2021-03-04 620 views
👼🏻𝚌𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝚋𝚒𝚜𝚝𝚛𝚘!¡💛another check on my to go list ✔️✨ and a check for satisfying my waffle cravings😝❤️᯽ℎ𝑜𝑚𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑤𝑎𝑓𝑓𝑙𝑒; 𝑚𝑖𝑥𝑒𝑑 𝑛𝑢𝑡𝑠, ℎ𝑜𝑛𝑒𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑛𝑜𝑢𝑔𝑎𝑡 𝑖𝑐𝑒 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚 ($66)opted for this flavour because “mixed nuts” sounds wholesome🤓 was expecting bigger and thicker waffles but - surprisingly it was enough to stuff my belly🤓✨i felt less guilty having brain food together with carbs😝(☞ ͡° ͜ʖ ͡°)☞ there were various kinds of nuts such as pistachios, almond and cashew nuts which give a crispy texture which neutra
👼🏻𝚌𝚛𝚒𝚜𝚙𝚢 𝚋𝚒𝚜𝚝𝚛𝚘!¡💛
opted for this flavour because “mixed nuts” sounds wholesome🤓 was expecting bigger and thicker waffles but - surprisingly it was enough to stuff my belly🤓✨i felt less guilty having brain food together with carbs😝(☞ ͡° ͜ʖ ͡°)☞ there were various kinds of nuts such as pistachios, almond and cashew nuts which give a crispy texture which neutralises the softness of the waffles! 🤎 the sweetness of the nougat ice cream was balanced out by the waffles~ so dont worry about the calories ;)😎🤍
9/10
📍 西環西營盤第二街32號
2021-02-28 567 views
泥到西營盤呢區好多cafe bar and restaurant 好有去外國既感覺哈! 間間都好似好好食, 同朋友就是旦入左bar & restaurant ~ 好有feel既裝潢~~ 感覺將唔同地方既色彩融入餐廳入面( ^∀^)All Day Breakfast 全日早餐@$198(Baked Beans, Scrambled Eggs, Hashbrown, Side Dour, Smoked Salmon, Portobello w /Cheese, British Pork Sausage) 平時食開既all day breakfast, 不過不失咁~ 煙三文魚都幾好食~~Mixed Nuts, Honey and Caramel Ice-Cream什錦果仁, 蜜糖配焦糖雪糕 甜品係無論賣相同口咸都相當吸引!! 果仁有少少冲淡焦糖既感覺相配合得岩岩好! 加上雪糕融落口既感覺, 同窩夫一齊食係幾正(*^▽^*)整體泥講, 性價比唔算高但勝在環境好, 同朋友可以坐好耐( ´∀`)

All Day Breakfast 全日早餐@$198

All Day Breakfast 全日早餐

什錦果仁, 蜜糖配焦糖雪糕
甜品係無論賣相同口咸都相當吸引!!
果仁有少少冲淡焦糖既感覺相配合得岩岩好!
加上雪糕融落口既感覺, 同窩夫一齊食係幾正(*^▽^*)
Mixed Nuts, Honey and Caramel Ice-Cream 什錦果仁, 蜜糖配焦糖雪糕

整體泥講, 性價比唔算高
但勝在環境好, 同朋友可以坐好耐( ´∀`)
2021-02-07
$150 (Lunch)
2021-02-25 386 views
之前幾次經過都幾full house,今日唔知點解解好吉(我地仲特登book 左🤣)-All day breakfast其實個包就唔似sourdough🤣但左落都鬆軟無油ok geh其他配菜全部都係無乜特別,就係食完唔會有特別感想印象🙈除咗個炒蛋🙁炒得好老唔滑,仲好大浸蛋白味,要加好多pepper 先得🙁-Mixed nuts, honey, and caramel icecreamWaffle 本身有啲失望🙈好薄,無乜蛋香,唔鬆軟。但係個雪糕同啲nuts 令佢overall 變得好好食🤩雪糕好驚喜,因為真係好綿密一啲都唔求其,nuts 都比得好大方🤩有provide free wifi,所以如果無乜人嗰陣都幾適合做野(雖然張枱真係太細😳)

