2024-08-30 5441 views
私心推薦💖 街坊一定識嘅灣仔餐廳☝🏻 好鍾意佢嘅湯底同米線質感🥳 食過三四次質素穩定🥰❣️蜜糖雞翼$42雞翼有四隻 完全係我想食到嘅味道🙋🏻‍♀️ 炸皮薄脆 雞肉冇雪藏味 表面沾滿甜甜嘅蜜糖🍯❣️招牌花膠雞米線$68之前食過椰子雞 今次試吓花膠🙋🏻‍♀️ 感覺更養顏養生✨用三黃雞同鯊魚骨煲出嚟嘅湯底 每啖都係精華🤤 價錢都好親民👍🏻好有誠意 可以嗌用爐上咁就可以keep住滾🔥 米線滑有彈性 就算滾得耐都唔會一夾就散😍雞喺呢度嘅招牌🐓 就算冇加錢都俾咗個髀位我😍 食落好滑又唔肥✅❣️水煮牛肉米線 $68雖然唔係主打辣嘢 但係又幾好食喎🌶️ 叫咗小辣都真係幾辣 夠爽呀🥳 湯底唔會好油仲有花椒好高質💦反而呢個米線我覺得唔使跟爐上 如果唔係會越煮越辣同埋肉都會容易韌☝🏻 牛肉俾咗好多塊 而且唔肥🐮 木耳爽口都好夾🔥❣️桂花烏龍冷泡茶 +$10❣️凍檸茶 +$4兩款都唔錯 桂花烏龍無糖比較健康🫡 更加鍾意凍檸茶茶底濃又唔會太甜👍🏻
私心推薦💖 街坊一定識嘅灣仔餐廳☝🏻

兩款都唔錯 桂花烏龍無糖比較健康🫡
更加鍾意凍檸茶茶底濃又唔會太甜👍🏻
  • 蜜糖雞翼
2K
【 🐥癡膠雞🐥 】⋄⋄🍲🐥主打雞湯米線嘅「癡膠雞」,足料花膠雞湯米線用上20斤三黃雞➕鯊魚骨熬製無味精雞湯🐟🐥絕對不加味精,湯頭飲落特別鮮香😋食米線配有花膠做配料非常特別,矜貴得黎又夠滋補,價錢非常親民,名符其實係一間街坊正店😍👍🏻⋄⋄====—====—====—====—✦ 招牌花膠雞系列 ✦🐥招牌花膠雞米線🐥($68)以花膠熬製的鮮美雞湯,配上彈牙爽身的米線,非常養生。—🐟追加魚片($15)可再追加各款配料,魚片鮮味,口感十足😋—🍁🌼配桂花烏龍冷泡茶($10)清香怡人的桂花烏龍茶,提神解膩😍⋄✦ 癡膠線系列 ✦🍲藥膳黃酒花膠雞米線($68)推介藥膳黃酒花膠雞,藥膳黃酒味超濃郁湯頭很甜,滋補養顏,食完暖笠笠😌—🍋配凍檸茶($6)清爽的凍檸茶,清涼解膩❄️ ⋄✦ 小食 ✦🍗明太子釀雞翼($20/隻)雞翼以明太子醃製,咸香惹味❤️====—====—====—====—.📌店名:癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)’📍地址:灣仔軒尼詩道254號地舖#
【 🐥癡膠雞🐥 】

====—====—====—====—
✦ 招牌花膠雞系列 ✦
🐥招牌花膠雞米線🐥($68)

以花膠熬製的鮮美雞湯,配上彈牙爽身的米線,非常養生。

🐟追加魚片($15)
可再追加各款配料,魚片鮮味,口感十足😋

🍁🌼配桂花烏龍冷泡茶($10)

清香怡人的桂花烏龍茶,提神解膩😍

✦ 癡膠線系列 ✦
🍲藥膳黃酒花膠雞米線($68)

🍋配凍檸茶($6)
清爽的凍檸茶,清涼解膩❄️

✦ 小食 ✦
🍗明太子釀雞翼($20/隻)

