Restaurant: Crab Fairy
Info:

2024-08-07 224 views
今日去咗間朋友介紹既海鮮蒸鍋, 係食海鮮粥底☺️呢一間唔係做任飲任食, 不過餐上面嘅海鮮都好夠! 花蟹, 琵琶蝦, 鮑魚, 海蝦, 海魚同蜆等😊好鍾意佢有專人幫你控制火候同埋煮海鮮, 所以你可以安心傾偈幫手等佢煮, 尤其啲比較少食嘅海鮮, 包括琵琶蝦, 花蟹等, 唔會唔小心煮耐咗唔好味! 海鮮都非常新鮮, 肉殼分離! 最鍾意食鮑魚同埋花蟹, 好鮮味, 大大隻, 好多膏, 份量都好充足, 最尾仲有粥底將海鮮嘅精華撈埋一齊, 大滿足好飽 !!

今日去咗間朋友介紹既海鮮蒸鍋, 係食海鮮粥底☺️

有一排冇食海鮮大餐,心血來潮捉咗朋友同我食呢一間蒸氣海鮮餐廳。記得早幾年有一排好Hit,開到周圍都係,喺佐敦食過好幾間,但係而家少咗好多,好在呢一間都幾出名嘅蒸氣海鮮餐廳,喺香港仲有好幾間分店,今日去嘅呢一間銅鑼灣分店,位置都幾方便。我哋叫咗尊貴海鮮套餐,裏面包含咗下面呢啲海鮮:-野生膏仔蟹-太平洋饅頭蟹-琵琶龍蝦-台灣九孔鮑魚-大西洋野生青口-加拿大野生海虎蝦-韓國斧山珍珠蠔-蟹皇大元貝-大蟶子咁多款海鮮裏面部份係自選,部份係固定嘅,食完之後仲有有機蔬菜籃,同埋重頭戲海鮮粥等,最後仲會有椰汁雪燕糖水。.總括嚟講佢哋嘅海鮮全部都用料幾高質,印象特別深刻嘅有好彈牙嘅九孔鮑魚、好鮮甜坊間好少食到嘅琵琶龍、仲有好緊實大隻嘅新鮮加拿大野生海虎蝦、爆曬膏嘅野生膏仔蟹。.成個過程都有服務員幫我哋蒸及校時間,基本上就係唔使用腦等食狀態,最後個粥食得出完全冇味精,個鹹味係黎自海鮮嘅自然鹹度,加上少少粟米排骨菜脯等等,雖然好飽但係都忍唔住食晒。

我哋叫咗尊貴海鮮套餐,裏面包含咗下面呢啲海鮮:
-野生膏仔蟹
-韓國斧山珍珠蠔
-蟹皇大元貝
-大蟶子

2024-07-26 223 views
蟹仙海鮮蒸鍋大公館嘅老闆經營海鮮批發多年,挑選各款時令海鮮,讓食客以最優惠嘅價錢食到高性價比嘅海鮮蒸氣鍋🥰🥰🥰😉😉😆😆⭐尊貴海鮮套餐⭐ $449 一位🦀野生膏仔蟹🦀店員話老闆識人,所以拎到最靚嘅A grade膏仔蟹,蟹膏豐腴,甘香鮮濃;蟹肉極為鮮甜,比平時街市買到嘅質素高好多🐟韓國釜山鰻魚🐟薑蔥有辟腥作用,會連同鰻魚一齊蒸煮;鰻魚肉質嫩滑,香而不膩,可連同芥末豉油同食🦞澳洲青年龍蝦🦞肉質緊緻Q彈,睇得見嘅新鮮,係即點即處理嘅新鮮龍蝦;龍蝦頭仲有唔少膏可以食🐚台灣九孔鮑魚🐚鮮香味足,爽口彈牙,都幾鮮甜🐚大西洋野生青口🐚新鮮嘅青口肉質好飽滿,自帶海水鹹香,唔洗沾醬汁都夠晒味🦐加拿大野生海虎蝦🦐肉質結實大隻,比一般基圍蝦鮮甜得多🦪韓國釜山珍珠蠔🦪蠔味香濃,飽滿厚肉, 比廣島蠔更為鮮甜🐚紐西蘭刀貝蚌🐚肉厚肥實帶嚼勁,第一次食呢款貝呢🐚蟹皇大元貝🐚處理乾淨嘅大元貝相當大隻,元貝肉香甜,配埋蟹皇醬,鮮上加鮮🥬有機蔬菜籃🥬包括粟米 + 娃娃菜 +生菜🍲海鮮粥底🍲全晚最期待就係呢個海鮮粥底,吸收咗前面各款海鮮嘅精華,粥底濃稠綿密,香甜鮮美,亦可加上蔥花菜脯增添口感蟹仙海鮮蒸鍋大公館地址:銅鑼灣謝斐道5

