𓈓 𓎩Coffeelin Espresso 是 Coffeelin 的副線,主打 Grab & Go 概念,為附近的上班族提供咖啡和三文治等 Light meal。今次再訪,發現食物越來越多元化。新出的意粉Combo,連飲品才$88,非常抵食。𓆠 鮮蝦煙寬扁麵 Shrimp Pasta $88鮮蝦煙寬扁麵的醬汁非常Creamy,蝦肉亦爽口新鮮。加上芝士的鹹香,味道剛好,不會死鹹。𓆠 慢煮牛仔肉配咖喱蛋黃醬 Polo Italian sandwich $78Italian sandwich 一向是店家招牌食物,這款是個人私心推薦。咖喱蛋黃醬比較特別,配合薄嫩的牛仔肉,入味而層次豐富,很好吃。𓆠 原味巴斯克芝士蛋糕 Original Burnt Cheesecake $45他們家的芝士蛋糕比較沒有那麼紥實,而是偏軟滑的那種。反正我個人是蠻喜歡的啦。𓆠 海鹽朱古力曲奇 Sea Salted Chocolate Cookie $25嗜甜的朋友一定要點這個!是吃完絕對會開心起來的comfort food。𓆠 Espresso TonicEspresso tonic偏淡,我想少喝咖啡的朋友也可以一
𓈓 𓎩

𓆠 鮮蝦煙寬扁麵 Shrimp Pasta $88

𓆠 Espresso Tonic
Espresso tonic偏淡,我想少喝咖啡的朋友也可以一試。夏日清涼之選。

𓆠 Latte +$25
Coffeelin的咖啡是品質保證吧,一貫的高質素。

店子位處謝斐道人流不多的一段,灣仔站或會展站走過去都是幾分鐘步程。假如你想挑一間主食和甜品都好吃的Cafe,weekend可以靜靜坐一坐,可試試來這店。
𓆷 𓆷

2022-08-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
  • 鮮蝦煙寬扁麵
  • 慢煮牛仔肉配咖喱蛋黃醬 Polo
  • 原味巴斯克芝士蛋糕
2022-08-09 44 views
星期六去動漫展之前,首先要填飽個肚先,去咗一間Cafe喺灣仔謝斐道,裝修非常之突出,佢唔似一般Cafe咁全部都係木色系列,餐廳主要綠色同橙色為主,真係打卡一流。星期六嚟到,佢有combo set真係性價比都幾高,我哋嗌咗一份扁意粉set,鮮蝦寬扁意粉,因為佢哋係半開放式廚房,所以煮呢個意粉嘅時候,成間舖頭都聞到牛油香味,個意粉嚟到嘅時候簡直係色香味俱全,蝦肉非常之彈牙亦都好鮮嫩,呢個係跟餐可以嗌一杯嘢飲,咖啡當然係打卡之選。另外我就嗌左一個風乾火腿配芝士佐松露,首先講講個包佢個包首先非常香脆,風乾火腿唔會話太鹹,配埋個芝士簡直係將幾個食物嘅味道呈現出嚟,最後我哋嗌咗個甜品檸檬蛋糕,檸檬蛋糕仲要係熱上,十分之有驚喜。無論係地點,裝修,食物質素都可以俾5**
另外我就嗌左一個風乾火腿配芝士佐松露,
Lunch
2022-08-08 43 views
睇戲之前打算食個Brunch,喺Openrice見到灣仔都有Coffeelin Espresso,之前食過西環嗰間Coffeelin,覺得好高質,梗係要試埋灣仔呢間啦。我哋要咗個鮮蝦忌廉煙肉寛扁麵。意粉嘅賣相好靚,份量都唔算少,食落好creamy,蝦肉夠爽口,煙肉都好香,好好食。另外要咗個義式三文治Alba,係風乾火腿配軟芝士佐松露油。賣相又係好靚,一上枱已經聞到好香松露味。個包烘到少少脆,中間夾住parma ham、芝士同菜,香口得嚟好有口感。嘢飲要咗Hojicha Latte,呢到嘅焙茶真係好香,加埋奶好好飲。朋友話Black coffee 都好出色,espresso底係好typical 嘅義式style,會推薦比鍾意飲咖啡嘅人。餐廳嘅裝修以橙色、綠色為主,仲有圓形嘅燈,同埋玻璃鏡,有好多打卡位,好值得悠閒嘅weekend過嚟食嘢影相。

