2022-11-18 50 views
🚩 Coffee or Tea 〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈脆脆公司三文治 $78鍾意食腐皮卷嘅一定會鍾意食呢款三文治!口感超級豐富煙肉火腿帶愛咸香嘅味道再加埋蕃茄同埋流心蛋,增加三文治嘅濕潤度🌈 西炒意大利飯 $118超級可愛嘅造型一開始以為係意大利飯,原來係意大利米型粉食落qq彈彈,滑捋捋!另外嘅蕃茄裝住蕃茄炒蛋,仲有蝦仁添~除咗醬汁之外,原來佢碟嘅粉都係用新鮮蕃茄磨成,整體食落蕃茄味十足🌈鐵板牛柳河粉 $138類似我哋食開嘅乾炒牛河,不過精緻好多對比起出面嘅乾炒牛河佢冇咗嗰種鑊氣不過都係各有各食法,唔大影響廚師預先將青瓜,蛋絲同埋粉皮卷成一個圓碟狀上枱嘅時候先再將豉油汁倒落去值得一讚嘅係佢牛柳超級軟腍,份量都好多🌈菠蘿的海 $68好香菠蘿嘅味道,靈感原來係來自港式菠蘿油上面係用烤焗過嘅光酥餅,夾住自家製嘅菠蘿果醬同新鮮菠蘿芳香撲鼻~🌈開心好多 $58超級邪惡嘅甜品多士預先烘得香脆,再淋上開心果醬同開心果碎牛油亦都為成個甜品帶嚟少少鹹香嘅感覺🌈凍牛奶咖啡 $40啡奶比例岩岩好,飲到最尾唔會淡晒🌈椰子污糟 $45係用椰子奶做底嘅dirty雖然分層唔係做得好明顯,但飲落味道都唔錯咖
🚩 Coffee or Tea
🌈脆脆公司三文治 $78
鍾意食腐皮卷嘅一定會鍾意食呢款三文治!
口感超級豐富
煙肉火腿帶愛咸香嘅味道
再加埋蕃茄同埋流心蛋,增加三文治嘅濕潤度

🌈 西炒意大利飯 $118
超級可愛嘅造型
一開始以為係意大利飯,原來係意大利米型粉
食落qq彈彈,滑捋捋!
另外嘅蕃茄裝住蕃茄炒蛋,仲有蝦仁添~

🌈鐵板牛柳河粉 $138
類似我哋食開嘅乾炒牛河,不過精緻好多
對比起出面嘅乾炒牛河佢冇咗嗰種鑊氣
不過都係各有各食法,唔大影響
廚師預先將青瓜,蛋絲同埋粉皮卷成一個圓碟狀
上枱嘅時候先再將豉油汁倒落去

值得一讚嘅係佢牛柳超級軟腍,份量都好多

🌈菠蘿的海 $68
好香菠蘿嘅味道,靈感原來係來自港式菠蘿油
上面係用烤焗過嘅光酥餅,夾住自家製嘅菠蘿果醬同新鮮菠蘿
芳香撲鼻~

🌈開心好多 $58
超級邪惡嘅甜品
多士預先烘得香脆,再淋上開心果醬同開心果碎
牛油亦都為成個甜品帶嚟少少鹹香嘅感覺

🌈凍牛奶咖啡 $40
啡奶比例岩岩好,飲到最尾唔會淡晒

🌈椰子污糟 $45
係用椰子奶做底嘅dirty
雖然分層唔係做得好明顯,但飲落味道都唔錯
咖啡豆如果用返nutty少少拿更好
💖 Coffee or Tea (觀塘)✨觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️喺呢度感謝餐廳嘅職員,因為我嗰日唔小心刮損咗隻腳,佢哋幫我尋找膠布🙏🏻十分感謝🙏🏻我好鍾意食嘢嘅時候影相,職員又幫我拎啲花佈置🫶🏻好細心,服務好周到‼️-脆脆公司三文治🥪 $78佢個外皮好似牛角包,但係其實係炸腐皮卷,入邊包住左一隻半熟煎蛋、火腿、煙肉、蕃茄同埋車打&水牛芝士😍係邪惡版公司三文治😝因為可以拉絲🤤-西炒意大利飯🍅 $118食落個口感唔係好覺係意大利飯,睇返先知原來係咪型嘅意大利粉🤭好特別嘅口感,每粒米型粉都沾滿左醬汁,酸酸地好開胃,而且賣相好吸引㗎用咗一個蕃茄刮空咗之後入邊放咗蝦仁炒蛋🍳下面仲有少量嘅黑水欖粉末,撈埋一齊食都幾特別。-鐵板牛柳河粉🥩 $138賣相好吸引,一見到Menu就話要點!好彩冇令我失望!👍🏻職員等我哋影好相之後先會倒上特製嘅醬汁,雖然話係鐵板,但係冇將牛柳煮到過熟,食嘅時候仍然鮮嫩多汁🤤,河粉入邊有啲芽菜我自己覺得幾加分。河粉有少少焦脆,飯焦就食得多,河粉焦熟未食過,原來幾好味㗎😻-菠蘿的海🍍 $68菠蘿fans絕對不能錯過🙌🏻