⭐尊貴海鮮套餐⭐ $449 一位
🦀野生膏仔蟹🦀

🐟韓國釜山鰻魚🐟

🦞澳洲青年龍蝦🦞

🐚台灣九孔鮑魚🐚
鮮香味足,爽口彈牙,都幾鮮甜

🐚大西洋野生青口🐚
新鮮嘅青口肉質好飽滿,自帶海水鹹香,唔洗沾醬汁都夠晒味

🦐加拿大野生海虎蝦🦐
肉質結實大隻,比一般基圍蝦鮮甜得多

🦪韓國釜山珍珠蠔🦪
蠔味香濃,飽滿厚肉, 比廣島蠔更為鮮甜

🐚紐西蘭刀貝蚌🐚
肉厚肥實帶嚼勁,第一次食呢款貝呢

🐚蟹皇大元貝🐚
處理乾淨嘅大元貝相當大隻,元貝肉香甜,配埋蟹皇醬,鮮上加鮮

🥬有機蔬菜籃🥬
包括粟米 + 娃娃菜 +生菜

🍲海鮮粥底🍲

蟹仙海鮮蒸鍋大公館
地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖至1樓

#銅鑼灣#銅鑼灣美食#蟹仙#蒸鍋#海鮮火鍋#蒸氣火鍋#原汁原味#廚師套餐#廚師發板#精選海鮮#海鮮套餐#時令海鮮#蟹#粥底火鍋#鹹豬骨#鮮蠔#海鮮批發#海鮮自由#香港海鮮#香港粥底火鍋#香港火鍋#抵食海鮮

• 台灣九孔鮑魚
  • 尊貴海鮮套餐
  • 韓國慶南珍珠蠔
  • 大西洋野生青口
  • 罕有大黃奄蟹
  • 膏仔蟹
服務態度認真專業,食物很鮮甜美味可口服務員細心解釋海鮮,介紹每個海鮮都是野生食物的由來,對食物了解詳細我們第一次來,他們都很有耐性向我們解釋每個套餐的不同,沒有硬式推銷
服務態度認真專業,食物很鮮甜美味可口

服務員細心解釋海鮮,介紹每個海鮮都是野生
食物的由來,對食物了解詳細
我們第一次來,他們都很有耐性向我們解釋
每個套餐的不同,沒有硬式推銷
難得和朋友見面,選了大家都喜歡吃的海鮮。喜歡吃蒸氣海鮮鍋,一來食到海鮮嘅鮮味,二來慢慢蒸慢慢傾😂叫了一個$449套餐,原來仲有專人幫手蒸,唔使驚食物煮得太老或唔夠熟,而且還會話你知點唔點汁或點咩汁最好食👍🏻🌟野生膏仔蟹蟹真心多膏,肉質結實有鮮味😎招呼我哋的Lulu姐說不用點豉油,的確夠味~🌟韓國釜山鰻魚好期待,因為佢超厚身,肥美好食😍配日本豉油🌟野生琵琶龍蝦/澳洲青年龍蝦琵琶蝦只可以生存於清澈的水質中,長知識👍🏻我吃的澳洲龍蝦非常彈牙,而且蝦頭多膏,正😋🌟台灣九孔鮑魚鮑魚非常大隻爽口👍🏻🌟蟹皇大元貝元貝啖啖肉,正👍🏻 🌟大西洋野生青口野生青口肉嫩,海水味重👍🏻不用點醬油已夠鹹🌟加拿大野生海虎蝦庫克超大隻,非常彈牙,難得蝦頭都有肉😍🌟黃金翡翠螺翡翠螺螺肉都幾爽甜😋🌟韓國釜山珍珠蠔珍珠蠔好滑啊!👍🏻🌟有機蔬菜籃有粟米、娃娃菜和生菜,店員細心地分兩個時間去蒸👍🏻👍🏻🌟粥底食蒸氣海鮮最開心是可以食埋個粥,吸晒海鮮嘅精華😍🌟免費甜品:椰汁雪耳😋😋

