好耐無同老婆食海鮮蒸氣火鍋,聽聞蟹仙蒸氣火鍋用料上乘,所以就去新蒲崗試一試佢。一入到餐廳,職員 May 姐就招呼我地坐低,佢服務態度非常好,有禮貌,全程幫我地整野食,亦會如數家珍地介紹食材,非常用心!👍🏻餐廳 menu 會視乎當日新鮮到港的海鮮更新,確保最好既品質開始嘅時候先將粥底(日本米)同簡單嘅材料放入去(豬骨、粟米、芋頭),再慢慢等佢吸收所有海鮮嘅精華日本深海石斑一夜干,呢個喺日本好出名,叫喜知次,係日本居酒屋必點嘅送酒菜式,食落有少少似好淡嘅鹹魚,但係帶有一種鮮味,肉質超嫩滑,加埋廚師特別調配嘅秘製豉油就更加提鮮 👍🏻日本野生大赤蝦,呢個係刺身級別既赤蝦,大大隻好多肉,個頭啲膏仲非常之甘甜,正!台灣九孔鮑魚,蒸完出嚟非常鮮味,彈牙得黎一啲都唔會韌日本大元貝,超大既 size,一疏疏嘅肉非常鮮甜韓國釜山珍珠蠔,蠔味十足,十分 creamy~大西洋野生青口,海水已經為佢調味,亦帶出到佢既鮮味野生日本深海白刀貝,肉質比較有咬口,味道都係好鮮澳洲青年龍蝦,蒸好出嚟啲肉都係非常飽滿,啖啖肉,除左鮮味,仲好爽口彈牙,將 d 蝦肉蘸佢蝦頭既膏一齊食,真係好享受,食完之後個蝦殼仲可以放埋落去一

台灣九孔鮑魚,蒸完出嚟非常鮮味,彈牙得黎一啲都唔會韌

日本大元貝,超大既 size,一疏疏嘅肉非常鮮甜

韓國釜山珍珠蠔,蠔味十足,十分 creamy~

大西洋野生青口,海水已經為佢調味,亦帶出到佢既鮮味

野生日本深海白刀貝,肉質比較有咬口,味道都係好鮮

澳洲青年龍蝦,蒸好出嚟啲肉都係非常飽滿,啖啖肉,除左鮮味,仲好爽口彈牙,將 d 蝦肉蘸佢蝦頭既膏一齊食,真係好享受,食完之後個蝦殼仲可以放埋落去一齊煲粥 👏🏻

野生膏仔蟹,見到已經流晒口水,d 膏多到爆晒出嚟,極度邪惡!每一啖都充滿住蟹膏嘅鮮甜甘香,加埋鮮甜嘅蟹肉,令人回味無窮!!😋

最後既粥底,已經吸收晒所有海鮮嘅鮮味精華,口感亦非常綿密

炸魚皮,餐廳仲送咗啲新鮮炸出嚟嘅魚皮,又夠薄又夠脆,重點係唔會好似出面嗰啲係硬脆,佢係好鬆脆,仲有啲黃金炸蒜,用嚟送粥一流~

椰汁燉雪燕,除咗送炸魚皮,仲送埋呢個燕窩,椰汁味好香,甜味剛好,燕窩都好足料,真係抵佢有咁多回頭客幫襯

非常滿足嘅一餐,下次一定要帶媽媽黎試,俾個驚喜佢
其實我哋好鍾意食蒸氣火鍋,覺得食材夠新鮮的話,真係唔使沾咩醬都夠晒好食!一入到餐廳,店員先用高溫蒸焗餐具殺菌,喺最底層加入日本米、栗米、芋頭及豬骨慢熬,跟住會喺上層放各類海鮮,海鮮汁會滴落最底層,所以最後食嗰個粥係最甜最有味!海鮮嘅食法係由淡味開始到濃味,而且全程由店員服侍,好貼心。我哋揀咗$419套餐試試佢先~因為未食過,想試咗個中價位先~每蒸一道海鮮,店員都會詳細講解呢種海鮮嘅特別之處。第一道蒸嘅海鮮係日本三大名魚之一~一夜乾,原來係日本人食嘅翅!佢嘅肉質勁滑,食完之後仲會有一浸淡淡嘅油甘香出返嚟!好特別好好味呀~野生日本深海白刀貝肉質比較實,好有咬感~新鮮嘅食材真係唔使沾醬都好夠味!-大西洋野生青口有濃濃海水味,佢上面嘅水就唔建議飲啦,比較咸,但就咁食個青口的話,個咸味加鮮味就剛剛好!-一啖咬落個韓國釜山珍珠蠔度咇晒汁!!勁Juicy呀!!-日本大元貝好甜呀~~值得一讚係佢哋蒸煮嘅時間真係啱啱好,剛好熟,一啲都唔韌!-日本野生大赤蝦蝦身比較爽脆,而且仲可以做刺身食用,用嚟做蒸氣金鍋好奢侈呀~蒸完之後個蝦肉完全唔會霉,食得出佢本身就好新鮮!-台灣九孔鮑魚蒸完仲好鮮味,肉質一啲都唔u
其實我哋好鍾意食蒸氣火鍋
覺得食材夠新鮮的話,
真係唔使沾咩醬都夠晒好食!

