2020-09-26 329 views
有一位朋友係呢度嘅常客,經常同我sell呢間cafe好舒服,仲要係黃,叫我搵日同作去食一次。終於今日同作黎食,呢間cafe嘅野食、飲品、甜品都幾多選擇。如果平日想食lunch食得好少少,呢種cafe都係得嘅top choice。呢度地方細細,經常爆滿。佢嘅野食好味,健康,咖啡即叫即炮製,仲要有好多裝飾,多野睇,好似去左一個花園咁。我果日叫左一個青醬意粉,個意粉係扁意粉黎,食落咖會太乾,面且沾滿青醬,加埋清新嘅蔬菜同少少松子仁,增加口感。真係會愈食愈雞餓!仲要每杯咖啡嘅搵花都唔同架!星期日可以搵到個安靜嘅地方睇下書,煲下劇,傾下偈,真煲幾好!
2020-09-26 398 views
星期六諗住有個休閒嘅上午...好記得尖東有間Courage Eighteen都幾出名加埋google, openrice好多好評所以山長水遠咁黎拜訪試下一黎到環境ok嘅不過有小小嘈 叫左個牛油果egg benedict 加埋咖杯啡差唔多130/1位咖啡個豆味好香加埋奶, 口感幾滑 係唔錯但個egg benedict... 真係我成世人食過最差冇之一已經唔係個人嘅口味或者高期待關係... 而係個牛油果爛嘅, 冇香味仲要送埋個蒂頭 ... thanks, but no thanks....個包UN到佢把餐刀都切唔開....... 仲有其他缺點但都唔想一一再多講至於眾多好評之中, 遇到今次咁差嘅體驗, 或者可能係我咁唔好彩... 雖然咖啡OK嘅, 但衡量番野食質素同價錢, 唔會再幫襯至於依個價錢, 附近, 深水埗甚至港島區好多更加好選擇PS: 第一次負面到要寫食評
加埋google, openrice好多好評
所以山長水遠咁黎拜訪試下

一黎到環境ok嘅不過有小小嘈
咖啡個豆味好香加埋奶, 口感幾滑 係唔錯

已經唔係個人嘅口味或者高期待關係...

雖然咖啡OK嘅, 但衡量番野食質素同價錢, 唔會再幫襯

至於依個價錢, 附近, 深水埗甚至港島區好多更加好選擇
PS: 第一次負面到要寫食評
2020-09-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$130 (Breakfast)
  • 咖啡
2020-09-16 329 views
意外發掘到呢間細細既cafe,位置吾多星期日下晝黎到,好好彩岩岩有位😆😆選擇都算幾多,除咗沙律🥗,仲有bagel,egg benedict,意粉,all day breakfast安格斯牛柳粒沙律 $74大碟過我預期😍 起碼牛柳粒既份量吾少,女仔一定夠食,牛柳粒正常級數,有咬口又吾會太un反而精粹係啲沙律,黑醋既汁甜甜酸酸幾好食👍🏻👍🏻Bagel配牛油果+炒蛋+啡菇 $74呢個配搭真係無得輸,牛油果熟得岩岩好,配滑炒蛋,仲有好香既菇味,正!
意外發掘到呢間細細既cafe,位置吾多
星期日下晝黎到,好好彩岩岩有位😆😆

