2018-03-23
約左朋友見面,佢係灣仔返工黎開呢到食,就帶我黎食個late lunch可能我地過左繁忙時間,黎到唔係好多人,侍應仲俾左張超闊落既卡位我地朋友想食飽d ,要六寶飯,包甜品我就要雙拼撈麵,炸菜豬手撈,另外加左馬拉糕&蝦餃,可以share食六寶飯有齊各種燒味,有叉燒,油雞,燒鵝,燒肉,乳豬,咸蛋,朋友俾左少少我試下叉燒肥瘦均勻,肉嫩多汁乳豬皮脆而不油膩但燒鵝卻比較遜色,只有皮,沒有肉,令人有點失望炸醬豬手撈麵,送一碗清湯炸醬是炸菜加豬肉絲的廣東製法,醬汁惹味,香辣開胃豬手炆得入味,但皮多肉少撈麵沒鹼水味,不易黏稠,爽口彈牙整體算不錯點心來了,馬拉糕,圓滑的糕面,質感非常軟綿鬆軟,有傳統的味道,就算用筷子按下去也立即回彈,Q彈十足蝦餃巨形,餃皮晶瑩透薄,蝦肉爽口彈牙,有水準,雖然要$38籠,但仍覺得物有所值福果腐竹糖水,腐竹已煮爛溶在糖水中,入口盡是腐竹的味道,底下仍有不少薏米渣, 不過味道稍甜
朋友想食飽d ,要六寶飯,包甜品
我就要雙拼撈麵,炸菜豬手撈,
另外加左馬拉糕&蝦餃,可以share食
叉燒肥瘦均勻,肉嫩多汁
乳豬皮脆而不油膩
但燒鵝卻比較遜色,只有皮,沒有肉,令人有點失望
炸醬豬手撈麵,送一碗清湯
炸醬是炸菜加豬肉絲的廣東製法,醬汁惹味,香辣開胃
豬手炆得入味,但皮多肉少
撈麵沒鹼水味,不易黏稠,爽口彈牙
整體算不錯