2016-10-19 1057 views
$138任食,款式不多,味道一般,最離𧪽係第一round後,出菜超慢,又經常出錯,侍應根本唔會跟進,超級失望!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2016-10-19 821 views
環境不錯,重點不用等位,就上菜速度稍慢,江浙菜來說口味一般,牛肉湯不錯,牛肉軟而不爛,味道很濃郁,鮮肉鍋貼皮略後,四式小籠包味道也一般,價錢稍貴,冷盤鎮江肴肉水準一般,不夠濃味,有待改善,值得一試的是椒鹽小黃魚,外皮香脆,魚肉鮮嫩👍🏻👍🏻👍🏻!
  • 椒鹽小黃魚
2016-09-21 1628 views
自從商場執左之後,我都好耐無黎過瓊華。咁岩今日路過就上去睇下啦!翡翠拉麵小籠包其實我係其他地方都食過好幾次,呢間最令我impressed既就係佢modern既裝修!其他分店既裝修就似一般既酒樓,但呢間絕對係將現代同傳統fusion既成功例子;由其佢位於遊客旺區,信相單靠裝修外觀已經可以吸引到好夠遊客!唔係十分肚餓,所以就只係叫左一個醉雞,雞絲粉皮同一個牛肉拉麵。醉雞既花雕味好濃,聞到都覺得有d醉意,但食落又唔會有太強烈既酒味,超正!雞絲粉皮就係我個人既最愛,簡單的幾樣口感不同既食材,加上香濃麻醬,絕對係天衣無縫既配搭! 拉麵方面佢有8種口感/粗幼不同面種可選,但我呢d有選擇困難症既人就真係好難揀,樣樣都想試Y(^_^)Y

花雕醉雞
雞絲粉皮
2016-09-19
$100 (Dinner)
花雕醉雞
雞絲粉皮
2016-09-20 1213 views
小貓3隻食晚飯,就來了這裡,早吃不用等檯,太好了,最討厭等🙊環境不俗,安排了卡位給我們,聊天最方便,就是有點冷,女士可準備外套☝🏻️冷盤要了個鎮江肴肉($58),水準一般,高湯Jelly不夠濃味,有待改善。吃上海野點客小籠包是常識吧?$36/6粒,價錢正路,瀉出來的湯是暖暖的,清甜的肉味,皮也夠薄,可以。 鮮肉鍋貼,$37/4隻,遲遲未到,以為跟它緣慳一面。好味,鮮味多汁,一咬下去汁就瀉出來了。奶油律白($58)非常失敗,大廚忘了調味?鮮茄蝦仁鍋巴($82),開胃菜,蝦仁不算多,番茄就很多🙊好吃👏🏻👏🏻
奶油律白($58)非常失敗,大廚忘了調味?
$150 (Dinner)
2016-06-22 1849 views
父親節既星期日夜晚行左好耐 又唔知食咩好同男朋友兩人黎到瓊華中心 是但揀左翡翠一黎到唔洗等位 個場都冇咩人 得幾枱黎到一定必叫小籠包啦 男朋友話年幾前食過係幾正 睇下仲有冇水準先叫左一籠$36 入面有四隻 多汁皮都唔厚 果然唔錯如果一人一籠 都應該食得落😂另外 男朋友叫左紅油牛肉麵都幾伏 得辣味牛肉都好淋我就叫左擔擔麵幾香花生醬 但成碗都勁酸又好辣 好大陣醋味翡翠既麵可以揀唔同麵種 我地就揀左最原始既細麵兩碗麵都好辣 食到出哂汗
父親節既星期日夜晚行左好耐 又唔知食咩好

