2024-12-20 221 views
在九龍灣有不少咖啡店,鼠妹🐿和靜靜不定期也會去打卡一下📸。這次走進企業廣場覓食,去了家在一樓的餐廳。西式風格的裝修,燈光柔和環境舒適,食物選擇多價格中等。-天然蜂巢咖啡 HKD$42|熱焦糖布甸咖啡 HKD$42去咖啡店當然要點咖啡,點了兩款賣相吸引的來試試看。天然蜂巢咖啡挺有儀式感,可以把咖啡倒進去,再放入香甜的蜂巢,啡味香濃味道不會太甜。熱焦糖布甸咖啡帶焦香的顏色,口感較豐富的咖啡,咖啡味道較凍飲的香濃,焦糖布甸香甜滑溜。-炸魚手指薯條 HKD$68金黃色的賣相挺吸引,炸魚手指肉質厚身,外層酥脆肉質嫰滑。薯條份量挺多的,是粗身版本較有啲感。配茄醬一起吃感覺惹味點,個人喜歡吃多茄醬欵🤭。-腐乳蒙古羊鞍 HKD$178看到用腐乳製就想試試看,曾吃過用腐乳製的新派料理,吃起來感覺可以的。羊鞍大件肉質厚身,鮮嫰的質感帶點肥肉挺香口。腐乳味道香濃,味道不會太咸,不會蓋過羊鞍的味道。-咖喱雞肉珍珠飯 HKD$89這個味道挺香的,裡有雞肉、薯仔和胡蘿蔔,也是吸味的食材。雞肉大件肉質嫰滑,薯仔和胡蘿蔔容易咬開,吃起來挺入味的。咖喱味道香濃,散發微辣的味道挺惹味,飯質粒粒分明口感煙韌。-

