2024-06-09 597 views
行完花墟攰攰地可以嚟下呢一間cafe嘆杯啡~佢除咗賣咖啡同cake之外,亦都主打whisky。室內設計用深色木為主,有成幅嘅主牆櫃嚟放哂店主喺世界各地搜羅嘅限量同特色whisky🤩又鐘意飲咖啡又鐘意whisky就啱哂啦。坐位舒服,好啱坐底慢慢傾計。咖啡方面除咗有typical嘅啡,亦都有手沖咖啡。唔同時間有唔同嘅咖啡豆揀,可以因應自己嘅喜好去選擇適合自己嘅豆~Pour Over $70White $40
行完花墟攰攰地可以嚟下呢一間cafe嘆杯啡~

Pour Over $70
White $40
2024-05-05
$70 (Tea)
  • Pour Over
2024-03-11 894 views
去開太子想搵一間Cafe坐下飲杯嘢同朋友傾偈,點知俾我發現到呢間Whisky and coffee嘅寶藏😍 本身見佢門面幾有特色就吸引咗睇個Menu,發現原來佢有賣咖啡同埋Whisky,於是就入去試吓🤣入到去發現成間舖頭有個whisky wall,配上少少暗嘅燈光,再加埋木系嘅裝修,好適合可以坐到慢慢嘆住咖啡或者Whisky咁樣去傾偈😍今次同朋友就冇試到Whisky因為始終都係下晝嘅時間😂 所以就叫咗我至愛嘅Dirty同埋朋友叫左 Mocha ☕️ Mocha 好有心機拉花,飲落去淡淡朱古力香,亦都唔會遮蓋住咖啡嘅味道Dirty亦都係濃濃嘅咖啡,配上香滑嘅牛奶,飲完一杯都想encore再要😍

有朋友介紹開呢間太子隱世café & bar,放假嗰陣就去咗試吓。行到入去,見到好多支擺咗喺啲酒櫃入邊,成間舖頭有成一半都比whiskey包圍住😯🧊Cold brew ($60)比較早嘅時間去到☀️,就叫咗杯cold brew去提下神。咖啡味 。最欣賞佢用一舊正方形大冰🧊,去保持溫度❄️但係又唔會咁容易整淡杯咖啡😋整體嚟講,服務同咖啡都好滿意,下次會再嚟試吓佢啲whiskey🥃評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5人均:~$60📍 安樂珈琲 (太子)太子西洋菜北街169號地舖

🧊Cold brew ($60)

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5
人均:~$60

📍 安樂珈琲 (太子)
2023-11-12 882 views
朋友一直話好想嚟,星期六的下午終於可以嚟朝聖喇~~~好好彩2點嚟到咁啱唔使等位坐bar枱,可以對住咁多酒,成個人即刻醒晒😚本來想試下佢地啲酒,但好可惜負責酒類嘅職員出咗trip, 所以淨係可以order咖啡同蛋糕最後飲咗一杯dirty、一杯手沖、兩件cakeDirty味道偏苦、開心果蛋糕好好味,好creamy黑芝麻蛋糕我就一般手沖都唔錯下次有機會都要試下佢嘅酒🥂
朋友一直話好想嚟,
星期六的下午終於可以嚟朝聖喇~~~
好好彩2點嚟到咁啱唔使等位
坐bar枱,可以對住咁多酒,成個人即刻醒晒😚

本來想試下佢地啲酒,
但好可惜負責酒類嘅職員出咗trip,
所以淨係可以order咖啡同蛋糕
最後飲咗一杯dirty、一杯手沖、兩件cake
Dirty味道偏苦、開心果蛋糕好好味,好creamy
黑芝麻蛋糕我就一般
手沖都唔錯
下次有機會都要試下佢嘅酒🥂

2023-08-14 909 views
有日同朋友諗住去下一間bookmark左好耐嘅cafe。因為約得好早,所以一心諗住食下all day breakfast。去到嘅時候先知原來佢係得咖啡同酒。食物只有蛋糕。但係佢嘅裝修真係好靚,原來佢係一間主打威士忌嘅咖啡酒館。忍唔住周圍影相。係度飲住咖啡睇書都好舒服。仲有好多款咖啡豆同好特別嘅威士忌賣。☕️Single Origin Combo Set (Espresso + Piccolo)🍰開心果芝士蛋糕 $55開心果唔會好甜好假,芝士蛋糕整得好軟熟好有芝士味。

