2024-07-15 61 views
屯門屋邨海南雞飯店裡,竟臥虎藏龍🐉🦞😱😱!?🦞🍜波士頓龍蝦喇沙米線本來是衝著海南雞飯來的,但沒想到屋邨飯店裡面竟然有龍蝦湯粉,而且價錢只要100塊😱因此,貓太太私心將龍蝦大哥當成主角。冇花冇假,是半隻波士頓龍蝦連著大蝦鉗。店員也隨餐附上刀🍴、剪刀、叉和鋼鉗⚒️😂大陣仗到似要為龍蝦做解剖,並吞進我們的肚皮裡😜喇沙湯底椰香味濃,卻又不太辣,米線軟滑。配料有兩顆龍蝦丸、一顆水煮蛋、櫻花蝦、豆卜、炸魚片等等,價錢絕對對得起碗米線。帶家人來吃的話,不要猶疑,一定要點一碗!🐥🍗大哥蒜香海南雞飯不愧是招牌海南雞,雞肉雞皮香滑,最有特色是舖滿碎炸蒜,令每口雞香上加香,油飯鹹香軟熟,怪不得每枱客人都點。🐷🐖炭燒豬頸肉出乎意料的好吃,豬頸肉薄切,又塗滿蜜汁,香口又甜蜜。

屯門屋邨海南雞飯店裡,竟臥虎藏龍🐉🦞😱😱!?

🦞🍜波士頓龍蝦喇沙米線

🐥🍗大哥蒜香海南雞飯

🐷🐖炭燒豬頸肉
出乎意料的好吃,豬頸肉薄切,又塗滿蜜汁,香口又甜蜜。

2024-07-15 62 views
最近心思思想食新加坡菜,作為屯門友我過左嚟位於愛定商場的去骨海南雞專門店<大哥雞飯>享受飯餐喇~呢度餐牌勁多選擇,價錢親民之餘份量大環境四正,我就被餐牌上嘅肉骨茶吸引到🤩因為佢混合星加坡和馬來西亞兩種做法,配合當歸黨參肉桂皮枸杞子等多種中藥熬製出黎,配上帶肉既骨煲成,正可補補氣血不足的身體。大碗肉骨茶:肉骨茶份量十足,味道十分合適香港人,有胡椒嘅辣味仲有中藥藥材湯嘅味道,藥膳香味撲鼻,肉質軟淋入味,湯底仲有豆卜同油條,食落索埋啲湯底勁正!可以選擇白飯或油飯,我仲飲曬啲湯可以encore!👍🏻怡保脆炸雞翼:雞翼有六隻隻都好大件,炸得非常脆口入味而且外脆內嫩獅城粉絲春卷:春卷外皮薄脆香,而且包着滿滿粉絲好有口感,小食送飯一流新加坡剁椒無骨鳳爪(半份):呢個鳳爪係跟餐加$22有半份,食落非常醒神開胃餐前小食一流!而且鍾意食辣嘅朋友不妨試試❤️‍🔥芒果椰汁冰:呢度嘅椰汁冰好有心思,芒果肉切成心心形狀好可愛,而且味道唔會過甜,非常解渴👅

2024-07-15 52 views
*/✨餐廳地點和環境餐廳位置十分方便,係安定輕鐵站一落車就即刻見到,餐廳裏面空間很大和舒適,就算成班朋友10個人黎都有位😎😎✨二人餐海南雞飯雞油均勻地分佈係雞肉入面,令雞肉食落不但軟嫩又多汁,而且雞油飯粒粒分明,份量很足夠👍🏻👍🏻豬頸肉肉質肥中帶瘦,而且帶有韌性,吃起來爽脆又有彈性,且肉味濃厚😋😋😋仲配有自家湯同菜,而且份量真係好多😂😂兩個人都食吾哂🤣🤣仲有埋飲品,好抵食👍🏻👍🏻👍🏻✨雞中翼配上佢哋既秘製醬汁,甜甜的,勁香口,口感豐富,令雞翼更特別😍😍見到其他食客單點一個餐都好大碟👍🏻👍🏻大哥雞飯去骨海南雞 (H.A.N.D.S) (屯門)屯門屯門鄉事會路2A號愛定商場(H.A.N.D.S.) N區1樓N115-N116號舖