雞翼以明太子醃製,咸香惹味❤️
====—====—====—====—
Type of Meal
Dinner
  • 藥膳黃酒花膠雞米線
  • 明太子釀雞翼
🎀灣仔。多次回訪港式麵店👍必食熱辣辣即炸小食🎀🪄店名* #癡膠雞🔮地址* 灣仔軒尼詩道254號地舖🔮🗾分店地區🗾 太子,灣仔💰價錢$198 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_灣仔剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_港式➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵癡膠雞位於灣仔嘅熱鬧地段 環境充滿港式懷舊情懷 小店裝修牆上貼滿食物圖片 仲有生動畫工 增添咗打卡點 店鋪經常滿座 人氣非常高 成日都要排隊等候 但絕對值得😍 🍽️食物質素🍽️呢度主打多款經典港式美食 特別係佢哋嘅招牌菜~每道菜都用心製作 食材新鮮及保持咗傳統味道 最重要係食物便宜 份量足!性價比又高 真係好抵食👍👀評分💖💖💖💖🪄燒豚肉濃湯米線$42呢碗米線配上濃湯 味道鮮甜~米線吸滿咗湯汁的精華 燒豚肉片厚薄適中 外脆內嫩 搭配蔥花 令人一口接著一口 滿足感十足👀評分💖💖💖💖 🪄 貴妃雞擔擔面 $48 平時好少食擔擔面 試左佢地店鋪好出名既貴妃雞 雞肉鮮嫩多汁 搭配香濃花生醬既擔擔面 成碗面香氣四溢 麵條彈牙 與醬汁相互交融 增加味道豐富層次感😆👀評分💖💖💖💖💖 🪄 金磚
🎀灣仔。多次回訪港式麵店👍必食熱辣辣即炸小食🎀

🪄店名* #癡膠雞
🔮地址* 灣仔軒尼詩道254號地舖🔮
🗾分店地區🗾 太子,灣仔
💰價錢$198 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

🪄燒豚肉濃湯米線$42

👀評分💖💖💖💖
🪄 貴妃雞擔擔面 $48

🪄 金磚豆腐 $42
金磚豆腐系每次必點 記得小心熱!外皮金黃酥脆 內裡豆腐滑嫩 外面撒上黑椒及味粉增加香氣 份量好多 價錢仲好抵食!

🪄 蟹肉忌廉薯餅 $32
呢款薯餅外層金黃酥脆 咬落去裡面有順滑忌廉及蟹肉 一樣炸得十分香脆可口👍

🪄 黑松露醬薯條$28
薯條當然都係唔可以錯過 $28真係超抵食 即炸即上香氣撲鼻 佢地配上黑松露醬比我地點薯條 不過唔算太濃黑松露味🤣但呢個價錢就算啦

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 黑松露薯條
  • 蟹肉忌廉薯餅
  • 金磚豆腐
2025-01-09 0 views
咁岩行開灣仔睇下threads 有咩平民美食推介去左幾間都大排長龍 咁岩呢間唔使排隊就入左黎啦🐔招牌花膠雞湯米線🍜米線口感順滑彈牙,花膠質地柔嫩雞肉嫩滑,雞湯鮮甜醇厚,冇味精味,整體清爽唔油膩🍋檸檬薏米凍飲🥤大杯抵飲,超多薏米,唔會太甜
咁岩行開灣仔睇下threads 有咩平民美食推介
去左幾間都大排長龍 咁岩呢間唔使排隊就入左黎啦

招牌花膠雞米線

🐔招牌花膠雞湯米線🍜
米線口感順滑彈牙,花膠質地柔嫩
雞肉嫩滑,雞湯鮮甜醇厚,冇味精味,整體清爽唔油膩
檸檬薏米水
🍋檸檬薏米凍飲🥤
大杯抵飲,超多薏米,唔會太甜
招牌花膠雞米線
2025-01-08 0 views
招牌花膠雞米線 + 魚片 $68+15黎到黐膠雞點都試下個招牌米線先,由於係晚市,可以揀要跟爐上,呢排天氣凍返,梗係要滾住嚟食啦😝湯底奶白色好清,唔會好稠,膠質唔算特別重,如圖花膠有三舊仔,冇特別加錢,但雞肉部份都好靚同好滑,唔會話越煲越嚡👍🏻但估唔到魚片係魚蛋果種,想食鮮魚片就要留意下啦!燒豚肉配生菜(韓國辣椒醬)$48最初以為係熟咗嘅生菜,原來係好似泰式生菜肉碎包😂,豚肉燒得好好,配合埋生菜解膩,啱啱好😊金磚豆腐 $42外脆內軟豆腐,炸粉薄,金黃色,加上七味粉,啖啖蛋白質,好味😋沙薑雞擔擔麵 轉薯粉 $48最初見嘅時候以為只係肉醬放喺上面,其實係類似麻醬撈麵感覺,幾都有驚喜,因為麻醬都好掛到喺麵上,淨食麵都好豐富!另外個沙薑雞ge汁有少少麻醬嘅味,呢個雞肉會相對結實d🤓

