今日太子搵食. 因為我都係個飲湯怪. 勁鍾意飲湯.有間幾出名食雞濃湯嘅小店. 小店環境乾淨整潔,座位寬敞。朋友話佢地一到食飯時間,人龍就出現.  我就決定早少少唔使熱死辣辣喺隊排隊. 12點左右到已經有兩枱客.  坐低左姐姐俾個QR CODE 自助落單.  藥膳黃酒雞湯米線  $68每款湯米線都會有個小火爐 ,俾你邊食邊煮個湯底. 可以一直飲到熱辣辣嘅湯, 湯一定要滾熱辣咁飲先正. 加分! 米線分開上. 一盆勁香醇酒味嘅湯底就喺火爐都繼續加熱. 濃郁藥材味. 內裡用料足紅棗當歸川芎木耳滋補藥材。雞件勁多而且好滑好出色 , 仲有花膠4-5塊,真係估唔到咁多料.  個湯好香濃鮮美, 米線Q彈, 最後我係飲曬D湯. 麻藥雞伴麵 $58 呢個係紙 Menu 無, 要喺QC 落單到先見到. 朋友想試下特別野. 真係有驚喜. 一大隻雞脾上. 勁香嘅麻油味. 麻辣豬耳  $38   — 外脆內嫩, 口感爽脆彈牙,加秘製麻辣醬汁,好惹味。金磚豆腐 $42    — 熱辣辣 金黃酥脆 外脆內軟, 內裡好軟滑。 癡膠雞 (太子)地址: 太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

藥膳黃酒雞湯米線  $68

麻藥雞伴麵 $58

癡膠雞 (太子)
地址: 太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
2024-09-23
$100 (Lunch)
  • 藥膳黃酒雞湯米線
  • 麻藥雞伴麵 $58
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 雞湯米 在太子 🇭🇰。癡膠雞 Crazy Chicken。勝興樓地下D號舖。胡椒豬肚雞米線 Pepper Pork Belly Chicken Rice Noodle。HKD60招牌癡花膠雞 Chicken Fish Maw。HKD228 @ 全隻。HKD148 @ 半隻。HKD58 @ 一份椒鹽粟米 Pan Fried Sweet Corn。HKD32金磚豆腐 Pan Fried Tofu。HKD42咸檸七喜 Salted Lemon 7up。HKD16 @ 單點。HKD12 @ 跟餐白桃冷泡茶 White Peach Cold Brew Tea。HKD18 @ 單點。HKD12 @ 跟餐🤫 星期日兩條友仔出咗去太子嗰邊食咗個飯腳仔Mark低咗好耐話好想去試吓嘅雞湯米線作為我哋嘅Late Lunch..然後再行信和抽盲盒買漫畫😎🤫 講返間雞米先..佢個名好搞笑叫做癡膠雞😅大熱天時熱死辣辣飯腳仔都話要食雞湯米..我都有少少覺得自己癡膠雞🤪好在餐廳冷氣無限量供應..感覺就同開冷氣打邊爐一樣咁過癮😌🤫 老實..癡膠雞呢度地方就唔係好大㗎啦..不過勝在都乾淨企理..座
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 雞湯米 在太子 🇭🇰
。癡膠雞 Crazy Chicken
。勝興樓地下D號舖

