粉款式會多番d🤩
烤英國天然豬扒拼蘋果燒汁
美國肉眼扒配牛肉濃汁
2019-04-27 73 views
Weekend 同媽咪嚟到柴灣食中午,原來係東貿廣場開左呢間食西餐嘅柴門💁💁..餐廳逢週末夜晚有live band gah!! 柴灣人可以享受下啦😄😄 柴門裝修都幾靚 拍拖gathering 都係good choice!!.我地分別叫左2個lunch set. 先上前菜同餐湯嘅😀 湯係海鮮菇菇湯 好重蝦味 所以特別鮮甜 上面放左d麵包粒 特別吸湯🥰 另外個菠菜都好食 葉部分多d所以嫩好多🐣🥳.Main one steamed salmon 🐟🐟魚肉十分嫩滑 唔腥 配上一d粒粒配菜食落口感豐富!部邊嘅番茄好正,上面有蒜蓉同蟹膏咁嘅sauce~所以味道香濃帶鮮味👍🏻 .另一個係番茄意粉加蝦🐥 意粉本身係素嘅,因為想食蝦就加左15蚊,蝦好彈牙,煎得十分惹味香口🥰番茄意粉都炒得香噴噴的,茄味清新!入面嘅菇好juicy! .Cappuccino幾香咖啡味 配上自家制cheesecake perfect match rr🌟#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodie

我地分別叫左2個lunch set. 先上前菜同餐湯嘅😀
另外個菠菜都好食 葉部分多d所以嫩好多🐣🥳

Main one steamed salmon 🐟🐟
魚肉十分嫩滑 唔腥 配上一d粒粒配菜食落口感豐富!

另一個係番茄意粉加蝦🐥

#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#2019復活節

2019-04-22 1301 views
早有聽聞柴灣有一家新餐廳,前酒店大廚主理,質素有保證。今天到來,入門口已見小舞台,原來每逢週五及週六晚會有不同嘉賓來作 liveband 演出,而整間餐廳就像迷你博物館,收藏了多幅名畫及擺設,在這兒用餐簡直是高級西餐享受。望望 menu,午餐價格由$88起,當中有一款素餐供應,電話訂位還有八折優惠,已包餐湯、餐包及沙律。柴門沙律是老闆每朝到新界農地選購優質有機食材,堅持《Farm-to-Table》概念,將農作物由農地直接運到餐廳烹調。今天的蘭度忌廉湯也蠻特別,蘭度豆一般在南亞或中東餐廳比較常用,這道忌廉湯香滑濃稠又有層次。主菜選了烤美國優質肉眼扒 $168,店員表示肉眼來自牛肋的脊部位,瘦肉同肥肉兼而有之,選擇了medium rare,表面煎香,內裡粉嫩誘人但無血水,可見廚師功力。肉質鮮美而無筋,伴菜用新薯及番薯,味道濃郁而香甜,選購食材用心。目測鄰座的煎鵝肝美國牛柳扒很有水準,鵝肝厚身,兩面煎香,跟牛柳絕配。最後餐飲選了熱奶茶,等了一陣子,原來店子將鮮奶加熱,店員表示這會跟茶更夾,不會令整杯飲品降溫,真細心。套餐加 $16 便可享用甜品紐約芝士餅,見鄰座點選的很吸引,份量十足,絕不

蘭度忌廉湯+有機沙律
有機沙律
蘭度忌廉湯

最後餐飲選了熱奶茶,等了一陣子,原來店子將鮮奶加熱,店員表示這會跟茶更夾,不會令整杯飲品降溫,真細心。套餐加 $16 便可享用甜品紐約芝士餅,見鄰座點選的很吸引,份量十足,絕不欺場,值得推介。
奶茶
柴門雖然是小店,但明顯團隊對餐廳有熱誠,多方面選購優質食材,用心炮製食物,提供各地餐酒,亦引入比利時手工啤酒,還有設計精緻的 VIP房,適合親友包場聚會。誰人說 Fine dining 一定要到中環或尖沙咀,柴灣就有一家,值得支持。
Other Info. : 注:鄰近柴灣地鐵站,附近有咪錶位 *電話訂枱八折優惠
2019-04-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$151 (Lunch)
蘭度忌廉湯+有機沙律
有機沙律
奶茶
雖然係工廠區,但呢家西餐廳位於在新簇簇既東貿廣場 6 樓,有三層時租停車場,泊車很方便!曾經住南灣半島一段時間,有一班東區既朋友, 到依家都時常約見面!好好笑,住係東區既朋友都時時埋怨柴灣 “無乜好嘢食” ! 有一個東區閨蜜去年聖誕節就跟我講,終於搵到一家了!就係柴門!然後前前後後來過好幾次喇!昨晚紅雨警告,仍然無阻我地既雅興,嘻嘻! 有現場音樂,復活節假期又唔使返工,很早就來了!燈光柔和,很舒服喔!約七點半有一位年輕女歌手 Kaze 自彈🎹自唱🎤,聲音很甜美😍原來聽歌、食飯係會唔記得拍照既,所以照片不多,哈!先來前菜,有焗蠔、雞卷,之前食過一次焗蠔,水準保持! 雞卷很入味,但略嫌火喉過了點!再來海蝦田園沙律,個人很喜歡食蝦,這海蝦大大隻、有蝦味、肉質爽,贊👍沙律菜非常新鮮,waiter 話係本地有機農場直送,怪不得!然後就係我其中最喜歡既龍蝦湯,香濃,還有粒粒龍蝦肉,仲有一根麵包條,滿意!Hubby 是食肉獸,選了鵝肝牛扒,我記得拍照既時候,老公已經把鵝肝吃掉,只剩牛扒!我訂位時要話唔想食牛,羊,只想是清淡一點,經理建議我試下廚師推介 Bacalhau鹹鮮海魚 (餐牌無既),鹹鮮 ?