一入到餐廳,
店員先用高溫蒸焗餐具殺菌,
喺最底層加入日本米、栗米、芋頭及豬骨慢熬,
跟住會喺上層放各類海鮮,
海鮮汁會滴落最底層,
所以最後食嗰個粥係最甜最有味!
海鮮嘅食法係由淡味開始到濃味,
而且全程由店員服侍,
好貼心。
我哋揀咗$419套餐試試佢先~
因為未食過,
想試咗個中價位先~

每蒸一道海鮮,
店員都會詳細講解呢種海鮮嘅特別之處。
第一道蒸嘅海鮮係日本三大名魚之一~一夜乾,
原來係日本人食嘅翅!
佢嘅肉質勁滑,
食完之後仲會有一浸淡淡嘅油甘香出返嚟!
好特別好好味呀~

野生日本深海白刀貝肉質比較實,
好有咬感~
新鮮嘅食材真係唔使沾醬都好夠味!
大西洋野生青口有濃濃海水味,
佢上面嘅水就唔建議飲啦,
比較咸,
但就咁食個青口的話,
個咸味加鮮味就剛剛好!
一啖咬落個韓國釜山珍珠蠔度咇晒汁!!
勁Juicy呀!!
日本大元貝好甜呀~~
值得一讚係佢哋蒸煮嘅時間真係啱啱好,
剛好熟,
一啲都唔韌!
日本野生大赤蝦蝦身比較爽脆,
而且仲可以做刺身食用,
用嚟做蒸氣金鍋好奢侈呀~
蒸完之後個蝦肉完全唔會霉,
食得出佢本身就好新鮮!
台灣九孔鮑魚蒸完仲好鮮味,
肉質一啲都唔un!!
帶子蒸完之後勁多汁!!
超鮮!!
忍唔住飲埋啲汁😆

澳洲青年龍蝦啖啖肉又多膏,
店員提醒食完之後個殻唔好掉,
放埋落最底層一次熬粥!!

最最最期待嘅野生膏仔蟹登場!!!!
超級無敵多蟹膏!!
超級無敵好甜!!!!
真係好食到暈呀!!!

食埋最後一道海鮮後,
就要食返少少蔬菜清一清個味蕾。

呢度個魚皮係即場新鮮炸架!
所以夠脆又唔會油益味!
用嚟配搭最尾個海鮮粥好正~
個粥好綿好鮮甜~
最尾店員仲送咗冰凍嘅椰汁燉雪燕俾我哋食~
勁多料!!!
椰汁又香又甜~
呢餐好完滿呀!

飲品方面,店員推介咗元氣堂嘅陳皮冰糖燉檸檬、金裝羅漢果,
健康又好味!!
金裝羅漢果飲完居然有回甘!!
另外不得不讚嘅就係店員May姐~
佢真係勁熱情、服務態度勁好!
優秀到我哋忍唔住當面讚佢!!
朋友推薦想食海鮮必到既店,一早預先電話訂枱,來到果然有讚冇彈!😆🙌🏻我地揀左每位$419既套餐,9款海鮮同埋有機蔬菜籃+粥底😋Ps: 呢到點餐海鮮有機會因時令關係有所轉變,所以職員會介紹晒即日系邊款海鮮,應該點揀點食👍🏻😂仲有入門口前海鮮缸睇中象拔蚌非常肥美,忍唔住追加埋美國/墨西哥野生交界象拔蚌刺身$688,先由水缸撈出俾我地望完後,立刻交俾師傅去做刺身職員先以120度高溫殺菌消毒餐具,潔淨完餐具+介紹埋餐牌之間分別😙系等刺身同埋蒸海鮮過程,優惠期間增送左炸魚皮小食俾我地,炸魚皮脆卜卜,至正系唔會成口鹽,而又香口🥰👋🏻🥳拎左味架出來俾我地自己調製醬料,分別生蒜、炸蒜、蔥、辣椒🌶️配搭醬油,因新鮮海鮮都比較少沾醬料,可以享受到原汁原味同鮮味🔺👉🏻美國/墨西哥野生交界象拔蚌刺身🔺因野生養殖關系比較珍貴,而且到鋪時依然保持新鮮活養狀態,以刺身堆砌成冰盤都幾有睇頭,味道又鮮又爽,配唔配豉油都可以🔺👉🏻野生奄仔蟹🦀🦀🦀🔺忍唔住要讚爆爆晒膏既奄仔蟹,入口一吸滿嘴香濃鮮膏味,配合埋本身蟹肉一齊食,愈食愈香🔺👉🏻澳洲青年龍蝦🦞🦞🦞🔺龍蝦肉夠實身,系活龍蝦先有既口感,另外加左膏上去提鮮更突出🔺👉🏻喜知次