2022-08-05 34 views
在炎熱的夏日躲進咖啡廳放鬆一下墨綠色的色調令人舒適配上橙色的天花板不會份外陰沉別具格調朋友點了一個Combo Set紅酒鴨肉寬麵配Dirty Pasta 比想像中清淡一些健康不肥膩自己則點了一份Riva三文治火腿佐雞肝肉醬配布里芝士香濃有口感 三文治鬆化容易入口飲品依舊是我喜歡的Earl Grey但今次的伯爵茶是Cold Brew Tea Tonic 少許梳打更加解暑女生們總是喜歡一點甜一份酸酸的Lemon Cake清新可口一件Croissant有點煙靭如果能夠更鬆化便完美了如果在灣仔的繁華鬧市不妨來坐一下渡過一個小清新的下午
在炎熱的夏日躲進咖啡廳放鬆一下

如果在灣仔的繁華鬧市
不妨來坐一下
渡過一個小清新的下午
2022-08-04 28 views
首先,環境係舒服嘅,唔算係豪裝,但有文青feel,簡潔脫俗,打卡唔錯。食物方面,lunch combo set有五款,叫左紅酒汁鴨胸面同芝士肉醬意粉,都好好味,啲面質感幾好幾特別,感覺似自家製,有質素嘅。飲品方面叫左抹茶latte同凍朱古力,兩杯味道都好,朱古力就唔太甜,朱古力濃,一個餐$80-90,合理,而且坐得舒適,雖然係高櫈,但坐落唔錯。服務員又好貼心同細心,呢個絕對係lunch或下午茶嘅好去處。
2022-08-03 31 views
話說最近有間新coffee shop開咗,就想試吓,地址位於灣仔地鐵站附近,地鐵站一出行5分鐘就到十分方便,環境方便裝修簡約而且好適合情侶打卡,門口已經聞到好香嘅咖啡豆味,入到去已經比個環境吸引住,我哋兩個點左意粉同埋三文治,飲品方便點作摩卡同埋給cappuccinos,先講吓個意粉,炒得好香口好遠已經聞到牛油同埋芝士味,大蝦好大隻而且加上煙肉脆簡直係更上一層樓,我朋友點左風乾火腿芝士松露油三文治,每食一啖都聞到好香黑松露味,而且覺得好趣口加上沙律菜同埋橄欖油更加好食,經過門口想試埋佢個甜品,我哋點咗檸檬撻,佢係之後先上非常細心,上枱嘅時候仲係熱辣辣,每一啖都食到好濃烈嘅檸檬味道,係我鍾意食嘅口感,至於兩杯飲品方面,拉花好靚,而且手工好精美,希望下次可以再試其他類別嘅菜式。
2022-07-03
Tea
謝斐道新開不久的咖啡餐室,光猛簡約佈置,高台椅雅坐。點食物追加精品咖啡有特價,吃完慢慢嘆,正!今早什麼也未吃,點了(肉醬意粉)$88用料充足,醬汁新鮮有香草味,意粉掛到汁,芝士粒溶化後更香潤,優品,唔錯 。跟餐(朱古力咖啡拿鐵)+$5拉花漂亮,味道香濃,朱古力味出色,與咖啡配合得宜,蠻好喝。(鮮蝦煙寬扁麵)$88煎過的蝦肉彼彈牙,麵條軟硬度合我,有奶味與芝士香,咬到鹹香煙肉粒更惹味。跟餐(Dirty) 不想走奶或多奶,又想喝到濃香的咖啡,這個是不錯的選擇。(Gallia)$55芝士溶化,塔塔醬與蕃茄片濕潤,加了數片火腿外香脆,裡面軟綿的多士,味道和口感不錯。
謝斐道新開不久的咖啡餐室,光猛簡約佈置,高台椅雅坐。

點食物追加精品咖啡有特價,吃完慢慢嘆,正!