All day breakfast

👧🏽bookmark咗好幾間喺港島區嘅cafe☕️呢間係其中一間💛位於西營盤街市附近嘅小店 同時係cafe同酒吧🍻食物款式唔多 以輕食為主 入到去發現店內只得一位店員😳由咖啡到食物同收銀都係一個人負責 所以每樣都係即叫即整🔸Set for two🍴<全日早餐🍳+自家製窩夫🧇> ($198) 包美式咖啡/茶/果汁/汽水(兩杯)▫️Mixed Berries and Cassis ice cream Homemade waffle🍓🧇窩夫偏薄身同脆 唔係好鬆軟嗰種👀都好食但就冇咩蛋香味 cream嘅份量適中👍🏼 黑莓雪糕加埋士多啤梨 甜甜哋唔會太酸 幾好~💁🏽‍♀️全日早餐可以三選一(煙三文魚/芝士大啡菇/豬肉腸) 配窩夫或酸種麵包▫️Smoke salmon All Day Breakfast🐟煙三文魚份量幾多 唔會太咸 sour dough香脆得嚟又冇法包咁硬 唔錯😋 炒蛋都好滑 整體配料較簡單 賣相亦未算好精緻 但味道唔錯套餐包括$30或以下的飲品 其餘就補差價👧🏽就叫咗兩杯regular size嘅咖啡▫️Latte (+$5)▫️Cappuccino (+$5)Latte奶

Mixed Berries and Cassis ice cream  Homemade  waffle

自家製窩夫·什莓黑莓雪糕

套餐包括$30或以下的飲品 其餘就補差價
👧🏽就叫咗兩杯regular size嘅咖啡

▫️Latte (+$5)
▫️Cappuccino (+$5)
Latte

Cappuccino

Latte奶泡略嫌唔夠滑 拉花正常但咖啡味偏淡cappuccino就普通~

呢度相對其他cafe少人🤫幾適合同朋友靜靜哋傾下計 洗手間都乾淨~ 食物份量睇落唔多不過都夠飽🤣 味道ok但驚喜不大🙈值得一讚嘅係店員一人工作依然保持到水準 等候時間唔算長👍🏼

---------
🍴食物:3/5
🏝環境:3.5/5
🛋服務:3/5
💲價錢:4/5
💥翻兜指數:3/5
✨CP值:3.5/5
$100 (Tea)
自家製窩夫·什莓黑莓雪糕
2021-01-19 349 views
因為看見網上有很多推薦好評,所以慕名光顧這間cafe。不清楚服務的那位小姐是員工還是老闆,在點餐時她語氣兇惡,讓人很不舒服。我和另外兩位朋友大約下午三點多光顧,進去店裏時店員什麼都沒說,但決定好吃什麼之後,點餐時才發覺餐牌裏大部分東西都售罄了,加上店員決絕無禮的語氣,一句不好意思的說話也沒有,我們還未點餐就離開了。看見餐廳環境優美,叢林主題很有feel,餐牌上的餐點也好像很吸引。可惜店員的態度令人感覺很不舒服。我相信一家cafe除了食物質素,環境和service都很重要,本來進去cafe打算chill一下,但這位店員的態度令我和朋友的心情都沒有了。不清楚是這一位個別店員的問題還是怎樣,很希望老闆可以留意一下,各位食客遇見這樣惡劣服務態度的店員也最好不要光顧,免得掃興。

2021-01-19
Type of Meal
Tea
我諗住喺西營盤,或者喺hku返學既人應該對呢間餐廳唔會太陌生。餐廳已經開咗一段時間。一直都想嚟支持下,咁啱今日有嘢做要去西營盤,又到下午茶時間,經過就坐低啦,餐廳冇乜人。全店只有一位女店員,本來佢坐緊吧枱位置,我以為佢係食客,估唔到佢乜都食,店員招呼我坐低之後,我order左一個朱古力播放,同埋一杯flat white, 之後店員就開始忙,原來佢乜都識得整,又識沖咖啡,又識整窩夫,仲要幾靚🙃杯咖啡比較正路,似係外國豆,性質較酸同濃,味道ok。講返個窩夫,個擺盤幾靚呀,而且都係熱辣辣即刻整,配料都係一罐朱古力醬,香蕉加雪糕。基本上係經典組合,特別就唔特別,但係就幾抵食。我覺得如果一時間諗唔到要去邊度食嘅話,你呢度都唔錯,至少有位,店員有禮貌,不過環境就比較外國化,畢竟佢都係一間酒吧。好有打卡feel就唔會,不過冇嘢做坐一個下午都幾好。

2020-11-15 1009 views
Crispy Crepe breakfast + Sweet Homemade Waffle $189呢間餐廳bookmark左好耐,上次黎到店主話當日只做外賣,今次終於可以一試喇~呢間餐廳雖然選擇真係唔多,多數都係all day同waffle。All day想特別讚下條腸仔,係芝士腸黎既,好juicy好拉絲。至於waffle就簡左banana chocolate果個,睇樣就知好打卡able喇xdd,份量都好足,香蕉廿幾片再加大大個既朱古力雪糕好抵食。咖啡就嗌左杯Macchiato($32),覺得啲奶泡落得有啲多,正常係一茶匙牛奶落上espresso既上面,但呢杯差唔多1:1,呢個位有少少扣分。