天然蜂巢咖啡 HKD$42|熱焦糖布甸咖啡 HKD$42
去咖啡店當然要點咖啡,點了兩款賣相吸引的來試試看。

天然蜂巢咖啡挺有儀式感,可以把咖啡倒進去

,再放入香甜的蜂巢,啡味香濃味道不會太甜。熱

炸魚手指薯條 HKD$68

腐乳蒙古羊鞍 HKD$178

腐乳味道香濃,味道不會太咸,不會蓋過羊鞍的味道。

咖喱雞肉珍珠飯 HKD$89
2024-12-19
Type of Meal
Lunch
2024-12-27 0 views
以下價錢須+1,主食配羅宋湯/沙律******************************🥢烤美國豬鞍芥末汁配薯條 $168醬汁滿滿豬扒軟淋唔柴配菜嘅份量好多薯條炸得外脆內軟點洋蔥圈嘅他他汁食超好味😂***🥢明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108明大子醬煮西式粉麵真係好好味😂仲有兩粒帶子 係我最愛嘅配搭😗***🥢洋蔥圈配他他汁 $62洋蔥圈超級大!鐘意佢比左一大兜他他醬點完洋蔥圈再點埋其他餐嘅薯條都好夠用😂***🥢蜜桃茶(凍) $36
以下價錢須+1,主食配羅宋湯/沙律
洋蔥圈配他他汁
烤美國豬鞍芥末汁配薯條
明太子三文魚籽貓耳朵粉
洋蔥圈配他他汁
很久沒有踏足九龍灣,還記得初踏入社會工作,第一份工便是位於九龍灣。雖然九龍灣匯聚了不少工廈,同樣地,這地區亦匯聚了不少美食選擇。最近,來到九龍灣工作,當然,不忘尋覓當區美食。最後,在企業廣場1期選擇了這家咖啡店 ~ 《Coti the Bistro 》。店子以木系為主調,搭配舒適的椅子,讓打工一族能在忙碌的工作中,好好地靜下來,享受一餐美食。腐乳蒙古羊鞍,腐乳味帶點鹹和微辣,口味細膩,是不少中菜的調味良伴,這次竟然在西式咖啡店遇上腐乳蒙古羊鞍,這種fusion 相當特別,羊鞍肉質嫩口多汁,滿滿的醬汁,不但香濃,而且更能減退羶味,搭配大量的粗切薯條及烤焗蒜頭,相當豐富。    鰻魚蛋包飯,原條鰻魚蓋在蛋包飯上,橫跨整個蛋包飯,相當有霸氣,鰻魚汁香甜惹味,蛋香味重又夠滑。  雞扒藜麥沙律同樣份量十足,雞扒大大件,肉厚軟嫩,藜麥及沙律菜不但帶來清新感覺,而且相當健康。  焦糖布甸咖啡,香滑濃郁的咖啡,表面灑上焦糖,真正苦中一點甜。  棉花糖朱古力,充滿冬日感覺,香濃甜美,杯邊還掛着大大粒棉花糖,更添絲絲甜蜜。
最近去完九龍灣歡樂天地玩 跟住順便系九龍灣覓食😂 發現有原來系Megabox附近既企業廣場 有間隱世低調既Cafe「Coti The Bistro」☕🍴煙三文魚藜麥沙律 $86沙律菜新鮮爽脆🥗 灑上藜麥 再鋪上帶著點煙燻既煙三文魚 中間仲有溫泉蛋 份量非常足料👍🏻烤美國西冷10安士配燒汁 $198西冷牛扒口感豐富 肉質厚實 而且味道香濃🥩 外層烤得略帶焦香 但內裡保持嫩軟同多汁🤤 粗薯條口感鬆脆🍟明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108用上明太子調配既醬汁有驚喜😍 明太子既鹹鮮味 再配上帶子同三文魚籽既鮮味 煙靭既貓耳朵粉沾滿醬汁 味道十分濃郁🍝提拉米蘇咖啡 $48杯内系香濃既濃縮咖啡 而杯面系提拉米蘇😆 非常特別 飲料甜品同時享受☕棉花糖朱古力 $42朱古力濃厚醇香🍫 再加上滿滿一層cream 同輕燒過既棉花糖 好邪惡😈

煙三文魚藜麥沙律 $86

烤美國西冷10安士配燒汁 $198

明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108

提拉米蘇咖啡 $48

棉花糖朱古力 $42

2024-12-17
$266 (Dinner)
  • 明太子三文魚籽貓耳朵粉
  • 烤美國西冷10安士配燒汁
  • 煙三文魚藜麥沙律
  • 提拉米蘇咖啡
  • 棉花糖朱古力
2024-12-23 0 views
叫左個Benedict ,蛋黃唔流心,實的的。而且一d都唔熱。午餐有餐湯,三催四請,食哂d野先到。同佢講d野唔熱,目無表情即刻調頭走。唔明點解咁多人食,可能貪佢夠近。
唔明點解咁多人食,可能貪佢夠近。
2024-12-21 0 views
號外!喺九龍灣企業廣場同埋MegaBox附近返工嘅人注意⚠️有間高品質嘅西餐廳!起企業廣場一期一樓Coti the Bistro (九龍灣)~餐廳入面好多卡位坐環境舒服、燈光又夠聖誕節仲有聖誕裝飾烤美國西冷 10安士配燒汁 $ 198話明10安士,真係大大塊牛肉出嚟大概係七成熟 配上一大兜粗薯條仲以為食緊番薯薯條 🍟咁正明太子三文魚籽貓耳朵粉$108有大大粒嘅三文魚子粒、兩粒大帶子同行日本朋友都大讚 貓耳朵粉類似貝殼粉,但係佢厚厚地嘅質感食落好趙口 又好夠飽用咗明太子醬煙三文魚藜麥沙律$86有三四 塊 大大塊三文魚大份沙律本身小食嘅女仔 應該都夠飽當一餐棉花糖朱古力$42大大粒融緊嘅棉花仲有拉花~好味抹茶鮮奶$42嘗鮮奶 加適量抹茶粉嘅配搭飲品剛好微苦 有奶味
有間高品質嘅西餐廳!起企業廣場一期一樓
Coti the Bistro (九龍灣)~
餐廳入面好多卡位坐

