Restaurant: Congress Plus
Info:

2022-12-21 1942 views
晚上6:30開始,提前6:15已可進場等候,可以先享用飲品,茶、汽水、橙汁、紅酒白酒任君選擇;食物質數很好,排列整齊企理,食物也常添加,選擇多,員工對長者也很禮貌親切,餐廳的聖誕佈置充滿節日氣氛,我帶同老人家一起用餐,坐窗口位置,枱與枱之間很濶落,很有空間感,整體感覺有驚喜,與家人為慶祝聖誕享用一個開心的晚餐!主題是聖誕餐,所以食物也是針對聖誕有關的,特別喜歡燒羊架及火雞卷,口感非常嫩滑,椰子雞湯也是極之推介,非常濃郁的老火湯,我喝了三碗✌🏻,聖誕蛋糕不但外表吸引,味道不太甜,非常合適香港人口味!
2022-12-20
$760 (Dinner)
  • 自助晚餐
2022-12-19 1669 views
當日係星期日嘅下晝時間入座環境係咁多間酒店之中最闊落嘅一間 拎野食/座位都好大活動空間唔會出現人逼人嘅現象😍🦐海鮮當日冇長腳蟹同生蠔供應但有龍蝦 龍蝦鉗 海蝦等龍蝦質素都唔錯 冇出現擦子膠嘅情況肉質算係彈牙 海蝦質素最高 略有海水味夠晒冰凍 呢個最❣️龍蝦鉗反而一般 冇咩鮮味比較靭身 🫣🫣♨️熱葷當日有蒜蓉粉絲蒸扇貝呢個一出爐就秒速俾人掃晒佢確係幾香蒜蓉味 但我食嗰隻比較細粒同有啲overcook 🦐其他海鮮有香煎琵琶蝦係有個師傅即場煎呢個蝦味比較出眾❣️威靈頓牛柳呢款唔知點解個牌寫住係鴨胸但有客人問 師傅話係牛入口最出嘅係🧀 入面保持嫩滑呢款唔錯 ❣️❣️🐖燒豬肉卷就係類似中式燒肉咁但用在西式嘅捲法豬皮激脆口 食完會即喉嚨痛個種調味唔會太過重口味 唔使點汁都夠味❣️❣️配菜有甘筍 番薯 薯蓉等自由選擇薯蓉非常出色 好重煙肉香氣😍🐖燒豬頸肉呢個勁好食 會食到有啲玫瑰露就有啲似中式叉燒咁 配埋酸甜汁宜家好掛住 必食❣️❣️❣️香草腸 比起平時西式All day Breakfast 嘅個種濃味 都唔錯🤤🥘 咖喱魚肉厚 但唔係用龍脷柳 用咗比較貴嘅魚 所以比較結實咖喱牛肋肉喺印度嗰隻紅咖喱 入味冇渣印度薄餅有多
當日係星期日嘅下晝時間入座

第一次見酒店有罐裝飲品
同埋酒類唔使另加錢

不過熱食溫度唔夠熱 可能天氣問題
2022-12-16 1291 views
家人生日 帶佢地黎依間位於會展既buffet之前都食過一次首先 位置非常寛敞不論係buffet line定係座位都係當日8成滿座都唔覺得迫同多人食物種類算係咁唯獨係冇左生蠔同長腳蟹特別一提依間餐廳有紅白酒任飲唔需要額外收費算係加分位仲有一個細心位就係枱面上既餐具擺位有碟盛放夠整齊乾淨👍
家人生日 帶佢地黎依間位於會展既buffet

算係加分位
仲有一個細心位就係枱面上既餐具擺位

有碟盛放
夠整齊乾淨👍
26/11/2022 ( 星期六 )是一個特別的日子,今天總動員一齊去薈景食假日午市自助餐慶祝, 一行二十一人,分開兩枱坐,早了三個月book 了海景,安排坐了最後一區,好似坐在獨立房一樣。今日凍海鮮有龍蝦, 龍蝦鉗,蝦, 青口,螺。 威靈頓牛,豬腩卷,一樣出色,仲有西湯是 龍蝦湯,湯內有龍蝦肉,非常好味,還有中湯,飲了 一碗,都好好飲, 蒜蓉蒸帶子 都好好食,食了兩隻。有印度 咖哩,粥, 细型漢堡包,蒸魚等等。都有好多食物選擇,有刺身和 壽司, 沙律,即場煮的青口等等。甜品都有好多款式, 放在甜品櫃,任點任取, 雪糕movenpick,只有三種味道,比較少,仲有 3 D燒賣 蛋糕,是栗子餡,都好好味。飲品有 紅白餐酒,汽水,啤酒,橙汁,檸檬茶,凍咖啡和熱飲咖啡機。今日 11:45am 可以安排入場,入場後可以先取飲品和影相,這個安排我覺得好滿意,12:00pm 就可以取食物。而且餐廳有3 個鐘頭免費泊車。今天全家人都十分滿意和開心,大家過了一個愉快的週日。
都有好多食物選擇,有刺身壽司, 沙律,即場煮的青口等等。
今天全家人都十分滿意和開心,大家過了一個愉快的週日。