呢到係集酒吧同coffee shop於一身🤫除咗有佢哋嘅招牌窩夫甜品,輕食同ADB之外 呢到仲有happy hour有酒飲架🍻唔鍾意飲酒都仲有咖啡同茶☕️坐得幾舒服 同朋友chill吓都唔錯😌.Fig Waffle🧇 $68呢款係期間限定新出嘅窩夫✨最近好似越嚟越興無花果嘅甜品🤤見呢間有即刻去試吓🥰無花果唔算好甜 熟度啱啱好😎配埋雪糕同甜甜地嘅窩夫就啱啱好😝窩夫比較腍同埋薄身 得啲邊邊位係脆嘅 如果成舊都外脆內軟厚番啲就好喇😟窩夫面仲加咗啲忌廉唧花 cream好幼滑入口即融 唔太甜😚不過奶味唔算好濃🥛最鍾意係個雪糕🍦係冧酒提子味 我同朋友都好鍾意🍇.All Day Breakfast + Smoked Salmon☀️ $125發覺自己每次去coffee shop都一定會食ADB🤣呢度嘅配料唔算太豐富 不過勝在份量夠多😈佢可以揀酸種麵包/窩夫 我哋揀咗包包🍞原本以為佢淨係一塊好普通嘅麵包 點知好有驚喜🥳佢唔係就咁烘到個面脆脆地 係成塊都係脆嘅 似韓國版脆脆多士嘅放大版🤣第一次喺街食到呢個口感😝個蛋炒得好滑🥚薯餅好脆唔會好快就變腍😎特別想讚吓個煙三文魚 好厚肉好大塊仲要有超多塊😍.Choco
Fig Waffle🧇 $68
Fig Waffle

All  Day  Breakfast

Chocolate🍫 regular $39 large $43 (cold+$4)
呢度嘅朱古力好飲‼️係偏濃苦唔會好甜👅唯一唔好就係啲冰比較多 所以飲到最後就會變到好淡😟
Cold  Chocolate

Fig Waffle
All  Day  Breakfast
Cold  Chocolate
就咁食無花果 已經帶少少甜無花果🧄配waffle🧇你又試過未呢?😍.《無花果waffle》擺盤靚就不在話下 仲要有4塊waffles🧇 甜品當正餐食都冇問題Waffle 咬落鬆軟 充滿蛋香🥚配埋無花果再加少少honey就係Perfect池當然唔少得嘅 就係有cream嘅襯托啦 無花果嘅份量都好多🧄仲可以配埋焦糖味嘅雪糕一冷一熱啱晒大熱天時降溫🧊食完啲甜嘢小編就揀咗一杯Americanio☕️消滯 滿足🥰

就咁食無花果 已經帶少少甜
配埋無花果再加少少honey就係Perfect池
當然唔少得嘅 就係有cream嘅襯托啦
無花果嘅份量都好多🧄
仲可以配埋焦糖味嘅雪糕一冷一熱啱晒大熱天時降溫🧊
同 朋友食飽飯搵甜品食👅去到 @rispybistro 嘅門口,見到落咗少少閘,裏便燈光又唔算特別光猛,仲以為佢冇開門添🙊呢度感覺上係一間酒吧feel嘅coffee shop,坐出邊嘅話仲有一種係後花園嘅感覺,幾適合同朋友坐低傾吓計。但燈光比較昏暗,唔太適合做嘢~.craving some dessert after grabbing lunch with my friend😋 decided to grab a waffle crispybistro 🧇 this place is like a bar like coffee shop 😆 good for chatting with a few friends but not ideal for working 😊 overall, waffle was not bad! gotta come try the coffee next time!.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5
同 朋友食飽飯搵甜品食👅
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 6.8/10
🌟食物質素唔錯 · 環境坐得幾舒服✨