。HKD60

招牌癡花膠雞 Chicken Fish Maw
。HKD228 @ 全隻

。HKD16 @ 單點
。HKD12 @ 跟餐

。HKD18 @ 單點
。HKD12 @ 跟餐

🤫 老實..癡膠雞呢度地方就唔係好大㗎啦..不過勝在都乾淨企理..座位亦都唔算話太逼夾..坐得都幾舒服嘅
🤫 我唔鍾意食粥粉麵飯係人都知㗎啦(我自己覺得係人都知😆)所以我揀咗一份招牌癡花膠雞唔使跟米線..然後飯腳B就要個胡椒豬肚雞米線..外加一份金磚豆腐一份椒鹽粟米開心Share
🤫 呢度先有一個讚..癡膠雞嗰啲雞全部都可以揀熱鍋上或者普通碗上..咁好似飯腳仔呢啲鍾意食新鮮滾熱辣..唔焫到個嘴都唔開心嘅人嚟講..咁就最正不過嘞..所以飯腳仔私底下即刻幫餐廳加咗兩分😅
🤫 先介紹我嘅招牌癡花膠雞..一份只係需要五十八蚊平過半隻雞好多..但係份量依然好足..懷疑有四分一隻雞咁多雞件..而且啲雞肉確實係幾嫩滑..個湯底就更加係濃郁到不得之了..你睇相都會睇到嗰浸骨膠原封住咗個湯..然後花膠嚟講都冇慳住放..我起碼食到三四大嚿花膠..然後除咗雞同花膠之外仲有大量嘅蟲草花同埋雲耳等等配料..個人覺得冇粉都相當之飽肚
🤫 飯腳仔嗰鍋驟眼望埋去唔係太感覺到有胡椒豬肚應有嘅顏色..但係原來飲落口嗰陣胡椒味都非常之出眾..相信如果冬天嚟飲呢一個湯一定超保暖..然後豬肚切成長幼條..個人覺得呢個切法都幾方便到食客..係欣賞嘅~當米線放埋落去熱鍋入邊之後成件事就更加豐富起嚟..食到飯腳仔津津有味
🤫 小食方面..金磚豆腐份量都俾得幾多..而且炸得夠乾身夠脆口..唔覺唔覺就會越食越多嗰隻👍🏻另外椒鹽粟米更加係我個人大推..因為我欣賞佢哋嘅椒鹽粟米唔係炸到乾爭爭嗰種..咬落口依然食到入邊粟米應有嘅Juicy..再加上面頭些少嘅椒鹽相當之惹味..我同飯腳基本上係爭住食嘅😌
🤫 最後嘢飲方面..都算係有好幾種特色飲品..至起碼有飯腳必揀嘅咸檸七..然後又有我去到邊都幾鍾意叫嘅白桃冷泡茶..都係嗰句~涼住冷氣..飲住凍冰冰嘅飲品..再食一個熱辣辣嘅雞鍋..嗰種反差係幾過癮嘅😆
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2024-06-23
Type of Meal
Lunch
  • 椒鹽粟米 Pan Fried Sweet Corn
  • 招牌癡花膠雞 Chicken Fish Maw
2024-06-04 4052 views
一向熱愛探索地道美食,我最近嚟到位於太子嘅「痴膠雞 Crazy Chicken」, 聽到個名已經覺得好得意, 一於去試吓佢哋嘅招牌菜式。呢間餐廳位於熱鬧嘅太子, 地鐵站只需走5分鐘就到,非常就腳。入到店,環境乾淨整潔,座位寬敞。佢哋係用QR code自助點餐系統,睇咗menu之後,我發現佢哋有好多獨特又吸引嘅選擇, 未食已經好期待。我首先點咗佢哋嘅招牌「痴花膠雞濃湯米線」($68)。湯頭濃郁鮮美, 落足好多花膠。米線質地軟身Q彈,同濃郁嘅湯頭完美融合,身為米線迷既我,覺得每一口都超級好味。呢間店有個特製嘅小火爐,可以保持湯頭嘅溫度,確保我一路享用都能感受到熱騰騰,濃郁鮮美嘅湯汁,實在好細心。然後,我朋友又試咗「胡椒豬肚雞米線」($60)。呢道菜嘅特色就係湯底由豬肚熬製,帶有微微嘅胡椒香辣味,完全係人間美味。除咗米線,雞肉好鮮嫩,配搭Q彈米線, 簡直一絕。除咗米線,我仲試咗「麻辣豬耳」($38)同「黑松露薯條」($25)。麻辣豬耳外脆內嫩,帶有一股麻辣刺激嘅味道,令人一口接一口。而黑松露薯條就令我大大驚喜,薯條外酥內軟,淋咗濃郁嘅黑松露醬,好惹味! 最後,我仲點咗一杯「鹹檸檬梳打」(跟餐