我地揀左每位$419既套餐,9款海鮮同埋有機蔬菜籃+粥底😋
,應該點揀點食👍🏻

炸魚皮

美國/墨西哥野生交界象拔蚌刺身

🔺👉🏻美國/墨西哥野生交界象拔蚌刺身🔺
野生奄仔蟹

🔺👉🏻野生奄仔蟹🦀🦀🦀🔺

🔺👉🏻澳洲青年龍蝦🦞🦞🦞🔺
龍蝦肉夠實身,系活龍蝦先有既口感,另外加左膏上去提鮮更突出

喜知次

🔺👉🏻喜知次🐟🐟🐟🔺
日本三大名魚之一,平時刺身、鹽燒就試得多,蒸既頭一次,肉質實正,魚味有d似班科魚類,細心有配上蒸魚豉油

台灣九孔鮑魚

🔺👉🏻台灣九孔鮑魚🔺
鮑魚非常彈牙爽口,內臟移除得乾乾淨淨,可以一口過地放入口慢慢咀嚼

日本野生大赤蝦

🔺👉🏻日本野生大赤蝦🦐🦐🦐🔺
野生關係特別大隻,同野身關係殼鮮色,而且蝦味特別重,蝦內藏已有處理好晒,蒸完吸一吸蝦頭既膏先系精髓!必須要先嘗蝦頭再慢慢嘆實口既蝦肉

大西洋野生青口

🔺👉🏻大西洋野生青口🔺
野生關系海藻冇抽出,依賴海藻而生既青口抽出海藻有機會死亡,所以店好細心保留到上枱時都系要確保青口既新鮮,果真青口特別肥身脹卜卜,仲要有啖啖海水味道🌊

🔺👉🏻紐西蘭刀貝蚌+紐西蘭月亮貝🔺
兩種貝一蒸出尼都系成口汁,海水鮮味+貝殼類既甜味,忍唔住一啖接一啖,貝類一d沙都冇,食得放心

韓國斧山珍珠蠔

🔺👉🏻韓國斧山珍珠蠔🦪🦪🦪🔺
蒸之前肉新滿滿,蒸完後縮左少少,但肉身比之前更脹,一咬入面汁流出非常鮮甜蠔味,味道適中唔會太濃

🔺👉🏻有機蔬菜籃🥗🥗🥗🔺
清一清胃先來個菜籃再食粥,呢個設計非常貼心,感覺都refresh番食左咁多海鮮既味蕾
粥底
😋個粥底除左吸收左海鮮既汁外,會加入排骨、粟米、芋頭、蔥、菜脯調味,清清地暖胃之餘,加重海鮮餐既飽腹感,其實9款海鮮食到最尾都已經夠飽,再加上熱粥🫕埋尾真系綿上添花😙😙😙