幾香花生醬 但成碗都勁酸又好辣 好大陣醋味

翡翠既麵可以揀唔同麵種 我地就揀左最原始既細麵
兩碗麵都好辣 食到出哂汗

2016-06-19
$183 (Dinner)
2016-05-07 1749 views
Happy Friday...好怕星期五約朋友食飯,大部分餐廳都得90分鐘用膳,想同朋友傾多陣都唔得。咁啱連續兩個星期五都約左朋友食上海菜。有感而發想將呢兩間餐廳比較一下小南國 - 旺角新世紀廣場分店訂左枱7:00 -2位 (坐低冇同我講要還枱,8:15迫我埋單) 叫左小籠包,糖醋骨,火腿津白…後加上海粗炒 埋單$379 (服務 2分 食物 2分 ) 小南國- 食物份量小,上海粗炒炒到一pat 嘢唔想多講四個字--貴夾唔飽翡翠冇訂枱,7:15坐低-2位 (食到10:15)叫左四國烤麩,煎素鵝,煎鍋貼,回鍋肉併薄餅,上海炒年糕 埋單$330 (服務 4分,食物 4分)兩間餐廳比較下個人比較喜歡翡翠食物 -四國烤麩同出面食到的不同佢係熱的,之前食過多數係冷盤。煎素鵝-裏面夾冬菇煎得好香唔油。煎鍋貼4只-皮有小小厚,但味道好食嘅。回鍋肉併薄餅- 薄餅厚左D,回鍋肉唔會好喊,兩者夾埋一起味道適中,上海炒年糕-年糕好Q唔痴牙(咸味適中)呢坐大廈有好幾間餐廳,選擇多所以今日星期五呢度都唔爆,入坐率7成。旺角星期五咁的入坐率算差。但食物出品每個菜上枱都熱辣辣,服務員有禮貌。值得讚下他們的員工有人覺得

小南國 - 旺角新世紀廣場分店
小南國- 食物份量小,上海粗炒炒到一pat 嘢
唔想多講四個字--貴夾唔飽

翡翠
冇訂枱,7:15坐低-2位 (食到10:15)
(服務 4分,食物 4分)
兩間餐廳比較下個人比較喜歡翡翠

值得讚下他們的員工
有人覺得呢度份量小,老實講每個菜你預分比4個人食啦!6個人多就會覺得小囉!每個菜的份量適合2-4人去食飯,我地2個女仔叫5樣嘢先$330,我覺得價錢合理。
2016-05-06
  • 四國烤麩,煎素鵝,煎鍋貼,回鍋肉併薄餅,上海炒年糕
2016-04-02 1308 views
星期六晚飯時間上去無乜人以為好好彩,點知原來又中伏!酸辣湯50蚊!哇!同幅圖完全唔同叫嗰時又唔講聲係一位位計,問侍應就同我講張圖係放大咗!牛肉麵個拉麵就搞到痴住晒!你同我講係龍鬚?火腿雙方啲火腿勁乾,舊皮重要超薄!放係底嗰塊一拎就爛!上海粗炒個味還好,我但份量同樣勁少唉!轉場食其他
星期六晚飯時間上去無乜人以為好好彩,點知原來又中伏!
酸辣湯50蚊!
哇!同幅圖完全唔同
叫嗰時又唔講聲係一位位計,
侍應就同我講張圖係放大咗!
牛肉麵個拉麵就搞到痴住晒!
你同我講係龍鬚?
火腿雙方啲火腿勁乾,
舊皮重要超薄!
放係底嗰塊一拎就爛!
上海粗炒個味還好,我但份量同樣勁少

唉!轉場食其他
Type of Meal
Dinner
這次預算有一百元,去了旺角位於樓上八樓的翡翠拉麵小籠包,怕麻煩的我很少自己弄魚,所以叫了清蒸小黃魚(圖)來吃.等了約二十分鐘, 魚已去骨完全不用擔心,由於是加上䓤清蒸完全沒有腥味,份量足夠而且美味非常,一百元可以落樓了.此店是近期新開,環境以旺角為風格,此外地方大可以一大班人一齊開餐,非常不錯。

清蒸小黃魚
2016-01-29
Dining Offer
Voucher
清蒸小黃魚
2016-02-29 882 views
再次來到這間設計風格與其他分店截然不同的「翡翠拉麵小籠包」旺角店,與老婆仔一起撐檯腳。這次沒有吃店中的招牌菜,只是隨意點了一些其他菜式。一客兩個的「百步香蔥油餅」($32)蔥香四滋,入口鬆化,味道也好,是自己甚為喜歡的餅點。「茶香燻乳鴿」($88)是自己上次來時吃過的菜式,這夜依然保持水準,乳鴿散發出陣陣馥郁茶香,鴿肉早已燻得鬆軟,而且滿有茶味,絕對是豉油皇乳鴿和紅燒乳鴿以外的另類好選擇。「火朣片津白膽」($65)一向是自己喜歡的上海菜,腍甜的津白配以鹹香的火朣片,是保証美味之選。「清燉牛肉湯拉麵」($65)的清燉牛肉湯湯味濃郁,喝得出是真材實料燉製,配以白滑的上海拉麵,都不錯。雖然這夜我倆吃的不是店中的招牌菜,都吃得幾滿意呢!
這次沒有吃店中的招牌菜,只是隨意點了一些其他菜式。