2022-11-26
Type of Meal
Lunch
Anniversary
  • 龍蝦
  • 甜點
2022-11-23 2075 views
薈景自助餐不嬲都好有人氣,今次終於黎試下佢個自助晚餐😍首先,地點好方便,會展站出黎就係,就算落雨都唔洗擔遮,打8號風球都唔怕,可能可以walk-in 唔洗book位😆環境非常好,去過既自助餐中最正地方又大又企理,樓底高,座位💺夠闊枱與枱之間距離遠,唔會聽到隔離枱講野,情侶黎或一班朋友聚會岩哂自助餐區同用餐區分開,享用緊晚餐既時候唔會人來人往。自助餐區夠哂大,一啲都唔迫,refill速度滿意,唔會話好快無野食頭一轉拎左好受歡迎既凍海鮮🦞味道正常,唔會話有霉嘅感覺,合乎期望呢張係食到8點幾左右,都仲有refill龍蝦、龍蝦鉗壽司、冷盤無論賣相同味道都唔錯甜品曲奇餅🍪最好味。甜度適中,唔會遮蓋朱古力味,一定要食值得一贊係佢所有飲品包括酒係任飲,有日本酒、白酒、紅酒、啤酒、汽水,連capsule咖啡都有,鍾意飲野既人可以盡情飲😙
薈景自助餐不嬲都好有人氣,今次終於黎試下佢個自助晚餐😍

環境非常好,去過既自助餐中最正
地方又大又企理,樓底高,座位💺夠闊

頭一轉拎左好受歡迎既凍海鮮🦞

味道正常,唔會話有霉嘅感覺,合乎期望

呢張係食到8點幾左右,都仲有refill龍蝦、龍蝦鉗

壽司、冷盤無論賣相同味道都唔錯

甜品曲奇餅🍪最好味。甜度適中,唔會遮蓋朱古力味,一定要食

2022-11-02 9758 views
自助晚餐(折實後$720/位)👻穿著萬聖節相關服飾可享85折優惠🎃主食🍔🍝🍲🍛🍣種類:🐧🐧🐧🐧賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧主食有多國餐點,有中、西、日、泰、印式等等,選擇頗多。當中,除了有常見的凍海鮮、冷盤、切扒類、湯粉麵、刺身等,亦有自助餐少見的食品,例如迷你漢堡、薄餅、炸薯條雞塊等,頗為特別。食品未有刻意採用萬聖節常用菜品「南瓜」作主題,但裝飾極富萬聖節特色,尤其壽司擺盤十分精美。味道方面,凍海鮮、冷盤、刺身新鮮度一般,不過不失。熟食類推介即燒串燒豬肉、雞軟骨,外脆內嫩十分不錯。扒類方面燒烤排骨十分不錯,調味足又不會過韌。餐廳推薦的焦糖鵝肝燉蛋,表面焦糖香脆甜美,配搭內裡鹹味足肝味濃的鵝肝,十分新穎獨特。唯獨鐵皮煎大蝦不推薦,蝦不新鮮有霉味,不理想。甜品🍦🎂🍮🍧🍡種類:🐧🐧🐧🐧賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧甜品種類頗多,有蛋糕、雪糕、迷你撻類、奶凍、啫喱、燉蛋外,更有即製雞蛋仔和梳乎厘提供,十分不錯。甜品配合萬聖節主題造型,個別有些恐怖度高,頗為可怕嚇人。味道方面,高度推薦即製梳乎厘,鬆軟嫩滑,甜度適中,但注意拿取後務必盡快食用,否則會塌陷。即製雞蛋仔亦十分不錯,外脆內軟,不會空心無餡
自助晚餐(折實後$720/位)
👻穿著萬聖節相關服飾可享85折優惠🎃

