2011-11-29 42 views
旺角雖然食肆林立,但人口郤異常密集,想要找到一間可以讓三五知己避靜聚餐的小店,真的不是一件易事。有幸日前經朋友介紹發現這間餐廳。該處環境高雅,位置舒適,不失為一個鬧市中的綠洲。忌簾汁的份量比想像中少,但濃度適中,有淡淡的奶油。鮮蝦略微煮得過久,有一點點老,但嘗算爽口。 天冷的時候最喜歡吃石鍋飯,因為不論你的進食速度有多慢,鍋內的食物仍能保持熱拿拿。而且吃到最後還可以吃到香脆的飯焦,真的很滋味。鵝肝外層微微焦可口,混合奶油飯,甜漏度適中,令人回味無窮。味道清新,不會只吃到一口甜味,而且有陣陣杏仁的芳香。

鮮蝦忌廉意粉
鵝肝磨菇石頭窩飯
香草果行乳酪批
味道清新,不會只吃到一口甜味,而且有陣陣杏仁的芳香

2011-11-24
$80 (Dinner)
鵝肝磨菇石頭窩飯
香草果行乳酪批
同手手去完拎淘寶既寶貝,大家都大大袋咁走,所以諗住搵間坐得舒服D既餐廳食飯,原本諗住去火山可既,但係實在係坐吾落2大袋寶貝,而且好多人排隊,咁岩經過依間西餐廳,門口餐牌都幾吸引,而且望落坐得都舒服,重無人等位,所以決定一試,入到餐廳都吾算太多客,但係個時都接近8點啦!!我地坐係卡位,都算坐得舒服,亦係全晚最滿意既=.=''坐低己經有侍應姐姐比餐牌同水,我同手手望住餐牌覺得每樣都好吸引,好多樣我地都好想試,不過可惜我地得2個人,所以叫一個MAIN再加小食,我地睇餐牌個時個侍應姐姐己經我地週邊不停咁問我地想食咩,問左幾次=.=''(好趕咩....)之後我地叫豬仔骨既時候係提議我地叫餐,因為會包湯同飲飲重有飯/意粉/長通粉/薯菜.我地驚太飽所以選擇了薯菜,之後再叫左3款小食:芝士西蘭花,一口芝士,芝士茄子叫完我諗住重睇下有無咩甜品食啦,點知侍應姐姐企係度等我比返個餐牌佢囉=.=''跟住我地留意到佢個餐牌寫住每個$200,歡迎訂購......我訂你個餐牌返屋企做咩呀=.=''首先上台既係檸茶,一望我見好深色,重以為好濃啦,點知手手話望落似濃茶,但係飲落係無味=.=''過左陣就上餐湯,個湯都算O

亦係全晚最滿意既=.=''

無茶味既檸茶
過左陣就上餐湯,個湯都算OK,但係吾知點解個多士要用蒸籠上...
什菜餐湯加蒜蓉多士
再過一陣(真係一陣),一口芝士就上台啦,但係好似燶左咁,黑哂,佢蹶好似沙律醬既東東係綠色既..

食落口無咩芝士味,似食炸麵包粒....
差 一口芝士
跟住就上西蘭花...佢上菜既速度真係好快,D野好似吾洗煮咁囉...又可能係一早己經整好哂...熱一熱就拎出黎
西蘭花無咩特別好食,亦吾難食
芝士焗西蘭花
好快連豬仔骨就上左啦(平時去意粉屋最小都得20分鐘啦....)嘩.....個D薯菜呢....得幾條囉,大佬,...吾洗咁哇.....
而且個骨上台時無煙出,食落都吾覺係熱,只可以話係吾凍囉,同埋好乾..
差 泰式豬仔骨
最後上既茄子,個汁好似PIZZA HUT既,蕃茄餅底..個感覺真係好似係PIZZA HUT食緊野......
芝士焗茄子
食飽飽放低刀叉諗住傾下計,又可能個時開始多人,侍應姐姐就埋黎收野,又問D野係咪全部都吾要啦,...
我地坐左一陣就叫埋單啦,我無比貼士囉,因為我根本就吾滿意佢地既服務,明知我地2個SHARE食,吾比碟,
叫佢先比.食豬仔骨比得一把刀,咁另外個個用手食呀......,重要佢D野食吾平架喎,