🌟野生膏仔蟹
🌟韓國釜山鰻魚
好期待,因為佢超厚身,肥美好食😍配日本豉油
🌟野生琵琶龍蝦/澳洲青年龍蝦
🌟台灣九孔鮑魚
鮑魚非常大隻爽口👍🏻
🌟蟹皇大元貝
元貝啖啖肉,正👍🏻

🌟大西洋野生青口
野生青口肉嫩,海水味重👍🏻不用點醬油已夠鹹
🌟加拿大野生海虎蝦
庫克超大隻,非常彈牙,難得蝦頭都有肉😍

🌟黃金翡翠螺
翡翠螺螺肉都幾爽甜😋

🌟韓國釜山珍珠蠔
珍珠蠔好滑啊!👍🏻

🌟有機蔬菜籃
有粟米、娃娃菜和生菜,店員細心地分兩個時間去蒸👍🏻👍🏻
🌟粥底
食蒸氣海鮮最開心是可以食埋個粥,吸晒海鮮嘅精華😍
🌟免費甜品:椰汁雪耳😋😋

2024-07-11 251 views
好朋友今個月生日,佢喜歡食海鮮,我請佢去食蒸海鮮,蟹仙海鮮蒸碢大公館主打蒸氣火鍋,配以各種新鮮時令海鮮以蒸氣石鍋方式蒸海鮮,令海鮮保持原汁原味。餐廳設有多種不同配搭的套餐,豐儉由人,亦可以散叫。我哋揀咗其中一個尊貴海鮮套餐,一共有九款海鮮和一個有機蔬菜籃。海鮮會因應時令和當日供應為準,務求有最新鮮嘅海鮮供客人享用。所有食品都係由店員在客人面前蒸,蒸嘅時間計算亦準確。蒸海鮮前,店員會先將粥底食材放入鍋內,再放上蒸架開始蒸海鮮。韓國釜山鰻魚:鰻魚厚肉冇骨,口感脆彈。野生膏仔蟹:蟹膏呈鮮黃色,味道甘香鮮美。澳洲青年龍蝦:龍蝦肉幼嫩鮮甜,爽口彈牙, 蝦頭還有鮮甜蝦膏。台灣九孔鮑魚:口感比較紮實、有嚼勁。韓國斧山珍珠蠔:味道鮮美冇腥味。紐西蘭刀貝蚌肥美肉甜。大西洋野生青口味道鮮甜。加拿大野生虎蝦鮮甜彈牙。蟹皇大元貝,加咗蟹皇嘅大元貝鮮上加鮮,鮮甜味十足。有機蔬菜籃,蒸蔬菜是最好保持蔬菜營養,食落十分清甜。食完海鮮就可以食粥底,店員加入蔥花菜脯可以增加口感,粥底綿滑,因為蒸海鮮嘅精華滲入鍋底粥內,味道非常鮮甜。最後仲有甜品送,椰汁雪燕,雪燕有滋陰潤肺,有益健康。

