2023-01-24 283 views
行經海港城見到這間意大利餐廳,黑色格調相當型格,座位也很開揚,就入去食個午餐。餐廳採用開放式廚房,西廚的廚房就是一道風景,廚師穿著制服行來行去非常忙碌,好好睇說回食物先。秘醬酥炸魷魚炸魷魚好大碟,除了醬汁惹味,外皮酥脆外,最愛是魷魚圈厚肉又完整,啖啖鮮味。香蒜白汁蜆肉扁意粉一上枱即聞到濃烈的蒜香加酒香味,蜆肉鮮美厚肉,扁意粉煙韌又能掛汁。整體食物質素不錯,屬意大利傳統菜式,服務也周道,下次和朋友再來。

說回食物先。

秘醬酥炸魷魚

香蒜白汁蜆肉扁意粉

2023-01-22 250 views
♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】Da Filippo Trattoria【地區】#Dr_eat_尖沙咀【類型】#Dr_eat_意大利菜【價位】高價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】意大利 Fine Dining【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】米芝蓮星級名廚坐鎮,行政總廚Andrea Alimenti主理嘅餐廳品牌Acquamatta連續13年榮獲米芝蓮一星殊榮────────────────────【環境/服務/衛生】。裝修以簡約風為主同時又透露出型格嘅氣息.【Starter】。肉味香濃,配合住秘製吞拿魚醬。突出層次感,鹹香又開胃.【Main】。牛扒目測成4cm,厚度令人滿意。選用牛側腹嘅部位。脂肪比例較少同時牛味最為濃厚。質地嫩滑,肉汁豐盈。配埋芥辣醬,突出牛肉嘅餘韻.【Sweet】。賣相吸引,岩哂打卡。入口香,滑,甜,柔四種口感係口中爆發。甜中帶點苦,平衡膩感────────────────────•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••【地址】尖沙咀廣東道21號海港城港威商場3樓3203-3204A號舖【分店】N/A【℡】21171984【營業時間】星期一

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】意大利 Fine Dining
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。裝修以簡約風為主同時又透露出型格嘅氣息
【Starter】
。肉味香濃,配合住秘製吞拿魚醬
。突出層次感,鹹香又開胃

【Main】
。牛扒目測成4cm,厚度令人滿意
。選用牛側腹嘅部位
。脂肪比例較少同時牛味最為濃厚
。質地嫩滑,肉汁豐盈
。配埋芥辣醬,突出牛肉嘅餘韻

【Sweet】
。賣相吸引,岩哂打卡
。入口香,滑,甜,柔四種口感係口中爆發
。甜中帶點苦,平衡膩感

────────────────────
星期六至日 11:30-22:00
Type of Meal
Dinner
2023-01-21 158 views
🌕Hello 我係Moon🌕最近真係去多咗尖沙咀搵嘢食,可能係因為尖沙咀多咗好多打卡位,😏所以喺尖沙咀逗留嘅時間都耐啲!😛依間餐廳我都留意咗好耐喇,🤩佢哋裝修黑白色好有質感,平時經過都見到有人排隊入去食!今次同朋友有時間,😋就一於排吓隊入去食啦!😌我哋食咗經典龍蝦扁意粉,🤩平時食嘅扁意粉,真係平平無奇扁嘅,😂不過而家餐廳嘅扁意粉,就真係好特別,☺️手工意粉,口感一流,仲係有曲線有波浪形狀,😌每一條意粉都掛上龍蝦汁,濃郁嘅味道,真係好正!😜我哋有嗌個甜品,🤫為食餐飯畫上一個甜甜蜜蜜嘅句號!😬🌕最後MoonMoon都幾滿意嘅依度,特別係佢哋嘅意粉,真係好有特色,下次咪食,我都會再食過!🌕
🌕Hello 我係Moon🌕