唉....總之下次都係吾好貪方便囉
2011-11-23
$120 (Dinner)
2011-10-08 9 views
有一次聽朋友介紹,話呢間餐廳既食物好正,今天終於有機會去試下。因為正值下午時份,於LUNCH MENU點了西冷牛扒紅酒汁配薯菜,等左約5分鐘左右,點左既餐終於上檯,,速度快得有點驚人,坦白講,見到個樣真係好失望,因為好似茶餐廳貨色,食落之後真係"唉"左一聲,牛扒一食就覺得鬆肉粉好重,而且唔係煎熟,係炸熟既感覺。紅酒汁變左茄汁,薯條係粗既,無特別可言,菜就只有幾條甘荀條及數嚿翻炸茄子,整體就係置身於茶餐廳食緊個TEA。雖然個餐係$44,但無理由係呢D咁既貨色,唯一有西餐廳既感覺就係待應姐姐既服務態度,只可惜收銀員態度......注定幫襯一次就足夠了.......
......注定幫襯一次就足夠了.......
2011-10-08
$44 (Lunch)
一直都好想試呢間, 今日終於可以試到~踏入星期日既九點, 人流不是多, 但間野大大間, 又多卡位, 裝修又不錯, 坐得好舒服。服務生每一位都很好禮貌, 食物亦很好味~芝士波菜魚柳飯~ 賣相很靚, 芝士醬加上波菜汁, 令到個飯很好味~因為波菜汁很好味。如果飯選用意大利或日本珍珠米既話, 就更加好! 可惜, 魚柳感覺不太新鮮, 雪藏味很重~~如果換左做三文魚或龍利柳, 相信會好一點吧~而餐湯, 我的雜菜湯, 一般而已, 有點SPICY, 但很少料.......還醒胃的。而餐包, 選用了蒜容多士, 有夠脆, 不過蒜香不夠吧~而凍奶茶, 是自己加奶和糖水的, 茶味比較濃, 比較苦澀, 加了很多奶和糖水都很苦, 不過我卻覺得幾好飲, 比起其他高級西餐廳既奶茶來得好~因為其他西餐廳都是自己加奶和糖水的, 但完全沒有茶味的。朋友的豬仔肶 (忘記了名稱), 佢說天使麵好好味, 黑椒汁亦很特別, 不是一味得個辣字,. 我也試過一口豬仔肶 , 豬仔肶D肉竟然可以咁易咬, 肉質好鬆軟, 好味~~~正~~~~~~一個晚餐包飲品, 餐湯, 餐包, 大約$80-90一份, 再加一, 每人吃了$110左右。好有誠意
一直都好想試呢間, 今日終於可以試到~

服務生每一位都很好禮貌, 食物亦很好味~

如果飯選用意大利或日本珍珠米既話, 就更加好!

而餐包, 選用了蒜容多士, 有夠脆, 不過蒜香不夠吧~

左右。好有誠意既一間, 推介

$110 (Dinner)
  • 芝士波菜魚柳飯
2011-08-23 1 views
第一次寫食評,寫得唔好開開包涵 平時有常常來吃的了,今次就食一下吧,我都是下午來吃的,所以不用等位,價錢由36-52,不用加一不錯.我記得我最常吃的都是有忌廉汁的菜式,都好好吃.例如菠菜捲龍利柳,魚很滑,具體名字我忘了啦,因為我都只看6,7,8號,哈哈! 結果想吃飽一點的話,千萬不要配飯(因為份量很少),配意粉還比較飽肚,當然天使麵也不錯啦!(要加錢),其實有肉類的都很好吃,如:燒雞卷,自製漢堡扒 另外想介紹一下它的商務套餐A和B,A餐是吃炭燒豬頸肉的,吃起來彈牙又多汁,超好吃,B餐就是吃牛仔脾的,感覺比較硬,但有牛味,也是不錯的選擇 餐飲的話,因為我都不太喜歡自己加糖水和奶,所以都只喝熱飲,但之後發現原來凍飲不用加2蚊(正),原來感覺都不差呢(比酒店的好) 服務態度不錯,有次來吃晚餐吃
第一次寫食評,寫得唔好開開包涵