韓國釜山鰻魚:鰻魚厚肉冇骨,口感脆彈。

野生膏仔蟹:蟹膏呈鮮黃色,味道甘香鮮美。

台灣九孔鮑魚:口感比較紮實、有嚼勁。
韓國斧山珍珠蠔:味道鮮美冇腥味。

紐西蘭刀貝蚌肥美肉甜。
大西洋野生青口味道鮮甜。
加拿大野生虎蝦鮮甜彈牙。
蟹皇大元貝,加咗蟹皇嘅大元貝鮮上加鮮,鮮甜味十足。

有機蔬菜籃,蒸蔬菜是最好保持蔬菜營養,食落十分清甜。

最後仲有甜品送,椰汁雪燕,雪燕有滋陰潤肺,有益健康。
2024-06-27 245 views
如果要我係香港選擇一間餐廳食蒸海鮮,首選一定係銅鑼灣蟹仙,海鮮種類多,套餐選擇豐儉由人,餐廳店員服務一流,全程翹埋雙手等食。晚餐選擇尊貴海鮮套餐,龍蝦鮑魚元貝青口鰻魚虎蝦珍珠蠔翡翠螺,樣樣新鮮樣樣精彩。野生奄仔蟹,蟹肉結實鮮甜多膏,海水味極濃。澳洲青年龍蝦,肉質超級彈牙,啖啖肉。九孔鮑魚,蒸煮時間剛剛好,軟嫩有咬口。蟹皇元貝,意料之外,元貝伴蟹黃一齊食,蟹黃味道突出。餐後來一個海鮮味粥,非常完美滿足的一餐。

野生奄仔蟹,蟹肉結實鮮甜多膏,海水味極濃。

澳洲青年龍蝦,肉質超級彈牙,啖啖肉。

九孔鮑魚,蒸煮時間剛剛好,軟嫩有咬口。

蟹皇元貝,意料之外,元貝伴蟹黃一齊食,蟹黃味道突出。

餐後來一個海鮮味粥,非常完美滿足的一餐。

2024-06-25
$500 (Dinner)
2024-06-26 166 views
一直都好鐘意食海鮮,想要食原汁原味海鮮,一定要用蒸!今次揀左呢間海鮮蒸鍋試一試我地揀左$449一人尊貴海鮮餐,有幾種指定既海鮮亦有幾個可以選擇自己喜歡既海鮮係呢到食唔洗驚要按照時間蒸因為有店員幫手,佢地會幫客人續樣蒸海鮮全部新鮮,一啖入口即刻釋放出濃鬱嘅鮮味套餐包括龍蝦、野生膏仔蟹、鮮鰻魚、九孔鮑魚、青口、虎蝦、珍珠蠔、翡翠螺、大元貝同埋有機蔬菜籃⁣當中最正一定係野生菲律賓膏仔蟹每人有半隻,入面係有滿滿嘅蟹膏,肉身飽滿,啖啖肉之餘仲好鮮甜!青龍蝦都係有半隻,肉質彈牙爽甜,都好正九孔鮑魚、青口、虎蝦、翡翠螺、大元貝都係大大隻全部都新鮮,聽店員講佢地老闆係做海鮮批發所以貨源係包新鮮,果然不錯!食完海鮮之後,蒸完既精華就落晒粥底粥底有芋頭、豬骨、粟米,另外仲加左菜脯同蔥精華海鮮粥真係不得了,粥又綿密唔洗再加調味已經好正⁣最後仲有一碗椰汁糖水呢餐真係大滿足!!
一直都好鐘意食海鮮,想要食原汁原味海鮮,一定要用蒸!
今次揀左呢間海鮮蒸鍋試一試
我地揀左$449一人尊貴海鮮餐,有幾種指定既海鮮
亦有幾個可以選擇自己喜歡既海鮮
係呢到食唔洗驚要按照時間蒸
因為有店員幫手,佢地會幫客人續樣蒸
海鮮全部新鮮,一啖入口即刻釋放出濃鬱嘅鮮味

⁣當中最正一定係野生菲律賓膏仔蟹

青龍蝦都係有半隻,肉質彈牙爽甜,都好正
九孔鮑魚、青口、虎蝦、翡翠螺、大元貝都係大大隻

全部都新鮮,聽店員講佢地老闆係做海鮮批發
所以貨源係包新鮮,果然不錯!
食完海鮮之後,蒸完既精華就落晒粥底
粥底有芋頭、豬骨、粟米,另外仲加左菜脯同蔥
精華海鮮粥真係不得了,粥又綿密