經典龍蝦扁意粉

我哋有嗌個甜品,🤫為食餐飯畫上一個甜甜蜜蜜嘅句號!😬

經典龍蝦扁意粉
2023-01-17 123 views
餐廳裝修行型格路線 幾有特色同朋友揀咗2款食物 質素都唔錯🥢燒側腹牛扒配芥末燒汁賣相好靚 生熟度控制得好好 切開之後係粉嫩紅色牛側腹扒係連接牛胸和牛腹之間的部位脂肪較少 牛味香濃 肉質有咬感切開後點埋配上嘅芥末燒汁 好滋味🥢香蒜白酒蜆肉意粉呢碟意粉醬汁味道唔錯 有淡淡白酒味 好香口每條意粉都索咗香蒜精華 相當掛汁意粉質地彈牙 麵條粗粗地 食落好有口感 🍴Da Filippo Trattoria 📍尖沙咀廣東道21號海港城港威商場3樓3203-3204A號舖
餐廳裝修行型格路線 幾有特色

每條意粉都索咗香蒜精華 相當掛汁
意粉質地彈牙 麵條粗粗地 食落好有口感

🍴Da Filippo Trattoria
2023-01-15 125 views
Da Filippo位於尖沙咀海港城港威商場三樓,餐廳以傳統意大利菜作為招徠,餐廳佈置非常有格調,以黑白色為主,座位環境開揚舒適。意大利菜並不單只有Pizza, 其實手工意大利麵,意大利燉飯亦相當出色。Da Filippo 就是其中一間意大利燉飯出色的餐廳,每次重來都必點海鮮意大利飯,份量相當大,有大量不同海鮮,大蝦魷魚蜆肉等等,非常新鮮,燉飯吸引所有海鮮精華,好食。另一款濃汁燴牛尾肉粗管麵,牛味相當濃郁,粗管麵彈牙有口感。

另一款濃汁燴牛尾肉粗管麵,牛味相當濃郁,粗管麵彈牙有口感。
2023-01-11
$250 (Dinner)
2023-01-11 128 views
尖沙咀意大利菜餐廳這間餐廳門外很多人排隊,餐廳環境亦很開放,以手工pizza和手工意粉為賣點,非常吸引。而且價錢亦很適中,以海港城的餐廳來說,是性價比比較高的。這次點了一個卡邦尼意粉,賣相非常吸引,蛋黃色的意粉醬,非常Creamy。之外,味道香濃,芝士味很重,口感有嚼勁!另外,點了一份雞翼,炸得很酥脆,雞皮脆口,肉質嫩滑,水份充足,不會偏亁。另外亦叫了一份烤雞,肥美的雞件,烤得入味!賣相亦很吸引!
尖沙咀意大利菜餐廳

而且價錢亦很適中,以海港城的餐廳來說,是性價比比較高的。

另外亦叫了一份烤雞,肥美的雞件,烤得入味!賣相亦很吸引!
2023-01-10 162 views
都不只第一次光顧這裡。上星期日中午先食完,出奇地少人,可能coupon未到死線吧😬😬😬。浦進餐廳,就被開放式廚房吸引,個個廚師忙過不停,聚精會神,廚房亦乾淨企理。一如既往嘅出品,點了青口,蜆肉意大利粉,烤雞。今次食物偏鹹了少少。青口是十分不錯,配上蒜蓉包,點上湯汁一起吃,滋味無窮。這裡消費合理,扣了coupon 後,午餐人均是大約250元。服務態度對餐廳尤其重要,這裡,不過不失,適中,不過火,有求必應,無不合理收費。
都不只第一次光顧這裡。
青口是十分不錯,配上蒜蓉包,點上湯汁一起吃,滋味無窮。
2023-01-07 123 views
早前為食貓約咗個朋友喺尖沙咀行街,我哋行到攰攰地,見到呢間以黑白✔️☑️為主題嘅西餐廳♥️諗都唔諗就去試吓啦環境呢度嘅裝修真係好型格,好chill⭐️約埋三五知己嚟食嘢同飲酒真係幾有feel‼️食物餐廳以西式為主,如果多d人一齊食,就可以share嚟食啦😋香烤三文魚配白菜 $368由於我哋2個女仔以傾計💬為主,所以只係叫咗個湯、三文魚同個肉share嚟食。嗰三文魚都幾大舊,而且肉質幾好,外面層皮煎得脆脆地,入面舊肉就琳琳地,唔錯👍🏾龍蝦🦞濃湯 $128至於呢個湯嘅蕃茄同龍蝦味好重,酸霞甜甜咁,好開胃,好正呀😝總括嚟講,呢間餐廳無論環境定係食物嘅質素都好唔錯,值得推介!