主食🍔🍝🍲🍛🍣

種類:🐧🐧🐧🐧
賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

主食有多國餐點,有中、西、日、泰、印式等等,選擇頗多。

味道方面,凍海鮮、冷盤、刺身新鮮度一般,不過不失。

熟食類推介即燒串燒豬肉、雞軟骨,外脆內嫩十分不錯。

扒類方面燒烤排骨十分不錯,調味足又不會過韌。

唯獨鐵皮煎大蝦不推薦,蝦不新鮮有霉味,不理想。

甜品🍦🎂🍮🍧🍡

種類:🐧🐧🐧🐧
賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧

甜品配合萬聖節主題造型,個別有些恐怖度高,頗為可怕嚇人。

即製雞蛋仔亦十分不錯,外脆內軟,不會空心無餡,蛋味足,必試之選。

餐廳特意響鈴示意客人拿取的「眼球椰汁布甸」,杏霜味濃郁,布甸Q 彈有口感,甜度偏淡,配搭酸溜溜的士多啤梨汁,感覺不太合拍。

飲品:🐧🐧🐧🐧

餐廳設有自助飲品吧,有各式罐裝飲品、咖啡、茶、果汁提供外,更有免費紅酒白酒無限提供,十分不錯。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

酒店與會展相鄰,對出一片維多利亞港,窗口位置座位能盡覽維港美景。

餐廳座位之間間距寬闊,桌面座位闊落舒適。

餐廳以萬聖節作主題裝飾,氣氛十足。

服務:🐧

自助食物補充速度一般,間中會見空盤待填補。

服務員回收餐盤效率略為欠佳,有時餐盤堆積眾多,需要主動請服務員幫忙回收用後餐盤。

慶祝生日本來可獲贈芝士蛋糕乙個,但因為餐廳漏讀訂座信息,導致需要主動詢問了解,最後才獲安排補回。

了解期間,餐廳職員更一度誣衊本人未有留信息表示慶祝生日,需要whatsapp 對證,整個過程令人極度不愉快。

用餐時間:🐧🐧🐧🐧

用餐時間為1830至2130, 3小時的時間還好合適。

🐧❤️結語:食物質素不俗,可惜職員態度應對令人失望,不會再去。
2022-10-30
Type of Meal
Dinner
2022-10-30 4017 views
今日係我生日記念日,因為網評灣仔薈景Plus嘅buffet好好味,兩個月前已經WhatsApp訂位,當我一入到餐廳嘅時候俾佢入邊嗰個環境吸引咗,有一個無敵大海景1十分開陽,食物區十分寬躺,再加上枱與枱之間非常寬闊。講到今次的主角食物就就更加喜出望外了,驚喜度十足,少有的燒琵琶蝦👍龍蝦、粉絲蒸扇貝、清蒸比目魚、還有甚少見到嘅威靈頓牛柳👏甜品方面琳琅滿目😄另外意想唔到嘅竟然紅白酒、汽水、啤酒飲品全部無限供應😆😆movenpick雪糕任食。其實呢間餐廳由我WhatsApp訂位嗰日開始我都感覺到佢地嘅服務態度非常好👍👍👍我會一定再去🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️
2022-10-30
$460 (Lunch)
Birthday
早前嚟到灣仔會展入面嘅薈景食自助晚餐,呢到場地空間出名寬敞,自助區亦都有超大空間俾食客攞嘢食🤓成人: $758-> $709長者: $658-> $615小童: $458-> $423 (6歲以下免費)⏰用餐時間6:30pm - 9:30pm首先講吓冷盤,呢度壽司設計同擺盤都相當精緻,好似一幅畫咁🥰刺身方面,三文魚,油甘魚魚肉厚切,油脂感重☺️帶子好大粒好厚身,赤蝦都好新鮮冇發霉✌🏻但相比之下凍海鮮就比較失色,長腳蟹比較鹹,肉亦都冇滑溜嘅感覺😕波士頓龍蝦都係偏韌,乾同埋冇乜味☹️反而海蝦大大隻,味道新鮮肉質幾好✌🏻跟住講下熱葷同甜品,新鮮蒸魚係超級好食❗️肉質好嫩滑,真係好似喺酒樓食咁😋仲有蒜蓉粉絲蒸帶子,呢個豉油做得好出眾🌟不過啲帶子就唔算大粒🤔切肉區包括燒牛肉同香草豬腩脆卷,豬腩卷香草味好突出,豬皮幾夠脆,豬肉肥瘦相間好好味🐷燒牛肉我就冇食,但屋企人話係過生同偏韌😕❗️❗️可惜係冇咗我最鍾意食嘅燒羊架🐏跪求佢加返❗️(幾年前嘅生蠔都冇左🥱)仲有鐵板烤大蝦,片皮鴨,牛油煎鱸魚,清酒烤豬肋骨等就中規中矩~跟住甜品有超多款式(起碼有兩個區域都係擺甜品)而且唔係重量不重質,我試
成人: $758-> $709
長者: $658-> $615
小童: $458-> $423 (6歲以下免費)