🍰開心果芝士蛋糕 $55
開心果唔會好甜好假,芝士蛋糕整得好軟熟好有芝士味。
Breakfast
𓌈˒˒ 安樂珈琲Coffeeanalog.hk𓂃𖠚∗ᤲ𑀇太子西洋菜北街169號地舖G/F, 169 Sai Yeung Choi Street North, Prince Edward𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)𖦞 Cold Brew $60· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 安樂珈琲開業已經三個年頭 係我心目中一路都係香港其中一間極高品質珈琲店 可以靜靜地坐得舒服 慢慢Chill下 而又唔會趕你走店內 Espresso 採用 @roastwork 出品嘅咖啡豆 不定時會有深烘嘅SOE 手沖則由來自不同烘焙商出品深淺烘焙豆品 而店內 Cold Brew 則採用 @kizuna.coffee 出品嘅咖啡豆 而每星期Mystery Cake 都不同 戚風蛋糕則採用 @chiffion.chiffoncake 出品 咖啡 蛋糕 味道絕對數一數二 可惜今次食完中午飯太飽 未有位置可以落肚安樂珈琲店內環境氛圍寧靜 胡桃木色佈置配上重重威士忌牆映照 典雅愉悅 每次到場時都坐滿一台台人客 而值得一提 每日六點後 鋪頭就會搖身一變 成為 Whisky Bar 當日下午時份亦會有數枱客
𓌈˒˒ 安樂珈琲
Coffeeanalog.hk

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
太子西洋菜北街169號地舖

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

安樂珈琲店內環境氛圍寧靜 胡桃木色佈置配上重重威士忌牆映照 典雅愉悅 每次到場時都坐滿一台台人客 而值得一提 每日六點後 鋪頭就會搖身一變 成為 Whisky Bar 當日下午時份亦會有數枱客人在品嘗店內各式各樣的Whisky 真係有一種慢活好 Chill 嘅感覺!

𖦞 Cold Brew $60
由@kizuna.coffee 咖啡豆製成嘅Cold Brew 係我喜歡嘅味道 冷萃後呈一種水果蜜餞感 帶有一種清新感覺 酸質感稍為特出 個人極鍾意店家選用一粒平常珈琲店少用的方正大冰塊 將 Cold Brew 倒在杯內大冰塊上 除左能夠保持冰凍同時減慢溶解速度 令 Cold Brew 味道更上一層樓
܀ ‎
‎‎܀
‎‎܀ Follow @chillfood.basis for more 📸
2023-06-22
$60 (Tea)
  • Cold Brew
𓌈˒˒ 安樂珈琲Coffeeanalog.hk𓂃𖠚∗ᤲ𑀇太子西洋菜北街169號地舖G/F, 169 Sai Yeung Choi Street North, Prince Edward𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)𖦞 Cold Brew $60· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·安樂珈琲開業已經三個年頭 係我心目中一路都係香港其中一間極高品質珈琲店 可以靜靜地坐得舒服 慢慢Chill下 而又唔會趕你走店內 Espresso 採用 @roastwork 出品嘅咖啡豆 不定時會有深烘嘅SOE 手沖則由來自不同烘焙商出品深淺烘焙豆品 而店內 Cold Brew 則採用 @kizuna.coffee 出品嘅咖啡豆 而每星期Mystery Cake 都不同 戚風蛋糕則採用 @chiffion.chiffoncake 出品 咖啡 蛋糕 味道絕對數一數二 可惜今次食完中午飯太飽 未有位置可以落肚安樂珈琲店內環境氛圍寧靜 胡桃木色佈置配上重重威士忌牆映照 典雅愉悅 每次到場時都坐滿一台台人客 而值得一提 每日六點後 鋪頭就會搖身一變 成為 Whisky Bar 當日下午時份亦會有數枱客人
𓌈˒˒ 安樂珈琲
Coffeeanalog.hk

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
太子西洋菜北街169號地舖

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)

܀ ‎
2023-06-22
$60 (Tea)
  • Cold Brew
2023-02-03 1172 views
喝得洒落的ColdBrew Tonic要沖一杯上乘的冷泡珈琲實在不易,首要在選豆方面非花一些周章不可。豆不能「一豆兩用」,既沖熱的Latte (拿鐵), Cappuccinos (卡布奇諾),又沖ColdBrew(冷泡珈琲)。因為不同咖啡豆的發揮效用不一,用錯的話會很容易破壞冷泡珈琲的平衡感。店主問我是否來喝咖啡,我說是呀!蒙友人介紹,我一個人來到這裡。他跟我說「進來吧!」,店裡像一個威士忌酒窖,原來下午三時開始,就可喝一杯,環境十分典雅,襯著喝威士忌是一絕,但在這環境下喝一杯咖啡,亦是不錯。友人極力推薦我點這裡的ColdBrew Tonic,他說自從喝了這裡的冷泡珈琲後,再不會願意喝下牛奶的咖啡了。那麼厲害?我倒想認真一試。店主從雪櫃裡取了一瓶冷凍了的黑咖啡,然後用匙把湯力水(Tonic) 一開,「咔嚓」一聲,氣開始湧上來發出沙拉沙拉聲音。他趕快著一早製好的冰球放底,慢慢在咖啡及湯力水慢慢均勻的分進杯子裡,過程中他極力細看那撞擊的變化,不容有失似的,他不斷細意檢查確保在樽內的汽泡揮發之前,將它們轉而到杯中,沖調終於大功告成了。一杯鍍金杯子綑著花邊,「請慢用!」店主說,他挺有自信的。襯
喝得洒落的ColdBrew Tonic

