2022-05-30 398 views
酥皮蛋撻($7)賣相:🐧🐧味道:🐧🐧🐧酥皮蛋撻直接放進紙袋包裝,外帶時容易弄壞蛋撻造型。蛋撻酥皮層非常厚,但厚度並不平均,蛋心亦不平滑,賣相參差。味道方面,酥皮入口鬆化香口,有層次感,不算過分油膩,十分不錯。蛋心則味道偏淡,蛋味、甜度都頗不足,有點可惜。外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧在平時下午3點幾,不需排隊輪候。即叫即包裝,不需等候時間。🐧❤️結語:酥皮還算不錯,蛋心卻令人失望。
酥皮蛋撻($7)

賣相:🐧🐧
味道:🐧🐧🐧

酥皮蛋撻直接放進紙袋包裝,外帶時容易弄壞蛋撻造型。

蛋撻酥皮層非常厚,但厚度並不平均,蛋心亦不平滑,賣相參差。

蛋心則味道偏淡,蛋味、甜度都頗不足,有點可惜。

外賣等候時間:🐧🐧🐧🐧🐧

在平時下午3點幾,不需排隊輪候。即叫即包裝,不需等候時間。

🐧❤️結語:酥皮還算不錯,蛋心卻令人失望。
2022-05-30
TakeAway
Type of Meal
Tea
2022-02-18 292 views
星期六下午,到旺角做 facial treatment,離開美容院差不多下午5點,今晚會比較遲吃晚飯,跑去吃個下午茶。美容院拐個彎就是豉油街,很多選擇,選擇 walk in皇冠冰室,生意挺好!只剩衛生間附近的卡位。點了下午茶餐:#千島吉列豬扒包:好吃!豬仔包烘得很脆,吉列豬扒 juicy,千島醬起很好的點睛作用!#紅豆冰:紅豆冰是我兒時最愛,今次懷舊吓,可惜紅豆太硬,失望!以上茶餐定價37元,紅豆冰另加12元,共49元,在旺角不算貴,但紅豆冰不似預期!

點了下午茶餐:
2021-08-28
$49 (Tea)
2022-02-06 197 views
平時都有去食飯或下午茶,今日去到,原條炸魚柳沙律,變左一件魚柳,問職員話係咁,平時食係清楚一條唔係一細件瑞士汁雞亦撈面,只有咸味,面底唔使講,仲差過自己煮碗魚角面得幾啖,其實比多少少面唔會蝕呀!價錢唔平,平均每人$50奶茶淡冇茶味水準每況越下,一心以為皇冠起旺角比較有水準,正常嘅餐廳,宜家可一不可再連基本熱狗,豬扒包都冇過年前後分别太大,唔好講受疫情影响,基本食客一定食得出
瑞士汁雞亦撈面,只有咸味,面底唔使講,仲差過自己煮
碗魚角面得幾啖,其實比多少少面唔會蝕呀!
價錢唔平,平均每人$50
奶茶淡冇茶味
連基本熱狗,豬扒包都冇
過年前後分别太大,唔好講受疫情影响,基本食客一定食得出
2021-12-11 283 views
附近幾間餐廳都好多人,見皇冠冰室不用排隊,就入去晚餐吧!位於旺角豉油街,一個很旺的地段,人流當然不小啦!晚餐點了兩個小菜,韭黃滑蛋炒蝦球$76、 京蔥蒜子滑雞煲$74、 跟餐加$10(白飯、例湯和熱檸茶), 凍檸茶加$3。 ▫️韭黃滑蛋炒蝦球 ~ 滑蛋香滑,蝦球大隻,又乾淨(已清潔蝦腸),如果韭黃份量多d就更香。 ▫️京蔥蒜子滑雞煲 ~ 滑蛋炒蝦球差不多食了一大半才上滑雞煲,幸好都好惹味,可惜雞件小。 ▫️白飯 ~ 超大碗,食唔曬記得叫小飯。 ▫️例湯 ~ 紅蘿蔔豬骨湯,味道正常。 ▫️熱檸茶 & 凍檸茶 ~ 味道正常。 食物質素正常,可以一試。

