2022-09-17 58 views
早排去左北區過周末,幾個月無黎總有新目光吸引眼球就好似馬會道的好煮意,由小鋪搬大鋪,去到時連八達通機都未安裝好,不過無影響黎食好西的客人,即使到late tea time 仍然客似雲來。-特別係佢地嘅招牌藥膳醉雞湯米線,成碗湯米線雞件分量多 仲有大量配菜食得出湯底醉雞湯雞味十足,雞件大隻又嫰滑,當然仲有啖啖 藥膳湯味, 大大粒紅棗就喺眼前趁住由夏入秋的節氣, 的確要適時進補。除咗 雞件米線仲有其他配菜可以加添魚肉春捲彈牙有魚肉香鴨血夠嫩滑-仲有手工韭菜豬肉餃,咬落啖啖 豬肉同韭菜嘅香味最後叫多杯柑桔蜜,濃郁得黎超滿足。
早排去左北區過周末,
幾個月無黎總有新目光吸引眼球

就好似馬會道的好煮意,
由小鋪搬大鋪,
去到時連八達通機都未安裝好,

特別係佢地嘅招牌藥膳醉雞湯米線,
成碗湯米線雞件分量多 仲有大量配菜

食得出湯底醉雞湯雞味十足,
雞件大隻又嫰滑,

當然仲有啖啖 藥膳湯味, 大大粒紅棗就喺眼前

趁住由夏入秋的節氣, 的確要適時進補。
除咗 雞件米線仲有其他配菜可以加添

魚肉春捲彈牙有魚肉香
鴨血夠嫩滑

仲有手工韭菜豬肉餃,咬落啖啖 豬肉同韭菜嘅香味

最後叫多杯柑桔蜜,濃郁得黎超滿足。
2022-09-15 79 views
藥膳醉雞相信唔少上水嘅街坊都好熟悉嫁啦。作為上水街坊今日襯WFH,專登行過嚟馬會道新鋪呢邊再試試佢暖下個身。新鋪環境更闊落舒服,坐得舒服自然食得更爽。除咗招牌嘅藥膳醉雞湯面外,店舖其實仲有唔少湯底選擇(鮮雞、喇沙同酸辣等等)招牌藥膳醉雞🐓湯面(米線)一上枱已經聞到好香花雕酒味,即刻飲一啖湯底(順囗鮮甜、酒香味濃)。個胃即刻暖笠笠。雞件份量都幾大,雞肉亦嫩口。記得點埋個辣醬油一齊食呀!配料仲有唔少雲耳都幾入味。如果想食到雞脾位亦都可以加$10轉。鮮雞🐓湯面(米線) 三餸起如果唔太好陣酒味亦都可以選擇鮮雞湯底。湯底純鮮雞味,可以按自己喜好去簡想食嘅配料(車仔面嘅模式)。今次試咗佢嘅手工韮菜豬肉餃🐖,牛腩🐂同豬大腸。特別推介手工餃,粒粒都包滿足料。可以點佢個辣醬油外,仲可以試吓佢個自制辣椒油🌶(入面加咗蒜蓉粒,惹味!)行為過嚟上水嘅大家可以bookmark 去試吓啦,支持下特式米線😉。記得睇清楚個地址呀👍🏼。

招牌藥膳醉雞🐓湯面(米線)

鮮雞🐓湯面(米線) 三餸起

• 招牌藥膳醉雞面
2022-09-11 75 views
做女人真係好忙🤣要護理皮膚又要調理身體年紀漸長🫣我好注重養生而食療嘅效果真係好好㗎👏🏻👏🏻「好煮意」嘅藥膳醉雞湯米線真材實料呢款招牌菜式嘅藥膳湯底不得了🤤有當歸、紅棗、木耳等等配埋好香嘅花雕酒味,真係食完暖笠笠雞肉嫩滑,酒味香濃好入味‼️木耳好爽口👏🏻👏🏻麵食可轉米粉、河粉、油麵等飲品我揀咗凍洛神花蜜跟餐+$10店員服務很好👍🏻見到我入店時曬到出晒汗🫣問我飲品要唔要多冰❤️真係好貼心除咗藥膳湯底,另有鮮雞、喇沙同酸辣口味仲有好多配料揀㗎‼️一定有嘢啱食👏🏻👏🏻
做女人真係好忙🤣
要護理皮膚又要調理身體
年紀漸長🫣我好注重養生
而食療嘅效果真係好好㗎👏🏻👏🏻