唔洗再加調味已經好正
⁣最後仲有一碗椰汁糖水
呢餐真係大滿足!!
2024-06-25 154 views
收工過銅鑼灣meet個朋友,今日大家想食海鮮,諗起《蟹仙》,食蒸碢先至食得出海鮮嘅真味。店員好好招呼,會幫忙計時蒸海鮮。【尊貴海鮮套餐】每位$449罕有藻食綠膏蟹/野生膏仔蟹~店員話食到青膏要睇彩數,今日隻蟹嘅蟹膏味道堅香濃,絲絲蟹肉香甜。韓國釜山鰻魚~一咬入口爽滑,鰻魚嘅脂肪特別美味。野生琵琶龍蝦~肉質鮮甜,正!台灣九孔鮑魚~新鮮熱辣辣蒸起,大大隻,新鮮爽口,特別好吃。大西洋野生青口~新鮮野生青口,不需要沾醬油已嘗到鮮味。加拿大野生海虎蝦~蝦肉夠實淨,好新鮮。韓國釜山珍珠蠔~脹卜卜嘅蠔肉。黃金翡翠螺~螺肉勁彈牙。蟹皇大元貝~蒸嘅時間啱啱好,入口鮮甜。有機蔬菜籃~下面嘅粥底索曬海鮮嘅精華,飽飽。最後送咗個椰汁甜品,為這一頓鮮味海鮮餐錦上添花。

店員好好招呼,會幫忙計時蒸海鮮。
【尊貴海鮮套餐】每位$449
罕有藻食綠膏蟹/野生膏仔蟹~

韓國釜山鰻魚~
一咬入口爽滑,鰻魚嘅脂肪特別美味。

野生琵琶龍蝦~
肉質鮮甜,正!

台灣九孔鮑魚~
新鮮熱辣辣蒸起,大大隻,新鮮爽口,特別好吃。
大西洋野生青口~
新鮮野生青口,不需要沾醬油已嘗到鮮味。
加拿大野生海虎蝦~
蝦肉夠實淨,好新鮮。
韓國釜山珍珠蠔~
脹卜卜嘅蠔肉。

黃金翡翠螺~
螺肉勁彈牙。
蟹皇大元貝~
蒸嘅時間啱啱好,入口鮮甜。

有機蔬菜籃~
下面嘅粥底索曬海鮮嘅精華,飽飽。

最後送咗個椰汁甜品,為這一頓鮮味海鮮餐錦上添花。

2024-06-20
Type of Meal
Dinner
2024-06-24 123 views
膏蟹、虎蝦、鮑魚,係海鮮界既美味!要食最新鮮、原汁原味既海鮮一定要用蒸氣煮法!蒸氣煮法可保留海鮮原味口感更鮮嫩多汁,停唔到口😋!⁣呢間蟹仙蒸氣鍋絕對一絕!老闆係香港海鮮入口商經營批發30年確保拎到最靚既海鮮海鮮愛好者不能夠錯過今次試一試$449尊貴海鮮餐套餐有指定既野生膏仔蟹、九孔鮑魚、青口、虎蝦、珍珠蠔同埋有機蔬菜籃另外自選既我地揀左龍蝦、鮮鰻魚、翡翠螺、大元貝野生膏仔蟹超級大隻,蟹膏多、肉都好多虎蝦鮮甜彈牙,鮑魚又係大大隻肉質鮮嫩龍蝦肉質鮮美,結實彈牙青口、珍珠蠔、鮮鰻魚、翡翠螺、大元貝全部都係新鮮貨海水味勁,唔洗調味已經很夠味每一啖都是驚喜!!🤩一次過吃足咁多款海鮮到最後仲有精華所在既粥底真係鮮甜無比!鮮味既海鮮粥!加入芋頭、粟米、蔥花、菜脯輕輕調味已經好正食到原汁原味既海鮮餐,真係可以再encore!
膏蟹、虎蝦、鮑魚,係海鮮界既美味!
要食最新鮮、原汁原味既海鮮
一定要用蒸氣煮法!
蒸氣煮法可保留海鮮原味
口感更鮮嫩多汁,停唔到口😋!
⁣呢間蟹仙蒸氣鍋絕對一絕!
老闆係香港海鮮入口商經營批發30年
確保拎到最靚既海鮮
海鮮愛好者不能夠錯過