安格斯牛柳粒沙律 $74

反而精粹係啲沙律,黑醋既汁甜甜酸酸幾好食👍🏻👍🏻

Bagel配牛油果+炒蛋+啡菇 $74

2020-09-13 321 views
📍 Courage Eighteen好佩服店主18歲時鼓起勇氣追夢,開設了cafe,將其命名為Courage Eighteen以紀念青春的果斷追夢勇氣,很值得一試! Cafe以咖啡同bagel為主打,價錢非常合理。entertainer更有餐食買一送一的優惠,折左即係$37一個咋!➖➖➖Leighleigh本身都好鍾意食bagel,但要係屋企事先準備咁多材料就好懶🤣所以去cafe一見到有bagel就毫不猶豫會嗌➖➖➖📌Bagel 配牛油果|炒蛋|啡菇 Bagel with Avacado, scrambled egg and portobello $74Bagel係Blendit既藍莓味bagel啊! 真係好好食喔! 本身已經非常有咬口,經烘焗後,增加了酥脆既口感,煙軔度剛剛好。Bagel with avacado is a perfect match at all times. 牛油果好新鮮,食落特別新鮮軟稔,炒蛋香滑,蛋味香濃,略嫌少少過熟,蛋汁過少。啡菇以片狀鋪底,帶點微鹹,炒過更加香口➖➖➖ 📌 Bagel 配煙肉|火腿|芝士|煎蛋 Bagel with bacon, c
📍 Courage Eighteen

➖➖➖
📌 Bagel 配煙肉|火腿|芝士|煎蛋 Bagel with bacon, cheese, ham and fried egg $74
本身係為Bagel而來,當然好有期望啦! Bagel本身口感夠煙韌,值得一讚! 轉左熟蛋,係啱啱好既overhard,太感動了。bagel夾埋餡料好厚身,加埋煙肉好脆,用刀叉比較難handle,所以leighleigh拎開左半個bagel之後食。煙肉香脆帶點鹹香,火腿都係增添風味,中間仲有蕃茄balance返個味道。蛋既表面落左少少七味道,令層次更加昇華左。仲有埋沙律配菜,落左黑醋汁都幾開胃

地址: 尖沙咀麼地道63號好時中心地下55號舖
推介指數👍👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
談到夢想,曾經想像過自己會有無數個可能,兒時想當鋼琴家、教師,長大後就連鋼琴都賣埋,現實地打一份平凡嘅工作💼所以對於十八歲就實踐自己咖啡店夢嘅店主感到讚嘆👍🏻勇氣十八,仲記唔記得當年嘅自己發住一個點樣嘅夢?💭講番正題😋今次係衝住佢嘅bagel黎😃🤩店舖細細,中午食飯時間唔少人都會黎點外賣,幾多熟客仔👬👭第一次黎感覺好舒服,可能因為大部分都係自己一個黎嘅客人,大家都好自在,說實話好耐無去過真係可以靜靜放空嘅cafe👍🏻☕️🍴𝙱𝚊𝚐𝚎𝚕 𝚠/ 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚂𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝙴𝚐𝚐 & 𝙿𝚘𝚛𝚝𝚘𝚋𝚎𝚕𝚕𝚘 🥑🍳$74𝙲𝚘𝚕𝚍 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 🍫食物方面,bagel係藍莓味,中暗夾住熟透嘅藍莓粒,表皮烘到幾脆,不過用刀切始終困難,尤其係面頭嗰塊🙈配料份量豐富,性價比相當高!牛油果嘅creamy不嬲同bagel都係絕配,比較驚喜嘅係炒蛋,超滑超厚,蛋汁索晒係底層嘅貝果😋炒啡菇無草青味,成個組合都好夾👍🏻旁邊嘅黑醋沙律菜好開胃😋😋😋黑醋夠酸!加錢轉餐飲凍朱古力,可可味濃郁🍫,唔會好甜👍🏻

𝙲𝚘𝚕𝚍 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 🍫

2020-09-02 316 views
🥯Bagel with Avocado🥑, Scrambled egg🥚, portobello🍄 $74 (8/10)⠀Bagel係藍莓味💜,食落有藍莓甜甜地嘅感覺,同朋友都幾鍾意個味😗⠀但係個包好硬同好韌😳,同朋友用刀切🔪勁耐先分開到🤭。⠀牛油果超creamy,同炒蛋超夾❣️配埋炒菇嘅菇香味,三樣一齊食真係幾正嘅 combination 😆!⠀⠀🥯Bagel with bacon 🥓 , Cheese🧀 , Ham🐖, Fried egg🍳 $74 (7.5/10)⠀沙律菜嘅黑醋汁偏酸~幾開胃🥗⠀火腿煙肉芝士蛋依個組合真係好香好好味冇得輸🤪。⠀但可惜個bagel好難切,每一樣野都要解體先食到,影響左個體驗~⠀⠀☕️Hot Latte set+$15 (8.5/10)⠀個人幾鍾意依隻咖啡味😆,飲落好nutty好香滑,同奶味好夾,兩者融合得幾好💕。⠀⠀☕️Dirty set+$15 (8.5/10)⠀依杯比起latte濃咖啡味啲同奶味比較少,啱一啲又想飲凍又鍾意濃咖啡味嘅人💗⠀⠀總結:佢地啲bagel嘅味幾好食~見到有人食意粉果啲睇落好大碟好好食咁🤓有機會再試埋佢地其他熱食~⠀

