2020-02-13 38 views
西班牙餐廳平時好少食,在奧海城有一間裝修不錯的餐廳,是三五知己相聚的好地方。今個晚上比較少人,餐廳播著古巴風的西班牙文音樂,牆上有些彩色瓷磚,非常有情調。叫了一個西班牙香燒乳豬仔,西班牙小食拼盤及西班牙海鮮炒飯。西班牙乳豬個配搭很好,中間有塊青瓜剛剛好中和番乳豬的油膩,而且底下仲有塊多士,又有少少豬油可以落到塊麵包,乳豬皮的脆度剛剛好,得四件真係有點唔夠喉!西班牙小食拼盤,有辣肉腸,炸芝士波、草菇及香煎蟹餅等等。芝士波好邪惡,一啖放進口內香氣滿溢,辣肉腸味道還可以,草菇也是比較正常的味道,蟹餅的味道也不錯,相對上我個人還是喜歡炸芝士波的濃濃的味道!西班牙海鮮炒飯有好大隻虎蝦,仲有青口魷魚等海鮮。隻虎蝦好新鮮,好好味! 個飯唔會太諗又唔會太乾,海鮮的精華都入曬去飯粒,同埋個份量好大份,三至四人都夠食。
叫了一個西班牙香燒乳豬仔,西班牙小食拼盤及西班牙海鮮炒飯。

2020-02-11 160 views
幾年無來過大角咀,相約朋友食餐飯,見到奧海城有間西班牙餐廳,試試距。頭盤,帕爾馬火腿配蜜瓜沙律🥗 火腿肉質嫩滑,配蜜瓜一流!🍈 反而伴碟沙律如加上沙律醬會更好。 西班牙香燒乳豬仔齋睇燒豬仔有點中式,不過配上青瓜同最多次都係第一次食,成個口感爽脆,飽感大增。西班牙炒道辣肉腸有點似外國臘腸,偏鹹👅 但脆脆地,煙韌有口感!法式焗田螺最討我歡心係大大隻田螺,底下蒜蓉好滑,一啖一滿足。 After 辣肉腸,中和一下味蕾感受。Queen Beauty 🍸- 荔枝味好香,加粒荔枝肉點綴,賣相不錯。 $68都係一個飲得過既價錢。

頭盤,
帕爾馬火腿配蜜瓜沙律🥗
帕爾馬火腿配蜜瓜沙律

火腿肉質嫩滑,配蜜瓜一流!🍈
反而伴碟沙律如加上沙律醬會更好。

西班牙香燒乳豬仔

齋睇燒豬仔有點中式,

西班牙香燒乳豬仔
不過配上青瓜同最多次都係第一次食,成個口感爽脆,飽感大增。

西班牙炒道辣肉腸

西班牙炒道辣肉腸
有點似外國臘腸,偏鹹👅
但脆脆地,煙韌有口感!

法式焗田螺
最討我歡心係大大隻田螺,底下蒜蓉好滑,一啖一滿足。
法式焗田螺
After 辣肉腸,中和一下味蕾感受。

Queen Beauty

$68都係一個飲得過既價錢。

帕爾馬火腿配蜜瓜沙律
2020-02-08 70 views
週五晚上在家裡附近找了一家西班牙菜,環境還不錯,室外坐着还算舒服,点了一个西班牙海鲜饭,份量倒是很足,海鮮也算新鮮,但是味道一般般,點了一個芝士焗菇,菇鮮嫩多汁,但是芝士量不足
2020-02-08 51 views
在大角咀這間西班牙餐廳都好有特式,位置係大角咀某一個商場裹面都好方面,搭車都好就脚,餐廳裹面好夠情調、好舒服、好清静、唔錯、可以試吓!至於食物方面睇得吓!ok!食物方面最喜歡邊款食物、其實樣樣都好正!魚子醬蒜蓉飽好特别!食落口味道好正!配答一流!正呀!回味無窮😋😋😋巴拿馬火腿伴蜜瓜 108蚊西班牙奄列 88蚊白酒忌廉煮青口118蚊西班牙松露蒜蓉包 68蚊Snow Ball 68蚊Cinderella 68蚊