招牌花膠雞米線 + 魚片 $68+15
但估唔到魚片係魚蛋果種,想食鮮魚片就要留意下啦!

燒豚肉配生菜(韓國辣椒醬)$48

金磚豆腐 $42

沙薑雞擔擔麵 轉薯粉 $48
路過此店發現有人在排隊,天氣很冷想吃點熱湯,於是決定試試姬松茸竹笙花膠雞米線 $84這是今期新品,姬松茸味道香氣撲鼻,雞湯濃郁稠密,配掛湯的米粉,好吃,下面用火爐一直熱著湯,不怕變涼,很是貼心藥膳黃酒花膠雞米線 $74藥膳黃酒補氣養血,味道非常濃郁,雞肉嫩滑,喝下覺得非常暖和蜜糖雞翼 $42表面淋上蜜糖,雞翼新鮮炸起,炸得外脆內嫩凍檸檬水和凍即磨咖啡 $6+6元配凍飲,價錢公道在港島地段,味道出色價錢不貴,性價比高
路過此店發現有人在排隊,天氣很冷想吃點熱湯,於是決定試試

姬松茸竹笙花膠雞米線 $84

藥膳黃酒花膠雞米線 $74
藥膳黃酒補氣養血,味道非常濃郁,雞肉嫩滑,喝下覺得非常暖和

蜜糖雞翼 $42
表面淋上蜜糖,雞翼新鮮炸起,炸得外脆內嫩

凍檸檬水和凍即磨咖啡 $6
+6元配凍飲,價錢公道

在港島地段,味道出色價錢不貴,性價比高

• 藥膳黃酒花膠雞米線
  • 蜜糖雞翼
  • 姬松茸竹笙花膠雞米線
❤️藥膳黃酒花膠雞米線揀左跟爐上。有火熱住熱辣辣,天氣凍凍地食就啱晒啦!👍🏻跟餐加$8嗌左罐凍可樂。未食已經聞到陣陣藥膳黃酒香氣~😍花膠大大塊啱晒女士補充骨膠原!😍雞份量足,口感滑嫩啖啖肉~😚重有木耳同蟲草花,好豐富。❤️鹹菜胡椒豬肚米線跟餐加左$4嗌左杯熱檸檬茶。米線揀左轉上海麵同多芫茜🌿。還有腐竹做配菜。將芫茜浸入湯中十分香口~湯底加上胡椒更暖胃~上海麵較米線彈牙煙韌👍🏻,有口感。另嗌左兩款小食:❤️蟹肉忌廉薯餅內裏忌廉口感十分creamy~😋❤️日本芝士年糕外層淋了一些煉奶微甜很滋味😋,加上內裏微熔的芝士,「芝」味滿分💯!兩者都炸成金黃色很漂亮😻而且炸得剛剛好微脆不會過硬。估唔到呢度除左食米線重有幾高質嘅小食!😍👍🏻🥳
❤️藥膳黃酒花膠雞米線
揀左跟爐上。
有火熱住熱辣辣,天氣凍凍地食就啱晒啦!👍🏻
跟餐加$8嗌左罐凍可樂。

未食已經聞到陣陣藥膳黃酒香氣~😍
花膠大大塊啱晒女士補充骨膠原!😍
雞份量足,口感滑嫩啖啖肉~😚
重有木耳同蟲草花,好豐富。

❤️鹹菜胡椒豬肚米線
跟餐加左$4嗌左杯熱檸檬茶。
米線揀左轉上海麵同多芫茜🌿。還有腐竹做配菜。
將芫茜浸入湯中十分香口~湯底加上胡椒更暖胃~
上海麵較米線彈牙煙韌👍🏻,有口感。

