特別推薦大家✅煎焗法國油封鴨腿配黑醋汁 Cuisse de Canard Confite w/ Balsamic✅香煎加拿大天然豬鞍配蜜糖芥末鮮橙醬汁Pan-fried Canadian Pork Cutlet w/ Honey Mustard Orange Sauce《煎焗法國油封鴨腿配黑醋汁》️個皮係脆帶煙韌嘅口感🤤,唔會話好油,肉質都幾嫩🦆,加埋黑醋汁就冇咁膩我覺得法國油封鴨腿係似德國嘅鹹豬手😂,食得多可能會覺得有d咸,有薯蓉、椰菜、西蘭花🥦可以中和返,薯蓉好棉🥔依個價錢嚟講相當唔錯🥰💰$148《香煎加拿大天然豬鞍配蜜糖芥末鮮橙醬汁》️豬鞍好厚肉🐖,不過係嫩,唔會覺得係雪肉,幾高質,加醬汁同唔加都好食😋,同埋一樣有薯蓉做伴菜💰$158*電話/whatsapp訂位有8️⃣8️⃣折**Lunch set包沙律🥗、湯🥘、包🍞、main course、咖啡☕️/茶🍵***想食自家製甜品就要加💰$22,建議大家食法式焦糖燉蛋 Crèam brûlée🍮,好滑、焦糖燒到好靚🤤****想食法國油封鴨腿記得要預訂先😍,lunch menu冇嘅話lunch都可以預早request要架😋
特別推薦大家

*電話/whatsapp訂位有8️⃣8️⃣折
煎焗法國油封鴨腿配黑醋汁
香煎加拿大天然豬鞍配蜜糖芥末鮮橙醬汁
2021-09-26 537 views
多年前在柴灣生活過,曾經記得除了柴灣體育館有馳名咖喱角外,就提不起還有甚麼好東西吃。因緣際會要同朋友聚會於柴灣,正愁找哪個地方晚飯,忽然見到有這間風評不俗的餐廳,當然要試試。環境:裝修雅緻,正經西餐廳的裝橫,有格調。服務:有一位年紀稍長的服務員向我們介紹餐牌,及推介食物,服務殷勤。近來社會鼓勵長者就業,相信這店的服務員可以讓業界一個示範 - 年齡不是工作的一個重大考慮,唯才是用便使業務相得益彰。其他服務員亦十分友善。食物:有一定水準。其中一個main course羊架熟成程度烤得準繩。另一主菜油封鴨味道沒有過濃,口感亦不會硬或嚡。整體來說很不錯,在柴灣要找一間可以請客的地方,這店絕對值得推介。

環境:
裝修雅緻,正經西餐廳的裝橫,有格調。

服務:

其他服務員亦十分友善。

食物:

2021-09-24
2021-09-17 633 views
今日去咗柴灣柴門西餐廳食午餐,環境好舒服好靚,高級餐廳水準 👍🏻👍🏻👍🏻我覺得食物質素真係好高👍🏻👍🏻👍🏻食得出每樣用心製作❤️❤️❤️前菜餐湯麵包是自家製的,已經食得出老闆嘅細心💜💜💜煎焗美國優質乾式熟成牛扒,好好味😋😋😋香煎鱸魚,煎得香脆😋😋😋甜品叫了芝士餅,最後叫咗杯我至愛嘅熱鮮奶咖啡,整體我覺得所有食物唔會得個鹹,食得出每樣食物嘅味道同鮮味,好滿足呀,食得好開心💕💕💕‎
2021-09-09 384 views
其實本來只係隨便搵間cafe食,冇諗過原來夜晚會搖身一變變左高級扒房!見到價錢真係嚇親(諗住平平地食一餐),所以就隨便點左個最平既牛扒2人餐,前菜都唔錯,有包有湯有沙律(太肚餓所以唔記得左影相)但個牛扒一上黎,我同朋友都呆左,大大塊扒,店員仲好好咁叫我地準備影相睇佢用酒燒haha,原本諗住咁大塊扒7成應該硬到唔想食,點知一食入口係一啲都唔「鞋」硬度軟身,好好食!真係估佢唔到尼間既牛扒竟然好食過其他出去食既扒房!
  • 烤美國優選肉眼牛扒
2021-08-15 562 views
Reserved On Day dinner for celebrate father’s birthday … it was a great dining experience and valuable dinner ! 4 of us orders a set fo 3. Great service , high quantity foods with great wine experience . 🍷Appreciate the guest service from the host called “jim” ? and the team ! Professional customer service by presenting the menu and wine to the guest. Whole family are looking forward to the next visit and definitely recommend to friends ! Thanks all
2021-07-20 904 views
柴灣係一個美食沙漠地方,西餐廳的選擇不多。柴門西餐廳依家星期日都有開放,方便左柴灣居民假日可以幫襯試下,呢間西餐廳性價比好高,服務態度良好,裝橫唔錯,擺放左好多唔同既油畫。前菜沙律麵包較普通,好熱既南瓜湯,好岩女性鐘意飲熱湯既人,而沙律菜的醬料較特別,唔係用黑醋或麻醬,而係芒果醬。主菜方面黑毛豬肩肉身都厚,配左淡淡既紅酒味,配菜方面就有薯蓉同紅蘿蔔,較健康。羊架既牛油蒜蓉味就唔算太強,配左一些雜菜同薯蓉,整體來說都唔錯!*溫馨提示*記得要whatsapps or用openrice book位先有八八折呀!

