2022-03-31 1871 views
Lunch time周圍去搵食已經成為左我返工唯一嘅樂趣😇平時成日都去愛琴坊食飯,不過地下嗰層實在太多人,所以我都鍾意上3樓,少人d又坐得舒服d!呢間Coffee Lover,啱晒我呢d咖啡愛好者!🌿似火探戈 $59其實佢係烤雞來的,因為即叫即焗,所以等候時間都比較長,但係絕對值得等待的!雞肉加左蜜糖 & 迷迭香一齊烤焗,除左香氣十足之外,亦嫩滑多汁,食落去好juicy!旁邊仲有薯仔及青豆伴碟,有時lunch唔想食咁多野,呢個份量對女仔來講就岩岩好喇!🌿即磨咖啡飲品係午餐包埋嘅,咖啡偏向係苦味,如果怕苦嘅話建議可以加奶&糖!整體黎講CP值不錯,絕對可以再encore👍🏻

呢間Coffee Lover,啱晒我呢d咖啡愛好者!

🌿似火探戈 $59

似火探戈

🌿即磨咖啡

整體黎講CP值不錯,絕對可以再encore👍🏻
2022-03-30
$60 (Lunch)
似火探戈
2022-01-27 953 views
大約兩個月冇光顧呢間cafe,諗住比多次機會佢,之前飲過八、九次,可能剛剛開張只有第一次好飲,印象中第一次係老闆娘冲嘅,之後再來都係新手冲,職員拉唔到花之餘,杯latte好似cappucino咁非常厚泡,因為價錢實在太便宜,所以之後都再來,當時熱latte大約$26今日再光顧一杯熱latte竟然索價$45一杯,職員話一月份加咗價,好!我就比多次機會,外面咖啡店一杯熱latte都係大約$38-$48水位,呢啲價位通常杯咖啡都唔太差和有濃濃咖啡香講返呢度杯latte,拉花不太靚,不過我對拉花冇咩要求,杯latte的確係好飲過以前,不過冇乜咖啡香,相比起外面咖啡店,呢度咁嘅環境真係價位過高,$35會合理啲,以上純粹個人意見,不喜勿插,by the way,以前同一時段上來總有幾個客,今日坐咗超過半個鐘暫時只有我一個客,可能疫情影響

熱Latte
呢間餐廳喺鴻圖中心入邊,午市去到都唔算好多人,唔使等位。位置都坐得舒服,店員態度友善,第一印象都幾唔錯嘅。鐵板焗香草雞扒配薯菜 🐔 🥔 🥬 ($55)佢嘅香草雞扒係新鮮焗起,一上枱已經聞到好香嘅香草味,切開佢嘅肉汁流晒出嚟,食落雞皮焦香,雞肉就嫩滑多汁,真係好惹味!🤩至於配菜都算新鮮,但份量真係比較少,如果可以加少少薯仔或者豌豆就更好啦!🥺Black Coffee ☕️ (餐飲)呢杯咖啡飲落唔會好苦,咖啡味香,亦都冇酸味,算係易入口,好飲!🤓。呢度嘅嘢食都唔錯,係份量比較少,如果大食嘅朋友可能就會唔夠飽喇!😆😆

鐵板焗香草雞扒配薯菜 🐔 🥔 🥬 ($55)

Black Coffee ☕️ (餐飲)

