收工後跟女友來個航海大冒險晚餐。先來一客古秘魯海鮮沙律吧。有鯛魚、蝦加醬汁混合而成。每一啖都好像充滿海水味,幻想著西班牙國王派遣軍隊去征服印加帝國的中心地區秘魯的情節,將秘魯沿海的頂級海鮮貢獻給西班牙國王一樣。再來一客德國紐倫堡腸拼盤,總共有三款外型及味道都不一樣的香腸。先嘗試這個蛇餅狀的香腸,意外地味道是甜甜地的。這款外型有點像雞子,而口感則似魚腐,味道偏淡。這款則最濃味,口感亦最彈牙。至於西班牙傳統陳醋燴豬仔脾,醬汁帶點酸甜中和豬仔脾的油膩。豬仔脾肉質都很腍但略為肉味偏淡。一杯美麗的 Barcelona 以士多啤梨、橙汁、青檸汁及石榴汁混合而城,入口滿滿的冰凍士多啤梨誠心涼。室外環境及氣氛都不錯,談心好地方。這裡的粟米片一個價錢任食,沾上沙律醬好好好吃。
收工後跟女友來個航海大冒險晚餐。

先來一客古秘魯海鮮沙律吧。

先嘗試這個蛇餅狀的香腸,意外地味道是甜甜地的。

這款外型有點像雞子
,而口感則似魚腐,味道偏淡。

這款則最濃味,口感亦最彈牙。

室外環境及氣氛都不錯,談心好地方。

這裡的粟米片一個價錢任食,沾上沙律醬好好好吃。
2019-12-10
$298 (Dinner)
2019-12-22 52 views
最近去食嘢都覺得自己係學習緊手食完之後自己會返去查吓究竟食咗啲乜嘢最近一間西班牙菜係我第一次知道黑毛豬究竟係啲乜嘢,又比我知道點解外國人鍾意用粟米脆片配酒。粟米脆片配 cream 又香又辣又脆配酒飲一流雖然唔飲酒 但照食再refill再食食過不停 刨西班牙黑毛豬火腿片(24個月)西班牙菜無理由唔食名物 黑毛豬火腿大眾認為所有黑毛豬火腿都有著同樣的甘香,但因豬種、飼料、熟成時間等不同,它們的味道可以相差極遠。今晚食既火腿片 入口感覺到有火腿嘅香味咬落去唔會過鹹係有少少油膩味白汁忌廉煮青口忌廉汁濃厚每一樣都很青口大大隻入口 都爽口既板燒西班牙黑豚肉一上枱 已經俾佢成大嚿嘅黑豚肉所吸引切落去啲肉汁 流晒出嚟估唔到食豬扒都食到咁香口豬肉味好濃 咬落去唔會好「鞋」同普通豬肉相比之下黑豚肉 肉味比較濃呢道菜值得一試
最近去食嘢都覺得自己係學習緊手
食完之後自己會返去查吓究竟食咗啲乜嘢

粟米脆片配 cream

又香又辣又脆配酒飲一流
雖然唔飲酒 但照食再refill再食
食過不停

刨西班牙黑毛豬火腿片(24個月)

西班牙菜無理由唔食名物 黑毛豬火腿

板燒西班牙黑豚肉

一上枱 已經俾佢成大嚿嘅黑豚肉所吸引
切落去啲肉汁 流晒出嚟
估唔到食豬扒都食到咁香口
豬肉味好濃 咬落去唔會好「鞋」
同普通豬肉相比之下黑豚肉 肉味比較濃
呢道菜值得一試