前菜沙律

主菜方面

*溫馨提示*

煎焗西班牙黑毛豬肩配紅酒汁
香煎羊架配蒜蓉牛油
香煎羊架配蒜蓉牛油
今日再次去柴門西餐廳,因為終於等到一直想試好耐嘅煎焗法國油封鴨腿,各位朋友如果想試真係要預先訂定呀! 一如以往,先上麵包、湯和沙律,沙律好味但份量少啲,唔夠喉呀!萬眾期待嘅煎焗法國油封鴨腿終於出場啦! 外皮煎焗得好脆,好正同時肉質保持嫩滑,到底點解可以做得到架??講老闆娘講,鴨腿係從法國原裝入口餐廳對食物質數要求之高,造就呢一道菜嘅出現。一間餐廳肯不捨工本以優質食材提供給顧客,真難得❤今日有新甜品,榛子檸檬蛋糕 榛子和檸檬好夾,味道好清新,一試難忘!提提大家, openrice或電話訂位有88折架

萬眾期待嘅煎焗法國油封鴨腿終於出場啦!
外皮煎焗得好脆,好正
同時肉質保持嫩滑,到底點解可以做得到架??

講老闆娘講,鴨腿係從法國原裝入口

今日有新甜品,榛子檸檬蛋糕
榛子和檸檬好夾,味道好清新,一試難忘!

提提大家, openrice或電話訂位有88折架

麵包、 湯和沙律
煎焗法國油封鴨腿
榛子檸檬蛋糕及熱檸水
2021-07-17
$153 (Lunch)
麵包、 湯和沙律
煎焗法國油封鴨腿
榛子檸檬蛋糕及熱檸水
2021-07-13 481 views
柴主發板❤️配合寧靜幽雅嘅環境😎絕對值得推介💕新鮮嘅生蠔🦪擺放被裝飾的碟子上,配乾冰煙的效果,未食視覺享受都已經滿分😀蝦膠多士 、芝士焗蠔澳洲鮑魚配鮮淮山兩種完全好大差別嘅口感,放埋一齊更加豐富左個口感層次加上本來嘅醬汁配合,齒頰留香風乾牛肉配哈密瓜橡果味配上哈密瓜,本來就已經好夾依家仲多咗一份牛香味味道更加濃烈,形成嘅味覺對比更加無窮半熟東升斑我幾鍾意呢一個半熟效果裏面仲識到魚本身刺身嘅鮮味外面嗰層又食到甜味🤤🤤三成熟鮮肉好正嘅牛肉口感,嫩👍🏻👍🏻風乾時間較長的牛🐮🐮口感更結實,牛味更出斧頭扒油脂分布均勻,生熟程度啱啱好配上外面加添嘅威士忌🥃味道撞出嚟更加香口🤩🤩柚子焦糖布甸🍮忍唔住encore左😋😋仲有茶壺龍蝦湯🤤🤤🤤🤤🤤
柴主發板❤️配合寧靜幽雅嘅環境😎絕對值得推介💕