一杯鍍金杯子綑著花邊,「請慢用!」店主說,他挺有自信的。襯著柔和的燈光下,伴著輕快而洒落的音樂,夾著古典並列的威士忌酒窖,我喝了這ColdBrew Tonic 一口。他的沖調技巧很好,啡下得太濃,就會變成一杯苦茶,沒有氣注入,就如沒有生命。氣太多就搶就了咖啡豆的回甘味,就會變成一杯「沙示」或是一杯「薑啤」。這杯冷泡珈琲盛載了一種回甘味,且汽泡剛好鎖住了,帶出一種喝汽水的那種快感,但汽泡裡又勾勒到絲絲的回甘味道,實是可人。

啡底鋪陳得不能再好了,既沒有搶走湯力水的氣蘊,而且沒有太著跡粗曠的苦澀味,又沒有被拖淡了的「沙示」汽水味。長杯將汽罩住,鎖住了汽的流失,同時因為啡豆表現慢熱,形成當兩者融合後,那種回甘香味可依次滲出來,再加上被鎖住的汽混為其中,形成這冷泡咖啡,無論在冷溫,咖啡滲透性以及汽的持久性都能維持,且沒有搶走任何一種元素,而是平衡地衝擊你的味蕾,首是一杯難以忘懷的冷泡咖啡。

盛惠七十,在此一個達至接近色香味俱全,再加上那典雅的環境下,付上鈔票享受時光的沉浸,冷泡珈琲的專屬洗禮,此刻頓感十分值得了。

ColdBrew     Tonic
2023-01-31
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
ColdBrew     Tonic
  • ColdBrew  Tonic
2022-12-03 934 views
This is always on my to-go list after watching MM’s story on online video sharing and social media platform. The vibes is good, cozy however very average coffee. The first staff that came over don’t know much about coffee beans when we (and the table next to us) asked about pour over options, simply asking to scan their QR code on menu (and the page wasn’t actually working) The other barista came over and help, who’s more knowledgable about their offerings.Better to come casually with less expec

Better to come casually with less expectation.
Quite a chill place to kill time though.
2022-11-04 953 views
☘️前排同屋企人响太子食完lunch 想搵個地方飲咖啡,話想嚟呢間試吓,因為佢嘅特色就係coffee shop 同whisky bar 二為一體!所以就摸到嚟呢度😜☘️間whisky bar 裝修以木和水泥作主調,燈光偏暗少少,配合個whisky bar 枱和一面放滿whisky 嘅wall, 即時覺得進入了另一個世界,好chill ! 已經有兩座客人在,其中一枱就係飲緊whisky! 我哋響高檯坐下,各自點了咖啡,叫了一個matcha cheese cake share. 咖啡水準都唔錯,個cheese cake 就有點太甜,冇乜抹茶同cheese 味!☘️本來間嘢氣氛都好寜靜好chill, 可惜被一對夫婦帶著小朋友進來後消滅了😂 因為已沒有單獨位置,佢哋只能跟那對在品酒的美女旁邊搭枱。坦白講來這里貪佢嘅寧靜,但係個小朋友從進來那刻就已經好嘈,所以最後兩位美女只能避開坐到門口! 我們當然也在這種環境下,決定避走!

Capuccino
Flat  white  /  matcha  cheese  cake

2022-10-23
$65 (Tea)
Capuccino
  • 冰咖啡
2022-10-23 724 views
今日吃完Lunch專登來這飲咖啡,這店家實行一店兩制, 日間是珈琲店, 夜間是Whisky Bar。 今次來有大人陪同,所以威士忌是無望的了。乖乖飲咖啡吧。雖然愛酒如我在Whisky Bar唔飲威士忌有點可惜,但能享受寧靜的氛圍,有點愉悅。可能是胡桃木色調的佈置令光線更加柔和,令人很放鬆。我們分別點了Cappuccino, Flat White and Cold Brew。再加一件抹茶芝士蛋糕。Cold Brew是我喜歡的味道,但如果酸度更多點會更清爽。我喜歡他用一顆大正方形的冰塊, 溶解速度慢, 保持冰凍但不會整淡咖啡。Cappuccino 跟Flat White 的咖啡味較平衡,那套杯碟好像是fire king? 很漂亮。下次找一個星期天來, 可以一次過飲咖啡和威士忌。