昨晚紅雨警告,仍然無阻我地既雅興,嘻嘻!

原來聽歌、食飯係會唔記得拍照既,所以照片不多,哈!

鹹鮮海魚 (餐牌無既),鹹鮮 ?潮州菜 ?抱著好奇心試下!

哇!上菜知道係蒸石班魚柳配鮮蘆筍、白汁番茄,心想,有咩特別呢?試咗一口,什麼疑惑都沒有喇!鮮、嫩、滑!

甜品係泡芙配水果!

輕鬆的音樂晚餐,電話訂座八折,兩人 $613 !
Dinner menu of the month

墨西哥海蝦田園沙律

法式石班魚柳

煎鵝肝肉眼扒 配 牛肉濃汁

泡芙 配水果

2019-04-20
$300 (Dinner)
墨西哥海蝦田園沙律
法式石班魚柳
煎鵝肝肉眼扒 配 牛肉濃汁
泡芙 配水果
  • 泡芙配水果
  • 煎鵝肝肉眼扒配牛肉濃汁
  • 紐約芝士餅
2019-04-21 68 views
✨今日小妹去咗柴灣接個朋友仔放工,友人話附近有一間好高質嘅西餐廳,作為一個吃貨,當然要試試啦。✨一入到餐廳,小妹已經見到做餐廳嘅熱誠,佢地嘅佈置雖然簡單,但係牆上嘅每一幅畫都係精挑細選過,每幅都有含意㗎。✨今次午餐,我地每人各嗌咗一個lunch set,先黎嘅係蘭度忌廉湯配健康麵包。✨主菜-蒸三文魚配忌廉菠菜、番茄莎莎👧🏻 蒸三文魚看似平平無其,雖然香味唔及煎嘅三文魚,但係蒸出黎嘅三文魚保留咗魚嘅肉汁同埋淡淡嘅魚香味。食落魚肉好滑,而且絕無魚腥味。而最令人驚喜嘅係蕃茄莎莎。小妹完全無諗過蕃茄同三文魚可以咁夾,咁好味。✨主菜-肉眼牛扒配薯菜👧🏻 按照小妹嘅慣例,肉眼扒當然嗌咗五成熟。皮脆肉嫩,呢樣唔多講。最令小妹窩心嘅係,員工會特登行黎問吓我地需唔需要加芥末醬,仲會加到去碟邊,唔會影響到我地食扒。❤️小插曲: 食飯期間,老闆向小妹介紹咗佢間餐廳,原來佢曾經係文華東方酒店嘅經理,難怪喺管理這間餐廳時咁得心應手。當日小妹同友人準備離開餐廳嗰陣,餐廳員工突然喺餐廳門外興奮咁大喊”老闆,xxx好好食”,老闆就回應”唔好嘈住,仲有客人”,從非常簡單嘅對答,小妹深深感受到老闆與員工之間嘅融洽,餐廳每一

✨主菜-蒸三文魚配忌廉菠菜、番茄莎莎

✨主菜-肉眼牛扒配薯菜

❤️小插曲: 食飯期間,老闆向小妹介紹咗佢間餐廳,原來佢曾經係文華東方酒店嘅經理,難怪喺管理這間餐廳時咁得心應手。當日小妹同友人準備離開餐廳嗰陣,餐廳員工突然喺餐廳門外興奮咁大喊”老闆,xxx好好食”,老闆就回應”唔好嘈住,仲有客人”,從非常簡單嘅對答,小妹深深感受到老闆與員工之間嘅融洽,餐廳每一個細節都唔難發現老闆對餐廳的熱誠,令小妹深受感動。