✨餐廳地點和環境

✨二人餐海南雞飯

✨雞中翼

見到其他食客單點一個餐都好大碟👍🏻👍🏻

2024-07-14 53 views
飯就日日都要食, 今日就試左呢間大哥雞飯去骨海南雞🐔『招牌海南雞2人套餐』HK$188招牌海南雞半隻、檳城滷水元蹄一碟、大哥無味精住家湯(2碗)、鮮魚湯浸時菜一碟(2人)、絲苗白飯、香茅油飯、飲品(2杯)海南雞半隻都好大份🤩係黃油雞, 好滑有雞味, 跟薑蔥、甜豉油、辣椒醬🌶️滷水元蹄滷得好淋🐽重膠質🥳湯係椰子雞湯🥥好夠濃, 好夠味, 香茅油飯上面有好多酥油蔥, 配飯食一流!!!沙嗲牛肉(串) HK$13、沙嗲雞肉(串) HK$13醬汁好濃花生味, 肉亦都唔少一串🫴🏻小總結, 二人餐三個人都夠食, 而且海南雞同元蹄都屬高質, 老火湯足料💪🏻°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°大哥雞飯去骨海南雞 @cocknrice📍 屯門屯門鄉事會路2A號愛定商場(H.A.N.D.S.) N區1樓N115-N116號舖

飯就日日都要食, 今日就試左呢間大哥雞飯去骨海南雞🐔

『招牌海南雞2人套餐』HK$188

沙嗲牛肉(串) HK$13、沙嗲雞肉(串) HK$13
醬汁好濃花生味, 肉亦都唔少一串🫴🏻

大哥雞飯去骨海南雞 @cocknrice
最近心思思想食新加坡菜🇸🇬見明友話屯門有間大哥雞飯抵食夾大件~質素唔錯一於去試吓先~餐牌選擇真係好多🤣花多眼亂除咗有無骨海南雞之外,仲有滷水元蹄、豬頸肉、喇沙、檳城滷水麵、南洋咖喱等等想試多啲😋叫咗大哥推介細碗肉骨茶 加招牌海南雞飯 🥢海南雞肉質嫩滑,鮮嫩厚肉雞皮冇太多脂肪,口感唔油膩梗係揀配油飯啦😋另沾三個醬汁,海南雞醬、甜酸汁同姜蓉,好滋味!肉骨茶湯加入藥材、八角,藥膳香味撲鼻肉骨2條,肉質軟腍入味另配有豆卜同油條,吸晒湯底嘅味道😜試吓檳城滷水雙拼麵🥢係檳城出名嘅滷水撈麵揀咗兩溝,有擔擔麵同米粉滷水牛肉同滷水大腸都醃得好入味喜歡食滷水麵嘅可以試吓🙌🏻梗係唔少得🥢南洋咖喱豬頸肉飯招牌咖喱帶點微辣好開胃豬頸肉大大塊厚切,而且份量好多完全沾滿晒咖喱,爽口好惹味😏
最近心思思想食新加坡菜🇸🇬
見明友話屯門有間大哥雞飯抵食夾大件~質素唔錯
一於去試吓先~