💖 Coffee or Tea (觀塘)
✨觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號舖

-脆脆公司三文治🥪 $78

-西炒意大利飯🍅 $118

-鐵板牛柳河粉🥩 $138

-菠蘿的海🍍 $68

菠蘿fans絕對不能錯過🙌🏻上層係酥皮,中層夾心係菲律賓菠蘿片,然後仲有菠蘿果醬,最底嗰層就係光酥餅😍味道層次好豐富,每一層都有唔同嘅味道😍我最鍾意喺面頭嘅酥皮😌

-開心好多🌮 $58

好好食😋開心果粒,配埋開心果醬再加埋法國牛油放喺拖鞋包上,竟然一啲都唔漏😧我一個人食左3舊🤭平時我一食餐包都會撩開啲牛油,今次呢個我係完全食哂😳鹹鹹香香勁好味😏

-凍牛奶咖啡☕️ $40
-椰子污糟🥥 $45

想要繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-11-16
2022-11-12 103 views
Coffee or Tea 是港式茶餐廳與Cafe的合體,最近推出全新菜單A New Chapter,將港式餐飲文化提升至另一個層次,把傳統的經典菜式,換上風格各異兼創新的presentation,絕對有驚喜,更是IGable.顏色對比最吸引的,有這款鴛鴦蛋蛋蛋治$78,集合煎、焗、蒸、煮四種烹調方法,將雞蛋創作成不同形態與口感,面層再澆上微黏口的蛋黃漿,再加上鹹蛋黃的咸香,是我看過最具美感的蛋治。當然,這裡的咖啡也好出色,最愛flat white。我就最喜歡這款脆脆公司三文治$78,先以米紙包住餡料如蛋、火腿、煙肉、蕃茄等,並加入車打芝士及水牛芝士,外層再包上炸腐皮,香脆可口,又不會像面包那般飽滯,推介。 炒粉麵嘛,一定要試試鐵板牛柳河粉$118,最底層是炒銀芽、韭黃和洋蔥,以粉皮代替河粉,再加入日本蛋皮及意大利青瓜片捲成螺旋形,上枱一刻澆上燒汁,鑊氣十足。 半熟的燒牛柳經過鐵板加溫後,依然幼嫩多汁,創意十足。 另外一款是炒貴刁 $128, 最下層以韭黃、芽菜及火腿製成芙蓉蛋餅,上層則以水晶粉和粉皮取代河粉,增加口感;並加入以提子油、蘋果、洋蔥、香茅等提煉而成的自家製咖喱油,拌勻後,
當然,這裡的咖啡也好出色,最愛flat white。

半熟的燒牛柳經過鐵板加溫後,依然幼嫩多汁,創意十足。
另外一款是炒貴刁 $128, 最下層以韭黃、芽菜及火腿製成芙蓉蛋餅,上層則以水晶粉和粉皮取代河粉,增加口感;並加入以提子油、蘋果、洋蔥、香茅等提煉而成的自家製咖喱油,拌勻後,味道跟平常的炒貴刁沒有兩樣。
甜品是菠蘿的海$78,外形精緻,是菠蘿油的變奏版,底層用烤焗過的懷舊光酥餅;夾心是新鮮厚切的菲律賓菠蘿,底面均以自家製菠蘿果醬煨煮過;最上層則保留傳統菠蘿包酥皮,再加上風乾菠蘿片,既酥香脆口又香甜。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
好耐都冇食過煲仔飯啦,一直都好想去茶餐廳食煲仔飯🥢今日收工去觀塘Coffee or tea ☕️ 你間係西式Cafe,門口前面有長凳,晏晝可以嘆吓咖啡☕️打下卡呢間Cafe走fusion路線,每款餸菜都有意想不到嘅驚喜😳大部份都係中式嘅菜包括有煲仔飯但係mix咗西式嘅概念先叫鴛鴦蛋蛋蛋治 $78個名已經夠晒特別,賣相好igable 😍將雞蛋分成蛋白同蛋黃,好似玉子燒同埋蛋白麵包搽上用蛋黃煮成嘅蛋漿鹹蛋黃蛋漿唔會蓋過玉子同蛋白嘅味道,而且唔會好油膩,感覺新鮮😳呢款真係好特別啊,一定要試吓!另外一款鐵板牛柳河粉 $118一上枱已經非常有驚喜,牛柳河粉用鐵板上,鑊氣十足!淋上中式燒汁嘅時候,香噴噴,非常惹味值得一讚嘅係,用粉皮代替河粉,在每條加入日本蛋皮同青瓜捲起來呢一步非常花功夫👍🏻另外牛柳軟腍多汁,好好味😋甜品 波羅的海 $78感覺好似菠蘿包變咗做甜品咁樣上面係光酥餅,口感酥香脆口,夾住菠蘿,菠蘿味道甜甜地一啖食落去多種層次口感鍾意食菠蘿包嘅都可以試吓🤣🤣👍🏻呢度嘅煲仔飯真係超好味呀,拍得住傳統茶餐廳嘅水準窩蛋牛肉煲仔飯 $98師傅用先蒸後燒方法煮煲仔飯飯底,令飯焦更加香口😍🤤而且免治牛肉口
好耐都冇食過煲仔飯啦,一直都好想去茶餐廳食煲仔飯🥢
今日收工去觀塘Coffee or tea ☕️