2019-12-21 135 views
平時好少黎奧海城 , 所以唔知食咩好 , 行過見到呢間食店就試下喇 ~ 座位非常闊落 , 坐得好舒服 , 非常啱嚟食飯傾偈 , 店員亦有禮 🙂🙂墨西哥脆片($40)一坐低店員就會送上餐前小食 , 每 2 人一份 , 無限追加 , 新鮮貨 , 香脆 !香煎蟹餅 ($108) 好大舊 😲 炸得香脆 , 好結實 , 好足料 , 有蟹肉 , 洋蔥 , 紅蘿蔔 , 食完有啲飽飽地 😂😂 好抵食呀 !! 慢煮芝士菠菜雞肉卷 ($128) 見佢寫住新出菜式 , 所以點左呢個 😝 溶曬嘅車打芝士加埋嫩滑菠菜同雞肉一齊食 , 口感豐富 , 芝士同菠菜呢個配搭係無得輸 !! 😁😁炭燒澳洲頂級肉眼扒 (12 oz) ($268) 肉質軟腍 , 有好多薯菜 , 食到飽飽 😌😌Chi Chi ($68) 有 vodka , Malibu , Coconut milk , Pineapple好大杯 , 好抵飲 , 味道清新 , 唔係藥水味 , 酒精濃度適中 , 都幾易入口 ! 😏👍

墨西哥脆片($40)
香煎蟹餅 ($108)
慢煮芝士菠菜雞肉卷 ($128)
見佢寫住新出菜式 , 所以點左呢個 😝
炭燒澳洲頂級肉眼扒 (12 oz) ($268)
肉質軟腍 , 有好多薯菜 , 食到飽飽 😌😌
Chi Chi ($68)
$310 (Dinner)
2019-12-18 37 views
約咗朋友仔見吓面,順便喺奧海城食埋飯先返屋企,呢間餐廳經過好多次,成日都見到入邊氣氛好似唔錯,決定同朋友試一試。餐廳嘅燈光較暗,好啱情侶或者同朋友舒舒服服咁傾吓計,座位與座位之間空間好大,可以坐得好舒服。呢度仲有唔同酒類供應,真係可以摸著酒杯底慢慢傾計!見到有個幾有特色嘅沙律叫普羅旺斯沙律,就叫黎試下,原來係呀有好多唔同海鮮,加埋沙律菜,感覺清新。 另外叫咗個牛肝菌燴飯,份量好大,再加上唔同嘅配料,普通嘅燴飯變得更加吸引!仲叫咗個燒乳豬仔做頭盤,乳豬皮脆,穿上多士青瓜片上面,中和油膩感。朋友好鍾意食Parma ham,見到有呢款Pizza即刻點返一個, pizza餅底覺得好脆,每件Pizza都鋪滿大大片嘅Parma ham,夠晒滿足!

2019-11-27
2019-12-16 37 views
今日帶朋友黎呢間西班牙餐廳試下 🇪🇸 因為佢係西班牙留學過 想話帶佢回味下西班牙既味道 🇪🇸 呢邊都有啲戶外既座位,不過冬天坐出面會有啲凍其實店內嘅主要顏色都係用啲紅色來做裝飾嘅例如佢啲椅子啦都係用紅色另外可以睇到天花板上面有個木頭嘅裝飾其實係牛既造型🐂擺曬店內既葡萄酒出黎 🍇🍷🔥玉米脆片$2️⃣0️⃣一位 可以無限添 食到停唔到口🌽🧀❤️西班牙正宗奄列$8️⃣8️⃣呢個係朋友推介我試下但呢邊整得比較乾身如果人多既可以叫黎SHARE兩三個人就可以叫其他野試下❤️西班牙原粒燒白菌$7️⃣8️⃣呢個係用左好多粒菇食落都幾惹味❤️黑醋豬脾仔 $1️⃣3️⃣8️⃣呢個個非係用黑醋汁肉質好嫩滑,亦有配薯菜❤️Sex on the beach $6️⃣8️⃣唔飲酒既人都會鐘意呢杯甜甜地,酒精濃度唔高既COCKTAILS❤️牛肝菌燴飯 $1️⃣1️⃣8️⃣呢個飯比較濕身,好多料都多菜仲有D蘿白仔❤️法式焗田螺$98田螺都好大隻😊薯蓉都好飽肚味道比較淡口少少P.S. 每一道菜都會有放好多沙律菜,可以帶個鍾意食菜既朋友黎食飯
今日帶朋友黎呢間西班牙餐廳試下 🇪🇸
因為佢係西班牙留學過
想話帶佢回味下西班牙既味道 🇪🇸
呢邊都有啲戶外既座位,不過冬天坐出面會有啲凍
其實店內嘅主要顏色都係用啲紅色來做裝飾嘅
呢個係用左好多粒菇
食落都幾惹味
❤️黑醋豬脾仔 $1️⃣3️⃣8️⃣
呢個個非係用黑醋汁
肉質好嫩滑,亦有配薯菜
❤️Sex on the beach $6️⃣8️⃣
唔飲酒既人都會鐘意呢杯
甜甜地,酒精濃度唔高既COCKTAILS
Sex  on  the  beach
❤️牛肝菌燴飯 $1️⃣1️⃣8️⃣
呢個飯比較濕身,好多料
都多菜仲有D蘿白仔