但係個包好硬同好韌😳,同朋友用刀切🔪勁耐先分開到🤭。⠀

沙律菜嘅黑醋汁偏酸~幾開胃🥗⠀
火腿煙肉芝士蛋依個組合真係好香好好味冇得輸🤪。⠀

☕️Hot Latte set+$15 (8.5/10)⠀

☕️Dirty set+$15 (8.5/10)⠀

2020-08-21 362 views
年頭來食過佢的貝果,食過翻尋味,凡親經過尖東都要來支持。之前成日都大排長龍,都願意等。今日大熱天時都特登行過來食,點知轉了餐牌,我的最愛已經由$68加到$74,我明白現在的時勢經營係唔容易的,亦知道係黃店,行咁遠來唔通唔食咩?點知價錢貴了,但份量少了,之前啲炒蛋和啲菜都好多的。個貝果亦un到好似食擦子膠咁,要大力咬,食完也沒有滿足感。值得一讚的係分隔的隔板做得很好,整到自修室溫咁,對面位的食客分隔,有效防止飛沫噴到對面。
個貝果亦un到好似食擦子膠咁,要大力咬,食完也沒有滿足感。
Scramble egg avocado bagel
2020-08-17 288 views
野食不錯,不過態度好一般。完全感覺係我其實唔做都冇咩所謂。其實真係因為黃店先行入去,附近咁多餐廳。而家呢個時勢,我諗出得去食要求返d好態度都唔過份,唔係黃店就盲撐。。
\\\ 💛齊撐良心小店\呢間坐落於尖沙咀嘅coffee shop,舖面唔大,但裝修幾有心思💛,每個座位都坐得幾舒適。店家18歲開店,現在仲會喺YouTube教沖咖啡☕️—Channel: 厭世Barista - Plat Coffee。·Bagel 配煙三文魚|洋蔥|煎蛋 $78Bagel 配煙肉|火腿|芝士|煎蛋 $74芝士薯角 $44Latte $35·Bagel 🥯愛好者真係必訪,Bagel煙韌鬆軟,唔易切得開,用刀叉食比較難Handle,最後用紙巾包住用手食🤣🤣,配料都幾豐富,隻蛋煎到好靚;芝士薯角明顯即叫即炸,一整塊芝士喺面,超邪惡😛;咖啡都係我最近先嘗試,就唔太比評價啦,味道不俗,順滑易入口。··推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆·📍 Courage Eighteen (尖沙咀)尖沙咀麼地道63號好時中心地下55號舖🚇尖沙咀/尖東站P2出口,步行約5-10分鐘🚶🏻‍♀️
\ 💛齊撐良心小店
Bagel 配煙三文魚|洋蔥|煎蛋 $78
Bagel 配煙肉|火腿|芝士|煎蛋 $74
芝士薯角 $44
Latte $35
推薦指數:★ ★ ★ ★ ☆
📍 Courage Eighteen (尖沙咀)
尖沙咀麼地道63號好時中心地下55號舖
🚇尖沙咀/尖東站P2出口,步行約5-10分鐘🚶🏻‍♀️
芝士薯角
Latte
Latte
  • Bagel 配煙三文魚|洋蔥|煎蛋
  • Bagel 配煙肉|火腿|芝士|煎蛋
2020-08-01 5216 views
尖東好時中心呢個死場竟然都有好嘢食呢間文青Cafe叫Courage Eighteen,聽講直譯係18歲的勇氣店主18歲開舖,現場所見店員都係年輕人個個服務用心又有禮貌,執位執得快,細心又話頭醒尾唔計All Day Breakfast同輕食,以咖啡同貝果為主打整體價錢合理,份量十足咖啡選擇多多,咖啡香充斥小店內簡單坐低先歎杯Cappuccino $35小小咖啡杯加入跳脫圖案,一新耳目未嘗唔係好事咖啡有靚靚拉花,圖案好精緻,味道有水準香濃咖啡味好醒神,入口滑順舒服奶泡打得恰到好處,咖啡甘香味略有餘韻可以refill嘅Deutsch Flower $45,以成壺茶壺上枱Deutsch係德文,花茶中包含有機接骨木莓果、玫瑰果、香檸雜果茶、荔枝茶入口有種類似酸梅味,但未至於話梅味第一啖有少少澀味,refill後澀味同梅味減輕,酸甜味更突出飲完好舒服,似足消滯茶,而且可以無限refill輕食有安格斯牛柳粒沙律 $74,大大粒Angus beef cube份量唔少,仲好厚肉,入口軟嫩,唔會韌粒粒充滿肉汁,香而不膩,有飽肚感配搭清爽veggie可中和油膩感,沙律唔簡單有香甜嘅蘋果片、鮮甜嘅蕃茄粒、清甜