雖然這夜我倆吃的不是店中的招牌菜,都吃得幾滿意呢!
$140 (Dinner)
  • 百步香蔥油餅
  • 茶香燻乳鴿
  • 火朣片津白膽
  • 清燉牛肉湯拉麵
2016-02-03 629 views
喺旺角食開都係啲cafe,西餐,想食下上海菜,上openrice一search就見到翡翠小籠包喺瓊華開左分店,太好啦~起碼地點就腳,又係友人間嘅中間點丫裝潢同其他分店唔同,好時尚,好舒適,啲座位都幾舒服,可能因為新開,人流唔算多先黎前菜先,陳醋木耳,陳醋嘅味道真係夠特別,配搭木耳爽囗又夠清新,木耳好有益,多吃對身體好好,仲有小量嘅西芹,陳醋味入晒西芹度,自己整都無咁好食青瓜簾,呢個係小妹去翡翠必叫嘅,雖然佢只係青瓜嘅皮,但佢超級脆同爽身,酸合佢獨有嘅半透明酸汁,真係好開胃嫁呢個酸辣湯拉面,酸辣湯唔會好辣,材料又足,唔會裝貨就價,拉面底唔會太稔,两個人食岩岩好呢個小黄魚都係友人介紹,外面煎得脆脆,內裡肉質嫩嫩,仲加埋面頭嘅到甘香

TakeAway
  • 青瓜簾
2016-01-26 544 views
一向都有去翡翠拉麵食飯,但到旺角呢間真中伏。點了四樣野,一一為大家介紹:1. 酸辣湯(例牌), 份量只夠一人享用, $50, 味道無乜特別,但點解咁「驚」貴?2. 口水雞, 62蚊, 做好的雞放入雪櫃, 當有人點時加汁, 普通做法. 3. 不是炒飯, 千奇唔好睇相, 裡面真系無飯架, 蛋絲炒牙菜, 都算有點創意, 味道還不錯. 4. 雙辣小籠飽,四川麻辣味, 皮厚. 味道夠創意, 但未能接受.
2016-01-11 602 views
翡翠拉麵小籠包一向是我的飯堂之一,以前曾在九龍灣工作時,甚至是指定的午飯地點,一味清燉雞湯麵是我喜愛的麵食。不過,從友人口中得知,原來旺角的分店與其他店不同,就即管去看一看。一來到,感覺新鮮,撇去舊有的精緻格局,改為甚有大排檔特式的風格,吊著紅燈罩的燈飾,以有香港特式的旺角招牌相片作壁紙觀賞,有點懷舊的味道,相當親切。精緻的頭盤無人不愛,實在少不了它們。先由【香煎素鵝】開始,外層煎得鬆脆,又包著飽滿的餡料,食味不錯。接著來一個濃香惹味的【蒜泥白肉青瓜卷】,論賣相勝過很多地方,以肉片捲著青瓜及蘿蔔條,吃來爽口美味,配上濃香的蒜泥醬汁,滋味滋味。之前也說過我很喜歡【清燉雞湯】,湯色清澈見底,入口醇和,有著濃香的雞味,喝後極為舒爽。喝過如甘露的清燉雞湯後,主菜陸陸續續送來,時間真的非常之好。有點意外地發現【焦糖龍井蝦仁】也會出現在小館上時,豈能不點上一嚐。雖然用上的不是河蝦仁,但價錢上吃到爽口嫩滑的蝦仁時,感覺也值回票價。平常也不會同時點那麼多大菜,今天就吃過痛快吧。與蝦仁有著同等性價比的還有【松子桂魚】,此等份量居然只是賣$188,實在超值。桂魚炸成一個繡球般,外脆內嫩,配合醒胃的甜酸汁,

