2017-08-01 558 views
餐廳環境一流,冷氣夠,寬敞舒適叫了2人餐,248午餐,都唔平,可惜。。。酸辣湯~太酸太稠(杰)獅子頭~ 太鬆太咸(幸好肯換糖醋雞)糖醋雞~good,夠熱,好味炒麵~一般
餐廳環境一流,冷氣夠,寬敞舒適
叫了2人餐,248午餐,都唔平,可惜。。。
酸辣湯~太酸太稠(杰)
獅子頭~ 太鬆太咸(幸好肯換糖醋雞)
糖醋雞~good,夠熱,好味
炒麵~一般
2人套餐
2017-07-28 430 views
想食上海野但朋友夜收只有這裡選擇,大約10點到當然不用等位就入得去,今次叫左4樣野食,平均每人$150都合理價錢,整體味都吾錯……特別是乳鴿。茶香乳鴿 必食又吾貴 $88 :鐘意乳鴿既我勁開心……不久就黎到,雖然佢size..偏大隻(因為乳鴿比較細少少)幸好 乳鴿 肉都嫩滑,但而且味道意外講真十分好食,茶夠香又入味。上海小籠包肉香吾夠但皮的薄度都吾錯,反而覺得醋味偏淡少少。花雕醉雞 有失望,雖然酒味夠又入味,但雞好鞋身吾夠嫩。 三鮮鯊魚骨湯泡飯 湯吾錯味濃郁,但三鮮份量偏少,份量都偏細份,只可倒大約3細碗。

上海小籠包肉香吾夠但皮的薄度都吾錯,反而覺得醋味偏淡少少。

花雕醉雞 有失望,雖然酒味夠又入味,但雞好鞋身吾夠嫩。

$150 (Dinner)
2017-06-24 481 views
突然想食上海菜就想起“翡翠拉麵小籠包”因為食品夠穩定,份量又吾太多啱晒我同妹妹一齊食,同埋大眾化價錢位置又方便,我哋去到差不多9点半所以不用等位。招牌小蘢包:必点的食品,皮薄而不易穿加上餡料肉和湯汁都好鲜,加醋後更美味__四川口水雞:辣味啱啱好吾會太辣,雞肉嫩滑花生碎配上麻辣醬汁好好味_雜菌海鮮抄拉麵:海鮮只有幾件,好似上海粗炒嘅味道,比較油膩火朣片津白:津白膽夠清甜,口感爽甜,配上火朣片一咸一甜绝配

四川口水雞

雜菌海鮮抄拉麵
_
雜菌海鮮抄拉麵:海鮮只有幾件,好似上海粗炒嘅味道,比較油膩
火朣片津白

火朣片津白:津白膽夠清甜,口感爽甜,配上火朣片一咸一甜绝配

四川口水雞
火朣片津白
2017-06-20 426 views
個人一向對小籠包,情有獨鐘😍!翡翠拉麵小籠包分店有幾間,但就較鐘意去旺角分店。原因好簡單,覺得坐得舒服,店員服務一流,沒有其他分店的侷促感。雞絲粉皮 $54先來個冷盤小菜,青瓜、雞絲、花生醬的合組,令人開胃又涼透心。上海小籠包 (4隻) $38再來個小籠包,賣相雖然一般,但用筷子夾起時,內裹並未湯汁湧出。可惜,小籠包的皮不夠薄 , 豬肉餡的味道也不錯~百頁結烤肉 $80百頁結是豆製品,加幾塊紅燒五花肉和健康既西蘭花,結集風味和健康於一身!賽螃蟹。$ 75然後來個清淡既賽螃蟹,口味滑嫩,一解之前烤肉的油膩。不是炒飯 $85純粹好奇「不是炒飯」究竟是怎樣的「炒飯」,名字成功吸引顧客。原來就是將芽菜當飯,加入雞蛋、雞肉、金華火腿、蔥花的「炒飯」,別樹一格!

