So, I haven't been around these place in ages, but I thought, hey, let's go grab a quick caffeine fix. Well, my encounter with the staff was over before I could even say "latte." And I couldn't help but wonder, why the heck am I dropping 43 HKD here? Is it for the exquisite experience of suffering and humiliation? 'Cause let me tell you, their attitudes are more powerful than Thanos's finger snap. They can obliterate a whopping 90 percent of your happiness in no time flat. I mean, seriously, when it comes to service, Hong Kong never fails to disappoint, and this place just hit a whole new low. So, congrats to them, I guess!
2023-12-15 1120 views
灣仔由東走到西都存在好多間coffee shop無乜特別揀邊間試過靜靜地坐低飲返杯通常都係連鎖咖啡店grab n go但有次趁清晨有個空檔去左車多過人的謝菲道暫時都無乜café開得早但coffeelin開7:30am俾清一色孔雀綠的裝潢及咖啡味吸引餐廳幾全部都係高檯高櫈有時候坐高檯係會唔舒服不過襯返餐廳個feel都OK店內有好多打卡位例如有塊招牌鏡帶點復古味道☕️咖啡偏酸味多點喜歡Nutty的我也能接受希望下次有時間試埋個Panini啦
灣仔由東走到西

☕️咖啡偏酸味多點
喜歡Nutty的我也能接受
希望下次有時間試埋個Panini啦
2023-11-21 698 views
I had really poor experience for once in this wanchai branch, ordered the same sandwich but had it take away, looking super poor and wasn’t presented properly comparing to my last good experience for dine in from the branch in high street. Very disappointed and the staff at cashier was pretty rude. I only mentioned her I was ready to take away the sandwich after finishing my coffee, she was anxiously telling me - we had to spend time to get the sandwich out from the oven!! I was shocked as I onl
Very disappointed and the staff at cashier was pretty rude. I only mentioned her I was ready to take away the sandwich after finishing my coffee, she was anxiously telling me - we had to spend time to get the sandwich out from the oven!! I was shocked as I only told her I was ready to get my food but didn’t expect her to loose temper like that to a regular customer from high street branch. Horrible and there was big difference between this wanchai branch and high street branch for the same coffeelin!!
2023-11-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2023-09-14 919 views
三位店員態度好有問題,黎食飯好似阻住佢地咁。講嘢d尾音向上飄,好似俾人串緊咁,完全冇禮貌。由行入鋪頭嗰刻好似已經得罪佢地。食飯時間仲要完全唔忙,成間鋪頭得我同另一位客人。
2023-09-14
2023-07-16 1293 views
一直都想試Coffeelin係跑馬地分店嘅咖啡,可惜一直未有機會。今次係灣仔附近做野就過嚟Coffeelin Espresso買個意式三文治套餐外賣 - Italian Combo (Any Italian Sandwich / Italian Toastie +$25 for 1 drink)。❈ 火腿佐雞乾肉醬配布里芝士意式三文治 Riva Italian sandwich HK$82呢個意式三文治叫Riva Italian Sandwich, 火腿佐雞乾肉醬配布里芝士。三文治即叫即做,除左將餡料夾係麵包中間,店員仲會烘熱包面令到包面又熱又脆,非常好。呢個三文治搽咗佐雞乾肉醬,令到三文治嘅味道冇咁單調同清淡,值得一試。❈ 卡布奇諾 Cappuccino HK$25(套餐價)呢度外賣杯比較大,所以我特別order左少奶,因為唔想飲嘅時候奶味蓋過咖啡味。

Riva Italian sandwich

❈ 卡布奇諾 Cappuccino HK$25(套餐價)