今次試一試$449尊貴海鮮餐
另外自選既我地揀左龍蝦、鮮鰻魚、翡翠螺、大元貝
野生膏仔蟹超級大隻,蟹膏多、肉都好多
虎蝦鮮甜彈牙,鮑魚又係大大隻肉質鮮嫩
龍蝦肉質鮮美,結實彈牙
青口、珍珠蠔、鮮鰻魚、翡翠螺、大元貝
全部都係新鮮貨
海水味勁,唔洗調味已經很夠味
每一啖都是驚喜!!🤩
一次過吃足咁多款海鮮
到最後仲有精華所在既粥底
真係鮮甜無比!鮮味既海鮮粥!
加入芋頭、粟米、蔥花、菜脯輕輕調味已經好正
食到原汁原味既海鮮餐,真係可以再encore!

2024-06-23 113 views
呢度啲海鮮十分經貴 係每日由老闆親自挑選嘅 全部係飛機貨 新鮮抵港 好多都係野生 夠曬新鮮罕有 呢一家新餐廳地點方便 靠近sogo今日點咗個🌟[專貴海鮮套餐]$449 有共十款嘅海鮮加埋個粥底 夠曬滿足海鮮拼盤有🌟罕有野生膏仔蟹 好多膏非常鮮甜蟹 啲膏好新鮮甘香 隻蟹亦都好鮮甜 大隻多肉🌟野生琵琶龍蝦 非常之罕有 外表像史前生物味道比一般龍蝦味 清甜 彈牙🌟台灣花尾龍躉片大大塊 好滿足 非常鮮甜 煙韌🌟台灣九孔鮑魚非常新鮮 啖啖肉🌟大西洋野生青口 夠曬鹹香味 好新鮮 好有海水味🌟野生日本深海白刀貝 極之罕有 非常清甜又大隻好鮮美🌟加拿大野生海虎蝦 好大隻 好鮮甜 新鮮彈牙🌟韓國釜山珍珠蠔 鮮味濃沃 🌟蟹黃大元貝元貝好鮮甜大隻 上面鋪住啲新鮮蟹膏非常奢侈🌟有機蔬菜籃 夠曬健康店員服務親切 幫我哋蒸埋 仲介紹下海鮮 食得好開心 氣氛好好 試到咁多唔同嘅海鮮真係非常享受 下次一定會再呢🩷

呢一家新餐廳地點方便 靠近sogo

• 台灣九孔鮑魚
  • 太平洋饅頭蟹
  • 越南大虎蝦
2024-06-20 77 views
我同朋友都好鍾意食海鮮,今次又來咗食蟹仙食蒸海鮮,不過是銅鑼灣分店。叫咗兩個尊貴海鮮套餐,套餐包括野生膏仔蟹、韓國釜山鰻魚、澳洲青年龍蝦、台灣九孔鮑魚、野生青口、野生海虎蝦、珍珠蠔、黃金翡翠螺、蟹黃大元貝、有機蔬菜拼盤及粥底。海鮮保持一貫水準,鮮甜新鮮,尤其以下幾樣特別好食:野生膏仔蟹蟹非常之肥美,滿滿的蟹膏,甘香可口,蟹肉紮實,鮮甜美味。澳洲青年龍蝦龍蝦非常鮮甜,肉質飽滿,爽口彈牙,非常好食。釜山鰻魚第一次食蒸鰻魚,平時都係食燒,鰻魚非常之鮮味,一啲腥味都冇,肉質爽口,配上Wasabi及豉油,美味。野生青口蒸嘅青口非常之鮮味,係我食過數一數二好食嘅青口。台灣九孔鮑魚鮑魚都幾厚身,肉質爽口彈牙,不錯。最後,仲有甜品送,椰汁雪燕,作為一個完美嘅結束,非常滿足的一餐。

海鮮保持一貫水準,鮮甜新鮮,尤其以下幾樣特別好食:

野生膏仔蟹
蟹非常之肥美,滿滿的蟹膏,甘香可口,蟹肉紮實,鮮甜美味。

澳洲青年龍蝦
龍蝦非常鮮甜,肉質飽滿,爽口彈牙,非常好食。

釜山鰻魚

野生青口
蒸嘅青口非常之鮮味,係我食過數一數二好食嘅青口。

台灣九孔鮑魚
鮑魚都幾厚身,肉質爽口彈牙,不錯。

• 膏仔蟹
2024-06-14 114 views
高質量的蒸氣海鮮鍋蒸氣火鍋十年前很多餐廳都有做緊,仲記得當時很便宜的價錢已經做到任食😆😆當然海鮮的量是有限制的,其他輔食可任吃,飲品任喝!今次同朋友嚟「蟹仙」,經營手法有啲不同,貴精不貴多,海鮮嘅質素確實係好高質,真係令人一試難忘!就算唔係任食,都必定食到你捧住個肚走👍🏻👍🏻今次我哋嚟蟹仙試咗尊貴海鮮套餐($449/位)。套餐包括有:野生膏仔蟹🦀🦀個蟹好逢時,勁多膏,仲好甜!韓國釜山鰻魚、澳洲青年龍蝦勁鮮甜!朋友食套餐內的台灣九孔鮑魚,我就升級咗個南非八頭鮑 (+$48),兩者肉質鮮美,南非八頭鮑口感更彈牙!至於大西洋野生青口勁大隻,好有肉地!加拿大野生海虎蝦,韓國斧山珍珠蠔,黃金翡翠螺勁彈牙爽口,仲好鮮甜,蟹皇大元貝大大粒好有肉地。由於已經唔係第一次幫襯,今次係去第二間分店,海鮮的水準依然維持新鮮高質,值得再encore!!我同朋友仲另外加左個食肉獸拼盤🍱🍱如果海鮮填唔飽你個肚,始終都想食返啲肉,呢個都係一個唔錯嘅選擇,有黑安格斯牛肉、紐西蘭嫩羊片、濟州黑毛豬肉和蟲草花雞件,都只係$228!蒸完之後,覺得蒸雞超嫩滑,越食越想食,牛同豬都係好靚嘅肉,豬係靚豚肉,而牛就係安格斯,質素相當
高質量的蒸氣海鮮鍋

我同朋友仲另外加左個食肉獸拼盤🍱🍱如果海鮮填唔飽你個肚,始終都想食返啲肉,呢個都係一個唔錯嘅選擇,有黑安格斯牛肉、紐西蘭嫩羊片、濟州黑毛豬肉和蟲草花雞件,都只係$228!蒸完之後,覺得蒸雞超嫩滑,越食越想食,牛同豬都係好靚嘅肉,豬係靚豚肉,而牛就係安格斯,質素相當唔錯🤭😋😋

蒸完各式各樣嘅海鮮、肉同埋蔬菜後,鮮甜嘅海鮮汁同埋肉汁都流到下面嗰蒸盆,製成砂鍋粥,砂鍋粥加埋排骨粟米去滾,配上菜脯同埋蔥,就成為一碗好鮮甜嘅排骨粥。

我今次叫左一杯玫瑰茉莉花茶,養生暖胃而解膩,又是很滿足的一頓晚餐🥰
2024-06-08 87 views
每次幫襯「蟹仙」,身處這家擁有豐富海鮮選擇的蒸氣火鍋餐廳,都能體會老闆用心經營,因為餐廳提供各式各樣的新鮮海鮮,讓人目不暇給。這天我就帶朋友過來幫襯,享用尊貴海鮮套餐($449/位),共有十款新鮮海鮮,品嚐最鮮鮮味!首先,尊貴海鮮套餐配有大西洋野生青口,碩大飽滿,肉質彈牙。而韓國斧山珍珠蠔與黃金翡翠螺交相輝映,前者肥美多汁,後者彈牙清甜,令人百味俱全。作為壓軸的蟹皇大元貝也是肥美飽滿,回味無窮。而套餐包括了野生膏仔蟹,膏仔蟹肥美多汁,味道鮮甜!緊接而來的澳洲青年龍蝦肉質鮮甜彈牙,令人回味!配上韓國釜山鰻魚的香甜滑嫩,簡直完美完美融合。台灣九孔鮑魚也不遑多讓,飽滿多汁,彷彿在舌尖化開。至於加拿大野生海虎蝦鮮甜可口,更是教人驚艷。套餐亦包有新鮮蔬菜籃,從海鮮到蔬菜,每一項皆精挑細選,美味程度絕不亞於任何高級餐廳。最後,將各種精華加入菜甫滾煮成砂鍋粥,鮮甜可口,回味悠長,足見餐廳的用心。除此之外,我們另外點了一個食慾獸拼盤($228),這個菜品也是教人驚喜!因為當中有濟州黑毛豬、黑安格斯牛、紐西蘭嫩羊片和蟲草花雞,所有都肉質鮮嫩多汁,無一例外令人食指大動。最後,以一杯清香回甘的玫瑰茉莉花茶(