❤️法式焗田螺$98
田螺都好大隻😊
薯蓉都好飽肚
味道比較淡口少少

2019-12-13
$360 (Dinner)
Sex  on  the  beach
2019-12-15 70 views
由小食到main course 到甜品,全部都大滿足了:白汁青口- 青口真係好厚肉juicy,一碟有8隻真係一d都唔吝嗇薯容田螺:田螺係我既最愛,有得食一定會唔會放過佢,仲要放叉既盒都好靚好精緻!Parma ham & Mushrooms pizza: 個餅底薄而脆,所以唔會搶左fillings 既重點。甜品都唔錯- , $300 幾蚊per head 都物有所值,所有份量不管係多人食定係兩個人食都適合,每碟美食都有佢滿足到客人既成功之處同印象深刻既感覺。
由小食到main course 到甜品,全部都大滿足了:

• 西班牙燉蛋
2019-12-12 77 views
奧運站行街,見到呢間餐廳門面幾好,而且甘岩想食扒,就入去try try。服務員的態度幾好😆一坐低就有野食,而且成餐都不斷幫我地refill❤️又好有耐性甘講解我地的問題。Cocina 3公司沙律 ($108)公司3文治聽得多,沙律就冇試過😂見佢大大份,就叫左。見到個樣其實普普通通,但個鴨胸一食落去!會令人眼前一亮架!真係幾好食牛油果蝦肉pizza($108)個邊位冇咩,所以餡料好足,又夠脆,都唔錯慢煮牛面肉闊條麵($138)其實佢個樣係有啲似乾炒牛河😂但食落完全唔係個回事,係好林嘅牛+有質感嘅闊條麵美國頂級西冷牛扒($268)一嚟到就已經見佢好大碟,賣相好吸引!而且佢個牛味都好夠,整得都幾好唔會好硬👍🏻整體上覺得呢間餐廳俾我哋嘅感覺都好好,坐得舒服食得開心!

Cocina 3公司沙律 ($108)

牛油果蝦肉pizza($108)
個邊位冇咩,所以餡料好足,又夠脆,都唔錯

慢煮牛面肉闊條麵($138)

美國頂級西冷牛扒($268)

整體上覺得呢間餐廳俾我哋嘅感覺都好好,坐得舒服食得開心!
  • nachos
2019-12-10 79 views
今日放左工約左女朋友行街食飯,黎到大角咀呢間餐廳,樓面都算幾大,裝修同氣氛都唔錯,就入左去試下啦。一坐底就送上Nuts,係西班牙薯片有咪個白醬點黎食,都係唔錯既。重可以無限添加。之後我地點左個牛油果蝦肉pizza,啲芝士可以拉得勁長,而家個餅好鬆脆,啲蝦肉又好大隻,食落去成個口感都好豐富。係我既最愛。跟住有德國蜜糖燒豬手,大大隻豬手燒到外脆內軟,外皮較乾身,而肉就保留到肉汁既鮮味,再點啲秘製醬汁真係一流。再黎就係肉醬千層麵,鐘意食酸既朋友仔可以試下,味道都可以。啲肉醬口感好豐富。最後叫左個曲奇芝士蛋糕,上面放滿曬曲奇粉,唔會太甜,感覺唔算太邪惡。服務方面都幾好,店員好細心見到我地需要啲咩都服務周到。讚