餐牌選擇真係好多🤣花多眼亂

想試多啲😋叫咗大哥推介
細碗肉骨茶 加招牌海南雞飯 🥢
海南雞肉質嫩滑,鮮嫩厚肉

雞皮冇太多脂肪,口感唔油膩
梗係揀配油飯啦😋
另沾三個醬汁,海南雞醬、甜酸汁同姜蓉,好滋味!
肉骨茶湯加入藥材、八角,藥膳香味撲鼻

肉骨2條,肉質軟腍入味
另配有豆卜同油條,吸晒湯底嘅味道😜

試吓檳城滷水雙拼麵🥢

係檳城出名嘅滷水撈麵
揀咗兩溝,有擔擔麵同米粉
滷水牛肉同滷水大腸都醃得好入味
喜歡食滷水麵嘅可以試吓🙌🏻

梗係唔少得🥢南洋咖喱豬頸肉飯

招牌咖喱帶點微辣好開胃
豬頸肉大大塊厚切,而且份量好多
完全沾滿晒咖喱,爽口好惹味😏
2024-07-13 70 views
海南雞🐣就食得多但係加咗✨金蒜嘅今次就第一次, 我覺得更加好食, 因為我係一個蒜頭愛好者尤其是炸蒜😍佢哋嘅二人餐份量超級多,除咗煮食有🐣半隻雞之外仲加多一份🐽豬頸肉(好似仲有豬手唔太記得😅), 佢哋嘅油飯又香又煙韌好鬼正🤩個湯我覺得係完全冇味精南瓜🎃粟米🌽湯又甜裏面又有好多雞肉同雞骨,個湯好濃味😋而且佢哋嘅菜心仲用魚湯正, 唔同普通餐廳就咁水煮真係好有心思😀👍🏻啲人都仲有好多種類, 唔單止有奶茶咖啡仲有其他特別飲品🍹地點好方便喺正安定輕鐵站對面馬路, 所以都唔使一定要喺市中心食嘢搭多個站過嚟都可以😄

啲人都仲有好多種類, 唔單止有奶茶咖啡仲有其他特別飲品🍹

2024-07-12 46 views
嚟到食雞飯嘅鋪頭,當然食雞啦~好鐘意叫套餐,因為懶得諗😆。🍽️招牌海南雞2人套餐 $198◽招牌海南雞半隻雞較肥,但好滑,連雞胸都唔鞋口,無骨啖啖肉,正。鐘意佢個蔥油,搞得好幼滑,調味剛好,唔太咸。◽炭燒豬頸肉一碟食落唔油膩,可惜唔夠熱,醬汁惹味。◽大哥無味精住家湯(2碗)用雞殼加上鮮甜粟米蘿蔔,唔使落味精已非常夠味。◽鮮魚湯浸時菜一碟(2人)◽香茅油飯油飯不油膩,有味好好食。◽絲苗白飯◽醬爆芝士薯波(6粒) $48.00即炸,小時候嘅味道,不過咸左啲啲。🍹檸檬茶(凍)+$5.00💬鋪頭都算大,午飯時間坐滿晒人。價位唔貴,味道又好,唔怪得咁多人幫襯。
嚟到食雞飯嘅鋪頭,當然食雞啦~好鐘意叫套餐,因為懶得諗😆。

🍽️招牌海南雞2人套餐 $198

◽招牌海南雞半隻

◽炭燒豬頸肉一碟
食落唔油膩,可惜唔夠熱,醬汁惹味。

◽大哥無味精住家湯(2碗)
用雞殼加上鮮甜粟米蘿蔔,唔使落味精已非常夠味。

◽鮮魚湯浸時菜一碟(2人)

◽香茅油飯
油飯不油膩,有味好好食。
◽絲苗白飯

◽醬爆芝士薯波(6粒) $48.00
即炸,小時候嘅味道,不過咸左啲啲。

🍹檸檬茶(凍)+$5.00

2024-07-08
Type of Meal
Lunch
2024-07-12 31 views
間中經過屯門呢邊,都無為意呢間主打海南雞的小店,估唔到有驚喜!望望餐牌原來都好多套餐同食物選擇,樣樣都想試下❇️C3招牌海南雞飯配細肉骨茶餐$94 (另加一杯菠蘿梳打(少甜)$15)▶️既然舖頭名叫去骨海南雞,當然要試試招牌海南雞啦!落單時可以指定要定唔要某D部位,亦可以揀白飯/油飯/多飯/少飯。今次揀咗走雞翼、油飯少飯雞肉好嫩滑,份量亦唔少,油飯唔會好油亦夠香▶️細碗肉骨茶其實份量一D都唔細,而且都幾足料,入面肉骨大大舊,加埋豆卜同油條,味道香濃,再配輕盈魚湯浸時菜,成個餐非常飽肚!❇️B1一人餐$72▶️有3款主食可以揀,今次揀咗炭燒豬頸肉飯配白飯。豬頸肉表皮帶點酥脆,肉質估唔到都幾軟腍亦有肉香,配上醬汁增添惹味口感,而且肉的份量好多。成個餐仲包埋無味精住家湯一碗、輕盈魚湯浸時菜同飲品,呢個份量的價錢真心抵食!跟餐加$22可以有小食,分別叫咗醬爆芝士薯波(3粒)同馬六甲炸魚餅(4件)❇️醬爆芝士薯波▶️每粒唔算好大粒,好重薯仔味但芝士味就好少,不過不失❇️馬六甲炸魚餅▶️每件只係細細件,味道普普通通唔太特別整體食物有質素而且價錢實惠抵食,唔怪得之晚市幾乎座無虛席啦!