「好煮意」嘅藥膳醉雞湯米線真材實料
呢款招牌菜式嘅藥膳湯底不得了🤤

有當歸、紅棗、木耳等等
配埋好香嘅花雕酒味,真係食完暖笠笠
雞肉嫩滑,酒味香濃好入味‼️
木耳好爽口👏🏻👏🏻

麵食可轉米粉、河粉、油麵等
飲品我揀咗凍洛神花蜜跟餐+$10

店員服務很好👍🏻見到我入店時曬到出晒汗🫣
問我飲品要唔要多冰❤️真係好貼心

除咗藥膳湯底,另有鮮雞、喇沙同酸辣口味
仲有好多配料揀㗎‼️一定有嘢啱食👏🏻👏🏻
2022-09-10 67 views
由住在上水的大學同學推介由細食到大的一間麵店,因為我真的很喜歡醉雞有關的美食,又適逢這店最近搬到新鋪,大學同學帶我來試一試。裝修明亮有格調,有點像置身Cafe的感覺。招牌藥膳醉雞湯米線(轉雞髀+$10) $65 雞髀肉相當滑溜能大件,藥材味較為單調而酒香濃郁,米線份量相當多。淨手工韭菜豬肉餃 $42 每隻餃子都包得飽滿,有開時非常多肉汁,韭菜和豬肉的比例很平衡。醉蛋$12蛋黃流心,酒味濃郁,香料味較淡一點。瑞士雞翼4隻 $19不會過甜滑過鹹,麻油香味一流。凍菠蘿青檸蜜+$10青檸梳打(無糖)+$10

招牌藥膳醉雞湯米線(轉雞髀+$10) $65

雞髀肉相當滑溜能大件,藥材味較為單調而酒
香濃郁,米線份量相當多。

淨手工韭菜豬肉餃 $42

醉蛋$12
蛋黃流心,酒味濃郁,香料味較淡一點。

瑞士雞翼4隻 $19
不會過甜滑過鹹,麻油香味一流。

凍菠蘿青檸蜜+$10
青檸梳打(無糖)+$10
2022-09-09 46 views
上次去過買外賣,體驗不好,唯有比藉口話佢可能較擅長藥膳雞,而車仔麵不是他們強項...原址改了名以為執左笠,點知行過條街見到同一個名,原來細舖搬大舖,再試下係咪堅中伏。新舖好闊落,比舊舖好好多,QR自己手機落單,叫左藥膳雞河粉,十分鐘後上枱,味道還可以,有酒香,55蚊算正常啦。間野人手明顯唔夠,水吧收錢招呼都係同一個阿姐,出餐都係比較慢,旺場就危矣,整體合格,但又不致去到必食咁誇囉。

2022-09-06 43 views
細舖轉大舖,品質keep得到水準,環境比以往更舒適,由人手揸筆寫食咩,轉左手機落單更企理😄由以往至今,我每次黎到都淨係食招牌藥膳醉雞湯面,雞件沾上新鮮辣椒豉油很惹味,食極唔厭👍🏻 之前在上水返工,試過1星期今3次,而家起碼都要隔一個星期食1次!我鍾意加炸魚皮、午餐肉、魚皮餃,浸在湯中更加香!連湯飲晒冇味噌,唔會飲完口喝!唔係死甜果種,係慳濃香藥膳果種👍🏻😄😋食完有暖身感,秋冬更必食👍🏻😄正呀! 聞到好香,口水都流!
我鍾意加炸魚皮、午餐肉、魚皮餃,浸在湯中更加香!