呢到位置闊落,用餐過程唔趕,每樣海鮮逐樣蒸,職員掌握埋枱時間非常順暢,關心食客既需要,令等既過程都系種享受,有別於平時急趕用餐既體驗,絕對值得返轉頭❤️💋💋
2022-08-09
  • 尊貴海鮮套餐
  • 美國/墨西哥野生交界象拔蚌刺身
2022-07-27 133 views
今日去開新蒲崗附近買嘢,於是帶個好朋友去食蟹仙專門店,居然發現抵食左,今日係平日都坐滿晒人。位置好闊落,我哋兩個人可以坐四人枱,所以坐得好舒服,可以好輕鬆咁樣邊傾偈邊食蒸海鮮。今日好幸運食到罕有既藻食綠膏蟹,服務員話啲蟹要開落去先知係唔係六膏蟹,因為外面睇唔到入面咩色膏,綠色膏係因為呢種蟹食開海藻,真係第一次見,啲膏口感好滑,味道有啲甘苦,唔係平時甜甜既味道,都幾特別。食晒10款海鮮同菜,最後仲可以食埋粥同甜品,非常滿足,會繼續帶朋友嚟食。
2022-07-26 88 views
自從屯馬綫開通左之後,九龍城嘅蟹仙好full booking,今次轉戰去咗新蒲崗呢間蟹仙,原來新蒲崗分店嘅蒸海鮮套餐減咗價,宜家尊貴套餐十款食物每人都係$419,抵食左,又平過其他分店,不過喺最近既啟德站行過嚟有少少距離,但都可以接受。今日服務員介紹海鮮介紹得好詳細,特別提醒我哋青口同埋貝類嘅海鮮唔好點豉油食,點知青口同刀貝都好重海水味,好似飲左啖海水咁,非常新鮮。食咗10款唔同食物,中間既海鮮水份同汁都會食晒落下邊煲粥度,所以記得留個肚食埋碗粥,所有精華都喺晒入面。
  • 罕有大黃奄蟹
  • 粥底
  • 澳洲青年龍蝦
天氣咁悶熱,冇乜胃口食嘢,咁就啱啦! !有冇試過蒸氣海鮮鍋呢?!我近排就左一次呀,超正的~海鮮控的你不要錯過啊😎今次呢間位於新蒲崗嘅蟹仙海鮮蒸氣鍋,我一定要推介俾大家,因為性價比超高!餐廳有多款套餐俾大家選擇,而我今日就揀咗$419呢個套餐,有10款食物~(p.s.相裡是二人份量)值得一提,這間店給我的第一個感覺就是很衛生,乾淨的,我們一坐下,店員會幫我的消毒食具,就是用我們面前的鍋用高溫消毒殺菌!另外生同熟的食物,他們會用不同的鉗去夾,讚👍🏻令到我哋之後食得好放心!好安心!店員會遞上我們叫的套餐,逐一講解,例如海鮮我們會由淡味食到濃味,鍋底預備左生米和一些配料,來預備最後食的海鮮粥等⋯⋯講解清楚後,店員會親自為你蒸海鮮,因為有時我們自己蒸的時候會過龍,餐廳老闆想以食材最好嘅狀態呈現在客人面前,所以每款海鮮蒸的分鐘也不同,放的位置也不同!真係大有學問~這裏食的海鮮有我們平時熟悉的品種,也有我們平時不常見到的品種,因為老闆每天到機場親自挑選最新鮮運到的時令海鮮,運到四間分店以作海鮮鍋的用途!所以我今日食的全部海鮮都非常之新鮮,完全不用點任何醬汁~直接食食材的原汁原味!例如赤蝦和龍蝦,肉質
我近排就左一次呀,超正的~海鮮控的你不要錯過啊😎

例如赤蝦和龍蝦,肉質爽滑彈牙,蝦頭亦有很多膏👍🏻識落好滿足

蟹肉一絲絲的,肉質鮮美,又有很多蟹膏!

鮑魚方面,餐廳亦為我們洗去內臟部份,所以除咗個殼外,一上碟就食得👍🏻👍🏻太細心了吧!😂味道方面,同我哋平時食嘅完全唔同,鮮味好多,冇任何金屬味👍🏻👍🏻👍🏻
另外日本珍珠蠔,有着好重的蠔味和海水味,又夠creamy👍🏻
仲有兩款貝類,你睇相都知,咁大隻,裏面舊肉個口感係非常豐富,脹卜卜的!👍🏻👍🏻
還有大大隻青口,連我老公唔係好食青口的,都讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

仲有炸魚皮係熱的,我未食過熱嘅魚皮🫣🫣,超鬆化,又完全冇油膩感👍🏻👍🏻👍🏻

最後以一個海鮮粥作為總結!完美!所有精華入晒個粥底裏面🤤🤤🤤

總括來講:我真心推介俾大家,以咁嘅價錢,食到咁嘅質素食材,又有咁好嘅服務!點都要試一次嘅!信我😎😎

✿包羅萬有海鮮二人套餐 兩位$999一直都見呢間好出名,終於有日去左試,雖然staff推介嘅係另一款CP值高啲嘅套餐,不過我地好肚餓,想食埋肉飽啲,就揀左呢個套餐。咁啱當日平日夜晚冇太多客,所以職員全程都幫我地蒸,叫我地隻手除左拎野食之外咩都唔洗做,真係勁好服務⁺o(⁎˃ᴗ˂⁎)o⁺‧•͙‧⁺每上一款海鮮都會同我地講解係咩海鮮,佢地同其他海鮮有咩分別咁,好好介紹。大部份海鮮都好新鮮,就咁蒸已經好鮮甜,唔洗點任何調味料。不過日本野生赤蝦就令我好失望,一咬落去就應該苦苦地同咬落有沙沙聲,因為冇清到佢地條腸,破壞左蝦嘅口感。另外個粥底火鍋比較水,所以味道有啲啖,如果少水啲應該會濃味啲鮮甜啲。冇帶相機影相,淨係用手機拍下片紀念一下,照片都係喺影片度截圖嘅,所以比較濛
✿包羅萬有海鮮二人套餐 兩位$999