服務方面都幾好,店員好細心見到我地需要啲咩都服務周到。讚
2019-12-10 137 views
跟朋友來吃晚餐,餐廳主打西班牙菜,當然要點其西班牙海鮮炒飯來嚐嚐囉;另外還點了Cocina 3公司沙律及芝士焗釀大菇。噢,公司沙律一碟份量也不少,加上黑醋及煙鴨胸伴沙律菜吃。至於小食—芝士焗釀大菇亦做得不錯,釀料豐富且芝士味濃。西班牙海鮮炒飯很大份,夠3-5人分有餘,裡面的海鮮食材亦十分足料,調味剛好,很不錯。另外值得一讚的是這裡的生日慶祝好有驚喜,以生日煙花送上祝福,有別一般的生日蠟燭形式,好特別!
Cocina  3  公司沙律

噢,公司沙律一碟份量也不少,加上黑醋及煙鴨胸伴沙律菜吃。
芝士焗釀大菇

至於小食—芝士焗釀大菇亦做得不錯,釀料豐富且芝士味濃。
西班牙海鮮炒飯

2019-12-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
芝士焗釀大菇
西班牙海鮮炒飯
2019-12-09 65 views
一入坐就已經會放一碗仔nachos係枱面 原來係$40蚊一份(兩人一份 如此類推) 重點係無限refill嫁!!中意食nachos幾朋友仔實覺吸引😍美國頂級西冷牛扒 ($268) 肉汁鮮嫩 配有薯條 薯條都是熱辣辣即炸既 但記得牛扒真係唔洗叫太熟 五成就好喇😋-陳醋燴豬仔脾 ($138) 陳醋味非常濃郁 唔食酸既朋友可能接受唔到 但豬仔脾肉質嫩滑 還不錯🥰-法式焗田螺 ($98) 田螺味道無太大驚喜 但佢配既薯蓉份量真係多得有d驚人!😂成碗既底部全都係薯蓉 食到好飽😂😂