2021-10-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
2021-06-30 1023 views
❤️今日公司又有份文件要來觀塘區交收,咁做完哂嘢,當然又到咗食嘢嘅時候,子公司D同事話有間新開嘅Cafe食物同地方都唔錯,而且地方又坐得舒適,一向喜歡喝咖啡的我,反正天氣咁熱,熱到人都攰哂,一於就去食吓嘢嘆吓咖啡☕️生😀—————————-🧡🏝🏖入到去果然又真係好舒適🥳相信呢到個老闆一定好鍾意陳百強,而且更喜愛他的哥曲,所有飲品都以陳百強的歌名為飲品的命名,包括冷熱咖啡☕️🧋及冷熱特飲🍹🥤 ⋯⋯係咪真係好有feel又有heart❤️呢?————————-💛坐係到食嘢、飲嘢、真係好舒服😌每杯飲品都設有一個音樂盒,一路聽住音樂盒鈴聲,一邊飲咖啡☕️、一邊在暇思,那種靈靜又舒適的感覺、環境,就令人陶醉了🌈⛅️☄️☀️⛅️💫🌸💐又令這個無厘頭的我大發詩意😂—————————💚喜歡喝咖啡☕️的我就是「偏偏喜歡你☕」,曾經只喜歡喝檸檬🍋茶的我,喝過一口咖啡,就「突破」了自己的心,「脈博奔流」地擁向自己喜愛的咖啡☕️⋯⋯為何喝一口就愛上了,「不要問究竟」點解?清新濃香的咖啡像「蓮猗」般飄香,即使「幾分鐘的約會」也要喝一口咖啡☕️……每天早上「我愛白雲」在窗外觀看,不其然就在心裏的天上「畫出彩虹🌈」,一邊喝著心怡的咖啡☕️,曾

🧡🏝🏖入到去果然又真係好舒適🥳
係咪真係好有feel又有heart❤️呢?

————————-
💛坐係到食嘢、飲嘢、真係好舒服😌
又令這個無厘頭的我大發詩意😂

—————————
每天早上「我愛白雲」在窗外觀看,不其然就在心裏的天上「畫出彩虹🌈」,一邊喝著心怡的咖啡☕️,曾經「錯愛」了其他飲品,在這美好的時光下喝咖啡☕️⋯⋯人:「一生何求」什麼?
💜今天來到這裏「Coffee Lover Cafe」喝著一杯Mocha⋯⋯默然回味,原來喝咖啡就像「初戀」的感覺一樣,自從在「相思河畔」見了你,喝咖啡就像「等」著這種感覺!
人生「今宵多珍重」,不要「凝望」著曾經「眼淚為你流」的「再見Puppy love」。不如找一個「深愛著你」的「有了你」頓覺輕鬆寫意!………..你們不要「思想走了光」的亂想,我說的是咖啡☕️😂
———————————-
🥳無厘頭的我。用陳百強的歌名寫了一段的歌詞名稱,其實這些都是咖啡☕️的名稱,坐在這裡、一邊聽著音樂盒鈴聲,一邊享受著食物,有heart 又有feel。全因「只因有你」…….「Coffee Lover Cafe」🥳
——————————-

💛感情到老Milk tea:
💚留住夕陽Lemon tea:
🟤湯:
粟米竹笙雞蓉羹:
用竹笙做粟米🌽雞蓉羹,足料的竹笙,每一啖都是竹笙、養生之道,加入蛋花,配合了幾款食物,這碗粟米竹笙雞蓉羹實在生色不少⋯⋯好味道😋😋

🟠鐵板套餐:
香草什菜焗雞扒:
焗了的香草滲入了在雞扒內,雞扒夠香,配上番茄🍅、蔬菜🥬、就是營養,雞扒軟熟熱辣辣,皮脆肉嫩,在這優美環境下………享受
飯後嘆一杯咖啡

——————————-
「熱愛咖啡☕️的你You Need?」
「❤️I Need」
開心🥳⋯⋯簡單
———————————
2021-06-28 836 views
Coffee lover cafe(觀塘)今日落雨,同同事係觀塘近近地搵間樓上cafe午餐,有依家最hit既雲朵,舒服嘅空間,輕食健康主義。鐵板套餐香草雜菜焗雞扒配咖啡$55雞扒是新鮮嘅,唔係急凍,醃製後焗20分鐘,健康美味,雞肉滑嫩,用鐵板上保持溫度,配蕃茄仔及青豆。鮮茄雞件及蛋螺絲粉配錫蘭紅茶$39用完隻蕃茄磨碎去整嘅螺絲粉,酸酸甜甜很開胃,原隻雞蛋切片。竹笙粟米羹送咖啡及多士$33蛋花、竹笙、粟米造成嘅湯,不含有任何味精,健康指數較高。Dirty奶味較重,咖啡味濃郁,唔會苦澀。整體而言環境唔錯,空間感十足,裝修設計以植物及雲朵為主題,到下午嘅時候仲會有蛋糕出爐,咖啡嘅名全部都係用歌曲而命名,同朋友仔過嚟閑座談心都唔錯,有唔少影相打卡位。
Coffee lover cafe(觀塘)