望望餐牌原來都好多套餐同食物選擇,樣樣都想試下

雞肉好嫩滑,份量亦唔少,油飯唔會好油亦夠香

❇️B1一人餐$72

❇️醬爆芝士薯波
▶️每粒唔算好大粒,好重薯仔味但芝士味就好少,不過不失
❇️馬六甲炸魚餅
▶️每件只係細細件,味道普普通通唔太特別
2024-07-06
Type of Meal
Dinner
2024-07-12 24 views
#christine開飯日記 好耐冇去屯門搵野食,上網成日見到有人講依間海南雞好抵食🤭佢個位置都幾方便,一落輕鐵就到,好易搵到🥰餐廳坐位都好闊落,而且裝修都好新淨🌟招牌海南雞飯($62)男朋友就叫左佢嘅招牌海南雞飯,雞肉好嫩滑而且油飯都做得好香☺️份量都幾足架🙈男朋友都話食唔晒😂😂🌟豬頸肉喇沙摻摻($75)我自己就叫左喇沙,佢嘅湯底都唔錯,好香椰奶嘅味道☺️而且油面同米粉嘅比例都做得幾好,每一啖都可以食得2款麵😍口感正。佢嘅豬頸肉麵燒都幾好,唔乾身又有肉汁keep到我地仲叫多左2款小食,味道都唔錯架🥰🌟斑蘭咖央多士($30)厚厚嘅牛油🤣睇到都覺得佢邪惡🙈食埋好香牛油味之後就有淡淡嘅咖央醬味,如果做下午茶甜品都唔錯,不過最好就同朋友share🙈因為我食左半份已經飽左Lu🤣🌟馬六甲炸魚餅($22)魚餅做得好彈牙👍而且佢混左一啲香料入個魚餅度,令到魚餅嘅味道更加香口豐富☺️🍴大哥雞飯去骨海南雞 (H.A.N.D.S) (屯門)📍屯門屯門鄉事會路2A號愛定商場(H.A.N.D.S.) N區1樓N115-N116號舖
#christine開飯日記

好耐冇去屯門搵野食,上網成日見到有人講依間海南雞好抵食🤭

🌟招牌海南雞飯($62)

🌟豬頸肉喇沙摻摻($75)

我地仲叫多左2款小食,味道都唔錯架🥰

🌟斑蘭咖央多士($30)

🌟馬六甲炸魚餅($22)

🍴大哥雞飯去骨海南雞 (H.A.N.D.S) (屯門)
2024-07-11 11 views
今日同朋友經過屯門愛定商場,見到有間餐廳開咗幾個月,大家不約而同話入去試下。餐牌選擇都幾多,有肉骨茶、多款新加坡小食、健康人生一人餐,招牌海南雞2人套餐和4人套餐。✨招牌海南雞2人套餐 $188套餐已包海南雞半隻,雞件有光澤,雞皮爽滑,肉質好嫩,配埋秘製醬汁,味道一流。✨炭燒豬頸肉一碟,豬頸肉醃得好味,厚度配搭得啱啱好,經過烤焗鬆脆可口,點埋醬汁更好食。✨香茅油飯2碗油飯比出面多咗一份香茅味,香氣撲鼻,齋食呢個飯都可以,真係好正。✨鮮魚湯浸時菜一碟新鮮菜心經過魚湯浸過,清甜。✨大哥無味精住家湯2碗粟米紅蘿蔔南瓜湯,清甜好飲,飲完唔會口渴。✨凍咖啡和凍鴛鴦 +$5(杯)濃郁順滑,唔會太甜,味道剛好。套餐可以$22追加小食新加坡剁椒無骨鳳爪 (半份)無骨鳳爪微辣,酸酸甜甜,食落好開胃。班蘭咖央多士$30烘到外脆內軟,入面夾咗勁厚嘅牛油和香甜咖央醬,非常惹味。📍大哥雞飯去骨海南雞🏠屯門屯門鄉事會路2A號愛定商場(H.A.N.D.S.)N區1樓N115-N116號舖