正呀! 聞到好香,口水都流!
$60 (Lunch)
2022-09-05 41 views
以前呢間嘅醉雞麵一直都係我飯堂🥹晚市嘅醉雞煲亦都超正🤤夜晚行過總會飄住陣陣酒香🤤搬離北區後好耐冇食🥹🥹🥹近來發現佢終!!於!!搬出大街😍一定要番黎支持下~$55招牌藥膳醉雞湯飯🍚以前食親都係米線底,今日肚餓轉飯底變湯飯食🤤🤤🤤藥膳湯底超濃酒香🤤醉雞肉嫩鮮甜,煮得剛好熟透👍🏻雞骨充滿肉汁🤤🤤滲入淡淡酒香💯沾上辣椒豉油又係另一種風味☺️$35黃金炸骨魚皮🦴炸骨魚皮唔係度飯有😋即叫即炸,熱辣辣脆卜卜👍🏻又香又脆🤤唔會油膩🤤🤤$19瑞士雞翼🐥雞翼大大隻好靚仔🤙🏻雞肉醃得入味😋😋😋其實有睇訪問嘅應該都知呢間先係上水始祖👍🏻 由同區醉雞麵舖未開嘅時候已經食緊☺️☺️相比起另一間醉雞麵,好煮意嘅醉雞更添一份酒香🤤🤤🤤

$55招牌藥膳醉雞湯飯🍚

$35黃金炸骨魚皮🦴
$19瑞士雞翼🐥
雞翼大大隻好靚仔🤙🏻雞肉醃得入味😋😋😋
$55 (Tea)
  • 招牌藥膳醉雞湯麵
  • 瑞士雞翼
  • 黃金炸骨魚皮
🤩上水這間醉香撲鼻的餐廳在中午時份把我吸引過去,除了香氣,店中裝潢更像小清新的咖啡店,坐位闊落、舒適。若然你是藥膳愛好者,這裡想必適合一群養生關注組組員共聚午餐,從一碗麵線開始調理身子~ 📍#dia_上水/ 食物 Food /☆ 招牌藥膳醉雞湯麵🐔 $65~- 轉雞脾- 粉絲底藥膳醉雞湯底固然是足料,喝下去便被那濃烈酒香充斥口腔。可能轉成了雞脾肉,即使長時間浸泡過酒的雞肉,肉質依舊嫩滑👍🏼過往亦少有將醉雞湯配粉絲底,原來這個意外的配搭帶來的衝擊很大,粉絲可謂將雞湯全部精華都吸了!☆ 醒胃酸辣湯麵🌶 $57~- 米線底- 秘制腩肉片- 鹵水豬肚- 魚腐- 響鈴有時候難免食慾不振,吃些酸酸辣辣的最開胃。這個酸辣湯米線的酸味比較重,確是有些可惜。豬肚、響鈴、魚腐頗入味的,而魚腐甚有驚喜,全都大大件~唯獨腩肉片太硬,令整碗湯麵吃下去時口感差別很大,是敗筆之處。☆ 凍柚子梳打 $28~☆ 凍百香果梳打 $28~大熱天走兩步都會汗流浹背,這兩杯飲品絕對令人透心涼🤩柚子梳打的柚子味重,而且甜度適中,不俗不俗!最喜歡百香果梳打咬到許多熱情果籽,粒粒在口中爆開的口感無比過癮🥳這一杯夏天的特飲,新鮮且不太

