2020-02-13
西班牙餐廳平時好少食,在奧海城有一間裝修不錯的餐廳,是三五知己相聚的好地方。今個晚上比較少人,餐廳播著古巴風的西班牙文音樂,牆上有些彩色瓷磚,非常有情調。叫了一個西班牙香燒乳豬仔,西班牙小食拼盤及西班牙海鮮炒飯。西班牙乳豬個配搭很好,中間有塊青瓜剛剛好中和番乳豬的油膩,而且底下仲有塊多士,又有少少豬油可以落到塊麵包,乳豬皮的脆度剛剛好,得四件真係有點唔夠喉!西班牙小食拼盤,有辣肉腸,炸芝士波、草菇及香煎蟹餅等等。芝士波好邪惡,一啖放進口內香氣滿溢,辣肉腸味道還可以,草菇也是比較正常的味道,蟹餅的味道也不錯,相對上我個人還是喜歡炸芝士波的濃濃的味道!西班牙海鮮炒飯有好大隻虎蝦,仲有青口魷魚等海鮮。隻虎蝦好新鮮,好好味! 個飯唔會太諗又唔會太乾,海鮮的精華都入曬去飯粒,同埋個份量好大份,三至四人都夠食。
叫了一個西班牙香燒乳豬仔,西班牙小食拼盤及西班牙海鮮炒飯。