大部份都係中式嘅菜包括有煲仔飯但係mix咗西式嘅概念

先叫鴛鴦蛋蛋蛋治 $78
個名已經夠晒特別,賣相好igable 😍
將雞蛋分成蛋白同蛋黃,好似玉子燒同埋蛋白
麵包搽上用蛋黃煮成嘅蛋漿
呢款真係好特別啊,一定要試吓!

另外一款鐵板牛柳河粉 $118
一上枱已經非常有驚喜,牛柳河粉用鐵板上,鑊氣十足!
淋上中式燒汁嘅時候,香噴噴,非常惹味
呢一步非常花功夫👍🏻
另外牛柳軟腍多汁,好好味😋

甜品 波羅的海 $78
感覺好似菠蘿包變咗做甜品咁樣
上面係光酥餅,口感酥香脆口,夾住菠蘿,菠蘿味道甜甜地
一啖食落去多種層次口感
鍾意食菠蘿包嘅都可以試吓🤣🤣👍🏻

呢度嘅煲仔飯真係超好味呀,拍得住傳統茶餐廳嘅水準
窩蛋牛肉煲仔飯 $98
師傅用先蒸後燒方法煮煲仔飯飯底,令飯焦更加香口😍🤤
而且免治牛肉口感好滑,同蛋、醬酒拌勻
好味到停唔到口!
暫時喺我食過最好食嘅煲仔飯!

另外香橙抹茶有驚喜
飲品底係橙汁,加入抹茶粉
味道幾新鮮特別🍵

Coffee or Tea
觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號舖

2022-11-06 88 views
唔知你記唔記得我曾經介紹過呢間coffee or tea?個間環境完全唔似係觀塘嘅cafe,坐係餐廳外邊位置真心有個舒適感,好有外國風情。佢地推出左新餐單a new chapter。脆脆公司三文治、鴛鴦蛋蛋蛋治、西炒意大利飯、鐵板牛柳河粉、炒貴刁,菠蘿油,相信全部都係你耳熟能詳嘅食物,但係你睇相你完全諗唔到呢間茶餐廳可以將呢啲食物玩到咁靚,基本上都係女士最愛的打卡感覺,最重要係觀塘完全冇呢類嘅餐廳,就算你係外區人,見到呢啲食物相都會特登過嚟打卡。由於個人太貪心嘅關係,嗰日基本上試咗大部份新menu嘅食物,我自己最鍾意西炒飯,嗰個番茄造型已經一絕,再加埋用上意大利米炒嘅飯,口感同平時嘅西炒飯真係冇乜大分別,另外一個番茄包住嘅係滑滑嘅蛋炒蝦仁。你以為得個靚字?黑色嘅粉末原來係低溫焗爐整咗一晚嘅新鮮番茄加黑水欖磨成粉,唔聽佢哋介紹,真係唔知原來咁講究。第二最愛一定係呢個蛋治,同我最愛嘅六本木咖啡個樣差唔多,好日式feel,有齊煎、焗、蒸、煮四種方法,日本雞蛋,中間分別夾著厚玉子燒和焗蛋白,加上低溫慢煮的蛋漿,同先蒸後焗的鹹蛋黃,個口味都幾好。另一個快捷嘅選擇一定係公司三文治,但係呢個公司三文

另一個快捷嘅選擇一定係公司三文治,但係呢個公司三文治唔係用麵包包住個餡料,反而係用米紙。蛋、火腿、煙肉、蕃茄,加上車打芝士增添香氣,水牛芝士就拉絲效果,外表焗炸腐皮,自家醬汁強有日式鰻魚汁香,口感好特別。

之後佢兩個主食,一個係炒貴刁一個係鐵板牛柳絲炒河。炒貴刁用上係水晶粉和粉皮,咖喱就有用提子油、蘋果、洋蔥、香茅等整出黎,加上白蝦仁,下層係韭黃、芽菜及火腿製成芙蓉蛋餅,靚得黎又好食。

乾炒牛河個感覺又係搶眼,鐵板上當然鑊氣夠,個燒牛柳係最好食,加上炒銀芽、韭黃和洋蔥,又係以粉皮代替河粉,加左日本蛋皮捲起來,個醬油絕對同你食過嘅唔同,唔油而又好食。

菠蘿的海當然係菠蘿油,底層光酥餅對比平時嘅分別脆得多加上厚切菲律賓菠蘿,仲有菠蘿果醬煨煮 3 分半鐘,飽個皮雖然唔係熱辣辣,但傳統菠蘿包皮加左法國發酵牛油及風乾菠蘿片,你淨係見到嗰個複雜性你大概都估到間餐廳係幾講究。