尖東好時中心呢個死場竟然都有好嘢食
店主18歲開舖,現場所見店員都係年輕人
個個服務用心又有禮貌,執位執得快,細心又話頭醒尾
整體價錢合理,份量十足

咖啡選擇多多,咖啡香充斥小店內
簡單坐低先歎杯Cappuccino $35
小小咖啡杯加入跳脫圖案,一新耳目未嘗唔係好事
咖啡有靚靚拉花,圖案好精緻,味道有水準
香濃咖啡味好醒神,入口滑順舒服
奶泡打得恰到好處,咖啡甘香味略有餘韻
Cappuccino

入口有種類似酸梅味,但未至於話梅味
飲完好舒服,似足消滯茶,而且可以無限refill
Deutsch Flower

份量唔少,仲好厚肉,入口軟嫩,唔會韌
粒粒充滿肉汁,香而不膩,有飽肚感
配搭清爽veggie可中和油膩感,沙律唔簡單
有香甜嘅蘋果片、鮮甜嘅蕃茄粒、清甜嘅洋蔥
加上爽脆嘅羽衣甘藍同火箭菜等,夠晒清新
灑入特別又eye-catching嘅調味粉,色彩豐富,賣相一流
再淋上黑醋同沙律汁,酸甜味好醒胃,層次好豐富
安格斯牛柳粒沙律

不得不試嘅係貝果配牛油果炒蛋啡菇 $68
將軟滑炒蛋、微鹹啡菇同新鮮牛油果夾於Bagel內
令整體好爆餡,超抵食!
貝果有啖啖藍莓味,入口超煙韌同鬆軟
用刀切未必可以輕易切開,質感唔會太厚太硬
乾濕度恰好,表皮唔算脆,如果烘一烘會更好
配料其實仲有好多選擇,份量十足,食完成舊夠晒飽肚
內餡當中以牛油果最配合,牛油果質感滑溜,好新鮮,入口creamy
炒蛋亦尚算軟滑,加入牛奶炒係香滑啲,但略嫌有少少過熟
整體蛋香味濃,亦唔油膩,仲有啲蛋汁順住向下流落貝果中
最底層嘅啡菇只係微鹹,幾多汁,調味過加上炒過就更香
貝果隔離同樣有沙律菜,添加黑醋後亦好開胃
貝果配牛油果炒蛋啡菇
2020-06-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Cappuccino
Deutsch Flower
安格斯牛柳粒沙律
貝果配牛油果炒蛋啡菇
2020-07-24 313 views
呢間Cafe嘅bagel餐幾出名,但琴日星期二晏晝12點半去到已經爆曬人要等位,於是就咁takeaway左杯咖啡。⭐️GoodMalling app 全單咖啡85折👓Flat White $30 (原價$35)好香咖啡豆味,係飲到明顯嘅奶味但奶味又唔會過多蓋過左咖啡味,酸苦剛好很易入口,整體來講係杯好飲高質嘅咖啡,折扣後CP值更加高!即使takeaway都有拉花而且唔係求其就咁一個心形。評分:8.5/10
⭐️GoodMalling app 全單咖啡85折