2023-03-18
Riva Italian sandwich
2023-03-26 1352 views
位於灣仔謝斐道的cafe,以綠色為主色調,十分eyecatching,一眼就能望見✨餐廳佈置簡約,光猛清潔,倚牆木桌椅子,可容十多人,近門口位置設置咖啡機及開放式廚房~🍝紅酒汁鴨肉寬麵 $88 (意粉配飲品$93)賣相非常討好,麵條軟硬度適中,帶點咬口鴨肉份量算多,肉味香濃,肉醬汁加了芝士味濃郁,但紅酒汁味不算突出🥪風乾火腿茄子配布拉塔芝士羅勒醬三文治 $55 (三文治/多士+$25配飲品)三文治新鮮做好,用了意大利法包做,外層烘得金黃焦脆,外脆內軟,口感一流半溶芝士加上咸啫適中風乾火腿,甘香十足小編原本是點了辣肉腸,但給了茄子,茄子超級濃味,剛巧小編不吃茄子,大減分👎🏽🍰巴斯克芝士蛋糕 $45頂部及邊緣對比原版不算燶,但入口軟綿,Creamy而不滯芝士味好濃郁,吃起上來很香口但不會太甜☕️Dirty $40奶香順滑,但用的奶比外面的咖啡店較甜☕️Iced Black $40比外面的咖啡店較不苦不酸-總體評分-環境:7/10 (高椅沒有太舒適)食物:8/10 服務:6.5/10 (落錯order扣了分)抵食:8.5/10 (高CP值!)Coffeelin Espresso📍灣仔謝斐道104

🍝紅酒汁鴨肉寬麵 $88 (意粉配飲品$93)
賣相非常討好,麵條軟硬度適中,帶點咬口

半溶芝士加上咸啫適中風乾火腿,甘香十足

🍰巴斯克芝士蛋糕 $45
頂部及邊緣對比原版不算燶,但入口軟綿,Creamy而不滯
芝士味好濃郁,吃起上來很香口但不會太甜

☕️Dirty $40
奶香順滑,但用的奶比外面的咖啡店較甜

☕️Iced Black $40
比外面的咖啡店較不苦不酸

-總體評分-
環境:7/10 (高椅沒有太舒適)
食物:8/10
服務:6.5/10 (落錯order扣了分)
抵食:8.5/10 (高CP值!)

Coffeelin Espresso
📍灣仔謝斐道104號地舖
2022-12-01 2142 views
❈Special Menu - Combo Set❈{主菜}☞ 鮮蝦煙肉寬扁麵 Shrimp Pasta HK$88 | 評分:7/10配料有蝦、煙肉和青豆和些許起司碎奶味偏重 (creamy),本身味道偏淡,不過有煙肉的配搭,感覺鹹度也達到了平衡,整體來說味道方面正常發揮,蝦肉還算彈牙,麵條口感剛好,不會過軟過硬(不過我們發現兩人點了同款,但麵條卻不一樣,一個真的是寬扁麵,另一個卻是偏粗的麵條,可能剛好寬扁麵用完了吧😂) ☞ 紅酒汁鴨肉寬麵 Duc Duck HK$88 | 評分:8/10這款是我點的,相比之下,我覺得這款較為好吃😋,麵條口感同樣煮得軟硬度剛好,鴨肉的味道也突出👍🏻{餐飲}本身這套餐包了餐飲,但眼看只要加HK$5就可以換拿鐵類的,當然要後者啦,哈哈😜☞ 熱拿鐵 Hot Latte | 評分:8/10我點的,可能因為是熱的,沒有冰塊把味道沖淡而且有奶泡,覺得咖啡味道還不錯😂 ☞ 冰拿鐵 Iced Latte | 評分:6.5/10友人點的,覺得咖啡不夠香濃😶 ☞ 冰巧克力 Iced Chocolate +HK$5 | 評分:6.5
❈Special Menu - Combo Set❈
{主菜}