/ 食物 Food /

☆ 招牌藥膳醉雞湯麵🐔 $65~
- 轉雞脾
- 粉絲底

☆ 醒胃酸辣湯麵🌶 $57~
- 米線底
- 秘制腩肉片
- 鹵水豬肚
- 魚腐
- 響鈴

☆ 凍柚子梳打 $28~

☆ 凍百香果梳打 $28~

大熱天走兩步都會汗流浹背,這兩杯飲品絕對令人透心涼🤩柚子梳打的柚子味重,而且甜度適中,不俗不俗!最喜歡百香果梳打咬到許多熱情果籽,粒粒在口中爆開的口感無比過癮🥳這一杯夏天的特飲,新鮮且不太甜,消暑解渴必備💪🏻
/ 環境 Environment /

牆上有三塊橢圓鏡子🪞鏡邊透光營造出歐式簡約氛圍,整間餐廳裝潢格局偏向如咖啡店的舒適,沒半點壓迫感。鏡子旁邊還有黑色吊燈點綴,可見設計盡顯心思。

從坐位看出門外,自然光透入落地玻璃的瞬間亦不覺刺目。店舖沒有像其他店一樣使用封閉式設計,反而與戶外日光的色調達至融合效果,難怪在此進食得如斯悠哉悠哉~

/ 服務 Service /
餐廳免加一服務費。店員態度良好,下單前先介紹店舖的招牌菜。這裡還會預先查詢客人有沒有對酒精過敏,若有則介紹其他菜式。

/ 價錢 Price /
藥膳醉雞招牌湯麵的價格比同區餐廳昂貴,而且沒有包飲品,梳打單點價錢則正常。酸辣湯麵的形式跟車仔麵無異,跟餸加錢,價錢相對合理。

好煮意
新界上水馬會道178號新祥街2號地下E舖

2022-09-01 52 views
未食過咁難食既野 d雞好似用尼煲完湯d湯渣咁 完全唔淋 雞皮好似仲多過雞肉 份量少 間鋪明明唔full但要等半個鐘先食到 趕到食5分鐘就要走 酒味濃到好似飲緊火酒咁 店員態度亦都好差,問佢可唔可以睇下落單黑口黑面咁,好差既經驗!!

2022-08-26 76 views
📍好煮意📍💡上水上水都有幾間食醉雞既店,今日行過見到佢新開張,入面環境闊落仲有兩層,裝修又幾靚,又見隔離排長龍就決定入去試下佢既藥膳醉雞米先🙉估唔到咁方便有得用QR code落單Tim 🐥招牌藥膳醉雞米線($55)藥膳米線真係大大碗好足料,唔係講笑真係上枱已經陣陣藥材味,雞份量好多有6.7舊,好似食極都有,雞肉嫩滑,每碗都有幾粒甜甜地既紅棗,忍唔住飲多兩啖湯有酒香味。係我諗緊食乜隔離枱都有提我唔好叫咁多,米線雞份量都好多,果然係真🐥醉香豬手($68)一碟豬手有5舊,酒味濃帶小小甜🐥郊外油菜($18)🐥醉蛋($12)酒完全滲入蛋入面#上水 #上水美食 #美食日記 #食好西 #大滿足#香港美食指南 #香港美食 #香港美食 #香港 #hkfoodie #hkfood #bbq #hkfoodie #homekong#hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #好煮意#foodiesinternationalchat #globaleats #indiandailybread
📍好煮意📍
💡上水

🐥招牌藥膳醉雞米線($55)

🐥醉香豬手($68)
一碟豬手有5舊,酒味濃帶小小甜

🐥郊外油菜($18)