下次找一個星期天來, 可以一次過飲咖啡和威士忌。
2022-10-23
Tea
2022-05-02 1066 views
球場重開咗冇耐上星期大爺大少就去咗踢波⚽️而我見到咁大個☀️當然會心靈上支持佢哋我就搵個地方好好坐吓😆喺球場對面發現 @coffeeanalog.hk 經過門口覺得格調不錯就入去試吓😎一入去就俾酒架吸引🥃😍架上放滿了whisky好壯觀👍🏻我叫咗一杯Cold Brew為外面炎熱天氣降降溫❄️靜靜地坐咗個幾鐘就去接大爺大少喇☺️#heacookmama @coffeeanalog.hk
球場重開咗冇耐

就入去試吓😎

一入去就俾酒架吸引🥃😍
架上放滿了whisky
好壯觀👍🏻

我叫咗一杯Cold Brew
為外面炎熱天氣降降溫❄️
靜靜地坐咗個幾鐘
就去接大爺大少喇☺️

#heacookmama
@coffeeanalog.hk
2022-04-27 863 views
☕️ White(Iced) HKD 45好大粒嘅圓波波冰 啲冰慢慢溶 就算飲得慢都唔怕會沖淡左咖啡味🧊咖啡豆為深焙nutty風味 飲落去香醇濃郁 帶有焦香嘅味道☕️☕️ Dirty HKD 40靚分層既dirty😚第一啖飲到咖啡既香濃味 酸味唔重~再睇住佢慢慢mix埋落落牛奶到都幾治癒😂口感係由濃到淡 愈飲愈順口🤭🍰 Mystery Cake HKD 48每日限量供應唔同款式 賣哂就冇架啦🙈而💩去個日就係茶味既戚風蛋糕🍰茶味係超~重!而且蛋糕質感鬆軟 仲夾住煙韌既mochi😬好食😋
☕️ White(Iced) HKD 45

☕️ Dirty HKD 40

🍰 Mystery Cake HKD 48
2022-03-04 727 views
係太子內街嘅小店以胡桃木色傢俬為主調,店內氣氛讓人放鬆聽說早上賣咖啡,晚上變成威士忌吧「麥芽堂」店內擺放了數百支限量威士忌期待疫情過後可以感受佢嘅日與夜Mystery Cake 蛋糕是限量供應今次品嚐到焙茶戚風蛋糕蛋糕好鬆軟,微微嘅茶味內層夾住煙韌麻薯,口感很夾Flat White 店主介紹咖啡用左四地咖啡豆:蘇門答臘、危地馬拉、哥倫比亞及巴西拼配深炒屬深焙Nutty口味,咖啡味濃郁啡同奶的比例調配完美恰當口感濃厚
係太子內街嘅小店
以胡桃木色傢俬為主調,店內氣氛讓人放鬆
聽說早上賣咖啡,晚上變成威士忌吧「麥芽堂」
店內擺放了數百支限量威士忌
期待疫情過後可以感受佢嘅日與夜

蛋糕是限量供應
今次品嚐到焙茶戚風蛋糕
蛋糕好鬆軟,微微嘅茶味
內層夾住煙韌麻薯,口感很夾

店主介紹咖啡用左四地咖啡豆:
蘇門答臘、危地馬拉、哥倫比亞及巴西拼配深炒
屬深焙Nutty口味,咖啡味濃郁

啡同奶的比例調配完美恰當
口感濃厚
2022-02-23
Tea
  • FlatWhite
  • MysteryCake
2022-02-23 1176 views
生於現世,安樂談何容易。現實求之不得的,唯有在心靈培植那片淨土。太子花墟是避世桃花源,除了花香,在大街小巷裏,藏著咖啡香,靜待知音人發掘。安樂珈啡,日間是咖啡館,晚上搖身一變成小酒館。即使不能買醉,但微醺的情調,沒喝調酒也是醉了,文迪就是被這樣的氣氛引來了。咖啡走另類路線,出品自然是不賴。點了 White($40),咖啡屬深焙Nutty口味,至於熱朱古力($35)就有點甜。除了咖啡,蛋糕走「選物」路線,每日一兩款Mystery Cake($48),選擇不多但有質素保證。焙茶戚風蛋糕,內藏煙韌麻薯,十分鬆軟很對口味。這種情調,這種燈光,給予人溫暖與熱度,是難得避世的好地方。

安樂珈啡,日間是咖啡館,晚上搖身一變成小酒館。

White

熱朱古力

焙茶戚風蛋糕,內藏煙韌麻薯,十分鬆軟很對口味。
Mystery Cake

這種情調,這種燈光,給予人溫暖與熱度,是難得避世的好地方。

2022-01-02
White