巴拿馬火腿伴蜜瓜 108蚊

西班牙奄列 88蚊

白酒忌廉煮青口118蚊

西班牙松露蒜蓉包 68蚊

Snow Ball 68蚊

Cinderella 68蚊

2020-02-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2020-02-03 118 views
最近唔知點解好想食西班牙菜,朋友就攞介左這間位於奧海城2期的餐廳一齊試下。餐廳基本上係坐得好闊落,好有空間感,至少你坐入去已經覺得好舒服。咁我同朋友就先叫一份西班牙烤乳豬配麵包的小食試下,咁係烤得好香的,每啖都肉汁四淺,不過畫龍點睛的係青瓜。青瓜的爽甜中和左乳豬的油膩感,令我地食落去唔會太濟,個人認為係全晚最好味的菜式。我哋叫的主食反而沒有那麼驚艷,朋友點的安格斯牛扒的肉味唔算好出,但木烤味好出,食落都好有格調,至於我點的西班牙炒飯則太濕,食落冇乜味道。

2020-01-28 78 views
見到假日都有set lunch 於是決定試下。我自己叫咗個雞肉芝士漢堡,個漢堡包嚟到嘅時候覺得佢有啲細,但係識落係好食嘅,包皮外表好脆,咬落去好柔軟,雞又唔會話好乾,入面都juicy嘅,再加埋啲用咗嘅芝士醬番茄同埋生菜一齊食,非常好食,值得推薦,薯條都揸得好香脆,每一條都好粗好大,質素唔錯👍🏻男朋友就叫咗個砵酒豚肉粒燴意大利飯,呢個飯嘅味道就認真麻麻,佢感覺唔太似燴飯,個醬汁唔係好夠,唔係每一粒飯都沾試嗰隻汁嘅顏色,食落去感覺似比較濕嘅炒飯多啲,同埋個醬汁唔係好好食,豬肉咬落都好硬好乾,最後個飯都冇食晒🤦🏻‍♀️其實仲可以加$12就有出面嘅沙律吧,但係今次我哋就冇試到。總體來講某啲嘢食係好食嘅,但係個意大利飯就真係麻麻,大家可以唔使試
見到假日都有set lunch 於是決定試下。

2K
2020-01-21 128 views
相信好多人都唔太清楚奧運站附近有咩餐廳只懂得去大角咀、旺角食野🤣今次係朋友推介之後去食Spanish食物一坐低就會呈上芝士味薯片 #Nachos 😁全間餐廳播放西班牙歌整體氣氛好舒服 好寫意😌。🍖陳醋燴豬仔脾 $138🍖豬仔脾燒得剛剛好雖然肉只有三條 但勝在離骨🦴陳醋的酸味不重 適合怕酸的朋友仔😍旁邊配上沙律 西蘭花 蘿蔔仔 粗薯條 。🥩炭燒澳洲頂級肉眼扒 12oz $228🥩12oz不算多也不算少 兩塊左右#肉眼扒 與 #西冷扒 相比🤔西冷扒係牛的腰脊 肉質有彈性肉味最濃 但同時都會比較多筋😇而肉眼係牛胸背脊與肋骨之間的肌肉🤤肉質比較幼滑 而且比較多汁😘。🥘肉醬千層麵 $128🥘唔好睇佢細細地 其實好夠飽芝士 蕃茄 豬肉碎 都好夠份量🥳可惜我略嫌蕃茄太新鮮 有點酸😛。🍮西班牙燉蛋 $58🍮#cremebrulee .睇相完全睇唔出原來咁大份🤩以為係平時與普通餐廳的西班牙燉蛋一樣細細碗作為飯後甜品 完全適合兩個人食😚你應該會對西班牙燉蛋刮目相看事關啲蛋勁滑 勁creamy 😋如果喜歡焦糖的話 表面上的焦糖勁多好似破冰船般要用力敲碎😂
相信好多人都唔太清楚奧運站附近有咩餐廳
只懂得去大角咀、旺角食野🤣
今次係朋友推介之後去食Spanish食物