黑松露薯條
最後,我仲點咗一杯「鹹檸檬梳打」(跟餐+12),清新可口,為整頓大餐劃上完美句號。
痴花膠雞濃湯米線

「痴膠雞 Crazy Chicken」無疑係一間出色嘅花膠湯米線餐廳。從優質嘅食材到出色嘅湯底,再到細心周到嘅服務,每一個細節都透露出店家對美食嘅堅持。食物嘅價格都非常合理,性價比超高。我下次一定會再試埋其他款米線!
Type of Meal
Dinner
黑松露薯條
痴花膠雞濃湯米線
  • 招牌癡花膠雞濃湯米線
#MC帶你去太子.近年米線鋪愈開愈多,米線之所以咁吸引,其中一個原因係嚟自個湯底!除咗一般嘅酸辣同麻辣,仲有相對養生嘅藥膳湯底,今次就試一試其中一間,以養生足料出名嘅雞湯米線鋪。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 癡膠雞.「癡膠雞」主打養生及足料花膠雞濃湯米線。餐廳特別選用雞肉嫩滑、脂肪豐滿、雞味濃郁嘅三黃雞,加上用秘製貴妃雞滷水浸煮,令雞肉更滑更入味,完全不粗糙。而湯底則用上超過20斤的雞肉、豬骨,以及鯊魚軟骨大火熬製足足3個半鐘,奶白色嘅湯頭鮮甜清香。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 招牌癡花膠雞濃湯米線|$68.最鐘意食「熱鍋米線」!有小火爐烘住,吃到尾都可保持熱燙滋味。上菜時,濃湯同米線分開上,米線可以按個人喜好加熱至唔同軟硬度。以雞肉、豬骨、鯊魚軟骨熬煮而成淺奶白色湯底,雞香味濃而不油膩。雞件用上三黃雞,肉質幾嫩滑,而且有4-5塊花膠,口感爽滑彈牙。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 藥膳黃酒雞湯米線|$68.鮮嫩滑雞件配以醇厚回甘嘅黃酒,湯底香氣濃郁,加上紅棗,當歸、川芎、木耳等滋補藥材,補而不燥。雞件愈煮愈入味,甜醇黃酒味同雞件好夾!花膠一樣都有4-5塊,好足料。➖➖➖➖➖➖

#MC帶你去太子

✨ 癡膠雞

🥢 招牌癡花膠雞濃湯米線|$68

🥢 藥膳黃酒雞湯米線|$68

🥢 麻辣豬耳|$38
即叫即製!上枱時仲係暖暖地,唔係預製擺喺雪櫃,值得一讚!切成幼絲嘅豬耳,口感爽脆彈牙,加上秘製麻辣醬汁,好惹味。
白桃冷泡茶

🥢 白桃冷泡茶|跟餐加配 $12
入口淡雅幽香,又唔會好甜,而且茶味醇厚,幾好飲!
🥢 凍檸檬茶|跟餐加配 $6
2024-05-08
$90 (Dinner)
白桃冷泡茶
6 day(s) ago 0 views
到達店鋪時已見人龍,等左三個字左右就成功入店,餐廳主打雞濃湯米線,亦有配搭各種各樣配料既米線供選擇。沙薑雞濃湯米線麵底揀左上海麵,雞濃麵有點點葱粒。沙薑雞另上,沙薑咸香味十足,雞肉肉質鮮嫩香滑,食落令人幾開胃。上海麵另上,顯示出店舖非常細心,否則好快變淋。上海麵好有水準,軟身得嚟有啲咬口,又好易掛汁。招牌痴花膠雞濃湯米線有火爐不停為花膠雞濃湯加熱,一路進食其間,雞濃湯仍然保持熱度。濃湯內有多塊花膠,非常爽口彈牙。加$10轉左雞髀肉,雞髀肉切得大大塊,肉質鮮嫩滑口。五香牛展涼盤牛展牛味濃厚好味,底下有一片片白蘿蔔片,清新爽口。熱檸檬茶 / 凍檸檬茶