配料有蝦、煙肉和青豆和些許起司碎

{餐飲}

☞ 熱拿鐵 Hot Latte | 評分:8/10

☞ 冰拿鐵 Iced Latte | 評分:6.5/10

友人點的,覺得咖啡不夠香濃😶

☞ 冰巧克力 Iced Chocolate +HK$5 | 評分:6.5/10

友人點的,奶味偏重,覺得巧克力味不夠濃😶

{散叫 - 甜品}
☞ 提拉米蘇 Coffeelin Tiramisu HK$65 | 評分:9/10

口感濕潤綿密,細緻滑順😍

★小趣事★
我們從半透明玻璃看到廚師煮麵時拿了一兩條意粉試味道,滿敬業的🤣👍🏻
(っ◔◡◔)っ
  • 紅酒汁鴨肉寬麵
  • tiramisu
之前跟朋友吃過Toastie,好juicy好好吃,這次決定來嘗下他們的pasta和dessert,結果... Tiramisu很不錯!🔺 Coffeelin Tiramisu ($65)味道香濃且平均,冧酒和咖啡份量恰好,口感creamy又不會過於濕潤,屬於驚喜之選。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🔺 紅酒汁鴨肉闊麵 Duc Duck Pasta ($88連飲料)醬汁味道不錯,鴨肉份量多,但意粉溫度不夠,沒跟醬汁混在一齊。$88堂食,扣除$40飲料,以$48單點意粉而言,質素屬普通,若然再訪也只會選擇Toastie或其他食物。回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
Coffeelin Tiramisu
🔺 Coffeelin Tiramisu ($65)
回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
Duc Duck Pasta
回頭率:🌕🌕🌑🌑🌑
Other Info. : 裝潢不俗,替食物拍照挺好看的,且店員非常友善,但座位不太舒服,不適合久坐看書閒聊。
2022-10-29
$88 (Tea)
Coffeelin Tiramisu
2022-11-05 489 views
今日同朋友嚟到灣仔嘅coffeelin espresso食lunch嘆咖啡 傾吓計見到呢個墨綠色嘅門面就到啦 可以喺門口落咗order揀食乜嘢然之後入去坐低店員就會送餐過嚟裝潢都係用墨綠色為主成個氣氛都好舒適 空間都OKLunch combo set有3款選擇 亦都有多款三文治可以揀除咗朱古力抹茶latte焙茶latte跟餐可以揀所有嘅咖啡紅酒汁鴨胸寬麵味道好香濃野味 食落去仲有少少微辣寬麵條軟硬度啱啱好 紅酒汁同鴨胸肉撕碎嘅配搭好match咗撈埋啲芝士同個面一齊食都幾正鮮蝦煙寬扁麵成個面好creamy 加上芝士碎 入口都唔會太漏 鮮蝦完全冇雪味同埋蝦嘅數量都幾多忌廉汁味道非常之好 Lemon cake 檸檬味都幾出唔會太甜同好鬆軟Basque Burnt Cheesecake 佢嘅特色就係呢個芝士蛋糕係冇餅底表面同埋側邊因為高溫烘焙而有啲燶都係佢嘅特色之一入口軟綿綿好Creamy同埋芝士味好濃郁加$5嘅跟餐抹茶latte朋友話抹茶味超級濃啱晒抹茶控Mocha咖啡香味好濃郁個拉花亦都好靚呢杯咖啡係視覺同味覺嘅享受飲完個人都心情靚好多呢間Cafe超級岩同朋友傾偈敘舊真心高質 性價比又高

見到呢個墨綠色嘅門面就到啦

呢杯咖啡係視覺同味覺嘅享受
飲完個人都心情靚好多

呢間Cafe超級岩同朋友傾偈敘舊
真心高質 性價比又高
下次要嚟試吓佢嘅三文治先!
2022-11-04 325 views
❝❝❝❝❝Coffeelin Espresso❞❞❞❞❞上次同友人到訪呢間店感覺良好,所以今次帶老公嚟嘆啡今次係weekend嘅tea time唔需要等位,老公當然覺得加分啦😆Set lunch嘅改動不大,今次就是紅酒汁鴨肉寬意粉🍝跟餐嘅飲品就order咗老公嘅至愛dirty上枱嘅時候見到奶嘅比例偏多,啡嘅部份比較少開頭都有點失望,但係老公飲完之後話都比想像中有啡味!好喜出望外我今次就要左hojicha latte,濃得黎唔會飲到粉粒👍🏻另外再要左Burnt Cheesecake 好滑好正
❝❝❝❝❝Coffeelin Espresso❞❞❞❞❞

上次同友人到訪呢間店感覺良好,所以今次帶老公嚟嘆啡

上枱嘅時候見到奶嘅比例偏多,啡嘅部份比較少

另外再要左Burnt Cheesecake 好滑好正

2022-10-29
$110 (Tea)
2022-11-02 164 views
呢日早餐食得比較多,中午唔想食得太豐富,見佢哋主打咖啡及意式三文治/麵包,而價錢都算抵,因為$55已經包括三文治及咖啡,一般咖啡店都要差不多$40/杯,即係加$15便有三文治,在灣仔區算抵。而佢哋門口又有一些泊車錶位,可以一路食一路食住架車。 鮮蝦煙寛條麵,數落好似有6-7隻蝦,中蝦尺寸,芝士味濃郁,有水準。 慢煮牛仔肉配咖哩蛋黃醬三文治,麵包質素唔錯,包面烤得脆身,而中間位置仍然軟熟,唔會太乾,咖哩蛋黃醬又唔會太辣,可以增加食慾。 檸檬餅$20,檸檬味濃,唔會太甜,細細件。 咖啡係佢哋主角之一,所以叫了Latte 及Mocha ,兩款咖啡拉唔同的花,咖啡幾有回甘味,佢哋又會做完一杯先上一杯,令到咖啡唔會太快凍,幾細心。