飲品佢就冇新貨,都係果幾杯打卡野,基本上,為咗新餐單都已經值得再黎。
2022-11-04 45 views
早排去咗位於觀塘嘅"Coffee or Tea",餐廳菜式好特別,結合茶餐廳及Cafe元素,將經典港式菜式由外到內重新包裝,唔止樣靚味道都好正。😊鴛鴦蛋蛋蛋治呢個蛋治真係非一般架,用齊煎、焗、蒸、煮4種烹調方法。中間夾著兩款餡料,分別係又厚又軟熟嘅玉子燒同焗蛋白,而上面嘅麵包淋咗蛋漿,同時食到咸香嘅鹹蛋黃,幾有趣喎!👍脆脆公司三文治呢個真係好好食,用炸腐皮包住蛋、火腿、芝士及蕃茄等餡料,口感非常豐富,外脆內軟,加上甜甜地帶少少辣味嘅醬汁,成件事好邪惡但都忍唔住食咗大半份!😋😋西炒意大利飯幾喜歡佢嘅賣相,兩大個原隻蕃茄好可愛,一邊係裝住將炒好嘅意大利米形粉,另一隻係裝住滑蛋蝦仁,醬汁酸酸甜甜好開胃,蕃茄好juicy好夾呢道菜,而蕃茄下面有啲黑色粉粒,其實係用新鮮蕃茄及黑水欖做成,配埋嚟食令味道多個層次,成個菜式無論賣相,配搭都幾有新意。👍😊菠蘿的海呢個甜品真係不能錯過!佢其實係變奏版嘅菠蘿油,外型好吸引,中間果層厚厚嘅菠蘿扒真係好甜好juicy,再加上自家製菠蘿果醬將佢再level up咗,而夾住菠蘿嘅其實係烤焗過嘅光酥餅,非常酥脆,好好食呀!❤️❤️香橙抹茶完全無諗過橙同抹茶可以放埋一齊,

香橙抹茶
完全無諗過橙同抹茶可以放埋一齊,呢杯飲品有濃香抹茶味之餘仲帶甜酸嘅橙香,好有驚喜喎!☺️☺️
2022-11-01
$180 (Dinner)
2022-11-02 45 views
老婆大人一早已經話我知觀塘嗰間 Coffee or Tea啲嘢好好食,有次喺附近開工自己一條友走去食咗個勁正嘅麻婆豆腐飯,喱日收早去咗apm買手機梗係乘機同埋老婆大人再去開飯啦。間鋪地址喺裕民坊YM²但門口係喺協和街嗰邊,喺觀塘港鐵站識行嘅話穿商場過如果唔識穿過小巴站有條扶手電梯一上轉右就好易揾到。上次食得鬼口咁擒青都冇好好影吓喱道嘅環境,今日他他條條睇原來裝修都幾骨子吓,牆上面擺咗好多舊觀塘嘅明信片後生時嘅回憶即刻返晒嚟。先整杯嘢飲喱道有好多咖啡揀不過我唔好,見到有肥仔水凍榛子朱古力奶就嚟杯增吓肥先,飲落好香滑朱古力味濃最正嘅係唔會好甜好漏掂喎。老婆大人就揀咗橙伯爵冰茶,伙記話可以整到啲啲甜啱晒唔like飲甜嘢嘅佢。好鬼肚餓叫兩個包食住先,喱個叫脆脆公司三文治,入面的料就係正常公司三文治嗰啲餡,即係火腿、煙肉、番茄、芝士同埋雞蛋呀咁,特別咗在外殼係用炸腐皮米紙嚟整不過都有麵包粒跟番原著,一啖咬落去脆卜卜質地好鬼過癮,同埋唔會好頂肚咁咪可以食多幾樣嘢囉!喱件笨唔係蛋糕佢實情係件鴛鴦蛋蛋蛋治,睇佢個樣就知有幾難整,聽講要用齊煎、焗、蒸、煮先搞得掂,喱件嘢真係要㗳真啲先得。用咗日本蛋嚟整中

用咗日本蛋嚟整中間嘅玉子燒同埋焗蛋白,面頭嘅多士淋咗慢煮蛋漿仲有鹹蛋黃,食落口感同埋味道真係零舍唔同喱78蚊抵比。

因為我唔鍾意食意大利粉,所以老婆大人特登叫咗個西炒意大利飯嚟陰我,嚟到見到成個番茄用到盡個樣又幾靚仔喎!炒飯原來係米意粉不過用咗意大利飯嘅煮法,食落滑嘟嘟又有番茄嘅酸香味都幾好食。

另一邊個番茄殼就放咗滑蛋炒蝦仁又幾盞鬼喎!碟底仲有啲粉原來係用新鮮番茄同埋黑水欖整出嚟嘅,可以撈埋一齊食咁就有多啲唔同嘅味道。

至於我喇喎梗係食最like嘅牛牛啦!喱個係鐵板牛柳河粉嚟到先至落個中式燒汁,吱吱聲又煙霧迷漫咁好鬼有氣氛架。

喱個鐵板牛柳河粉仲搞嘢,河粉用咗條粉皮代替河粉,仲加埋蛋皮同埋意大利青瓜之後卷到好似洋蔥咁樣,撈埋啲真洋蔥同芽菜食又幾好味喎。

牛肉呢就用咗燒牛柳食落又香又軟仲好有肉味添,新穎得嚟唔止得個樣真係好食架。

老婆大人平時同我食飯多數唔會叫甜品,不過喱日見到佢嘅情人菠蘿咁就失守咗喇嘿嘿!即係我又要包底啦唔緊要男人嚟架嘛應承得一定會負責任,引到佢嘅就係喱隻菠蘿的海喇!