鐵板套餐香草雜菜焗雞扒配咖啡$55

鮮茄雞件及蛋螺絲粉配錫蘭紅茶$39
用完隻蕃茄磨碎去整嘅螺絲粉,酸酸甜甜很開胃,原隻雞蛋切片。

竹笙粟米羹送咖啡及多士$33
蛋花、竹笙、粟米造成嘅湯,不含有任何味精,健康指數較高。

Dirty
奶味較重,咖啡味濃郁,唔會苦澀。

2021-06-25 410 views
第一次約朋友去呢個地方傾偈,咖啡質素唔錯,環境佈置都幾好睇,早晨時段冇咩人,非常安靜,可以專心傾偈。餐牌食物名稱都好特別,例如mocha叫初戀。地鐵站一出行一陣就到,都算易搵到!
Mocha
$30 (Breakfast)
Mocha
餐廳:Coffee Lover Cafe (觀塘)地址:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心3樓B號舖鴻圖中心3樓有一間開咗4個幾月嘅Cafe叫 Coffee Lover Cafe,同層有fitness center同教會💒,而呢間Cafe主打咖啡☕️,同時提供唔少有家一樣味道嘅食物🍴,老闆喺一個基督徒,而我之前去過中文大學敬文書院嘅coffee shop,原來就喺老闆嘅學生所開,難怪見到啲食物有種似曾相識嘅感覺啦😽Cafe用咗唔少植物同假雲朵去裝飾☁️,比人感覺舒服自在🥰,店員亦都好nice好友善,佢哋都喺老闆教咖啡班嘅學生,希望比機會佢哋喺到實習同工作👍香草什菜焗雞扒鐵板套餐 $55喺店員介紹下叫咗佢哋嘅皇牌食物——焗雞扒鐵板🤤,一上枱就已經聞到陣陣蜜糖同香草香🌿,雞扒又厚又大塊,足足成塊面咁大😆,雞皮掃上蜜糖再加上香草去焗🍯,即叫即焗,大約15分鐘就有得食。咬落多汁鮮嫩,由內至外都啱啱好熟透,焗嘅時間掌握得好好👏,唯一可以著手改善吓賣相同配菜,咁就perfect😎粟米竹笙雞蓉羹 (加$16)超足料嘅粟米竹笙羹,每啖都有一絲絲竹笙,加上雜碎嘅雞蓉同粟米🌽,口感相當豐富,味道清淡鮮甜,以竹笙味
餐廳:Coffee Lover Cafe (觀塘)
地址:觀塘巧明街94-96號鴻圖中心3樓B號舖

香草什菜焗雞扒鐵板套餐 $55

粟米竹笙雞蓉羹 (加$16)
以竹笙味較為突出,另外加上現磨黑椒粒去調味,$16抵飲🤩,呢碗羹仲配以一個旋轉木馬音樂盒🎠,見到都好開心😃

Mocha (加$6)
每款咖啡都有自己獨特嘅中文歌名😂,Mocha就叫初戀💕,出面好多Cafe都係拉花為主,而呢杯Mocha就喺用咗咖啡畫花🌸,你又有無初戀嘅感覺🤪?
2021-06-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$77 (Dinner)
  • 香草什菜焗雞扒
2021-06-22 306 views
🥢木不暇cup $59(送即磨咖啡)店員話呢款係百寶飯配五香牛𦟌同埋滷水豆腐。百寶飯不論味道定係質感都類似台灣古早味油飯。只係用料有少許唔同。除咗冬菇、蝦米,佢哋仲用咗筍塊、粟米等配料,口感更豐富。佢哋嘅八寶飯香氣十足,味道純樸但吸引。牛𦟌亦都煮得好入味,而且口感仲好軟腍。🥢鮮茄烚蛋燴螺絲粉 $39(送即磨咖啡)螺絲粉表面有大量以意大利蕃茄製成嘅茄蓉,酸甜開胃。只係香草碎未經加熱,口感太硬,香氣未能釋放到湯底。🍎冰封的心(fruit smoothies) $36🍋留住夕陽(lemon tea) $23套餐送一杯$20嘅飲品,其他就要補差價。兩杯飲品嘅名都好得意,原來全部飲品都係以陳百強嘅歌嚟命名。Fruit smoothies以新鮮蘋果製成,味道清新香甜。冇另外加入糖份,夠晒健康。🌽粟米竹笙雞蓉羹 套餐價$16湯羹有大量竹笙、粟米、蛋花,仲有少量雞肉。比起其他餐廳嘅湯羹,呢度嘅明顯冇咁鹹冇咁膩。🧀巴斯克蛋糕 $38質地香滑,而且芝士味道濃郁。完全無可挑剔。🌰栗子蛋糕 $38栗子蓉香滑唔死甜,海綿蛋糕亦都好鬆軟。只係忌廉多,栗子蓉較少。
🥢木不暇cup $59(送即磨咖啡)