雞絲粉皮 $54

上海小籠包 (4隻) $38

百頁結烤肉 $80

賽螃蟹。$ 75

然後來個清淡既賽螃蟹,口味滑嫩,一解之前烤肉的油膩。

不是炒飯 $85

2017-06-19
2017-04-21 872 views
同一家大細去食飯,諗住上海菜又啱老人家都啱小朋友,點知叫到一枱都係嘢食都未夠,因為份量真係好少,同Menu上面睇嘅相真係差太遠⋯⋯味道都還可以,但係叫咗個飯成個鐘頭都未嚟,原來冇落單,再落返但又等咗好耐都係未落單
2017-04-03 946 views
20161127(星期日)--友人興致勃勃相約到旺角翡翠拉麵吃放題,是日四人成行,友人預先已訂好桌子,到達時,不用久等也可入座,坐在窗口旁邊的四人卡位。價錢是成人每位$148,另收加一服務費。每位贈送一次的鮑魚雞湯鮑魚有點看頭,雞湯有淡淡的鮑魚味,先聲奪人,有了好的開始。有幾張點心紙,無限量的任點入食。忘記了拍照。點餐時有個小插曲,友人沒看清楚點餐紙上的小字眼說明,豆醬需要另外收費,點了兩杯,在再次翻點時侍應才提醒,友人有點不悅,我們也沒法子,喝了的兩杯豆醬,我們也乖乖額外付款。埋單:每人$148另需加一服務費,服務不錯,也沒漏單情況,食物味道整體合格。當天離去時,經理說十一月後就不會再做放題了,未知店家有否改變,不然,還是值得再次光顧的。
價錢是成人每位$148,另收加一服務費。

每位贈送一次的鮑魚雞湯
鮑魚有點看頭,雞湯有淡淡的鮑魚味,先聲奪人,有了好的開始。
有幾張點心紙,無限量的任點入食。忘記了拍照。

2016-11-27
$162 (Lunch)
2017-03-22 652 views
輩翠係一間上海菜店專門店,當然少不了酸辣湯湯麵,酸辣湯用料充足,有肉絲,豬紅,蛋花,木耳,豆腐乾,筍絲等等,湯底似糊狀,入口豐富,每樣食材都係新鮮有咬口,加上有辣椒漸漸辣味透出,令依碗酸辣湯獨當一面,怪不得上海人咁鐘意食酸辣湯,冬天食尤其曖胃。最後個麵底平時食都可以,作為晚餐點都要有啲飯或麵落肚。但今次個麵有少少未熟透,還有少硬。依個有啲失望,但我還會再唻食酸辣湯,因為真係令我回味無窮。
2017-03-21
2017-03-08 590 views
雞絲粉皮// $4x一黎到見到個份量真係細既(基本上全間店食物都係偏少😂)青瓜絲50%,粉皮40%,珍貴嘅雞絲只佔10%,食到算你好彩~🙄調味基本只有豉油同麻醬分別本兩pat落去,麻醬杰到漿住左個口😑而且粉皮又厚又淋⋯*👅請俾分:0/10擔擔麵// $5x呢碗血淋淋嘅麵😂 真係得個辣字🔥我果丁屎咁多多芝麻醬同花生味😤完全失左擔擔麵嘅特色,唉!*💣請俾分:-3/10呢個唔知蟹乜乜乜餅// $3x難食就講唔上,因為舊野咩味都無,完完唔知自己食緊咩😑 神作!*💣請俾分:0/10小籠包// $3x食完咁多野最正常已經係個小籠包😑 正常啦⋯不過不失啦⋯唔想再講喇⋯😂*👅請俾分:5/10呢杯野朋友叫嘅,大概係杞子雪梨水,好甜,同黎解辣岩用。最後我俾盞燈8分。
雞絲粉皮// $4x
一黎到見到個份量真係細既(基本上全間店食物都係偏少😂)
而且粉皮又厚又淋⋯
👅請俾分:0/10
擔擔麵// $5x