芝士 蕃茄 豬肉碎 都好夠份量🥳
可惜我略嫌蕃茄太新鮮 有點酸😛
肉醬千層麵

🍮西班牙燉蛋 $58🍮
#cremebrulee .
睇相完全睇唔出原來咁大份🤩
以為係平時與普通餐廳的西班牙燉蛋一樣細細碗
作為飯後甜品 完全適合兩個人食😚
你應該會對西班牙燉蛋刮目相看
事關啲蛋勁滑 勁creamy 😋
如果喜歡焦糖的話 表面上的焦糖勁多
好似破冰船般要用力敲碎😂
西班牙燉蛋
$150 (Dinner)
陳醋燴豬仔脾
西班牙燉蛋
  • 炭燒澳洲頂級肉眼扒(12oz)
2020-01-21 53 views
奧海城商場野食多到數唔曬,行經呢邊,見到間餐廳幾有異國風情,於是同朋友入去食下西班牙菜。餐廳環境大,仲要有户外地方,氣氛都唔錯。order左個水煮蛋凱薩沙律,初諗住食下沙律健康d,點知太多醬,搞到個沙律比較咸。而龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵就唔錯,即刻加哂分。龍蝦汁濃濃鮮甜,麵條又可以掛到汁,海鮮又多又新鮮。炭燒澳洲肉眼扒叫左五成熟,火喉恰到好處,肉質軟淋,味道都唔錯,缺少少許牛味,但配菜出色。最後,叫左個西班牙燉蛋,燉蛋軟滑,為呢餐畫上完美句號。
最後,叫左個西班牙燉蛋,燉蛋軟滑,為呢餐畫上完美句號。
燉蛋
沙律
2020-01-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
燉蛋
沙律
  • 龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵
2020-01-20 37 views
約左朋友happy hour,今日試下奧海城的西班牙餐廳,環境不錯,紅色沙發凳很有西班牙風格,感覺很有氣氛。西班牙特色野食選擇多,不乏Tapas,我地當然要試下啦。首先主食,我哋揀左卡邦尼意粉,要撈下個汁,咁就好味了,很juice,蛋汁豐盈,煙肉好夾,意粉軟硬適中。乳豬仔Tapas,肉嫩且厚切,口感一流,帶有少肥豬皮,爽脆香口,夾著一片青瓜,不油膩。雞肉菠菜卷,很有特色,烤雞伴有芝士,同菠菜融合,好香口,雞肉嫩滑脆香。好鐘意菠菜餡,綿密又營養豐富。普羅旺斯燉雞,用左特別的香料,雞肉晤鞋,雞髀雞翼更嫩滑,好好味。西班牙churros,正宗!有肉桂香,沾上朱古力醬,真的好好味!

西班牙特色野食選擇多,不乏Tapas,我地當然要試下啦。

2020-01-19 37 views
現在接近年尾,大型商場都各出奇謀地布置迎接新年,往年奧海城佈置都很有新年氣氛及特色,所以今年也過來行嚇。晚飯當然在奧海城食了。這間西餐廳Cocina 3 Tapas, 紅色的軟梳化,令餐廳顯得非常雅緻。門口的招牌扒餐及雅緻的裝修吸引了我。坐下後餐廳先送上一個薄脆小食,可以一邊食一邊揀菜式。板燒西班牙黑豚肉10安士$248板燒西班牙黑豚肉,伴碟有沙律菜及薯條,薯條炸得外帶少少脆內帶鬆軟。板燒西班牙黑豚肉,一格格的網紋,面上的肉汁及黑椒調味料,顯得份外吸引。黑豚肉要了全熟,雖然入口有少少鞋,但點上蒜蓉汁,都很入味。美國頂級西冷牛扒12安士$268美國頂級西冷牛扒,與板燒西班牙黑豚肉的配菜一樣,有沙律菜及薯條。美國頂級西冷牛扒要了七成熟,廚師燒得剛剛好,西冷牛扒厚切,肉質帶著嫩紅,秘製的黑椒醬汁,再加多一些黑椒,令牛扒更為美味。