睇落有啲似菠蘿油不過分別好大吓,首先佢係有件用果醬煮過真菠蘿喺中間,上下層轉咗用脆卜卜嘅光酥餅代替麵包,面頭再擺咗啲菠蘿包碎碎,仲有件牛油同埋風乾菠蘿片,賣件甜品啫都咁鬼有諗頭抵我老婆大人對喱間嘢讚不絕口。

原來入面仲有菠蘿醬食落去甜甜酸酸咁又鬆又脆真係正架喎,食完飽到上心口如果唔係真想嘆埋煲仔飯呀。

Coffee or Tea

電話:26181180

地址:觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號舖
2022-10-26
Dinner
🌟餐廳:Coffee or Tea📍地址:觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號舖💰價位:~$50 - $100⏰營業時間:星期一至日 09:00 - 21:00📱電話:2618 1180終於放假啦🙆🏻‍♀️ 🙆🏻‍♀️約咗個friend係觀塘食lunch順便做treatment 😎經過裕民坊YM²比呢間歐陸式風格既Cafe吸引住😍一於試下先💁🏻‍♀️餐廳以白色為主調,一入門口已經聞到濃濃咖啡烘焙香☕將港式茶餐廳美食融合西式烹調手法,推出一系列創意fusion 茶式,好吸引💡———————————————————🔹鴛鴦蛋蛋蛋治賣相猶如藝術品,一上枱即刻相機食先📸呢款賣相咁可愛既蛋治有齊四款烹調手法❇️煎玉子、焗蛋白、蒸咸蛋黃、低溫慢煮蛋漿,配以鬆軟厚多士,啖啖蛋香,蛋控必試‼️———————————————————🔹脆脆公司三文治另一款創意之作🔥以米紙及炸腐皮包住蛋、火腿煙肉、蕃茄等傳統港式公司三文治配料,加上超邪惡拉絲水牛芝士,層次感十足,香脆可口😋😋———————————————————🔹西炒意大利飯一款炒飯,匯聚兩款經典茶餐廳菜式😮餐廳以原個大蕃茄為基調,一個把蕃茄肉刮空,裝滿滑蛋炒蝦
🌟餐廳:Coffee or Tea
📍地址:觀塘協和街33號裕民坊YM² 1樓101號舖
💰價位:~$50 - $100
⏰營業時間:星期一至日 09:00 - 21:00
📱電話:2618 1180

餐廳以白色為主調,一入門口已經聞到濃濃咖啡烘焙香☕

🔹鴛鴦蛋蛋蛋治

🔹脆脆公司三文治

🔹西炒意大利飯
一款炒飯,匯聚兩款經典茶餐廳菜式😮
餐廳以原個大蕃茄為基調,一個把蕃茄肉刮空,裝滿滑蛋炒蝦仁💁🏻‍♀️ 另一邊以蕃茄肉,加上意大利米形粉,煮成Risotto😆每粒飯都沾滿濃濃蕃茄醬汁,酸酸甜甜,醒神開胃💡

🔹炒貴刁
上菜個時我仲以為係法式檸檬撻🤣🤣賣相好elegant😚
餐廳以韭黃、芽菜及火腿製作成芙蓉蛋餅作下層,上層以水晶粉皮取代傳統河粉,再以自家制咖哩醬混合蝦仁炒成,比傳統炒貴刁更健康,更惹味💕

🔹烏龍鴛鴦
1款中西合壁既特色飲品🤟🏻
以汽泡代替花奶,將烏龍茶結合咖啡,入口醇滑,啖啖茶香夾雜咖啡炭培香味,必試🔥‼️

🔹Latte
面頭拉花超靚!!入口香醇奶滑,味道濃郁順喉☕

🔹開心好多
咸香既牛油及濃郁既開心果醬配上意式拖鞋包,外脆內軟🌟

🔹西多士
升級版西多士💁🏻‍♀️以日式pancake取代麵包,配上焦糖香蕉,蜜糖及忌廉,夠哂邪惡😋

🔹椰子狂熱
用意大利芝士及椰奶,取代傳統忌廉,再釀入新鮮焗製法包,淡淡椰香, 伴咖啡一流🤪

🔹菠蘿的海
靈感來自傳統港式菠蘿油,底層以烤焗過之光酥餅製作,中間加上新鮮厚切菠蘿、自家製菠蘿果醬及牛油,好酥脆好有層次😍😍

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳各種菜式好創新咁融合傳統港式茶餐廳風味及西式烹調手法,而且食物賣相猶如一件件藝術品,好味之餘打卡亦一流。唔單止主食,餐廳嘅烘焙咖啡及甜品都花盡心思,賣相精緻🎉