出嚟大概係七成熟
配上一大兜粗薯條
仲以為食緊番薯薯條 🍟咁正

明太子三文魚籽貓耳朵粉$108
有大大粒嘅三文魚子粒、兩粒大帶子
同行日本朋友都大讚
貓耳朵粉類似貝殼粉,
但係佢厚厚地嘅質感

抹茶鮮奶$42
嘗鮮奶 加適量抹茶粉嘅配搭
飲品剛好微苦 有奶味
2024-12-18 144 views
企業廣場有間西餐廳間唔中都會去食吓,見天氣凍凍地,就去食佢哋個新Menu腐乳蒙古羊鞍配薯條。羊架應該好多人食過,但係配腐乳西式食法又幾新奇。味道似食羊腩煲,但係鋸緊扒,仲有薯條點汁食。其實都幾夾。另外佢哋個洋蔥圈係好好食,外皮好鬆脆,入面洋蔥好甜,間唔中都會叫嚟食下。飲品就就咗杯Tiramisu Coffee,面頭係mascarpone cheese下面係咖啡,好似食緊一個液體Tiramisu咁。鍾意食Tiramisu嘅朋友一定鍾意。

2024-12-18 93 views
平時經開呢間cafe見到人頭湧湧已經心思思想試,難得今日中午早左少少有位,就同同事試吓啦。腐乳蒙古羊鞍配薯條 $178羊鞍好夠肉,肥瘦均勻,唔會過肥又唔會鞋口,夠哂入味。薯條新鮮炸起好脆口,同沙律一齊食唔會覺得膩。明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108貓耳朵粉口感煙韌,夠哂掛汁,咸甜岩岩好,2大粒帶子漲卜卜,輕輕一煎已夠爽口彈牙,仲有三文魚子令整個層次更加豐富。雞扒藜麥沙律 $88沙律超級大碟,同朋友分享岩哂。沙律菜新鮮爽脆,大量藜麥令到口感更豐富,玩埋芝麻醬好清新,健康滿滿。提拉米蘇咖啡 $48凍檸茶 $36咖啡真係岩哂打卡,超精緻,可以當咖啡,亦可以當係甜品。甜厚的cheese cream同苦澀americano一同入口,咖啡味香濃,超級細滑。📌Coti the Bistro (企業廣場)地址:九龍灣常悅道9號企業廣場一期1樓4號鋪🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

腐乳蒙古羊鞍配薯條 $178

明太子三文魚籽貓耳朵粉 $108

雞扒藜麥沙律 $88

提拉米蘇咖啡 $48
凍檸茶 $36

📌Coti the Bistro (企業廣場)
地址:九龍灣常悅道9號企業廣場一期1樓4號鋪

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

2024-12-16 108 views
🔺𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗣𝗲𝗮𝗿𝗹 𝗥𝗶𝗰𝗲 咖喱牛肋腩珍珠飯 ($𝟵𝟴)睇個名以為好中式,黎到原來係西式煮法牛肋腩煮得好淋,一咬就爛,仲有少少筋位連住珍珠米就夠飽滿,咖喱調味都好好! 非常下飯🥰🔺𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗨𝗦 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗼𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝘂𝘀𝘁𝗮𝗿𝗱 𝗚𝗿𝗮𝘃𝘆 烤美國豬鞍配芥末汁 ($𝟭𝟲𝟴)豬鞍唔係厚身果款,煮得啱啱好食落有少少筋,加埋個汁好惹味配菜係薯菜,好鐘意仲有少少薯皮既薯條沙律份量都唔少,同埋有幾種菜嫁🔺𝗢𝗻𝗶𝗼𝗻 𝗥𝗶𝗻𝗴𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗧𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 洋蔥圈配他他汁 ($𝟲𝟮)洋蔥圈既份量有𝘥 巨一上枱勁吸精配既他他汁減低左洋蔥圈既邪惡感🔺𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 朱古力咖啡 ($𝟯𝟴)𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢有靚靚拉花,唔會太甜🔺𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 抹茶鮮奶 ($𝟰𝟮)都係唔會太甜,又飲到抹茶既甘味📍𝐂𝐨𝐭𝐢 𝐭𝐡𝐞 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐨九龍灣常悅道𝟗號企業廣場𝟏期𝟏樓𝟒號舖
睇個名以為好中式,黎到原來係西式煮法
牛肋腩煮得好淋,一咬就爛,仲有少少筋位連住
珍珠米就夠飽滿,咖喱調味都好好! 非常下飯🥰