👓Flat White $30 (原價$35)
評分:8.5/10
2020-07-16 1691 views
💛 #良心小店 今次約埋一班foodies去食呢間文青cafe~❤️除左食物出色之外環境仲好chill適合週末去放鬆下😋🍴Bagel配牛油果炒蛋啡菇($74)本身都好鍾意食Bagel不過要係屋企整咁多野夾落去就真係懶🤣大家記住襯熱食如果唔係Bagel就會有啲韌😋成舊咬落去嘅口感好豐富~炒蘑菇嘅香味都幾正❤️🍴All Day Full Breakfast($108)成個都幾豐富入面有煙三文魚、松露炒蛋、裸麥多士、原切煙肉、火炙芝士蕃茄、田園蔬菜、薯餅❤️一般All day breakfast都唔會點花心思落個多士到~但餐廳加左楓糖漿配麥包令成件事昇華左🤣另外炒蛋都好滑幾香黑松露味😋🍴安格斯牛柳粒沙律($74)沙律用左黑醋汁唔會太酸加埋牛柳粒幾夾~👍🏻另外碟邊仲加左新鮮蘋果夾埋一齊食少少甜味仲好fresh❤️🍴意式青醬青瓜松子仁扁意粉($77)一般都比較少見呢款意粉食落都幾清新~😉松子仁加落意粉裏面帶出香氣仲豐富左整體嘅口感😉📍 Courage Eighteen (尖沙咀)尖沙咀麼地道63號好時中心地下55號舖
💛 #良心小店

🍴Bagel配牛油果炒蛋啡菇($74)

🍴All Day Full Breakfast($108)

🍴安格斯牛柳粒沙律($74)

🍴意式青醬青瓜松子仁扁意粉($77)

📍 Courage Eighteen (尖沙咀)
尖沙咀麼地道63號好時中心地下55號舖
  • All  day  breakfast
2020-07-07 200 views
位置係尖東, 環境靜但其實好近西鐵出口很方便的。午市有兩三款午餐, 都配一杯咖啡(black/Americano)/茶。亦可另加$8轉signature drink.運作模式係去自行去櫃臺俾錢, 之後就可埋位等食物上。今天叫了牛柳粒意粉 $82 + $8橙汁全店都是年輕人, 意炒煮得有水準, 個汁酸酸甜甜很開胃, 做午餐絕對份量十足。今次沒有點咖啡, 但滿滿咖啡香下次時間比較充裕再慢慢嘆咖啡😀最重要是良心小店, 與志同道合朋友一齊相聚, 係鋪內開懷暢談完全唔使驚。香港人 加油❤
位置係尖東, 環境靜但其實好近西鐵出口很方便的。

運作模式係去自行去櫃臺俾錢, 之後就可埋位等食物上。

今天叫了牛柳粒意粉 $82 + $8橙汁

香港人 加油❤
如果呢個世界得返兩樣野飲既存在,我一定會揀酒精同咖啡,咖啡係我最無力果陣賜我力量,激活細胞,等我頭腦返哂黎。而酒精就可以係我最失意既時侯緩衝一下,麻醉自己,訓醒第二日就會清醒返。既然係咁,我諗唔到其他理由阻止我對咖啡既追求。而我知道係尖沙咀呢間高質Coffee Shop「Courage Eighteen」對咖啡既藝術品味有一定既執著,絕對係值得黎支持一下呀!👇📌Eggs · Benedict - ▪ Avocado Eggs Benedict - $88▫ 食得Brunch就走唔甩「牛油果 · 水波蛋」啦,以牛油果做主角,賣相就夠哂靚仔啦。切開裡面蛋汁十足,配上大量牛油果,當然口感會再豐富啦。係呢個天氣特別有feel!📌Toast · Bagel - ▪ Bagel Avocado · Scrambled Egg · Portobello - $68▫ 皇牌之一既「貝果 · 牛油果 · 炒蛋 · 啡菇」,最吸引就係佢既牛油果呀,生熟度岩岩好,食落特別新鮮腍滑;而炒蛋炒得夠幼滑,完全唔乾身,入口仲有啖啖蛋汁;而Bagel對我呢d煙靭控真係情難自禁,厚度夠結實,咬口十足;加上有陣陣既藍莓味
如果呢個世界得返兩樣野飲既存在,我一定會揀酒精同咖啡,
咖啡係我最無力果陣賜我力量,激活細胞,等我頭腦返哂黎。