⏰用餐時間6:30pm - 9:30pm

首先講吓冷盤,呢度壽司設計同擺盤都相當精緻,好似一幅畫咁🥰
波士頓龍蝦都係偏韌,乾同埋冇乜味☹️
反而海蝦大大隻,味道新鮮肉質幾好✌🏻
燒牛肉我就冇食,但屋企人話係過生同偏韌😕
跟住甜品有超多款式(起碼有兩個區域都係擺甜品)而且唔係重量不重質,我試咗好幾款都係精緻得來味道都好出色!😌
焦糖燉蛋,楊枝甘露布甸同芝士餅都好香濃,質地好滑😋
松露朱古力撻🍫表面好脆,入面係偏濃嘅朱古力which is my fav🥰
仲有新鮮即焗梳乎厘,基本上一出就會俾人攞晒❗️
比較創新嘅甜品有開心果泡芙,嵐山咖啡芝士餅,青提子戚風蛋糕,日本焙茶撻,清酒牛奶布甸等,餐廳幾有誠意做好甜品,唔係剩係得一啲好基本嘅款式🌟

最後仲有feature 日本任飲清酒區🍶亦有紅白酒,罐裝汽水,果汁等任飲✌🏻
700蚊黎講,食物款式喺我食過咁多間之中算多,如果凍海鮮做返好啲都值得試嘅🤔如果目標係專食海鮮就唔使考慮喇,但勝在環境舒適寧靜,好啱家庭聚會傾計👨‍👩‍👧‍👧

2022-10-01
  • 甜品
  • 壽司
2022-10-24 2252 views
今次約咗客戶中午食商務午餐,午餐選擇非常之多,亦都係我最喜愛嘅半自助餐,自助吧有超過20款食物,大部分沙律同湯非常適合健康嘅人,主菜亦有咖哩薄餅,多達八個套餐可以選擇款式非常多,價錢亦都十分優惠,非常超值。主菜方面今次選擇了這裏最有名的咖哩豬,加哩味非常濃郁,甜鹹適中非常適合送飯,五花腩非常香口,但稍嫌比較肥胖,超過50%係肥豬肉,所以愛減肥的人是不太適合。甜品方面,因為而家做緊活動推廣粉紅甜品非常精美味,值得一試,免費嘅雞蛋仔亦都係必食之選,依家已經成為我既飯堂。

一直都有聽聞薈景嘅自助餐係幾出色今日夜晚就去試一試佢,咁啱萬聖節活動,只要有萬聖節嘅服飾或者頭飾都可以有8折,折完都係6百零蚊,Ruby加自助餐嘅價格嚟講都算可以接受🫰🏻✨👉🏻凍盤嘅龍蝦都好大啖肉,不過肉質略嫌小靭唔夠爽,但係都算新鮮!👉🏻對比之下,凍蝦就出色好多!肉質比較彈牙!同埋都比較實,點埋個辣汁真係更加好食!刺身就一般都係油甘魚、八爪魚、三文魚、蝦、帶子。👉🏻覺得最出色嘅係蝦+油甘魚😆🫰🏻蝦係超級鮮甜🫰🏻好似食左6-7隻🫰🏻🫶🏻👉🏻萬聖節關係,壽司都整得好有心機,好應節👉🏻煎鴨肝✨會不斷不斷咁樣推出,所以都唔使話排隊都食到!一咬落去啲汁流晒出嚟🫶🏻fatfat 🥰👉🏻甜品方面,最好食係焦糖燉蛋+玄米茶芝士蛋糕🥰🥰🥰其他萬聖節嘅甜品,個人覺得值得欣賞但係味道就試小小應節就夠😂
一直都有聽聞薈景嘅自助餐係幾出色
今日夜晚就去試一試佢,