平常也不會同時點那麼多大菜,今天就吃過痛快吧。與蝦仁有著同等性價比的還有【松子桂魚】,此等份量居然只是賣$188,實在超值。桂魚炸成一個繡球般,外脆內嫩,配合醒胃的甜酸汁,美味又回味。
不過,最令小弟欣賞的還是【茶香燻乳鴿】,未上菜時已可先聞其香,煙燻香籠罩味下,顏色呈現漂亮的琥珀色,表皮微微脆身,肉質幼嫩,不知不覺間被迷上了。
驟眼來看,這碟【不是炒飯】明明就是炒飯一碟,但細看之下,是師父將芽菜切成飯粒大小,混合雞蛋、雞肉及金華火腿等炒製而成,像真度頗高,入口爽嫩,雖則難度極高,但再乾身一點會更為好吃。
來的【雙辣小籠包】紅噹噹,相當搶眼,餡料是以四川帶麻辣香的口水雞及帶有南洋風味的辣蝦來作,辣香怡人,開胃醒神。這道特別的小籠包及炒芽菜都是旺角店的限定菜式,值得一試的。
來點飽肚的麵食吧,喜歡乾身的【蔥油干撈拉麵】而點上,估不到惹味的蔥油上還有粒粒鮮味的蝦米,配合幼細如絲的龍鬚拉麵,配合得宜,每條麵條都掛上蔥油香,吃得停不了手。
另一碗是【紅油牛肉拉麵】,未吃已感受到那份辣勁,用上厚薄適中的山西刀削麵,紅油掛滿麵條送入口時,辣香滲透咀口,果然辣度不輕,不過卻越吃越滋味。
翡翠拉麵小籠包

旺角彌敦道628號瓊華中心8樓

晚餐($200-$250)

Email (zysk@ymail.com)

Blog (www.jamelchui.com)

FB Page (fb.com/jamel.food)

Instagram (instagram.com/jamel_zysk)

$260 (Dinner)
  • 雙辣小籠包
  • 茶香燻乳鴿
  • 清燉雞湯
  • 蒜泥白肉青瓜卷
旺角區食肆繁多, 有時真係唔知食咩好!!!今次跟朋友們就揀左係瓊華中心新開分店的翡翠拉麵小籠包~~新店的裝潢很有旺角本身的特色, 主要是吸引年輕人''*感覺較 causal 及舒適, 就連餐具亦是特別設計~~先點了飲品~~這裡的果汁全都是鮮榨的, 我就點了青蘋果汁, 味道不太酸而且很 Fresh; 而朋友們都點了凍檸檬薏米水, 味道不太甜, 既可美白又可排毒養顏!!!前菜有:蒜泥白肉青瓜卷 及 甜酸青瓜簾蒜泥白肉青瓜卷係香港很少見, 用白肉包裹著白肉及紅蘿蔔條;配上大量蒜泥, 味道辣辣地很惹味~~而甜酸青瓜簾我特別喜歡, 一卷卷的青瓜片很巧刀功;非常爽口的青瓜酸酸甜甜很開胃!!!另一款前菜是炸響鈴~~熱辣辣炸起上碟, 見得到響鈴炸的很乾身, 沒有多餘的油份;食落非常香脆, 蘸上甜酸醬食用, 真係食唔停口''*食上海菜通常都會飲酸辣湯, 今次就轉一轉口味~~~來個一人一盅清燉雞湯!!!好清的雞湯, 燉得很入味, 好香又冇乜油;熱呼呼的上台, 飲完成個人都暖哂''*仲好滋補呢~~~當然不少得小籠包~~特別地他們作了的創新的口味:雙辣小籠包全橙色外皮的是【口水雞小籠包】真係有口水雞的味道,
旺角區食肆繁多, 有時真係唔知食咩好!!!
今次跟朋友們就揀左係瓊華中心新開分店的翡翠拉麵小籠包~~
新店的裝潢很有旺角本身的特色, 主要是吸引年輕人''*
感覺較 causal 及舒適, 就連餐具亦是特別設計~~
先點了飲品~~
蒜泥白肉青瓜卷及甜酸青瓜簾
前菜有:蒜泥白肉青瓜卷 及 甜酸青瓜簾

蒜泥白肉青瓜卷係香港很少見, 用白肉包裹著白肉及紅蘿蔔條;
配上大量蒜泥, 味道辣辣地很惹味~~

而甜酸青瓜簾我特別喜歡, 一卷卷的青瓜片很巧刀功;
非常爽口的青瓜酸酸甜甜很開胃!!!
炸響鈴
另一款前菜是炸響鈴~~
熱辣辣炸起上碟, 見得到響鈴炸的很乾身, 沒有多餘的油份;
食落非常香脆, 蘸上甜酸醬食用, 真係食唔停口''*
清燉雞湯
食上海菜通常都會飲酸辣湯, 今次就轉一轉口味~~~
來個一人一盅清燉雞湯!!!