沙薑雞濃湯米線

招牌痴花膠雞濃湯米線

五香牛展
涼盤牛展牛味濃厚好味,底下有一片片白蘿蔔片,清新爽口。

熱檸檬茶 / 凍檸檬茶

喜歡滋陰養顏雞湯的朋友仔要注意✨濃郁花膠雞湯滿足味覺享受!除了湯底濃郁的「招牌花膠雞米線」足料鮮甜,不可不試,而且是即叫即煮、以小鍋上菜,真正「新鮮滾熱辣」!今次就揀咗期間限定姬松茸菇竹笙花膠雞,份量超足料,足足有半隻雞,仲有好多花膠❤️清香入味的「椰子雞」,椰子片和木耳分量十足,爽身脆口。「癡膠雞」特別選用雞味濃的三黃雞,本身肉質嫩滑不用說,完全不粗糙,湯底用超過30斤的雞肉、豬骨,以及鯊魚軟骨大火熬製足足3個半鐘,將鮮甜味熬煮出來,奶白色的湯頭又清又香;加上重骨膠原、蛋白質豐富的冰島鱈魚膠,爽滑得令人一試難忘,價錢親民, CP值滿滿必是item 金磚豆腐金磚裡面有鮮嫩嘅豆腐,外面則係金黃酥脆嘅外皮,佢嘅口感鬆軟又酥脆,好惹味,啲豆腐亦都有豆香☺️喜歡佢哋嘅麻辣豬耳,特別係蘿蔔墊底👍🏻
喜歡滋陰養顏雞湯的朋友仔要注意✨

濃郁花膠雞湯滿足味覺享受!

今次就揀咗期間限定

清香入味的「椰子雞」,椰子片和木耳分量十足,爽身脆口。

必是item 金磚豆腐

喜歡佢哋嘅麻辣豬耳,特別係蘿蔔墊底👍🏻
2024-10-13
  • 金磚豆腐
  • 麻辣豬耳
  • 姬松菇竹笙花膠雞濃湯米線
2024-10-16 353 views
好鍾意雞濃湯米線嘅我, 今日第二次探訪位於太子嘅痴膠雞店, 之前都有去過灣仔食過, 真係食極都唔會厭呀!呢間餐廳位於太子, 地鐵站只需走5分鐘就到, 都好近, 非常就腳。用QR code自助點餐, 餐牌上有啲食期間限定, 都有好多獨特又吸引嘅選擇。招牌痴花膠雞濃湯米線 - $88一定要點嘅招牌痴花膠雞濃湯米線, 以雞肉, 豬骨, 鯊魚軟骨熬煮而成淺奶白色湯頭, 濃郁鮮美, 落足好多花膠, 花膠都好軟糯, 都好粘口; 雞件都好嫩滑, 佢地用嘅係三黃雞, 脂肪豐滿, 雞味濃郁。餐廳仲可以揀用特製嘅小火爐上枱, 一路熱住保持湯頭嘅溫度, 保持住濃郁鮮美嘅湯汁; 米線一大碗份量好多, 跟湯分開上, 保持米線口感, 實在好細心。椰子雞濃湯米線 - $70以雞肉, 豬骨, 鯊魚軟骨熬煮而成淺奶白色湯頭, 加有超多椰子肉, 令到湯底香濃嘅椰香, 仲有蟲草花, 雲耳等配料, 成個湯都好鮮甜; 雞件都好嫩滑; 米線一大碗份量好多, 跟湯分開上; 麻藥蛋 - $28麻藥蛋好有驚喜, 個蛋白滑嫩, 係糖心蛋, 個黃仲未完全熟, 流落出蛋汁, 好滑捋捋好開胃。飲品凍檸檬水, 凍咖啡 (跟餐加配 ) - $6