美國頂級西冷牛扒 ($268)
法式焗田螺 ($98)
2019-12-09 67 views
搵左間西班牙餐廳🇪🇦🇪🇦一入去坐低,muen都未睇就俾左粟米片俾我地,meun好多菜式我地都好想試,花光眼亂,不過我地都有自知自明,一向都係👀闊肚窄西班牙小食拼盤,貪佢乜都有,可以試到幾款,有炸芝士波炸蝦🍤餅烤蘑菇🍄同辣肉腸,辣肉腸偏鹹可以適合配啤酒🍺蘑菇Parma ham pizza 🍕🍕好出色,單食Parma ham就較鹹,但配蘑菇pizza好正,我中意pizza底,屬於餅類,有口感同脆脆龍蝦汁大蝦海鮮闊條面,海鮮足料,有大蝦🍤同三隻青口,仲有啲🐟🦑不過龍蝦汁較鹹🥂🥂blue diamond 同strawberry colada ,叫左2杯cocktail , blue diamond 比較重酒精味,strawberry colada就有椰香味,會易入口
搵左間西班牙餐廳🇪🇦🇪🇦
2019-12-09 42 views
今晚約了媽媽食飯,特登帶佢去一間係奧海城的高級西餐廳,叫做concina 3 tapas。之前都有來過,就係覺得呢度環境舒服,氣氛好,同埋佢d cocktail 好有特色。我喜歡這裡的nachos,當是飯前的零食,配上自家製的沙拉醬,超級好吃的,而且一個價錢無限供應。我們點了三份食物,一份是前菜帕爾瑪火腿配蜜瓜沙拉,這個我超級喜歡吃的,火腿好吃之餘主要蜜瓜也夠甜。一份肉醬千層麵,厚厚的芝士和肉醬鋪面,真的好香好厚實,一定夠飽。最後是炭燒澳洲頂級肉眼排,五成熟煮的也不錯。我還點了一杯cocktail叫nothing,這杯是仲菠蘿味的調酒,甜甜的好好喝呀,特別適合女生。這裡的服務也是很好的,不懂點酒的時候waiter們都熱心推薦,又幫忙拍照,我跟媽媽都吃得很開心。
2019-12-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)
Cocina3公司沙律 💰108 7⃣沙律材料有勁濃郁煙燻味嘅鴨胸,爽口青瓜、酸甜車厘茄同埋醃製橄欖,加上佢哋自制超級refreshing又醒胃的醬汁,大家真係可以試下呢個沙律。-天多尼雞肉PIZZA 💰108 7⃣PIZZA係薄底形式,小編覺得口感好鬼似餅乾,超級脆口一咬落去係震耳欲聾。芝士,蘑菇醬同埋雞肉都係多到瀉,而且係可以拉到絲果隻mozzarella cheese。佢哋仲好貼心上枱之前已經切成8分,啱鬼晒一大班人share。-炭燒澳洲頂級肉眼扒2oz 💰228 7⃣真心覺得佢哋嘅火侯控制幾正,煎到表面接近褐色,但切落去就可以見到微紅嘅容。小編嗌Medium rare一切開見到好多肉汁。食落去好軟腍腍又帶點碳香,有蒜蓉同埋黑椒汁卑你哋揀,小編就私心推介直接食原汁原味。-Ginger Beer 💰48 7⃣佢哋嘅Ginger Beer飲落去檸檬味相對嚟講比例重小小,飲落去比較偏酸酸幾開胃。
Cocina3公司沙律 💰108 7⃣

天多尼雞肉PIZZA 💰108 7⃣

炭燒澳洲頂級肉眼扒2oz 💰228 7⃣

Ginger Beer 💰48 7⃣
2019-12-08 38 views
朋友生日,決定請佢食好d,就試下尼間西班牙餐廳啦🤩一坐低,就有一碗nachos,人頭費$20,脆卜卜,仲係任refill咖🤩Parma ham 蜜瓜沙律Parmaham幾香配蜜瓜真係好好食!上碟又靚😍但係略嫌個蜜瓜唔夠甜,較乾身🤔正宗西班牙奄列第一次食就唔知正唔正宗😂但幾好食既~食到薯仔粒,而質感就偏硬少少~龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵有大大隻既大蝦同青口😍份量都幾足!闊條麵煮得淋左少少,要扣分🙈
朋友生日,決定請佢食好d,就試下尼間西班牙餐廳啦🤩

Parma ham 蜜瓜沙律

正宗西班牙奄列

龍蝦汁大蝦海鮮闊條麵

2019-12-06 45 views
我生活中每個階段都有唔同的奇妙時刻,有一排朋友約親都係泰國菜,另一排就日本菜,呢派就輪到西班牙菜喇。呢一日朋友約我來到奥海城三期嘅Cocina,見個裝修都幾有氣派,又有沙發椅坐,地方又大,可以坐到好舒服。鍾意海鮮嘅我首先咗個白酒忌廉煮青口,個忌廉汁好滑好鮮,配埋大大隻青口實在係冇得頂。朋友鍾意海鮮亦鍾意Pizza,於是西西里海鲜Pizza就符合哂佢要求,餅底係硬身嗰隻,脆脆哋,另一種吃法。見隔离枱隻西班牙經典海鮮燒雞可吸引,於是嗌咗,但眼大肚窄,爭D吃唔晒,真係太大份了,多個人吃就差唔多。Cinderella這款無酒精雞尾酒幾具人氣,適合唔飲酒人仕,所以都好多人嗌,我哋都點咗,冇令我哋失望呀。

• 白酒忌廉煮青口