韭黃滑蛋炒蝦球

京蔥蒜子滑雞煲

▫️白飯 ~ 超大碗,食唔曬記得叫小飯。
白飯

▫️例湯 ~ 紅蘿蔔豬骨湯,味道正常。
例湯

▫️熱檸茶 & 凍檸茶 ~ 味道正常。

檸檬茶

食物質素正常,可以一試。
2021-12-10
韭黃滑蛋炒蝦球
2021-12-03 166 views
夜咗都唔知食得啲咩求其見未截單就入又真係估唔到冰室都有幾好食嘅蒜片牛柳粒意粉雖然等得耐左少少牛油味香 牛粒脆面 意粉勁多$69一個人宵夜好滿足了🥲嘢飲加要8蚊無加到
夜咗都唔知食得啲咩

$69一個人宵夜好滿足了🥲
嘢飲加要8蚊無加到
2021-12-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$69 (Last Night Supper)
  • 蒜片牛柳粒意粉
2021-10-04 293 views
我有其他朋友一齊這間食晚餐 我點了乾炒牛河 67元是分開單 我獨立一張 碟乾炒牛河 超多油,其次重點服務問題 因為我有朋友坐了很凍 想出去行下 我去俾錢 陪他 而途中 即時俾錢 我給了一張100元 3個5元 1個2元 找回一張50元 ,過20分鐘再返回門口 等回其他朋友出來。而我其中朋友說 指服務生屈我無俾錢 走了 問題 收銀那個 可以查看閉露電視 我和她們理論 未查清楚 先屈人 是不是她們問題 個收銀 收了我錢 是不是立即 按回螢幕 指我坐那桌離開 不會再食 及服務超差
叫了乾炒牛河超多油 以及服務生問題 分開桌 我自己一張單 67元 我其中朋友因為坐得凍 陪他出去 那立即去俾錢 過程中 我都印象講出來 給了100 元 和3個5元 一個2元 找回一張50元紙給我。 過20分鐘左右返回門口等我們其他朋友出來 我朋友說 個個服務員指我無俾錢走人 屈我 問題有無錢俾錢 可以整回閉露 未check清楚 先屈我無俾錢已經是錯 還大聲指我問題 過間不會再來 服務太差
2021-09-10 193 views
經過旺角呢頭,咁啱撞正晚餐時段,好多餐廳都排緊隊,已經開始攰同肚餓,見呢間有位就入去坐啦。入面人手不足晚餐叫咗南乳蓮藕腩仔煲,味道正常,包湯同嘢飲,但一個餐$72來講偏貴。沙律拼盤整得幾有心機,味道好食整體來講冰室嘅價錢偏貴,嘢食味道正常

