2022-01-05 1861 views
裝修就係好多年前向摩登方向取態嘅裝修好似係一種高級啲嘅茶餐廳感覺。食有好多種餐揀咗個比目魚餐跟湯跟塊幾新鮮呀有啲醬法包,湯就係唔會將住個口一路狂辣嘅香辣味港式羅宋湯雜菜好重月桂味幾好。成口都係油嘅比目魚畀佢煮到盡。首先餐廳明顯有睇實我飲湯去出菜,個餐熱度應該30秒都唔夠,當然時間係非繁忙。魚,菜同埋薯條本身都唔同汁醃得好夠味, 熱到令魚油分佈喺肉中間唔滲出,食落鬆散似食雪花,魚骨都變到好好啜。但汁唔岩,佢刁草汁似開麵粉嘅加刁草忌廉湯咁,汁好食但係唔夾比目魚,唔夠宜x傢俬嗰種酸度開胃,點薯可以。菜唔水泡泡夠蒜味夠香口,薯條特幼身夠鮮夠香草味。餐茶ot無特別。

比目魚
$120 (Lunch)
比目魚
2021-11-02 2234 views
今次試咗灣仔QRE老爹餐廳,午市餐牌都有好多選擇,今次我就試左西班牙黑毛豬腩肉叉燒飯拼糖心蛋$88,餐飲方面,我另外加$8選擇珍珠奶茶。我因為怕凍怕甜,所以要求店員幫手為我杯珍珠奶茶盡量好少冰、好少甜,最後完全做得到,呢杯珍珠奶茶好味👍🏻不過叉燒飯就真係麻麻,原本見到要$88 ,仲抱有好大期望。但係碟上嘅叉燒,除咗第一件只有2成是肥膏外,之後每件都係8成肥膏,完全食唔到。仲有啲飯好硬,我真係對今餐有少少失望。

仲有啲飯好硬,我真係對今餐有少少失望。

2021-11-01
$106 (Lunch)
2021-09-05 2512 views
難得過海搵食 朋友介紹所以去試下份量足 價錢好抵食晚餐牛扒Set先百幾蚊 仲抵過觀塘食個 Burger午餐😢喺觀塘返咗八年工嘅我深表遺憾完全唔明點解可以咁平😲香煎牛脷 $48鴨肝 $68鴨肝有質素 口感媲美鵝肝軟滑 唔會實的的同樣香氣十足 超抵食羊架有紐西蘭同蒙古選擇 蒙古羊有種特殊嘅香味 我覺得比紐西蘭更勝一籌廚師推介必食大千炒飯 中西合璧x四川風味少少辣 味道好新鮮 好特別環境寬躺 都幾好坐 最後個黑朱古力心太軟更加係冇得頂🤤食得太爽 影漏咗個心太軟原本諗住最少可以食三件鴨肝 點知飽到癲咗放棄聽講午餐先係幾十蚊😑完全唔明白點解觀塘啲嘢可以咁貴飽到癲咗買單先係$3XX 不過如果可以加多少少海鮮類就very good喇
難得過海搵食 朋友介紹所以去試下

Birthday
煎牛脷
鴨肝
2021-07-18 2161 views
Trying out this place after gym workout on a Saturday afternoon. Surprisingly quiet.When I walked in, the staff asked me to scan the QR code (not very politely). Never mind.While I was dining, a few families with kids were trying to dine in however got told off because of not having the app. The staff literally said you are not welcome. I was shocked!

2021-07-17
$60 (Tea)
2021-07-16 1710 views
只求飽肚,不為美食,這是正確的選擇。炸魚薯角 - 真的只有炸魚同薯角,沒有任何裝飾。(係咪我要求高?多兩粒車厘茄都冇)麥當勞的炸薯角,薄過手指的炸魚,完全令你沒有進食意欲。意大利海鮮飯 - 飯係煙韌,兩粒蝦,兩片魚,一粒細細帶子,全部係茶餐廳的材料,個蕃茄汁,令你似食緊茄汁加茄膏撈飯。如果你有能力食晒成碟一定會好飽。(但我輸咗比佢)總結:晚餐變學生中午頹飯餐,晚上想在灣仔找間餐廳食飯,不用等位,又可以有泊車優惠的可以一試,前題係你沒有任何選擇。
只求飽肚,不為美食,這是正確的選擇。

炸魚薯角 - 真的只有炸魚同薯角,沒有任何裝飾。(

總結:
2021-07-16
2021-07-06 1692 views
已經不只一次了。雖然只是買外賣,但是餐廳遲咗10分鐘出餐,呢個眼鏡男侍應不但沒有禮貌的叫我等等,到出餐時,我俾個訂單號碼佢,佢唔理我,而係好唔耐煩咁呼喝我,「咁你嗰個乜嘢黎架」,我答完佢之後即刻轉身走咗去。大佬呀!我唔係乞食架,佢咁嘅態度實在趕客。當時餐廳並未到繁忙時間,只係坐左20%左右,如果佢好忙我都可以理解,但係唔代表接受。但係依家餐廳唔算好忙佢都可以咁,實在不可原諒!餐廳要正視呢個問題,如果唔係啲野再好食都無用!