豬鞍唔係厚身果款,煮得啱啱好
食落有少少筋,加埋個汁好惹味
配菜係薯菜,好鐘意仲有少少薯皮既薯條
沙律份量都唔少,同埋有幾種菜嫁

洋蔥圈既份量有𝘥 巨
一上枱勁吸精
配既他他汁減低左洋蔥圈既邪惡感

🔺𝗠𝗼𝗰𝗵𝗮 朱古力咖啡 ($𝟯𝟴)
𝘔𝘰𝘤𝘩𝘢有靚靚拉花,唔會太甜

🔺𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 抹茶鮮奶 ($𝟰𝟮)
都係唔會太甜,又飲到抹茶既甘味

📍𝐂𝐨𝐭𝐢 𝐭𝐡𝐞 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐨
九龍灣常悅道𝟗號企業廣場𝟏期𝟏樓𝟒號舖
2024-12-14 161 views
烤美國西冷10安士配燒汁 ($198)明太子三文魚籽貓耳朵粉($108)酥炸單骨雞翼($78)抹茶鮮奶($42)提拉米蘇咖啡 ($48)今日嚟到九龍灣就決定食下cafe,入到去覺得環境幾舒服,好適合大家嚟傾下偈,做返個Chill Guy🤣首先想介紹下烤美國西冷🥩order左五成熟,出到嚟肉質都好淋,而且都幾有肉味。而薯仔就係粗薯嚟嘅,食落覺得好足料同埋係一貫好食🤤🤤另外,就係想介紹下提拉米蘇咖啡☕️。一上枱嘅反應就係嘩成個甜品咁款喎🤭🤭面頭個浸真係有好香濃嘅提拉米蘇,加上有咖啡嘅香味令成杯飲品都真係好好飲,建議飲嘅時候都可以先食下面頭個浸cream先,呢樣絕對值得一試👍🏻評分:9/10九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖
烤美國西冷10安士配燒汁 ($198)
明太子三文魚籽貓耳朵粉($108)
酥炸單骨雞翼($78)
抹茶鮮奶($42)
提拉米蘇咖啡 ($48)

評分:9/10

九龍灣常悅道9號企業廣場1期1樓4號舖
2024-12-13 156 views
今日嚟食呢間位於九龍灣企業廣場一樓嘅西餐廳,餐廳座位闊落,燈光灰暗,環境幾寧靜,適合一個人想靜靜地食個飯或者情侶拍拖好去處。🥩烤美國西冷配燒汁 $198 牛排🥩入口解嫩,雖然係薄切,不過都夠晒飽,配菜有大量即炸薯條同沙律菜。🐄咖喱牛肋腩珍珠飯$98牛腩好新鮮,略嫌煮得唔夠腍,咖喱方面味道好濃郁,食落幾開胃,配菜仲有紅蘿蔔同薯仔。🥗煙三文魚藜麥沙律$86煙三文魚份量都幾多,配埋沙律菜、大量藜麥同胡麻醬。