入面人手不足
南乳蓮藕腩仔煲

沙律拼盤

沙律拼盤整得幾有心機,味道好食

整體來講冰室嘅價錢偏貴,嘢食味道正常
2021-08-07 320 views
今日午餐突然間心血來潮,好想食啲鑊氣野,於是去到旺角既皇冠冰室,叫左個乾炒牛河,加杯凍奶茶,乾炒牛河賣相正路,有油但唔算多合理,其實怕油膩既真係唔好食乾炒牛河,有油係正常既,河粉夠色夠咪,略微唔夠香,冇咩焦,牛肉唔老,唔干,夠味,牙菜夠企身,唔會軟lai lai,。整體ok
乾炒牛河
2021-06-29 363 views
一直都路過的一家茶餐廳,櫃檯的菠蘿包等都看著很誘人,我選擇了一個咖哩焗豬排,味道不錯,份量也都可以,飲料選了紅豆冰和檸檬茶也都很滿意,但是選了一個辣椒炒雞,份量真的太細,可能加起來都沒有幾塊雞肉
2021-06-26 237 views
今日同朋友落開旺角,就去咗間茶餐廳食下午茶,叫左焗豬扒飯同熱奶茶,雖則係下午茶時段,但份量同午餐時段無異,塊豬扒好大塊,配埋茄汁,物有所值,另外亦叫了一個蛋撻,外皮鬆脆,蛋味濃郁,絕對係食下午茶嘅一大好去處!
2021-06-03 239 views
已经过了九点半了,见到这里还有得吃,不考虑那么多了,趁还有堂食便走进去解决餐。店外有餐牌,略为瞄了一下,图片颇为吸引,都是一般港式茶餐厅的菜式。坐下后再翻一下餐牌,款式可不少,但最吸睛的是焗牛脷饭。过了大概10分钟就上桌了,由于刚焗好,盘子还有点烫。但第一感觉是有点湿,要是干一点会更好。铺面的茄汁有点淡,不是太好味。幸好里面的七、八件厚切牛脷还可以,煮得够腍,个人靠为满意。差不多九点五十分已经催埋单,由于焗饭太热,吃得有点狼狈,匆匆忙忙吃完就走了。

坐下后再翻一下餐牌,款式可不少,但最吸睛的是焗牛脷饭。

焗牛脷饭

2021-06-02
焗牛脷饭
2021-05-31 116 views
下午茶時間,經過旺角西洋菜南街見到一間叫皇冠冰室,咁就試一試佢嘅下午茶, 回想起讀書時代,小息或放學後,總會喜歡食炸雞脾,但1430左右到場,都好多人,所以決定買外賣,10分鐘後,開餐。先飲啖凍奶茶,紅茶回甘,加上奶香,雖然冰有少溶,但完全沒有任何影響,香滑濃,唔差,而炸雞脾外皮脆,加上有味椒鹽,熱氣既,但惹味,肉質底味可以,油脂自然,肉汁冇流失但有少少唔會炸到好干,面薯條係我鐘意既粗椂薯條,可以,但佢唔知為咩有片青瓜同蕃茄片,受熱又出水 ,整濕晒啲薯條,這是敗不。
炸脾配薯條
TakeAway
2021-05-22 132 views
#cheapeat, #breakfastforlunch, #mongkok, #茶餐廳I keep forgetting about writing my review for this place... it doesn't stamp any memory to me... however when I look back the pic... i recall that this place wasn't bad at all... i did come here often enough until now to make a reviewquite a popular place in the area.. often crowded but still able to get a seat in no time

iced coffee milk tea with no syrup and less milk
butter toasted bun
scramble egg with ham
beef pasta in tomato soup
2021-05-14
$40 (Breakfast)
butter toasted bun
scramble egg with ham
beef pasta in tomato soup
2021-05-01 186 views
係旺角諗住試下唔同餐廳,於是入左呢間外觀整潔既冰室。點左兩個是日晚餐,$70有一餸,飯,湯,同熱飲。⭐️沙嗲牛肉粉絲煲⭐️上台時熱辣辣,份量多到就快滿瀉。表面有好多又濃又稠既沙嗲汁。牛肉份量十足,食落係早餐既沙嗲牛肉麵質感。底層仲有好多粉絲,吸曬沙嗲汁既味,伴飯一流。⭐️南乳金沙骨⭐️外脆內軟既金沙骨,份量有啲少。食落南乳味好啖,不過配飯食都夠鹹。整體黎講,餐廳環境舒服,食物味道一般,而價錢合理。
⭐️沙嗲牛肉粉絲煲⭐️
沙嗲牛肉粉絲煲(晚餐)

⭐️南乳金沙骨⭐️
南乳金沙骨(晚餐)

整體黎講,餐廳環境舒服,食物味道一般,而價錢合理。
跟餐羅宋湯
沙嗲牛肉粉絲煲(晚餐)