招牌痴花膠雞濃湯米線 - $88

椰子雞濃湯米線 - $70

麻藥蛋 - $28
飲品
凍檸檬水, 凍咖啡 (跟餐加配 ) - $6
2024-10-16 300 views
小妹同豬去咗呢間「癡膠雞」餐廳🍴😋呢間舖既名真係好特別🤭讓人好易記得起~呢間餐館主打招牌癡花膠雞濃湯米線🍜豆腐🫓椒鹽粟米🌽等…選擇款式都算多,而且多款湯底非常滋補😍雖然餐廳細小,座位不多,但算坐得舒服企理🥰職員上菜速度快,不得不讚🥳藥膳黃酒花膠雞米線🐔🍲呢款湯米線特別之處係用細爐長期🔥熱住,除咗將溫度保持落去,更可以持續將湯底煲住,令味道👅 藥膳黃酒味好濃及甜,一飲已經覺得滋補養顏💆🏻‍♀️ 加上多款配料,營養豐富,例如:紅棗,木耳,雞件,花膠等滋補藥材,非常暖胃🫦及足料🤞🏻番茄肥牛上海麵🍅🐂🍜番茄湯底非常濃郁,上海麵完全掛上滿滿番茄🍅😍將番茄融入口中,最岩鍾意食番茄🍅既朋友仔😌 湯與上海麵既比例佳👍🏻肥牛亦相當足料😸胡麻豆腐🫓呢款日式胡麻豆腐好厚實,胡麻醬濃郁,仲徹底融入每嚿豆腐😻非常香味濃郁😋 冷盤之選🫶🏻日式芝士年糕🥠推薦呢款日式年糕好味🤤 皮脆內軟香甜可口,芝士年糕好有嚼勁,仲要入口流心😚 口感好豐富,令小妹留下深刻印象💕凍檸茶🍋🥤清爽凍檸茶🍋🥤令食到熱辣辣既我地可以即時清涼解膩❄️ 大杯又解渴🥶熱柚子茶味道正常,底部仲有不少柚子🥳呢間餐廳價錢親民,食物有質素,推薦呢間小店🤩

藥膳黃酒花膠雞米線🐔🍲

番茄肥牛上海麵🍅🐂🍜

胡麻豆腐🫓

日式芝士年糕🥠

凍檸茶🍋🥤

熱柚子茶
味道正常,底部仲有不少柚子🥳

呢間餐廳價錢親民,食物有質素,推薦呢間小店🤩
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗太子調查呢間雞湯米線專門店,餐廳除咗雞湯,亦有麻辣,酸辣同蕃茄湯底選擇,湯鍋會放喺火爐上,米線分開上,以確保湯鍋熱度,好貼心🐤招牌花膠雞濃湯米線 $68 (轉雞髀+$10)🙋🏻‍♂️表示個雞濃湯呈乳白色,味道鮮甜濃郁,花膠食落爽口,有豐富嘅膠原,雞髀肉質嫩滑,好有鮮味,呢個米線滋補養顏,絕對係必食嘅招牌米線👍🏻🐖胡椒豬肚雞濃湯米線 $60 (轉雞髀+$10)🙋🏻‍♂️表示個湯底同樣係雞濃湯底,加上胡椒同豬肚,味道濃郁帶胡椒嘅辛香,豬肚食落爽口,米線口感軟硬適中,配上鮮嫩嘅雞髀,呢個米線驅寒暖胃,非常推介🧱金磚豆腐 $42🙋🏻‍♂️表示個豆腐炸到金黃色,外脆內軟,口感嫩滑,配上泰式辣醬,食落非常惹味🍋凍檸檬茶 $6 (跟餐價)🍊熱柚子茶 $4 (跟餐價)🙋🏻‍♂️表示飲品可以優惠價跟餐加配,亦可選冷泡茶,梳打等特飲加配📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10
🙋🏻‍♂️餓底探員去咗太子調查呢間雞湯米線專門店,
招牌花膠雞濃湯米線
🐤招牌花膠雞濃湯米線 $68 (轉雞髀+$10)
胡椒豬肚雞濃湯米線

🐖胡椒豬肚雞濃湯米線 $60 (轉雞髀+$10)

🧱金磚豆腐 $42
凍檸檬茶|熱柚子茶
🍋凍檸檬茶 $6 (跟餐價)
🍊熱柚子茶 $4 (跟餐價)