食物
餐廳以西式為主,如果多d人一齊食,就可以share嚟食啦😋

香烤三文魚配白菜 $368
香烤三文魚配白菜

龍蝦🦞濃湯 $128
龍蝦濃湯

至於呢個湯嘅蕃茄同龍蝦味好重,酸霞甜甜咁,好開胃,好正呀😝

香烤三文魚配白菜
龍蝦濃湯
2023-01-07 81 views
在香港意大利菜餐廳真的是非常多,但是符合我口味的卻不多,並不是我太挑剔,而是許多意大利菜餐廳沒有將意大利菜美食的精髓發揮到極致,而我今天來尖沙咀的這間意大利餐廳卻讓我發現了獨特的意大利美食,可以說真的是不虛此行。進入餐廳之後,我們馬上點選了幾樣別具特色的意大利美食,我最喜歡的是這款墨魚意大利麵。麵條非常順滑,而且入口也很驚艷,食材的鮮味、獨特的醬料配合起來,成就了這道獨一無二的意大利美食,可以說令我印象非常深刻,吃了一口之後還想再吃下一口。除此以外,這裡的火腿比薩也是非常的不錯,吃的出來是上好的肉質,搭配了獨特的烹飪方法,因此吃到嘴裡絲絲入口,暖人胃口。真的讓我非常的滿足。還有整個餐廳的氛圍和環境也是我非常喜歡的,座位也很舒服,侍應的服務更是讓人感覺到了這間餐廳的誠意和暖意。不得不說,這真的是一件非常出色的正宗的意大利餐廳,好希望下次再帶我的意大利朋友來這邊體驗美食,給他一種賓至如歸的感覺。
2023-01-07 52 views
意大利菜花款多變,如嫌精細嘅星級fine dining太離地,想同大班朋友開心share,試下地道家庭式料,個人覺得海港城新開嘅”Da Filippo Trattoria” 係個唔錯選擇。 不要以為有「星廚」坐陣,價錢就會貴到堅離地!因為Andrea想更多香港人都能吃到意大利人傳統家的味道,所以這裹的多款薄餅及意大利麵價錢都相當親民。雖說走親民路線,但無論食材或烹調手法,都嚴格遵循傳統,每一項都係心機嘢,味道真心無得輸。

2022-12-31 109 views
位於海港城的意大利餐廳,每天經過都見到大排長龍,今晚亦如是,慶幸我們因為願意坐Bar檯位置就不用排隊。海膽意粉:新派西餐菜式,意粉口感滑身,醬汁濃稠,每條意粉都帶住滿滿嘅醬汁,非常creamy 。情人眼裏出肉肉:係呢度出名嘅homemade pizza,佢哋係餅皮全部都用手搓製,所以口感特別煙韌軟熟,再加埋表面上滿鋪滿多種肉肉,令味道同口感都變得豐富。千層提拉米蘇:呢度嘅提拉米蘇係用咗軟滑嘅Mascarpone芝士,所以食落好輕盈,唔會太膩,而除咗芝士外,仲有浸泡咗咖啡酒嘅手指餅,所以除咗咖啡香味外仲有淡淡嘅酒香味,當然唔少得表面灑上嘅濃郁朱古力味嘅可可粉啦,令整個提拉米蘇嘅味道層次提升不少。