今早什麼也未吃,點了(肉醬意粉)$88

跟餐(朱古力咖啡拿鐵)+$5

拉花漂亮,味道香濃,朱古力味出色,與咖啡配合得宜,蠻好喝。

(鮮蝦煙寬扁麵)$88

跟餐(Dirty)

不想走奶或多奶,又想喝到濃香的咖啡,這個是不錯的選擇。

(Gallia)$55

2022-07-30
$120 (Lunch)
2022-07-31 44 views
肥妹仔今日係灣仔上完堂就約埋肥家姐一齊食午飯。經過呢一間好型格嘅咖啡店,店內風格係以綠色為主,好美式style,見到有咖啡,一啲輕食三如文治等等,非常吸引,肥妹仔決定一試!因為肥妹仔同肥家姐唔係好肚餓,所以我哋各自叫咗兩個三文治。Riva $82呢一個三文治係用火腿,雞肝醬配埋芝士組成,分量唔算好大,上枱嘅時候熱辣辣,麵包皮烘得非常好香脆,係咁炎熱嘅夏天食完全都唔覺得肥膩同埋Heavy。Tridente $55呢一個係肥妹仔食完非常有驚喜嘅一個三文治!佢嘅羅勒醬好香,加上半溶嘅芝士,真係冇諗到一個咁簡單嘅三文治可以咁好食!Ice mocha $50天氣太熱肥家姐叫咗一杯Ice mocha! 佢嘅咖啡好香,凍飲非常消暑Hot latte $50肥妹仔我就鍾意飲熱咖啡,覺得熱嘅咖啡香味會更濃郁,呢一杯熱咖啡微酸,帶有果香。Sea salted chocolate cookie肥妹仔同肥家姐嗜甜,又點會唔食下朱古力曲奇呢?佢嘅朱古力曲奇係會焗熱俾我哋嘅,朱古力味好濃郁,唔會太甜,好好食。

因為肥妹仔同肥家姐唔係好肚餓,所以我哋各自叫咗兩個三文治。

Riva $82

Tridente $55

Ice mocha $50

Hot latte $50

Sea salted chocolate cookie
2022-07-23
$100 (Lunch)
之前都食過𝟸次𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗喺西營盤嘅總店 繼跑馬地分店後最新喺灣仔開咗副線@𝚌𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗_𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 新店仲賣埋意粉🍝,連三文治款式都多咗🥪 星期𝟼特登去食個𝚋𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑試一試 .📍𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 ($𝟾𝟾) 鮮蝦煙肉寬扁麵意粉 粉選擇有𝟹款,肉醬/蝦/鴨肉 今次點咗忌廉蝦,扁意粉份量正常,唔會太腍 有𝟺隻蝦、煙肉🥓同青豆做配料🦐,蝦肉爽口 醬汁𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢重奶香,不過調味真係太淡🥹 整體味道需要改善下 意粉包一杯飲品真係好抵🫶🏻我哋加$𝟻轉做焙茶 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎🍵.📍𝚁𝚒𝚟𝚊($𝟾𝟸) 𝙹𝚊𝚖𝚋𝚘𝚗, 𝙻𝚒𝚟𝚎𝚛 𝙿𝚊𝚝𝚎̀, 𝙱𝚛𝚒𝚎 呢度嘅三文治配都充滿意式風味🥪🇮🇹𝙿𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒烘得非常香脆中間夾咗火腿、雞肝醬同芝士 味道帶鹹香好惹味!𝙱𝚛𝚒𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 世一🧀 .📍𝙾𝚛𝚒𝚐𝚒𝚗𝚊𝚕 𝙱𝚞𝚛𝚗𝚝 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎($𝟺𝟻) 當日賣晒抹茶味,但原來原味一樣咁好食🍰質感細滑到呈𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖狀,入口有即溶嘅感覺🤤 鍾意食甜品嘅可以一試✌🏻 .📍𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙲𝚘𝚘𝚔𝚒𝚎𝚜($𝟸𝟾) 抹茶曲奇上加咗啲士多啤梨乾🍓 曲奇厚身,口感香脆

之前都食過𝟸次𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗喺西營盤嘅總店
新店仲賣埋意粉🍝,連三文治款式都多咗🥪
星期𝟼特登去食個𝚋𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑試一試

📍𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 ($𝟾𝟾) 鮮蝦煙肉寬扁麵意粉
粉選擇有𝟹款,肉醬/蝦/鴨肉
今次點咗忌廉蝦,扁意粉份量正常,唔會太腍
有𝟺隻蝦、煙肉🥓同青豆做配料🦐,蝦肉爽口
醬汁𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢重奶香,不過調味真係太淡🥹
整體味道需要改善下
意粉包一杯飲品真係好抵🫶🏻我哋加$𝟻轉做焙茶 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎🍵

呢度嘅三文治配都充滿意式風味🥪🇮🇹
𝙿𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒烘得非常香脆中間夾咗火腿、雞肝醬同芝士
味道帶鹹香好惹味!𝙱𝚛𝚒𝚎 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 世一🧀

當日賣晒抹茶味,但原來原味一樣咁好食🍰
質感細滑到呈𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖狀,入口有即溶嘅感覺🤤
鍾意食甜品嘅可以一試✌🏻

抹茶曲奇上加咗啲士多啤梨乾🍓
曲奇厚身,口感香脆🍪 有濃郁嘅抹茶回甘🍃
但士多啤梨乾存在感太低🥲

📍𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎焙茶拿鐵(跟餐+$𝟻)
焙茶味濃郁☕️🍂,口感細滑,唔錯!
📍𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 抹茶拿鐵
抹茶回甘味強🍵🌱,仲拉咗隻草泥馬出嚟,好搞笑😆

食完都係覺得佢嘅三文治出色啲!意粉實在太淡
去到記得食𝙿𝚊𝚗𝚒𝚗𝚒同蛋糕呀🧁🤘🏻!
2022-07-24 30 views
灣仔最近有間文青cafe,平日返工都有經過,今日終於有時間黎慢慢嘆下。Cafe裝修以綠色同橙色為主,幾sharp,店內座位唔算太多,多人時可能要等一等。主食以唔同既toast同pasta為主,飲品就有唔同既coffee同tea,另外仲有tiramisu,cake同埋cookies,品種都幾豐富!Shrimp pasta 🦐 以bacon, shrimp, cream sauce組成既linguine,Pasta口感有彈性,意粉都掛滿cream sauce,蝦都好彈牙,而且$88包埋飲品,係灣仔段可算係性價比極過!Riva以火腿,雞肝醬,布里芝士組成既sandrich,餡料同口感豐富,火腿份量都好多,唔會覺得好油膩。Hojicha latte有好靚既拉花,焙茶味突出,唔會太甜!巴斯克蛋糕芝士味重,好軟滑
灣仔最近有間文青cafe,
平日返工都有經過,
今日終於有時間黎慢慢嘆下。

Cafe裝修以綠色同橙色為主,幾sharp,
店內座位唔算太多,多人時可能要等一等。

主食以唔同既toast同pasta為主,
飲品就有唔同既coffee同tea,

Shrimp pasta 🦐

Pasta口感有彈性,意粉都掛滿cream sauce,
蝦都好彈牙,
而且$88包埋飲品,係灣仔段可算係性價比極過!

Riva

以火腿,雞肝醬,布里芝士組成既sandrich,
餡料同口感豐富,火腿份量都好多,
唔會覺得好油膩。

Hojicha latte

有好靚既拉花,
焙茶味突出,唔會太甜!

巴斯克蛋糕

芝士味重,好軟滑
2022-07-18 68 views
❢❢❢❢❢❢Coffeelin_espresso❢❢❢❢❢❢街邊太多人與車,店位於一條繁忙的街道。周邊是地道茶記,old school 酒吧 與車房沒想到遇上這有質素的cafe下午茶4點沒有太多人,來得舒適,雖牆身用上墨綠色,但也不帶半點昏暗。最意外的是竟然有set ,Special Menu有三款意粉(不定時更新)HKD88 連飲品‼️連Espresso Tonic 都不需要額外加錢!What ?!我到底聽咗啲乜😨沒有不吃的理由吧!Polo Italian sandwich HKD78 加$25有飲品慢煮牛仔肉與想像中有點分別 上枱時我跟朋友都以為點錯了🤣 當中的咖喱蛋黃醬 十分特別值得一試Shrimp Pasta 奶油味極重 但竟然配青豆🥲挑得有點苦😂Basque Cheesecake HKD45略嫌有點鬆散 Salted chocolate cookie HKD25不過不失

沒想到遇上這有質素的cafe

沒有不吃的理由吧!