《𝐻𝑜𝑚𝑒𝑚𝑎𝑑𝑒 𝑊𝑎𝑓𝑓𝑙𝑒》$66🌟7/10🌟
窩夫有三種唔同口味,我哋就揀咗香蕉朱古力🤪
waffle偏薄,口感唔係香脆嘅嗰一種,少煙韌,蛋味幾香。
用咗比利時Glacio雪糕,雖然食落同平時好順滑口感嘅朱古力味嘅雪糕都差唔多,但感覺上高級啲🤣而且份量比起平時嘅一球特別多!朱古力控好滿意😍但整體味道都係想像到嘅香蕉朱古力味,唔會話超級驚喜🤭
𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝐵𝑟𝑖𝑠𝑡𝑜𝑙
2020-07-17 947 views
每逢假期都想去唔同嘅地方Chill 下輕鬆一下,今日搵到呢間小店,店舖唔大,大約坐到16-18人。下午2:00去到,近門口剛有2個位,遲多幾分鐘就冇得食要等位😂因為個個都係到傾計,慢慢坐hea返個幾兩個鐘我地order咗個 set for two all day breakfast,連2杯飲品,$198 for 2個人真係好抵,左邊呢個menu 3part 全都是3選1。呢到係其中2part ,茄汁焗豆、炒蛋、薯餅、沙律配煙三文魚第3part 係自家製窩夫,呢到二人份量啱啱好👍🏻味道唔錯,好食過深水埗某幾間文青Cafe其餘嘅Menu,都有唔同選擇食完嘢仲可以喺餐廳側邊小巷打卡影相📸
其餘嘅Menu,都有唔同選擇
食完嘢仲可以喺餐廳側邊小巷打卡影相📸
2020-07-12
$100 (Lunch)
Follow @pigfoodiexhk for more food!-------------📍西環chillchill cafe -- Crispy Bistro💛☕️西營盤有間幾chill嘅cafe,不過小編之前成日行過都以為佢未開門,因為個道門睇落好似未開晒咁🤣🤣前排就同@bellywongs一齊去咗試佢哋嘅waffle🤪-------------⭐️Banana & Chocolate Icecream Homemade Waffle ($66)Waffle即叫即整,上檯仲暖粒粒🤤有四件,share食啱啱好😝waffle食落軟熟,蛋香幾濃🥰加埋雪糕一齊食一凍一熱好正🤤香蕉加埋朱古力醬一齊食又係perfect match🥰下次試埋個noughut 味雪糕嘅waffle先🤫-------------賣相:8/10味道:8.1/10性價比:7.5/10回頭率:7.6/10-------------店舖資料名稱:Crispy Bistro地址:西營盤第二街32號前往方法:西營盤站B2出口
賣相:8/10
地址:西營盤第二街32號
前往方法:西營盤站B2出口
2020-06-01
2020-04-19 1069 views
好耐冇出去食TEA 喇,早排同老公一齊早收工就左去西環行下街影下相同食下野,行到肚餓入左 #crispybistro 入去食下野打下卡。Crispy Bistro係一間好文青feel 既cafe, 店外仲有森林feel 既壁畫,非常有特色😆特別推介~~Signature Floral Tea招牌花茶 :陣陣花味飄香~配上蜜糖更易入口~~花茶旁邊有一個永生花的小擺設,用來打卡一流!香蕉朱古力窩夫Waffle 密度夠,甜度岩岩好,埋朱古力🍫就好好味~~ 臨走記得要去店外壁畫位置打卡呃like 呀🤣😋😎 Crispy Bistro

特別推介~~
Signature Floral Tea
香蕉朱古力窩夫

2020-04-12 951 views
眾所週知中上環區出名多cafe ☕️我都經常係依一區附近搵間試下☺️今次就帶大家黎到西環,西營盤街市附近既一間cafe☕️-分別點左一個二人套餐:Salmon and Waffle Breakfast, Sweet Homemade Crepe🍴包兩杯飲品☕️-Breakfast賣相唔錯,感覺好豐富....但食落去有啲失望🙍🏻煙三文魚唔夠煙熏味,口感有少少生嘅感覺(對於唔食生嘅朋友,可能對佢唔大好感)亦感覺唔太新鮮🙈而最失望係個窩夫😭蛋味完全無,牛油味唔重(唔夠香)不過窩夫有蜜糖配搭🍯 薯餅正常,不過唔夠脆同厚身😶蛋都香滑,整到好似奄列,入口方便😋-Sweet Homemade Crepe有三款配料可選擇(香蕉配朱古力雪糕、雜莓配黑加侖子雪糕、杏仁配蜂蜜牛奶雪糕)我地選左🍌🍫🍨薄薄嘅可麗餅配上雪糕,味道唔錯,亦唔會太甜👍-不過杯latte 就幾令我失望啦😭咖啡唔夠香濃,拉花亦有待改進🥺P.s環境都舒適,有高枱坐亦有正常餐桌🍴除左咖啡亦有提供酒精飲品🍻
薄薄嘅可麗餅配上雪糕,味道唔錯,亦唔會太甜👍

2020-03-09
$120 (Lunch)
2020-04-08 762 views
一間充滿歐陸風格嘅咖啡店,後面仲有個隱蔽小花園俾你係繁忙之中可以hea 吓... 佢之前仲有幫濃婆婆收汽水罐攞去賣架Set for Two 📍$189Crispy Crepe Breakfast又有薄烤餅,又有半set all day breakfast, 好豐富 👍🏻第一次食脆嘅crepe 🌮 好香脆,入面係芝士同火腿Sweet Homemade Waffle有3款口味俾你選擇,我地就揀咗香蕉朱古力: 有3塊外脆內軟嘅窩夫,配埋朱古力醬同幼滑朱古力雪糕,成個人都開心哂

Set for Two 📍$189