小店往往俾香港人的印象就係有人情味,可惜而家好多小店一有名氣就開始放棄初衷,製造劣食,嘗試以商業策略而忽略美食去賺更多錢。呢間小店俾小妹最深刻嘅係老闆嘅熱誠,希望老闆將來喺柴門上軌道後,都唔會忘記初衷。
2019-04-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 蒸三文魚配忌廉菠菜、蕃茄莎莎
2019-04-19 523 views
首先我都幾意外原來柴灣有棟望落幾有格調嘅商廈 而柴門入到去嘅感覺好有藝術氣息。牆身掛滿大大幅嘅油畫,而且有個舞台仔,上面放咗唔同嘅樂器,每逢週五同六夜晚都會有live band演奏,喺柴灣實屬少有。午市menu都有六款主菜揀,其中一款更加係素食添。我嘅朋友揀咗肉眼扒,而我就揀咗用本地有機菜炒成嘅青醬意粉。前菜包括沙律、蘭度豆忌廉湯同蒜蓉包。沙律上嘅新鮮蘑菇配埋黑醋好開胃。蘭度豆常見於中東菜,經常攞嚟煮湯或者咖哩,但係煮食西式嘅忌廉湯就第一次飲啦,味道好濃郁同忌廉好夾。五成熟嘅肉眼扒好juicy,肉面煎得好香,唔多筋。可以配牛肉汁或者芥末一齊食。薯菜係比較健康嘅焗蕃薯,食落都覺得好新鮮有天然嘅甜味。我平時出街食飯好少嗌素菜,但今次都幾有驚喜喎。意粉炒得好香,用嘅係比較粗嘅意粉,幾有咬口。而蔬菜都的確好鮮甜,簡簡單單嘅甜椒、生菜同埋蘑菇,已經令成個青醬更加香。最後當然唔少得加16蚊就食到嘅甜品cheesecake啦~ 自家製嘅cheesecake好軟滑但係仍然好香濃。餅底比較厚身。cake CP值高,絕對值得加錢食。鋪頭係少見嘅藝術形小店絕對值得支持~

前菜包括沙律、蘭度豆忌廉湯同蒜蓉包。

五成熟嘅肉眼扒好juicy,肉面煎得好香,唔多筋。

我平時出街食飯好少嗌素菜,但今次都幾有驚喜喎。

最後當然唔少得加16蚊就食到嘅甜品cheesecake啦~

鋪頭係少見嘅藝術形小店絕對值得支持~
2019-04-16 315 views
柴灣是港島區其中一個工業區, 想不到這次居然被小編發現了一家隱世而高質的西餐廳。這家餐廳位於柴灣東貿廣場,一般人應該這裏竟然會有一家餐廳。柴門西餐廳的環境十分整齊,座位編排有序,需要面積不大,但並無擠迫感覺。餐廳牆身掛了不同主題和風格的壁畫,享受美食之餘更可賞畫。另外餐廳亦有空間作Live Band之用。食物方面,柴門西餐廳的Set Lunch在港島區算是相當抵吃,適合一眾想吃一頓簡單高質午餐的白領。這次小編點了烤英國天然豬扒配薯菜、蘋果燒汁,以及烤美國優選肉眼扒牛扒配薯菜、牛肉濃汁。首先,前菜十分美味,多士超級脆口;蘑菇湯口感一流,每口也充滿蘑菇粒粒,又濃又香;沙律尤其清新,芥末醬令沙律變得惹味,但無減其清新感覺。英國天然豬扒品質相當高,豬扒夠厚身, 肉質鮮嫩多汁;豬扒經過烤製亦完全不韌,美味可口。薯菜同樣美味,配上蘋果燒汁,又甜又天然。烤美國優選肉眼扒牛扒絕對有驚喜,牛肉味重,而且絕不嚡口, 亦有相當的油脂,食肉獸必定喜愛。

2019-04-16 61 views
其實幾鍾意到樓上餐廳食飯因為一般環境都比較清靜可以靜靜地傾吓計😁😁😁😁呢間餐廳係東貿廣場上面餐廳裡面咗掛左唔同d畫都幾靚見佢有d音樂器材喺度原來星期五六晚會有現場音樂表演佢哋餐茶好特別係用台灣嘅蝶豆花💙成杯藍色好靚佢哋嘅牛扒個汁好特別有少少似燒汁,但係比燒汁燉香囉睇返餐牌原來係濃牛肉汁黎👍🏻
其實幾鍾意到樓上餐廳食飯

原來星期五六晚會有現場音樂表演

佢哋餐茶好特別
係用台灣嘅蝶豆花💙成杯藍色好靚
佢哋嘅牛扒個汁好特別
有少少似燒汁,但係比燒汁燉香囉
睇返餐牌原來係濃牛肉汁黎👍🏻

2019-04-16