2022-07-05 60 views
男友為我慶祝生日,知道我喜歡食🦀️,去新蒲崗食蟹仙。多謝May姐安排,好驚喜!有我最愛爆膏肉蟹、象拔蚌、琵琶蝦、賴尿蝦、蠔。好好味。又有親切感。一個愉快的晚上。
2022-07-05
$800 (Dinner)
Celebration
Birthday
海鮮蒸鍋
2022-07-04 50 views
今次絕對能夠滿足海鮮控的我😍 🦑🐟餐廳提供多款海鲜套餐價錢由每位$299 起,以清蒸嘅煮法保留原汁原味!可以一次過品嚐多款時令海鮮🦞🦀🦐好食到流晒口水💯.店員首先會用蒸爐蒸碗筷,確保安全衞生🫶🏻今次我地揀左尊貴海鮮套餐每位$399包括有成隻手掌咁大既北海道赤蝦🦐、蒸完原來係超多膏,好香,蝦肉超Q彈也超甜,不用沾醬吃原味已經好好味。台灣九孔鮑魚, 只需清蒸就能品嘗到海鮮特有的鮮甜味道, 口感比較彈牙,實在是令人回味無窮大西洋青口, 味道鮮甜,口感極佳, 海水味濃,亦係最鮮味澳洲龍蝦, 入口啖啖肉,毋須額外調味,已非常鮮甜爽口!不只是看起來很大隻的體型非常霸氣。罕有大黃海蟹🦀蟹膏又香又滑,填滿蟹嘅每一處,肉質亦相當飽滿,超滋味!.日本大元貝就唔多講,少見嘅刀貝,大隻又肥美,肉更加爽甜。.食曬海鮮就會滾蔬菜和粥,海鮮嘅鮮味,滴漏在粥,入哂味,非常鮮甜,好正,最後仲送椰汁燉官燕糖水比我地,真係好滿足的一餐!🦀蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街)地址: 新蒲崗仁愛街50號地舖#蟹仙海鮮蒸氣火鍋#新蒲崗蟹仙##新蒲崗海鮮餐#蒸氣海鮮#蒸氣火鍋#新蒲崗美食#新蒲崗蒸氣鍋#蒸膏蟹#奄仔蟹
今次絕對能夠滿足海鮮控的我😍 🦑🐟

.店員首先會用蒸爐蒸碗筷,確保安全衞生🫶🏻

今次我地揀左尊貴海鮮套餐每位$399包括有

大西洋青口, 味道鮮甜,口感極佳, 海水味濃,亦係最鮮味

日本大元貝就唔多講,少見嘅刀貝,大隻又肥美,肉更加爽甜。

🦀蟹仙海鮮蒸氣鍋 (仁愛街)
地址: 新蒲崗仁愛街50號地舖

2022-07-03 1002 views
呢日約左朋友出黎食飯🤗諗緊食咩好嘅時候諗起好耐冇食過蒸海鮮所以就帶朋友去蟹仙食餐好~😋.💫尊貴海鮮餐 ($399).因為不同時節有當季食材供應黎到菜單都可能有少量改動🤔蒸海鮮嘅次序會由淡到濃食起咁就可以食齊各款鮮味個人覺得唔使點醬都夠味😃.🌟日本野生赤蝦、台灣九孔鮑魚、韓國南慶珍珠蠔赤蝦用上刺身用赤蝦🦐 估唔到蒸出黎味道都好好肉質結實彈牙 而且仲好大隻而鮑魚亦都好新鮮 蒸得好軟腍珍珠蠔亦都好出色 易食唔黐殻🦪.🌟刀貝、紐西蘭月亮貝、大西洋野生青口跟住落黎就係食貝類全部都大大隻 同普通街市見到既完全唔同肉質肥美 而且仲有海水鮮味 好多汁🤤.🌟澳洲青年龍蝦龍蝦每人有半隻 每隻都有膏🦞而且用店鋪嘅特製叉一咭就成隻起到出黎味道鮮甜 就算冇調味已經好好食!.🌟太平洋饅頭蟹饅頭蟹又係平日唔常見嘅款式呢款蟹比較細而且冇乜膏🦀但係蟹肉實淨又有鮮甜 值得一試.🌟罕有大黃奄蟹上次都食過呢款奄仔蟹覺得超好食今次依然爆多膏又多肉😍係成餐嘅VIP.🌟有機蔬菜籃食到最後會有蔬菜籃俾客人清清腸胃有栗米🌽同娃娃菜🥬 食落都好新鮮.🌟粥底最後當然唔少得匯聚左今餐海鮮精華嘅粥底店員最後會加入菜脯同蔥落粥底果然鮮味十足 唔
呢日約左朋友出黎食飯🤗
諗緊食咩好嘅時候諗起好耐冇食過蒸海鮮
所以就帶朋友去蟹仙食餐好~😋

💫尊貴海鮮餐 ($399)

因為不同時節有當季食材供應
黎到菜單都可能有少量改動🤔
蒸海鮮嘅次序會由淡到濃食起
咁就可以食齊各款鮮味
個人覺得唔使點醬都夠味😃
🌟日本野生赤蝦、台灣九孔鮑魚、韓國南慶珍珠蠔