🐥醉蛋($12)
酒完全滲入蛋入面

#上水 #上水美食 #美食日記 #食好西 #大滿足
#indiandailybread
2022-08-23 56 views
之前疫情食依間好煮意時多數外賣🥡見啱啱舖新裝修內裏光猛,餐桌距離好闊落,一於坐低慢慢嘆💕🐔招牌醉雞藥膳湯麵( 轉雞髀)最鍾意食佢地嘅招牌藥膳雞湯米,木耳紅棗足料之餘,湯底好入味淡淡酒香又唔會太濃,轉咗雞髀肉,肉質非常滑,配埋辣豉油先係重點,好味😍🍜新加坡喇沙湯麵另加餸有鹵水豬大腸, 牛腩豆卜,蘿蔔喇沙湯底有少少微辣,鹵水豬大腸炆得好淋冇肥肉,牛腩好入味大概有四至五塊份量十足鍾意食辣既我又點會錯過自家制既辣椒醬🌶️蒜蓉粒加辣椒調味醬,好味跟餐每杯飲品+10🥤凍百香果茶🥤凍柚子蜜🌟除咗中午點粉麵餐夜晚仲可以打邊爐🌟新裝修坐得好舒服🌟全自助手機點餐非常方便

🐔招牌醉雞藥膳湯麵( 轉雞髀)

🍜新加坡喇沙湯麵另加餸有鹵水豬大腸, 牛腩豆卜,蘿蔔

跟餐每杯飲品+10
🥤凍百香果茶
🥤凍柚子蜜

🌟除咗中午點粉麵餐夜晚仲可以打邊爐
🌟新裝修坐得好舒服
🌟全自助手機點餐非常方便
2022-08-23 29 views
大熱天時口淡淡 諗住去食一碗粉 冇以前咁好食係真 但係都叫不過不失啦 但等候時間較長 勝在配料種類繁多但同鳳鳴居已經冇得比 舊舖嗰陣時個湯真係好食啲唔知係咪搬咗新舖換咗新人嘅問題樓面都唔係好熟手 出餐有啲混亂
大熱天時口淡淡 諗住去食一碗粉
冇以前咁好食係真 但係都叫不過不失啦
但等候時間較長 勝在配料種類繁多
但同鳳鳴居已經冇得比 舊舖嗰陣時個湯真係好食啲
唔知係咪搬咗新舖換咗新人嘅問題
樓面都唔係好熟手 出餐有啲混亂
2022-08-23
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$50 (Lunch)
搬鋪前 經常吃 酒味濃是優點搬鋪後真的超級差勁落單40分鐘 然後才跟你說麵賣完了 轉別的吧但新坐下的3分鐘已經煮好了廚房亂得發抖….真的不會再來了鳳嗚居完全比下去了然後搬鋪前 雞沒有乾乾的感覺現在感覺是打邊鑪 雞煮了4小時 沒水份的感覺木耳 以前應該有下湯煮一煮 吸味道現在明顯是廚房散時間 滾水煮熟 掉面 完全沒吸味道唯一能讚的就是拼盤很入味 豬粉腸 牛肚等等都超級入味但想一想你們是 醉雞湯成名的連雞湯酒醉味也減輕了 怎麼攪太差了
搬鋪前 經常吃 酒味濃是優點
搬鋪後真的超級差勁
落單40分鐘 然後才跟你說麵賣完了 轉別的吧
但新坐下的3分鐘已經煮好了
廚房亂得發抖….
真的不會再來了