晚飯當然在奧海城食了。

門口的招牌扒餐及雅緻的裝修吸引了我。

坐下後餐廳先送上一個薄脆小食,可以一邊食一邊揀菜式。

板燒西班牙黑豚肉10安士$248
黑豚肉要了全熟,雖然入口有少少鞋,但點上蒜蓉汁,都很入味。

美國頂級西冷牛扒12安士$268

2020-01-18 66 views
收工到奧運三期與友人 慶祝生日 看來很多朋友都愛到這餐廳慶生 因為有煙花🧨蠟燭 真的很吸睛 影相公佈於社交平台一流《西班牙炒飯》海鮮都挺多的 海蝦及青口走不了 魷魚圈亦挺多的 但這炒飯如我以往吃的 有點不一樣 可能椰味較重 但整體都不錯的 份量挺多《啡菇》不得了 兩個肥大的啡菇 足有掌心那麼大 切開已感覺到內裏的汁要湧出 加上表面的芝士及火腿令整體更滋味😋《法式焗田螺》超難吃 吃下口的一刻已接受不了 要吐出 相信已壞了🙄立即向員工反映 取消了 海鮮真的要妥善處理 不然很易變壞 希望這店多加注意最後決定不轉食物 轉場吃甜品更好 因此最後一飯一小吃 結束這一餐

西班牙炒飯

2019-12-02
$150 (Dinner)
Celebration
Birthday
西班牙炒飯
  • 芝士焗釀大菇
2020-01-17 51 views
平時好少去奧海城,今次特登嚟,就係因為阿哥推介左一間西餐廳叫我去試吓。竟然門口有個懷舊扭蛋機座位好寬倘!超級舒服!一坐低,店員即刻拎咗一個餐前小食俾我哋,個墨西哥脆,配埋佢個類似TATA醬嘅嘢,點黎食超好味!牛扒餐大概200幾至三百幾蚊一位,有啲咁靚嘅黃牛餐就七百幾蚊,價位好多選擇,可以按返自己想食嘅價位黎選擇叫咗個美國西冷牛扒$268 ,佢啲坑紋燒得好靚,一上台超級香,啲牛嘅油脂香味超吸引!而且薯條份量都好多另外我仲嗌左個帕爾馬火腿配蜜瓜沙律,超級鮮味,經常再食下次一定要encore!飲品方面,我就嗌左杯mocktail叫Cinderella,個樣超級靚,味道酸酸甜甜,好適合女仔飲!呢杯就叫blue diamond 一樣好靚,打卡啱曬!

竟然門口有個懷舊扭蛋機

座位好寬倘!超級舒服!

價位好多選擇,可以按返自己想食嘅價位黎選擇
叫咗個美國西冷牛扒$268 ,佢啲坑紋燒得好靚,
一上台超級香,啲牛嘅油脂香味超吸引!
而且薯條份量都好多

呢杯就叫blue diamond 一樣好靚,打卡啱曬!
間唔中都會去奧海城睇戲,睇戲前去覓食一下,發現有間幾有情調,餐牌又超多款式既西班牙餐廳,一於試試🐷裝修風格以紅黑為主,燈光偏暗,感覺十分時尚。室內梳發位很舒適,也有室外雅座,好適合同朋友食下野飲野傾下計🥂🍹🍸一坐低就有Nachos小吃,個sour cream好開胃,唔夠喉仲可以仼添🤩先點前菜~~帕爾瑪火腿配蜜瓜沙拉。份量都算多,parma ham好食,蜜瓜又夠甜西班牙香燒乳豬仔💞 乳豬仔鹹香惹味,外皮燒得香脆,肉質又嫩滑。超推介👍🏻👍🏻香煎蟹餅~好厚身好大塊, 入面充滿蟹肉,略嫌炸粉比較厚和不夠creamy主食~~ 好少食到既慢煮芝士菠菜雞肉卷好有驚喜!!!外層鮮嫩雞肉,包芝士菠菜好好食🥰身為飯桶既我叫埋牛肝菌燴飯🍛 牛肝菌味夠濃,燴飯軟硬度適中,份量好足,好飽好滿足🤣