呢碗血淋淋嘅麵😂 真係得個辣字🔥
我果丁屎咁多多芝麻醬同花生味😤
完全失左擔擔麵嘅特色,唉!
💣請俾分:-3/10
呢個唔知蟹乜乜乜餅// $3x
💣請俾分:0/10
小籠包// $3x
食完咁多野最正常已經係個小籠包😑 正常啦⋯
不過不失啦⋯唔想再講喇⋯😂
👅請俾分:5/10
呢杯野朋友叫嘅,大概係杞子雪梨水,好甜,同黎解辣岩用。
最後我俾盞燈8分。
2017-03-03
$120 (Dinner)
2017-01-10 957 views
相邀在此旺角分店的"翡翠拉麵小籠包"嚐那江浙一帶的上海菜式!先是点了碟"干煸四季豆",👍👍👍👍👍內含有肉碎抺的,那有五香的味儿,香氣撲鼻,四季豆青綠同是鮮嫩多汁兼甜甜的呀!此碟岀品,的確是頂呱呱的呀!😀😀😀😀跟著,点了碟"上海炒年糕",內有椰菜丶大白菜丶猪肉絲丶冬菇絲等材料的,就是豉油却是太濃厚的啦!☺️️那味道也算是可以的啦!😄😄😄😄😎後,再上了份"醋排骨",👍👍👍👍😀酸丶甜兼是香味四溢的醋排骨,真好吃的!😀😀😀😀
2016-12-13 844 views
旺角可真够热闹非凡的呀!此 "翡翠拉面小笼包"分店可正开了不久的呀!上来也嚐嚐的啦!😀还是叫了些常菜的, "肉松炒四季豆"的,那肉松上的五香味特浓郁的,四季豆也炒得青绿的,拌上那香喷喷的五香肉未的,更是味道非常的好呀!👍👍👍此的"糖醋排骨"👍👍👍👍👍同是够可以的呀!首是够热气腾腾的呀!後者是,糖醋甜酸的味道恰到好处的呀!特好吃的呀!👍👍👍👍👍再又是叫了份 "上海炒粗面"的,我還是特講了,要少醬油少油的做法,可是,還是上了多醬油的上海炒粗面的呀!😳
此的"糖醋排骨"👍👍👍👍👍同是够可以的呀!
店子剛推出放題時就已經跟朋友訂了位,之後有報導說店子根本沒準備好,客人等了兩小時還沒有東西吃…我們都一度考慮要不要取消預約,但之後聽說改善了,就來試試吧~也許是汲取了之前的教訓,我們坐下的瞬間,侍應就同時端上每人一盅的鮑魚雞湯~(真的是同步進行,我們看見這速度都傻了眼@@)鮑魚雞湯:味道不錯,每盅也有一隻小鮑魚跟3件雞件湯是美味的,不過喝完再吃鮑魚雞件,感覺肚子已經填滿了一半…我們都笑說這是店家的策略,讓我們不能吃那麼多(笑)然後我(們)就瘋狂點菜啦~我最愛吃上海菜的前菜~難得這裡款式也算多以下只介紹特別好吃/不好吃的,普普通通的就不介紹啦~雞絲粉皮:青瓜絲多,但雞絲只得三數條,麻醬味道不錯但可不可以給我們多點雞絲呢…TAT美味燻魚:中伏!乾硬得咬不開…就算咬開了也很難咀嚼…有如在吃甘蔗一樣…夫妻肺片:吃之前其實不知道是什麼(笑)~原來是麻辣牛”月展”拌牛肚,味道跟肉質也好吃,牛魔王之選!皮蛋豆腐:外觀不錯,豆腐也滑,但醬汁一般,味道像蠔油…炸銀絲卷:不錯,如果外皮再乾爽一點更好!煉奶要叫侍應才會提供~上海炒年糕:醬料帶甜,除此之外就沒什麼味道…配料亦只得幾片津白…好可憐的感覺…糖醋雞

(真的是同步進行,我們看見這速度都傻了眼@@)
鮑魚雞湯
鮑魚雞湯:味道不錯,每盅也有一隻小鮑魚跟3件雞件
湯是美味的,不過喝完再吃鮑魚雞件,感覺肚子已經填滿了一半…

我們都笑說這是店家的策略,讓我們不能吃那麼多(笑)

以下只介紹特別好吃/不好吃的,普普通通的就不介紹啦~
美味燻魚
夫妻肺片
味道跟肉質也好吃,牛魔王之選!
皮蛋豆腐
皮蛋豆腐:外觀不錯,豆腐也滑,但醬汁一般,味道像蠔油…
炸銀絲卷
上海炒年糕
糖醋雞球
糖醋雞球:炸粉太厚了…要咬掉外皮才能吃…
宮保雞丁
宮保雞丁:份量太多了吧…簡直是正常主菜的份量!到這裡我們都吃不下了…
而且味道甜甜的,一點也不辣,有點失望呢…

甜品時間~
雪耳桂花糕
雪耳桂花糕:味道跟質感也好!裡面有大大粒雪耳,如果不是吃不下的話我一定會再encore~
酒釀丸子
酒釀丸子:桂花及酒釀味很香,唯一是丸子太軟身,稍欠QQ的口感
豆沙酥
豆沙酥:外皮酥脆,夾著香軟的紅豆餡,熱乎乎的上桌,好好吃!
總結,以這個價錢來說水準算是不過不失,但份量偏多,放題的話很易就吃飽呢!