赤蝦用上刺身用赤蝦🦐 估唔到蒸出黎味道都好好
肉質結實彈牙 而且仲好大隻
而鮑魚亦都好新鮮 蒸得好軟腍

珍珠蠔亦都好出色 易食唔黐殻🦪

🌟刀貝、紐西蘭月亮貝、大西洋野生青口

跟住落黎就係食貝類
全部都大大隻 同普通街市見到既完全唔同
肉質肥美 而且仲有海水鮮味 好多汁🤤
🌟澳洲青年龍蝦

龍蝦每人有半隻 每隻都有膏🦞
而且用店鋪嘅特製叉一咭就成隻起到出黎
味道鮮甜 就算冇調味已經好好食!
🌟太平洋饅頭蟹

果然鮮味十足 唔會唔夠飽😆
🌟椰汁雪燕

最後店員送左個甜品俾我地🧉
好香椰子味 而且仲啖啖都有燕絲 非常滿足
$400 (Dinner)
2022-07-01 56 views
今日同屋企人行Mikiki,到了晚飯時間有人提議食海鮮,諗起附近有間食蒸氣鍋海鮮,大家都贊成《蟹仙海鮮蒸氣鍋》。海鮮套餐包括多種海鮮,店員教路,海鮮由淡味先吃,日本野生赤蝦~肉質唔錯,台灣九孔鮑魚~爽口彈牙有口感,韓國慶南珍珠蠔~蠔味香濃,日本大元貝~蒸嘅時間剛剛好,十分新鮮,紐西蘭月亮貝~這個第一次吃,帶點點海水鹹味,大西洋野生青口~脹卜卜,咬落鮮甜,太平洋饅頭蟹~饅頭蟹生長幾千尺海底下,繁殖嘅時候會游上交淺嘅水域先至會被捕捉到,十分罕有,饅頭蟹嘅肉質比一般蟹鮮甜,澳洲青年龍蝦~龍蝦肉充滿整個龍蝦殼,肉質比較厚實,大黃奄蟹~這個確是不得了,一定要讚,鹹蛋黃般的蟹膏超級香,越食越滋味。有機蔬菜籃~蔬菜粟米都好新鮮。食完蒸嘅最後就係下面嘅粥底,完全接收曬樓上蒸海鮮嘅精華,成個粥味道好鮮甜,粥底本身有排骨及芋頭,食落好香,最後加入蔥花及菜脯。店員會全程調教時間蒸熟海鮮及上碟,服務周到。送咗個炸魚皮,又香又脆,食嘅時候仲熱熱地。海鮮用蒸嘅食法真係鮮好多,完全可以保存海鮮原有的肉汁,海鮮的精華一滴不漏,食落特別美味。最後送多個椰汁雪耳糖水,冰凍可口。
海鮮套餐包括多種海鮮,店員教路,海鮮由淡味先吃,
日本野生赤蝦~
肉質唔錯,
台灣九孔鮑魚~
爽口彈牙有口感,
韓國慶南珍珠蠔~
蠔味香濃,
日本大元貝~
蒸嘅時間剛剛好,十分新鮮,
紐西蘭月亮貝~
這個第一次吃,帶點點海水鹹味,
大西洋野生青口~
脹卜卜,咬落鮮甜,
太平洋饅頭蟹~
澳洲青年龍蝦~
龍蝦肉充滿整個龍蝦殼,肉質比較厚實,
大黃奄蟹~
有機蔬菜籃~
蔬菜粟米都好新鮮。
店員會全程調教時間蒸熟海鮮及上碟,服務周到。

送咗個炸魚皮,又香又脆,食嘅時候仲熱熱地。
最後送多個椰汁雪耳糖水,冰凍可口。
2022-06-28
2022-07-01 176 views
為慶祝友人升職這個重大日子,我和友人決定要外出大吃一頓。朋友介紹新蒲崗區一間蒸海鮮店。自小在新蒲崗長大的我,只知新蒲崗滿佈平民化食店。但為了慶祝,我又豈能草率選擇呢?但朋友堅稱此店雖然價錢親民,但用料絕對上乘。於是,我便上網查證。發現此店於尖沙咀及九龍城都有分店。要知道,該兩區自古以來都是兵家必爭之地。要在那裡立足,必須有過人之處。既然朋友以人格擔保,即管去試試吧。一進店,已被門口生猛的龍蝦吸引。地方雖然不大,但坐位寬敞,十分舒適。店家更有心思地間了一間房間,可供8至10人用。一坐下,店員即親切推介各式套餐。我們各點了$399一位的餐,共有十款食物。店員還細心地先幫我們以高溫蒸熱餐具消毒。可謂一物二用。既可確保衛生,又能向食客展示蒸爐的運作。十分聰明!海鮮陸續送上,份量絕不欺場。饅頭蟹、奄仔蟹更是爆膏項目。龍蝦鮮甜無比,肉質爽脆。最令我意想不到的是月光貝。起初我以為只是普通蜆類。店員一再提醒切勿點醬油,否則品嚐不到其原有鮮味。果然,海水味超濃。事實,我個人認為,每一道海鮮都不用點醬油,因為實在比平時在市場買的貨有很大分別。就連我原本認為最普通的青口都是令人回味無窮。吃完海鮮,還有好戲,