✨招牌海南雞2人套餐 $188
✨香茅油飯2碗
✨鮮魚湯浸時菜一碟
新鮮菜心經過魚湯浸過,清甜。
✨大哥無味精住家湯2碗
粟米紅蘿蔔南瓜湯,清甜好飲,飲完唔會口渴。
✨凍咖啡和凍鴛鴦 +$5(杯)
濃郁順滑,唔會太甜,味道剛好。

套餐可以$22追加小食
新加坡剁椒無骨鳳爪 (半份)
無骨鳳爪微辣,酸酸甜甜,食落好開胃。

班蘭咖央多士$30
烘到外脆內軟,入面夾咗勁厚嘅牛油和香甜咖央醬,非常惹味。

📍大哥雞飯去骨海南雞

• 招牌海南雞
  • 炭燒豬頸肉
2024-07-11 43 views
📍 大哥雞飯去骨海南雞-屯門 無意中喺屯門附近搵到一間又平又好食嘅海南雞飯!小店有雞、喇沙、咖哩等60幾蚊跟埋雞湯,而且水準相當唔錯絕對值得回頭🫶🏻✨ 扎肉安格斯牛喇沙慘慘喇沙湯底超濃厚的椰香味,而且煮得好濃稠🍲主食可以揀油麵拼米粉,但兩款都好掛湯🍜安格斯用上肥牛,以薄片手切,所以好入味,湯的椰香味都入哂😚✨ 招牌海南雞飯雞整得好滑!皮薄爽彈、肉又厚又嫩,皮肉之間仲有層jelly,好正👍跟三色醬,當中薑蓉夠香、出色!每個飯都會跟個湯,煲得好濃,又有雞味,飲完好舒服。黃油飯香噴噴🔥 忍唔住食曬碗飯🍚✨ 沙嗲雞肉、牛肉、豬肉每條雞串燒都好粗身,雞串燒燒至金黃色,帶有香烤的味道,雞肉很嫩滑,牛肉唔會燒到乾身,微微的辣香好惹味。
📍 大哥雞飯去骨海南雞-屯門
無意中喺屯門附近
搵到一間又平又好食嘅海南雞飯!
小店有雞、喇沙、咖哩等
60幾蚊跟埋雞湯,而且水準相當唔錯
絕對值得回頭🫶🏻

✨ 扎肉安格斯牛喇沙慘慘
喇沙湯底超濃厚的椰香味,而且煮得好濃稠🍲
主食可以揀油麵拼米粉,但兩款都好掛湯🍜
安格斯用上肥牛,以薄片手切,所以好入味,湯的椰香味都入哂😚

✨ 招牌海南雞飯
跟三色醬,當中薑蓉夠香、出色!

✨ 沙嗲雞肉、牛肉、豬肉

2024-07-10 58 views
大哥雞飯去骨海南雞 (H.A.N.D.S) (屯門)屯門屯門鄉事會路2A號愛定商場(H.A.N.D.S.) N區1樓N115-N116號舖招牌海南雞2人套餐首先是招牌海南雞半隻,煮得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,散發出迷人的椰香。醬汁滋味恰到好處,既不會過咸也不會過淡,能充分突出雞肉本身的鮮美滋味。搭配的炭燒豬頸肉也非常出色。肉質鬆軟,帶有適度的咸香,煙燻的香氣能完美地融合進整個套餐之中。鮮魚湯浸時菜則是一道清新爽口的佳餚。湯頭鮮甜無比,蔬菜也保持了應有的脆嫩口感,為整個套餐增添了清新明亮的氣息。大哥無味精住家湯則是這套餐的另一大亮點。湯頭濃郁鮮美,回味悠長,喝下去令人感受到滿滿的家鄉溫暖。兩碗香茅油飯更是讓這個套餐更加完整。飯香味十足,粒粒分明,與雞肉、湯品完美呼應。最後的百香果汁和原味椰汁冰都是絕佳的佐餐飲品。前者清新爽口,後者鮮甜可口,能夠幫助消化,為整頓大餐劃上圓滿的句號。