2021-07-06
TakeAway
2021-06-29 1493 views
一家人慶祝父親節,揀咗呢間西餐廳。環境乾淨衛生、清淨,食物新鮮、好味😋,最緊要係服務態度好好。由於想俾爹地驚喜,唸住甜品度寫字,但呢間餐廳冇咁既服務,所以自己準備咗蠟燭,交俾waiter,佢冇另外收費幫我擺係心太軟度,好靓👍👍👍👏👏!多謝🙏🙏,我地一家人食🉐️好開心!
見到冇負評咁諗住黎同朋友試試同慶祝生日啦,點知一到門口,就已經被門口果位男侍應好不耐煩咁招呼坐低之後我地就分別叫了美國頂級牛肩扒拼紐倫堡腸 & 羊架拼大蝦配薯菜。賣相睇落幾好,點知...好神奇,微暖的扒我真係第一次食朋友嘅牛肩扒同我嘅羊扒啲筋多到真係完全食唔到!唔講我以為自己食緊橡筋😑...再加一條異味紐倫堡腸,簡直係絕配真係想知道點解可以容許一件醙左嘅食物放上枱比人食???由於實在太惡劣,於是就同侍應講食物有問題,點知個侍應極度冇禮貌咁講:你自己直接出去同老闆講,我唔理呢啲野。真係想請問下呢d係咩服務態度???成程唯一食得落同吞得到嘅就係得炸薯角(因為真係熱嘅)同伴菜(暖食都可以)真係未試過食一間餐廳可以食到空肚而回再送一肚火最後要同朋友去第二到食個tea黎醫肚!
羊架拼大蝦配薯菜

美國頂級牛肩扒拼紐倫堡腸配意粉

賣相睇落幾好,點知...

好神奇,微暖的扒我真係第一次食
朋友嘅牛肩扒同我嘅羊扒啲筋多到真係完全食唔到
真係想知道點解可以容許一件醙左嘅食物放上枱比人食???

真係未試過食一間餐廳可以食到空肚而回再送一肚火
最後要同朋友去第二到食個tea黎醫肚!

$160 (Lunch)
Celebration
Birthday
2021-06-09 991 views
朋友今日約食lunch ,本身個老地方轉左menu,所以我地都要轉地盤了,今日就試左呢間!上到去,第一個感覺係「嘈」,好聽啲講就熱鬧。可能午飯時間,熱鬧係避免不了,但食西餐食到好似茶餐廳嘅環境咁lol 接唔接受到就因人而異。 餐廳係有set lunch,如果食set lunch 其實喺灣仔地區黎講係幾抵。一個main course ,有湯有餐包有餐飲,$100都唔駛仲想點? 不過~小妹今日就嗌左個全日精選套餐入面嘅黑松露忌廉帶子燴意粉。 碟意粉真係好多好大碟!有3粒帶子煎得正常香口~ 黑松露忌廉味好出,唯可惜我覺得忌廉汁有啲多得濟,食完兜意粉剩了好多汁喺底,但是~!唔知點解成碗意呀又完全無漏嘅感覺wo 個湯就淡淡地,餐飲嗌了凍檸茶,好甜,下次要嗌少甜~朋友點了田螺意粉、佢comment 係正正常常咁。如果唔介意嘈吵環境+搭台的話,呢間絕對係灣仔平價西餐之選,而家味道不錯👍🏿