新鮮嘅生蠔🦪擺放被裝飾的碟子上,
配乾冰煙的效果,未食視覺享受都已經滿分😀

蝦膠多士 、芝士焗蠔

澳洲鮑魚配鮮淮山
兩種完全好大差別嘅口感,放埋一齊
更加豐富左個口感層次
加上本來嘅醬汁配合,齒頰留香

風乾牛肉配哈密瓜
橡果味配上哈密瓜,本來就已經好夾
依家仲多咗一份牛香味
味道更加濃烈,形成嘅味覺對比更加無窮

半熟東升斑
我幾鍾意呢一個半熟效果
裏面仲識到魚本身刺身嘅鮮味
外面嗰層又食到甜味🤤🤤

三成熟鮮肉
好正嘅牛肉口感,嫩👍🏻👍🏻

風乾時間較長的牛🐮🐮
口感更結實,牛味更出
斧頭扒油脂分布均勻,生熟程度啱啱好
配上外面加添嘅威士忌🥃
味道撞出嚟更加香口🤩🤩

柚子焦糖布甸🍮忍唔住encore左😋😋

仲有茶壺龍蝦湯🤤🤤🤤🤤🤤
2021-07-09 365 views
有事去一轉柴灣,又遇著食晏時候,想喺柴灣食得舒服又有質素保證,我剩係諗到柴門。點咗煎焗西班牙黑毛豬肩肉配紅酒汁 set lunch。之前食咗前菜先(值得一提係餐前麵包都係餐廳自己烘焙),熱辣辣o既食物都係美好的,無論麵包(烘到脆)定係西湯都熱得恰到好處。其實我想食柴門唧法式油封鴨腿,可惜太受歡迎一直緣慳一面,唯有再次先啦。主菜到,隻碟係暖笠笠,原本以為豬肩肉咪又係一塊豬肉,我實在太愛個皮,佢整到好香好脆,好似炭火燒過咁。我一向鍾意食柴肉,唔鍾意食肥,塊豬肩肉有少少肥,但好味,食落爽口,而且夠厚好咬口。可惜因為趕住走,無機會嗌埋點品,下次補番。

,無論麵包(烘到脆)定係西湯都熱得恰到好處。

可惜因為趕住走,無機會嗌埋點品,下次補番。
煎焗西班牙黑毛豬肩肉 配 紅酒汁
Other Info. : openrice 訂座 88 折
2021-07-08
$155 (Lunch)
煎焗西班牙黑毛豬肩肉 配 紅酒汁
2021-06-20 672 views
港島人今日繼續喺港島東搵食如果話喺柴灣「搵食」呢就其實可能有啲難嘅但係今日去完之後就發覺柴灣呢個沙漠好似多咗小小綠洲🥶🥶 (如果泊車要預早,東貿停車場好full ) 叫左4個set lunch 有湯、沙律同餐飲加錢可以要埋甜品🍴1. 青豆蓉燴意大利飯配芝士松子仁 $88呢個清清地,全素,同埋我叫佢意大利飯煮淋少少 ,岩哂老人家食🍴2. 香燒虎蝦配香蒜牛肝菌炒意粉 $138🦐有六隻蝦,大大隻炒得幾香,入口陣陣蒜味👍🏻🍴3. 香煎加州鱸魚配青口牛油汁 $148鱸魚新鮮,肉實淨,食埋薯蓉都飽了個青口就比較普通🍴4. 煎焗法國鴨胸及鴨肝配冧酒提子濃汁鴨胸比較乾身少少鴨肝入口即溶,想食多兩舊🥰Dessert 🍮 本身拒地話飽,咁我地加左兩個 Cream Brûlée $22x2點知! 好好食🤤🤤🤤🤤焦糖面一啲都唔孤寒,每啖都充滿着雲呢拿籽嘅香味! !好正呀! (幾乎都係我食哂,真係想食第三個) 🙈🙈預早慶祝父親節,叫佢幫寫咗啲字,哄下爸爸開心💚總結嚟講,員工不斷加水收碟,服務好好同埋當日全單88折👍🏻正
港島人今日繼續喺港島東搵食
如果話喺柴灣「搵食」呢就其實可能有啲難嘅