檸檬餅$20,檸檬味濃,唔會太甜,細細件。

2022-10-31
$100 (Lunch)
2022-10-31 1127 views
-𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚𝙡𝙞𝙣 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 ☕今次就黎到灣仔繼續cafe-hopping事關近排網上有見多左人介紹 coffeelin而且入面所有既顏色配搭都係好eyecatching!🥪Polo ($78)慢煮牛仔肉配咖哩蛋黃醬意式三文治內餡有蕃茄 火箭菜 同慢煮牛肉個咖喱蛋黃醬唔會太濃 咖喱味唔會搶左啲味道 調味剛好🥪Milano ($55)意式香腸配辣肉佐羅勒醬新鮮滾熱辣做好 三文治外層烘得香脆 入面係辣肉腸醬同羅勒醬 食落較為辣 但好香好惹味~🍝 Duc Duck ($88)紅酒汁鴨肉寛麵鴨肉同紅酒醬汁都好唔錯 有別於平時肉醬意粉鴨肉切成碎粒 唔怕有騷味 最鐘意係個寛條麵 非常好掛汁+ Hojicha Latte (跟餐加$5)好香焙茶味 菜茶味較為香濃 拉花拉得唔錯+ Iced Matcha Latte (跟餐加$25)味道較Hojicha Latte淡 茶同奶既比例上係 奶比較多個人比較中意茶底濃啲既水Hojicha Latte 🤤
𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚𝙡𝙞𝙣 𝙀𝙨𝙥𝙧𝙚𝙨𝙨𝙤 ☕

今次就黎到灣仔繼續cafe-hopping
事關近排網上有見多左人介紹 coffeelin

而且入面所有既顏色配搭都係好eyecatching!

🥪Polo ($78)
慢煮牛仔肉配咖哩蛋黃醬
意式三文治內餡有蕃茄 火箭菜 同慢煮牛肉
個咖喱蛋黃醬唔會太濃 咖喱味唔會搶左啲味道 調味剛好

🥪Milano ($55)
意式香腸配辣肉佐羅勒醬
新鮮滾熱辣做好 三文治外層烘得香脆
入面係辣肉腸醬同羅勒醬 食落較為辣 但好香好惹味~

🍝 Duc Duck ($88)
紅酒汁鴨肉寛麵
鴨肉同紅酒醬汁都好唔錯 有別於平時肉醬意粉
鴨肉切成碎粒 唔怕有騷味 最鐘意係個寛條麵 非常好掛汁

+ Hojicha Latte (跟餐加$5)
好香焙茶味 菜茶味較為香濃 拉花拉得唔錯

+ Iced Matcha Latte (跟餐加$25)
個人比較中意茶底濃啲既水Hojicha Latte 🤤
2022-10-23
2022-10-30 120 views
放假最好就係瞓到自然醒,再食返個午餐嘆杯咖啡最好不過😙🤗😙灣仔出名多食店,今日揾左間位於謝斐道嘅cafe☕️☕️面門以綠色為色調,光猛清潔,近門口位置放左沖咖啡機及開放式廚房,仲有2位笑容燦爛嘅女職員歡迎你添😊😊餐牌有三文治同意粉揀,仲有甜品叫左個Alba, 風乾火腿+芝士包半溶芝士加上咸啫適中風乾火腿,甘香十足,菠菜和蕃茄配上烘到外脆內軟麵包,非常滿足set餐點左鮮蝦寬條麵, 一碟有多隻鮮蝦,爽口彈牙,忌廉汁充滿每條麵條,跟餐點左抹te, 香滑帶點甘香,帶出淡淡抹茶味Flat white 係我至愛,除左有靚拉花外,咖啡香味濃郁,層次分明,簡直係一杯色香味嘅藝術咖啡。最後加件cheese cake真正的享受。
放假最好就係瞓到自然醒,再食返個午餐嘆杯咖啡最好不過😙🤗😙
灣仔出名多食店,今日揾左間位於謝斐道嘅cafe☕️☕️