🥩烤美國西冷配燒汁 $198

🐄咖喱牛肋腩珍珠飯$98

🥗煙三文魚藜麥沙律$86
煙三文魚份量都幾多,配埋沙律菜、大量藜麥同胡麻醬。
2024-12-12 118 views
喺MegaBox隔離嘅企業廣場,估唔到原來都有好多餐廳,今次發掘到呢間Cafe。lunch Time時間去到已經full晒要等位,等咗一陣最後入咗去坐低,叫咗一個明太子貓耳朵粉,份量啱啱好,意粉煙靭有咬口,味道適中唔會過鹹或者太淡。煙三文魚藜麥沙律份量都好大碟,上班族食一個已經夠飽肚,而且醬汁好足夠,唔會食到底就冇晒醬汁,上面仲有一個流心蛋配黑松露醬,呢個沙律一定要試。最後仲嗌咗一個Tiramisu嘅咖啡,睇得出餐廳好有心機,上面食完甜品下邊仲可以飲咖啡。
2024-10-02 501 views
先唔好講食物質素,我2:30pm坐低,成間鋪只有兩台客人,就我睇,至少有四個服務員,但我坐底足足15分鐘,都冇人過嚟落單,即使我舉手開口示意落單,佢哋就應一句好既,之後就冇咗一回事,明明佢哋就冇野做,唔怪得有評論話,呢間舖對一個人去食飯既極之不友好,我就真係唔明白邊個比佢哋嘅底氣可以咁樣Hea住做嘢,就以佢哋咁嘅待客態度,我連食都冇興趣食佢哋嘅嘢,即使到我走,佢哋嘅服務員都只係企住喺度得個望,完全唔會走黎問我點解要離開,可能呢個就係佢哋嘅目的?
去左食lunch,見多數人都係嗌雞扒蛋包飯同埋燴牛肉飯,咁我就揀咗雞扒蛋包飯。Lunch set有湯/沙律,湯個日忌廉湯唔錯,好夠夠熱,又唔係一pat粉開嗰啲忌廉湯,都有誠意,所以都對之後嗰份有啲期望。可惜個湯已經係接近最好既item。。。雞扒蛋包飯其實賣相唔錯,份量都多,但我食到一半先記得影相。有兩塊雞扒都幾大塊,煎得香脆熱辣辣,應該好多人叫keep住煮就好新鮮,旁邊半碟有沙律菜。可惜個蛋包飯就唔得了,啲蛋煎到薄到片紙咁,但好神奇咬落好乾好硬好似煮到勁熟咁,但係佢表面上又有啲生嘅蛋汁望落似Juicy。同埋成個飯,只有蛋下便有微微一pat汁,啲飯質素好差,冇飯味,食落好乾。朋友叫咗雞扒迪迪蛋熱香餅,當日冇熱香餅轉咗muffin,即係豬柳蛋漢堡嗰包。個包凍既勁硬,切開都好費氣力,雞扒就同我個飯一樣都係新鮮熱辣,個蛋好似唔錯係溏心我中意既生熟度,但就唔係平時網上睇開見到嘅流心流到瀑布咁嘅egg Benedict。份量偏細。另一個朋友叫咗辣味蟹肉意粉,佢話就係好普通嘅蕃茄蟹肉意粉,蟹肉好少撈撈下唔見晒。我特登加$24叫凍matcha latte,但唔係幾好飲,唔係飲開熟悉鍾意嘅小山園抹茶味道

我特登加$24叫凍matcha latte,但唔係幾好飲,唔係飲開熟悉鍾意嘅小山園抹茶味道,苦澀唔香,飲到底都有好多茶粉未打開一粒粒係底。不建議。

唔係難食,但真係唔好食,而且價錢都唔平,由其見到咁多好評但食落咁嘅質素,都幾失望下,唔會再回頭。
因OpenRice食評特地過去嘗試,但因一人入座被歧視,被要求安排坐餐廳另一邊,環境、格調、氣氛完全不同😨本想輕鬆愉快渡過一頓午膳的時間,但興致全毁,簡直荒謬!難道一人用膳,價錢不同嗎?為何同樣價錢,需接受差別待遇?😡😡😡