叫左4個set lunch
有湯、沙律同餐飲
加錢可以要埋甜品

🍴1. 青豆蓉燴意大利飯配芝士松子仁 $88
呢個清清地,全素,
同埋我叫佢意大利飯煮淋少少 ,岩哂老人家食

🍴2. 香燒虎蝦配香蒜牛肝菌炒意粉 $138
🦐有六隻蝦,大大隻
炒得幾香,入口陣陣蒜味👍🏻

🍴3. 香煎加州鱸魚配青口牛油汁 $148
鱸魚新鮮,肉實淨,食埋薯蓉都飽了
個青口就比較普通

🍴4. 煎焗法國鴨胸及鴨肝配冧酒提子濃汁
鴨胸比較乾身少少
鴨肝入口即溶,想食多兩舊🥰

點知! 好好食🤤🤤🤤🤤焦糖面一啲都唔孤寒,
每啖都充滿着雲呢拿籽嘅香味! !好正呀!
(幾乎都係我食哂,真係想食第三個) 🙈🙈

預早慶祝父親節,叫佢幫寫咗啲字,哄下爸爸開心💚

總結嚟講,員工不斷加水收碟,服務好好
同埋當日全單88折👍🏻正
煎焗法國鴨胸及鴨肝配冧酒提子濃汁
Cream  Brûlée
Encore  🤤🤤
2021-06-19
$146 (Lunch)
今日係忌廉粟米湯
青豆蓉會意大利飯
香煎加州鱸魚配青口牛油汁
香燒虎蝦配香蒜牛肝菌炒意粉
煎焗法國鴨胸及鴨肝配冧酒提子濃汁
Cream  Brûlée
Encore  🤤🤤
2021-06-14 551 views
我呢啲九龍人真係好少去柴灣,咁啱朋友介紹有間好正嘅西餐廳,就即管去試吓啦!我同朋友叫咗個二人餐,真係非常之豐富!套餐包括鴨胸沙律、焗蠔、蘑菇湯等等!最期待嘅主菜揀咗美國斧頭牛扒😍來嘅時候真係充滿驚喜,因為份量大到四個人食都夠,侍應仲當住我哋面前點火,非常值得打卡😍雖然已經好飽,但都係再叫咗甜品😍焦糖燉蛋加咗啲橙皮落去,非常清新!朋友真係冇介紹錯啊😋
2021-06-08 489 views
今日帶咗識飲識食的老爺和奶奶,還有一向喜歡試菜和特色餐廳的小老闆去試試這間西餐廳,驚喜很滿意餐廳環境舒適,實而不華的格調,開心小聚就最適合。 食材有質素加上用心煮給客人享用,喜歡食嘢的人絕對感受到服務態度真心讚特別鳴謝推介菜式給我們的哥哥今日有兩個菜式特別欣賞1. 穀飼豬扒 2.油封鴨胸沙律
很滿意

加上用心煮給客人享用,喜歡食嘢的人絕對感受到
服務態度真心讚

穀飼豬扒
油封鴨胸沙律
穀飼豬扒
2021-05-28 575 views
呢間餐廳唔算好出名,但食物質素意外地好!香草包好食,唔會好似港式西餐咁比牛油餐包就算,仲有意大利黑醋同欖檻油點包。前菜小食都做得好有心機,唔係求其hea。三文魚同橙配沙律菜,好fresh,三文魚唔腥蕃茄湯Carbonara 漏左少少,不過都幾好味。煎豬胺係最好味,無落鬆肉粉但都好鬆軟,1d都唔會un, 好有驚喜!最後以焦糖燉蛋收尾,好似有d橙皮,一樣好食,完美收結。整體成餐體驗都幾好,service幾好,環境又好,食物當然都好,呢d好食既良心小店一定要多多支持!呢間應該係同區最好食既西餐!
呢間餐廳唔算好出名,但食物質素意外地好!

前菜小食都做得好有心機,唔係求其hea。

三文魚同橙配沙律菜,好fresh,三文魚唔腥

蕃茄湯

Carbonara 漏左少少,不過都幾好味。

最後以焦糖燉蛋收尾,好似有d橙皮,一樣好食,完美收結。

呢間應該係同區最好食既西餐!