好清的雞湯, 燉得很入味, 好香又冇乜油;
熱呼呼的上台, 飲完成個人都暖哂''*
仲好滋補呢~~~
雙辣小籠包
當然不少得小籠包~~
特別地他們作了的創新的口味:雙辣小籠包

全橙色外皮的是【口水雞小籠包】
真係有口水雞的味道, 而且比較麻辣感重及惹味;

而半橙半白外皮的是【辣蝦小籠包】是香辣的味道!!!
喜歡吃辣的可以一試呢''*
焦糖龍井蝦仁
另外這碟【焦糖龍井蝦仁】個人很喜歡~~
新鮮的蝦仁用上焦糖及龍井一拼炒, 經炒過的龍井茶葉食落脆卜卜;
而蝦仁彈牙且帶有微甜的焦糖味及香濃的茶香!!!
火腿烤雙方
火腿烤雙方是一道傳統的菜式~~~
用一塊四方麵餅夾上蜜汁火腿, 酥脆豆皮及青瓜;
麵餅的軟腍加上脆卜卜的豆皮及爽口的青瓜, 食落有多種層次, 不錯呢!!!
不過麵餅可以再薄身及細餅少少, 食完會有點飽膩感''*
不是炒飯
再說特色菜, 這個【不是炒飯】真係夠哂特別!!!
看上去真係一般的炒飯來, 但實際上它是細細粒的豆芽來;
加入雞蛋, 金華火腿粒及雞肉粒炒成''*

食落很爽口, 小小鹹味已經很足夠, 是多菜少肉的最佳選擇~~
上台後要快 D 食用啦, 因為豆芽擺得耐係會出水架!!!
最後甜品就揀了很中式的【桂花糖蓮藕】
這個蓮藕非常爽口, 入面放有糯米增加了煙韌的口感;
味道微甜的, 帶有很濃郁的桂花味道!!!

這裡的菜式跟其他分店有點分別~~
多了很多特別的菜式, 很適合喜歡試新野既朋友仔喔!!
當然少不了一些傳統的上海菜式喔''*
2015-12-11
$250 (Dinner)
2015-12-31 717 views
「翡翠拉麵小籠包」在旺角瓊華中心開了新分店,裝潢設計與其他分店大有不同,特別是部分牆壁以旺角砵蘭街引人入「性」的霓虹光管燈箱招牌為主題,更是色彩耀目又有特色。來到這兒當然要吃小籠包,不過這夜我吃的可不止只是普通的小籠包,還有特別的「雙辣小籠包」,當中全個外皮橙色的是「口水雞小籠包」,半橙半白的則是「辣蝦小籠包」。兩款辣味小籠包中,以「口水雞小籠包」 較為好味,辣度刺激適中,「辣蝦小籠包」的味道就稍有不如。各款前菜,好像「雞絲粉皮」、「水晶肴肉」和「川辣白肉」等,這兒也做得有板有眼,味道不差。至於主菜方面,「松鼠黃魚」、「龍井蝦仁」都有不錯的水準,但最好的還是脫胎自名菜「樟茶鴨」的「樟茶鴿」,茶香馥郁,撲鼻而來,多肉結實的乳鴿上沾上了茶香,色香以至味道俱佳。值得一提的還有特別的「不是炒飯」。這菜式的獨特之處在於它雖看似普通的蛋炒飯或揚州炒飯,但其實炒的不是飯而是芽菜,炒來不膩不油,感覺十分清爽,配料即使只是普通的雞蛋、鹹肉等,單是那份創意已值得加分。也需要點菜吧!一碟「蒜子上湯豆苗」爽嫩可口,正合愛吃豆苗的我的口胃。最後,來一碗「薑茶湯丸」,讓甜蜜得來又帶點辣度的味道滿足另一個甜胃,這滿
最後,來一碗「薑茶湯丸」,讓甜蜜得來又帶點辣度的味道滿足另一個甜胃,這滿足的一餐晚飯才告結束。
Type of Meal
Dinner