2022-07-31
Type of Meal
Dinner
2022-07-28 176 views
未試過食雞煲湯底同雞分開叫,我當有人唔想食雞只食湯底,咁我就叫醉雞湯底,之後叫份大雞,黎到得半隻雞,兩舊幾水食醉雞但得半隻,大佬唔駛食水咁深,個湯底無酒味,咁再叫碟大手切肥牛,得大十塊左右,收268蚊,仲要賣相差到,兩樣嘢加埋成6舊水,唔係比唔起錢,係完全唔值,因為諗住普通打邊爐都唔會影相,呢間嘢貼錢比我都唔會再食,食完仲要過隔離買外賣返屋企食。。。。。。。。。。。。。。。。。。。😤😤😤😤😤😠😠😠😠😠
2022-07-28
$200 (Dinner)
今次試伏心態去食好煮意,因為見谷入面有個評論都講一般,所以想試下係咪真係有講到咁差,之前係舊舖嘅時候有食過幾次,之前都冇咁差⋯⋯先講下入位方面,我正值lunch time 1點去到,都未坐滿,先掃左安心入去,冇人招呼,自己入去搵位,過咗成分鐘先有人過嚟掃針卡。依家轉咗做QR code落單,掃咗入去之後大多食品都冇附圖片,不過純粹入去試佢嘅藥膳雞所以冇咩所謂,藥膳雞揀咗米線,一碗$55,叫多個小食瑞士雞翼$19四隻。碗麵等咗成20分鐘先到,隨後兩三分鐘先再嚟個雞翼。藥膳雞米線成碗麵得五舊雞件,脂肪偏多,木耳得兩舊,米線偏少,上菜時碗麵係暖唔係熱,冇熱煙。一開頭先試啖湯,有食過隔離鳳鳴居應該會知道佢哋係偏甜口味湯底,好煮意就偏藥材甘苦味,但第一啖入口,嚟嘅只有藥材苦味,並沒有回甘,喺出面打邊爐嘅藥膳湯底都唔會咁苦,第二啖食佢粒紅棗,完全一啲甜味都冇,然後我叫同伴嘗試,佢嗰粒係甜嘅,聽阿媽講紅棗冇可能係苦嘅,只有壞咗嘅情況先會喺,所以唔排除我食果粒係壞咗⋯⋯。之後試佢嘅米線,米線心偏硬,應該係未煮熟透,一啖米線一啖湯,又硬又苦⋯⋯,到佢嘅雞件,有兩舊細嘅脾位,正常水準唔會太鞋,但一食佢嘅雞胸
碗麵等咗成20分鐘先到,隨後兩三分鐘先再嚟個雞翼。

藥膳雞米線
一開頭先試啖湯,有食過隔離鳳鳴居應該會知道佢哋係偏甜口味湯底,好煮意就偏藥材甘苦味,但第一啖入口,嚟嘅只有藥材苦味,並沒有回甘,喺出面打邊爐嘅藥膳湯底都唔會咁苦,第二啖食佢粒紅棗,完全一啲甜味都冇,然後我叫同伴嘗試,佢嗰粒係甜嘅,聽阿媽講紅棗冇可能係苦嘅,只有壞咗嘅情況先會喺,所以唔排除我食果粒係壞咗⋯⋯。之後試佢嘅米線,米線心偏硬,應該係未煮熟透,一啖米線一啖湯,又硬又苦⋯⋯,到佢嘅雞件,有兩舊細嘅脾位,正常水準唔會太鞋,但一食佢嘅雞胸同雞背就出事,一咬落去肉質霉爛,雞冇雞味,唔知咬緊咩肉咁,睇張相應該都睇到佢嘅肉質出晒事,入口嘅感覺好似舊雞擺咗好耐咁,唔係新鮮雞,食咗兩啖都唔想繼續食。
講埋佢另外配嘅辣豉油,色水正常,但係我成舊木耳成舊雞浸晒落去,都冇咩鹹味,好淡⋯⋯

瑞士雞翼
$19四隻比坊間都算平,顏色都靚靚仔仔咁,但一食落就知,真係得個顏色,入面完全唔夠味,熱食嘅瑞士雞翼上菜嘅時候係凍嘅,至少肉質唔係霉爛,呢個價錢都唔可以要求咁多。
氣氛方面間鋪好靜,地方都乾淨企理,Keep住都係得客人把聲同埋嗰兩個侍應用普通話夾雜着廣東話交流,有樓梯上樓上不過冇上去,裝修都算正常,聽講之前有人話食個麵都要加一,不過今次去就冇呢個情況,如果係純粹試伏心態或者轉新舖位支持下咁食,試一次就可以,不過要我再回頭嘅話就唔會,上水雖然係冇咩食,但可以有更好嘅選擇,換新舖位雖然係值得高興,但水準需要有所提高,出品方面都要好好留意,唔係嘅話新客留唔到,舊客又走埋,名利雙失。
藥膳雞米線