招牌海南雞2人套餐

[✨屯門大哥雞飯•海南雞愛好者必試之選🥢]#大哥雞飯去骨海南雞 #屯門🔸招牌海南雞2人套餐 $188🔸招牌海南雞🐓份量十足,雞肉嫩滑多汁,亦唔會太肥,非常有質素💯👍🏻🔸檳城滷水元蹄元蹄肉質夠淋,滷水好入味之餘,食起來都唔會有咩油膩感,膠原蛋白滿滿幾好食🤩🔸油飯賣相唔錯,食到雞油味同時油份恰到好處👍🔸鮮魚湯浸時菜清甜爽脆,健康之選😊🔸大哥無味精住家湯足料住家蘿蔔雪耳湯,大大碗好清潤。🔸凍檸檬茶 +$5/杯🔸怡保脆炸雞翼(6隻) $50炸粉厚度適中,皮脆肉嫩,小食黎講水準唔錯💯————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結無論係食物水準同份量都好出色,價錢亦算合理,環境又坐得舒服,海南雞愛好者值得一試😊💕📍大哥雞飯🏠屯門屯門鄉事會路2A號愛定商場(H.A.N.D.S.) N區1樓N115-N116號舖
[✨屯門大哥雞飯•海南雞愛好者必試之選🥢]

#大哥雞飯去骨海南雞 #屯門

🔸招牌海南雞2人套餐 $188

🔸招牌海南雞🐓
份量十足,雞肉嫩滑多汁,亦唔會太肥,非常有質素💯👍🏻

🔸檳城滷水元蹄

🔸油飯
賣相唔錯,食到雞油味同時油份恰到好處👍

🔸鮮魚湯浸時菜
清甜爽脆,健康之選😊

🔸大哥無味精住家湯
足料住家蘿蔔雪耳湯,大大碗好清潤。

🔸凍檸檬茶 +$5/杯

🔸怡保脆炸雞翼(6隻) $50
炸粉厚度適中,皮脆肉嫩,小食黎講水準唔錯💯

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍大哥雞飯
2024-07-06 56 views
雞肉軟嫩多汁,咬下去彈牙有嚼勁,沒有一點乾澀感。配上店家自製的秘製醬汁,口感恰到好處,不會過於鹹或油膩。特別是那充滿椰香的飯,簡直是與雞肉絕配,每一口都令人難忘。除了雞肉,他們的配菜也同樣出色。大哥的無味精住家湯清甜可口,解膩效果拔群。鮮魚湯微微帶點清甜,與時蔬的清脆感很是搭配。沙嗲雞肉也是一大亮點,既有嫩滑的口感,又帶有適度的辣味,令人回味無窮。分量十足,價格實惠,加上美味可口的菜品,讓人忍不住一再光顧。

今日過咗去屯門搵嫲嫲食飯,佢話要推薦我來食呢間安定街坊口中嘅人氣海南雞店!閒日晚市6pm一入到去已坐夠半場之後亦好快全場滿座,J一邊食一邊留意到係不斷都有街坊外賣自取,果然係街坊人氣店喎!👏🏻店內必點招牌海南雞!雖然係雞仔size但啖啖肉!肉質軟嫩腍滑得嚟又唔會好肥膩!而且蘸配嘅酸辣汁惹味開胃!另外J覺得味道甜中帶酸辣嘅新加坡剁椒無骨鳳爪都係必點之一!🍞 班蘭咖央多士 $30🍱 招牌海南雞2人套餐 $188招牌海南雞 半隻炭燒豬頸肉 1碟鮮魚湯浸時菜 1碟大哥無味精住家湯 2碗香茅油飯 2碗凍飲 +$5 每杯🥢 追加 : 新加坡剁椒無骨鳳爪 (半份) +$22_______________大哥雞飯去骨海南雞 (H.A.N.D.S) (屯門)屯門屯門鄉事會路2A號愛定商場(H.A.N.D.S.) N區1樓N115-N116號舖_______________

🍞 班蘭咖央多士 $30

🍱 招牌海南雞2人套餐 $188