而且個人覺得甜點比鹹點出色~
2016-11-26
$163 (Lunch)
鮑魚雞湯
炸銀絲卷
雪耳桂花糕
酒釀丸子
豆沙酥
之前引發出任食災難旺角瓊華分店的翡翠拉麵小籠包,我地終於都試左啦....真真係天不怕地不怕...呵呵!不過其實服務真係唔算錯, 幾OK架. 之前打去book時店員通知full哂, 要waiting list. 不過第2日已經打來可以confirm booking了.眼見之前好多人complaint佢地最有名的小籠包要逐隻嗌等好耐, 不過我第一次寫了1來了4隻. 但第2次加單寫了2就只來了2隻. 旁邊有食客都不停追店員佢地之前order左好耐的小籠包. 不過其實對我地來講ok呀, 又唔算等我好耐.食品的份量都有返咁上下, 不過我地真係食到好似打杖咁. 因為孖寶的桌面真係唔可以放任何野係上面, 佢地真係咩都拎, 分分鍾會打反哂. 放題可以叫d咩食? 就係呢2頁紙啦. 可以無限次order, 1:30 last call之前就可以啦~真心overall 所有野都唔差呀!雞絲粉皮、涼拌溫室小青瓜、炸響鈴;小籠包,仲有鮮肉鍋貼、雪耳桂花糕、豆沙酥、酒釀丸子、雜果杏仁豆腐,真係款款都ok, 唔錯, 可以話回本啦~而清燉鮑魚燉雞湯一盅, 我地就追左2次就有啦~今次活動係慶祝翡翠15周年, 15周年快
不過其實對我地來講ok呀, 又唔算等我好耐.
真心overall 所有野都唔差呀!
而清燉鮑魚燉雞湯一盅, 我地就追左2次就有啦~
今次活動係慶祝翡翠15周年, 15周年快樂呀!
2016-11-19
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$165 (Lunch)
2016-11-15 848 views
此在旺角分店的翡翠拉麵小籠包岀品的 "山東手抓餅",餅同是脆、香非常的呀!👍👍可惜就是稍偏咸了点的呀!😊"鎮江排骨"也是極不差的選擇呀!👍👍👍👍👍有濃濃的黑醋的香味及排骨也是嫩嫩甜甜的呀!👍👍
此在旺角分店的翡翠拉麵小籠包岀品的
"山東手抓餅",餅同是脆、香非常的呀!👍👍
可惜就是稍偏咸了点的呀!😊
"鎮江排骨"也是極不差的選擇呀!👍👍👍👍👍
有濃濃的黑醋的香味及排骨也是嫩嫩甜甜的呀!👍👍
2016-11-05 849 views
一行四人 星期三打去book居然book到星期六 一黎比左個鮑魚鄧湯 好正 一起身就食鮑魚 好滿足 之後叫左好多野食 夫妻肺片 糖醋雞 拷夫 薰魚 重頭戲 小籠包 好熱 好好味 4個人食左20只 唔係干晒湯果只 同平時食既質素一樣 有成兩個鐘食一d都唔趕 d野黎得好快 仲有甜品點 賣單百六鬆d
2016-10-21 1529 views
由佢出左post話有午時放題,我就好雀躍!因為我是小籠包粉絲!今次可以任食,真係要食回本!好彩老公醒目,一開始就book左,聽講星期六日嘅午市已book到11月尾。今天是海馬到訪的日子,所以餐廳不是滿座,(入座率達五成!)坐低即送上鮑魚燉雞湯,嘩....湯味濃,正!目測隻鮑魚應該係50頭鮑。(歡迎指正!)第一日第一日睇開波梗係要食小籠包啦!所有點心要逐粒叫,所以我地都叫了4粒作頭盤。很快便送來熱騰騰一籠,眼看塊皮很"塔",食家老公話佢應該係一路蒸住嘅原故蒸過龍,唔同平時堂食即叫即蒸嘅效果。咁我都明,唔係點做放題丫,慳時間就是這樣做了。不過小籠包其實都keep住好食,因為裡面都仲係有湯汁值得讚嘅係雞絲粉皮,麻醬夠多。超like!麵嘅粉量適中,小碗來得恰到好處。完全體諒我呢啲乜都想要食到嘅大食鬼!其實第一日就俾人鬧爆,我同老公都好擔心,仲諗梗好唔好去食,但見佢第二日就迅速作出行動,可見第一日嘅劣評意見,真係無心之失。作為放題門外漢嘅翡翠,係需要時間去調節。今日海馬襲港,對我黎講都算係小小幸運。餐廳食客唔太多,無咁繁忙,錯漏少。店員會不時詢問漏單情況,(漏單係放題必會發生嘅事)抵讚!希望黎梗

值得讚嘅係雞絲粉皮,麻醬夠多。超like!

其實第一日就俾人鬧爆,我同老公都好擔心,仲諗梗好唔好去食,但見佢第二日就迅速作出行動,可見第一日嘅劣評意見,真係無心之失。作為放題門外漢嘅翡翠,係需要時間去調節。今日海馬襲港,對我黎講都算係小小幸運。餐廳食客唔太多,無咁繁忙,錯漏少。店員會不時詢問漏單情況,(漏單係放題必會發生嘅事)抵讚!希望黎梗佢地不斷進步啦。
清燉鮑魚雞湯
四喜烤麩
菜芯
陳醋黑木耳
蒸素餃
鮮肉煎餃
炸醬麵
2016-10-21
$152 (Lunch)
清燉鮑魚雞湯