服務態度不錯,有次來吃晚餐吃牛柳要5成,他煮過頭了還是會換,想要多一點汁,也是笑面拿來(有分加),不過坐到角落位就要久一點才有人看到.

(最後想講就係,最近2次吃的意粉有點硬,是換了意粉還是換了人煮?希望可以改回之前的口感啦!)
2011-08-18
$40 (Lunch)
Celebration
Anniversary
  • 6
  • 7
  • 8號的東西
  • 都是配了意粉或天便麵的食物
2011-07-17 10 views
一開始想食T骨扒,點知話無做,但明明兩個餐牌都有,再問之下,個亞姐一句:「無就無啦!咁你點呀?」呢個亞姐一句攪到我火都嚟!就話叫你地負責人嚟!點知嚟個靚仔!話自己係副經理!再火嚟!咁個老闆就出現了!原來係"好好上海菜"個老闆!佢聽完之後,就幫我發辦叫個副經理,幫我落個牛扒,仲話唔好食唔收錢!牛扒:真係用燒,而且有落岩鹽,好有牛味,唔點汁都好好食!三文魚波菜闊條麵,都唔錯!後來老闆,再過來話要食緊個自家製甜品先準走,個甜品相當好食,唔怪得好多枱都加錢食啦!
就話叫你地負責人嚟!

牛扒:真係用燒,而且有落岩鹽,好有牛味,唔點汁都好好食!
三文魚波菜闊條麵,都唔錯!
2011-02-17
$130 (Dinner)
  • 甜品
  • 牛扒
2011-06-13 4 views
係旺角搵食行過呢間店好多次也沒有入去試, 因為睇落d裝修好似幾高級, 所以覺得會好貴而卻步, 但看過食評後不是如此便試一試~蒜蓉包 - 用蒸籠真係好奇怪, 完全不配合, 但包就好脆!!芝士焗田螺 - 得四粒真不是太夠, 焗田螺是穩陣的選擇, 通常也可以的!黑醋煙三文魚 - 可能我喜歡吃三文魚的關係, 呢個挺不錯的, 不過如果少d黑醋應該會好d芝士菠菜焗魚柳釀火腿意粉, 黑松露鮮雞石頭鍋 - 2個都好漏, 差d吃唔晒呀! 味道不過不失啦!奶茶 - 同茶餐廳那些冇得比, 可以說差呀!!總體味道不過不失, 但服務就幾好啦, 臨走都幫我們開門, 旺角好少會咁啦
芝士焗田螺
黑醋煙三文魚
芝士菠菜焗魚柳釀火腿意粉
黑松露鮮雞石頭鍋
奶茶
奶茶 - 同茶餐廳那些冇得比, 可以說差呀!!

2011-05-12
$140.5 (Dinner)
黑醋煙三文魚
黑松露鮮雞石頭鍋
芝士焗田螺
芝士菠菜焗魚柳釀火腿意粉
奶茶
2011-06-12
平時睇食評見到lee度唔錯 已經想嚟試吓 今日難得有機會 不過lee度唔易搵 我都要行咗兩次先行到 這裏裝修不差 雖然有D似茶餐廳 但就收中上餐廳的價錢 我心諗佢有咩能奈可以喺旺角站得住陣腳呢 我們二人點了以下食物芝士波菜焗魚柳火腿飯: 這個不愧為招牌菜 相當好食 波菜夠多 唔洗啖啖肉 可以健康D 魚柳都夠味 略嫌個汁多咗少少 有d似湯飯 我lee個係跟餐 連湯同嘢飲 $7x 算係咁啦另外仲嗌咗個白汁雜菌鵝肝意粉 lee個又係好食喎 份量亦算多 一般女生都可以食得飽 都係個汁多咗少少 舊鵝肝size適中 連嘢飲都係百幾蚊 之係仲嗌咗個小食 薯茸焗田螺 夠味又好食 不過份量過少 成三十蚊先得三粒總括來說都值得一試 味道係好o既 不過服務只屬一般