Type of Meal
Dinner
  • 西班牙香燒乳豬仔
  • 帕爾瑪火腿配蜜瓜沙律
2020-01-15 99 views
一坐低佢會比份墨西哥脆片+沙律醬($40)你,餐前小食,酸酸地,超開胃,食到停唔到,可以叫店員幫你再加🥰-Nuts $40天多尼雞肉Pizza $108炭燒澳洲頂級肉眼扒 $228西班牙小食拼盤 $158-1️⃣ 天多尼雞肉Pizza $108(天多尼雞肉、芝士、車厘茄、洋蔥、甜椒)⭐️⭐️⭐️⭐️Pizza餅底做得好薄,配料很多,多到好似個餅底就嚟承托唔住咁,芝士佔成個pizza份量最多,所以輕易拉絲🤣🤣雞肉都唔係好細粒咁鋪滿,雖然雞肉唔多但係每粒個size都比平時放pizza 既大。/2️⃣ 炭燒澳洲頂級肉眼扒 $228 (12安士)⭐️⭐️⭐️份量啱啱好夠兩個人食,我叫咗七成熟肉眼扒肉質啱啱好,唔會老,而且有陣炭燒味,不過唔會過分濃既炭味,亦都唔會太苦。/3️⃣ 西班牙小食拼盤 $158⭐️⭐️⭐️拼盤有炸車打芝士波、辣肉腸、草菇等
Nuts $40
天多尼雞肉Pizza $108
炭燒澳洲頂級肉眼扒 $228
西班牙小食拼盤 $158
1️⃣ 天多尼雞肉Pizza $108
(天多尼雞肉、芝士、車厘茄、洋蔥、甜椒)
⭐️⭐️⭐️⭐️
2️⃣ 炭燒澳洲頂級肉眼扒 $228 (12安士)
⭐️⭐️⭐️
3️⃣ 西班牙小食拼盤 $158
⭐️⭐️⭐️
拼盤有炸車打芝士波、辣肉腸、草菇等
西班牙小食拼盤
天多尼雞肉Pizza
Nuts
2020-01-14
$300 (Dinner)
Nuts
2020-01-13 1236 views
番完教會活動,跟教友係奧海城book了這家西班牙dinner傾下偈兼補祝牛一。男人果然比較喜歡吃肉!被menu吸引,我們點了燒雞、豬手和火腿片!這家西班牙菜餐廳,樓底高是西式酒吧裝橫!坐底了,店員會放好一份芝士脆片及沙律醬!細問之下原來是40元一份任食既仲可以refill!同薯片一樣食到無停口,飲酒吹水chill下一流呢,不過今日揸車就忍下唔叫得酒!等左一陣,我們order既第一道西班牙特色冷盤就端出來了。帕爾馬火腿,切得薄薄配有沙律菜、焗既薄脆面包及橄欖!有驚喜火腿竟然不太不肥膩帶小小咸用來夾住橄欖同脆包一吃食,很有特色好好味! 火腿咸香味和二款橄欖很配,之前係咪西班牙也有吃過唔同類型大小既tapas小食!個人也比較喜歡橄欖夾住火腿來吃,最好既配搭呢!看menu巳經比燒雞吸引著!份量幾大,整份雞燒得微蕉,有兩隻雞腿🍗很香帶小小香草味道!大大隻雞腿很厚肉,燒得剛剛好入面肉剛熟夠嫩滑,不錯呢!整晚個人最期待的豬手,外皮金黃色,燒得脆脆很野味帶有香草及蜜糖甜味,外皮脆脆而入面肉質則腍身而且啖啖肉很香口,很值得一試😋豬手還配有薯條及燒烤蜜糖醬,邪惡的一道!

這家西班牙菜餐廳,樓底高是西式酒吧裝橫!

2020-01-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Celebration
Birthday