2021-06-07
$130 (Lunch)
個四月先過左一半已經黎左第2次喇 地位確實榮升左(係我心目中嘅小店排行榜)😂😂第一次去係星期五,第二次係星期日去星期日超級多人,幾乎爆曬場因為間餐廳都闊落 所以位同位之間唔會太近4個人 叫左3個主食 一個小食一個pasta 🍴小食 - 煎法國鴨肝配無花果 $68想食鵝肝,但係上次嚟呢老闆話呢隻鴨肝都好香口所以今次就聽佢講試下。 煎到表面有個薄脆既感覺,一放入口,的確好甘香🤩加埋d沙律菜、黑醋同士多啤梨 (無花果賣哂),甜甜酸酸不斷係口入面衝擊🍴 pasta - 卡邦尼煙肉意粉 $88味道正正常常,好多煙肉,幾creamy但唔會食完好油膩嘅感覺。🍴 main - 1. 香煎三文魚拼大蝦 $148對一個海鮮控黎講,大蝦肉質彈牙,三文魚d肉肉質超嫩除左咁岩個size比較細條其他都無得挑剔🙈🍴 main - 2. 紐西蘭一級法式羊扒 $238全熟 - 食肉/扒類好多時我都答到你肉質靚唔靚點解呢? 因為有時我屋企人係會食全熟 (有d人真係食唔到血水我完全明白)全熟嘅肉類都仲保持多汁juicy嘅話我諗都冇其他嘢可以補充👍🏻👍🏻 (個人意見:拒個汁可以唔點都得,一來唔係好夾二來我深信原汁原味係最正)
個四月先過左一半

第一次去係星期五,第二次係星期日去
星期日超級多人,幾乎爆曬場
因為間餐廳都闊落 所以位同位之間唔會太近

4個人 叫左3個主食 一個小食一個pasta

🍴小食 - 煎法國鴨肝配無花果 $68

🍴 pasta - 卡邦尼煙肉意粉 $88
味道正正常常,好多煙肉,幾creamy
但唔會食完好油膩嘅感覺。

🍴 main - 1. 香煎三文魚拼大蝦 $148
對一個海鮮控黎講,大蝦肉質彈牙,三文魚d肉肉質超嫩
除左咁岩個size比較細條其他都無得挑剔🙈

🍴 main - 2. 紐西蘭一級法式羊扒 $238
全熟 - 食肉/扒類好多時我都答到你肉質靚唔靚

🍴 main - 3. 美國頂級安格斯肉眼 $298
5成 - 承上題我唔係好怕食血水嘅
所以叫咗五成🥩好抵讚成塊完全無韌既地方...
肉夠新鮮簡單嘅調味鹽同黑胡椒其實已經夠㗎啦我d汁都冇掂過😋😋好滿足

主菜就包餐湯包嘢飲,如果Pasta 想飲嘢 +$10,餐湯同包都係再+ $15咋👍🏻

拒餐牌暫時得兩款甜品,1係芝士餅,2係心太軟。
上次試左心太軟,朱古力幾香濃幾岩我心水,但... 無雪糕提供真係爭d😭 (我同老闆反映左架喇😭)不過今次太忙老闆都無岀黎同我地吹水。。
芝士餅就留返下次再試啦😙

OpenRice訂枱仲有85折,好抵食!
小店窩心製造,我一定會再去支持💪🏿💪🏿

南瓜湯  &  蒜蓉包
美國頂級安格斯肉眼
珍珠奶茶
金橘檸檬
2021-03-15 797 views
刚試過這裡的午餐,食物質素和服務跟一般茶餐廳無甚分別,但收費比其他茶餐廳略高。今天要了兩個午餐 - 泰式青咖哩豬頸肉飯和黑果醋番茄乾烟鷄胸抄意粉,兩個餐味道都是一般,唯一較好是餐廳環境,較為舒適些。
2021-03-15
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-01-06 955 views
早前經過接過這店的宣傳單張,今日決定試吓,上到去,地方幾大,裝橫不錯,叫了佢個精選午餐,香煎雞扒拼牛仔腸飯,佢有兩個汁選青咖哩或秘製醬汁,我選了秘製醬汁,另外加了$10要餐湯及餐包,餐湯是菠菜煙肉忌廉湯,味道不濃,而且不杰身,飲完也不覺膩,而且好夠熱,冬天飲完會覺溫暖,碟飯賣相ok,塊雞扒也算大塊,應該即叫即煎,熱辣辣,肉質也算嫰,有啲青豆黃瓜做配菜,感覺refresh一點,個秘製醬汁有啲似豉油,不會過咸,飲品叫了熱金桔檸檬,結帳$86,服務也ok,整體而言不錯.
Daddy's Kitchen🍽 Classic Style, Nice Place to have dining💫..灣仔QR Plaza 食肆很多,吃過:西式、川式、今次就吃個港式西餐🍽 吧。沒想過環境寧靜 裝修很典雅舒服,有種懷舊既港式高級西餐廳風格,而且食物有一定水準,但定價卻大眾化親民呢。.靜靜地吃個晚餐真不錯。很適合跟家人朋友來聚餐,選擇多元化、價錢亦大眾化,疫情過後可以一試。.ll $48Deep Fried Garlic Chicken Wingsll $138Sauteed Diced Beefll $118Grilled Halibut in Creamy Dil Saucell $158Grilled Lamb Shoulder Rack & King Prawn.食物方面:點選了2款小食 & 2款套餐。而跟餐亦附送餐湯🎃 (南瓜忌廉湯)、餐包🥖 (蒜蓉包) 及一杯飲品🍹。香煎比目刁🐟 魚皮香脆肉質很嫩滑滿有魚油香;羊架有應有羶味;大蝦亦屬新鮮質素,Presentation 精緻不錯喔。.飲品亦多元化:珍珠奶茶 Milk Tea w/ Pearl Sago & 金