$300 (Dinner)
2021-05-21 559 views
今日有事要辦,要去柴灣走一轉。柴灣平時就好少去, 因為無咩地方行,今日辦完事都夠鐘食晚餐,於是就揾一揾有乜好野食啦。 咁岩得咁橋按下openrice就揾到一間西餐廳, 睇食評睇相好似唔錯, 於是就試佢一下。先喺openrice訂位,有88折優惠。由柴灣港鐵站b出口行去大約5分鐘。餐廳喺東貿廣場6樓。 餐廳地方不算大,但環境寧靜,重有個台有live band 演奏。 不過疫情關係就暫時停止。到步後,侍應好主動介紹餐牌食物比我地。 餐牌食物款式不算太多,可以避免選擇困難症的朋友。我地點左3款食物: 卡邦尼意大粉,海中蝦意粉配香蒜番茄油,精選晚餐包括: 焗蠔,南瓜餐湯,三款季節小食,煎烤加拿大天然豬鞍扒。卡邦尼意大利粉,份量十足,忌廉味濃,岩哂忌廉控。海中蝦意粉,海蝦勁大隻,好爽甜,夠彈牙,好新鮮, 無得輸。煎烤加拿大天然豬鞍扒,肉質鮮嫩,有肉味,肥瘦適中,廚師煮食時間控制一流,點埋個介辣真係好好味,呢個豬鞍扒係我暫時食過最好味一個。食到尾聲,侍應問我地d食物如何? 我呢個食物麻煩神,真心比讚,重會推薦比朋友。雖然價錢略貴, 但食物質素完全反映哂出黎。 值得一試。

卡邦尼意大利粉,份量十足,忌廉味濃,岩哂忌廉控。

海中蝦意粉,海蝦勁大隻,好爽甜,夠彈牙,好新鮮, 無得輸。

雖然價錢略貴, 但食物質素完全反映哂出黎。 值得一試。

2021-05-09 502 views
好耐無去柴門西餐廳食飯,前幾日睇FB見到今期午餐menu有煎焗法國油封鴨腿配黑醋汁,好吸引呀……決定星期六去會一會呢隻鴨腿!星期六13:30準時到達,全場滿晒,不過我地訂咗位,好彩我地一行3人,有2個已經堅決地要叫油封鴨腿, 可惜計劃趕不上變化,鴨腿已經售罄! 而menu又將會轉,意味住最少要等2個禮拜至有機會再見到鴨腿……失望我地決定叫希臘式焗龍利柳伴帶子配薯菜、 香煎加拿大天然豬鞍及煎焗阿根廷優質穀飼牛柳一如以往, 美味麵包同餐湯先上,保持水準。之後三個主菜陸續送上……1) 希臘式焗龍利柳伴帶子配薯菜 - 龍利柳魚味幾出兼無腥味,太好啦 薯菜雖然我不嬲唔太鍾意但都忍唔住食咗一半,堅好味! 帶子只得一粒所以我要珍而重之咁慢慢食。2) 香煎加拿大天然豬鞍 - 堅大件,但肉質好嫩,好好食。 豬鞍呈現小小粉紅色, 並不是未熟而係特色, 大家可以放心。3) 煎焗阿根廷優質穀飼牛柳 - 牛味出, 肉質鮮嫩, 真係要慢慢品嚐。 食咗咁多肉, 餐飲都係揀杯熱檸水好啲最後堅決要加錢order法式焦糖燉蛋和辣椒朱古力餅,完美!小小提議:1) 電話訂坐有88折2) 如果有特別想食嘅, 可以預先留定

星期六13:30準時到達,全場滿晒,不過我地訂咗位,好彩

一如以往, 美味麵包同餐湯先上,保持水準。

之後三個主菜陸續送上……

食咗咁多肉, 餐飲都係揀杯熱檸水好啲

最後堅決要加錢order法式焦糖燉蛋和辣椒朱古力餅,完美!

小小提議:
1) 電話訂坐有88折
2) 如果有特別想食嘅, 可以預先留定免得失望
3) 重要資訊: 聽講柴門會由5月9號開始星期日都開門營業,詳情請自行向餐廳查詢,柴小杏嘅朋友有口褔啦!!!

2021-05-08
$150 (Lunch)
  • 辣椒朱古力餅