🥢鮮茄烚蛋燴螺絲粉 $39(送即磨咖啡)

🍎冰封的心(fruit smoothies) $36
🍋留住夕陽(lemon tea) $23

🌽粟米竹笙雞蓉羹 套餐價$16

🧀巴斯克蛋糕 $38
質地香滑,而且芝士味道濃郁。完全無可挑剔。

🌰栗子蛋糕 $38
2021-06-21 162 views
天氣咁熱,有時都會想揾個地方坐下,傾下計。阿魚發現呢到可以比你慢慢坐下來,同朋友吹水!雖然食物款式不多,但味道真係幾唔錯!💚鐵板雞扒(55蚊)雞皮脆卜卜!雞肉好嫩!好食💚木不暇Cup(49蚊)雞扒下面有個飯!係蝦米🦐冬菇飯!好好食!好有味😍😍💚Mocha 初戀 (26蚊)💚Latte 畫出彩虹🌈(26蚊)💚Green Tea Latte 永恆的愛(30蚊)餐廳會為飲品改個名!好浪漫!每個飲品都會有一個好特別嘅裝飾!啱哂打卡!如果大家喺觀塘想揾地方飲杯野,不妨去呢到~💚Coffee Lover Cafe💚地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心3樓B號舖電話: 67002756
天氣咁熱,有時都會想揾個地方坐下,傾下計。

阿魚發現呢到可以比你慢慢坐下來,同朋友吹水!

雖然食物款式不多,但味道真係幾唔錯!

💚鐵板雞扒(55蚊)
香草什菜雞扒

雞皮脆卜卜!雞肉好嫩!好食

💚木不暇Cup(49蚊)
木不睱Cup

雞扒下面有個飯!係蝦米🦐冬菇飯!好好食!好有味😍😍

💚Mocha 初戀 (26蚊)
💚Latte 畫出彩虹🌈(26蚊)
💚Green Tea Latte 永恆的愛(30蚊)

餐廳會為飲品改個名!好浪漫!

Latte

Green  Tea  Latte

每個飲品都會有一個好特別嘅裝飾!啱哂打卡!

如果大家喺觀塘想揾地方飲杯野,不妨去呢到~

💚Coffee Lover Cafe💚
地址: 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心3樓B號舖
電話: 67002756
2021-06-09
$150 (Lunch)
香草什菜雞扒
木不睱Cup
Latte
Green  Tea  Latte
2021-06-20 113 views
今午係官塘見完客,途經鴻圖中心見到一間好特別咖啡店☕️,好奇心驅使入內一試,但發現小店今日嘅食物大部份沽清,真有點失望,不過店主友善地向我們講解,原來咖啡店是一間提供學生實習體驗店,全部店員都是他們嘅咖啡認可課程學員,希望學員可以憑自己能力日後可以開創咖啡事業,店主提我們下次可預約時間上來會有更好安排🥰🥰鮮茄雞件烚蛋燴螺絲粉旋轉木馬音樂盒,少女心十足,烚蛋健康,雞件嫩滑,濃郁鮮茄燴螺絲粉,酸酸甜甜開胃🥰🥰竹笙粟米羹+ 芝士蛋糕竹笙粟米羹較清淡,因小店食物不加味精,濃郁芝士蛋糕🍰,不太甜,口感綿密,好味😋😋深愛着你Ice cappuccino奶泡綿滑,咖啡香濃👍