絕對係值得黎支持一下呀!👇

📌Eggs · Benedict -
Avocado Eggs Benedict - $88

賣相就夠哂靚仔啦。切開裡面蛋汁十足,配上大量牛油果

當然口感會再豐富啦。係呢個天氣特別有feel!

📌Toast · Bagel -

咬口十足;加上有陣陣既藍莓味,入口仲有少少果肉,非常清新。

仲有最後既啡菇以片狀鋪底,增強口感,整體可以話無得輸!

📌C o f f e e -
♦️ B L A C K -
Coffee Tonic - $48

▫ 用左Espresso做基底,混合Tonic製成,呢個咖啡既配搭非常創新,

而飲落質地獨特,有種汽泡既感覺;另外味道似似地飲緊雪碧既feel,果然有諗頭呀!

📌M i l k -
Dirty - $38

▫ 識嗌一定嗌Dirty,點解?因為呢杯充滿濃郁既奶香咖啡
兩種質感混合可以話係最頂峰既享受。而dirty就係鍾意佢係表面

再灑多陣可可粉,令佢成個層次更加壯觀,飲落咖啡味特別濃郁,這就是幸福嚕!
2020-07-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
  • Avocado Eggs Benedict
  • Coffee Tonic
  • Dirty
  • Bagel Avocado · Scrambled Egg · Portobello
上個星期好開心可以同一大班朋友仔食好西!今次黎到哩間位於尖東近紅磡交界位置既💛小店@courageeighteen 哩間舖頭第一次黎既時候,我係一個人黎,而今次就係五個人.感覺開心好多,不過我都enjoy自己一個人黎既寧靜————————————————今次每個人都分別叫左一個主食🥣+一杯飲品🥤安格斯牛柳粒🐮沙律🥗意式青醬青瓜松子仁扁意粉🍝煙三文魚🐟水波蛋🥚貝果配牛油果🥑炒蛋啡菇🍄All Day Full Breakfast 🍳 🥣——————————————Lemon 🍋 fruit cocktail🍸Green tea🍵LatteChocolate🥛🍫Coffee TonicDirty☕️———————————————因為今次實在一次過食左好多野啦!所以我只會講幾樣有特別同埋自己比較🆚鍾意既💛主食方面,要讚一讚份量非常足,bagel🥯入面既炒蛋炒得👍,整個炒蛋上面都鋪滿左牛油果🥑扁意粉方面整炒得剛好,不會太硬或太軟,配料上亦見心思,加入左松子仁,青瓜,黃💛椒,紫洋蔥🧅...成個感覺非常清新又健康😄———————————————-飲品方面,Green tea 🍵 Latte/Choco

@courageeighteen

Coffee Tonic

Dirty☕️

———————————————

———————————————-

飲品方面,Green tea 🍵 Latte/Chocolate 🍫🥛都非常大杯,味道亦唔會太甜,非常抵飲!仲好特別咁用左好似量杯咁有刻度📏既杯Tim...

Coffee Tonic同出面有少少唔同,除左本身已經調好左既飲品☕️之外,店舖仲會貼心地俾埋枝tonic水🥃同埋額外既expresso

最後仲有一款非常特別既飲品,Lemon 🍋 fruit cocktail🍸飲落真係好似有少少酒味咁!!!??但其實本身係一種花茶黎既,顏色仲要紅紅的,望落都幾似真既cocktail 咁!非常岩要養身既女士們飲啦🤪