刺身就一般都係油甘魚、八爪魚、三文魚、蝦、帶子。

👉🏻萬聖節關係,壽司都整得好有心機,好應節

👉🏻甜品方面,最好食係焦糖燉蛋+玄米茶芝士蛋糕🥰🥰🥰

今日因為與朋友聚餐,所以選擇了薈景的輕怡自助餐。我都係第一次食,環境的確很舒服,座位與座位之間有一定距離。 我們 3 個人給了一張6人枱,第一感覺已經好正,好開心 😁。。。食物方面,湯有兩款,西湯是甘筍湯,中湯是蟲草花栗子湯,兩款湯都很不錯,很好飲,我仲飲咗幾碗😋 麵包方面都有四款,黑炭麵包和芝士麵包都不錯。 沙律方面,慢煮雞肉卷非常好食 😋😀😍,芝士略嫌少選擇,沒有我喜歡的軟芝士 😅。。沙律菜都有幾款,都算足夠 😆😆。。 有些藜麥,中東米等澱粉質類食物,因為我不太喜歡吃碳水化合物,所以沒嘗試 😜。飲品方面,都有多款選擇,有橙汁,茶類,咖啡任飲。 雞蛋仔就簡直是非常好吃啦。。😂😂。 其他甜品都ok。。 相信很快會再去食過。。😁😁。
2022-10-12
$200 (Lunch)
2022-10-04 2658 views
從來未去過香港會議展覽中心食自助餐,聞說週一至週五的自助餐是健康沙律,我和honey都喜歡。沙律的種類很多,有紅菜頭、藜麥、粟米、吞拿魚、雞肉,新鮮的羽衣甘藍、羅馬生菜等等,選擇十分豐富,而且全部非常新鮮!最驚喜的是這裏的麵包很好吃,我們試了各種麵包,有芝士包、芝麻包、豬仔包等,全部做到外皮脆脆,但內裏軟綿綿,食落彈下彈下。麵包的牛油味恰到好處,不會過濃,麵包的質素完全不是一般餐廳所能媲美甜品一份份,甜度適中,味道不錯。來得這裏食自助餐,當然要欣賞一下香港的美景,我們被編配坐在窗邊,可以眺望維港的景色,在這個美景之下享受一個健康的沙律自助餐,十分開心🙂

甜品一份份,甜度適中,味道不錯。

2022-10-03 2130 views
近期食過質數最好嘅自助餐,龍蝦任攞,長腳蟹有番咁上下,刺身有帶子,赤蝦。熱盤有鐵板炒大蝦,粉絲蒸元貝,蒸魚…..以往食過多次都只限叫一杯飲品,今次有橙汁,檸茶咖啡任飲,仲有汽水啤酒。以往經常為人垢病的甜品,有極大進步,款式多味道好,員工亦非常有禮貌,性價比高冇得輸的自助晚餐。
2022-09-28 2067 views
好耐無食,極度失望後悔慶祝爸爸生日,平日為方易而去龍蝦勁膠,煎蝦又霉魚生又一般,完全唔值佢價格唔怪得全場只得小貓三兩隻最過分係,餐廳歧視老人家有一樣甜品,本身無定價格,事前從來冇知道自助餐價錢會有野唔包,問員工拎就被一口咬定枱上有牌要like ig,唔like ig唔俾食我枱上面係無牌既,我們同老人家又無ig, 無得食事問餐廳又唔多人,仲要玩歧視,睇下佢點做落去以前成日食,以後唔會再黎,謝謝
好耐無食,極度失望後悔

慶祝爸爸生日,平日為方易而去
龍蝦勁膠,煎蝦又霉
魚生又一般,完全唔值佢價格
唔怪得全場只得小貓三兩隻

最過分係,餐廳歧視老人家
我枱上面係無牌既,我們同老人家又無ig, 無得食

事問餐廳又唔多人,仲要玩歧視,睇下佢點做落去
以前成日食,以後唔會再黎,謝謝

2022-09-23 2455 views
已經很久沒有去过會展、地鐵開咗會展站、第一次去、開通後方便咗好多。朋友好早已經卜咗位、去到餐廳不大多人、可能平日嘅關係、餐廳都好大、對住海景食野都唔錯🤩湯有兩款、一款羅宋湯、一款中唐排冬瓜湯、味道唔錯、羅宋湯就認真麻麻、味道太酸。沙律菜都好新鮮、有火腿粒/雞粒/波蘿/粟米粒/番茄仔/吞拿魚/長通粉都好多選擇、醬汁都有四種配搭、對於喜欢食沙律嘅人仕、是不錯選擇。甜品系一set 拎、味道都唔錯、另外杏仁糊都滑溜、唔太甜、都OK好味。還好有幾款麫包配餐湯、重有飲品、咖啡、檸檬茶、橙汁、蘋果汁任飲。總括嚟講: 這間餐廳、若果鍾意食沙律嘅人、真係唔錯選擇、若要食主菜、也可以加60元有三種主菜任你選擇。

甜品系一set 拎、味道都唔錯、
另外杏仁糊都滑溜、唔太甜、都OK好味。

2022-09-23
$174 (Lunch)