2022-12-20 184 views
想食正宗嘅意大利pizza就一定要試吓呢間係海港城嘅意大利菜 佢地有個即整嘅焗爐 真係唔錯***我地叫左一個巴馬火腿pizza 餅底香脆好味 雖然topping只有火箭菜和Parmaham 但配上芝士同蕃茄醬就味道一流 係必食嘅薄餅另外我地仲叫咗一個bbq pork ribs 慢烤塗上 BBQ 醬肉質軟嫩多汁 甜甜酸酸味道令人好開胃食完呢兩個菜式基本上都好飽 如果係女仔嘅話三至四人share都絕對冇問題 最啱一大班人傾計食飯
2022-12-20 137 views
就黎聖誕節 約左朋友一齊去海港城買禮物 買完之後就諗緊食咩 門口見到個開放式廚房 好似幾好咁就決定行入去試下***我地叫左個pizza-Flat bread focaccia 呢個餅底厚而香脆 有大量火箭菜同巴馬火腿 正宗嘅意大利Pizza就係簡簡單單蕃茄底 唔使太多配料 之後我哋仲叫多咗一個rigatoni 類似就係紅酒牛尾燴通粉 牛肉非常諗而香嫩 真心人食嘅話就已經好飽 飲埋兩杯野飲就好滿足***餐廳坐得非常舒服 係一個同朋友傾計唔錯嘅選擇
餐廳坐得非常舒服 係一個同朋友傾計唔錯嘅選擇
呢日Happy Friday約左朋友去tst食飯 平時行街生日都見到呢間餐廳好chill咁 仲要好多人排隊今日就一於去試吓😏餐廳嘅環境都幾大 而且位置闊落 牆上邊亦都有好多唔同嘅畫 增添一啲文藝氣息🙈因為我同個friend都比較大食 所以今次就決定叫咗兩個Pizza試晒兩隻口味!•Meat Lover·-呢個Pizza嘅toping佈滿左巴馬火腿同埋芝士 火腿嘅肉質鮮嫩 而且巴馬火腿因為較rare 所以食落口感有多種層次!•Diavola•-呢款係莎樂美辣肉腸為主嘅pizza 微辣嘅口感刺激味蕾 少少咸多多脆 而且加上鬆軟嘅批底令人食過返尋味🙈•意大利海鮮燉飯🍛•-呢款燉飯真係值得一推!本身食意大利頓飯好怕啲咪唔熟 但呢度好難數標準口感之餘仲好入味 海鮮亦都好新鮮👍🏻•抹茶latte🍵•-食咁飽點可以唔飲返啲野啊🙈呢杯latte嘅抹茶味好重 又唔會剩係得死甜👍🏻整體來講呢度嘅氣氛非常好 啱晒一大班人嚟嗌幾個Pizza一齊share🤣

•Meat Lover·
Meat  Lover

•Diavola•
Diavola

•意大利海鮮燉飯🍛•
呢款燉飯真係值得一推!
Seafood  Risotto

•抹茶latte🍵•
食咁飽點可以唔飲返啲野啊🙈
呢杯latte嘅抹茶味好重 又唔會剩係得死甜👍🏻
Matcha  Latte

2022-11-17
$435 (Dinner)
Meat  Lover
Diavola
Seafood  Risotto
Matcha  Latte
2022-11-28 329 views
做完運動去左海港城食飯揀左間環境幾闊落嘅地方食飯座位好闊 一啲都唔迫 可以靜靜地食飯香蒜白酒蜆肉扁意粉 $198配得好靚 見到都好想食意粉煮得岩岩好 好彈牙 唔會淋到一pat pat啲蜆肉好鮮味 粒粒都漲卜卜 經典香嫩燒羊架(3件)$368廚師推介梗係要試試7成熟 冇羊蘇味 好淋如果配埋薄荷醬更加出色個薯蓉好好味 好滑個紅椒咸左少少抹茶鮮奶 $50抹茶鮮奶正正常常 坐低傾下計飲下野都幾好價錢中高 如果用埋海港城coupon 就仲抵食
做完運動去左海港城食飯
揀左間環境幾闊落嘅地方食飯