食到好飽飽好滿足❣️❣️仲有焗飯、煲仔飯等港式茶餐廳名作,真係要搵多幾日先可以嚟試盡所有食物😚😆

Lunch
2022-10-31 44 views
Coffee bean is good. Fruity but not overwhelm. New toast is very creative with traditional toast topped with egg yolk and salted egg, then stacked on top of egg white and egg yolk cubes. Love it
Love it
2022-10-31 110 views
觀塘裕民坊地下嘅Cafe食物反傳統將茶餐廳菜式活化升級融入Cafe中!店內有度懷舊鐵閘,雕上店名,牆上更放滿香港明信片,門外仲有木長椅,室內以溫柔燈光木系桌椅為主。🍳鴛鴦蛋蛋蛋治 Egg Sandwich $78面層同底層喺浸滿蛋漿嘅三文治🤩中間夾著厚玉子燒同焗蛋白~超厚身好彈牙!將蛋治用齊煎、焗、蒸、煮、四種烹調手法製作出不同形態同口感嘅蛋治😆🥪脆脆公司三文治 Crispy Club Sandwich $78有4舊脆脆三文治~外層喺超級脆😝中間夾喺蛋塊、火腿、煙肉同蕃茄,外層原來用上米紙及焗炸腐皮包著所有餡料,加上自家製醬汁,外脆內軟嘅公司三文治~☁️雲朵鹹牛肉及餐肉蛋多士(意式拖鞋麵包) $68Corned Beef & Luncheon Meat Ciabatta with Egg 雲超級靚啊☁️食落去空氣感~底部喺幼滑嘅鹹牛肉及餐肉蛋慕絲,又幾特別~雲朵採用真空慢煮將蛋黃煮熟、蛋白用焗爐烤成雲朵模樣~🍄黑松露大啡菇多士(酸種麵包) $68Truffled Mushroom Toast (Sourdough Bread)表面有隻溏心蛋,加上蛋沙律黑松露醬喺酸種麵包表面,配上大啡菇,L
觀塘裕民坊地下嘅Cafe食物反傳統
🍳鴛鴦蛋蛋蛋治 Egg Sandwich $78
☁️雲朵鹹牛肉及餐肉蛋多士(意式拖鞋麵包) $68
🍄黑松露大啡菇多士(酸種麵包) $68
表面有隻溏心蛋,加上蛋沙律黑松露醬喺酸種麵包表面,配上大啡菇,Lunch食一個都夠哂飽~
主食:

🔥炒貴刁 Char Kway Teow $128
分為上下兩層,上層喺水晶粉同粉皮作為河粉,底層喺芙蓉蛋餅有齊韭黃、芽菜及火腿,加上自家製咖喱,味道超香濃又惹味~仲有啖啖白蝦仁~
炒貴刁
🍅西炒意大利飯 Hong Kong-Style West-ern Fried Rice $118
原隻蕃茄造型勁得意啊😆呢個西炒飯有2大個蕃茄🍅第1個蕃茄用咗意大利米形粉,以Risotto烹調方法處理,每顆飯粒沾滿濃濃醬汁,味道酸酸甜甜咁🍅 第2個蕃茄挖空果肉配上滑蛋炒蝦仁;蕃茄底下粉末,分別是以68度低溫爐焗一整晚再磨成粉的新鮮蕃茄和黑水欖,蕃茄與黑水欖的味道非常配合,醒神開胃
西炒意大利飯
🥘鐵板牛柳河粉 Rice Noodles with Beef $138
以鐵板上枱,淋上醬汁吱咋聲起。鑊氣十足🔥 螺旋形造型好特別!上層喺粉皮燒牛柳軟腍多汁,底下喺炒銀芽、韭黃和洋蔥,中間加咗日本蛋皮及意大利青瓜片捲,好有另類河粉FEEL~
🍚🔥臘腸潤腸法國烏魚子煲仔飯 $108
Chinese Sausage & Bottarga Rice
估唔到Cafe都有煲仔飯!個底仲有少少飯焦,飯粒粒分明帶脆身~散發著陣陣臘腸潤腸香味,加入法國烏魚子,超香濃~
臘腸潤腸法國烏魚子煲仔飯
甜品時間:

🍍菠蘿的海 $78
稱之為變奏版菠蘿油,表層喺菠蘿包嘅酥皮,中間喺新鮮厚切菲律賓菠蘿肉,底層烤焗過嘅懷舊光酥餅,酥香脆口🍍菠蘿味道濃郁滿滿~
🥪開心好多 Pistachio Ciabatta $58
表面有粒粒開心果~配上牛油同牛油果醬,底部喺帶微脆嘅意式拖鞋包多士💚滿滿開心果味道~
開心好多
🫔西多士 French Toast $68
有2舊三角形嘅西多士,採用日本Pancake慢煮技巧製成,口感鬆軟,表面有脆脆焦糖香蕉、蜜糖同忌廉,香日合壁嘅一個西多士~
🥥椰子狂熱 Coconut Cream Bun $58
🥖將法包做成外脆內軟,外層有大量椰絲,中間軟芝士加上椰奶忌廉,口感輕盈不油膩
椰子狂熱
🥥Cappuccino $40
☕草泥馬拉花太可愛了~
Lunch
臘腸潤腸法國烏魚子煲仔飯
開心好多
椰子狂熱
  • 椰子污糟
我跟車爸爸其實很喜歡吃茶記但坊間的店子可謂良莠不齊!而我就特別喜歡位於觀塘一間集港式茶餐廳與Café一體的小店,因為那兒經常也有驚喜的創新美食推出絕對是間高質的店子。說的就是位於觀塘裕民坊YM²的Coffee or Tea,剛剛又推出了A New Chapter全新菜式,這夜趁車爸爸收早便跟他一起去試新嘢。餐廳的裝潢一點也不似茶餐廳我覺得比較像Café很有格調,室內以黑白灰色作主調但又裝上一道舊式的鐵閘還有不少當區的明信片,西式格局中暗藏舊日港式情懷挺有意思的佈局。先看看餐牌新推出的A New Chapter有什麼正菜式!內裡有不少新菜式光看賣相完全想像不到是什麼東東,店家的創意和心思真心令我拜服。很多新菜式也想試可惜胃得兩個只好吃這一檯!大家看賣相可知我們究竟點了什麼美食嗎?先介紹飲品車爸爸這夜童心未泯竟然選上凍榛子朱古力奶$40,見他喝得滿足的樣子蠻可愛耶!而我則選了橙伯爵冰茶$35以我喜歡的伯爵茶作底加入了鮮橙,味道挺匹配而且只有微微的甜我鍾意啊~大家是否心想我們為什麼正餐末吃就先食甜品?貌似芒果蛋糕的它其實是件鴛鴦蛋蛋蛋治$78,是否令大家有點意想不到呢!!廚師究竟是如何將蛋治

廚師究竟是如何將蛋治弄成像甜品般貌美!這個蛋治原來用齊了煎、焗、蒸、煮四種的烹調方法來炮製,先說用料選的是日本雞蛋中間分別夾上厚玉子燒和焗蛋白,上層淋上以65度低溫慢煮的蛋漿再配襯先蒸後焗的鹹蛋黃,這樣的烹煮方法複習得太過份了吧!

說到這麼厲害究竟味道又如何呢!首先絕對沒可能一口吃下所以要優雅地用刀叉來品嚐,甜美的玉子燒和清香的焗蛋白口感很嫩溜,多士上的鹹蛋黃和蛋漿味道甘香很可口,配上了點點青檸皮吃下口感和味道也令我很難忘,而且還十分飽肚想試的女生記得帶位*David*來一起分享喔!

然後這客脆脆公司三文治$78也不是省油燈,相信大家也吃過茶餐廳的公司三文治吧!但這份三文治用的不是傳統麵包而是用上米紙來製作,這製法的公司三文治實在太出人意表喇!

外層以香脆炸腐皮米紙包裹著蛋、火腿、煙肉、番茄等食材,還加有鹹香的車打芝士及有拉絲效果的水牛芝士,最後淋上以千島醬、南非辣醬、百里香、日式鰻魚汁所調配而成的自家醬汁,配襯香脆的麵包粒吃下帶出多重口感,愛吃香口炸物的您真是不容錯過喔。

熟悉我的朋友也知道我是個番茄迷,所以一見到這個西炒意大利飯$128已認定要吃它!原隻番茄上檯賣相很精緻,所謂的西炒飯其實是米形意粉以Risotto的烹調方法煮成,酸酸甜甜的醬汁將米意粉緊緊抱著吃下口感香滑,另以番茄作盛器放上滑蛋炒蝦仁也太可愛了吧!墊底還有些非常特別的粉末分別是餐廳特製的新鮮番茄和黑水欖粉末,能令這個西炒意大利飯的味道更上一層樓。

車爸爸則選了鐵板牛柳河粉$118,來到時看見完全不是平常的乾炒牛河模樣,用了熱騰騰的鐵板上檯然後淋上中式燒汁鑊氣十足,燒牛柳質地淋滑有肉香令車爸爸吃得讚不絕口,最頂癮的是以粉皮代替了河粉再加入蛋皮、意大利青瓜片將它們捲起來,然後連同墊底的銀芽、韭黃及洋蔥拌勻燒汁來享用真是超級惹味,比起吃真河粉的感覺健康得多呢。

最後本來不會出現的甜品也因為菠蘿而點上了!就是這個菠蘿的海$78一看賣相便知以港式菠蘿油為藍本,Coffee or Tea將它華麗變身成為一件超有特色的甜點。

底層用的是我小時候愛吃的酥脆光酥餅,夾心是以自家製菠蘿果醬煮過的厚切新鮮菠蘿,而面層則佈滿傳統菠蘿包的酥皮再襯上邪惡牛油及風乾菠蘿片,內裡更有甜蜜的菠蘿醬吃下去口感香脆鬆化之餘又多汁,這個菠蘿的海真的非常有個性兼好味道。