鮮茄雞件烚蛋燴螺絲粉

竹笙粟米羹+ 芝士蛋糕

深愛着你Ice cappuccino
奶泡綿滑,咖啡香濃👍
2021-06-18
$60 (Tea)
2021-06-12 244 views
Coffee lover 假日同朋友約左去觀塘做蛋糕~去做蛋糕之前食個lunch醫下肚先旁邊有間大廈樓上見到叫coffee lover 既cafe / 餐廳所以就行左入去一去到見到好多靚靚白雲裝飾,同員工傾落發現依間係一間好有心既咖啡小店,員工都係咖啡培訓學校出來的❤️食物味道好看又可口木不暇cup(八寶雞飯- 個飯有冬菇蝦米好想香口,重點!個雞好滑)鐵板套餐-香草什菜雞扒,個鐵板雞扒預小小時間等佢上,果然無失望😍個雞又滑又香,個薯仔好好味 加16蚊配個竹笙雞蓉粟米湯 清爽正佢仲有自家製咖啡~ 朋友話好好味好想咖啡味又唔會苦,喜歡飲咖啡的可以試下~我怕訓唔著就飲左凍朱古力啦佢想飲品嗰時有裝飾一齊影相好文青好好睇🥰😍
Coffee lover

假日同朋友約左去觀塘做蛋糕~
去做蛋糕之前食個lunch醫下肚先
木不暇cup-  八寶雞飯
手工Coffee
鐵板套餐-  香草雞扒
2021-06-10 162 views
位於觀塘的一家樓上咖啡店,樓上的空間蠻大的,座位多,舒適的環境。顧名思義,一家為愛好咖啡的人而設的咖啡店。不妨過來品嚐一下咖啡大師的手藝。聽店員說,除了咖啡外,小店開始試試供應食物,讓客人一邊品嚐咖啡,另一邊廂也有醫肚的食物。湯羹:粟米竹笙雞蓉羹用料豐富,配搭也多元化,可加入雞粒、粟米、竹笙。粒粒粟米及雞肉粒,竹笙加添爽口感。湯羹濃稠,鮮味,蠻開胃的。菜式:香草雜菜焗雞扒 新鮮即烤焗的雞扒,雞皮掃上一層薄薄的蜜糖。配菜還有切粒薯仔、車里茄。鐵板呈上,雞扒仍然是熱的,雞肉充滿肉汁,不過沒有其他調味醬汁,只是微微的黑胡椒、鹽而已,所以味道較單寡。菜式:鮮茄雞件烚蛋燴螺絲粉 健康有益的食材,新鮮烹調。螺絲粉不會烹煮得過硬或浸得太久而變腍。湯底是番茄湯,上面放了雞件、烚雞蛋。以杯子盛裝,不過略嫌杯口太細小,滿滿的食物鋪面,要吃到下面的螺絲粉有點難度呢。飲品:綠茶拿鐵細細杯的綠茶飲品,特濃綠茶香,熱的牛奶味更突出。
顧名思義,一家為愛好咖啡的人而設的咖啡店。
湯羹:粟米竹笙雞蓉羹
用料豐富,配搭也多元化,可加入雞粒、粟米、竹笙。
菜式:香草雜菜焗雞扒
菜式:鮮茄雞件烚蛋燴螺絲粉
健康有益的食材,新鮮烹調。
飲品:綠茶拿鐵
細細杯的綠茶飲品,特濃綠茶香,熱的牛奶味更突出。
2021-06-09 121 views
呢間新開既cafe位於鴻圖中心3樓,價錢唔貴,但設計左好多打卡位,舒適自在。粟米竹笙雞蓉羹 $16大大碗粟米竹笙雞蓉羹跟餐價只需$16,材料豐富,食落啖啖竹笙、仲有粟米同埋雞肉碎,夠晒香。鮮茄雞件烚蛋燴螺絲粉 $39個餐係用杯裝的,相當可愛,擺盤都好靚,雞肉大大件,螺絲粉都好多,$39一份午餐真係抵到爛呀!🤣🤣鐵板套餐-香草雜菜焗雞扒 $55由於係成個雞扒擺落去焗,所以上菜時好熱,要小心熱親。雞扒好大塊,望落去有成半隻雞,食落唔油膩,而且都幾入味,$55一份鐵板雞扒,出邊應該搵唔到掛?😍Ice Mocha Ice Lemon Tea飲品非常有心思,有埋可愛嘅擺飾係旁邊,呢顆少女心真係要爆發啦!😍😍備註:由於全部材料都係新鮮製造,所以需要大概20-25分鐘上菜,但係可以先品嚐飲品同埋打卡。🥰🥰Coffee Lover Cafe (觀塘)觀塘巧明街94-96號鴻圖中心3樓B號舖