最後,以一杯清香回甘的玫瑰茉莉花茶($68),中和口味,絕對是個完美的收尾。

總的來說,蟹仙海鮮品質極高,性價比也頗為合理,值得再次光顧!

蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖至1樓
2024-06-06 121 views
今日同朋友嚟咗呢一間坐落喺銅鑼灣嘅蟹仙食海鮮粥底火鍋,一入到去,店員已經好熱情咁招待我地,我哋坐低之後,店員即刻用蒸氣幫我哋將啲餐具消毒咗一次,夠晒衛生。今次因為放工嚟食,諗住試吓佢嘅質素,所以就叫咗呢個餐入面嘅海鮮都係每一日師傅親自揀,當中我哋就揀咗琵琶龍蝦、刀貝蚌同大元貝,而饅頭蟹或者係鰻魚就要睇吓師傅究竟今日買到啲咩,咁我哋就好好彩可以食到饅頭蟹。咁首先就上咗鮑魚、青口、元貝、刀貝蚌、虎蝦同海蠔,因為每一樣嘢蒸煮嘅時間都唔同,所以店員都會好貼心咁幫我哋放入去烹製,十分用心佢嗰兩隻海蝦都係好新鮮,肉質都好緊致,唔會係一啲唔新鮮又霉嘅口感佢嘅青口同埋蠔都好大隻,食落去唔會有沙,同埋都食到好重嘅海水味,食得出唔係冰鮮貨仔,而佢嘅刀貝蚌亦都好大隻好好食,平時喺出面好少會見到佢嘅鮑魚亦都十分大隻,肉質夠晒彈牙,因為佢唔係俾啲好細隻嘅鮑魚你,睇圖就知有幾厚食晒呢碟海鮮之後就開始上龍蝦,悶悶一碟龍蝦就由店員喺廚房拎出嚟俾我哋,見到佢已經幫我哋剪開咗一半,亦都清洗好晒啲污糟嘢,連蟹入面嘅腮都幫我地清理咗,咁我哋煮熟左嘅時候就可以直接食,唔需要再去做額外嘅處理咁我今晚就揀咗琵琶龍蝦,肉質都比較彈牙

今次因為放工嚟食,諗住試吓佢嘅質素,所以就叫咗呢個餐

咁我今晚就揀咗琵琶龍蝦,肉質都比較彈牙,亦都唔會好難咬,好容易就可以食得出佢嘅鮮味,店員亦都提醒我哋,因為佢好新鮮,所以都唔需要點豉油

而雖然饅頭蟹比較細隻,但係佢嘅鮮味一啲都唔係缺乏,佢陣陣嘅海水都係食得出佢嘅新鮮,而且佢入面亦都係充滿蟹膏

最尾食嘅就係膏仔蟹,超級大隻,入面嘅肉亦都好緊致,一梳一梳肉,咁可以食到,食完之後勁滿足

係熄晒所有海鮮之後仲會有個蔬菜盤,同埋如果唔夠飽嘅話可以食埋下面個粥,到最尾最尾,店員仲送多個糖水俾我哋食添

宜家佢仲做緊半價優惠 大家快啲黎試下啦