海鮮陸續送上,份量絕不欺場。饅頭蟹、奄仔蟹更是爆膏項目。龍蝦鮮甜無比,肉質爽脆。最令我意想不到的是月光貝。起初我以為只是普通蜆類。店員一再提醒切勿點醬油,否則品嚐不到其原有鮮味。果然,海水味超濃。事實,我個人認為,每一道海鮮都不用點醬油,因為實在比平時在市場買的貨有很大分別。就連我原本認為最普通的青口都是令人回味無窮。吃完海鮮,還有好戲,就是那盡吸各樣食材精華之海鮮粥。店家加入了粟米、排骨及菜脯粒肴煮。除了鮮之外,就是鮮!

服務方面,更是令人讚嘆。店員細心地按每款食材的時間幫我們蒸煮及詳細介紹其食法。有如置身Omakase的食店之中。

整體以言,「蟹仙」果然利害! 這頓慶祝飯絕對是難忘的經驗!一定會再來!!!

2022-06-27
$399 (Dinner)
考完試要好好慶祝,約咗屋企人去擦海鮮餐😋一致通過要去[蟹仙海鮮蒸氣火鍋]🦀 🍴🦀🦀這裏海鮮出名夠時令,以清蒸嘅煮法保留原汁原味!先以蒸爐高溫加熱消毒食具。也有各款調味和醬油。餐廳提供幾款海鮮套餐價錢由$299 起,亦有單點項目:牛,豬及各款小食。尊貴海鮮套餐每位$399等食期間送上炸魚皮小食,卜卜脆仲微微暖😋各款海鮮已準備上枱,賣相吸引非常期待😍每款海鮮都預設左蒸煮時間響鬧,絕對唔會蒸過火。【日本赤蝦🦐】好大隻嘅赤蝦,蝦頭有蝦膏不過唔算多。相比起刺身,熟嘅隻赤蝦來都頗鮮甜👍🏻【台灣九孔鮑魚】好鮮味,鮑魚個心有少少韌,但其餘幾隻屋企人都話唔仲好彈牙。【大西洋青口】僅僅熟,肉質好鮮嫩,仲充滿海水味。【紐西葡月亮貝】月亮貝肉質好爽,殼裏面嘅海水和肉都非常之鹹。【日本大元貝】來自日本嘅元貝特別鮮甜,大大隻啖啖肉。【韓國慶南珍珠蠔】極速蒸完之後蠔肉稍微縮水,不過肉質還是鮮嫩,蠔味非常出,味道接近生蠔而並不似熟咗之後嘅蠔味,非常有驚喜!接着是令一盤海鮮主角,非常豐富!【饅頭蟹🦀🦀】還是第一次吃饅頭蟹,店員介紹此蟹種來自深海。肉質唔算好飽滿,不過蟹肉鮮甜度又好高,有種與別不同嘅蟹鮮甜味,值得一試!【
考完試要好好慶祝,約咗屋企人去擦海鮮餐😋
一致通過要去[蟹仙海鮮蒸氣火鍋]🦀 🍴🦀🦀

這裏海鮮出名夠時令,以清蒸嘅煮法保留原汁原味!

先以蒸爐高溫加熱消毒食具。
也有各款調味和醬油。

尊貴海鮮套餐每位$399
饅頭蟹
等食期間送上炸魚皮小食,卜卜脆仲微微暖😋
各款海鮮已準備上枱,賣相吸引非常期待😍

每款海鮮都預設左蒸煮時間響鬧,絕對唔會蒸過火。
日本大赤蝦
【日本赤蝦🦐】
好大隻嘅赤蝦,蝦頭有蝦膏不過唔算多。
相比起刺身,熟嘅隻赤蝦來都頗鮮甜👍🏻
【台灣九孔鮑魚】
好鮮味,鮑魚個心有少少韌,但其餘幾隻屋企人都話唔仲好彈牙。
【大西洋青口】
僅僅熟,肉質好鮮嫩,仲充滿海水味。
【紐西葡月亮貝】
月亮貝肉質好爽,殼裏面嘅海水和肉都非常之鹹。
【日本大元貝】
來自日本嘅元貝特別鮮甜,大大隻啖啖肉。