Shrimp Pasta

不過不失

2022-07-15
Tea
2022-07-16 70 views
早起的鳥兒有得食,今早因為要陪媽咪去買餸,所以起了個大早,難得週末又早起,於是我便找了家很早就營業的咖啡店。最近媽咪跟我四處找好咖啡,養得嘴都刁了!之前試了兩家都不好, 所以今早媽咪都有點猶疑。咖啡店用了綠跟橙的簡單Graphic卻有很Chill很摩登的感覺。除了bakery早餐竟然也有pasta, 不過一大早吃意粉好像有點過份, 於我我就點了一份Riva Sandwich 和一份Milano Toast, 咖啡就選了Cappuccino 和Flatwhite。Riva三文治,意大利包外脆內軟, 配了火腿、雞肝醬同Brie cheese, 味道較清。另外一份就重口味很適合我,Milano餡是salami腸,辣肉及火箭菜,辣辣地很惹味。這家的咖啡是用了意大利南部的Griso豆,咖啡味道很溫柔,但又不會被奶味蓋過, 連媽咪都認可。

2022-07-16
Breakfast
  • Milano
3K
2022-07-16 45 views
週六,又到享受咖啡嘅時光了。喜歡去不同咖啡店,試一下不同人冲調咖啡嘅手勢。Coffeelin進駐了灣仔,裝潢原用綠色與木系,往往予人清新感覺。呢間分店隨了三文治,飽…食物之外,還多了意粉類別。蕃茄肉醬意粉賣相不錯。ricotta 芝士溶於意大利麵條,增添芝味。肉醬味道濃厚。飲咖啡最鐘意原汁原味,不加任何配料才可品嚐到豆香。要了一杯 black coffee,入口順滑,口腔內回甘味持久。Piccoloespresso加入少量奶,濃縮版的 cappuccino。味道夠濃,啱我口味。Burnt Cheesecake軟綿綿,中層有少少流心效果。芝味無窮。Lemon Cake每次我都會食,檸檬清新香味另人醒胃,好味。
週六,又到享受咖啡嘅時光了。
喜歡去不同咖啡店,試一下不同人冲調咖啡嘅手勢。
呢間分店隨了三文治,飽…食物之外,還多了意粉類別。

蕃茄肉醬意粉
賣相不錯。
ricotta 芝士溶於意大利麵條,增添芝味。
肉醬味道濃厚。

飲咖啡最鐘意原汁原味,不加任何配料才可品嚐到豆香。

Piccolo
味道夠濃,啱我口味。

Burnt Cheesecake
軟綿綿,中層有少少流心效果。芝味無窮。

Lemon Cake
每次我都會食,檸檬清新香味另人醒胃,好味。

2022-07-16
$150 (Lunch)
2022-07-16 28 views
A recent addition on Jaffe Road, Wan Chai, Coffeelin is surely a hidden jam among others! I actually went to Coffeelin in Sheung Wan before. Both interiors are all in green tone, decorated with warm lighting fixtures! Simplistic yet impressive😍Ordered the sandwich and Daily pasta set! Crunchy bread is my favorite with so many fillings. What else can I ask for? 😝The pasta is too creamy to me, but I like those pan-fried shrimps most! Got two drinks - coffee tonic and latte (both are perfect👍 )This

This meal won’t be complete without this little dessert - burnt cheese cake
Pity that the matcha one is already sold out🥲 but still it’s very decent dessert!
2022-07-14 323 views
呢日出灣仔做嘢約埋朋友一齊嘆個早餐先開工朋友話謝斐道有間cafe好chill幾好坐咁早都開嘅cafe真係好難搵即刻話要去試下門口大大個招牌都幾易搵店面不大 但五臟俱全裝修主要用左綠色同橙色好sharp醒大膽撞色又撞得幾靚近門口位置係cafe bar方便附近上班族grab and go早餐可以揀breakfast combo或者Italian comboBreakfast combo可以揀croissant 或者lemon cake而Italian combo就可以揀toastie或者sandwich一場嚟到當然要試啲特別嘅Italian combo😆呢到仲要係即叫即整架 新鮮熱辣🤓Polo Toastie 慢煮牛仔肉配咖喱蛋黃醬 $78份量都幾大 法包裡面除左有牛仔肉 仲有蕃茄同菠菜 超級豐富牛仔肉軟稔 味道好香夾埋咖喱蛋黃醬食 好惹味唔似平時食嘅toast 別有一番風味法包唔會烘得好硬 成件事好perfect❤️加$25就可以有飲品要咗杯Latte 咁早都仲有拉花壞心情即刻消失晒🥰超級滿足朋友要咗Tridente風乾火腿茄子配布拉塔芝士佐羅勒醬$55同佢share咗嚟食發現味道出奇地夾
呢日出灣仔做嘢
約埋朋友一齊嘆個早餐先開工