📈吃貨指數
😋好味度 8.5/10
🔙返啅度 8.5/10
2024-10-12 275 views
招牌花膠雞濃湯米線🐔$68餐廳附近已經聞到濃烈嘅雞湯味😛難怪門口吸引咗唔少客排隊入去食😋雞湯會放上火爐之上😮滾住咁食,夠哂熱辣辣😙真係好適合依家秋風起嘅時候食🍂湯底超濃郁,雞肉夠肥美,又夠鮮嫩🐓花膠亦大大件,非常爽口彈牙🥰最重要係每一口湯都帶有濃厚嘅雞香😚搭配埋米線嘅滑嫩,兩者真係好夾😎藥膳黃酒花膠雞濃湯米線🍜$68湯底超香,啖啖都隱約散發著黃酒嘅香氣😛配上紅棗、當歸、蟲草花、木耳等滋補藥材😙每啖都能感受到中藥材嘅微妙風味😌既養生又暖胃亦美味🤤更完美融合花膠嘅彈性同雞肉嘅柔軟🤩椒鹽粟米🌽$32粟米香脆可口,鹹香味十足☺️件件都充滿着椒鹽嘅獨特香氣😙粟米嘅甜味同椒鹽嘅鹹😊原來都幾相輔相成😉真係食完一件又一件,令人無法抗拒😏薏米檸檬水🍋跟餐+$18雙檸樂🥤跟餐+$12
招牌花膠雞濃湯米線🐔$68

餐廳附近已經聞到濃烈嘅雞湯味😛
難怪門口吸引咗唔少客排隊入去食😋
雞湯會放上火爐之上😮

滾住咁食,夠哂熱辣辣😙
真係好適合依家秋風起嘅時候食🍂

湯底超濃郁,雞肉夠肥美,又夠鮮嫩🐓
花膠亦大大件,非常爽口彈牙🥰

最重要係每一口湯都帶有濃厚嘅雞香😚

搭配埋米線嘅滑嫩,兩者真係好夾😎

藥膳黃酒花膠雞濃湯米線🍜$68
湯底超香,啖啖都隱約散發著黃酒嘅香氣😛
配上紅棗、當歸、蟲草花、木耳等滋補藥材😙
每啖都能感受到中藥材嘅微妙風味😌

既養生又暖胃亦美味🤤
更完美融合花膠嘅彈性同雞肉嘅柔軟🤩

椒鹽粟米🌽$32
粟米香脆可口,鹹香味十足☺️
件件都充滿着椒鹽嘅獨特香氣😙
粟米嘅甜味同椒鹽嘅鹹😊
原來都幾相輔相成😉
真係食完一件又一件,令人無法抗拒😏

薏米檸檬水🍋跟餐+$18

雙檸樂🥤跟餐+$12
2024-10-08 268 views
平時見ig好多foodie介紹呢間主打花膠雞米線既餐廳,今日係下午茶既時段,終於俾我等到位蕃茄花膠雞濃湯米線$68入面有好多配料,有蕃茄,木耳,花膠,枝竹,雞件大大條嘅花膠湯底好甜好足料雞肉都好,嫩滑多汁椰子雞濃湯米線$68有超多椰子肉,令到湯底香濃嘅椰香食到我地都好滿足金磚豆腐$42極力推介一定要食外面炸得好脆,裏面啲豆腐超滑夾起嚟又唔會散呢個價錢有咁嘅水準就係物超所值。癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
蕃茄花膠雞濃湯米線$68
入面有好多配料,有蕃茄,木耳,花膠,枝竹,雞件大大條嘅花膠
湯底好甜好足料
雞肉都好,嫩滑多汁

椰子雞濃湯米線$68
有超多椰子肉,令到湯底香濃嘅椰香
食到我地都好滿足

金磚豆腐$42
極力推介一定要食
外面炸得好脆,裏面啲豆腐超滑
夾起嚟又唔會散
呢個價錢有咁嘅水準就係物超所值。

癡膠雞 (荔枝角道) (太子)
太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖
2024-10-08 224 views
呢間位於太子既小店好名好搞笑 叫做癡膠雞肉🤣位置唔多 一到lunch hour就見到排曬張龍😳佢係食養生花膠雞湯既 有個爐興住個米線 成碗都超熱辣辣🔥感覺上有啲似一人一鍋打邊爐 幾過癮~🤭羊肚菌花膠雞米線番茄花膠雞濃湯米線金磚豆腐雞既分量都唔少 有6,7舊雞件🐥雞肉嫩滑 重點係佢湯底超級好味!超濃郁 冇味精 好似住家屋企煲既湯咁🥰熱辣辣又養生 宜家天氣開始轉涼 冬天食仲正!2碗都有花膠 都唔細舊 有豐富骨膠原😍湯麵內仲有其他配料例如係蟲草花 紅棗 雲耳等等番茄湯既湯底都好飲 好清甜 不過個人就中意雞湯湯底多啲~ 2個湯都比我地飲曬!🤣小食方面我地叫左金磚豆腐,都係佢地招牌之一,果然外脆內軟,蘸上泰式甜辣醬更惹味,更加可以解膩