粟米竹笙雞蓉羹 $16

鮮茄雞件烚蛋燴螺絲粉 $39

鐵板套餐-香草雜菜焗雞扒 $55

Ice Mocha
Ice Lemon Tea

Coffee Lover Cafe (觀塘)
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心3樓B號舖
2021-06-08 164 views
呢間主打健康飲食概念, 裝修擺設都好細緻, 坐位相隔都寬鬆,所以坐得很舒服😌。咖啡餐牌的名全是陳百強的歌名,咁老闆應係佢超級fans ☺️。但我唸依家嘅年青人,唔知係歌名嘅都唔知是什麼意思🤣。#是日午餐 鮮茄雞件烚蛋燴螺絲粉,湯嘅味道唔會好濃,比較有家的味道,配是日咖啡,加錢可轉其他,友人便轉了Ice Mocho。#粟米竹笙雞蓉羹唔係用魚肚,轉左竹笙而煲嘅羹,味道更清新健康。#椒中寶賣相靚,內有火腿芝士、蛋,雞蛋仲有微微流心效果,墊底還有5種不同材料煮成的飯,旁邊加了薯仔同蕃茄作配菜,比起薯蓉仲冇咁膩添。#木不暇cup用杯隻裝的飯,睇落雖然好細份,但因內有雞肉,以及由5種不同材料煮成的飯,非常之健康。#鮮奶綠茶🍵上菜時配搭個音樂木馬,好有童真回憶☺️。

#是日午餐

#粟米竹笙雞蓉羹
唔係用魚肚,轉左竹笙而煲嘅羹,味道更清新健康。

#椒中寶

#木不暇cup
用杯隻裝的飯,睇落雖然好細份,
但因內有雞肉,以及由5種不同材料煮成的飯,非常之健康。

#鮮奶綠茶🍵
上菜時配搭個音樂木馬,好有童真
回憶☺️。
2021-06-07
2021-06-05 140 views
今日放工之後,同同事黎左哩間新開既Cafe食嘢,cafe既環境唔錯,天花板掛左好多雲朵,而且環境闊落,座位舒適,都幾啱同朋友食野傾偈。因為當日有部份食物都賣晒,所以我哋兩個都叫左鐵板雞扒套餐。🎈鐵板套餐👇🏻🐔香草雜菜焗雞扒 $55有雞扒、荷蘭豆、薯仔同蕃茄仔,雞扒都幾大塊,外皮塗上蜜糖,落單之後即時焗製,外皮香脆,咬落去都幾多肉汁,但如果配料再多啲會更好。🌽竹笙粟米羹 加$16有雞蛋、竹笙、粟米、肉碎,味道清甜。🍫Mocha初戀 $26🍵Green tea latte永恆的愛 $30Cafe既咖啡全部都用歌名命名,而餐盤上面有唔同既公仔音樂盒,方便打卡。朋友飲左Mocha,而我就飲Green tea latte,latte抹茶味香濃,唔會苦澀,味道唔錯。俾埋飲品嘅餐牌大家睇下👇🏻

因為當日有部份食物都賣晒,所以我哋兩個都叫左鐵板雞扒套餐。

🎈鐵板套餐👇🏻
🐔香草雜菜焗雞扒 $55

🌽竹笙粟米羹 加$16
有雞蛋、竹笙、粟米、肉碎,味道清甜。

🍫Mocha初戀 $26
🍵Green tea latte永恆的愛 $30

俾埋飲品嘅餐牌大家睇下👇🏻

$100 (Dinner)