餐牌有三文治同意粉揀,仲有甜品

叫左個Alba, 風乾火腿+芝士包

最後加件cheese cake真正的享受。

2022-10-29
$120 (Lunch)
2022-10-30 118 views
今日去灣仔食西餐,Coffeelin Espresso,餐廳位於灣仔謝斐道104號,鄰近地鐵站,十分方便。-紅酒汁鴨肉寬麵賣相非常討好,紅酒汁香濃,鴨肉份量好多,寬麵煮得岩岩好,軟硬適中,鴨肉同紅酒汁十分合拍,有效提升鴨肉的肉味。寬麵上面再加左芝士,增加濃香味道。-風乾火腿配軟芝士佐松露油松露油香味夠突出,風乾火腿配軟芝士一向無令人擔心,再加上生菜,簡單三文治材料加起來變得一點都不簡單,好配合好好食。加上用左意大利麵包,口感一流。-芝士蛋糕芝士軟綿軟綿,香濃得黎唔滯,唔會太甜,芝士蛋糕面頭輕輕燒過,再加強芝士香味。-評分 : 7.5/10
紅酒汁鴨肉寬麵
風乾火腿配軟芝士佐松露油
芝士蛋糕
評分 : 7.5/10
2022-10-22 99 views
去灣仔電腦城買完野, 3點幾有點肚餓 (無食lunch就出左去), 又想坐低休息下,於是search下附近咩地方可以坐低稍作休息, 朋友介紹去食 Coffeelin 意式三文治 - Panini 係意大利傳統既三明治,用上意式面包夾好餡料,再放整意式三文治既烘烤機中加熱壓烤成既三文治, 特式就係烤出一條一條的外表金黃焦脆既紋, 有少少似我地既飛碟但包邊唔會埋口.同一般外國國家不同, 三文治係熱食! 我覺得各有各好, 有時候, 天氣已經好凍, 自然會想食暖既食物落肚, 反之亦然!!可以叫任何一款Panini再加 $25 配一杯飲品 作為 comboRiva combo (火腿佐雞肝肉醬配布里芝士 + 焙茶拿鐵)($82 +$25)雞肝醬主要係配多士, 加上我係好鍾意食外國火腿同𝙱𝚛𝚒𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 , 根本又係唔需要考慮即叫雞肝醬口感滑順,幾香!另外就係火腿, 總之, 外國既火腿就係好食啦! 完! haha 最後, 𝙱𝚛𝚒𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 真係呢, 點解可以咁好食?! creamy 得黎又軟又滑, 半溶狀態同烤到脆但又完全唔會硬或乾身既法包真係好鬼夾!!! 整體餡料份量都唔少, 輕食都

Riva

整體餡料份量都唔少, 輕食都會幾飽 (女仔)
Tridente

Tridente combo (風乾火腿茄子配布拉塔芝甘佐羅勒醬 + 凍朱古力) ($55 + $25)

首先唔係我叫既, 係朋友叫, 我本身見到呢個配搭, 心諗, 點睇都唔岩我口味.

但試左幾啖, 令我改觀呀!!!味道幾特別,帶咸香嘅風乾火腿加茄子配半溶既burrata cheese, 好match!!!!

另一重點係我本來就唔愛香草, 平時食有香草既食物, 我都覺得有陣加怪味...

但呢款包成個組合令到個味道係好香, 我好喜歡, 完全係好食, 比起我叫既Riva combo 更有驚喜(因為火腿同cheese 唔係驚喜既組合, 只係經典), 加上定價唔算好高, 下次再黎, 會想encore 呢個味!

抵讚!!!
Hojicha Latte

焙茶拿鐵 (Hojicha Latte)

沖得整得幾好, 個面無泡而且係將近滿瀉但又未漏出黎既感覺, 打卡都靚D啦!

而焙茶茶味幾香; 飲落都有茶味帶少少甜, 唔錯!
Iced Chocolate

凍朱古力 (Iced Chocolate)

係幾濃朱古力味, 但我覺得甜少少好D!我都係飲返焙茶拿鐵吧!XD
Riva
Tridente