總括來說都值得一試 味道係好o既 不過服務只屬一般

2011-06-04
$135 (Dinner)
  • 芝士波菜焗魚柳火腿飯
2011-05-20 9 views
蒜蓉飽很有得色的用點心籠裝起,, 可惜只是虛有其表,, 只有脆的感覺,, 感覺似吃一片很厚的薯片,, 而且沒有蒜蓉味可言餐湯過稀,, 有點兒失水準..主菜挽回民望,, 芝士牛柳天使麵很不錯,, 只是麵有乾身會影響口感!連餐飲收費不過40,, 選擇很多,, 也算過得去
餐湯過稀,, 有點兒失水準..
連餐飲收費不過40,, 選擇很多,, 也算過得去
$36 (Lunch)
2011-05-15 6 views
跟同學逛街之後打算去吃飯, 星期五晚到處都非常多人~ 不想等太久, 最後路過見到這間餐廳, 環境也不錯, 也還有位就決定試試~環境主要是白色, 燈開得很光, 感覺就是鮮明, 或許用黃燈會比較有情調, 也可以讓客人放輕鬆一點~選擇困難的我也不知吃牛排好, 還是意粉...最後點了一份跟湯還有飲品的dinner忌廉湯 - 濃度適中, 有忌廉香, 還有切細粒雜菜~ 中價餐廳有heart之作蒜蓉包 - 蒜味香, 但不會太搶, 鬆脆~ 點湯剛好~芝士肉醬千層麵拼蝦天婦羅 - 芝士跟肉醬味道很濃~ 唯千層麵太薄太少, 多2層口感會更好~忌廉汁蝦意粉 - 乍看以為汁非常少, 原來是因為稀, 有些汁在下面~ 忌廉加了點香草, 很香~ 而且汁不稠感覺不會太膩~ 蝦也爽, 有蝦味~mocha - 朱古力味濃~ 可是女士怕胖的話就要小心囉~ 因為這個還滿甜的~

蒜蓉包 - 蒜味香, 但不會太搶, 鬆脆~ 點湯剛好~

2011-05-13
2011-02-26 8 views
我很耐沒來過這兒吃, 難得經過就吃這兒的服務態度比以前更好店內環境很清潔, 仍很新食物價錢沒太改變, 但味道有少少改變(不知道, 後來我2月24日再來吃, 味道又好左)蒜容包真的好好吃(羊脾)份量十足, 岩晒我D大食的人不過好似熟過頭, 乾左少少而汁和2月24日吃的味道又不同(也是紅酒汁)...唔知係唔係比錯我會再來吃~
我很耐沒來過這兒吃, 難得經過就吃