除了A New Chapter全新菜式外還見到生鐵煲仔飯再次出場,尤記得去年吃過幾款中西合璧超有特色的煲仔飯勁好味,可惜已沒有胃納的我倆今次未能品嚐唯有等下次再跟車爸爸去吃啦。
2022-10-26
Dinner
呢間係咖啡店同茶餐廳合體😂食物以輕食為主,👩🏻‍🌾有啲肚餓就入咗去醫肚~~◽️豉椒蛋三文治🥪包烘至乾脆,蛋夠厚實得嚟唔會老,半生熟恰到好處,未食就已經滲出淡淡的豉椒味,原來豉椒醬搽在三文治上,估唔到又幾夾喎衰鬼,欣賞有創意🤓。👩🏻‍🌾本來想揀蔥花蛋,但係見到啲咁特別嘅無理由唔試下ma~~◾️Cappuccino (熱)☕️奶味較重,奶泡都挺身,飲到底仲keep到,拉花都好靚,跟餐嚟講價錢合理。✨有啲飲品都幾特別,可惜當日無供應,有機會大家可以嗌下😂✨✨門口係打卡位,文青木系風,室內裝潢加入了昔日裕民坊的元素✨
✨雲朵多士係打卡必嗌✨服務方面,店員好殷勤主動,感覺幾好。但係如果唔熟地理位置會比較難搵,👩🏻‍🌾搵咗好耐😂。經商場的話,見到匯豐,隔離條扶手電梯轉左出去就到架喇!

◽️豉椒蛋三文治🥪
豉椒蛋三文治
◾️Cappuccino (熱)☕️
Cappuccino
✨有啲飲品都幾特別,可惜當日無供應,有機會大家可以嗌下😂✨
✨雲朵多士係打卡必嗌✨

2022-08-13
$60 (Lunch)
豉椒蛋三文治
2022-10-19 109 views
"♡#🐽Coffee or Tea-係道行下 發覺原來係一條野食街😙當時太大雨就揀左一間是嘅餐廳 發覺佢嘅野食真係又平又好味😋-滑蛋吉列雞扒丼 以一個便當黎講真係好抵🥰飯餸足料之餘仲好好味 個蛋好滑😆撈落啲飯到真係好襯😋啲雞扒都揸得好脆 而且食落唔會覺得好油膩 整體來講真係好好食😝-吉列炸蝦豬扒定食 依個定食包咗一碗麵豉湯同一碗白飯 所有嘢都好新鮮好脆🤓個蝦好大隻 啲豬扒都好足份量😍希望個豬扒啲炸粉可以少番啲就好啦😣整體黎講真係非常好味同埋好抵食🤤-評分表 (5個🐽為滿分)好食指數:🐽🐽🐽🐽環境衛生:🐽🐽🐽🐽服務態度:🐽🐽推介指數:🐽🐽🐽🐽-p.s. 近期成日都會好大雨😞大家記得帶返把遮☂️-
"♡
#🐽Coffee or Tea
滑蛋吉列雞扒丼
吉列炸蝦豬扒定食
評分表 (5個🐽為滿分)
好食指數:🐽🐽🐽🐽
環境衛生:🐽🐽🐽🐽
服務態度:🐽🐽
推介指數:🐽🐽🐽🐽
p.s. 近期成日都會好大雨😞大家記得帶返把遮☂️
2022-10-17 81 views
"久違了的食tea時間......在晚市堂食仍未恢復下,看來很多食客的在下午茶時段已經要趕及吃飯類的正餐了。這家「咖啡室」的tea set質素也頗不錯,吉列魚和豬扒也是熱辣辣,特別推薦他們的紅豆冰,豆多口感亦很綿─常餐A 火腿奄列+牛油多士麵底: 通粉配料: 沙嗲牛肉飲品: 檸檬茶 (熱)好抵食💁🏻‍♀️🙆🏻‍♀️─🍴Coffee or Tea📍 观塘协和街33号裕民坊YM² 1楼101号舖─
"久違了的食tea時間......

常餐A 火腿奄列+牛油多士
麵底: 通粉
配料: 沙嗲牛肉
飲品: 檸檬茶 (熱)
好抵食💁🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

🍴Coffee or Tea
📍 观塘协和街33号裕民坊YM² 1楼101号舖
2022-09-30 141 views
個人本身唔鐘意入口帶酸嘅咖啡,呢間嘅咖啡幾順口溫和,聞落去亦重咖啡豆香,讚!個甜品唔係死甜,外脆內軟,就算隔左一段時間先食都仲係脆。當然即整即食個口感係最好。環境還可以,外面嘅建築顯得呢間Cafe有啲格格不入,不過論內裡環境尚算舒服。服務態度估唔到都唔錯,唔會黑口黑面,其他客走都比足禮貌,主動問客有咩需要同觀察到客人需要咩,喺香港係少數食店先有嘅態度,不過可能2點食無乜客先有啲咁優質嘅服務,抵讚!
2022-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)