【韓國慶南珍珠蠔】

接着是令一盤海鮮主角,非常豐富!
饅頭蟹
【饅頭蟹🦀🦀】
【澳洲青年龍蝦🦞🦞】
龍蝦開邊每人半隻,也分別是試了橙色嘅龍蝦膏和綠色嘅龍蝦膏,是否公乸之分⋯⋯?
蝦膏入口甘香鮮味,什麼膽固醇也顧不上了.. 龍蝦肉結實爽甜,也真是啖啖肉,頂級滋味。
【罕有大黃奄蟹🦀🦀】
非常爆膏~因為蟹吃了天然嘅海藻。
熟咗嘅蟹膏呈金黃色,滑身甘香,入口溶化,充滿鮮味,絕對係頂級享受!😋😍
【有機蔬菜籃🥬🥬】
有機粟米外貌平凡但味道超甜,和平是吃到的超甜粟米完全兩個境界!有機生菜,旺菜也同樣爽甜!
最後開始啟動煲海鮮粥,加入了龍蝦湯,菜譜和香蔥,原本已經充滿海鮮精華嘅粥底更鮮甜。
配料還有排骨粟米和芋頭,粥底綿滑,補充了一些澱粉質,捧着肚子超滿足😋👍🏻
最後送上椰汁燉雪耳糖水甜品,椰汁冰凍香甜,啱晒食完大量海鮮減膩。

一行四人食到舔舔脷讚不絕口👍🏻👍🏻
日本大赤蝦
2022-06-16 114 views
之前幫襯過幾次今次提早慶祝父親節想食海鮮,就諗到蟹仙4個人叫左$399一人餐x2, $999兩人餐x1所謂不時不食,menu會根據來貨而每次都有d唔同今次見到有琵琶蝦即刻發光因為未食過,成日都聽人講好食過龍蝦終於有機會試下影既相唔多,因為太忙,好多野食又要拆肉如圖所示,海鮮都新鮮靚仔琵琶蝦,龍蝦雖然唔大隻,不過有羔實肉,正羔蟹最出色,,d 羔直頭瀉出黎返到屋企,個口仲一陣羔味淨係食海鮮都已經飽飽地食埋個粥同埋椰子官燕要抖返半個中先走到😂😂最後一讚May 姐服務態度👍🏼👍🏼
之前幫襯過幾次
今次提早慶祝父親節
想食海鮮,就諗到蟹仙
4個人叫左$399一人餐x2, $999兩人餐x1
所謂不時不食,menu會根據來貨而每次都有d唔同
今次見到有琵琶蝦即刻發光
因為未食過,成日都聽人講好食過龍蝦
終於有機會試下
影既相唔多,因為太忙,好多野食又要拆肉
如圖所示,海鮮都新鮮靚仔
琵琶蝦,龍蝦雖然唔大隻,不過有羔實肉,正
羔蟹最出色,,d 羔直頭瀉出黎
返到屋企,個口仲一陣羔味
淨係食海鮮都已經飽飽地
食埋個粥同埋椰子官燕
要抖返半個中先走到😂😂
最後一讚May 姐服務態度👍🏼👍🏼
2022-06-16
$520 (Dinner)
  • 澳洲青年龍蝦
  • 罕有大黃奄蟹
  • 菲律賓黃奄蟹
  • 椰汁官燕
難得終於出街食餐好,朋友話想食蒸海鮮,搵到呢間好似唔錯就試一試!❤️打開餐牌就有套餐選擇,唔洗諗就叫餐啦!我地就叫左個$399既餐,都有唔少款既海鮮!叫左先知道原來有專人幫手蒸既😇侍應姐姐都好好服務$399既海鮮蒸鍋套餐,有鮑魚,2種貝殼,青口,竹節蝦,蠔🦪龍蝦,琵琶蝦,羔蟹,菜,甜品!抵到呢~~~你可以話自己買唔洗呢個價,但唔洗自己洗又有專人服侍,又一定唔會比差既野你,真係物有所值!蒸完出黎既蠔,唔會縮到細細粒,食落口感唔錯,鮮嫩多汁,岩晒我呢D鍾意食蠔既人鮑魚都算係幾大隻,新鮮!good唔好意思,問咗侍應姐姐貝殼個名,轉頭唔就得左😂因為一路期待緊一下道菜,分左心😍🫠最期待既龍蝦!見到都心心眼,唔係D冇味波士頓龍蝦,見到龍蝦真係覺啦得今餐好抵食!仲有琵琶蝦!姐姐話升左級比我地tim仲話琵琶蝦比龍蝦甜🥰我未食過都唔知道,食落去就覺得原來真係比龍蝦甜!哇~~~~仲有羔蟹!姐姐話呢個係奄仔蟹係升級左比我地😍好吸引!奄仔蟹既羔係淋身,羔既香味比較清淡,不過咁新鮮點食都係好食最後係會有菜同埋會拎D龍蝦殼去煮粥🥰好味成餐飯都食得好滿足,服務又好!下次會再黎!

叫左先知道原來有專人幫手蒸既😇侍應姐姐都好好服務

鮑魚都算係幾大隻,新鮮!good

仲有琵琶蝦!姐姐話升左級比我地tim

最後係會有菜同埋會拎D龍蝦殼去煮粥🥰好味

成餐飯都食得好滿足,服務又好!
下次會再黎!