這兒的服務態度比以前更好
店內環境很清潔, 仍很新
蒜容包真的好好吃
(羊脾)
份量十足, 岩晒我D大食的人
不過好似熟過頭, 乾左少少

我會再來吃~
2011-02-19
  • 羊脾
2011-02-25 7 views
一入到去個waitress好細心咁安排左位比我地~!!!我地點左一份16oz 炭燒重量級T骨牛扒~~~同一客煙肉漢堡石頭鍋飯~2個都係是日晚餐~~~~~~~~~~湯選了一紅一白忌廉湯夠muddy,感覺係有心煮~!!!而蒜蓉包用中式籠上...原因未考究..不過好香好脆牛扒...男友要7成熟黑椒 明顯唔夠7成======好好味, 但黑椒汁唔夠, 要叫服務員拎, 不過都唔錯...佢地即刻就拎左比我地~!!! (加分)太生....我沒吃...男友感滿意....煙肉漢堡石頭鍋飯超級普通貨色....飯太林...可能比較韓式石頭鍋飯....這店不太好...可能平時食的韓式專業一點~石碢飯熱辣辣...煙肉太"硬" .................漢堡可以接受..但香味十分吸引人...會到此店再光顧...但不會再吃石頭鍋飯~
一入到去個waitress好細心咁安排左位比我地~!!!
我地點左一份16oz 炭燒重量級T骨牛扒~~~
同一客煙肉漢堡石頭鍋飯~
2個都係是日晚餐~~~~~~~~~~
湯選了一紅一白
忌廉湯夠muddy,感覺係有心煮~!!!
而蒜蓉包用中式籠上...原因未考究..不過好香好脆
太生....我沒吃...男友感滿意....
煙肉漢堡石頭鍋飯超級普通貨色....
會到此店再光顧...但不會再吃石頭鍋飯~

2011-02-23
2011-02-23 6 views
某次經過這裏看見有不少人光顧,我們也打算試試,剛剛今晚出現在旺角,決定來試試。價錢略高,我們都希望物有所值。叫了一個「芝士菠菜焗魚柳釀火腿意粉」,另一個十分抱歉,忘了它的名字,是用石碢盛著豚肉的飯。我們要了一紅一白湯,雜菜湯味道濃郁,我覺得甜了點,但太太就覺好味。白湯則較普通,味較淡和稀!意粉上面有芝士、魚柳、中間有兩塊火腿,最下是炒飯,味道不錯,容易入口,一邊談話,一邊吃,很快便吃完,份量剛剛好。石碢飯熱辣辣,味道總是想不起是那一個味道,但香味十分吸引人,叫人的食慾大增。都算及格,如有下次或許會試試扒類。

都算及格,如有下次或許會試試扒類。
2011-02-21
2011-02-18 5 views
這間餐廳最好訂位,但訂位只會留枱十分鐘,而因本人想要近門口卡位關係,故早前已致電留枱。這裡環境很舒服,食物質素有保証,我同我老公倆人非常喜歡在這裡用膳。我老公要了一個肉眼扒配蒜蓉汁薯菜、忌廉湯等。真要講講這個忌廉湯,除了粟米之外還有西芹粒和三文魚肉粒,製作認真非常好味。老公既肉眼扒很大件,這個SIZE既肉眼扒於超市買的話肯定要近百蚊,這個餐只是HKD108,所以非常抵食。我就要了個煎鵝肝量(HKD118)和黑松露鮮雞石頭鍋飯(HKD88)。煎鵝肝有兩件,配上炸蒜片和綠色SOUR CREAM來食,口感味道一流。讚。黑松露鮮雞石頭鍋飯據說用農場雞,真是很有雞味,飯味亦一流,這個價錢加22蚊可有湯及餐飲。本來想飯後點甜品的,但經過以上食物之後,我倆亦已相當飽,留待下次吧!
忌廉湯
煎鵝肝
黑松露鮮雞石頭鍋飯
蒜蓉汁肉眼扒

2011-02-17
$190 (Dinner)
煎鵝肝
忌廉湯
蒜蓉汁肉眼扒
黑松露鮮雞石頭鍋飯
  • 煎鵝肝,煎肉眼扒,黑松露鮮雞石頭鍋飯
2011-02-07 26 views
估唔到女人街會有一間平民西餐廳,坐得舒服,價錢又平。最重要係食物質素好,午市最便宜的套餐都只係三十幾,物超所值。紅酒汁野菌魚柳意粉 - 個汁好味,魚又脆,野菌都唔少。不過分量唔多,女仔食剛好。男士可能會唔飽...美中不足是杯奶茶並非港式奶茶,算啦!都抵食架喇!去開附近一定會再食,午餐開飯首選
估唔到女人街會有一間平民西餐廳,坐得舒服,價錢又平。

美中不足是杯奶茶並非港式奶茶,算啦!都抵食架喇!

去開附近一定會再食,午餐開飯首選
2011-02-07
$34 (Lunch)