另嗌左兩款小食:
❤️蟹肉忌廉薯餅內裏忌廉口感十分creamy~😋
❤️日本芝士年糕
兩者都炸成金黃色很漂亮😻而且炸得剛剛好微脆不會過硬。

估唔到呢度除左食米線重有幾高質嘅小食!😍👍🏻🥳
2024-12-28 548 views
天氣涼涼地,最啱整個鍋物暖下身🫡花膠雞煲翅 $98呢間餐廳食過幾次,今日無咩胃口,同朋友夾份叫咗一人份嘅花膠雞煲翅☺️有個煲暖住特別正❄️個湯頭調味無落好多添加劑,有翅有花膠,清清地同屋企啖湯一樣味,真材實料👍🏻同場加咗一份雜菜同兩杯飲品,份量啱啱好👍🏻雜菜浸到淋,索哂湯,正呀。個火雖然唔係好猛嗰啲,但竟然可以last到最後,啲菜都淋哂😍鋪頭唔算好大,但座位都有啲卡位,我地坐圓枱都唔會比人撞到。
天氣涼涼地,最啱整個鍋物暖下身🫡

花膠雞煲翅 $98

鋪頭唔算好大,但座位都有啲卡位,我地坐圓枱都唔會比人撞到。
今日跟住灣仔街坊黎到灣仔軒尼詩道 食一間平時排曬長龍既養生米線💥招牌花膠雞米線🐓湯底十分濃郁,有幾片唔細既花膠,雞肉口感滑嫩。米線吸收曬湯汁的精華,味道濃郁,回味無窮。😋 果然係招牌,必點‼️椰子雞米線🥥呢款湯底睇落有少少奶白色,帶有淡淡的椰子香氣,味道清新鮮甜。兩碗既而且米線煮得恰到好處,唔會太淋,整體配搭非常好。另外所有米線都可以揀爐上,岩曬依家咁凍既天氣,唔驚食到一半凍曬。我地都叫咗個金磚豆腐做小食。外層炸皮好薄,外脆內嫩,非常好食🤤

招牌花膠雞米線🐓

椰子雞米線🥥

兩碗既而且米線煮得恰到好處,唔會太淋,整體配搭非常好。

2024-12-23 344 views
癡膠雞📍灣仔軒尼詩道254號地舖⭐️椰子雞米線 $60轉脾 +$10之前係附近返工,冬天成日同同事行過去食lunch,幾乎次次都係揀椰子雞湯底轉飯,今次都唔例外🤣 個湯超香椰子味,撈飯勁正,每次都會飲曬啲湯✨🤣 諗唔到食咩嘅話十分推薦佢!⭐️嫩雞燴麵 $60轉上海麵,揀左魚片朋友係嫩雞燴麵fans,諗都冇諗就揀咗。整體雞肉都幾多,魚片幾彈牙。⭐️蜜糖雞翼 $42平時都係叫開金磚豆腐,今次突然間想食雞翼,炸到脆卜卜幾正✨
癡膠雞
📍灣仔軒尼詩道254號地舖

⭐️椰子雞米線 $60
轉脾 +$10

⭐️嫩雞燴麵 $60
轉上海麵,揀左魚片

⭐️蜜糖雞翼 $42
平時都係叫開金磚豆腐,今次突然間想食雞翼,炸到脆卜卜幾正✨

2024-12-22 334 views
天氣凍凍哋 收工同同事嚟食花膠雞平日晚坐滿晒人 相信係有啲料到🫡我哋兩個都揀咗火鍋系列 揀咗2款唔同嘅湯底癡膠雞(1人份) $68好濃郁嘅湯底 幾鮮甜又幾好飲雞肉大大件啖啖肉得嚟 仲好嫩滑薯粉 +15薯粉浸到入晒味 味道好夾胡椒豬肚雞 $68胡椒味都幾重 帶少少辣🤏🏻飲落去好暖胃 好滿足豬肚同雞嘅份量都幾多 而且味道都唔錯蟹肉忌廉薯餅 $38唔知點解 依到出奇哋會有咁多小食選擇 有啲surprised😂忌廉薯餅即刻炸起 夠熱夠脆
天氣凍凍哋 收工同同事嚟食花膠雞