l[蒜香雞中翼 (4隻)]l $48

l[美國壹級牛粒]l $138
Sauteed Diced Beef

l[香煎比目刁草忌廉汁 配意粉]l $118

l[羊架拼大蝦配薯菜]l $158

飲品亦多元化:珍珠奶茶 Milk Tea w/ Pearl Sago & 金桔檸檬 Lime Lemonade。

餐廳定價合理、味道亦有一定質素,整體有種高級西餐既享受💕,而且服務還算不錯喔。
×××[老爹 -Daddy's Kitchen]×××
©灣仔皇后大道東202號QRE Plaza9樓
2020-12-15 472 views
老朋友碰頭,總是聊過不停,一間舒服又美味的餐廳是少不了,是夜選了灣仔QRE的老爹,正合我們需要。環境濶落舒適,裝潢新簇,還有個小舞台,也許那一天會有 live band 表演,期待著 🥰🥰…點了兩份套餐,餐湯是意大利雜菜湯配香脆蒜蓉飽,平實美味。追加了凱撒沙律$68,還是有點蔬菜比較健康,沙律菜新鮮,味道清新。小食是脆炸魚柳拼薯角 $42,脆炸魚柳拌辣薯角,魚塊調味適中,夠火喉,啖啖肉,辣薯角脆卜卜好惹味。蒜香雞中翼(四隻)$48,香蒜炸雞中翼,雞翼大隻,均勻入味,食起上嚟超熱辣辣,外脆內嫩,咬開有肉汁,香蒜和鹹味,調味適中。主菜點了法式油封鴨髀配雜菜沙律及薯角$138,配餐湯,餐包及飲品一杯。法式油封鴨脾,鴨皮焗得香脆,乾身中有點濕潤,烹調得很好。蔬菜新鮮,配上意大利香醋及脆薯角,滋味無窮,是夜最愛。另一客主菜是黑松露帶子意大利飯$138,帶子大大粒,外層微微煎香,口感軟熟。特飲是西柚白肉,西柚味濃,白玉清甜,好清新。另一杯特飲是杯芽珍珠,經典味道,不過不失。輕鬆愉快的一頓晚餐 👍👍

點了兩份套餐,餐湯是意大利雜菜湯配香脆蒜蓉飽,平實美味。

特飲是西柚白肉,西柚味濃,白玉清甜,好清新。

另一杯特飲是杯芽珍珠,經典味道,不過不失。

輕鬆愉快的一頓晚餐 👍👍

2020-12-10 351 views
老爹係一間新裝潢的餐廳,但提供高質素嘅意式情懷。老爹係樓上鋪,空間寬敞舒適。適合同事聚會。食物多以意大利菜為主,主打精美菜式,前菜主菜西湯都一一齊備。值得一贊係,佢嘅菜式精美而合理價錢。簡簡單單一個蒜蓉雞翼都食出廚師手勢唔錯,多汁蒜香十足唔多油都只是幾十蚊。其實前菜沙律🥗十分美觀,大蝦碌沙律,蝦焗得非常脆,係十分有水準。另外就係薯蓉田螺,薯蓉用牛油撈左加上香蒜田螺肉,又係另一番風味。主菜:我哋兩人叫左牛肩扒配紐綸腸,配上雜菜拌碟,成個現成左精美兩個字。牛肩肉外脆內軟,做到鎖住左肉汁,唔係一般淹到軟晒嘅牛扒,而係肉汁多牛味濃郁嘅感覺。另外,是番茄🍅意大利飯,就非常出色,我個人覺得,飯係合乎我嘅口味,唔係生骨嘅意大利飯。總括嚟講係完美嘅一餐意大利餐。會再次幫襯。
老爹係一間新裝潢的餐廳,但提供高質素嘅意式情懷。
總括嚟講係完美嘅一餐意大利餐。會再次幫襯。