羊肚菌花膠雞米線
番茄花膠雞濃湯米線

1K
2024-10-07 256 views
癡膠雞 (荔枝角道) (太子)太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖椒鹽粟米係一個好開胃的前菜,粟米粒粒飽滿,椒鹽味道香脆,口感非常好。食落去有種微辣的刺激感。期間限定麻藥蛋蛋黃入面流心,味道濃郁,帶有一啲香麻的味道,每一口都令人欲罷不能。期間限定,唔好錯過呀!姫松茸竹笙花膠雞米線湯底清甜,米線滑順,雞肉鮮嫩。松茸和花膠的搭配,令整體口感層次分明,食落去特別滿足。#### 雙檸樂酸酸甜甜,清新可口,正好中和剛才嘅辣味,令人精神一振,夏日飲品好選擇!濃雞湯濃雞湯真係一絕,湯底濃郁,雞味十足,煮得恰到好處,飲落去暖心又暖胃,非常適合搭配米飯或者單飲。咸菜胡椒豬肚湯米線湯底清爽,豬肚軟滑,咸菜則帶有一啲酸味,食落去好開胃。米線吸收咗湯汁,口感非常棒。凍檸檬茶凍檸檬茶清爽解渴,味道剛剛好,酸酸甜甜,仲有啲薄荷香,為今次的餐點畫上完美句號。
癡膠雞 (荔枝角道) (太子)
太子荔枝角道78-84號勝興樓地下D號舖

濃雞湯

咸菜胡椒豬肚湯米線

凍檸檬茶
2024-10-04 208 views
對於勁鍾意食花膠雞米線嘅我嚟講,最鍾意周圍去找尋好食嘅花膠雞米😍😍今次俾我搵到位於太子嘅呢一間餐廳,一於去試吓啦😃😃你叫咗一個黃酒藥膳雞米線、一個花膠雞米線。黃酒藥膳雞有勁香嘅酒味,好鍾意呢一種少少刺激嘅味道,湯濃味亦都好夠味之餘啲雞翼都好香😍 再嚟花膠雞米線,我覺得好足料啊,好多花膠,而且入邊嘅雞都非常之嫩滑😍😍最正嘅係佢係煲住食㗎,唔會一路食一路啲米線凍晒,而係不停咁有熱辣辣嘅口感😍 另外,餐廳有好多小食,可以食米線之餘都試吓唔同嘅嘢😃😃推介大家嚟呢一間試吓,真係好好好好好食😍

另外,餐廳有好多小食,可以食米線之餘都試吓唔同嘅嘢😃😃

推介大家嚟呢一間試吓,真係好好好好好食😍
2024-10-01 341 views
今日放工後,特意來到這間人氣小店,果然名不虛傳! 🍜✨ 一進去就見到好多人排隊,但等候絕對值得! 點了 花膠雞湯米線 和 椰子雞湯米線🍜✨ 花膠雞湯香濃滑口,湯底透著雞肉的鮮甜,米線吸收了湯汁,真係好好味!🌴🥥椰子雞湯則清新可口,椰子的香氣令整碗湯更加升級!上枱時會附送火爐,keep住啲湯熱辣辣,好細心‼️💕另外還叫了 金磚豆腐和 麻藥蛋。金磚豆腐外脆內嫩,沾上甜辣醬,好開胃!🍽️🥢 而麻藥蛋似糖心蛋,醃製入味,好味!🥚💖🤤👍

點了 花膠雞湯米線 和 椰子雞湯米線
🌴🥥椰子雞湯則清新可口,椰子的香氣令整碗湯更加升級!
上枱時會附送火爐,keep住啲湯熱辣辣,好細心‼️💕

2024-09-23
  • 招牌癡花膠雞濃湯米線