2022-12-10
近排同朋友食飯,朋友推薦呢間蒸海鮮店,帶我地食好西啦!😎🤩,當日平日夜晚冇太多客,所以店員全程都幫我地蒸,逐一介紹每一款上枱的海鮮,將食材最好的狀態呈現在客人面前,海鮮會由淡味食到濃味,每款海鮮蒸的時間也不同,店員都會幫我哋好好安排,最啱我呢啲懶人~🤣🤣 全部海鮮都非常新鮮,完全不用點任何醬汁,原汁原味!😎1. 🦀尊貴海鮮套餐每位($399/位)每款海鮮都預設左蒸煮時間響鬧,絕對唔會蒸過火。1️⃣湯底係用米水,店員會送上醬油配料給客人調配2️⃣生猛海鮮 🦐🐙🦀🦑🐟🦀大黃奄蟹:肉質好新鮮,仲有好多膏😝,鮮美甘甜,蟹膏呈金黃色,滑身甘香,入口溶化,充滿鮮味,正!🤤🤭🦞澳洲青年龍蝦:肉質結實彈牙,仲有啲龍蝦膏,鮮味十足!😎♨️ 台灣九孔鮑魚:幾大隻,肉質厚身爽嫩,幾有嚼勁!餐廳已經去除內臟部份,好貼心!👍🏻🦐日本野生赤蝦:第一次食蒸嘅赤蝦,好大隻,蒸咗之後蝦頭的蝦膏比刺身更鮮甜!☺️🦀太平洋饅頭蟹:第一次吃饅頭蟹,蟹肉好鮮甜,肉質仲好新鮮!♨️大西洋野生青口:肉質非常鮮嫩,充滿海水味,比急凍青口好食好多!好想再食😛♨紐西葡月亮貝:月亮貝好大隻,肉質好爽嫩飽滿,非常重海水味,好鮮味!🦪韓國慶南珍珠蠔:好快就
1. 🦀尊貴海鮮套餐每位($399/位)
每款海鮮都預設左蒸煮時間響鬧,絕對唔會蒸過火。
1️⃣湯底係用米水,店員會送上醬油配料給客人調配
2️⃣生猛海鮮 🦐🐙🦀🦑🐟
🦞澳洲青年龍蝦:肉質結實彈牙,仲有啲龍蝦膏,鮮味十足!😎
🦀太平洋饅頭蟹:第一次吃饅頭蟹,蟹肉好鮮甜,肉質仲好新鮮!
🦪韓國慶南珍珠蠔:好快就蒸熟,要計好蒸嘅時間,因為蠔肉如果蒸太耐就會縮水🤣,蠔味突出!
🥗🥬有機蔬菜籃:食咗咁多海鮮,餐廳會上蔬菜籃俾大家清清腸胃,有機粟米好甜,有機生菜和娃娃菜都好翠綠新鮮!
3️⃣預備食海鮮粥😎,店員會幫忙撈勻食材,粥加入了冬菜、菜脯粒、葱花等等食材,熬成海鮮粥,粥底吸收哂海鮮嘅精華,口感綿滑,非常鮮甜😍 大滿足!🤩
4️⃣🥥椰汁燉雪燕:最後送上椰汁燉雪燕糖水,暖胃滋潤,好想再飲多一碗!😋☺️