2024-12-12
Type of Meal
Dinner
2024-12-20 286 views
今日溫度最低只有10度,最想吃碗熱騰騰的粉麵!朋友推介我來這家癡膠雞,是他的冬季必吃清單頭三甲,趁着天氣寒冷,決定來試試!藥膳黃酒花膠雞米線冬天適宜進補,這個藥膳黃酒湯底藥材香氣十足,搭配著淡淡的酒香,每喝一口都感覺到身體會變溫暖,很適合平時手腳冰冷的我! 花膠件很大塊,雞件是啖啖肉的雞腿,大冬天吃這碗麵真的很滿足😌胡椒豬肚雞麵另一個冬天必吃的一定是胡椒豬雞!胡椒豬肚很入味,濃濃的胡椒味,而且份量又多。麵底除了米線,還可以選擇飯/米粉/薯粉/上海麵,上海麵口感更豐富。堂食更可以選擇跟爐上,爐火可以一直令整碗麵都是熱騰騰的,感覺像吃火鍋。跟餐飲品點了凍鹹檸梳打,酸酸的很開胃!而熱柚子蜜就是冬天滋潤飲品的好選擇!明太子釀雞翼喜歡明太子的必點!店家特製的雞翼吃起來有用南乳醬腌製,內面釀滿爆餡的明太子,這個組合搭配很好味!

藥膳黃酒花膠雞米線

胡椒豬肚雞麵

明太子釀雞翼
位於灣仔的癡膠雞提供各款滋補花膠雞米線及飯類🍜🍚餐廳位置不算多但好有人氣😬環境乾淨企理 食材新鮮價錢合理而且味道不錯👍💯✨胡椒豬肚雞上海麵胡椒豬肚雞湯底濃郁鮮甜帶微微辣味🐔加上胡椒的香味刺激味蕾 豬肚爽口不油膩配上雞肉嫩滑上海麵煙韌吸滿湯汁口感一流🍜暖笠笠好適合冬天食✨海南雞(半隻) 半隻海南雞份量足 雞皮滑肉嫩 油脂分布均勻不肥膩🐓配上香濃秘製海南雞經典醬料🫚帶薑蓉香氣提升整體層次感✨口水雞飯配熱咖啡 口水雞選用四川麻辣醬汁 入口香辣惹味 帶有花椒的麻香🤩雞肉細嫩滑溜 醬汁濃郁入味辣度適中 非常下飯🍚✨飲品以優惠價錢加配飲品🍋凍檸茶清爽解渴 熱咖啡則香醇濃厚☕📍癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)灣仔軒尼詩道254號地舖

✨胡椒豬肚雞上海麵
胡椒豬肚雞上海麵

✨海南雞(半隻)
海南雞

✨口水雞飯配熱咖啡
口水雞飯

✨飲品
以優惠價錢加配飲品🍋凍檸茶清爽解渴 熱咖啡則香醇濃厚☕

📍癡膠雞 (軒尼詩道) (灣仔)
灣仔軒尼詩道254號地舖
胡椒豬肚雞上海麵
海南雞
口水雞飯
2024-12-14 440 views
唉!昨天放工諗住食餐好嘅,叫咗個招牌花膠雞米線,點知都唔好食,個湯底又唔好味,啲麵又勁淋,回家超口渴,都唔知係咪落咗味精,嗰啲員工服務態度又差,真心真係冇下次!
2024-12-13 478 views
近排天氣開始涼涼哋,又乾燥,就好想食啲又暖又滋潤嘅嘢,第一樣就諗起花膠~🤤平時有時午市都會嚟癡膠雞,不過最鍾意呢度晚市嘅米線可以連埋個爐上🔥夠晒熱今日我叫咗招牌花膠雞米線加竹笙,奶白色嘅湯底超級濃郁,雞嘅份量好多,而且好嫩滑,花膠都幾厚幾大件,好足料,米線煮得啱啱好,唔會太稔👍🏻美國牛肉濃湯米線,牛肉唔會太肥膩,肉味香濃呢度啲小食好吸引,我哋叫咗兩隻明太子釀雞翼,外皮幾香脆,中間辣辣地好惹味😋食完成個人暖晒☺️正👍🏻
🤤

美國牛肉濃湯米線,牛肉唔會太肥膩,肉味香濃

食完成個人暖晒☺️正👍🏻
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
  • 明太子釀雞翼
  • 柚子梳打